Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Arcadis AEX:ARCAD.NL, NL0006237562

  • 58,700 19 apr 2024 17:38
  • -0,450 (-0,76%) Dagrange 58,000 - 59,450
  • 182.803 Gem. (3M) 136,3K

Valuta-effect in Q4 is zeer gunstig voor Arcadis!

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 december 2011 17:22
    Ik wil er graag even op wijzen dat alles er op wijst dat in de eerste twee maanden van Q4 de Euro significant is verzwakt t.o.v. de dollar. Dit betekend dat het valuta-effect in Q4 waarschijnlijk beter gaat worden dan in de voorgaande 3 kwartalen van 2011.

    In combinatie met de vermelding bij de Q3 cijfers dat de concurrentie positie is versterkt, zou het alsnog mogelijk moeten zijn dat Arcadis de resultaten van 2010 zowel qua omzet- als qua winst in 2011 gaat overtreffen. Immers, er blijft waarschijnlijk wel sprake van autonome groei in Q4 - mede omdat Arcadis eerder heeft aangegeven dat het een goed gevulde portefeuille heeft en ze verwachten relatief weinig last te zullen hebben van de huidige marktomstandigheden.

    Ben daarom vandaag op 12.90 ingestapt.

    PS. Reacties zijn zeer welkom!

  2. due_to_revenue 13 december 2011 20:51
    Beste Martijn,

    Ik had precies dezelfde gedachte.. Arcadis heeft in mijn optiek een aantal pluspunten:
    1. valuta-effect wat gunstig uit gaat vallen bij cijfers.
    2. Heeft vanwege een goed gespreide klantenkring niet heel veel last van de bezuinigingen.. zitten naast overheden ook veel bij grote (industriele) partijen zoals DSM, Philips etc. om daar diverse onderzoeken voor te doen.
    3. Heb voor mijn werk te maken met Arcadis als klant en merk geenszins dat zij veel last hebben van de crisis op dit moment. Uiteraard merk ik wel dat zij proberen zoveel mogelijk kosten terug te dringen maar dat is zeker in deze tijden een goed streven.
    4. Koers is behoorlijk afgestraft terwijl Arcadis fundamenteel prima in orde is en qua vooruitzichten er prima voorstaat. (Zeker als ik kijk naar Grontmij)
    Ben vorige week ingestapt met gekochte calls juni 2012 op 0,85. Succes..

    PS: Het is op het forum van Arcadis erg rustig.. Is daar nog een reden voor?
  3. [verwijderd] 13 december 2011 22:09
    Dag due-to-revenue,

    Dank voor je reactie en leuk dat je wat 'insider' info hebt kunnen delen.

    De Euro heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt sinds januari... dus ook afgelopen week heeft het gunstige valuta effect zich versterkt.

    PS. Wellicht dat de rust op dit forum typisch is voor een relatief klein aandeel... waarmee het, ondanks de crisis, eigenlijk best wel goed gaat.
  4. [verwijderd] 15 december 2011 11:30
    Beste Martijn en dtr,

    Q4 2010 stond de eur/usd ongeveer hetzelfde als nu dat zal dus wel meevallen
    Arcadis is toch voor een groot deel afhankeljk van bezuinigende overheden.

    Ikzelf heb een (kleine ) positie in Arcadis, maar denk nu ongeveer een maand aan verkopen. Ik wacht q4 cijfers af en dan beslis ik. Ik ben bang dat het segment water weer tegen gaat vallen en het deel van de inkomsten die uit europa gehaald wordt ook. Ik vind het voor de toekomst wel een heel mooi bedrijf

    groet,
    Bolo
  5. [verwijderd] 15 december 2011 11:50
    quote:

    Bolo schreef op 15 december 2011 11:30:

    Beste Martijn en dtr,

    Q4 2010 stond de eur/usd ongeveer hetzelfde als nu dat zal dus wel meevallen
    Arcadis is toch voor een groot deel afhankeljk van bezuinigende overheden.

    Ikzelf heb een (kleine ) positie in Arcadis, maar denk nu ongeveer een maand aan verkopen. Ik wacht q4 cijfers af en dan beslis ik. Ik ben bang dat het segment water weer tegen gaat vallen en het deel van de inkomsten die uit europa gehaald wordt ook. Ik vind het voor de toekomst wel een heel mooi bedrijf

    groet,
    Bolo

    Dag Bolo,

    Dank voor je aanvulling!

    Inderdaad, t.o.v. van het vierde kwartaal van vorige jaar is er weingi veranderd. Maar bij het tweede en derde kwartaal was het valuta-effect t.o.v. 2010 juist behoorlijk negatief... kortom, daarom denk ik dat de omzet en winst over 2011 alsnog kan verrassen.

    En wanneer de Euro de laatste 2 weken van december op het huidige niveau blijft hangen of nog lager, dan zou er alsnog toch nog een klein positief valuta effect ontstaan t.o.v. Q4 2010.
  6. Gunther 15 december 2011 15:17
    Arcadis heeft uiteraard ook last van de crisis, maar is een solide bedrijf met spreiding over verschillende regio's. Arcadis staat nu gewoon laag en op de lange termijn een prima belegging. Ik ben gespreid ingestapt. Vanuit overheid zal het wat minder worden, maar dit is voornamelijk in Europa. Daarom is Grontmij zo afgestraft. Vergeet niet dat straks de Olympische Spelen in Londen eraan komen en een WK in Brazilie. Dit gaat Arcadis ook weer veel centen opleveren. Ook de meest recente overname (EC Harris) is een aanvulling op de activiteiten in opkomende landen. De aanwezigheid in China is significant vergroot en ook in het Midden Oosten is de aanwezigheid vergroot. De groei in de winst per aandeel is de laatste jaren wat minder, maar vanaf 2003 groeit de winst per aandeel jaarlijks en is het dividend elke keer verhoogd of gelijk gebleven. Het bedrijf wordt met gezond verstand geleid en ook bij de crisis in 2008 heeft Arcadis heel vroeg ingegrepen waardoor ze sterk uit de crisis kwamen. Dus nogmaals, voor de lange termijn een prima investering.
  7. [verwijderd] 15 december 2011 15:38
    quote:

    Bolo schreef op 15 december 2011 12:44:

    Beste Martijn,

    Als de verrassing bestaat uit een valuta-effect dan kan ik toch weinig enthousiast worden. Ik hoop vooral op
    1 verdere verschuiving van inkomsten van de publieke sector naar de private sector,
    2 geen verslechtering water segment

    Akoord, dat begrijp ik.

    (Mijn hoop blijft dat het valuta-effect er net voor kan zorgen dat de omzet en winst boven de aangegeven bandbreedte zullen uitkomen)
  8. [verwijderd] 15 december 2011 15:53
    Beste Gunther,

    Grontmij is bij mij hetgene geweest waardoor ik ben gaan twijfelen over Arcadis. Ook al is Arcadis en een heel ander bedrijf en veel beter gespreid.
    De invloed van de overname van Harris moet ik ook nog terugzien alhoewel ik daar in beginsel wel enthousiast over ben.
    Ik denk niet dat de olympische spelen van Londen over een half jaar nog orders voor Arcadis op gaan leveren. De wk in qatar daarentegen is met de overname van Harris wel interessant

    groet,
    Bolo
  9. Gunther 15 december 2011 16:01
    Londen heb je helemaal gelijk in. Dat zal grotendeels klaar zijn. Arcadis is nooit zo scheutig in het communiceren van nieuwe orders, zoals een Imtech dat wel veel doet. Hierdoor is het lastiger te beoordelen hoe ze draaien. Maar het is al jaren bekend dat Grontmij een zwakke broeder is onder de ingenieursbureaus. Management is zwakker, zwakker gepositioneerd en vreemde overnames gedaan. Met name Ginger is denk ik een miskoop. Arcadis neemt meer de tijd voor overnames en is vaak al jaren in gesprek. Dit maakt de kans op miskopen kleiner. Heb veel vertrouwen in het management van Arcadis. Dhr Noy zit er al jaren en let op de kleintjes. Ik zit nu denk ik al zo'n 5 jaar in Arcadis. Zoals gezegd gespreid ingekocht. Heb nog geen moment spijt gehad van deze positie en hou ze ook de komende 5 jaar vast.
  10. [verwijderd] 15 december 2011 17:02
    Ik vind dat Arcadis juist wel veel verworven contracten naar buiten brengt. Zelfs zoveel dat de koers er vaak niet op reageert.
    Grontmij is inderdaad een zwakke broeder, maar een zwakke broeder die ook onderuit gaat door de zwakke economie.
    Ik denk dat Arcadis over 5 jaar er prima voorstaat alleen heb ik mijn twijfels over het komende jaar. Ik denk dat ik betere aandelen weet om in te zitten daarom twijfel ik of ik ze moet houden.

    groet,
    Bolo
  11. due_to_revenue 17 december 2011 16:27
    Gisteren werkgerelateerd bezoek gebracht aan Arcadis... Navraag leert mij dat zij voor het merendeel hun omzet halen uit opdrachten voor de private sector en dat overheid (gemeenten, provincies, waterschappen) slechts voor 20-25% van de omzet goed zijn.. Dit was in het verleden omgekeerd!

    Conclusie is dat Arcadis de situatie vroegtijdig goed heeft ingeschat door een nieuwe strategie te kiezen die erop gericht is om de activiteiten te verschuiven naar de private sector..
  12. [verwijderd] 21 december 2011 18:37
    De flutperformance de laatste weken zal wel liggen aan de nervositeit rondom grontmij? Verder zal zo'n nieuwsbericht als dit ook niet echt hebben geholpen:
    www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-201211-285/...
    "Maar als er zich iets voordoet waarvoor meer geld nodig is, zou de onderneming ook aandelen kunnen uitgeven."

    Dat klinkt mij niet echt als muziek in de oren..

    Maargoed wellicht kan de veel sterkere dollar nog wat positiefs betekenen de komende tijd.

    Ik had toch wel gehoopt dat we voor het eind van het jaar tussen 13 en 14e zouden staan.
  13. [verwijderd] 22 december 2011 08:45
    quote:

    ignatius schreef op 21 december 2011 18:37:

    De flutperformance de laatste weken zal wel liggen aan de nervositeit rondom grontmij? Verder zal zo'n nieuwsbericht als dit ook niet echt hebben geholpen:
    www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-201211-285/...
    "Maar als er zich iets voordoet waarvoor meer geld nodig is, zou de onderneming ook aandelen kunnen uitgeven."

    Dat klinkt mij niet echt als muziek in de oren..

    Lijkt mij niet perse slecht nieuws. Ervan uitgaande dat eind 2012 de economie weer een beetje op stoom begint te raken, dan kan een investering in Azie erg goed zijn ook al moeten er nieuwe aandelen uitgegeven worden.
  14. [verwijderd] 22 december 2011 09:55
    do 22 dec 2011, 08:41 Arcadis: geen stilval projecten door crisis AMSTERDAM (AFN) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis merkt nog niet dat projecten stilvallen of worden uitgesteld vanwege financieringsproblemen bij opdrachtgevers als gevolg van de schuldencrisis. Dat heeft financieel directeur Renier Vree gezegd in een interview met ANP-Reuters.

    ANP
    Arcadis 22-12-2011 (09:39)
    11,85 EUR +0,42% +0,05

    Naar Arcadis detailpagina
    Ads door Google
    ABN AMRO Turbo Actie
    Voor 'Direct Beleggen'-klanten: Tot 1 maart 5 euro per transactie!

    ABNAMROMarkets.nl/Turbo-Actie


    Zéér lage hypotheekrente
    € 150.000 hypotheek va € 259,- pm € 300.000 hypotheek va € 518,- pm

    www.hypotheekrente-voordeel.nl


    Limited Speeders Citi
    Uw belegging versnellen / afdekken? Simpel met Speeders van Citi

    www.citifirst.com


    In het derde kwartaal zag Arcadis wegenprojecten in Polen stilvallen waardoor het bedrijf commissies misliep. Dit heeft zich verder nog niet elders voorgedaan, aldus Vree. ,,We zien geen uitstel of afstel van projecten. Maar je kunt de ogen niet sluiten voor de risico's van financieringsproblemen bij klanten.''

    Om te voorkomen dat projecten worden afgeblazen, kijkt Arcadis scherper naar zijn opdrachtgevers. ,,We schatten de financiële, juridische en politieke risico's in. We letten meer op de soliditeit van klanten en zijn extra kritisch. Tot dusver zijn er nog geen grote projecten geweest waarvan we hebben gezegd: dat moeten we niet doen'', aldus Vree.

    Afwachtend

    Arcadis merkt wel dat de bezuinigingen van overheden tot een afwachtende houding leiden, bijvoorbeeld op de watermarkt in de Verenigde Staten. ,,Bij private opdrachtgevers is nog geen teruggang te merken, maar bij de gemeentelijke overheden zien we absoluut terughoudendheid. Er wordt een nachtje langer over geslapen.''

    In Zuid-Amerika blijft Arcadis profiteren van de sterke groei van met name de mijnbouwsector. ,,Hier is geen sprake van teruggang. We blijven optimistisch over de kansen in Brazilië en Chili. We kijken ook naar Peru.''

    Het oosten

    Arcadistopman Harrie Noy liet deze week weten vooral naar China en Singapore te kijken voor overnames van professionele dienstverleners, die al een sterke positie in China hebben en profiteren van de snelle urbanisatie van het land. Hij wilde verder geen details verstrekken.

    Volgens Vree moeten overnamekandidaten een goede reputatie hebben en een solide management dat de marktvisie van Arcadis deelt. Ook moeten de bedrijven een netto operationele winstmarge hebben van 10 procent of die binnen 3 jaar kunnen bereiken, aldus de financieel topman.

    Turnaround-ativiteiten

    Vree gaf aan geen interesse te hebben in goedkope, maar slechtlopende bedrijven. ,,We gaan geen energie steken in turnaround-activiteiten.''

    Hij liet weten dat Arcadis ondanks de onzekerheid over de crisis optimistisch is over 2012. ,,De private sector blijft het goed doen. Bedrijven blijven investeren. 2012 zal waarschijnlijk toch een solide jaar worden'', aldus Vree.

    Autonome groei

    De autonome groei zal volgend jaar naar verwachting van Vree uitkomen op circa 3 procent. ,,Als we het huidige groeitempo kunnen volhouden, mogen we best tevreden zijn.''

    De CFO liet daarnaast weten geen plannen te hebben om het dividendbeleid aan te passen. ,,We keren al jaren 30 tot 40 procent van de netto operationele winst uit als dividend. We hebben niet de intentie om daarvan af te wijken. We zijn er erg op gebrand deze trackrecord vast te houden.
  15. Gunther 23 december 2011 09:39
    Arcadis doet waterproject Oman

    AMSTERDAM (AFN) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft een opdracht verworven voor een omvangrijk waterproject in Oman. Met het driejarig contract zijn ,,meerdere miljoenen dollars'' gemoeid'', zo liet Arcadis vrijdag weten.

    Arcadis gaat in opdracht van de overheidsdienst voor Elektriciteit en Water van Oman advies- en managementdiensten leveren en het toezicht voeren over de bouw van een nieuw waternetwerk. Het doel is om de inwoners van de Al Shariqiya regio rechtstreeks te voorzien van schoon drinkwater. De honderdduizenden mensen krijgen nu water per vrachtwagen aangevoerd.
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Koersdoel gehaald: is Arcadis nog koopwaardig na +60%?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links