Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

economische ontwikkelingen in Nederland.

684 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 5 december 2011 08:34
    Nederland heeft goed vestigingsklimaat
    5 december 2011 08:28
    ROTTERDAM - Nederland is aantrekkelijk als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. Dat stelt accountantsorganisatie Deloitte maandag in een rapport.

    Op een ''groot aantal criteria die een rol spelen bij de keuze voor een vestigingsplaats'' scoort Nederland beter dan andere Europese landen.

    In het door Deloitte uitgevoerde onderzoek zijn factoren als het fiscale klimaat, de arbeidsmarkt en logistieke verbindingen meegenomen. Ook huisvestings- en investeringskosten werden meegenomen.

    Het onderzoek toont volgens Deloitte aan dat ons land in tegenstelling tot wat momenteel veelvuldig wordt beweerd, een prima en gezond vestigingsklimaat heeft voor buitenlandse bedrijven die ondernemingsactiviteiten willen beginnen of verplaatsen.

    ''Het negatieve beeld van Nederland dat de laatste tijd nogal eens wordt geschetst, is onterecht'', aldus hoogleraar fiscale economie en partner van Deloitte Peter Kavelaars. ''Dit beeld remt investeringen af en dat helpt de Nederlandse economie niet vooruit.''

    © ANP
  2. forum rang 4 s.lin 6 december 2011 12:49
    'Werkloosheid snel richting half miljoen'
    ANP VANDAAG 10:18( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 12:26 )
    De werkloosheid in Nederland loopt snel op richting een half miljoen, al halverwege 2012. Het aantal werklozen bedraagt nu nog 'maar' 420.000. Alle provincies worden geraakt.

    Een half miljoen werklozen werd voor het laatst werd bereikt in 1984 en 1995, meldt ING dinsdag in haar regiokwartaalbericht. Bijna de helft van dit aantal woont in de Randstad. Zuid-Holland telt volgend jaar de meeste werklozen met een gemiddelde van 117.000. Maar ING verwacht in 2012 een verdere stijging van de werkloosheid in alle provincies.

    In de tweede helft van 2011 is het aantal werklozen snel toegenomen, tegelijk met een krimpende economie. De regionale verschillen zijn wel groot. Zo zal de werkloosheid in Groningen volgend jaar naar verwachting boven de 9 procent uitkomen. Ook Drenthe en Zuid-Holland zitten met een bovengemiddeld hoge werkloosheid.

    Zeeland is een buitenbeentje, met een verwachte werkloosheid van ruim 4 procent, fors onder het geraamde landelijk gemiddelde van 6,3 procent voor 2012 (5,4 procent in 2011).

    ©ANP
  3. forum rang 4 s.lin 6 december 2011 15:03
    ING: Opheffen euro kan Nederlandse economie zwaar opbreken
    Gepubliceerd: 13:29
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Een volledig uiteenvallen van de eurozone zou een harde klap zijn voor de Nederlandse economie, met mogelijk zeer ernstige gevolgen voor de export, voor de vermogens van beleggers, voor de pensioenen en voor de werkloosheid, stelt een rapport van het Economisch Bureau van ING dinsdag.

    Volgens de economen van ING richt het debat over de Europese schuldencrisis zich bij Noord-Europese beleidsmakers te veel op het morele aspect: landen die te veel hebben geleend, moeten daarvoor de prijs betalen.

    Volgens de economen moeten beleidsmakers meer rekening houden met de economische en politieke voordelen die de muntunie biedt. Als handelsnatie met een grote financiele sector en omvangrijke pensioenpot is Nederland een van de landen die het meest van de euro profiteert, volgens het rapport.

    De economen schetsen de gevolgen van een zeer somber scenario, waarin de eurozone geheel uiteenvalt en de gulden terugkeert als Nederlandse munt.

    In dat scenario zou de export kunnen krimpen met 25% in 2012, tot het niveau van voor de introductie van de euro in 1999.

    De afschrijvingen op financiele bezittingen kunnen oplopen tot euro200 mrd, waardoor de dekkingsgraad van pensioenfondsen in 2012 zou dalen tot onder 80% - ver onder het niveau dat nodig is om de pensioenverplichtingen aan werknemers te kunnen garanderen.

    Verder zouden er 300.000 banen verloren kunnen gaan, stelt het ING-rapport, waardoor de werkloosheid kan oplopen tot meer dan 10% van de beroepsbevolking in 2013 en daarna nog jaren hoog kan blijven.

    Als alleen een klein land als Griekenland de eurozone zou verlaten, zijn de gevolgen veel beperkter, benadrukt het rapport.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  4. forum rang 4 s.lin 6 december 2011 15:17
    René Tissen: grote kans op depressie in Nederland
    René Tissen @ rtlz.nl VANDAAG 13:01( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 13:24 )
    Nog slechts een paar dagen en dan komen de Europese regeringsleiders bijeen om ook nú weer tot een oplossing voor de schuldencrisis te komen. Zo’n oplossing ligt momenteel verder weg dan ooit. Column René Tissen (Nyenrode): opsplitsing euro is wel gunstig.

    Gevaarlijk gebied: Nederland
    De oplossing ligt verder weg dan ooit, zeker nu volgens Standard &Poor’s de besmetting van geheel Europa een feit is. Niet voor niets dreigt deze kredietbeoordelaar ook Nederland tot gevaarlijk gebied te verklaren. Maar op een of andere manier lijkt dit nieuws langs ons heen te glijden, als ware het zonder betekenis. In tegendeel, de waarschuwing wordt in plaats van bestraffend, zelfs als motiverend voor de eenheid van Europa gezien.

    Overmatig geldgebruik
    Vaststaat dat het Nederlandse hypothecaire schuldenprobleem geloofwaardig zal moeten worden aangepakt en dat zal op nationaal (en dus niet Europees niveau) moeten gebeuren. Wij Nederlanders en niet de rest van Europa krijgen deze rekening op ons bordje. De kans is daardoor groot dat onze economie niet alleen in een recessie terechtkomt, maar zelfs in een depressie.

    Crisis in Nederland
    Sowieso staan alle economische verkeerslichten momenteel op rood. We hebben een kantorencrisis, een winkelcrisis, een pensioencrisis, een huizencrisis, een werkcrisis, een zorgcrisis en een armoedecrisis. De eerste ZZP-ers hebben zich inmiddels bij de voedselbank gemeld. Binnenkort zullen we naar alle waarschijnlijkheid nog worden geconfronteerd met een inkomenscrisis (lagere lonen), een bestedingscrisis (hogere belastingen, minder aftrek) en een gemeenschapscrisis (slechtere voorzieningen). Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat Nederland wederom in een politieke crisis terecht komt. De vertrouwenscrisis die daaraan voorafgaat is momenteel in volle wording.

    Europa lost niets op
    Geen van de genoemde crises kan op Europees niveau worden opgelost en daartoe worden zelfs geen pogingen ondernomen. Nederland heeft zich niet tot de EU gewend voor hulp en ook niet tot het IMF. Europa en het IMF zien Nederland als een donorland en niet als een problematische lidstaat. Zelfs nu niet. In Nederland is de schuldencrisis echter in korte tijd zo ver gevorderd dat jong en oud zich hardop afvragen of er nog wel toekomst is, met of zonder Europa. Een depressie sluimert...

    Ongrijpbaar
    Afgelopen maandag hebben bondskanselier Merkel en president Sarkozy aannemelijk gemaakt dat zij Europa voor een toekomstige financiële crisis willen behoeden, maar hebben andermaal niets gezegd –in ieder geval nog niet- over hoe zij de huidige crisis effectief kunnen bestrijden.

    Als het om Europa gaat, is alles dat lukt altijd ver weg en niets dat lukt dichtbij.

    Marathon zonder einde
    Europa wil tot een nieuw Europees verdrag komen, desnoods met alleen met de 17 eurolanden, maar de weg daarnaar toe duurt kansloos lang. Daarnaast moet er meer geld komen om de problematische lidstaten te kunnen helpen hun huis weer op orde te krijgen, maar aan het kernprobleem –een overmaat aan schulden- wordt niet gewerkt.

    Evenmin wordt er gewerkt aan de Europese bankensector die gewoon in stand wordt gehouden, in weerwil van het gezonde verstand. Zelfs de échte oorzaken van het Europese schuldenprobleem zijn de regeringsleiders onbekend, in tegenstelling tot hun publieke uitspraken daarover. Door alle toestanden neemt de Europese schuld toe, niet af.

    Opsplitsing is gunstig
    Over opsplitsing van de Euro en van Europa valt met de huidige Europese top niet te praten, hoewel het in één keer de schuldencrisis zou kunnen beëindigen. In de praktijk wordt daarentegen wel met dit scenario rekening gehouden en schetste het Japanse Nomura onlangs zelfs een positief beeld van de gevolgen van opsplitsing. Uitgaande van een actuele eurokoers ten opzichte van de dollar van 1.34, zou een nieuwe Duitse munt met slechts 1,3% in waarde stijgen. Griekenland daalt bij invoering van een nieuwe munt met 57%, Portugal met 42%, Spanje met 35%, Italië met 27%, België met 24% en Nederland met 7%.

    Concurrentiekracht is een lokale zaak
    Deze percentages geven een treffend beeld van de actuele concurrentieverhoudingen in Europa. Opsplitsing is voor de lidstaten gunstig, want het dwing tot nadenken over het lokale vermogen om economische groei en duurzame welvaart voor de eigen bevolking te realiseren en daar concurrerend beleid op te ontwikkelen. Duitsland kan dan gewoon doorgaan op de huidige weg, andere landen moeten zich in meer- of mindere aanpassen, al dan niet via pijnlijke ingrepen.

    Minder is meer
    Toch wil niemand eraan. Ook de Nederlandse politiek blijft maar roepen dat het geheel van Europa meer is dan de som der delen. De werkelijkheid is juist andersom. Daarbij komt dat er zonder Europa weleens méér Europa mogelijk zou kunnen worden. Door in dit stadium namelijk voor concurrentie te kiezen, in plaats van samenwerking. Uiteraard zonder elkaar de oorlog te verklaren.

    ©René Tissen @ rtlz.nl
  5. [verwijderd] 6 december 2011 16:25
    quote:

    *Justin* schreef op 6 december 2011 15:27:

    De man komt wel van Nijenrode, maar is geen econoom, maar organisatieadviseur. Vind zijn publicaties nou niet bepaald uitblinken. www.renetissen.com/Sited/Blog/Blog.html Maar RTLZ weet altijd wel weer een 'doom-guru' te vinden, zonder al te selectief te zijn.
    meningen zijn vrij en de kwaliteit van RTLZ (vaak toch ook een doorgeefluik van veronderstelde 'kwaliteitsberichten' zoals ING) mag je ook van vinden wat je wilt, maar men vindt altijd wel weer redenen om negatieve berichten te bagatelliseren en tegengeluiden af te zwakken.
    Als je doceert aan Nijenrode, dan ben je m.i. geen 'rugzak-studentje' geweest...

    En als hij dan geen econoom is; ik kan nergens vinden dat hij geboekt kan worden als 'doom-guru'.

    Uiteraard zijn er altijd wel betere CV's te vinden...alsof dat al zoveel zegt.
  6. [verwijderd] 6 december 2011 16:43
    Ja dat is n huilie, aandachts...

    Rene Tissen (foto) die al jaren voor RTL Z columns en commentaren verzorgt over de economie waarbij hij -naast de site van AccountingWEB.nl- vrijwel de enige is die de waarheid durft te verkondigen, blijkt te zijn bedreigd om de inhoud van zijn stukken. Dat bekent René Tissen in zijn laatste column (De zaak is al lang out of control (zie hieronder)) waarin hij opnieuw het einde aankondigt voor de Euro.
  7. [verwijderd] 6 december 2011 16:58
    doemguru's, doeminstanties....negativiteit of realisme?

    ---

    een doemguru-bank:

    ING: opheffen euro kan Nederland zwaar opbrekenVANDAAG 13:21( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 13:30 )
    Een volledig uiteenvallen van de eurozone zou een harde klap zijn voor de Nederlandse economie, met mogelijk zeer ernstige gevolgen voor de export, voor de vermogens van beleggers, voor de pensioenen en voor de werkloosheid.

    Dat stelt een rapport van het Economisch Bureau van ING dinsdag. Volgens de economen van ING richt het debat over de Europese schuldencrisis zich bij Noord-Europese beleidsmakers te veel op het morele aspect: landen die te veel hebben geleend, moeten daarvoor de prijs betalen.

    Volgens de economen moeten beleidsmakers meer rekening houden met de economische en politieke voordelen die de muntunie biedt. Als handelsnatie met een grote financiele sector en omvangrijke pensioenpot is Nederland een van de landen die het meest van de euro profiteert, volgens het rapport.

    De economen schetsen de gevolgen van een zeer somber scenario, waarin de eurozone geheel uiteenvalt en de gulden terugkeert als Nederlandse munt.

    In dat scenario zou de export kunnen krimpen met 25% in 2012, tot het niveau van voor de introductie van de euro in 1999.

    De afschrijvingen op financiele bezittingen kunnen oplopen tot EUR200 miljard, waardoor de dekkingsgraad van pensioenfondsen in 2012 zou dalen tot onder 80% - ver onder het niveau dat nodig is om de pensioenverplichtingen aan werknemers te kunnen garanderen.

    Verder zouden er 300.000 banen verloren kunnen gaan, stelt het ING-rapport, waardoor de werkloosheid kan oplopen tot meer dan 10% van de beroepsbevolking in 2013 en daarna nog jaren hoog kan blijven.

    Als alleen een klein land als Griekenland de eurozone zou verlaten, zijn de gevolgen veel beperkter, benadrukt het rapport.

    ----------------

    doemguru-onderzoeksbureaus:

    Armoede in Nederland gaat toenemen in 2012


    dinsdag, 06 december 2011 14:52 | Door Biflatie.nl | | |

    Twee Nederlandse onderzoeksbureaus, namelijk het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek, komen tot de conclusie dat de armoede in Nederland in 2011 en 2012 flink zal toenemen. Tevens bleek dat de armoede in Nederland in 2010 niet is afgenomen, iets dat wel werd verwacht. Volgens het onderzoek komt armoede voornamelijk veel voor bij eenoudergezinnen, alleenstaanden jonger dan 65 jaar en bijstandsontvangers. De werkende armen zijn steeds vaker zelfstandige ondernemer. Van de zzpérs en ondernemers valt een steeds groter deel onder de armoedegrens. 25% van de huishoudens met een laag inkomen heeft een eigen woning. Dit gegeven helpt natuurlijk ook niet echt, aangezien de Nederlandse huizenprijzen nu al twee en half jaar achter elkaar dalen.

    In 2010 herstelde de economie zich enigszins van de zware recessie. Dit vertaalde zich echter niet in een lagere kans op armoede. 529.000 huishoudens, (bijna 1,1 miljoen personen) verkeerden dat jaar onder de lageinkomensgrens. Dat is 7,7% van alle Nederlanders, net zoveel als in 2009.

    Volgens het niet-veel-maar-toereikend criterium, dus de mensen die het hoofd net boven wat kunnen houden, groeide de arme groep van 6,1% naar 6,5 %. In 2009 waren dit 960.000 personen (in 447.000 huishoudens), in 2010 was het opgelopen tot 1 miljoen personen (in 462.000 duizend huishoudens). Het aandeel huishoudens dat vier jaar of langer een laag inkomen had werd in 2010 iets kleiner (2,4% tegenover 2,6% in 2009). Afgemeten aan het toereikendcriterium nam het aandeel langdurig arme personen licht toe met 0,1 procentpunt.

    De ramingen duiden erop dat in zowel 2011 als 2012 het aandeel huishoudens onder de lage-inkomensgrens met 0,4 procentpunt zal stijgen. Over beide jaren samen is dat een toename met bijna 60.000 huishoudens. Het aantal huishoudens met een laag inkomen komt daardoor in 2012 naar verwachting uit op 588.000, ofwel 8,5% van de Nederlanders.

    Op grond van het niet-veel-maar-toereikendcriterium neemt het aantal arme personen in 2011 naar verwachting met ruim 70.000 toe, en het jaar daarop met nog eens bijna 55.000 (+0,8 procentpunt over beide jaren). De armoede stijgt volgens deze maatstaf al sinds 2008, tot ruim 1,1 miljoen mensen (7,3%) in 2012. Vooral bij uitkeringsontvangers jonger dan 65 jaar en helaas ook bij kinderen wordt in 2011 en 2012 een toename verwacht.

    Bronnen: CBS & SCP

    =======

    een hel&verdoemenisbank:

    www.slimbeleggen.net/2011/12/06/einde...

    en tot slot The mother of all Dr.Dooms:

    www.slimbeleggen.net/2011/12/05/sp-wa...

    maar gelukkig zijn ze betrouwbaar met al hun oordelen toen alles nog koek en ei was en slaan ze de plank mis nu alles zo negatief lijkt...

    Is dat niet de grootste misser van S&P? Nooit gewezen op risico's als waar we nu in zitten? Dat een groei van negativisme zo'n impact kan hebben op alle die-hard-positivo's?
  8. [verwijderd] 6 december 2011 17:33
    quote:

    *Justin* schreef op 6 december 2011 15:27:

    De man komt wel van Nijenrode, maar is geen econoom, maar organisatieadviseur. Vind zijn publicaties nou niet bepaald uitblinken. www.renetissen.com/Sited/Blog/Blog.html Maar RTLZ weet altijd wel weer een 'doom-guru' te vinden, zonder al te selectief te zijn.
    zijn aannames geloof ik niet: zuiden zal m.i. nooit goed kunnen concurreren met noorden omdat hier de mode "moordende concurrentei" is, daar houden zij niet van en ik vind dat ook te erg. natuur zij dank dat ook de chinezen er niet van houden want er zijn steeds meer stakingen :steeds langer en harder werken voor minder loon . onmenselijk. het blijft de jungle.
    (slapen naast de fabriek en 14 uur/dag doorwerken bij spoedje) komt overeen met industr. revolutie 1920 bij ons.

    Tissen vind ik wel interessant te lezen, gezond tegengeluid.
  9. [verwijderd] 6 december 2011 19:03
    Dus er komen 7,7-8,0 % mensen met een zero inkomen. En 6,5-8,5% mensen met een laag inkomen. Heel vervelend voor die mensen.

    2opmerkingen
    Wel weer leuk dat het minder 65 plus mensen betreft. (die kunnen er immers niets aan veranderen)
    Er zijn dan kennenlijk ook 85/80% mensen die het gewoon of goed hebben.

    2vragen
    Welke landen kunnen dat ook beweren?
    Hoe is de opbouw in Nederland qua belastingdruk? Hoeveel % van de mensen is goed voor bijv. 80% van de betaalde IB ?

    grt

  10. [verwijderd] 6 december 2011 21:00
    quote:

    henk38 schreef op 6 december 2011 20:23:

    Het gaat gewoon worden zoals in de meeste andere landen in de wereld.
    De kloof tussen rijk en arm word als maar groter en zoals we in andere
    landen kunnen zien zal ook de criminaliteit hoogtij vieren, kijk maar
    eens naar opsporing verzocht.

    Sinds wanneer geeft dit programma een volledig beeld van de criminaliteit in Nederland?

    Veel mensen hebben het gevoel dat criminaliteit in Nederland toeneemt. Is dit wel zo?

  11. forum rang 4 s.lin 7 december 2011 12:44
    NL Staat wil EUR2-4 mrd ophalen met heropening twee leningen
    Gepubliceerd: 12:34
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse staat wil maandag 12 december met de heropening van twee leningen euro2-4 mrd ophalen, maakt het Agentschap van het Ministerie van Financien woensdag bekend.

    De eerste lening wordt afgelost op 30 maart 2012 en heeft een reeds uitstaand bedrag van euro5,85 mrd. Met de heropening van de lening wil de Nederlandse Staat euro1-2 mrd ophalen.

    De twee lening loopt af op 29 juni 2012. Ook met deze lening wil de Nederlandse Staat euro1-2 mrd ophalen. Het reeds uitstaande bedrag is euro3,81 mrd.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  12. forum rang 4 s.lin 8 december 2011 09:35
    Nederlandse inflatie op zelfde niveau als in juli
    8/12 09:30
    In november is de inflatie net als in oktober uitgekomen op 2,6 procent. De inflatie ligt vanaf juli dit jaar ongeveer op dit niveau. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De prijsontwikkeling van kleding en benzine had in november een verlagend effect op de inflatie. Daarentegen had de prijsontwikkeling van bloemen en planten een verhogend effect.

    Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde de inflatie in Nederland naar 2,7 procent. Dat is 0,1 procentpunt lager dan in oktober. Voor de derde maand op rij kwam de inflatie in de eurozone uit op 3,0 procent.

    Door: ABM Financial News.
  13. forum rang 4 s.lin 9 december 2011 10:03
    NL productie industrie oktober +1%, omzet stijgt +7,0%
    Gepubliceerd: 09:50
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De productie van de Nederlandse industrie is in oktober op jaarbasis weliswaar gegroeid, maar minder dan een maand eerder, waarbij de omzet op jaarbasis met 7% steeg, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    De productie steeg met 1,0% op jaarbasis, waarbij de productie het meest toenam in de transportmiddelenindustrie (+12%). Een maand eerder steeg de productie van de Nederlandse industrie op jaarbasis met 2%.

    Ook in de voedings- en genotmiddelenindustrie was de productie duidelijk hoger (+5%). In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie nam de productie licht toe. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde daarentegen 4% minder dan een jaar eerder, aldus het statistiekbureau.

    De omzet van de industrie is in oktober 7,0% hoger uitgekomen dan een jaar eerder. Dit is een halvering van de omzetgroei ten opzichte van september, toen sprake was van een groei met 13%.

    "De door de industrie verkochte producten waren in oktober ruim 8% duurder dan in oktober 2010", aldus het statistiekbureau.

    De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie behaalde weliswaar 11% meer omzet, maar de prijzen waren meer dan 16% hoger. De transportmiddelenindustrie behaalde ruim 5% meer omzet, net als de basismetaal- en metaalproductenindustrie, meldt het CBS.

    In oktober werd op buitenlandse markt 6% meer omzet behaald dan een jaar eerder en op de binnenlandse 8% meer, concludeert het statistiekbureau.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  14. forum rang 4 s.lin 9 december 2011 13:37
    DNB: vooruitzichten somber, groei valt vrijwel stil in 2012
    Gepubliceerd: 13:03
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandsche Bank (DNB) is veel somberder geworden ten aanzien van de economische vooruitzichten, volgens vrijdag uitgebrachte ramingen stokt de groei en loopt de werkloosheid de komende jaren op tot bijna 6%.

    De Nederlandse economie is in de tweede helft van 2011 in een technische recessie geraakt, twee opvolgende kwartalen van krimp. De centrale bank verwacht dat een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 1,4% over het hele jaar resteert, tegen 2,2% bij de vorige raming in juni.

    "In 2012 valt de groei zelfs bijna geheel weg", aldus DNB. Van een groei van slechts 0,2% in 2012, trekt de groei naar verwachting daarna weer voorzichtig aan tot 1,3% in 2013. De ramingen voor 2012 en 2013 zijn teruggebracht van 1,7% en 2,1% respectievelijk.

    DNB maakt hierbij de kanttekening dat de cijfers sterk afhankelijk zijn "van het verloop van de Europese schuldencrisis". Het kan dus nog veel slechter uitvallen, al kan een snelle oplossing volgens DNB ook een positieve impuls geven.

    De sombere vooruitzichten komen voort uit de door de bank gesignaleerde lagere groei van de wereldhandel en het vertrouwensverlies bij bedrijven en consumenten. Daarbij zijn huishoudens geneigd de hand op de knip te houden, omdat hun financiele situatie verslechterd, vooral door dalende woningprijzen, aldus DNB.

    De woningmarkt is in een geleidelijk aanpassingsproces, stelt de bank. Sinds augustus 2008 is de gemiddelde prijs met zo'n 10% gedaald. Dit valt mee ten opzichte van de daling begin jaren tachtig, wat DNB verklaart uit de veel hogere werkloosheid destijds.

    De werkloosheid loopt in de DNB-ramingen op van 4,4% van de beroepsbevolking in 2011 naar 5,3% in 2012 en 5,9% in 2013. Halverwege de jaren tachtig lag de werkloosheid rond 10%.

    In tegestelling tot in juni, is DNB niet langer positief over de ontwikkeling van de overheidsfinancien. Na een verbetering van 4,4% van het bbp in 2011 naar 3,5% in 2012, ziet DNB een verslechtering van het overheidstekort naar 3,7% in 2013. Eerder werd uitgegaan van een verbetering via 2,5% in 2012 naar 2,0% in 2013.

    Niet alleen zal Nederland dan niet meer voldoen aan de Europese norm, die een tekort van ten hoogste 3% voorschrijft, ook wordt de zogenaamde signaalmarge overschreden. De begrotingsregels schrijven in dat geval extra bezuinigingen voor. De effecten van deze extra bezuinigingen op de economische groei zijn volgens DNB nog niet aan te geven.

    De Nederlandse overheidsschuld zal oplopen, zo verwacht de centrale bank, van 64,4% in 2011 naar 67,9% in 2013. In de raming van juni zou de schuld in de periode juist dalen tot 62,7%.

    Vooral door lagere inflatie van energieprijzen, verwacht DNB dat de consumentenprijsinflatie onder de 2% zal blijven. Voor 2011 wordt een geldontwaarding voorzien van 1,4%, en van 1,7% en 1,8% in 2012 en 2013.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  15. forum rang 4 s.lin 12 december 2011 19:04
    Yacht: rem op groei vacatures logistiek en inkoop
    Gepubliceerd: 17:01
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De vacaturegroei voor de vakgebieden Logistiek en Inkoop is afgevlakt, blijkt maandag uit de analyse "Trends en Ontwikkelingen op de Arbeidsmarkt voor Inkopers en Logistieke Professionals" van Randstad Holding nv (RAND.AE)-onderdeel Yacht, detacheerder van interim professionals.

    Tot en met de zomer 2011 was het aantal vacatures maand op maand aanzienlijk hoger dan in 2010. Na de zomer is het aantal vacatures gelijk aan het aantal vacatures in 2010. De stijgende trend is daarmee overgegaan in een vlakke lijn.

    Over het hele jaar bekeken is de vraag naar goede professionals op het gebied van inkoop en logistiek gestegen. Het aantal logistieke vacatures groeide in 2011 met 18% ten opzichte van 2010. Voor inkoopfuncties bedroeg de vacaturegroei 12%. Supply Chain Management en planners zijn hierbij de grootste groeiers (37% groei over het gehele jaar).

    De toename aan vacatures wordt vooral veroorzaakt door een toenemende vraag vanuit de sector industrie. Deze sector zette maar liefst 41% meer vacatures uit.

    Michel Verdoold, competence director Logistiek & Inkoop bij Yacht noemt de gesignaleerde groei een logische ontwikkeling. "De markt is duidelijk op zoek naar mogelijkheden om kosten te besparen en de winst te vergroten. Dat zie je terug in een toenemende vraag naar goede procurement professionals en logistieke professionals. Met Supply Chain Managers en Planners als grote winnaars. Dat de groei nu afvlakt, is duidelijk het gevolg van de veranderde economische vooruitzichten", aldus Verdoold.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
684 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0646 -0,24%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,10%
Gold spot 2.379,24 +0,77%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links