Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Waterstof

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
462 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Osho
0
www.proactiveinvestors.co.uk/news/det...

08:00 27 Jun 2019
ITM Power supplied the 1MW PEM electrolyser system which will use renewable energy and water to generate hydrogen

ITM Power PLC (LON:ITM) has announced the opening on Wednesday of the Hystock green hydrogen plant in Veendam near Groningen in the Netherlands, managed by Dutch natural gas infrastructure and transportation company Gasunie.

ITM Power supplied the 1MW (megawatt) polymer electrolyte membrane (PEM) electrolyser system which will use renewable energy and water to generate hydrogen.
voda
1
Waterstof heeft de toekomst: ‘Geen banen verloren, er komt zelfs werkgelegenheid bij’

Groningen gruwt tegenwoordig van de aardgasrijkdom in de bodem, maar de provincie beseft ook dat de chemische industrie en gastechniek die in de provincie is ontstaan, onmisbaar is. Waterstof moet die gaseconomie de komende decennia overeind houden.

Ton Voermans 27-06-19, 16:00
Er staat veel op het spel voor Groningen. ,,Afhankelijk van welke deskundige je het vraagt, zijn er hier zo'n 10.000 tot 15.000 banen gemoeid met het aardgas. Daar tel ik dan ook de banen in de chemische industrie die op aardgas draait bij op'', zegt de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns.

Lees ook
Veel potentie, nog nooit winst: durven beleggers in Fastned te stappen?

Waterstofauto baart opzien: ‘Dankzij dit vervoer wordt de lucht in Den Haag schoner en gezonder’
PREMIUM
Waterstofauto baart opzien: ‘Dankzij dit vervoer wordt de lucht in Den Haag schoner en gezonder’
Lees meer
De komende tien jaar wordt in Groningen 2,8 miljard euro in waterstof geïnvesteerd

Patrick Brouns, Groningse gedeputeerde
Hij heeft zojuist gekeken hoe koning Willem-Alexander in Veendam HyStock heeft geopend. Een waterstoffabriek van de Gasunie waarin de elektriciteit van een bijhorend zonnepark wordt omgezet in waterstof.

Het is nog maar een proefproject. Het fabriekje is niet groter dan een paar zeecontainers en heeft een bescheiden vermogen van 1 megawatt. In een halfuur produceert het apparaat genoeg waterstof om zeven waterstofauto's vol te tanken.

,,HyStock is nog maar het begin'', zegt Brouns. ,,Volgend jaar komen er waterstofinstallaties van 20, 40 en 100 megawatt. Waterstof moet ons de grote hoeveelheden energie geven die we na het tijdperk van olie en gas nodig hebben. De komende tien jaar wordt er in Groningen 2,8 miljard euro in waterstof geïnvesteerd.’’


© ANP
Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Een overschot aan groene stroom wordt door middel van elektrolyse omgezet in waterstof dat later weer in elektriciteit kan worden omgezet. Een elektriciteitsbuffer in chemische vorm dus. Volgens de noorderlingen kan waterstof de CO2-uitstoot van Nederland halveren, als er de komende zeven jaar massaal wordt geïnvesteerd in de productie van groen en blauw waterstof. Groen is opgewekt met groene stroom; blauw is waterstof uit (geïmporteerd) aardgas waarbij de vrijkomende CO2 wordt opgevangen en opgeslagen in lege gasvelden. En waar kan dat beter dan in Groningen? ,,Wij hebben de kennis en de infrastructuur in de vorm van gasleidingen.''

© ANP
En Groningen heeft het nieuwe groene gas nodig, want nu de gaskraan langzaam wordt dichtgedraaid, dreigt de economie een opdoffer van jewelste te krijgen. ,,Die 15.000 banen kunnen we behouden als we op waterstof overstappen. Sterker: er komt werkgelegenheid bij. In onze visie zijn we in 2050 CO2-negatief. Dan gebruiken we CO2 uit de lucht om met waterstof groen plastic te maken.‘’

Groningen heeft nóg een voordeel om de waterstofprovincie van de toekomst te worden. De gigantische zoutcavernes onder de bodem - sommige zo groot dat je er de Eiffeltoren in kwijt kunt - kunnen een voorraad waterstofgas bergen om in de winter heel Nederland drie weken warm te houden.

Aan de animo ligt het niet. Niet alleen de provincie Groningen en de Gasunie klapten gisteren toen de koning HyStock symbolisch in bedrijf stelde. Ook Shell en Greenpeace waren van de partij en minstens zo enthousiast. Greenpeace ziet waterstof als een onmisbare bouwsteen om van de CO2-uitstoot af te komen.

Shell heeft grote verwachtingen van waterstof als brandstof voor auto's. Komende anderhalf jaar moeten er zestien waterstofstations in Nederland komen om dat deel van de waterstofeconomie een zwieper te geven.

Eerste stap
Koning Willem-Alexander stelt zich op de hoogte van het HyStock-project. © ANP

,,Je moet ergens beginnen'', zegt de Japanse waterstofdeskundige Katsuhiko Hirose over HyStock. ,,Dit is een mooie eerste stap.'' Hij is bij de opening als pleitbezorger van de waterstoftoekomst. Hirose stond bij Toyota aan de wieg van de hybridetechniek en propageert nu over heel de wereld waterstof als dé energiedrager van de toekomst. ,,We geloven erin. Tot dusver hebben we 9000 exemplaren van onze waterstofauto Toyota Mirai verkocht. De productie gaan we opvoeren naar 30.000 exemplaren per jaar.‘’

Hirose legt de koning de werking van de waterstofauto uit. Eind dit jaar presenteert Toyota de verbeterde opvolger van de Mirai. ,,BMW werkt met ons aan een eigen waterstofauto. En Audi werkt met Hyundai aan een exemplaar.'' Om die auto's een succes te maken, zijn er voldoende pompstations nodig en veel en goedkoop waterstof.

Dat moet komen van enorme windparken op de Noordzee. Op afgedankte olieplatforms kan van het overschot aan elektriciteit waterstof worden gemaakt dat wellicht zelfs via de bestaande leidingen aan wal kan worden gebracht. ,,Onze aardgasleidingen zijn geschikt te maken voor waterstof'', zegt directeur strategie van de Gasunie Hans Coenen. ,,In Zeeland hebben we dat al met een stuk gedaan en het werkt. Er ligt 12.000 kilometer gasleiding in de Nederlands bodem; die zijn miljarden euro's waard. Laten we die leidingen vooral blijven gebruiken.''

cv-ketel
De waterstofinstallatie HyStock van Gasunie. © Corné Sparidaens

Niet ieder huis zal over vijftien jaar een waterstofmeter hebben. ,,We gaan van groot naar klein. Eerst de vijf grote industriegebieden in Nederland op waterstof. Die willen we verbinden met leidingen zodat ze daar zelf van waterstof weer elektriciteit kunnen maken. Om waterstof te kunnen gebruiken in de huizen moet de prijs omlaag. Maar het kan wel. Remeha heeft al een cv-ketel die op waterstof werkt.‘’

De bedrijven en de bestuurders willen wel, maar heeft de Groningse bevolking niet de buik vol van gas? Willen ze nog wel de gasvoorraad van Nederland beheren? Gedeputeerde Brouns: ,,Natuurlijk is er nu een enorm probleem met scheuren in huizen en woningen die niet veilig zijn. Maar waterstof is anders. Ik denk zeker dat er draagvlak is. Iedereen wil het warm hebben thuis en verlichting als je de schakelaar omdraait.’’

Jan Keizers uit Eindhoven rijdt op waterstof: ‘Hij kan vlot optrekken’, zegt hij in onderstaande video...

www.ad.nl/economie/waterstof-heeft-de...
3 voor 50
0
Iemand nog in Fuelcell Energy? +94% nu en gister ook al een flinke stijging achter de rug
Osho
0
quote:

3 voor 50 schreef op 2 jul 2019 om 19:44:


Iemand nog in Fuelcell Energy? +94% nu en gister ook al een flinke stijging achter de rug


Neen. niet te volgen dit aandeel.
Radikal
0
Ik sta op -84% dus volg het nog wel even, had aangekocht net voor de reverse split
Osho
0
quote:

3 voor 50 schreef op 2 jul 2019 om 19:44:


Iemand nog in Fuelcell Energy? +94% nu en gister ook al een flinke stijging achter de rug


Voorbeurs weer + 40 %

Niet normaal. X5 in 2 dagen
Radikal
0
FuelCell Energy Highlights Performance of 20 Megawatt Fuel Cell Park with Korea Southern Power Company
Jul 03, 2019
Download this Press Release PDF Format (opens in new window)
Exceeded first year operational output requirements
Highly efficient and affordable electrical output and heat production
DANBURY, Conn., July 03, 2019 (GLOBE NEWSWIRE) -- FuelCell Energy, Inc. (Nasdaq: FCEL), a global leader in delivering clean, innovative and affordable fuel cell solutions for the supply, recovery and storage of energy, recognized the performance achievements of the 20 megawatt Korean Southern Power Company (KOSPO) fuel cell park in Incheon, South Korea, as the installation reached its one year anniversary of operation on June 30, 2019. The fuel cell park, owned by KOSPO, consists of eight SureSource 3000™ power plants, manufactured and maintained by FuelCell Energy producing electricity and thermal energy to support a district heating system adjacent to the existing 1.8 gigawatt Shin-Incheon combined cycle power plant. Construction began in late 2017 and the facility became fully operational in 2018. FuelCell Energy operates and maintains the plants under a long-term service agreement and exceeded all contracted output requirements for the first year of operation, namely electrical output and heat production by approximately 22% and 26%, respectively.

“We are very pleased with the performance of the 20 megawatt fuel cell park,” said Jennifer Arasimowicz, Interim President & Chief Commercial Officer, FuelCell Energy, Inc. “In addition to consistently exceeding power and heat output requirements since its commercial operation date, the installation is an ideal application for demonstrating the capabilities of our carbonate fuel cell technology to solve the utility scale clean power needs of the Korean market.”

Korea Southern Power Company, a wholly owned subsidiary of Korea Electric Power Company (KEPCO), operates 9.1 gigawatts of gas and coal-fired power plants, supplying electricity to commercial and residential customers in South Korea. Government-owned, KOSPO also undertakes power plant development engineering in Asia, the Middle East and South America.

“FuelCell Energy’s fuel cell power plants have been successfully operating and we are very pleased with the result. Timely execution of preventive maintenance, 24-hour monitoring, and the on-site response of FCE’s service team with FCE’s high level of technical capability and support contributed to keeping the excellent condition of the facility,” said the Future Growth Business Team of Shin-Incheon Combined Cycle Power Plant Division. “We appreciate all the effort of FCE staff who have always maintained the integrity and ownership of this operation and we hope to see the continuing success of the phase1 of KOSPO Shin-Incheon fuel cell for the remaining 19 years.”

Hanyang Industrial Development Co., Ltd. (HYD), a leading global construction company, provided the engineering, procurement and construction services for the project. “We are pleased with the success of this important project for KOSPO and FuelCell Energy. Fuel cell projects, such as this 20 megawatt solution, are a perfect application of our expertise, while delivering a unique solution for South Korea’s increasing use of clean energy sources,” said Kee Wook Lee, President and Chief Executive Officer, Hanyang Industrial Development Co., Ltd..

Fuel cells are addressing the energy, environmental and economic goals of Korea. High population density with limited land requires highly efficient and affordable power that can be located near where the power is used. The virtual lack of criteria pollutants and low carbon footprint of fuel cells combined with affordable economics and minimal space needs have led to significant fuel cell adoption by Korean utilities and independent power producers. With high availability and capacity factors, fuel cell power plants make meaningful contributions to Renewable Portfolio Standard targets.

SureSource™ power plants solve energy, environmental and business-related power generation challenges by providing ultra-clean, efficient and reliable distributed power generation. The fuel cells combine a fuel such as renewable biogas, directed biogas or clean natural gas with oxygen from the ambient air to efficiently produce ultra-clean electricity and usable high quality heat via an electrochemical process. Customers benefit with operating cost reductions delivered in a manner that supports sustainability goals and enhances power reliability. With high availability and capacity factors, fuel cell power plants make meaningful contributions to Renewable Portfolio Standard targets.
3 voor 50
0
quote:

Osho schreef op 3 jul 2019 om 12:59:


[...]

Voorbeurs weer + 40 %

Niet normaal. X5 in 2 dagen

Voorlopig mag ie nog wel even doorzetten. Ik zat er ook in voor de reverse split. Gelukkig met een bescheiden bedrag maar toch. Sta nog steeds op -70%.

Powercell Sweden knalt ook lekker :)
Newfan1
0
Ik volg Cell Impact B nu even en denk dat hij de bodem heeft bereikt en er tijd is voor een herstel
Joni-2
0
Nel ASA, ligt na 2 jaar wel duidelijk op kop... met 246%

Pcell 159%
ITM 75%
Hydro 57%
CIB -49%
Fcel -95%
Newfan1
0
Osho
0
quote:

Newfan1 schreef op 4 jul 2019 om 11:36:


Ik volg Cell Impact B nu even en denk dat hij de bodem heeft bereikt en er tijd is voor een herstelEens. Deze bodem is al 3 of 4 keer bereikt in de afgelopen periode. Een bounce is zeer waarschijnlijk.

Fcel heeft nog een lange weg te gaan. Maar x6/7 de laatste dagen is natuurlijk top.
462 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Kleine winsten voor Wall Street

05 dec De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht hoger gesloten. De aandacht op Wall Street bleef uitgaa... 1

  Indices

  AEX 591,44 0,00%
  EUR/USD 1,1105 +0,01%
  Germany30^ 13.066,10 +0,09%
  Gold spot 1.472,45 -0,25%
  LDN100-24h 7.164,35 +0,25%
  NY-Nasdaq Composite 8.570,70 +0,05%
  US30# 27.747,51 +0,28%

  Stijgers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%

  Dalers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%