Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
38.191 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1905 1906 1907 1908 1909 1910 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Koopwoningen in september ruim zes procent duurder

(ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in september op jaarbasis met 6,1 procent gestegen. De prijsstijging is wat groter dan in augustus. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster maandag.

In augustus was er nog sprake van een stijging van 5,7 procent, toen de laagste stijging in bijna drie jaar.

Verder maakte het Kadaster maandag bekend dat het in september 18 313 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 11 procent meer dan een jaar eerder.

In de eerste negen maanden van 2019 zijn 158 872 woningen verkocht. Dat is bijna 2 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Nieuwe woningen 15% duurder door duurzaamheidseisen

Het wordt volgend jaar fors duurder om nieuwe woningen te bouwen. Oorzaak zijn strengere regels om huizen duurzaam en energiezuinig te maken. Hierdoor zullen de bouwkosten deze zomer 11,5% tot 16,5% hoger liggen dan vorig jaar, afhankelijk van het type woning en de mate van duurzaamheid. Dit is op te maken uit een berekening van dataleverancier BDB. Bouwers gebruiken informatie van het bureau om prijzen voor nieuwbouwprojecten te bepalen.

De stijging van de bouwkosten komt uit op een gemiddelde van 15%. 'Dit prijseffect staat nog los van de inflatie of de hogere cao-lonen. Het gaat om een stevig effect', zegt kostenadviseur Maarten in 't Veld van advies- en ingenieursbureau Arcadis, waar BDB onder valt.

Stapeling van duurzaamheidsmaatregelen

De toename is het gevolg van een stapeling van duurzaamheidsmaatregelen. Vorig jaar ging per 1 juli een verbod in op aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen. Deze zomer gaat een nieuw bouwbesluit in, gebaseerd op strenge Europese regels voor duurzaamheid en energieverbruik.

Nieuwe woningen moeten vanaf juli bijna-energieneutraal worden gebouwd. Het directe en indirecte gebruik van fossiele energie per vierkante meter moet beperkt blijven tot het minimum, onder meer met isolatiemateriaal en zoveel mogelijk duurzame energieopwekking bij nieuwbouw. Door het verbod op gasaansluitingen moeten traditionele cv-ketels plaatsmaken voor duurdere installaties, zoals warmtepompen.

Nieuwbouwwoningen onbetaalbaar

De extra kosten komen boven op de reguliere prijsstijging van de afgelopen jaren. Door de bouwhausse werd arbeid en materieel fors duurder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stegen de gemiddelde bouwkosten van een koopwoning sinds 2017 van €150.000 tot €168.000 afgelopen juli. Ook liggen de grondprijzen hoger door de hoogconjunctuur, het woningtekort en een schaarste aan bouwlocaties.

De verscherpte stikstofregels zullen de prijzen mogelijk verder opdrijven, zo vreest de sector. In 't Veld: 'Moet er vaker met duurdere elektrische machines gewerkt worden? Hoe ontwikkelen de prijzen zich van dat materieel als gevolg van schaarste?'

Kopers haken af

Er is een grote behoefte aan nieuwbouwwoningen, maar de prijzen zijn inmiddels zo hoog dat kopers afhaken, zo waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) begin deze maand. Het afgelopen kwartaal steeg de prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning met 14% tot €391.000. Het hogere segment raakt verzadigd en voor starters wordt weinig gebouwd.

Ook In 't Veld van Arcadis maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen. Hoewel hij de noodzaak van de verduurzamingsmaatregelen onderschrijft, maakt de nieuwe berekening wel duidelijk dat het geen gratis operatie is. 'De keerzijde van deze ambitie is dat bouwen duurder wordt en dat de betaalbaarheid onder druk komt te staan.' Wel kunnen de kosten op lange termijn weer iets afnemen doordat technieken goedkoper worden, verwacht In 't Veld.

Effect gasverbod meegenomen

Het vorig jaar zomer ingevoerde gasverbod heeft al geleid tot een prijsstijging van 4,5% voor een eengezinswoning, zo stelde BDB eerder vast. Nu komt daar in de goedkoopste variant een prijsstijging van 7%-punt bij, waardoor de opslag in totaal 11,5% zal bedragen ten opzichte van de situatie voor het gasverbod. Bij portiek- en galerijwoningen is de totale kostenstijging door de verduurzaming met respectievelijk 14% en 15% nog wat hoger.

In de dure variant, waarbij de aanvangsinvesteringen hoger liggen maar later deels terug te verdienen zijn met lage onderhoudskosten en hogere energieopbrengsten, zijn de investeringskosten 16%. Bij portiek- en galerijwoningen liggen de investeringskosten op een soortgelijk niveau.

fd.nl/ondernemen/1320325/nieuwe-wonin...
voda
0
Hypotheken dalen volgend jaar voor hogere inkomens

Huishoudens met een inkomen boven de €50.000 kunnen in sommige gevallen wel €20.000 minder lenen.

Huishoudens met een inkomen boven de €50.000 kunnen in sommige gevallen wel €20.000 minder lenen.Foto: Dijkstra

Huishoudens met een hoger inkomen kunnen volgend jaar minder lenen om een huis te kopen. Dat blijkt uit een berekening van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep op basis van de hypotheeknormen van het Nibud.

Het Nibud stelt elk jaar de woonquote vast, het percentage van het maandelijkse inkomen dat huishoudens maximaal kwijt mogen zijn aan hun hypotheek. Het verschilt per hoogte van het inkomen en van de hypotheekrente. Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager ook de woonquote. Dat komt omdat de hypotheekrenteaftrek ook lager is. Volgens het Nibud spelen bovendien de versnelde afbouw van de hypotheekrente en de inflatie een rol.

Ervan uitgaande dat de inkomens niet omhoog gaan, gaat een groot deel van de huishoudens met een inkomen boven de €50.000 per jaar erop achteruit. Een stel met één inkomen van €40.000 en één van €25.000 dat een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar wil afsluiten, mag volgend jaar ruim €7500 minder lenen. Voor een alleenstaande met een inkomen van €90.000 is dit zelfs ruim €21.000.

Stellen kunnen meer lenen
Wie een huis wil kopen, moet er dus rekening mee houden dat het maximale hypotheekbedrag volgend jaar lager is. 'Kijk goed als je net een berekening hebt laten maken, want misschien kun je dan net iets minder lenen', zegt Oscar Noorlag van de Van Bruggen Adviesgroep.

Huishoudens met een wat lager of middeninkomen hebben in sommige gevallen juist baat bij de nieuwe berekening. Zo mag een stel met een inkomen van €25.000 en een van €5.000 vanaf volgend jaar ruim €7500 meer lenen, wat neerkomt op een maximale hypotheek van bijna €136.000 voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar.

Het Nibud heeft bovendien de leenmogelijkheden voor stellen verruimd. Zo wordt het laagste van de twee inkomens vanaf volgend jaar voor 80% meegerekend bij het bepalen van de maximale hypotheek. Nu is dat 70%. Daarom gaan zij er in sommige gevallen ook zonder stijging van het inkomen op vooruit.

fd.nl/economie-politiek/1323332/hypot...
NewKidInTown
0
"Aflossingsvrije hypotheek wordt “hot”

Door Jos Koets op 8 nov 2019 om 10:00

Sinds 2013 moeten starters die een woning kopen en een hypotheek afsluiten een annuïteiten- en/of lineaire hypotheek nemen om nog renteaftrek te kunnen genieten. De doorstromers (huizenbezitters die voor 1 januari 2013 al een hypotheek hadden) kunnen nog een aflossingsvrije hypotheek afsluiten en daar nog renteaftrek van genieten.

De afgelopen jaren hebben de banken en de AFM gewaarschuwd voor de aflossingsvrije hypotheken. Vooral de banken hebben hun huizenbezitters aangeschreven om de lopende aflossingsvrije hypotheken af te gaan lossen. Daarbij hebben zij ook de hypotheekrente hoger gemaakt (een paar tienden) dan bij bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek.

De afgelopen maanden hebben de banken echter een flinke draai gemaakt. Veel banken hebben de “opslag” op hun aflossingsvrije hypotheek verwijderd waardoor de hoogte van de hypotheekrente gelijk is aan die van de annuïteitenhypotheek.

Bovendien blijkt de vraag naar een aflossingsvrije hypotheek (bij doorstromers) steeds groter te worden. Dit heeft te maken met:

Lage hypotheekrente
Stijgende huizenprijzen
Hoogte van het eigen vermogen van huizenbezitters"

Lees verder de voorbeelden, box-1 en box-3, de pro's en contra's, ook in de comments:

www.iex.nl/Column/488632/Aflossingsvr...
voda
0
Koopwoningen in oktober weer ruim zes procent duurder

(ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in oktober op jaarbasis, net als in september, met 6,1 procent gestegen. Dit meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster donderdag.

Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lagen de prijzen in oktober 41 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
NewKidInTown
0
quote:

voda schreef op 21 nov 2019 om 08:35:


Koopwoningen in oktober weer ruim zes procent duurder

(ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in oktober op jaarbasis, net als in september, met 6,1 procent gestegen. Dit meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster donderdag.

Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lagen de prijzen in oktober 41 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.

Zeer waarschijnlijk gebaseerd op de zelfde onderliggende gegevens (CBS en Kadaster):

"Gemiddelde huizenprijs fors omlaag

De gemiddelde prijs die Nederlandse huizenkopers in oktober betaalden voor een koopwoning viel in oktober flink lager uit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster.

Gemiddeld werd 307.336 euro neergeteld, een kleine 7000 euro minder dan in september. De gemiddelde huizenprijs piekte in augustus toen die 316.183 euro bedroeg."

www.telegraaf.nl/financieel/204220901...

Het lijkt wel Technische Analyse, kies vooral die periode die het beste past bij je eigen belangen of de boodschap die je wilt uitdragen. Nu maar even uitpluizen in welke WAVE we precies zitten.
voda
0
Bundesbank waarschuwt voor huizenmarkt

De risico's voor de Duitse financiële sector nemen door de lage rente en de economische groeivertraging toe. Daarvoor heeft de Duitse centrale bank, de Bundesbank, donderdag gewaarschuwd. In de huidige periode van lage rente kunnen marktpartijen kredietrisico's onderschatten, aldus de centrale bank. Met name de huizenmarkt baart de bank zorgen.

Doordat er weinig faillissementen zijn, is de stroppenpot van banken relatief mager gevuld, stelt de Bundesbank vast. Banken dreigen daarbij de mogelijkheid dat ze slechte kredieten via onderpand kunnen terughalen, te overschatten, waarschuwt de centrale bank.

Met name verandering in de waardering van vastgoed kan een grote impact hebben op banken, aldus vicepresident Claudia Buch in een verklaring. 'In een periode van lage rente, reageert de prijs van activa sterker op 'minieme veranderingen' in de risicopremie, stelt de bestuurder.

Zeker op de huizenmarkt ziet de centrale bank de risico's toenemen. 'De helft van de leningen aan huishoudens zijn gerelateerd aan de aankoop van een woning', stelt ze. 'En de vastgoedprijzen in Duitse steden zijn 15% tot 30% overgewaardeerd.'

Abrupte stijging rente zal hard aankomen
Het Duitse financiële systeem is 'kwetsbaar voor een abrupte stijging van de rente', aldus Buch. Huishoudens zijn steeds langere rentevaste periodes voor hun hypotheken overeengekomen. Bij de helft van de nieuwe leningen voor de aankoop van een woning ligt de rente vast voor meer dan tien jaar, zegt Buch. In 2010 was dit nog 26%.

De langere rentevaste periode beschermt wel consumenten, maar betekent een hoger risico voor de banken. Die zien bij een plotselinge stijging van de rente hun financieringskosten snel stijgen, terwijl hun rente-inkomsten veel langzamer groeien.
De Bundesbank verwacht overigens dat de rente nog lange tijd laag blijft. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentevoet steeds verder verlaagd, tot chagrijn van veel Duitse economen en bankbestuurders. Het verdienmodel van Duitse banken, die in vergelijking met andere Europese banken afhankelijker zijn van rente-inkomsten, staat daardoor onder druk.

Kredietwaardigheid banken onder druk
Kredietbeoordelaar Moody's noemde deze factor donderdag ook in het besluit zijn vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van de bankensector in Duitsland te verlagen van 'stabiel' naar 'negatief'. De Duitse banken hebben volgens het bedrijf veel last van de huidige, lage rente. Hun kosten blijven hoog, terwijl de winstgevendheid ondermaats is.

De kredietbeoordelaar tekent wel aan dat de kwaliteit van de activa bij de banken sterk blijft. Bedrijven en huishoudens zijn daarbij goed in staat om schulden terug te betalen.

Het bedrijf wijst er op dat Duitse banken, ondanks het feit dat steeds meer vermogende spaarders negatieve rente moeten betalen, toch steeds meer spaargeld binnenkrijgen. Duitse consumenten schrikken kennelijk nog altijd terug voor beleggen, aldus Moody's. Daardoor zijn Duitse banken naar verhouding afhankelijker van rente-inkomsten dan banken in andere landen, waar financiële instellingen ook verdienen aan vergoedingen en provisies bij bijvoorbeeld transacties in aandelen en de aankoop van financiële producten.

Tot nu zijn Duitse banken terughoudend geweest in het berekenen van negatieve rente. Maar bijna een kwart van de banken geeft die nu door aan de particulier, terwijl 60% van de banken zakelijke klanten al een vergoeding vraagt voor deposito's, zo bleek eerder deze week.

fd.nl/ondernemen/1325458/bundesbank-w...
Belegde boterham
0
quote:

NewKidInTown schreef op 21 nov 2019 om 11:00:


[...]
Zeer waarschijnlijk gebaseerd op de zelfde onderliggende gegevens (CBS en Kadaster):

"Gemiddelde huizenprijs fors omlaag

De gemiddelde prijs die Nederlandse huizenkopers in oktober betaalden voor een koopwoning viel in oktober flink lager uit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster.

Gemiddeld werd 307.336 euro neergeteld, een kleine 7000 euro minder dan in september. De gemiddelde huizenprijs piekte in augustus toen die 316.183 euro bedroeg."

www.telegraaf.nl/financieel/204220901...

Het lijkt wel Technische Analyse, kies vooral die periode die het beste past bij je eigen belangen of de boodschap die je wilt uitdragen. Nu maar even uitpluizen in welke WAVE we precies zitten.


Nee niets met TA te maken, maar met leesvermogen.

Het begrip 'op jaarbasis' is hier van toepassing. (Voda's bericht)
NewKidInTown
0
quote:

Belegde boterham schreef op 26 nov 2019 om 21:25:


[...]

Nee niets met TA te maken, maar met leesvermogen.

Het begrip 'op jaarbasis' is hier van toepassing. (Voda's bericht)


Ja, en in door mij aangehaalde bericht is het begrip 'op maandbasis' van toepassing. Pick the cherry you like.
voda
0
Voor leraar en politie-agent is meer dan 90% van koopwoningen onbetaalbaar

Het is voor brandweermannen, docenten, politie-agenten en verpleegkundigen steeds lastiger om een woning te kopen. Op dit moment is slechts 8,5% van alle koopwoningen in Nederland te betalen voor een startende basisschoolleraar of hbo-politieagent (modaal inkomen). Drie jaar geleden was dat circa 15%.

Dat blijkt uit cijfers die databedrijf Calcasa donderdag gepubliceerd heeft. Voor startende verpleegkundigen en brandweermannen (30% onder modaal) is 1,9% van de koopwoningen bereikbaar. Voor ervaren leraren en hbo-verpleegkundigen (30% boven modaal) gaat het om 22%.

'Verergert lerarentekort'
In de Randstad liggen deze percentages door de hoge huizenprijzen nog veel lager. 'Dit is echt een probleem, want juist voor deze beroepsgroepen is het door de onregelmatige diensten (verpleegkundigen, brandweer) of vroege vaste begintijden (basisschoolleraren) van belang dat mensen dicht bij hun werk kunnen wonen. Als dit niet verandert zal het lerarentekort in grote steden alleen maar verder toenemen', zegt Rogier van der Hijden van Calcasa.

‘'Als dit niet verandert zal het lerarentekort in grote steden alleen maar verder toenemen'’• Rogier van der Hijden van Calcasa
Debet zijn de snel stijgende woningprijzen en de strengere hypotheekregels. Woningkopers kunnen een maximale hypotheek van ongeveer 4,5 keer hun inkomen krijgen. Doordat de huizenprijzen veel sneller zijn gestegen dan de inkomens, ligt de gemiddelde woningprijs inmiddels op 9 keer een modaal inkomen. In 2013 was dit nog 7 keer, volgens Calcasa

Aanbod opgedroogd
Daarbij is het aantal te koop staande woningen de afgelopen jaren opgedroogd. Dit maakt het vooral in de grote steden nog moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Op dit moment heeft iemand met een modaal inkomen in Amsterdam keuze uit 7 van de 3600 te koop staande woningen, in Utrecht gaat het om 11 van de 1200.

De Hypotheker bracht eerder deze week ook al een onderzoek naar buiten, waaruit bleek dat slechts bij 4,3% van de aangeboden woningen de vraagprijs €150.000 of lager is. Vorig jaar was dat nog 7,5%.

fd.nl/ondernemen/1326232/voor-leraar-...
38.191 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1905 1906 1907 1908 1909 1910 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street gaat flink hoger weekeinde in

06 dec De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met mooie koerswinsten het weekeinde ingegaan. Beleggers op Wal...

  Indices

  AEX 602,30 +1,84%
  EUR/USD 1,1059 -0,41%
  Germany30^ 13.193,40 +1,06%
  Gold spot 1.460,20 0,00%
  LDN100-24h 7.229,71 0,00%
  NY-Nasdaq Composite 8.656,53 +1,00%
  US30# 28.026,49 +0,09%

  Stijgers

  Boskalis
  +6,20%
  Arcelo...
  +3,51%
  ASML
  +3,38%
  Aperam
  +2,89%
  OCI
  +2,74%

  Dalers

  Kiadis...
  -3,74%
  ForFar...
  -1,73%
  Air Fr...
  -1,06%
  Accsys
  -0,89%
  ICT Group
  -0,88%

  Nieuws Forum Meer»

  (20)

  ooievaar49 op 07-dec-19 14:21
  (12)

  Tenny op 07-dec-19 12:35
  (1)

  jan de vakman op 07-dec-19 11:52
  (2)

  Lepre Chaun op 07-dec-19 11:32
  (6)

  aandeeltje! op 07-dec-19 11:27

  Column Forum Meer»

  (19)

  de crypto conservatief op 07-dec-19 13:38
  (19)

  alexnr75 op 07-dec-19 13:26
  (287)

  Call me Put op 07-dec-19 12:59
  (9)

  rene66 op 07-dec-19 00:27
  (14)

  Snugger op 06-dec-19 18:14