Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Aandeel Philips Koninklijke AEX:PHIA, NL0000009538

 • 42,990 21 jun 2021 11:27
 • -0,125 (-0,29%) Dagrange 42,590 - 43,035
 • 570.657 Gem. (3M) 2M

Philips is en blijft een zwak bedrijf

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. eugenenl 22 juni 2011 19:57
  Sinds begin jaren 80 beleg ik zo nu en dan in Philips. Telkens als ik denk dat Philips het verleden heeft achtergelaten en een "nieuw" bedrijf is geworden kan ik de verleiding niet weerstaan om onze nationale trots uit het verleden aan te schaffen voor een ..... te hoge prijs. Reeds jaren blijf ik weer op de blaren zitten om de aandelen uiteindelijk te goedkoop van de hand te doen. Dan wordt ik weer verstandig om mijn verliezen na lange tijd weer teniet te doen door aandelen te kopen van Shell, Unilever ed te kopen. De dommigheid is natuurlijk in eerste instantie toe te schrijven aan mijzelf. Hoe naief kun je zijn door te denken dat een Eindhovens gloeilampenbedrijf slimmer kan zijn en de wereldeconomie beter dan doortasten dan bijvoorbeeld de Chinezen. Ik hoop dat ik het eens een keertje leer. Vervelend dat deze gemoedelijke Brabanders weer met een winstwaarschuwing komen. Houw du gij nog een gloeilampske nodig?
 2. Leone 22 juni 2011 20:12
  Ja vooral de groei, of zeg maar liever krimp, van de omzet is een groot probleem sinds 1980. Toen ze vorig jaar met goede cijfers kwam met een groot gedeelte van de omzet uit emerging markets toen was ik toch wel verbaasd. Het ging toen echt goed. Het gaat niet goed nu, maarja de koers is toch erg fors gedaald de laatste maanden en ben ingestapt vandaag. Het voordeel is wel dat Philips een erg sterke balans heeft, dus een zwak bedrijf kan je het niet noemen. Maar inderdaad vooral kwa omzet valt het al heel erg lang erg tegen.
 3. [verwijderd] 9 augustus 2012 13:51
  China stort zich massaal op westerse bedrijven - waar chinees geld, dankzij de crisus, welkom is. Maar volgens critici zijn Chinese managers nog nauwelijks in staat om buitenlandse bedrijven goed te leiden.

  Geld is geen probleem, want de staatsbanken en staatsfondsen staan klaar. Liever vandaag dan morgen zet premier Wen Jiabao de 3,200 miljard dollar aan buitenlandse deviezen, die grotendeels zijn geinvesteerd in laag renderend Amerikaans schatkistpapier, om in olie, gas, koper, zink en technologie te kopen. Voor China is Philips een koopkans. De angst voor het 'rode gevaar' lijkt weg te ebben.

  Bron: NRC Weekend Zaterdag 28 juli 2012.
 4. [verwijderd] 10 augustus 2012 10:31
  Bij een bedrijf gaat het om mensen, middelen en kennis. Vroeger hadden ze in Nederland een hoge kwaliteit onderwijs en dus kwamen de buitenlandse bedrijven naar Nederland toe voor de hoge kwaliteit van de mensen. Maar sinds begin jaren '90 zijn ze bezig met onderwijshervorming waar de kwaliteit wordt verkwanselt om maar zoveel mensen aan een diploma te hebben en dus trekken de buitenlandse bedrijven weg uit Nederland omdat ze ergens anders wel mensen kunnen krijgen van hoge kwaliteit. Ieder bedrijf in Nederland heeft hiervan last en dus ook Philips. Vroeger was Philips ook de kraamkamer voor hoge kwaliteit mensen en als die mensen vertrokken bij Philips dan konden andere bedrijven weer profiteren van de kwaliteit van deze mensen. Kruisbestuiving noem je dit. De salarissen bij Philips voor de man op de werkvloer waren niet zo hoog maar Philips had goede opleidingsmogelijkheden en gaf veel geld uit aan cursussen. Ik heb vroeger bij een joint venture van Philips en AT&T in Hilversum gewerkt en dus weet ik waar ik over praat.

  Een tijd geleden vertelde de CEO van ASML in het TV programma Buitenhof dat nu al meer dan de helft van de mensen die bij ASML werken van buitenlandse afkomst is. Over enige tijd zijn de Nederlanders in de minderheid bij ASML omdat de onderwijs instellingen maar mensen blijven afleveren met de zesjes mentaliteit. Meer dan 20 jaar onderwijshervorming heeft Nederland niets gebracht dan alleen maar de middelmaat.

  Laatst sprak ik nog met mijn oud afdelingsmanager van TNO Eindhoven en die vertelde mij dat het hem ook was opgevallen dat het academisch niveau van TU studenten ieder jaar minder is geworden. Hij is op de TU Delft afgestudeerd en ging eens verhaal halen bij zijn Professor. Die Professor vertelde hem dat ze nu 60% van het gemiddelde resultaat laten doorstromen. Ze hanteren dus niet meer een absoluut niveau maar een relatief niveau wat dus ieder jaar blijkbaar zakt. De oud collega zei dat deze mensen nu wel een academische titel voor hun naam hebben staan maar het stelt allemaal niet zo veel meer voor. Gewoon droevig.

  En deze kwaliteit mensen kom je dus ook bij Philips tegen. De leiding van Philips weet dit ook wel dat je met deze mensen niet verder kunt en dus gaat Philips gewoon door met reorganiseren om kosten te besparen en er komt nog eens een tijd dat Philips alleen nog maar het hoofdkantoor in Nederland heeft vanwege de belastingvoordelen. Maar misschien kopen de Chinezen Philips vanwege de technologische kennis en patenten. Het past allemaal in de strategie van China om de grootste economie van de Wereld te worden. Ook in China snappen ze dat het om mensen, middelen en kennis gaat in deze mondiale economie.

 5. [verwijderd] 10 augustus 2012 11:06
  Nederland is allang geen kenniseconomie meer en volgens de gegevens van de OESO uit 2009 staat Nederland op de twintigste plaats en verder stelt de OESO vast dat ons hoger onderwijs er op een aantal punten slecht voor staat. De laatste belangrijke innovatie van Philips was hun Senseo koffiezetapparaat uit 2001.
 6. [verwijderd] 18 augustus 2012 23:28
  Over het opleidingsnivo in NL wat je beschrijft kan ik niet bijzonder veel zeggen, maar ik ben er van overtuigd dat dat bijzonder weinig met de resultaten van Philips te maken heeft.
  ASML vist in diezelfde vijver en presteert wel zeer goed(ook al zitten daar veel mensen met buitenlandse komaf).
  Philips'probleem heeft mi meer te maken met een bedrijfscultuur en het feit dat het geen innovatiebedrijf is maar een managementbedrijf waar de enige constante reorganisaties zijn die mensen afstompen en zeker niet aansporen tot bijzondere prestaties.

  Er wordt nu nog goed geld verdiend in Healthcare. De vraag is echter hoe lang dat nog gaat duren aangezien steeds meer partijen zich daar in gaan mengen. Een aantal jaar geleden werd Toshiba nog een beetje weggelachen. Deze partij begint ook steeds meer markt naar zich toe te trekken en nu heeft ook Samsung besloten dit circus te betreden. Het zal nog wel een tijdje duren maar als hier marges onder druk komen wordt het verhaal Philips wel erg lastig.
 7. [verwijderd] 23 augustus 2012 11:02
  De weg die Philips kan inslaan is meer gaan samenwerken met een sterke Aziatische partner zoals op het gebied van Lighting. De reorganisaties komen voort uit de behoefte om de winstgevendheid te verbeteren van het concern. Innovatie heeft ook met de kwaliteit van de mensen te maken en helaas levert het Nederlandse onderwijs al meer dan twintig jaar mensen af van de middelmaat en de zesjes mentaliteit. De animo om exacte vakken te studeren is ook al minimaal in Nederland. Je denkt toch niet dat de WIFI generatie die nu al door de sociale media gestrest zijn Nederland er boven op gaan helpen?

  ASML haalt veel mensen uit andere delen van Europa vandaan om aan zijn behoefte te kunnen voldoen. De machines van ASML kosten al meer 50 miljoen Euro per stuk en dan kun je ook hoge salaris betalen aan je mensen. Ik schat dat ASML toch zeker 50% marge heeft op zijn apparatuur. Philips ondervind nu eenmaal meer en zwaardere concurrentie op het gebied van medisch en verlichting en dat zet marges onderdruk en dus ook de winstgevendheid.

  In Japan is het niet ongebruikelijk dat bedrijven die elkaars concurrent zijn aan de voordeur weer met elkaar samenwerken via de achterdeur. De hoge kwaliteit van het Japanse onderwijs systeem zorgt er voor dat uiteindelijk de allerbeste mensen hun weg vinden naar de top ondernemingen. De keerzijde van het Japanse onderwijs systeem is de hoge uitval maar in Japan wonen ongeveer 150 miljoen mensen en dus is nog voldoende opbrengst. In de top honderd van beste universiteiten wereldwijd staat de beste Nederlandse universiteit (TU Delft) op plaats 51. Als ze een top 50 hadden gepubliceerd dan stond er geen enkele Nederlandse universiteit op. Alleen als je in de top twintig staat dan tel je pas mee.

  www.guardian.co.uk/news/datablog/2012...
 8. [verwijderd] 29 november 2012 12:39
  EU gaat Philips beboeten om prijsafspraken.

  BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie gaat later deze maand forse boetes opleggen aan onder meer Philips en de Zuid-Koreaanse bedrijven LG Electronics en Samsung SDI wegens prijsafspraken bij onderdelen voor televisies. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen rond de zaak.

  Ook de bedrijven Technicolor, Panasonic en Toshiba zouden bij het kartel betrokken zijn. De Europese Commissie deed eind 2007 invallen bij de bedrijven en gaat volgens Reuters op 28 november de boetes bekendmaken. Volgens een van de bronnen bestond het kartel sinds eind jaren 90 en duurde het meer dan een decennium. Daarom zullen de boetes waarschijnlijk hoog uitvallen, aldus de ingewijde.

  Een woordvoerder van de commissie bevestigde dat er een onderzoek loopt naar mogelijke prijsafspraken in de branche, maar wilde verder geen namen noemen of een datum geven voor een eventuele uitspraak in de zaak.

  Geen commentaar

  Een zegsman van Philips liet weten dat het bedrijf geen commentaar geeft op lopende juridische zaken.

  De kartelzaak werd volgens de bronnen onder de aandacht van de EU gebracht door het Taiwanese Chunghwa Picture Tubes. Dat bedrijf wordt daarom niet beboet, aldus Reuters.

  2,2 miljard euro

  Een boete van de EU voor prijsafspraken kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Dat zou in het geval van Philips 2,2 miljard euro zijn (op basis van de omzet in 2011) en bij LG Electronics 3,9 miljard euro. De verwachting is echter dat de boetes niet zo hoog zullen uitvallen.

  De zaak draait om zogenoemde 'cathode ray tubes'. Dat onderdeel voor een beeldscherm of monitor is tegenwoordig grotendeels vervangen door moderne technologieën zoals lcd-schermen en plasma-monitors.

  Bron: IEX, gepubliceerd op 9 nov 2012.
 9. [verwijderd] 8 december 2012 10:52
  De helft van de winst is weer weg. Philips wordt nu bejubeld, maar Philips is niet goedkoop. Kijk eens naar de koerswinstverhouding. Philips moet echt een groeiaandeel worden willen ze op de niveau blijven staan.
  Verrrassend genoeg blijft het aandeel Philips goed liggen, op langere termijn is het oppassen geblazen met Philips. Het is geen vetpot.
 10. [verwijderd] 10 december 2012 02:51
  quote:

  Blutter schreef op 8 december 2012 10:52:


  De helft van de winst is weer weg. Philips wordt nu bejubeld, maar Philips is niet goedkoop. Kijk eens naar de koerswinstverhouding. Philips moet echt een groeiaandeel worden willen ze op de niveau blijven staan.
  Verrrassend genoeg blijft het aandeel Philips goed liggen, op langere termijn is het oppassen geblazen met Philips. Het is geen vetpot.


  daarom heeft Rabobank (hans slob) een koopadvies uitgebracht op 7 december?
 11. [verwijderd] 25 december 2012 16:44
  Kijk maar eens terug over de afgelopen jaren. Er wordt wel dividend betaald, maar dat is geen reflectie van de winst die wordt behaald.
  Zou dus goed ook komend jaar gewoon weer uitbetaald kunnen worden. Of dit gezond is, is een heel andere kwestie...
  In feite wordt de hele toko langzaam opgegeten door het betalen van dividend
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Philips Koninklijke Meer »

Koers 42,990   Verschil -0,13 (-0,29%)
Laag 42,590   Volume 570.657
Hoog 43,035   Gem. Volume 1.984.347
21 jun 2021 11:27
label premium

Philips: Overdreven koersdaling na tegenvaller beademingsapparaten

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Gerelateerde Video's

 1. video thumbnail

  Arend Jan Kamp over Philips

  29 januari 2018 16:43 - Vimeo

 2. video thumbnail

  Arend Jan Kamp over Philips

  24 oktober 2016 15:23 - Vimeo

 3. video thumbnail

  A.J. Kamp over Philips

  26 januari 2016 16:14 - Vimeo

 4. video thumbnail

  TA: 'Eerst nog correctie Philips'?

  29 januari 2013 11:34 - FTV

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links