Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Politici schuwen discussie kosten gezondheidszorg.

214 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 27 augustus 2012 19:23
    Het begon met een afknapper: RTL4 is in België niet te ontvangen en ik wilde het debat van VVD, SP, PVV en PvdA toch graag beluisteren. Maar gelukkig wordt zo'n programma opgeslagen en kun je het alsnog later eens op je gemak helemaal beluisteren en...herluisteren.

    Wat mij met name interesseerde was de stellingname van de politici over de exploderende kosten in de gezondheidszorg. Kosten, die bij niet bijsturen bijna de helft van het BNP, van de inkomens gaan vergen en daarmee totaal onbetaalbaar worden. Er zijn vele factoren waardoor de kosten van de gezondheidszorg zo toenemen, maar de belangrijkste daaronder zijn toch wel de veroudering van de bevolking en vooral de peperdure nieuwste behandelingen. In de KK heb ik daarover wat postings geplaatst , hoe, heel voorzichtig, maar onmiskenbaar, behandelingen worden gerantsoeneerd, ingekort, voor kleinere groepen beschikbaar worden gesteld. Ik vertelde over de criteria bij nierdialyses, transplantatie, bestralingen, oncologische behandelingen die ook voor mij opmerkelijk toch aangescherpt werden. Hoogstwaarschijnlijk omdat de kosten ervan echt uit de hand lopen.

    In het debat van gisteravond was het opmerkelijk hoe alle vier lijsttrekkers om de hete brij heen gingen. Er werd geopperd dat "binnen de spreekkamer besproken moet worden, wat men nog wil doen en wat men zal nalaten" Ik vond die stellingname van alle vier politici eigenlijk huichelachtig: Men durft niet aan te geven waar de grenzen liggen. En toch zullen die naar mijn overtuiging opgesteld moeten gaan worden.

    Nu weten wel allemaal dat dit soort discussies eindeloos zijn. Denk aan de discussie over abortus en euthanasie, maar op een gegeven moment worden er toch beslissingen genomen. En iedereen beseft dat een abortus bij x weken mogelijk moet zijn, maar dat als die abortus 2 dagen later wordt uitgevoerd het plots niet meer kan, wegens politiek overeengekomen regels.

    De politici gaven eigenlijk aan dat de ziekenhuisdirecties het maar moeten uitzoeken, hoever de behandelingen mogen gaan. Maar dat is wel je kop in het zand steken voor de gevolgen: Als de komende decennia iedereen in Nederland alle beschikbare zorg krijgt is de rekening onbetaalbaar, werkelijk onbetaalbaar en wie is de eerste die limieten stelt? Dan wel de schulden gigantisch laten oplopen.

    Dan toch maar overlaten aan specialisten die in principe iedereen eindeloos willen behandelen en de kosten doorschuiven naar de verzekeraars, die de kosten weer doorschuiven naar de verzekerden en naar de Overheid, dus uiteindelijk weer de belastingbetaler.

    Diverse politici stelden dat iedere burger van jong tot hoogbejaarden alle zorg moeten krijgen die voorhanden is. Uiteraard klinkt dat heel menslievend maar mij frustreerde het, dat ze met een grote boog om de kapitale vraag heen gingen: Wie gaat dat allemaal betalen? Er is wel degelijk een probleem.

    Was het omdat ze als beroepspolitici weten dat zo'n discussie je alleen maar kiezers kost. Dus zeggen we gewoon: Alles moet kunnen en voor de rest moet het binnen de spreekkamer maar uitgezocht worden.....

    Tenslotte nog een persoonlijk noot: Er zijn op dit moment behandelingen die....schrik niet....8000 Euro per maand kosten en niet terugbetaald worden. Iedere arts reageert anders...maar ik heb al moeite, hele grote moeite, patiënten erop te wijzen dat er willicht nog een middel is, maar dat kost je wel 8000 Euro in de maand. Als ik dat soort brochures in handen krijg, leg ik ze maar naast mij neer.

    Een andere dooddoener die sinds de heftige discussies enkele weken geleden ( behandelingen die meer dan 100.000 per jaar kosten) opdook was het voorstel om de medicatie goedkoper te maken. Op zich klinkt zoiets redelijk, maar eigenlijk is dat ook een afleidingsmanoeuver, een doekje voor het bloeden, want ook al maak je een bepaald peperduur medicijn of behandeling goedkoper, dan nog stelt zich het probleem dat de kosten, weliswaar dan met enige jaren vertraging, onbetaalbaar worden. Het is slechts uitstel van een probleem dat dagelijks groter wordt.

    Maar de politici gisteren staken met zijn vieren mooi hun kop in het zand...... Dat wordt een te lastige klus, blijkbaar.

    Peter
  2. [verwijderd] 27 augustus 2012 19:43
    quote:

    ffff schreef op 27 augustus 2012 19:23:

    Maar de politici gisteren staken met zijn vieren mooi hun kop in het zand...... Dat wordt een te lastige klus, blijkbaar.

    Peter
    Dan heb je je verkeerde bril op gehad, SP in casu Roemer heeft duidelijk wel het standpunt doorgegeven van de SP en dat is dat zij per direct de marktwerking in de zorg willen afschaffen.
    Marktwerking dwingt tot omzet, omzet vergroting is kostenverhoging.

  3. Zilverduit 27 augustus 2012 19:46
    Een mooie post, maar een ding mis ik hier toch wel. De medici verdienen hier verhoudingsgewijs in Nederland toch veel meer dan de in ons omringende landen. Daarnaast zal ook de behandeltijd niet altijd correct worden gedeclareerd. Tel daarbij op alle niet productieve managers en je komt al een heel eind.
  4. [verwijderd] 27 augustus 2012 19:58
    Begrijpelijk dat jij al arts een bovenmatig belangstelling hiervoor hebt en eea beter kan beoordelen
    dan de gemiddelde Nederlander .
    Jij praktieerd in Belgie toch? Is daar daar het probleem
    even groot en in dezelfde mate?

    Voor zover ik er enig zicht op heb denk ik dat het
    "En En En " moet zijn , dus alle invloeden zoveel
    mogelijk terugdringen waarbij gezondheidzorg niet als
    een normaal bedrijf het doel moet hebben om winst te
    maken. Liberalisering en vrije marktwerking drijft de
    prijs op zoals ook bij de tandartsen te zien was.
    Er worden veel behandelingen gedaan omdat "daar beter
    aan verdient wordt"
    En voor lange termijn de moraal: zowel medici als
    patienten dienen beter bewust te worden, we hebben het
    altijd te makkelijk gehad en het probleem te licht opgenomen , generatie's lang.

    Ik vond dat Samson het het beste verwoorden door
    te stellen dat het niet alleen op het bordje van de
    medicus gelegd kan worden en dat er door mensen uit
    alle delen van de maatschappij een discusie op gang moet
    komen. Overheid heeft zeker wel de plicht om hier
    sturing aan te geven...
  5. forum rang 7 ffff 27 augustus 2012 20:02
    Jojo,

    Er worden met de regelmaat van de klok aanbevelingen gegeven om de kosten te doen zakken. Het verstevigen van de marktwerking heb ik ( uiteraard) ook gehoord, maar dat is nu typisch zo'n opmerking die toch voorbijgaat aan het probleem van de beangstigend stijgende kosten. In de eerste plaats Jojo is het nog maar de vraag dat als je de marktwerking afschaft je ook de kosten flink gaat verlagen. Voor bepaalde delen in het gezondheidscircuit zal dat zeker zo gelden: Iedere behandeling kun je aanrekenen en hoe meer behandelingen en vooral onderzoekingen je uitvoert, des temeer wordt er omgezet en verdiend. Maar....zelfs al zou je de markt werking grotendeels afschaffen dan nog blijft het probleem recht overeind dat er veel te veel gegadigden komen voor veel te dure behandelingen. Ieder voorbeeld Jojo gaat altijd wat mank, maar ik geef ze maar om de gedachten te bepalen: Als je artsen op een maandsalaris zet en niet meer per behandeling betaalt...blijft toch het probleem dat steeds meer mensen in aanmerking komen voor transplantaties, voor dialyses, voor oncologische behandelingen. Dan heeft het met marktwerking niets meer te maken.

    Verder zal het nog heel wat discussie geven of afschaffen van de marktwerking niet ten koste gaat aan het aanbod. Als mensen, dus ook artsen, per behandeling betaald worden zal er minder gemakkelijk geopteerd worden voor vrije dagen, verlof hier en verlof daar. Bij afschaffen marktwerking heb je al gauw weer wachtlijsten.....Al die systemen hebben hun voor- en nadelen.

    Peter
  6. [verwijderd] 27 augustus 2012 20:07
    quote:

    ffff schreef op 27 augustus 2012 20:02:

    Het verstevigen van de marktwerking heb ik ( uiteraard) ook gehoord, maar dat is nu typisch zo'n opmerking die toch voorbijgaat aan het probleem van de beangstigend stijgende kosten. In de eerste plaats Jojo is het nog maar de vraag dat als je de marktwerking afschaft je ook de kosten flink gaat verlagen.
    Nee, als je logisch nadenkt zal marktwerking eerder de kosten doen stijgen. Stijging van kosten gezondheidszorg zitten (nog) niet in het volume, maar in de prijs. Big Pharma vult z'n zakken meer en meer.

    Sinds introductie marktwerking zijn kosten in NL harder gestegen dan ervoor. Kijk je naar internationaal verband valt het op dat landen met de meeste marktwerking de hoogste kosten hebben.

    Dus dat verdere marktwerking tot lagere kosten zou leiden is niet zo'n logische gedachte. En dat is ook logisch. Diegene die uiteindelijk voor de kosten opdraait maakt niet de beslissing wel of niet kopen. Daarnaast is er sprake van een oligopolie aan de aanbodkant en een zeer versnipperde vraagkant. Dat gaat dus nooit werken vanzelf.
  7. [verwijderd] 27 augustus 2012 20:19
    Daar waar je de marktwerking afschaft ben je toch direct het winstbejag kwijt, ik zou wel wel eens willen zien wie, wat en hoeveel in z'n zakken stopt vanaf het moment dat de verzekerde zijn premie heeft betaald.

    In Slowakije las ik onderlaatst verdienden ziekenhuisartsen €700p/m er waren er altijd genoeg maar nu verdwenen er erg veel in west-Europa vanwege de hoge verdiensten.

    Gewoon een voorbeeld ook bij minder inkomen blijven er artsen beschikbaar.

    Misschien aftoppen en de middenkaders navenant, of belasten.

    Hele scheefgroei is onstaan omdat het loongebouw altijd klakkeloos met percentages is verhoogd, prof Tinbergen schreef al inkomens dienen niet meer dan 3-5 keer uiteen te lopen daarna gaat het mis.

  8. [verwijderd] 27 augustus 2012 20:19
    Heb nu 50 jaar premie betaald en nooit wat van gebruikt
    Ja vuiltje in mn oog bij de dokter
    En kies getrokken, zelf maar betaald

    En de premie is nu bijna 160 Euro p/m?
    Doe ik iets fout?
    Ik geef zelfs bijna geen 160 Euro uit aan eten bijna

    Mn autoverzekering is nog maar 6 Euro
    Ik bots niet zo graag

    Dus waarom heb ik nu al bijna n TON(100.000) uitgegeven aan iets wat ik niet gebruik
  9. [verwijderd] 27 augustus 2012 20:25
    quote:

    ffff schreef op 27 augustus 2012 19:23:

    Maar de politici gisteren staken met zijn vieren mooi hun kop in het zand...... Dat wordt een te lastige klus, blijkbaar.

    Peter
    Je betoog gelezen Peter. (te lastig)

    Wat is volgens jou de oplossing ?

    Denk persoonlijk dat jij dat ook niet weet. (ik ook niet.)
    Heb wèl een mening, maar zo zijn er miljoenen meningen.
    Mvg Peerke
  10. [verwijderd] 27 augustus 2012 20:40
    quote:

    zzzaai schreef op 27 augustus 2012 20:19:

    Heb nu 50 jaar premie betaald en nooit wat van gebruikt
    Ja vuiltje in mn oog bij de dokter
    En kies getrokken, zelf maar betaald

    En de premie is nu bijna 160 Euro p/m?
    Doe ik iets fout?
    Ik geef zelfs bijna geen 160 Euro uit aan eten bijna

    Mn autoverzekering is nog maar 6 Euro
    Ik bots niet zo graag

    Dus waarom heb ik nu al bijna n TON(100.000) uitgegeven aan iets wat ik niet gebruik
    Je rijdt dus in een auto, ouder dan 25 jaar. Binnenkort zak je door de bodem, wees dan maar blij dat je een goede zorgverzekering hebt! :-)
  11. [verwijderd] 27 augustus 2012 20:42
    Nederland wil ook altijd het beste jongetje van de klas
    zijn en op nr. een staan . Ook met de gehele gezondheidzorg. Misschien is nr. 3 of 4 in de ranking
    ook wel een ruime voldoende ?
    Zodra er met budgetten (of subidie's) gewerkt wordt moet het op anders krijg je het volgend jaar minder. Desnoods
    op aan onbelangrijke zaken,

    En waarom moeten medicijnen via zoveel kanalen ?
    (groothandel, aphotheker enz) Zijn arten niet kundig
    genoeg om die weg te verkorten? Vroeger werkte dat
    bij de plattelandsdokter toch ook?

    Goezondheids intelling cooperatie's maken : ik kan
    me nog de "Volharding " in Den Haag herinneren : dokters
    , tandartsen , apotheker , ziekenhuis alles in eigen
    beheer , zonder winstoogmerk.

    Thuizorg zonder de belachelijke overhead...

    En voor welgestelde de prive kliniek , wil je luxere
    zorg ? Prima , als je het kan betalen heb ik daar geen
    moeite mee om in een "eenheidsworst' ziekenhuis behandeld te worden.

    En zo zijn er tich voorbeelden

    En zo zijn er no
  12. [verwijderd] 27 augustus 2012 20:50
    Marktwerking in de zorg? Welke marktwerking dan?
    Ik mag als consument mijn eigen medicijnen niet kiezen, ik mag niet kiezen in welk ziekenhuis ik geopereerd wil worden, ik mag de dokter niet kiezen en de aanbieders van zorgverzekeringen bieden vrijwel allemaal hetzelfde basispakket en dezelfde aanvullende verzekeringen voor vrijwel dezelfde tarieven.
    Wat nou marktwerking?
214 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,35 -1,07%
EUR/USD 1,0679 +0,07%
FTSE 100 7.847,99 +0,35%
Germany40^ 17.771,70 +0,01%
Gold spot 2.374,55 +0,57%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

B&S Gr...
+8,35%
PostNL
+7,07%
Fugro
+4,29%
Van La...
+1,90%
Sif Ho...
+1,51%

Dalers

TomTom
-14,98%
VIVORY...
-10,98%
Alfen ...
-7,35%
ASML
-6,68%
FASTNED
-5,86%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links