Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

recessie op komst !!!

151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 18 september 2011 11:19
    zo 18 sep 2011, 09:49
    'IMF waarschuwt voor vertraging wereldeconomie'
    door onze redactie
    AMSTERDAM - De groeiverwachting voor de grootste economieën wordt door het IMF fors naar beneden bijgesteld. Dat verwachten waarnemers bij het Internationaal Monetair Fonds, dat deze week zijn jaarlijkse conferentie houdt, tegenover de Britse krant The Observer.

    Dat verwachten waarnemers bij het Internationaal Monetair Fonds, dat deze week zijn jaarlijkse conferentie houdt, tegenover de Britse krant The Observer.

    Aanleiding voor de sombere vooruitblik zijn de steeds verder teruglopende bestedingen van consumenten en vertrouwen dat ondernemers in de schoenen zinkt.

    Door de ontstane terughoudendheid in bestedingen zullen de overheidsfinanciën een extra klap krijgen.

    In zijn World Economic Outlook zal het IMF vooral de instabiliteit in Europa en de VS noemen, die structureel herstel in de weg staat.

    Die zal ook China, Japan en opkomende economieën de komende zes maanden raken, aldus deze analisten.

    Terwijl multinationals inmiddels goede balansen houden, en banken hun reservers aansterken, blijven door het gebrek aan vertrouwen investeringen uit, zo zou het IMF gaan melden.

    Christine Lagarde, het nieuwe hoofd van het IMF, waarschuwt de Britse minister van Financiën George Osborne en vertegenwoordigers van de Amerikaanse Tea Party dat het gevaarlijk is overheidsbestedingen te snel terug te schroeven.

    Landen zouden in een recessie terugvallen, met hoge werkloosheid. Belastingvoordelen voor de rijken zorgen op dit moment voor sociale onrust, zo zou Lagarde waarschuwen.

  2. forum rang 4 s.lin 20 september 2011 08:55
    Duitse producentenprijzen dalen onverwacht
    Gepubliceerd: 08:18
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Duitse producentenprijzen zijn in augustus onverwacht gedaald, blijkt dinsdag uit cijfers van het Duitse centraal bureau voor de statistiek.

    De prijzen daalden ten opzichte van juli met 0,3%, waar door Dow Jones geraadpleegde economen een stijging op maandbasis van 0,1% verwachtten.

    Op jaarbasis was sprake van een toename met 6,0%, terwijl economen rekenden op een stijging met 5,5%.

    Zonder de volatiele prijzen voor energie daalden de prijzen op maandbasis met 0,1% en op jaarbasis met 3,1%.

    Producentenprijzen worden door de markten in de gaten gehouden, omdat ze een belangrijke indicator zijn voor de ontwikkeling van inflatie.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  3. forum rang 4 s.lin 20 september 2011 09:42
    Met de gouden koets komen niet bepaald de gouden bergen: de koopkracht voorDe middeninkomens krijgen volgend jaar de rekening gepresenteerd voor de bezuinigingen. Ze moeten rekenen op een koopkrachtdaling van vijf tot tien procent. Dat is meer dan tot nog toe blijkt uit de koopkrachtplaatjes van het kabinet. middeninkomens daalt met vijf tot tien procent, zegt vakcentrale MHP.
  4. forum rang 4 s.lin 20 september 2011 09:51
    Vertrouwen Nederlandse consument ingestort in september - CBS
    Gepubliceerd: 09:46
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in september ingestort. Naast een verdere terugloop van het vertrouwen in het economische klimaat liep ook de koopbereidheid nu duidelijk terug, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    De indicator van het consumentenvertrouwen daalde in september met 9 punten tot -30. Ook in augustus was het vertrouwen met 9 punten gedaald tot -21.

    Een dergelijke verslechtering in twee maanden heeft zich niet eerder voorgedaan.

    Vooral het vertrouwen in het economisch klimaat liep sterk terug met een daling van 15 punten in september naar -53. De deelindex staat daardoor 50 punten lager dan in februari van dit jaar. Het oordeel van consumenten over de afgelopen 12 maanden verslechterde het sterkst, maar ook over de komende 12 maanden waren consumenten een stuk negatiever gestemd.

    De koopbereidheid van consumenten nam in september ook sterk af, waar deze in augustus veel minder sterk geraakt werd. Deze deelindex daalde met 4 punten tot -14. Consumenten werden negatiever over hun eigen financiele situatie en vinden daarnaast de tijd ongunstiger voor het doen van grote aankopen.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  5. forum rang 4 s.lin 20 september 2011 13:48
    Vertrouwen Duitse belegger op dieptepunt

    Door Karin Backx

    20 september 2011 12:42 | bnr.nl

    Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is deze maand gedaald naar het laagste niveau in bijna drie jaar.
    De Duitsers maken zich grote zorgen over de schuldencrisis en de afzwakkende economie.

    Dat blijkt uit cijfers die het toonaangevende onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekendmaakte.
    De ZEW-vertrouwensindex zakte naar een stand van minus 43,3 tegen minus 37,6 een maand eerder.

    Economen rekenden voor september op een afname tot minus 45.

  6. forum rang 4 s.lin 21 september 2011 17:12
    Duitse banken somber na verdieping crisis

    21 september 2011 13:04
    FRANKFURT - Deutsche Bank en Commerzbank, de nummers 1 en 2 in de Duitse banksector, lieten zich woensdag somber uit over de huidige marktomstandigheden. Die zijn in de afgelopen weken verslechterd door een verdieping van de schuldencrisis.

    Deutsche Bank zei dat het steeds moeilijker wordt om de winstdoelstelling voor dit jaar te realiseren. De marktleider mikt op een winst voor belasting van 10 miljard euro.

    ''Of we dat halen is afhankelijk van een herstel van de Europese kapitaalmarkten en voortgang in de bestrijding van de crisis'', aldus financieel directeur Stefan Krause.

    Volgens Krause zit de interbancaire geldmarkt vrijwel op slot. ''Het is zo goed als onmogelijk om voor korte termijn geld van een andere bank te lenen zonder onderpand te verschaffen.''

    Volgens de financieel directeur maken beleggers zich geen zorgen over specifieke banken, maar over de gehele Europese sector. Deutsche Bank hoeft volgens hem geen extra kapitaal aan te trekken.



    Tegenwind


    Commerzbank kampt met tegenwind als gevolg van de nervositeit op de aandelenmarkten over de schuldencrisis, zei bestuursvoorzitter Martin Blessing. Ook voor Commerzbank is het realiseren van de winstdoelstelling afhankelijk van ''het relatief snel kalmeren van de markten.''

    Voor Blessing gaat dat niet snel genoeg. ''De politieke leiders hebben tijd gewonnen door het EFSF-noodfonds op te richten, maar tot nu toe hebben ze geen uitweg uit de crisis gevonden.'' De topman pleitte voor een diepere integratie van de Europese politiek en het opstellen van een gezamenlijk begrotingsbeleid.

    © ANP
  7. forum rang 4 s.lin 22 september 2011 10:23
    Samengestelde inkoopmanagersindex eurozone daalt in september
    Gepubliceerd: 10:06
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone is in september ten opzichte van een maand eerder iets harder gedaald dan verwacht, blijkt donderdag uit cijfers van statistiekbureau Markit Economics.

    De samengestelde index voor de industrie en dienstensector daalde in september tot 49,2, van 50,7 in augustus. Vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen rekenden op een daling tot 49,9.

    De inkoopmanagersindex voor de Europese industrie daalde naar 48,4, van 49,0 vorige maand. Voor deze index werd gerekend op een daling tot 48,5.

    De raming van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in september kwam uit op 49,1 tegen 51,5 in augustus, waar vooraf werd verwacht dat deze zou afnemen tot 51,0.

    De economische activiteit groeit als het indexcijfer hoger is dan 50 punten. Een score van minder dan 50 punten wijst op een krimp.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  8. forum rang 4 s.lin 22 september 2011 13:01
    Beursduikeling door recessievrees

    Gepubliceerd op 22 sep 2011 om 11:54
    AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen doken donderdagmiddag dieper in het rood. Een sombere economische vooruitblik van de Amerikaanse centrale bank, kredietverlagingen van banken en tegenvallende Europese macrocijfers wakkerden de vrees voor een recessie aan.

    ,,Er heerst teleurstelling over het feit dat de Federal Reserve geen konijn uit de hoge hoed heeft getoverd, wat mij enigszins verbaast aangezien het eigenlijk al min of meer bekend was wat de Fed zou gaan doen. De markten blijven echter zeer nerveus zolang de politiek geen daadkracht toont om de crisis aan te pakken'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

    De AEX-index in Amsterdam zakte 3,5 procent tot 266,17 punten. De MidKap-index verloor 3,8 procent tot 449,06 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen doken de beurzen tot 4,7 procent omlaag.

    Federal Reserve

    De Federal Reserve kondigde woensdagavond aan langlopende leningen te kopen en kortlopende staatsobligaties te verkopen in de hoop economie te stimuleren. De markten hielden al rekening met een dergelijke operatie en hadden stiekem gehoopt op meer steunmaatregelen van de Fed. Beleggers waren echter vooral bezorgd over de sombere economische vooruitzichten die centrale bank schetste.

    De Europese bankaandelen stonden opnieuw zwaar onder druk. Beleggers vrezen dat de banken niet voldoende financiële kracht hebben om de klappen van de schuldencrisis op te vangen. Een verlaging van de kredietstatus van een zevental Italiaanse banken en van drie Amerikaanse banken gooide verder olie op het vuur.

    AEX-fondsen

    Alle 25 AEX-fondsen doken omlaag. Het conjuctuurgevoelige aandeel van staalbedrijf AcrelorMittal leverde met een min van 6,3 procent het meest in. De financiële fondsen ING en Aegon volgden op de voet met verliezen van 6 en 5,5 procent.

    Fietsenfabrikant Accell verloor 4 procent. Het bedrijf liet weten niet van plan te zijn een bod uit te brengen op zijn Duitse branchegenoot Derby Cycle. Eerder deed Pon Holdings, de eigenaar van Gazelle, een bod op de Duitse fietsenmaker.

    De euro zakte verder tot 1,3454 dollar tegen 1,3730 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,6 procent tot 82,83 dollar per vat en Brentolie werd 2,5 goedkoper op 107,63 dollar per vat.
  9. forum rang 4 s.lin 22 september 2011 13:20
    Pimco: Franse banken kunnen Europa in recessie drukken
    Gepubliceerd: 12:59
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De topman van 's werelds grootste obligatiebelegger Pimco waarschuwt donderdag dat Franse banken Europa in een bankencrisis kunnen storten die de gevaren van de schuldproblemen kunnen verergeren en een nieuwe recessie zullen inleiden.

    In een opinierend stuk in de Financial Times zegt chief executive Mohamed El-Erian van Pimco dat Europa snel moet handelen om de banken te stabiliseren. Daarbij zal veel verder moeten worden gegaan dan de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag aankondigde.

    De ECB zei woensdag dat er meer waardepapieren zullen worden geaccepteerd als onderpand voor leningen door Europese commerciele banken.

    El-Erian is vooral bezorgd over de Franse banken. De kredietmarkten schatten de kansen op een default nu in op een niveau dat past bij een BB rating, wat fundamenteel niet past bij goed functionerende bancaire activiteiten, zo stelt hij in de krant.

    Hij voegt toe dat bankaandelen nu gemiddeld worden verhandeld tegen een korting van 50% ten opzichte van de boekwaarde van de materiele activa, terwijl de ratio van marktkapitaal op totale bezittingen is gedaald tot 1% a 1,5%, tegen 6% tot 8% voor gezondere banken.

    "Dit zijn allemaal signalen van een institutionele run op Franse banken. Als dit aanhoudt, zullen de banken geen andere keuze hebben dan hun balansen zeer drastisch en wanordelijk in te krimpen", zegt El-Erian. Het resultaat, zo meent hij, zal een bankencrisis en recessie zijn.

    Hoewel de ECB maatregelen heeft genomen om de liquiditeit te vergroten, worden de kapitaalbuffers en kwaliteit van bezittingen niet aangepakt, vervolgt de chief executive. Als gevolg staat Europa op het punt de controle kwijt te raken over ordelijke oplossingen voor de schuldencrisis.

    Hij dringt er bij regeringen en banken op aan samen te werken met de ECB aan 'onmiddellijke, simultane en drastische maatregelen'. Deze bestaan onder meer uit een kapitaalinjectie via publiek-private samenwerking en een realistische inschatting van op de balans opgenomen activa.

    Daarnaast is het wellicht nodig om de lasten meer te delen met de private sector, besluit hij.

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  10. forum rang 4 s.lin 23 september 2011 07:06
    Recessievrees pijnigt beleggers
    Thursday 22 September 2011, 22:38

    Na fors lagere slotstanden op de Europese beurzen sloten ook de Amerikaanse beurzen flink in het rood. Beleggers vrezen een wereldwijde recessie. Vooral de sombere boodschap die de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, woensdag naar buiten bracht, viel slecht.

    De Dow Jones-index sloot 3,51% lager op 10.733,83 punten. De S&P 500 verloor 3,19% en eindigde op 1129,56 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 3,25% en sloot op 2455,67 punten.

    Fed

    De Fed besloot woensdagavond de rente ongemoeid te laten. Ook werd de operatie ‘Twist’ ingezet. De Fed gaat voor $400 mrd aan kortlopende staatsobligaties verkopen en met de opbrengsten voor eenzelfde bedrag aan langlopende schulden opkopen. Dat moet ervoor zorgen dat de lange rente gaat dalen waardoor de economie gestimuleerd zal worden.

    Beleggers waren donderdag vooral onaangenaam verrast door de toelichting die de Fed woensdag gaf. Daarbij werd gewezen op extra risico’s waarmee de markten rekening dienen te houden.

    Bankaandelen liepen donderdag extra averij op vanwege de plannen van de Fed. Als het de Fed namelijk lukt om de lange rente te drukken dan heeft dat een nadelig effect op de marges van banken. Zij lenen namelijk lang om het geld kort uit te zetten. Bank of America daalde 5% en Citigroup 6,1%.

    FedEx

    De Amerikaanse pakjesbezorger FedEx stelde zijn winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2011-2012 licht naar beneden bij. Het aandeel verloor 8,2%. Het bedrijf schrijft de bijstelling toe aan de hoge brandstofprijzen en de stagnerende groei van de wereldeconomie. FedEx kondigde aan komend jaar de tarieven te verhogen met gemiddeld zo’n 6%. Het nieuws zorgde ervoor dat beleggers van het aandeel af wilden.

    Het aandeel van computerfabrikant HP daalde 4,9%. Nabeurs werd bekend dar de raad van bestuur ceo Leo Apotheker naar huis stuurt. Hij wordt vervangen door ex-eBay CEO Meg Whitman.

    De waarde van het aandeel HP is in een jaar tijd met bijna 50% gedaald.

    De euro daalde ten opzichte van de dollar en was bij het sluiten van de beurzen $1,3474 waard.

  11. [verwijderd] 26 september 2011 08:02
    Bezweringsplan eurocrisis in de maak

    Onder druk van onder meer de VS en China werkt de Europese Unie aan een plan om de eurocrisis te bezweren. De slagkracht van het Europese noodfonds voor probleemlanden moet worden vervijfvoudigd, om een nieuwe recessie te voorkomen.

    Dit schrijft De Volkskrant vandaag. Het fonds zou dan een soort eurobank moeten worden. Ambtenaren uit de Eurolanden bereiden een voorstel voor, dat op 17 oktober aan de regeringsleiders wordt voorgelegd. De vervijfvoudiging van het noodfonds is nodig om eventueel ook landen als Italië en Spanje te helpen.


    26/09/11 07u41
    www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article...
  12. forum rang 4 s.lin 27 september 2011 10:26
    Portemonnee weer leger..
    di 27 sep 2011, 06:00
    AMSTERDAM - Gepensioneerden, alleenverdieners met kinderen en bijstandsgerechtigden met thuiswonend meerderjarig kroost worden volgend jaar keihard geraakt door de economische crisis en de bezuinigende overheid. Hun koopkracht daalt voor het derde achtereenvolgende jaar. Ook gehandicapten met een persoonsgebonden budget en zelfstandige ondernemers met onvoldoende werk gaan een moeilijk jaar tegemoet. Budgetinstituut Nibud waarschuwt dat vrijwel iedereen zich goed moet voorbereiden dat er wederom minder geld in de portemonnee zal zitten.

    „Vooral voor ouderen met een bevroren pensioen wordt 2012 een heel zwaar jaar”, windt Annemarie Koop van het Nibud er bepaald geen doekjes om. Gepensioneerden zijn namelijk vaak niet in staat om hun inkomen aan te vullen door een bijbaantje te nemen. „In dat geval blijft er niets anders over dan in te teren op hun spaargeld of flink te bezuinigen op hun uitgaven. Als Nibud maken wij ons hierover zorgen”, aldus Koop.

    Gezinnen waarin één van de twee ouders een baan heeft, kunnen soms nog wel wat extra geld verdienen door meer uren te werken of een bijverdienste te zoeken. Zij kunnen zo’n extraatje ook heel goed gebruiken. Want door de bezuinigingen op de kinderbijslag en het kindgebonden budget dreigt de koopkracht van een traditioneel kostwinnersgezin met een jaarlijks inkomen van € 40.000 en drie kinderen volgend jaar met bijna 3% terug te lopen. Dat komt neer op ruim € 60 per maand. Ouders die eveneens gebruik maken van de kinderopvang moeten rekening houden met een extra tegenvaller van ruim € 100 in de maand.

    Op hun beurt worden werklozen met een bijstandsuitkering hard in hun beurs getroffen als zij volwassen kinderen hebben die nog thuis wonen. Bij het vaststellen van de uitkering van de ouders wordt het inkomen van zoon of dochter in 2012 voor de eerste keer meegerekend. Bovendien hebben de inwonende kinderen zelf geen recht meer op een eigen bijstandsuitkering.

    Aanrader

    Het Nibud adviseert iedereen die vreest er op achteruit te gaan, gebruik te maken van zoveel mogelijk toeslagen voor zaken als zorg en huur. Veel mensen denken bijvoorbeeld niet voor de zorgtoeslag in aanmerking te komen. Maar zij hebben er wel degelijk recht op als zij in 2011 als alleenstaande minder dan € 36.022 verdienen of samen met een partner een inkomen van beneden de € 54.264 hebben.

    Naast de inkomsten adviseert het Nibud alle getroffen burgers ook hun uitgaven goed in kaart te brengen, en te kijken waarop kan worden bezuinigd. Volgens Koop kunnen zij bijvoorbeeld proberen de eindjes aan elkaar te knopen door een goedkopere energieleverancier te nemen en minder gas en stroom te verbruiken. Ook kan er soms geld worden bespaard door abonnementen op tijdschriften en de sportschool te schrappen en minder uit te gaan. Verder loont het de moeite om na te gaan of men dubbel verzekerd is voor bepaald onheil en te bekijken welke verzekeringen echt nodig zijn en welke kunnen worden opgezegd.

    Bespaartips

    Omdat bijna de hele Nederlandse bevolking minder te besteden heeft, kan vrijwel iedereen z’n voordeel doen met deze bespaartips. Elke burger kampt volgend jaar met stijgende zorgkosten vanwege hogere verzekeringspremies, lagere toeslagen en de stijging van het eigen risico van € 170 naar € 220. Daar bovenop zullen werknemers met hogere inkomens door de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering nog eens tientallen euro’s per maand minder overhouden van hun nettoloon.

    Degenen met een spaarloonregeling worden extra hard geraakt. Het kabinet haalt begin 2012 een streep door deze fiscaal vriendelijke maatregel, die ervoor zorgt dat werknemers maximaal € 50 per maand belastingvrij kunnen sparen. Door de afschaffing van het spaarloon komt dit geld weer bovenop hun nettoloon. De betreffende werknemers lijken dan maandelijks meer geld te hebben, maar leveren per saldo gemiddeld circa € 20 per persoon in.

    Tegenstrijdig

    Ondanks de mindere economische tijden raadt het Nibud iedereen aan om een beetje geld opzij te zetten als men volgend jaar wat overhoudt. Koop: „Dat lijkt tegenstrijdig. Maar het is altijd handig om wat geld achter de hand te hebben als men voor onverwachte uitgaven komt te staan, zoals een kapotte koelkast, wasmachine, televisie of auto.”
    door Bernard Vogelsang
    Zie ook: Koopkracht krijgt zwaardere klap

    www.telegraaf.nl/overgeld/consument/1...,1

  13. forum rang 4 s.lin 29 september 2011 14:18
    Nieuwe barometer voorspelt krimp in Nederland

    Gepubliceerd op 29 sep 2011 om 14:06
    AMSTERDAM (AFN) - Een nieuwe economische barometer voor Nederland voorspelt dat de economie in september met 0,1 procent zal krimpen. In oktober zou de economie met 0,2 procent achteruit gaan.

    De barometer, De Stand van Nederland, is een initiatief van de financiële zender Z24. Het model is ontwikkeld aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Actuele gegevens van organisaties als Bovag, Monsterboard en Tennet worden voor de voorspellingen gebruikt.

    Volgens de barometer is het sterk gestegen pessimisme onder consumenten de oorzaak van de krimp deze maand. Mensen zijn negatiever geworden over hun kansen op de arbeidsmarkt, de toestand van de economie en de situatie op de huizenmarkt.

    Volgens gegevens over augustus blijken nog wel de autoverkopen te zijn gestegen en ook het aantal vacatures nam in die maand nog licht toe. Ook het stroomverbruik steeg.
151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 +0,55%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links