Aamigoo start gesprekken kandidaten bestuursvoorzitter


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Aamigoo Group nv is maandag 11 juni gestart met de eerste gesprekken met vijf kandidaten voor de functie van bestuursvoorzitter van het payrolling- en uitzendbedrijf, zegt het enige lid van de raad van commissarissen van Aamigoo Group nv Peter Zwart maandag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

"Die kandidaten komen uit de groep. Naar verwachting zijn we circa drie maanden bezig alvorens we een voorzitter van het bestuur van de holding bekend kunnen maken", aldus Zwart. De holding van Aamigoo valt onder het beursgenoteerde Aamigoo Group nv. Het is de bedoeling dat de holding op termijn ook een RvC krijgt.

Aamigoo meldde maandag 4 juni dat de heren Mark Jans en Esto van de Steeg zijn afgetreden en mevrouw Frederique Van Maldegem-van Nes is gestart als financieel directeur.

"Na de overname van Corso is er binnen de groep behoefte aan een bestuur waar ook mensen uit het vak deel van uitmaken. Jans en Van de Steeg komen niet uit de wereld van flexibele arbeid en payrolling en hun taak, de overname van Corso, zit er op. Op termijn is het waarschijnlijk dat ook Anita Maas vertrekt", aldus Zwart. Maas is bij Aamigoo verantwoordelijk voor compliance en heeft ook geen achtergrond die bepaald is door flexibele arbeid.

Zwart, sinds 8 april 2011 commissaris bij Aamigoo, noemt de overname van EUR25 miljoen en de integratie van Corso prioriteit nummer e e n. "Dat is nu het eerste punt van aandacht. In een later stadium zal ook gekeken worden naar de Trust, die is gehuisvest in Willemstad, de notering en de zeer geringe free float en meer van dit soort zaken", aldus het RvC-lid van Aamigoo.

De Raad van bestuur wordt momenteel gevormd door een op Curacao gevestigd trustkantoor. De trustconstructie dateert nog van de periode dat het beursgenoteerde fonds European Development Capital Corporation nv (EDCC) heette. Dit was tot 2011 een lege huls, die via een door Value8 nv (VALUE.AE) gearrangeerde omgekeerde overname activiteiten van Source+ ingebracht kreeg. EDCC was sinds 1984 beursgenoteerd. Value8, investeringsfonds van Peter Paul de Vries, houdt volgens de melding bij de Autoriteit Financiele Markten van 28 februari 2011 nog een belang van 19,95%.

Voor de aandeelhoudersvergadering van 26 juni van dit jaar staat het benoemen van een nieuw trustkantoor op de agenda. TMF Curacao nv wordt vervangen door het op Aruba gevestigde United Trust Management nv, waarvoor Gregory Elias en Marc Ingwersen als managing directors staan ingeschreven. Zwart merkt op dat Aamigoo onder het recht van Curacao valt. "Het is niet eenvoudig, onder andere om fiscale redenen, om te gaan vallen onder Nederlands recht. Op termijn gaan we daar dus wel naar kijken", aldus Zwart.

Op 26 juni aanstaande houdt het bedrijf zijn aandeelhoudersvergadering in Willemstad. "Het is niet waarschijnlijk dat er aandeelhouders aanwezig zijn. Ik bel in. Het voorstel is mij voor een termijn van vier jaar te benoemen als lid van de RvC", aldus Zwart. Daarbij krijgt de aandeelhoudersvergadering een sterk formeel karakter.

Ook de benoeming van Arjen Paardekooper als commissaris stond op de agenda. Hij is advocaat bij Blenheim advocaten. Ook Zwart is daar werkzaam. Paardekooper trok zich dinsdag terug om persoonlijke redenen.

Aamigoo is verwikkeld in een ingewikkelde rechtszaak die verband houdt met de transactie van Source+ eind 2010, waarmee Aamigoo een beursnotering kreeg. Inzet van dit juridische geschil tussen Aamigoo en een aantal voormalige eigenaren van Source+ is EUR2 miljoen die onrechtmatig aan de onderneming onttrokken zou zijn. De voorlopige uitspraak wordt volgens Anita Maas en Zwart eind augustus van dit jaar verwacht, maar Zwart laat doorschemeren dat de kwestie veel langer kan duren als er hoger beroep wordt aangetekend.

Zwart legt uit dat het genoemde bedrag in september 2010 door de toenmalige bestuurders Rajesh Dajal Singh en Patrick Flaton aan Source+ is onttrokken. Toen moest de transactie van Source+ naar Aamigoo nog plaatsvinden. Aamigoo claimt dit bedrag nu terug.

Source+ was tot juni 2010 eigendom van Temporalis, dat het bedrijf verkocht aan J-Merce Holding bv, waar bv's op naam van Singh en Flaton als bestuurder fungeren. J-Merce verkocht Source+ op zijn beurt weer aan F5 Capital BV, dat het dezelfde dag nog doorverkocht aan wat nu Aamigoo Group nv is.

Er werd bijna EUR11 miljoen aan nieuwe aandelen uitgegeven aan F5, terwijl verplichtingen om J-Merce Holding EUR3 miljoen en Temporalis EUR3,9 miljoen te zullen betalen werden overgenomen, waarmee het totale bedrag dat was gemoeid met de overname op bijna EUR18 miljoen uitkwam.

Waarom Source+ uiteindelijk via drie transacties aan Aamigoo werd verkocht is niet duidelijk. Ook is niet te achterhalen wie de eigenaren van Temporalis en J-Merce zijn, omdat bedrijven met meerdere aandeelhouders de eigendomsverhoudingen niet hoeven te melden bij de Kamer van Koophandel.

Uiteindelijk kwam de EUR11 miljoen aan nieuwe aandelen die betaald werden voor Source+ in handen van Boyd Sleeman, Julian van de Steeg, Koen Bekkering, Edwin Prijden en Stefan Vermeul. De eerste twee zijn nu volgens hun Linkedin-profiel respectievelijk CEO en CFO van Aamigoo-dochter REVL in Californie in de Verenigde Staten. Ook Vermeul is betrokken bij REVL. Prijden is CEO en Bekkering is CIO van Source+.

Welke activiteiten REVL exact ontplooid wil Zwart niet zeggen, ook kan hij niet meer informatie verstrekken over de achtergronden van de transactie. "Het is niet mijn taak te reconstrueren wat er in en rondom Aamigoo en EDCC gebeurde voordat ik als commissaris aantrad", aldus Zwart.

De strategie van Aamigoo is Europees breed klanten te volgen in hun activiteiten. Het bedrijf heeft de ambitie in 2014 een omzet van EUR200 miljoen te draaien. De bruto-gefactureerde omzet over 2011 bedroeg EUR156,2 miljoen.

Inmiddels lopen de vakbonden in Nederland te hoop over de onrechtvaardig geachte karakteristieken van payrolling, omdat werknemers daarbij veel minder rechten genieten in het geval van ontslag. "De wetgever geeft ons voorlopig gelijk. Er is voor ons geen enkele reden ons over de kritiek zorgen te maken", aldus Zwart. FNV Bondgenoten is via een lid inmiddels in een rechtszaak over deze kwestie verwikkeld.

Het aandeel Aamigoo noteert woensdag rond 13.00 uur vlak hoger op EUR3,50. In januari 2010 noteerde het aandeel nog iets meer dan EUR15.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@dowjones.com; +31-20-571 5201