Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tot hoever stijgt de olieprijs?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.673 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 79 80 81 82 83 84 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Olie fors goedkoper

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag flink gedaald. Op een settlement van 53,95 dollar, werd een vat West Texas Intermediate liefst 7,9 procent minder waard ten opzichte van woensdag.

Dat is het grootste eendaagse verlies sinds februari 2015. Sinds een piek in april van dit jaar is de olieprijs bijna 20 procent gedaald.

Olie werd donderdag sowieso al flink goedkoper, maar leverde nog meer in toen bekend werd dat de Amerikaanse president Donald Trump van plan is om per 1 september aanstaande hogere importtarieven te zetten op de 300 miljard dollar aan Chinese goederen die momenteel nog niet extra worden belast. Dit zei hij donderdag op Twitter.

Het zou gaan om een "kleine" heffing van 10 procent, aldus Trump.

Een aanhoudende handelsoorlog is slecht voor de wereldeconomie en in het verlengde daarvan ook voor de vraag naar olie, aldus marktanalist Marshall Steeves van IHS Markit.

Volgens analisten van Commerzbank waren de oliemarkten donderdag ook al teleurgesteld in Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, die weinig duidelijkheid gaf over toekomstige stimuleringsmaatregelen nadat de Amerikaanse rente woensdag werd verlaagd.

Omdat de Fed minder verruimingsgezind bleek dan verwacht, steeg de dollar in waarde en dit was ook nadelig voor de olieprijs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs veert op na rake klappen

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag deels hersteld van de forse klappen een dag eerder. Op een settlement van 55,66 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 3,1 procent meer waard.

Donderdag werd olie bijna 8 procent goedkoper nadat de Amerikaanse president Donald Trump onverwacht nieuwe importtarieven op Chinese goederen aankondigde.

Een overdreven beweging, volgens analist Phil Flynn van Price Futures. Analisten van JBC Energy houden op korte termijn rekening met meer volatiliteit.

Volgens Flynn zijn de zorgen dat de nieuwste tarieven het laatste zetje kunnen zijn om de mondiale economie in een recessie te duwen, wel reëel. Daarmee zou de vraag naar olie flink afnemen, met een lagere olieprijs tot gevolg.

Daar staat tegenover dat een economische verslechtering vanwege de handelsoorlog de Federal Reserve er juist toe kan zetten met meer verruimingsmaatregelen te komen.

Dat zou positief zijn voor de economie, aandelenmarkten en dus ook de vraag naar olie en de olieprijs.

Eerder deze week stelde de Fed de markten nog teleur door minder verruimingsgezind te klinken dan verwacht. Hierop steeg de dollar, wat nadelig was voor de olieprijs. Een vat ruwe olie werd op weekbasis circa 1,5 procent minder waard.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, vanwege de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de daaruit voortvloeiende zorgen over de olievraag.

Daarnaast volgt de markt met argusogen de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, na het nieuws dat Iraanse troepen een Iraakse tanker in beslag hebben genomen die naar verluidt brandstof smokkelde nabij Farsi Island.

De oliefutures hervatten maandag hun val en volgden daarmee de verliezen in de bredere financiële markten, vanwege de zorgen over de aanhoudende handelsoorlog en het risico voor de wereldwijde vraag naar olie.

Vorige week leed de Amerikaanse oliebenchmark zijn sterkste daling in meer dan vier jaar, nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde om per 1 september importtarieven van 10 procent in te voeren op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. China dreigde met vergeldingsmaatregelen.

Een ander punt van focus was de verzwakking van de Chinese yuan, waarbij de dollar/yuan voor het eerst in tien jaar boven de grens van 7 uitkwam, wat leidde tot een wereldwijde verkoopgolf in aandelen en andere activa die als risicovol worden beschouwd, terwijl beleggers overstapten naar zogenaamde 'veilige havens'.

"Deze recente ontwikkeling suggereert dat zowel China als de Verenigde Staten zich voorbereiden op onderhandelingen voor de lange termijn en het is onwaarschijnlijk dat de aanvoer-, ofwel leveringsdiscipline, van OPEC voldoende tegenwicht biedt voor deze escalerende handelsspanningen, die op de olieprijs drukken", zei marktanalist Stephen Innes van VM Markets.

Handelaren blijven gefocust op het handelsconflict, zeiden analisten van JBC Energy, terwijl de markt ook Iran in de gaten houdt en mogelijke aanvoeronderbrekingen uit de regio, waar een prijsondersteunende werking van uit zou kunnen gaan.

De september-future voor een vat ruwe olie daalde maandag 1,7 procent, ofwel 0,97 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,69 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Oliemarkt levert winst in

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag lager gesloten, waarmee de winsten van eerder op de dag werden ingeleverd.

Zorgen over de mondiale vraag naar olie en de spanningen tussen de Verenigde Staten en andere grote handelspartners lijken daarmee boven de oliemarkt te blijven hangen. De Amerikaanse aandelenmarkten wisten juist wel te herstellen van de recente klappen.

De september-future voor een vat ruwe olie daalde dinsdag 1,9 procent, ofwel 1,06 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 53,63 dollar. Op maandag liep de olieprijs ook al met 1,7 procent terug. De oktober-future voor een vat Brent daalde met 1,2 procent, ofwel 0,68 dollar, tot 59,13 dollar.

"Zorgen over de vraag en een escalatie van het handelsconflict houden de oliemarkt in de greep", aldus analist Carsten Fritsch van Commerzbank.

Afgelopen week kreeg de oliemarkt nog te maken met het grootste dagverlies in meer dan vier jaar, nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde nieuwe importtarieven te willen doorvoeren op 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

Als gevolg werd de yuan maandag beduidend minder waard. Gisteren kwam de dollar/yuan voor het eerst in tien jaar tijd boven de grens van 7 uit, hetgeen een mondiale verkoopgolf in gang zette op zowel de aandelenbeurzen als de oliemarkten.

Het Internationaal Energieagentschap gaf dinsdag een korte termijn outlook af voor de Brent-prijzen. Deze zullen vermoedelijk in de tweede helft van dit jaar uitkomen rond de 64 dollar per vat en volgend jaar rond de 65 dollar. Volgens het IEA zullen de olieprijzen stabiliseren, vanwege de verwachting dat de mondiale oliemarkt redelijk in balans zal komen. Het IEA verwacht dat de mondiale olievoorraden dit jaar met 0,1 miljoen vaten per dag zullen stijgen en met 0,3 miljoen vaten in 2020.

De prijzen voor een vat WTI zullen gemiddeld 5,50 dollar per vat lager liggen dan de Brent-prijzen vanaf het vierde kwartaal van 2019 tot het einde van 2020, zo verwacht het IEA. Dat is een groter verschil dan de 4 dollar waar vorige maand nog rekening mee werd gehouden. Volgens het energieagentschap wordt het duurder om Amerikaanse olie te vervoeren naar de Amerikaanse Golfkust.

Op woensdag komen er cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. De verwachting is dat de voorraden ruwe olie voor de achtste week op rij zijn gedaald afgelopen week met 3,8 miljoen vaten.

Uit data van Platts blijkt bovendien dat de export van ruwe olie flink afneemt. Volgens het IEA blijft China met 247.000 vaten ruwe olie per dag een van de belangrijkste kopers van Amerikaans olie. "Zonder deze aankopen door China, zouden de olieprijzen nog meer onder druk staan", aldus Fritsch van Commerzbank. "Als China weer meer olie gaat kopen van Iran, dan komt er meer olie uit Saoedi-Arabië op de markt. Dat kan de internationale olieprijzen onder druk zetten", aldus de analist.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe is vrijdag voor de tweede opeenvolgende dag hoger gesloten, maar verloor op weekbasis 2,2 procent, gevoed door de sterke Amerikaanse schalieproductie en zorgen dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China de wereldwijde vraag naar olie verder onder druk zal zetten.

De stijging van de olieprijs in de tweede helft van de handelsweek volgde na berichten dat Saoedi Arabië bij de OPEC pleit voor een vermindering van de productie. Analisten van RBC Capital Markets waarschuwen echter dat de scherpe daling van de olieprijs als gevolg van de hernieuwde vrees voor een afname van de vraag, de vraag oproept of de OPEC nog wel bereid is en het vermogen heeft om de markt te sturen.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda profiteert olie een paar dagen van het feit dat er geen nieuwe [grote] oprispingen zijn in het handelsconflict. "De prijzen zijn sinds het begin van de maand sterk gedaald, terwijl het conflict verrassend escaleerde volgend op de besprekingen in Shanghai, waardoor de risico's voor de wereldeconomie verder zijn opgelopen", aldus Erlam. "Centrale banken wereldwijd hebben er hard aan gewerkt om de rentetarieven te verlagen om hun economieën enige bescherming te bieden tegen de onvermijdelijke domino-effecten, hoewel dit volgens oliehandelaren niet voldoende is", voegde hij toe.

Trump gooide vrijdag opnieuw olie op het vuur door te suggereren de handelsbesprekingen met China in september mogelijk te annuleren. Hij zei nog niet klaar te zijn om een deal te sluiten. "We zullen zien of we de bijeenkomst in september houden of niet. Als we dat doen is het prima. Als we dat niet doen, is het prima", zei Trump.

De olieprijs wist zijn winst echter vast te houden.

Het Internationaal Energieagentschap zei vrijdag in zijn maandrapport tevens te verwachten dat de vraag naar olie dit jaar en volgend jaar minder snel zal groeien.

Het agentschap verwacht dat de olievraag in 2019 zal groeien met 1,1 miljoen vaten per dag, terwijl het IEA er een maand geleden nog van uitging dat de olievraag in 2019 met 1,2 miljoen vaten per dag zou groeien.

De verwachte groeivraag voor 2020 werd ten opzichte van het vorige maandrapport neerwaarts bijgesteld met 50.000 vaten per dag tot 1,3 miljoen vaten per dag.

Kijkend naar de ontwikkeling van de vraag naar olie tot nu toe dit jaar, zag het agentschap in de periode januari tot en met mei de zwakste vraag sinds 2008, met een groei van slechts 520.000 vaten per dag.

De september-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag 3,7 procent, ofwel 1,96 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,50 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, waarmee de olieprijs herstelde van eerdere verliezen, vanwege de aanhoudende zorgen over de wereldwijde economisch groei, die verder werden aangewakkerd door een escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Het sentiment blijft bedrukt, vanwege de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de daaruit voortvloeiende vrees voor de vraag naar olie.

De Amerikaanse president Trump gooide ook zaterdag olie op het vuur. Hij zei dat Beijing heel graag een deal met de VS wil sluiten, maar mogelijk tot volgend jaar wil wachten om te zien of een Democraat de verkiezingen van 2020 wint "zodat ze de grote afzetterij van Amerika kunnen voortzetten", twitterde Trump. De tweets doen de twijfel rijzen over de vraag of de gesprekken die in september zijn gepland wel zullen plaatsvinden. Vrijdag suggereerde hij al dat de geplande gesprekken in september mogelijk niet zullen plaatshebben.

Analist Michael Tan van RBC Global Markets merkte op dat de huidige zwakte indruist tegen de seizoenspatronen, aangezien het derde kwartaal over het algemeen het sterkste kwartaal is voor de olieprijzen.

Handelaren hebben een aantal verstoringen aan de aanbodzijde van zich afgeschud, wat volgens Tran aangeeft dat de olieprijs "een gebroken barometer" is geworden voor het meten van wereldwijde risico's. Hij merkte echter op dat handelaren met short-posities weinig te wijten valt, "aangezien het aantal shortposities, waarbij de markt anticipeert op een verdere daling van de olieprijs, relatief laag is", zei Tan.

"In plaats daarvan lijkt de koper te staken", zei hij. "Ondanks een reeks verstoringen ligt het investeringsniveau op een meerjarig dieptepunt", voegde hij toe.

De september-future voor een vat ruwe olie steeg maandag 0,8 procent, ofwel 0,43 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,93 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ABN AMRO: olieprijzen langer laag

Gepubliceerd op 13 aug 2019 om 06:41 | Views: 13

AMSTERDAM (AFN) - De olieprijzen blijven door de escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China waarschijnlijk langdurig laag. Ook de naar beneden bijgestelde economische groeiverwachtingen in veel landen helpen niet mee, zo verwacht ABN AMRO in een publicatie over de energiesector.

De energie-econoom van de bank heeft zijn olieprijsramingen om die redenen neerwaarts bijgesteld. In de periode tot het einde van het jaar zullen de prijzen van een vat Amerikaanse ruwe olie en Brent-olie oplopen tot respectievelijk 55 en 60 dollar. Dat is ongeveer 1,50 dollar meer dan nu, maar 5 dollar minder dan bij de vorige raming. Op de langere termijn, tot eind 2021, wordt gerekend op een beperkte stijging van 14 tot 15 dollar ten opzichte van nu.

Grote structurele dalingen liggen volgens ABN AMRO niet voor de hand. Wel zijn kortstondige dippen mogelijk, waarbij de prijs van Brent-olie tijdelijk tot ongeveer 50 dollar per vat kan zakken.

In de zogeheten Energiemonitor van ABN wordt niet ingegaan op de benzineprijzen. Hoewel een groot deel van de prijzen aan de pomp wordt bepaald door accijnzen, vertalen stijgingen en dalingen van de olieprijzen zich echter wel door in die voor benzine en diesel.
voda
0
Olieprijs stijgt 4 procent

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag 4 procent hoger gesloten, nadat de Amerikaanse regering liet weten dat de geplande importheffingen op sommige Chinese producten worden uitgesteld tot 15 december.

De september-future op een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg 2,17 dollar, of 4 procent, tot 57,10 dollar op de New York Mercantile Exchange. Het was de hoogste settlement sinds 31 juli. Brent-olie werd 4,5 procent duurder.

De VS blijven ook in gesprek met China over het handelsconflict. De berichten verzachtten de zorgen in de markt over de economische impact van de transpacifische handelsoorlog.

"Als we vooruitblikken, blijft het vooruitzicht voor olie echter neutraal op zijn best, omdat zorgen over de mondiale groei de grootste tegenwind blijven voor energie en geraffineerde producten. Analist verwachten steeds meer dat de energiemarkt in de komende zes tot achttien maanden overbevoorraad raakt", schreef Tyler Richer van Sevens Report Research.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden stijgen

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieministerie.

In de week eindigend op 9 augustus stegen de voorraden ruwe olie met 1,6 miljoen vaten tot 440,5 miljoen vaten.

De benzinevoorraden daalden met 1,4 miljoen vaten tot 233,8 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel liepen met 1,9 miljoen vaten terug tot 135,5 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 96,4 naar 94,8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 9 augustus zijn gestegen met 1,6 miljoen vaten tot 440,5 miljoen vaten.

De benzinevoorraden daalden met 1,4 miljoen vaten tot 233,8 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel daalden met 1,9 miljoen vaten tot 135,5 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 96,4 naar 94,8 procent.

Het American Petroleum Institute rapporteerde dinsdag laat al dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 9 augustus zijn gestegen. Het API rapporteerde een stijging van 3,7 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden met 3,7 miljoen vaten stegen. De voorraden distillaat daalden volgens het API met 1,3 miljoen vaten.

Zwakke economische data zetten tevens een rem op de olieprijs, waardoor de zorgen over de olievraag verder aanwakkerden. De Chinese industriële productie is in juli minder hard gegroeid dan in de voorgaande maand. De productie steeg in juli met 4,8 procent. In juni steeg de productie nog met 6,3 procent. Economen hielden rekening met een stijging van 5,9 procent. De detailhandelsverkopen stegen in juli op jaarbasis met 7,6 procent, terwijl in juni nog sprake was van een toename van 9,8 procent.

Daarnaast bleek uit data dat de groei van de economie van de eurozone in het tweede kwartaal is vertraagd tot 0,2 procent, terwijl de industriële productie in juni op maandbasis daalde met 1,6 procent. De Duitse economie is in het tweede kwartaal op kwartaalbasis gekrompen met 0,1 procent.

De september-future voor een vat ruwe olie daalde woensdag 3,3 procent, ofwel 1,87 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 55,23 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Magische grens van 100 miljoen olievaten komt in zicht (of niet)

Expert | Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme

Zal in 2019 de magische grens van honderd miljoen vaten per dag worden gepasseerd in de wereldconsumptie van olie? In de vooruitzichten van de World Energy Outlook van het Internationaal Energieagentschap (IEA) was het bereiken van deze magische grens al rond de eeuwwisseling voorzien. Nu lijkt het er alsnog van te komen, of misschien toch net niet. Meer slecht nieuws over de vraag naar olie in de tweede helft van het jaar kan het ‘feestje’ alsnog uitstellen.

De verwachtingen voor de vraag naar olie zijn weer naar beneden bijgesteld, vooral omdat de vraag in India, China en in delen van Europa tegenvalt en lichte groei elders nauwelijks compensatie biedt. Het tegenvallende internationale economische nieuws is debet aan de zwakke vraagontwikkeling.

Een mogelijke harde brexit, het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, her en der politieke en sociale onrust, de haperende industriële productie in de wereld en geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten: het zorgt voor toenemende internationale economische onzekerheid. Ondertussen lijkt het arsenaal aan effectieve beleidsinstrumenten alleen maar verder te krimpen.

De ontwikkeling van de olieprijs van de laatste maanden is bepaald niet bemoedigend voor de landen van de zogeheten OPEC-plusgroep, dat zijn de traditionele OPEC-landen plus een tiental niet-leden onder aanvoering van Rusland. Om de prijs te ondersteunen sloten de landen begin juli nog een akkoord om de productie van olie te blijven beperken met 1,2 miljoen vaten per dag tot zeker maart 2020.

Brent-olie daalde deze week weer onder de $60 per vat en de Amerikaanse WTI zelfs onder de $55. Het IEA sluit niet uit dat de vraag naar OPEC-olie verder daalt dan de huidige 29,9 miljoen vaten per dag en zo de groep zal dwingen om de productie verder te beperken. Het economische nieuws moet niet slechter worden.

Sancties

De combinatie van een zwakke vraag naar olie en de groei van de productie elders vormt een groot dilemma voor de OPEC-plusgroep. De last van het balanceren van vraag en aanbod tegen een redelijke olieprijs zal binnen de OPEC vooral voor rekening komen van Saoedi-Arabië. De andere OPEC-landen hebben niet veel mogelijkheden om de productie verder terug te brengen. Rusland zal ook niet genegen zijn om substantieel bij te dragen aan extra productiebeperking. Het feit dat het land deelneemt aan de OPEC-plusgroep is al een enorme breuk met het verleden.

Daarnaast worden momenteel twee OPEC-landen getroffen door sancties. Venezuela heeft zijn productie al flink zien teruglopen van 2,3 miljoen vaten per dag in 2016 naar het huidige niveau van net geen een miljoen vaten per dag. Naast de Amerikaanse sancties is ook de aanhoudende sociale onrust debet aan de terugval van de olieproductie. Verder moet Venezuela als onderdeel van de zogenoemde ‘olie-voor-leningenovereenkomsten’ een flink deel van de huidige productie leveren aan het nationale olie- en gasbedrijf van China CNPC en de Russische oliemaatschappij Rosneft.

Als gevolg van sancties is ook de export van Iran teruggevallen van 2,6 miljoen vaten per dag in juni 2018 naar net iets meer dan een half miljoen vaten per dag. De Verenigde Staten hebben de uitzondering voor landen als Turkije, China, India, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Griekenland en Italië ingetrokken. Iran roert zich stevig met acties in de Straat van Hormuz en de oproep aan China om de sancties te negeren. Mocht dat land hiertoe overgaan dan komt de rest van de OPEC-landen onder meer druk te staan omdat de vraag naar hun olie dan afneemt.

Affakkelen

Terwijl de OPEC-landen worstelen met de zwakkere vraag naar hun olie, produceren de VS nog steeds meer. Ook dit jaar verwacht men weer een flinke stijging van vooral de schalie-olieproductie. De VS realiseren nu al enkele jaren achter elkaar een ongekende productiestijging van meer dan een miljoen vaten per dag. En toch verslechteren de economische omstandigheden voor de schalie-olieproducenten zich ook.

Er is vooral geëxploreerd in gemakkelijk te exploiteren oliegebieden en de verwachting is dat andere gebieden minder zullen opleveren. Verder kunnen lagere prijzen en hogere kosten zorgen voor afzwakking van investeringen in de sector. De druk op de schalieproducenten om eindelijk positieve cashflows te genereren, komt in het gedrang door de lagere olieprijzen (en aardgasprijzen).

De smalle marges blijken uit een recente uitspraak van de Texas Railroad Commission, de toezichthouder op de olie en gas industrie in de Amerikaanse staat. Een producent had toestemming gevraagd om aardgas dat bij olieproductie vrijkomt, te mogen verbranden; niet omdat er geen pijpleidingverbinding was met de markt, maar omdat de kosten van het affakkelen lager waren dan het verkopen van het aardgas op de markt. De toestemming kwam er, maar wel onder toenemend protest.

Naast productiestijgingen in de VS verwacht men de komende tijd ook meer productie uit Brazilië, Canada en Noorwegen. Hierdoor kan het aanbodoverschot verder oplopen als de vraag blijft tegenvallen. Het aandeel van de OPEC zonder Iran en Venezuela is momenteel rond de 34,5% van de wereldproductie, 2% lager dan in juni 2016, voor de productiebeperkingen. OPEC heeft dus niet geprofiteerd van de stijging van de vraag in recente jaren. Of de magische grens van honderd miljoen vaten per dag wereldconsumptie in 2019 zal worden overschreden blijft onzeker. Duidelijk is dat OPEC-landen minder profiteren van de stijging van de vraag dan zij zelf ooit voor mogelijk hebben gehouden.

Coby van der Linde is directeur van het Clingendael International Energy Programme (CIEP) en hoogleraar geopolitiek en energie aan Rijksuniversiteit Groningen. Reageer via expert@fd.nl.

fd.nl/opinie/1312438/magische-grens-v...
voda
0
Olieprijs daalt verder

(ABM FN-Dow Jones) De oliefutures in New York zijn donderdag voor de tweede dag op rij gedaald, nadat de Amerikaans-Chinese handelsoorlog de zorgen bleef voeden over een mondiale groeivertraging die de vraag naar olie kan dempen.

De septemberfuture voor een vat ruwe West Texas Intermediate olie daalde 1,4 procent tot 54,47 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie werd 2 procent goedkoper.

De aardgasprijs steeg juist sterk, nadat de Amerikaanse handelsvoorraad van de brandstof afgelopen week maar weinig toenam. Warmere weervoorspellingen waren gunstig voor de verwachte vraag.

"De oliemarkt handel op angst", nu zwakke economische cijfers over zee suggereren dat de vraag naar olie kan vertragen, zei analist Phil Flynn van Price Futures.

De feitelijke vraagcijfers wijzen er echter op dat die vertraging wordt overdreven en "we kunnen rekenen op meer economische stimulering", zei Flynn. "Bottom line: wees geduldig. Geen paniek. Kijken naar kansen."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
OPEC stelt groeiprognoses vraag neerwaarts bij

(ABM FN-Dow Jones) De Organisatie van olie-exporterende landen heeft voor de tweede keer in drie maanden zijn prognoses voor de olievraag neerwaarts bijgesteld en verlaagde tevens de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei. Dit bleek donderdag uit de maandelijkse rapportage van de OPEC.

Het oliekartel wees daarbij op de onzekerheden als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

OPEC voorziet dit jaar een stijging van de wereldwijde olievraag van 1,1 miljoen vaten per dag, wat een neerwaartse bijstelling betekent van 40.000 vaten per dag. Het oliekartel motiveerde de verlaging op basis van de onverwachte stijging van de Amerikaanse ruwe olievoorraden en de grotere schommelingen in de vraag veroorzaakt door de handelsspanningen en tekenen van een vertraging van de wereldwijde economische groei.

Het oliekartel stelde ook zijn verwachtingen voor het aanbod in 2019 en 2020 van niet-OPEC-landen neerwaarts bij. OPEC verwacht in 2019 een groei van het aanbod van niet-OPEC-leden van 1,97 miljoen vaten per dag, wat een neerwaartse bijstelling markeert van 72.000 ten opzichte van de ramingen vorige maand. De daling is het resultaat van een lager dan verwachte productie in de Verenigde Staten, Brazilië, Thailand en Noorwegen. Voor 2020 werd de verwachting neerwaarts bijgesteld met 50.000 vaten per dag naar een groei met 2,39 miljoen vaten per dag.

"Er blijven grote onzekerheden bestaan", aldus OPEC in het rapport met betrekking tot de wereldeconomie. "Hoewel de prognoses momenteel geen verdere risico's met zich meebrengen totdat ze zich daadwerkelijk voordoen, waarbij het met name van belang is dat handelsgerelateerde problemen niet verder escaleren."

Hoewel de lager dan verwachte productie in de Verenigde Staten als een belangrijke reden werd genoemd voor de neerwaartse bijstelling van de aanbodprognoses, voegde OPEC eraan toe dat het verwacht dat de Verenigde Staten, samen met onder meer Brazilië en China, belangrijke groeimotoren zullen zijn.

De september-future voor een vat ruwe olie noteerde vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,7 procent hoger op 54,11 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
1.673 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 79 80 81 82 83 84 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

'Wall Street gaat flink hoger openen'

14:46 De aandelenbeurzen in New York lijken maandag met duidelijke winsten aan de nieuwe handelsweek te beginnen....

  Indices

  AEX 547,73 +1,07%
  EUR/USD 1,1099 +0,04%
  Germany30^ 11.730,90 +1,45%
  Gold spot 1.498,42 -1,00%
  LDN100-24h 7.195,88 +0,94%
  NY-Nasdaq Composite 7.895,99 +1,67%
  US30# 26.191,94 +1,14%

  Stijgers

  Heijmans
  +5,76%
  AMG
  +5,08%
  Boskalis
  +4,78%
  Arcelo...
  +4,48%
  BESI
  +4,29%

  Dalers

  IMCD
  -3,06%
  NN Group
  -1,53%
  Galapagos
  -1,19%
  Brunel
  -1,14%
  Flow T...
  -0,82%

  Nieuws Forum Meer»

  (1)

  pietje-2005 op 19-aug-19 15:02
  (15)

  Partout op 19-aug-19 15:01
  (12)

  Wilbar op 19-aug-19 14:57
  (38)

  DeZwarteRidder op 19-aug-19 14:26
  (28)

  gokker op 19-aug-19 14:25

  Column Forum Meer»

  (74)

  Hassan de yassan op 19-aug-19 14:08
  (7)

  Brulboei op 19-aug-19 13:24
  (4)

  Snugger op 19-aug-19 12:07
  (12)

  Snugger op 19-aug-19 10:57
  (4)

  Snugger op 19-aug-19 10:22