Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

nieuws uit engeland

145 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 15 maart 2012 20:15
    Aflossingsvrije hypotheek: ook in Engeland tijdbom
    15-03-2012 | Laatst bijgewerkt 16:38

    Niet alleen in Nederland vormt de hypotheekschuld van huishoudens een probleem. Het grote aantal afslossingsvrije hypotheken is ook in Groot-Brittannië een 'tikkende tijdbom'.

    Nederland is zeker niet het enige land in Europa met een problematische hypotheekschuld. Ook in Engeland zijn er problemen.

    Martin Wheatley, de baas van de Financial Stability Authority (FSA), de Engelse toezichthouder vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwde onlangs dat honderdduizenden Britten de komende jaren hun aflossingsvrije hypotheek moeten aflossen, maar daarvoor de middelen niet hebben. Wheatley noemde dat 'een tikkende tijdbom'.

    Aflossingsvrije hypotheek
    Net als in Nederland is in Groot-Brittannië sinds begin jaren negentig de afslossingsvrije hypotheek heel populair geworden. De huizenprijzen stegen namelijk tot in de hemel, niet zelden met een procent of tien per jaar.

    Door een hypotheek waar je alleen rente over hoeft te betalen, konden huizenkopers, met name starters, de maandlasten drukken en toch een huis kopen. Omdat huizen toch telkens meer waard werden, dachten zowel de hypotheekverstrekker als de hypotheeknemer, dat de schuld toch wel kon worden afgelost.

    De komende tien jaar moeten 1,5 miljoen van zulke 'interest-only'-hypotheken worden afgelost. Het totale bedrag dat moet worden afgelost, is 120 miljard pond (143 miljard euro).

    Financiële crisis
    Tot voor kort was dat probleem te overzien. Had de eigenaar geen spaargeld of beleggingen om (een deel) van de hypotheek af te lossen, dan sloot hij gewoon een nieuwe lening af. In jargon ook wel het 'doorrollen' van de schuld genoemd.

    Omdat de hypotheekrenteaftrek in Groot-Brittannië in 2000 volledig is afgeschaft, kan dat makkelijker dan in Nederland. Bij ons stijgen de maandlasten na dertig jaar fors, omdat er daarna geen rente-aftrek meer is.

    Maar net als in Nederland veroorzaakte de financiële crisis in 2009 forse prijsdalingen op de Britse huizenmarkt, al lijkt de daling in Groot-Brittannië inmiddels tot staan gebracht.

    Dessalniettemin is de kans dat banken bereid zijn om huiseigenaren met een afslossingsvrije hypotheek opnieuw een lening ter hoogte van de oude hypotheek te verschaffen, kleiner geworden.

    Volgens de FSA-baas hebben vier van de vijf eigenaren bij wie de afslossingsvrije hypotheek in 2020 afloopt, geen afslossingsstrategie. Omdat het in totaal gaat 120 mljard pond (143 miljard euro) gaat het niet om klein bier. Het gaat om bijna 10 procent van de totale hypotheekschuld in Groot-Brittannië.

    Totale hypotheekschuld
    Toch is de omvang van het probleem in Groot-Brittannië nog altijd minder groot dan in Nederland. In ons land is bijna de helft van de circa 650 miljard euro aan hypotheekschuld aflossingsvrij. In Groot-Brittannië gaat het om veertig procent.

    De hypotheekschuld van de Britten valt ook mee in vergelijking met de onze. De gemiddelde hypotheekschuld van Britten is momenteel 131 duizend euro. In Nederland bedraagt die 180 duizend euro per persoon.
  2. forum rang 4 s.lin 15 maart 2012 20:16
    Fitch zet kredietstatus VK op negatieve outlook
    Gepubliceerd: 08:33
    NEW YORK (Dow Jones)--Fitch Ratings heeft de outlook van de kredietstatus van het Verenigd Koninkrijk verlaagd naar 'negative', waarbij de kredietbeoordelaar stelt dat de financiele flexibiliteit van het land om een financiele schock te bestrijden "zeer beperkt" is.

    Fitch bevestigde de triple-A kredietstatus van het land, maar de aanpassing in de outlook wijst erop dat Fitch bezorgd is dat de financiele positie van het land aangetast kan worden door toekomstige economische schokken. De outlook betekent dat er meer dan 50% kans is dat het ratingsbureau het VK zal afwaarderen binnen de komende twee jaar.

    Fitch is het tweede ratingsburau dat de outlook voor het land herziet. Moody's deed dit eerder afgelopen maand.

    Fitch geeft als verklaring af dat het schuldniveau van het land boven het gemiddelde van andere landen met een triple-A rating uitkomt. Wel erkent Fitch de inspanningen van het land om het begrotingstekort terug te dringen om de hoogste kredietrating te behouden.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  3. forum rang 4 s.lin 23 maart 2012 17:24
    BoE dringt er bij VK financials op aan kapitaal te verhogen
    Gepubliceerd: 14:40
    LONDEN (Dow Jones)--De Bank of England (BoE) heeft vrijdag bij Britse banken aangedrongen het kapitaal te verhogen om zich te beschermen tegen de aanhoudende problemen in de eurozone, terwijl de centrale bank drie belangrijke bevoegdheden uiteenzette om de financiele stabiliteit veilig te stellen.

    Het Financial Policy Committee (FPC) van de centrale bank stelt dat de spanningen in de financiele markten zijn afgenomen in de afgelopen maanden, maar dat het vooruitzicht voor de financiele stabiliteit nog steeds kwetsbaar is. De mogelijkheid voor banken een goedkope driejarige lening af te sluiten bij de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de markten gestabiliseerd, maar de zorgen over de schuldenlast en het economische concurrentievermogen van bepaalde Europese landen blijven bestaan, stelt het FPC.

    De financials hebben voortgang gemaakt in het ophogen van de kapitaalbuffers maar moeten meer doen, vervolgt het comite. Banken zouden het kapitaal "zo snel als mogelijk" moeten verhogen, aldus het FPC, waaraan het toevoegt dat de instituties die grote leningen hebben verstrekt in de zwakkere eurozone landen voornamelijk alert moeten zijn op de noodzaak fondsen te verwerven.

    Op het moment heeft het comite alleen een adviserende rol, in afwachting van het verstrijken van de huidige regelgeving in het kader van een aanpassing in de financiele regelgeving, waarna de BoE later dit jaar of in begin 2013 de volledige bevoegdheid krijgt. Het daarvoor nieuw opgerichte FPC zal de taak krijgen de stabiliteit van het financiele systeem in zijn geheel veilig te stellen. Onderdeel van het huidige mandaat van het comite is het adviseren van de regering over welke bevoegdheden het comite nodig zal hebben om zijn toekomstige mandaat uit te kunnen voeren.

    Het comite heeft de Britse beleidsmakers vrijdag aanbevolen de FPC drie belangrijke bevoegdheden toe te kennen ten aanzien van banken, verzekeraars en overige financiele instellingen. De FPC heeft gevraagd om de bevoegdheid om de kapitaaleisen voor banken te kunnen verhogen of verlagen afhankelijk van de economische omstandigheden, waardoor zij in staat worden gesteld om het buitensporig verstrekken van leningen in goede tijden aan banden te leggen en tijdens een recessie te stimuleren. Daarnaast willen ze de bevoegdheid om banken te dwingen meer kapitaal aan te houden om daarmee te voorkomen dat leningen aan bepaalde delen van de economie worden verstrekt die kunnen leiden tot de vorming van bubbels in specifieke sectoren, zoals bijvoorbeeld de vastgoedsector. Tenslotte heeft het comite gevraagd om de bevoegdheid de schuldenratio van banken te bepalen om te voorkomen dat banken verplichtingen opbouwen die veel hoger zijn dan hun capaciteit om verliezen op te kunnen vangen.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  4. forum rang 4 s.lin 15 april 2012 13:02
    'Geen herstel Britse economie zonder investeringen'
    15 april 2012 10:59
    AMSTERDAM – De Britse economie zal niet volledig herstellen zolang bedrijven geld oppotten en geen investeringen doen.

    Dat melden de Britse kranten The Sunday Times en The Sunday Telegraph. Ze baseren zich op een rapport van de Ernst & Young ITEM Club, dat aanstaande maandag verschijnt.

    In dat rapport staat dat de economische groei dit jaar 0,4 procent zal bedragen. Dat is de helft van de 0,8 procent groei waar de regering van uitgaat.

    Voor 2013 verwachten de vooraanstaande economen een groei van 1,5 procent en een jaar later 2,6 procent.

    Kritieke lijst
    Volgens de economen is het investeringsniveau van bedrijven in de Verenigde Staten weer hersteld, maar blijven bedrijven in Groot-Brittannië risicomijdend. Bedrijfsinvesteringen zullen naar verwachting dit jaar 1,2 procent groeien terwijl de bedrijven gezamenlijk meer dan 750 miljard pond op hun balansen hebben staan.

    “Zolang deze bedrijven niet stoppen met geld vasthouden en hun niveau van investeringen en dividend omhoog schroeven, zal de economie op de kritieke lijst blijven staan”, zegt hoofdeconoom van de club, Peter Spencer.

    Twijfels over de kracht van het herstel werden afgelopen week gevoed door slechte macrocijfers.

    © NUzakelijk
  5. forum rang 4 s.lin 3 juni 2012 20:18
    Bank of England wil economie 'zetje' geven
    2012-06-03 18:31:38.0

    De Britse centrale bank denkt na over een investering in de kwakkelende economie. Het bedrag liegt er niet om: zo'n 40,2 miljard euro (50 miljoen pond).


    Dat meldt The Sunday Telegraph. De verslechterende economische vooruitzichten zouden de Bank of England aan het denken hebben gezet.

    Verontrustend
    Onlangs kwamen er diverse verontrustende cijfers naar buiten. Zo bracht het Britse burewau voor statiestiek naar buiten dat de economie sneller krimpt dan voorzien (0,3 in plaats van de beoogde o,2 procent). Ook ligt de rente in Groot-Britannië op dit moment met 0,5 procent erg laag.

    Renteverlaging
    Mogelijke maatregelen zouden een forse investering van 50 miljard pond of een renteverlaging kunnen zijn, zo speculeren economische experts. "Het economische commité van de bank wilde eigenlijk niet ingrijpen, maar nu de omstandigheden verder verslechterd zijn hebben ze eigenlijk geen keus meer", aldus een van de economen

    bnr.nl
  6. forum rang 4 s.lin 28 juni 2012 15:50
    Britse recessie nog iets zwaarder dan verwacht
    28/06/12, 14u26

    De recessie in het Verenigd Koninkrijk is nog iets zwaarder dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt vandaag uit een nieuwe officiële raming. De krimp van 0,3 procent in het eerste kwartaal wordt daarin bevestigd, maar voor de laatste drie maanden van 2011 worden de cijfers naar beneden herzien. .

    Volgens de Britse statistische dienst slonk het bruto binnenlands product tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent. Op basis van eerdere gegevens werd tot nu toe uitgegaan van een achteruitgang met 0,3 procent.

    Met twee negatieve kwartalen op rij is er officieel sprake van een recessie in het Verenigd Koninkrijk.

    De economische terugval vertaalt zich overigens ook in een duidelijke daling van de huizenprijzen. De gemiddelde prijs van een woning is in juni gezakt naar 165.738 pond (206.940 euro), een daling met 1,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. Het gaat om de grootste daling van de huizenprijzen sinds augustus 2009.

    Bron: belga.be
  7. forum rang 4 s.lin 28 juli 2012 10:21
    S&P bevestigt triple A van Groot-Brittanië

    28/07/12, 02u33

    Standard & Poor's (S&P) heeft de rating triple A van Groot-Brittanië bevestigd ondanks het feit dat het land in een recessie verkeert. "De economie van Groot-Brittanië is rijk en divers, het monetaire en budgettaire beleid is soepel en de arbeidsmarkt flexibel", verklaarde het ratingagentschap. .

    Toch geeft S&P toe dat het niet allemaal rozengeur is voor de Britse economie. Die kromp ook in het tweede trimester meer dan verwacht. Het bruto binnenlands product (bbp) kromp voor het derde trimester op een rij (-0,7 procent).

    Het ratingagentschap verwacht dat het bbp in de tweede helft van 2012 weer zal stijgen.

    Bron: belga.be
  8. [verwijderd] 29 juli 2012 19:29
    Goed draadje dit, erg blij mee

    Kan natuurlijk niet uitblijven, schandalen, Gokken en manipuleren is de Brit niet vreemd

    Acht mensen zijn in Groot-Brittannië aangeklaagd wegens het herverkopen van kaartjes voor de Olympische Spelen. De acht probeerden onder meer kaartjes voor de openingsceremonie te slijten.
145 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0649 +0,06%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.703,30 -0,75%
Gold spot 2.395,35 +0,67%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links