Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

nieuws uit Japan!

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.455 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 168 169 170 171 172 173 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Nissan-baas overdenkt alliantie met Renault

Gepubliceerd op 2 dec 2019 om 11:18 | Views: 394

YOKOHAMA (AFN/BLOOMBERG) - De samenwerking tussen automakers Nissan, Renault en Mitsubishi moet voor alle partijen voordelig uitpakken. Volgens de nieuwe Nissan-baas Makoto Uchida is het zaak dat afspraken opnieuw moeten worden bekeken.

De samenwerking tussen de automakers kwam onder druk te staan na het schandaal rond Carlos Ghosn, die de leiding had over zowel Nissan, Renault alsook de alliantie met Mitsubishi. Hij werd een jaar geleden in Japan gearresteerd op verdenking van fraude, belastingontduiking en andere wanpraktijken. Zijn ondergang bracht onder meer slecht bestuur bij Nissan aan het licht en wakkerde de spanningen tussen de automakers aan.

Volgens Uchida die maandag voor het eerst als Nissan-topman de pers te woord stond, is het zaak om te bezien wat wel en wat niet iets oplevert voor de alliantie. Hem rest de zware taak om de bedrijfsvoering Nissan op orde te krijgen en snel stappen te zetten met elektrificatie en autonoom rijden om de concurrentie het hoofd te bieden.
voda
0
Handelsvrees zet Nikkei lager

Gepubliceerd op 3 dec 2019 om 07:17 | Views: 52

TOKYO-Nikkei 225 07:00
23.366,41 -163,09 (-0,69%)

TOKIO (AFN) - De Japanse aandelenbeurs is dinsdag met verlies geëindigd. De aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om toch weer importheffingen op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië in te voeren wakkerde de vrees voor een wereldwijd handelsconflict weer aan. Ook tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie drukten de stemming op de beursvloeren.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 23.379,81 punten. Nomura Holdings zakte 0,3 procent. Topman Koji Nagai van het grote Japanse effectenhuis treedt per 1 april van volgend jaar af. Hij draagt het stokje over aan mede-operationeel directeur Kentaro Okuda en zal na zijn aftreden de functie van voorzitter op zich nemen bij Nomura. Pigeon kelderde bijna 14 procent. De Japanse maker van babyvoeding verlaagde zijn winstverwachtingen voor het lopende boekjaar na tegenvallende kwartaalcijfers.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,3 procent. De Kospi in Seoul leverde 0,4 procent in. De Zuid-Koreaanse chipmaker SK Hynix verloor 2 procent. De All Ordinaries in Sydney eindigde 2,2 procent lager na het besluit van de Australische centrale bank om de rente te handhaven op 0,75 procent.
voda
0
Astellas zet vol in op gentherapie en koopt Audentes voor $3 mrd

De Japanse farmaceut Astellas YPH:€15,42-0,16% neemt het Amerikaanse Audentes Therapeutics BOLD:$28,63-- over voor een slordige $3 mrd. Dit melden de bedrijven in een gezamenlijk statement. Astellas betaalt $60 per aandeel, iets meer dan waarop het aandeel Audentes maandag sloot.

Astellas is genoteerd aan de beurs in Tokio, waar de koers dit jaar al met 34% steeg. Het bedrijf groeide dankzij behandelingen voor prostaatkanker en bloedarmoede, maar zet nu vol in op gentherapie. In dat licht is de overname van Audentes heel logisch: zij hebben onder meer een medicijn in de pijplijn voor myotubulaire myopathie, een levensbedreigende spierziekte die vooral voorkomt bij jongens en ademhalingsproblemen en extreme spierverslapping veroorzaakt.

Zelf schrijft Astellas dat de overname van Audentes de ontwikkeling van gentherapieën voor zeldzame neuromusculaire ziekten (een verzamelterm voor aandoeningen aan de zenuwen en spieren) versnelt. Astellas heeft ook al een licentie voor de ontwikkelingsrechten van een gentherapie voor de spierziekte ALS.

Gentherapie

Gentherapie is een behandelvorm waarbij defecte genen vervangen worden door gezonde genen. Patiënten met een erfelijke ziekte zijn zo in principe met één behandeling te genezen. De behandeling is wel zeer prijzig; de kosten kunnen oplopen tot miljoenen euro's per patiënt.

Farmaceuten zijn de laatste jaren happig op bedrijven die veelbelovende resultaten boeken op het gebied van gentherapie. Die belangstelling groeit omdat de afgelopen jaren de eerste gentherapieën door toezichthouders zijn goedgekeurd en dus op de markt zijn gekomen.

Grote overnames werden dit jaar onder andere gedaan door het Zwitserse farmaconcern Roche, dat Spark Therapeutics opkocht voor $4,3 mrd, en door Novartis, dat Avexis overnam voor €7,8 mrd.

fd.nl/economie-politiek/1326807/astel...
voda
0
Japanse dienstensector groeit weer

(ABM FN-Dow Jones) De bedrijvigheid in de Japanse dienstensector is in november weer iets gegroeid. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit Economics en Jibun Bank.

De inkoopmanagersindex steeg van 49,7 in oktober naar 50,3 afgelopen maand.

De industrie bleek eerder deze week opnieuw gekrompen, maar in een lager tempo, met een indexstand van 48,9 in november. Een maand eerder was dit nog 48,4.

Ondanks deze cijfers sprak econoom Joe Hayes van IHS Markit toch van "weinig bemoedigende" data. Er was na een tyfoon en een belastingverhoging in oktober ook een herstel verwacht, aldus de econoom, maar die bleek uiteidnelijk slechts beperkt van omvang.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Nikkei opnieuw lager door handelszorgen
Gepubliceerd op 4 dec 2019 om 07:14 | Views: 286

Artikel
Reacties
Gerelateerde instrumenten
TOKYO-Nikkei 225 06:59
23.141,18 -238,63 (-1,02%)

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Japan is woensdag opnieuw lager gesloten. De vrees voor een voortslepend handelsconflict werd aangewakkerd nadat president Donald Trump verklaarde dat het wellicht beter is om pas een handelsdeal met China te sluiten na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Beleggers hadden juist gehoopt dat Washington en Peking nog dit jaar een gedeeltelijk handelsakkoord zouden bereiken.

De Nikkei in Tokio eindigde met een verlies van 1,1 procent op 23.135,23 punten. Vooral de Japanse exportbedrijven werden van de hand gedaan door een stijging van de Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt beschouwd. Robotmaker Fanuc en autobouwer Honda, die beide veel omzet behalen in het buitenland, zakten 1,5 procent en 0,5 procent. Fast Retailing, een zwaargewicht in de Nikkei, leverde meer dan 5 procent in. De eigenaar van kledingketen Uniqlo kwam met tegenvallende binnenlandse verkoopcijfers over november.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,4 procent lager ondanks een sterker dan verwachte groei van de Chinese dienstensector in november. In Hongkong raakte de Hang Seng-index 1,1 procent kwijt. De Kospi in Seoul verloor 0,9 procent. De Zuid-Koreaanse chipmaker SK Hynix zakte 1,3 procent in navolging van de koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten. De All Ordinaries in Sydney sloot 1,6 procent in de min onder aanvoering van de Australische mijnbouwers. Verder bleek de Australische economie in het derde kwartaal minder hard te zijn gegroeid dan verwacht.
voda
0
Japan steekt de kop in het zand, wij niet

Een rente van nul, of zelfs negatief. De komende jaren komen we daar niet meer van af. Valt daarmee te leven? Marcel de Boer gaat op onderzoek uit in Japan. Want daar hebben ze al twintig jaar te maken met ultralage rente. En vergrijzing. En pensioenperikelen.

Hij tuit zijn lippen, zuigt diep zijn adem in en kijkt schichtig naar de collega’s die links en rechts van hem zitten. ‘Laten we het daar niet over hebben’, zegt Hisashi Kuwata vervolgens afgemeten.

In een grauw zaaltje van het zielloze Gebouw nr. 7 in Kazumigaseki – de wijk in Tokio waar de ministeries zijn gevestigd – heeft het hoofd van de bankentak van de Financial Services Agency (FSA) een uur lang zonder enig voorbehoud verteld. Voor een Japanse ambtenaar is dat best opmerkelijk. Maar hij slaat dicht als hem de vraag wordt gesteld hoe het toch zit met het pensioengat van zijn baas Taro Aso, de minister van financiën.

65
Tegen 2050 bedraagt het percentage Japanners boven de 65 jaar 38 procent (tegen 28 procent nu). In Nederland zal het om een kwart gaan, naar schatting van het CBS en de VN.

Kuwata weet dat hem niet naar het pensioen van de minister zelf wordt gevraagd, maar naar een saillant rapport van de FSA, de Japanse AFM. Voor het eerst staat daarin zwart-op-wit dat de publieke pensioenpotten bij lange na niet vol genoeg zitten om de levensstandaard van bejaarden op peil te houden.

Vergrijzend Japan was te klein toen het afgelopen zomer werd gepubliceerd. Al had de regering eerder geruststellend verklaard dat het stelsel zeker honderd jaar mee zou gaan. Er volgde een motie van wantrouwen tegen de regering en enkele duizenden Japanners trokken de straten van de hoofdstad op met de leus: ‘betaal een pensioen waar we van kunnen leven’. Maar dat was het.

De minister trok gewoon het hele rapport in en vervolgens werd er simpelweg niet meer over gesproken. Het stuk heeft nooit bestaan. Een paar weken later won de Liberaal-Democratische Partij van minister Aso en premier Shinzo Abe weer de verkiezingen en ging iedereen over tot de orde van de dag.

Eén kind achterop
Een discussie zoals in Nederland is losgebarsten over de betaalbaarheid van de pensioenen, bestaat niet in Japan. Zoiets concreets als dekkingsgraden en kortingen evenmin. Ondertussen is de situatie er een stuk nijpender dan bij ons. Het land ontgroent en vergrijst snel.‘Laten we het erop houden dat wanneer je een beter leven wilt, je in actie moet komen’

In veertig jaar tijd is het aantal Japanners jonger dan vijftien jaar met 45 procent gedaald. Inmiddels zijn er 36 bejaarden voor iedere honderd mensen die tot de beroepsbevolking horen. Tegen 2050 zijn dat er 72. En die willen allemaal een onbezorgde oude dag. Ter vergelijking: in Nederland stijgt het cijfer volgens het Centraalbureau voor de Statistiek in de komende twintig jaar naar 49 senioren.

Buiten de grote stedelijke gebieden is al sprake van ontvolking. Daar zijn de afgelopen vijftien jaar niet minder dan zevenduizend scholen gesloten. Maar ook wie in een levendige Tokiose buitenwijk als Mitaka gaat kijken — een uurtje treinen vanaf het centrum — ziet al snel dat er íéts moet gebeuren.

Bij mooi weer zijn er op zich nog relatief veel jonge moeders op straat te zien, maar nooit met meer dan één kind achterop de fiets of in de kinderwagen. Ondertussen zit het prachtig aangelegde Inokashira-stadspark vol rondlummelende bejaarden, terwijl de aangrenzende tennisbanen optimaal gebruikt worden door senioren die graag een balletje slaan.

Rondlummelende bejaarden. Japan zit er vol mee. Zoals hier in Tokio op een treinstation.Foto: Reuters

Terug in Gebouw 7 zegt Kuwata na lang wikken en wegen over het ‘verdwenen’ rapport’: ‘Laten we het erop houden dat wanneer je een beter leven wilt, je in actie moet komen’. En dan: ‘De pensioenbeloften zijn minder hard, ook voor ambtenaren. Dus het geldt eveneens voor mijzelf.’

Net als in Nederland heeft Japan vele pensioenfondsen, maar geen enkele heeft genoeg geld in kas. In ons land is dat de laatste jaren voor iedereen duidelijk geworden, zeg maar vanaf het moment dat de Europese Centrale Bank de rente in 2014 naar nul verlaagde. De Bank of Japan deed dat echter al in 1999. Een hele generatie is er opgegroeid in een wereld waarin leenvergoedingen nauwelijks bestaan. Voor wie wil sparen, of vermogen op wil bouwen zonder al te veel risico’s te nemen, is dat een crime.

100
Het aantal honderdjarige Japanners stijgt tot 2040 met 250% , schat demografisch instituut IPSS. Nederlanders, en dan vooral vrouwen, halen ook steeds vaker hun honderdste verjaardag.

Toch bracht het Japan lange tijd niet in de problemen. De lange rente bleef nog een decennium rond anderhalf procent bewegen. Maar omdat Japan al die tijd met lichte deflatie te maken had, konden burgers, pensioenfondsen en andere institutionele beleggers in reële termen toch op een prima rendement van bijna twee procent rekenen bij veilige staatsobligaties. Nauwelijks slechter dan in Nederland. Beleggers namen met liefde alle leningen af die de regering uitzette. Dat de staatsschuld zo huizenhoog opliep, deerde niemand.

voda
0
Deel 2:

Veilige havens
Sinds 2012 is alles anders. Vanaf dat jaar voeren premier Abe en centrale bankier Haruhiko Kuroda strijd tegen deflatie. Die deflatie is de dood in de pot: alle ondernemerszin verdwijnt erdoor en dat zet een rem op de groei, herhalen ze tot op de dag van vandaag. Met een agressief opkoopbeleid van allerhande effecten krikte Kuroda het prijspeil op en drukte hij de lange rente. Voor beleggers in obligaties was dat echter een bittere pil. Van degelijke reële rendementen bleef niets over.

Minister Shinzo Abe hangt achterover terwijl hij luistert naar Haruhiko Kuroda, ceo van de Bank of Japan (BOJ).Foto: Reuters

En dan groeit het besef dat de pensioenuitkeringen weleens zouden kunnen gaan tegenvallen, vertelt Hiroshi Matsumoto, hoofd Japanse beleggingen van Pictet Asset Management. Sinds een jaar of vijf probeert de regering gewone Japanners ertoe te bewegen zelf meer vermogen op te bouwen en daarbij risico’s te nemen.
Veel zoden heeft het nieuwe beleid nog niet aan de dijk gezet. Japanse huishoudens zijn namelijk extreem conservatief met hun financiën. Van de 15.000 miljard euro die ze gezamenlijk aan vermogen bezitten, staat ruim de helft op de bank. Dat is twee tot vier keer zoveel als in de eurozone en de Verenigde Staten. Tel er degelijke verzekeringsproducten als lijfrentes bij op en het aandeel bereikt tachtig procent. En dat is al decennia zo. Aandelen of obligaties spelen een geringe rol in Japan.


Negatieve rente in het kortGrote bedrijven en veel vermogende klanten van ABN Amro, Rabobank en ING betalen hun bank een vergoeding voor het stallen van hun geld. De Europese Centrale Bank wil met een lage rente de bestedingen en zo de economieën in de eurozone aanjagen. Sinds dit najaar bedraagt die minus een half procent. Dit maakt investeren en geld uitgeven aantrekkelijk en hypothecaire en consumptieve leningen zijn goedkoop. Een belangrijk instrument is de depositorente, het tarief waartegen de banken overtollig kasgeld bij de ECB wegzetten. Een nadeel is onder meer dat het spaargeld van pensioenfondsen minder oplevert.

‘De effectenmarkten vinden ze vaak eng’, zegt Matsumoto in zijn kantoor dat uitkijkt op het werkpaleis van de nieuwe vorst Naruhito. ‘Ze herinneren zich nog de beurskrach van dertig jaar geleden.’

Pensioenfondsen, banken en verzekeraars schuiven nu steeds meer geld naar het buitenland, maar particulieren volgen dat voorbeeld niet. ‘En dat is ook wel terecht’, denkt de vermogensbeheerder. ‘Als er iets gebeurt in de wereld, trekt iedereen naar veilige havens. De yen is er traditioneel zo een. Als die duurder wordt, gaat het snel bergafwaarts met de waarde van de buitenlandse besparingen en beleggingen.

Gulzige mensen
Enkele wolkenkrabbers verderop maakt strateeg Yoshinori Shigemi van JP Morgan Asset Management duidelijk hoezeer de Japanse cultuur en nare ervaringen uit het verleden het land parten spelen.

‘Gewone Japanners hebben zich nooit veel met aandelen of bedrijfsobligaties ingelaten’, zegt hij vanaf de veertigste verdieping neerkijkend op het gekrioel van treinreizigers rondom Tokyo Station aan de voet van de toren. ‘Dat was iets voor hebzuchtige, gulzige mensen. Voor een gewone Japanner is het salaris de belangrijkste bron van inkomsten. Leven van dividend past ze niet.’ Een aandeelhouderscultuur heeft zich dus nooit ontwikkeld in Japan.

In het bedrijfsleven zijn het volgens Shigemi de bestuurders die alle lijnen uitzetten. In de jaren tachtig deden ze dat door zich diep in de schulden te steken en alles wat los en vast zat op te kopen. Nadat het kaartenhuis rond 1990 was ingestort, bleven ze verweesd achter. Er zat niets anders op dan monomaan de schulden af te betalen en buffers op te bouwen en dat doen Japanse bedrijven nu nog steeds.

‘In het vergrijzende Japan wordt het steeds lastiger om interessante investeringsprojecten te vinden’

Inmiddels is meer dan zestig procent van de bedrijven schuldenvrij. Dat klinkt positief, maar is het niet. Juist door veel goedkoop vreemd vermogen aan te trekken kan een bedrijf het rendement op het eigen vermogen — dat wat de aandeelhouder verschaft — flink opkrikken. Zo wordt een bedrijf voor beleggers interessanter, beaamt Hideaki Saito, partner van consultingfirma Bain & Company.

‘Het is niet zo gek dat de beurswaarde van een Japans bedrijf nu vaak lager is dan de boekwaarde’, stelt de consultant. Hij merkt daarbij op dat het schandaal rond het FSA-rapport dat in de la verdween, effect lijkt te sorteren. ‘Veel mensen hebben nu wel het idee dat ze beter kunnen beleggen dan sparen.’
20
Volgens ramingen van de VN krimpt de Japanse bevolking tot 2050 met 20%. Naar verwachting groeit de Nederlandse bevolking van 17,3 miljoen nu naar 18,5 miljoen mensen in 2050, vooral door immigratie.

Vooralsnog staat er echter een enorme hoeveelheid spaargeld uit bij de banken, verzekeraars en pensioenfondsen en die zouden het maar wat graag in ‘Japan Inc.’ steken. Maar niemand wil het hebben, niet alleen omdat bedrijven graag schuldenvrij zijn, maar ook omdat het in het vergrijzende Japan steeds lastiger wordt interessante investeringsprojecten te vinden.

‘Wat heb je als oudere nodig?’ vraagt Matsumoto zich af. ‘Een plek om elkaar tegen te komen op een dorpsplein, plus een barretje misschien.’ De behoeften veranderen fundamenteel, in Japan. Vroeger wilden mensen duurzame producten als auto’s en huizen, nu willen ze technologische oplossingen. ‘Voor apps op smartphones heb je niet veel kapitaal nodig; je hebt slimme mensen nodig. De softwaresector groeit hier dan ook als kool.’

Japan A en B
De bedrijvigheid in Japan concentreert zich in een stedelijke corridor van vijfhonderd kilometer lengte tussen Osaka en Tokio. Die wordt vaak ‘Japan A’ genoemd. Daar zit de technologie, de jeugd, de welvaart. Daar lukt het financiële partijen nog om geld te verdienen met de verstrekking van kredieten, al zijn de marges smal.

Avondverkeer in Osaka dat samen met Tokio ‘Japan A’ vormt.Foto: Reuters
De rest is ‘Japan B’: een platteland met boeren die gemiddeld 67 jaar oud zijn en kleine steden die leeglopen. Maar in die gebieden zitten nog wel ruim honderd regionale banken, waarvan een kwart al vijf jaar op rij verliezen meldt. Voor het spaargeld dat ze nog wel ontvangen, is geen bestemming meer.

‘Regionale banken verkeren in zwaar weer en moeten op zoek naar andere verdienmodellen’, zegt Kuwata van de FSA. ‘Ze zouden meer advieswerk kunnen doen of anders met elkaar fuseren om kosten te besparen.’ Het is exact dezelfde tekst die Europese bancaire toezichthouders bezigen over de eveneens kwakkelende regionale banken in Europa.

‘Internationale expansie is goed voor het bedrijfsleven, maar het levert de gewone Japanner niet direct veel op’

Omdat staatsleningen niets meer opleveren, zoeken de kleine banken hun heil in het buitenland, net als grote banken en internationale bedrijven. Maar wegens gebrek aan ervaring steken ze hun geld vaak in activiteiten die uiteindelijk alleen maar geld kosten. Bij de autoriteiten heerst veel bezorgdheid dat ze besmet raken met criminele geldstromen.

‘De tijd dat ieder meisje een bankier wilde trouwen is voorbij’, vat Richard Koo, hoofdeconoom van het Nomura Research Institute, de malheur in de sector samen. Ook Koo huist in een van de kolossen in de financiële wijk tussen het station en de keizerlijke tuinen. Hij vreest dat het niet lang meer duurt voordat de banken de gebouwen verlaten omdat ze te duur zijn.

fd.nl/specials/1321064/japan-steekt-d...
voda
0
Deel 3:

Japanse lessen voor Europa

Doe Maastricht de deur uit, zegt de Japanse econoom Richard Koo. Met een rente van nul kan de overheid moeiteloos sociaal rendabele investeringen optuigen. Maar verbras het niet.Jarenlang was er in Japan sprake van een licht dalend prijspeil. Maar ‘deflatieverwachtingen’ hebben zich nooit in de hoofden van burgers verankerd. Deflatoire mindset? Die bestaat niet. Hoofdeconoom Richard Koo van Nomura Research Institute (rechts) schudt meewarig het hoofd als Europeanen die Japanse houding als argument gebruiken. Zoals dit najaar gouverneur Ignazio Visco van de Banca d’Italia, toen hij zijn steun uitsprak voor een nieuwe ronde monetair gas geven door de ECB. Maar Visco’s argument is gemakkelijk onderuit te halen. Koo wijst op een opiniepeiling die de Bank of Japan al bijna 25 jaar lang elk kwartaal uitvoert. Daaruit blijkt dat de man in de straat nooit deflatie heeft gevoeld. De meeste Japanners waren juist bang voor stijgende prijzen. Gemiddeld werd gerekend op ongeveer vier procent inflatie.Monetaire stimuleringsmaatregelen zijn erop gericht bedrijven te verleiden tot investeren en gezinnen tot consumeren. Zo groeit de bedrijvigheid en trekt vanzelf de inflatie aan, aldus de orthodoxe tekstboeken. Maar die voldoen niet meer. Het enige wat helpt, is dat overheden geld lenen om te investeren. In de eurozone moet ‘Maastricht’ daarom de deur uit, vindt Koo.Toen het bedrijfsleven nog graag leende, leidden overheidsbestedingen alleen maar tot concurrentie om beperkte middelen en oplopende kosten (crowding out). Daar is nu geen sprake van. Sterker, met zoveel aanbod van geld en nauwelijks vraag, is de rente naar nul gezakt en kan de overheid moeiteloos sociaal rendabele investeringen doen. Om verbrassen te voorkomen bepleit Koo een onafhankelijke begrotingscommissie die projecten uitzoekt en daar net zolang mee doorgaat totdat de private sector het stokje weer overneemt.Volgens Koo is er wel sprake van crowding out, maar dan door centrale banken die met hun opkoopbeleid (van onder meer staatsleningen) andere beleggers frustreren die ook graag leningen met een beperkt risico willen kopen. Wanneer publieke investeringen uitblijven en de economie verder verzwakt, tast dat de concurrentiekracht van op het binnenland gerichte bedrijven aan. En dat schaadt het groeivermogen. Rentes kunnen rentes oplopen, terwijl de belastinginkomsten afnemen. Met vergrijzing kan dan een negatieve spiraal ontstaan, met hyperinflatie en depressie.

De grote banken van Japan richten zich ondertussen op Zuidoost-Azië: meer dan driehonderd miljoen mensen met een snelgroeiende middenklasse. Hoewel internationale expansie goed is voor het bedrijfsleven, levert het de gewone Japanner niet direct veel op. Zolang winsten in het buitenland blijven, verkrijgt de overheid ook geen mooie belastinginkomsten om uitkeringen te dekken.

De pensioenfondsen, die inmiddels ook maar volop in het buitenland actief zijn geworden, worden steeds afhankelijker van de mondiale marktstemming. Het GPIF, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds van Japan, verloor in het vierde kwartaal van vorig jaar 119 miljard euro.

McDonald’s
De meeste Japanners halen de schouders op, hopen op solidariteit van hun landgenoten, maar gaan ervan uit dat ze tot lang na hun 65ste moeten doorwerken. De straten van Tokio zitten al vol tachtigjarigen die met stokken zwaaien om voetgangers tot bewegen aan te zetten als het stoplicht op groen staat.
‘Twintig jaar geleden was het erg moeilijk om een baan te vinden als je ouder dan zestig was’, zegt Saito van Bain & Company. ‘Nu lukt dat moeiteloos. Kijk maar bij fastfood restaurant als McDonald’s.’
Daar werken inderdaad heel veel senioren.

fd.nl/specials/1321064/japan-steekt-d...
voda
0
Nikkei klimt door handelsoptimisme

Gepubliceerd op 5 dec 2019 om 07:13 | Views: 511

TOKYO-Nikkei 225 07:20
23.300,09 +164,86 (+0,71%)

TOKIO (AFN) - De Japanse effectenbeurs is donderdag met winst geëindigd. Het optimisme over een handelsdeal keerde terug op de beursvloeren na berichten dat Washington en Peking een stap dichterbij een gedeeltelijk handelsakkoord zijn gekomen. Ook een omvangrijk stimuleringspakket van de Japanse overheid om de kwakkelende economie aan te jagen werd positief ontvangen.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot uiteindelijk 0,7 procent hoger op 23.300,09 punten. Het totale steunpakket van de Japanse regering bedraagt omgerekend zo'n 216 miljard euro, waarvan de helft bestaat uit fiscale maatregelen. Bij de bedrijven waren vooral de staalproducenten, die gevoelig zijn voor de handelsperikelen, in trek. Nippon Steel kreeg er bijna 7 procent bij, JFE Holdings won 5,2 procent en Kobe Steel klom 4,3 procent. Robotmaker Fanuc, een zwaargewicht in de Nikkei, dikte 2 procent aan.

De beurs in Shanghai liet tussentijds een winst zien van 0,6 procent en in Hongkong ging de Hang Seng-index 0,4 procent vooruit. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde dat de handelsgesprekken met China goed verlopen. Eerder meldde persbureau Bloomberg al dat de Verenigde Staten en China mogelijk sneller dan verwacht tot een akkoord kunnen komen. De All Ordinaries in Sydney eindigde 1,2 procent in de plus. De Kospi in Seoul bleef achter met een verlies van 0,3 procent.
voda
0
Japanse regering opent stimuleringsoffensief

Gepubliceerd op 5 dec 2019 om 07:41 | Views: 621

TOKIO (AFN/RTR) - De Japanse regering komt met een groot pakket aan stimuleringsmaatregelen voor de economie. Die moeten voorkomen dat de op twee na grootste economie ter wereld in een recessie belandt omdat orkanen, een btw-verhoging en kwakkelende export de Japanse groei hebben belemmerd.

Premier Shinzo Abe kondigde onder andere 13 biljoen yen, omgerekend bijna 108 miljard euro, aan fiscale stimuleringsmaatregelen aan. Dat kan betekenen dat er belastingverlagingen komen of dat de overheid meer gaat uitgeven, maar precieze details gaf de regeringsleider nog niet. Het totale steunpakket kan een omvang van 26 biljoen yen krijgen, staat in een concept dat persbureau Bloomberg heeft ingezien.

De groei van de Japanse economie kwam in het derde kwartaal bijna tot stilstand. Economen houden rekening met krimp in het vierde kwartaal.

Wederopbouw

De stimuleringsplannen zijn gericht op wederopbouw na de orkanen die dit jaar Japan teisterden. Daarnaast moeten ze economische risico's beperken en een basis leggen voor langdurige groei na de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

De roep om meer overheidsuitgaven om de economie aan te jagen wordt steeds luider in Japan en Europa, onder ander onder centralebankiers. Die zien dat de stimuleringsmiddelen die zij tot hun beschikking hebben, zoals renteverlagingen en het opkopen van obligaties, maar beperkt effect hebben.
voda
0
Nikkei sluit week hoger af

Gepubliceerd op 6 dec 2019 om 07:16 | Views: 130

TOKYO-Nikkei 225 06:59
23.354,69 +54,60 (+0,23%)

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Japan is vrijdag met winst gesloten. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond een mogelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China in de gaten. Verder werd gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

De Nikkei in Tokio ging 0,2 procent hoger het weekeinde in op 23.354,40 punten. De Japanse hoofdindex boekte deze week een kleine winst. Het Japanse farmaceutische concern Eisai behoorde tot de sterkste stijgers met een winst van bijna 6 procent. Ook de staalbedrijven, die gevoelig zijn voor de handelsperikelen, waren opnieuw in trek. JFE Holdings steeg 1 procent en Kobe Steel kreeg er 3,2 procent bij.

In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,8 procent in de plus. De Chinese internetbedrijven Alibaba en Tencent wonnen respectievelijk 2,5 procent en 1,3 procent. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde vlak. De Kospi in Seoul dikte 1 procent aan. De Zuid-Koreaanse techreus Samsung en chipmaker SK Hynix, twee zwaargewichten in de Kospi, stegen 2 procent en 2,2 procent. In Sydney eindigde de All Ordinaries 0,4 procent hoger.
voda
0
Japanse economie groeit veel harder dan verwacht

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse economie is in het derde kwartaal veel harder dan aanvankelijk voorzien gegroeid. Dit bleek maandag uit overheidscijfers.

De groei van het bruto binnenlands product kwam in het derde kwartaal uit op 1,8 procent op jaarbasis. Dat is veel meer dan de 0,2 procent groei die eerder werd voorzien.

In het tweede kwartaal was de groei nog 2,0 procent.

Op kwartaalbasis groeide Japan in het derde kwartaal met 0,4 procent.

Inmiddels groeit de Japanse economie voor het vierde kwartaal op rij.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Nikkei sluit met kleine winst

Gepubliceerd op 9 dec 2019 om 07:13 | Views: 0

TOKYO-Nikkei 225 06:59
23.420,43 +66,03 (+0,28%)

TOKIO (AFN) - De Japanse aandelenbeurs is maandag met een kleine winst begonnen aan de nieuwe handelsweek. Beleggers trokken zich op aan het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag en een opwaartse herziening van de Japanse economische groei in het derde kwartaal. Een onverwachte daling van de export in China hield de winst echter beperkt.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde uiteindelijk 0,3 procent hoger op 23.430,70 punten. De Japanse economie groeide afgelopen kwartaal met 1,8 procent op jaarbasis. Dat was flink beter dan de eerder gemelde expansie van 0,2 procent. Bij de bedrijven won telecomconcern en techinvesteerder SoftBank 1,2 procent. Het Japanse farmaceutische concern Daiichi Sankyo behoorde tot de grootste dalers met een min van 2,2 procent.

De beurs in Shanghai was vrijwel onveranderd. De Chinese export daalde in november met 1,1 procent. Het was de twaalfde maand op rij dat de uitvoer afnam. De uitvoer naar de Verenigde Staten zakte met 23 procent als gevolg van de handelsstrijd tussen Washington en Peking. De Hang Seng-index in Hongkong bleef ook vrijwel vlak. De Kospi in Seoul won 0,4 procent en de All Ordinaries in Sydney sloot 0,3 procent hoger.
voda
0
Groei Japanse economie sterker

Gepubliceerd op 9 dec 2019 om 07:34 | Views: 105

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De economie van Japan is in het derde kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan eerder gedacht. Volgens een definitief cijfer van de Japanse overheid ging de economie op jaarbasis met 1,8 procent vooruit, terwijl eerder een plusje van slechts 0,2 procent werd gemeld.

Daarmee toonde de derde economie van de wereld een veel sterkere opwaartse bijstelling van de groei dan verwacht. Economen hadden in doorsnee op een plus met 0,6 procent gerekend. De groei in de periode tot en met eind september werd gesteund door de sterkere kapitaalinvesteringen van bedrijven en hogere consumentenbestedingen in Japan in aanloop naar een btw-verhoging op 1 oktober. Daardoor kon tegenwind van de wereldwijde handelsspanningen het hoofd worden geboden.

Vorige week werd nog bekend dat de Japanse regering met een groot pakket aan stimuleringsmaatregelen voor de economie gaat komen, ter waarde van ruim 13 biljoen yen, bijna 110 miljard euro. Die moeten voorkomen dat de economie in een recessie belandt nadat orkanen, een btw-verhoging en de kwakkelende export de Japanse groei hebben belemmerd.
voda
0
Nippon Steel May Close More Blast Furnaces

Reuters reported that Japan’s top steelmaker Nippon Steel EVP Mr Katsuhiro Miyamoto told Reuters Nippon Steel may close more blast furnaces as part of plans to reduce domestic facilities to cut costs. He said “Our goal is to bring down fixed cost to a proper level. All of the facilities including blast furnaces are possible targets of consolidations. They need to mirror declining local demand due to shrinking population and higher export barriers amid growing trade conflicts worldwide. But nothing has been decided yet.”

Nippon Steel has 15 blast furnaces across Japan with two due to be shut by around March 2024. Any further closures would reduce capacity and could undermine its presence in Asian markets. Nippon exports more than 40% of its steel output.

Last month, the steelmaker trimmed its annual profit forecast as slumping steel prices in Asia dented its export margins and a series of suspensions at local facilities, caused by a strong typhoon and a fire, cut its output. It also announced a restructuring plan at the time to consolidate its 16 domestic bases into six steelworks that will be under the direct control of its president from next April although details were not disclosed.

Source : Reuters
3.455 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 168 169 170 171 172 173 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX licht hoger op rustige dag

15:51 De Europese aandelenbeurzen stonden maandag halverwege de middag overwegend lager. De AEX-index in Amsterda... 1

  Indices

  AEX 602,26 -0,01%
  EUR/USD 1,1069 +0,10%
  Germany30^ 13.099,80 -0,51%
  Gold spot 1.461,19 +0,07%
  LDN100-24h 7.244,65 +0,21%
  NY-Nasdaq Composite 8.656,53 +1,00%
  US30# 27.960,87 -0,15%

  Stijgers

  Fugro
  +6,88%
  Aperam
  +2,28%
  BAM
  +2,26%
  Flow T...
  +2,06%
  Galapagos
  +1,95%

  Dalers

  Kiadis...
  -4,04%
  Takeaw...
  -2,14%
  Ajax
  -1,78%
  Alfen ...
  -1,62%
  ASMI
  -1,51%

  Nieuws Forum Meer»

  (6)

  Lepre Chaun op 09-dec-19 17:19
  (2)

  Weert=No.1 op 09-dec-19 16:51
  (4)

  Arie40 op 09-dec-19 16:17
  (1)

  Krisna op 09-dec-19 16:14
  (27)

  Gilaph op 09-dec-19 15:57

  Column Forum Meer»

  (173)

  ONN op 09-dec-19 17:36
  (4)

  Snugger op 09-dec-19 16:25
  (8)

  Ritageld op 09-dec-19 15:29
  (7)

  Snugger op 09-dec-19 15:11
  (2)

  ff_relativeren op 09-dec-19 12:16