Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Het drama Spanje..

996 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 8 juni 2011 11:44
  Deze week schreef John Mauldin een indringende column over Spanje, dat hij gemakshalve het gat in de Europese balans noemt. Zoals Titus Maccius Plautus ruim 2200 jaar geleden al zei, was hij een rijk man zolang hij zijn schulden maar niet betaalde. Die uitspraak gaat nu ook voor Spanje op.

  www.pluspost.nl/het-drama-spanje/15946
 2. forum rang 6 s.lin 8 juni 2011 12:07
  Spaanse huizenverkopen ingestort

  Gepubliceerd op 8 jun 2011 om 11:59
  MADRID (AFN) - De Spaanse huizenverkopen zijn in het eerste kwartaal met 30 procent gekelderd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal verwisselden 74.540 woningen van eigenaar. Dat heeft de Spaanse overheid woensdag bekendgemaakt.

  De scherpe daling werd vooral veroorzaakt door een nieuwe wet waardoor huizenbezitters geen, of slechts beperkt, belasting kunnen terugvorderen op hypotheekaflossingen.

  Het laatste cijfer onderstreept de zwakte van de huizenmarkt in Spanje, drie jaar nadat de vastgoedbubbel in het land uiteenspatte. Mede daardoor verloren miljoenen Spanjaarden hun baan en belandde het land in een diepe recessie. Het aantal te koop staande bestaande en nieuwe woningen in Spanje bedraagt naar schatting 1,5 miljoen.
 3. [verwijderd] 8 juni 2011 15:37
  Prijzen van huizen storten daar steeds verder in.

  Wat dacht je van een 4-kamer appartement van 90 m2 in Olivenza op de
  Avenida Villanueva, 1 - vlak bij de Portugese grens.
  Niets mis met badkamer, keuken etc.

  Voor een vraagprijs van .......... € 10.818.-

  www.fotocasa.es/vivienda/olivenza/gar...


  Groet.
 4. [verwijderd] 8 juni 2011 15:42
  quote:

  Hirsch schreef op 8 juni 2011 15:37:


  Prijzen van huizen storten daar steeds verder in.

  Wat dacht je van een 4-kamer appartement van 90 m2 in Olivenza op de
  Avenida Villanueva, 1 - vlak bij de Portugese grens.
  Niets mis met badkamer, keuken etc.

  Voor een vraagprijs van .......... € 10.818.-

  www.fotocasa.es/vivienda/olivenza/gar...


  Groet.

  De buitenkant mogen we zien, bewust?
 5. beginner 1968 8 juni 2011 16:00
  quote:

  Hirsch schreef op 8 juni 2011 15:37:


  Prijzen van huizen storten daar steeds verder in.

  Wat dacht je van een 4-kamer appartement van 90 m2 in Olivenza op de
  Avenida Villanueva, 1 - vlak bij de Portugese grens.
  Niets mis met badkamer, keuken etc.

  Voor een vraagprijs van .......... € 10.818.-

  www.fotocasa.es/vivienda/olivenza/gar...


  Groet.
  Is t serieus zo ernstig gesteld?
  Wat kost dan een villa,en hoe zit het met de boten?
 6. wieweet 8 juni 2011 16:08
  quote:

  paulta schreef op 8 juni 2011 15:44:


  Gewoon slopen om sneller het dieptepunt te bereiken om daarna weer te kunnen recoveren.
  Beursgenoteerde sloopbedrijven!, machines met armen van 60 meter lengte die met hun "kreeftschaar" gebouwen letterlijk kunnen opeten.
  Spanje is 6x Griekenland.....opschonen.


  ------------------

  Kunnen ze niet een paar van Kreeften loslaten bij "Het As van het Kwaad" lol

  vrgr
 7. forum rang 6 s.lin 22 juni 2011 11:44
  Na Grieken..... Spanje? AMSTERDAM -

  wo 22 jun 2011, 08:25
  Met 155 stemmen voor en 143 tegen heeft het Griekse parlement gisterenavond het vertrouwen uitgesproken in de nieuwe regering Papandreou. De eerste en makkelijkste horde is genomen. De moeilijkste fase moet nog komen, de protesten zwellen aan.  De beurzen hadden gisteren al de impact van een positieve stemming in het Griekse parlement ingeprijsd. De beurzen worden vanochtend opgeschrikt door een waarschuwing van het IMF aan Spanje dat de schuldenrisico’s aanzienlijk blijven als men niet snel de broodnodige hervormingen zal doorvoeren.

  De gevreesde besmetting van de soevereine schuldencrisis wordt door het IMF juist nu nog eens belicht. Het is een gegeven dat de Spaanse Cajas banken voor euro 200 miljard aan schulden dragen vooral door ongebreidelde vastgoed beleggingen. Het IMF dringt erop aan dat Spanje haar inspanningen voor economische hervormingen verdubbelt.

  De Griekse premier Papandreou moet nu in de komende dagen het Griekse parlement overtuigen om een vijfjarig euro 28 miljard groot additioneel bezuinigingspakket door te voeren van belastingverhogingen en uitgavenverminderingen om Griekenland een tweede bail out van euro 100 miljard te laten verkrijgen.

  Ook zal dan de op korte termijn zo broodnodige oude tranche van €12 miljard van het eerste bail out plan worden uitbetaald door het IMF/EU/ECB. De Grieken hebben op alle fronten gefaald om zich aan de afspraken uit het eerste bail out pakket te houden.

  De euro 12 miljard oude tranche wordt mede gebruikt om salarissen en vakantiegelden voor de ruim 1 miljoen ambtenaren te betalen. Ook rente op oude leningen wordt betaald. Feitelijk wordt het grootste deel van het geld gebruikt om gaten te vullen en om tekorten aan te vullen. Weinig voor economische stimulering.

  Daarnaast moet het parlement haar akkoord geven aan de privatisering van ongeveer euro 50 miljard aan staatseigendommen in dezelfde periode. De nieuwe Griekse minister van financiën Venizelos wil gebruik maken van de positieve sfeer in het Griekse parlement gisterenavond door zo snel als mogelijk de “Austerity” stemming door te voeren.

  Ik kwalificeer de marktreactie als negatief na de positief verlopen stemming in het Griekse parlement gisteren. De euro verzwakt namelijk wat een signaal is dat de markt er niet in geloofd dat de Griekse premier in staat zal blijken te zijn om het additionele bezuinigingspakket van euro 28 miljard door het parlement te loodsen.

  PIMCO, de grootste obligatiehandelaar ter wereld, herhaalt vanochtend nog eens te geloven dat Griekenland in default zal geraken. De belangstelling van de Europese private banken en houders van Grieks schatkistpapier staan ook niet te trappelen om vrijwillig een grote duit in het zakje te doen.

  Regeringsleiders spreken dat zij euro 25 miljard wel bij kunnen dragen in het tweede bail out plan voor Griekenland. Velen zien dit niet gebeuren. Er is gewoon te weinig vertrouwen dat Griekenland terug zal betalen. de Europese beurzen laten vanochtend dan ook een getemperde reactie zien.

  Vandaag verder op de rol natuurlijk de Fed met het rentebesluit waarvan algemeen wordt verwacht dat deze onveranderd zal worden gehouden in de range 0 tot 0,25 procent. sinds december 2008 noteert de Amerikaanse federal funds rate al op dit ultra lage niveau.

  Vanavond zijn alle ogen van de markt gericht op de persconferentie die de Fed voorzitter na afloop van het rentebesluit zal geven waarbij ook ruimte voor vragen zal zijn. wat zal Bernanke zeggen over de huidige staat van de Amerikaanse economie?

  Iedereen weet dat het $ 600 miljard grote QE2 programma volgende week officieel eindigt. Wat zegt Bernanke over nieuwe stimulering? Gebruikt hij de term QE3? Wat zegt Bernanke over de totaal uit de hand lopende Amerikaanse schuldenplafond situatie? Amerika wordt het probleem na de zomer!

  Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.

 8. forum rang 6 s.lin 25 juni 2011 11:16
  Spaanse overheid snijdt in uitgaven MADRID (AFN) -
  vr 24 jun 2011, 18:54
  De Spaanse overheid moet het in 2012 met bijna 5 miljard euro minder stellen dan dit jaar. Dat maakte de Spaanse minister van Financiën Elena Salgado vrijdag bekend

  Het uitgavenplafond voor de Spaanse overheid gaat volgend jaar met bijna 4 procent omlaag tot 117,4 miljard euro. Die stap volgt op de bezuiniging die voor dit jaar werd doorgevoerd. In 2011 is er 7 procent minder geld beschikbaar voor de overheidsuitgaven dan een jaar eerder.

  De sanering moet helpen om het Spaanse overheidstekort terug te dringen. Het gat op de Spaanse begroting bedroeg vorig jaar ruim 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat moet dit jaar worden verkleind tot 6 procent. Spanje mikt op een tekort van 3 procent in 2013.

 9. forum rang 6 s.lin 11 juli 2011 17:39
  Spaanse rente klimt boven 6 procent
  17:29 - 11 juli 2011 door Elke Mussche

  De Spaanse rente op 10 jaar is voor het eerst sinds 1997 boven de 6 procent gegaan. De grens van 7 procent, waarbij een land zich niet meer op de markten kan financieren, komt zo akelig dichtbij.

  De verkoopgolf van perifeer staatspapier treft ook Spanje. Beleggers duwen de Spaanse lange rente 37 basispunten hoger tot 6,04 procent.

  Beleggers eisen een premie van 338 basispunten om hun geld voor tien jaar aan de Spaanse schatkist toe te vertrouwen en niet in het als veilig beschouwde Duitse staatspapier te stoppen. Duitse Bunds gelden als de veilige haven bij uitstek, waardoor de Duitse lange rente op maandag nog 17 basispunten daalt tot 2,66 procent.

  Op die manier komt Spanje akelig dicht bij de grens van 7 procent. Dat is het rentepeil waarop een land zich de facto niet meer op de markten kan financieren en bij Europa moet aankloppen voor redding.

  Net als Italië ligt ook Spanje de laatste dagen fors onder vuur op de obligatiemarkten. De onzekerheid over Griekenland doet nerveuze beleggers vrezen voor een besmetting van Spanje en Italië. Is een redding van Griekenland, Portugal en Ierland nog te behappen voor de Europese Unie, dan liggen de kaarten voor Italië en zeker Spanje heel wat moeilijker. Spanje, de vierde grootste economie van de eurozone, heeft een overheidsschuld van 640 miljard, dus evenveel als Griekenland, Ierland en Portugal samen.
 10. [verwijderd] 11 juli 2011 17:47
  quote:

  s.lin schreef op 25 juni 2011 11:16:


  Spaanse overheid snijdt in uitgaven MADRID (AFN) -
  vr 24 jun 2011, 18:54
  De Spaanse overheid moet het in 2012 met bijna 5 miljard euro minder stellen dan dit jaar. Dat maakte de Spaanse minister van Financiën Elena Salgado vrijdag bekend

  Het uitgavenplafond voor de Spaanse overheid gaat volgend jaar met bijna 4 procent omlaag tot 117,4 miljard euro. Die stap volgt op de bezuiniging die voor dit jaar werd doorgevoerd. In 2011 is er 7 procent minder geld beschikbaar voor de overheidsuitgaven dan een jaar eerder.

  De sanering moet helpen om het Spaanse overheidstekort terug te dringen. Het gat op de Spaanse begroting bedroeg vorig jaar ruim 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat moet dit jaar worden verkleind tot 6 procent. Spanje mikt op een tekort van 3 procent in 2013.
  Ach, je kunt op de vingers natellen dat dat niet gaat lukken.

  Ik las vorige week dat Spanje de pensioenen (de AOW-equivalent) per direct met 3,5% heeft verhoogd.

  Groet.
 11. [verwijderd] 11 juli 2011 18:13
  quote:

  Hirsch schreef op 11 juli 2011 17:47:


  [...]

  Ach, je kunt op de vingers natellen dat dat niet gaat lukken.

  Ik las vorige week dat Spanje de pensioenen (de AOW-equivalent) per direct met 3,5% heeft verhoogd.

  Groet.


  Wordt zeker betaald met 2 jarige bonds.
  www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=G...

 12. forum rang 6 s.lin 6 augustus 2011 19:56
  Zoals u waarschijnlijk wel bekend is vorige maand tot een tweede noodpakket voor de Grieken besloten. De voorwaarden zijn deze keer wat versoepeld: zo betaalt Griekenland nu 3,5% rente waar de rente op eerdere noodleningen nog 4,5% bedroeg.

  Wel opmerkelijk is nu dat sommige landen die voor deze noodleningen garant staan meer dan 6% rente moeten betalen om zelf geld te kunnen lenen. Voor Spanje en Italië geldt dat bijvoorbeeld.

  Dus ook al betaalt Griekenland haar leningen volledig terug dan resteert voor deze landen alsnog een verlies. Gelukkig - voor deze landen althans - kent Europa een correctiemechanisme waarmee in het negatieve verschil tegemoet gekomen wordt. Maar ook dat geld moet uiteraard ergens vandaan komen. U raadt het al... bij die landen die als gevolg van (relatief) verstandig financieel beleid vooralsnog wel een lage rente hebben. Nederland bijvoorbeeld.


  Structureel probleem onopgelost

  Extra noodleningen tegen gunstige voorwaarden of het kwijtschelden van schulden biedt landen in problemen tijdelijk wat extra liquiditeit. Extra lucht zeg maar. Maar het structurele probleem van het onderlinge verschil in concurrentiekracht blijft hiermee volstrekt onopgelost. Vandaar ook dat de problemen in de eurozone telkens weer de kop opsteken.

  Doordat valutamechanismen als gevolg van de euro hun werk niet meer kunnen doen, kunnen de minder concurrerende (zuidelijke) eurolanden zich opmaken voor vele jaren van recessie, depressie en hoge werkloosheid. Allerlei garanties en noodleningen zullen hierbij onvermijdelijk blijken. Maar een structurele oplossing bieden die dus niet.


  Spanje en Italië

  Zoals we hierboven al aangaven bedraagt de rente op Spaanse en Italiaanse leningen met een looptijd van 10 jaar inmiddels meer dan 6%. Voor beide landen is dat het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Tevens geldt dat het verschil met de Duitse rente inmiddels tot meer dan 4% is opgelopen. Eveneens een record. Anders gesteld: nooit eerder waren de financiële markten zo pessimistisch over de toekomst van de euro als nu.

  Spanje heeft te maken met een gecrashte huizenmarkt en massale werkloosheid. Vooral de werkloosheid onder jongeren is torenhoog: 44% van de Spaanse jongeren is werkloos.

  Italië kampt daarentegen vooral met haar immense schuldenberg en politieke onzekerheid. Op Amerika en Japan na kent Italië met EUR 1.800 miljard de grootste schuldenberg ter wereld (119% van het BBP). Uitgaande van een rente van 6% is Italië enkel aan rentebetalingen EUR 100 miljard kwijt. Per jaar wel te verstaan.

  Griekenland, Ierland en Portugal klopten bij het Europese Noodfonds aan toen hun rente opliep tot boven de 7%. Spanje en Italië zitten hier nu met een rente van ruim 6% al niet meer ver vanaf. De schulden van deze landen zijn echter dermate groot dat het eigenlijk onverantwoord is om hier met een klein aantal noordelijke Eurolanden garant voor te gaan staan. De Nederlandse staatschuld zou er met tientallen procenten door stijgen. Het rentepercentage dat Nederland zelf op haar schulden betaalt, zou waarschijnlijk eveneens fors stijgen.


  Twee opties

  En eigenlijk komen we hiermee opnieuw tot de conclusie die heel wat economen en geschiedkundigen al eerder trokken: een muntunie zonder politieke unie loopt vrijwel altijd fout. Scherp gesteld resteren een tweetal opties:

  1) Of men maakt van Europa een echte politieke unie. Een 'Verenigde Staten van Europa' zeg maar. Voor de rijkere Eurolanden zoals Nederland betekent dit impliciet wel dat de door de eeuwen heen opgebouwde welvaart langzaam maar zeker naar Europa overgeheveld wordt.

  2) Of men kiest ervoor de euro op te breken. Een alternatief dat op korte termijn eveneens bepaald niet kosteloos zal zijn. Maar op wat langere termijn bezien vanwege de lagere verwachte rente voor Nederland misschien nog niet eens zo heel onaantrekkelijk hoeft te zijn. Immers, mede aan de eeuwenlang lage rente heeft Nederland haar huidige welvaart te danken.

  Onze politici doen er verstandig aan - 12 jaar na de invoering van de euro (!) - de voors en tegens van beide alternatieven zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. Wanneer straks besloten wordt ook garant te gaan staan voor de Spaanse en Italiaanse staatsschuld kiest men feitelijk voor optie één. Een weg terug is er dan eigenlijk niet meer.


  Met vriendelijke groet,
  Hendrik Oude Nijhuis

996 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 812,97 0,00%
EUR/USD 1,1658 +0,17%
FTSE 100 7.204,55 +0,20%
Germany40^ 15.573,00 +0,19%
Gold spot 1.797,88 +0,31%
NY-Nasdaq Composite 15.090,20 -0,82%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accell
0,00%
Accsys
0,00%
Acomo
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accell
0,00%
Accsys
0,00%
Acomo
0,00%

Nieuws Forum Meer»

(35)

gbakl op 22 okt 2021 14:20
(7)

Freemoneyforever op 18 okt 2021 14:48
(4)

bik op 30 sep 2021 16:41
(3)

jorisvanderveen op 27 aug 2021 18:27
(56)

jorisvanderveen op 6 aug 2021 17:22

Column Forum Meer»

(2)

Theo32 op 24 okt 2021 22:01
(8)

keljans 123 op 24 okt 2021 18:43
(93)

De verhapstukkende bekokstover op 24 okt 2021 17:07
(6)

snuf13 op 24 okt 2021 17:05
(2)

objectief op 24 okt 2021 13:30

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links