Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK DD 27-10-2010: Beginnen met beleggen?

354 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 26 oktober 2010 22:13

    Dit wordt mijn laatste dagdraad opening omdat ik mij met geheel andere zaken ga bezighouden en daarom voor beleggen geen tijd meer heb.
    Beleggen is een leuke bezigheid en zeker wanneer je succes hebt maar er gaat wel heel veel tijd inzitten. Mijn laatste probeersel met index dag-, week- en maand opties hebben mij niet het resultaat gebracht dat ik van verwachtte, sterker nog het kostte mij veel geld en natuurlijk speelt dat ook een rol dat ik stop met beleggen.

    Wanneer je succesvol bent met een bepaalde manier van beleggen en rendementen haalt van dik boven de 10 % mag je toch best wel tevreden zijn, spaargeld levert veel minder rendement op.
    Maar even heel veel verdienen op de beurs in een korte tijd is maar voor weinigen weggelegd en het overgrote deel van die beleggers die dat gokje willen wagen komen van een koude kermis thuis en in plaats van veel verdienen in korte tijd verliezen zij vaak een heel kapitaal.

    Het wordt (beginnende) beleggers steeds makkelijker gemaakt om eens een gokje te wagen op de beurs, om nog meer beginnende beleggers naar de beurs te lokken worden nu ook laptops aangeboden, een gratis start bedrag om mee te beginnen, gratis rekeningen met een zeer professionele mogelijkheden, gratis cursussen en wat er nog meer te bieden is.
    Van alles wordt gedaan om steeds meer” nieuw geld “ naar de beurs te laten stromen want er moet geld verdiend worden op de beurs door de banken, de brokers, de hedgefunds, de pensioenfondsen, de handelaren, de market makers en nog veel meer partijen.

    Wanneer je bedenkt dat de grote partijen die tientallen tot honderden miljarden te besteden hebben op de beurs en daarmee in staat zijn de beurs hun richting op te laten gaan dan sta je als beginnende belegger en zelfs ook als gevorderde belegger op een zware achterstand. Zelfs pensioenfondsen, banken en handelaren die intensief met beleggen bezig zijn lopen af en toe tegen enorme verliezen op.

    Wanneer je begint met beleggen zorg er dan eerst voor dat je op z'n minst de basiskennis in huis hebt en houd je aan de belangrijkste basis regels in acht. Er zijn genoeg belegging sites waar je de belangrijkste regels kan vinden voor beleggen. Maar beleggen is ook werken, lezen en kennis vergaren, leren van ervaringen van mede beleggers, discipline en je houden aan je eigen plan, verliezen afkappen en winsten op tijd nemen.

    Uit eigen ervaring, het meer dan 15 jaar volgen van de beurzen en het lezen van commentaren op de IEX site, de koffiekamer, De Beurs en andere beurs gerelateerde sites, heel veel (beginnende) beleggers zien komen en berooid weer gaan durf ik gerust te stellen dat slechts een klein deel van de particuliere beleggers winst weet te genereren maar het overgrote deel van de particuliere beleggers uiteindelijk aanhikt tegen hele grote of wat minder grote verliezen en win/win bestaat volgens mij niet op de beurs.

    Ik ga andere dingen doen zoals gezegd maar misschien kom ik af en toe nog eens een keertje buurten op de koffiekamer.

    Met vriendelijke groet 'd Aandelen

    De agenda: www.fd.nl/beleggen/agenda/?minicaldat...

  2. forum rang 7 ffff 26 oktober 2010 22:20
    Altijd met enorm veel plezier je lange postings gelezen, Daan. Vooral natuurlijk in het verleden toen de dagdraad nog niet bestond en je je overwegingen en ideeën in een gewone draad in de KK neerschreef. Ik denk dat je ondertussen hier toch ook al ruim 12 jaar vertoeft.

    Ik wens je van harte veel geluk in je nieuwe bezigheden.

    Het ga je echt goed!

    Peter
  3. [verwijderd] 26 oktober 2010 22:26
    Beste 'd Aandelen. Je hebt 100% gelijk. Jouw postings stonden altijd heel dicht bij me. Ook ik probeer de beurs zoveel mogelijk te relativeren, maar die hebzucht he. Dat denken van: en nu moet het een keer lukken. Die spanning. De kick als je de juiste beslissing hebt genomen. Je baas voelen over je eigen geld en risico's durven nemen...

    Je mag dan wel geld verloren hebben (net als 99% hier schat ik zo in), maar vergeet niet dat elke hobby geld kost en dat je er ook heel veel plezier aan hebt beleefd. Ook dat is geld waard.

    Heel veel geluk met wat je gaat doen.

  4. [verwijderd] 26 oktober 2010 22:31
    dat vele beginnende beleggers jouw posting/boodschap mogen lezen Daan! De gevorderden kennen hem en verkeren vaak in een ontkenningsfase. Diegenen die echt scoren schrijven hier niet, of slechts om een laatste zetje te geven wanneer het niet loopt zoals men gepland had :-).

    Beleggen is emotie en zij die schrijven hebben emotie anders schreef men niet.

    Suc6 het zal rust geven ;-) en vooral veel extra quality time

    gr Hans

    PS: dat dit een top-posting mag worden vette AB
  5. forum rang 4 ONN 26 oktober 2010 23:13
    quote:

    kees100 schreef:

    Iedereen die de boodschap van deze openingspost zo geweldig vindt: de boodschap is, beginner stop er zo snel mogelijk mee, 't gaat je alleen maar geld kosten. Waarom stoppen jullie dan zelf niet met onmiddellijke ingang?
    Ik ontken gewoon Kees en blijf het proberen :-)

    ABje voor jou maar ook voor de eerlijkheid van de topicstarter. Het ga je goed D'aan. Wat vaker wandelen in het Panbos. Was ik zondag nog :)
  6. [verwijderd] 26 oktober 2010 23:17
    Beste Daan,

    Ik ken je niet en respecteer je besluit. Ik hoop niet dat je veel verloren hebt. Het klinkt wel schrijnend dat je na zo'n lange tijd hebt besloten te stoppen met iets wat je bezig hield.

    Een gedeelte van je verhaal is herkenbaar, sommige zaken niet.

    Ik ben sinds oktober 2008 bezig op de beurs. Het jargon heb ik op dit forum geleerd. De manische reacties op dit forum hebben mij ook geleerd afstand te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat veel posters elkaar gek maken (met valse voorkennis, winsten, etc.). Dan kun je stoppen of afstand nemen maar blijven handelen. Ik heb voor het laatste gekozen. Met de hooflijnen volgen weet je voldoende, is mijn overtuiging.

    Misschien neem je je besluit in heroverweging, misschien niet. In ieder geval veel succes.

    Oboema.
  7. forum rang 10 voda 26 oktober 2010 23:18
    Daan, wat een enorme goede opening, en levensverhaal.
    Ik heb bijna dezelfde ervaring.

    In al die vele jaren van beleggen ben ik er ook geen stuiver beter van geworden, sterker nog, het heeft mij een vermogen gekost.

    Toch blijf ik tegen beter weten in positief. Eens moet er herstel optreden?
    Of is het dadelijk Financial Meltdown?

    Vet aanbevolen natuurlijk!
  8. [verwijderd] 26 oktober 2010 23:25
    quote:

    voda schreef:

    Daan, wat een enorme goede opening, en levensverhaal.
    Ik heb bijna dezelfde ervaring.

    In al die vele jaren van beleggen ben ik er ook geen stuiver beter van geworden, sterker nog, het heeft mij een vermogen gekost.

    Toch blijf ik tegen beter weten in positief. Eens moet er herstel optreden?
    Of is het dadelijk Financial Meltdown?

    Vet aanbevolen natuurlijk!
    Eens moet er herstel optreden?
    Van maart 2003 tot juli 2007 is er toch herstel opgetreden? Dus dan lukt het blijkbaar ook niet.
  9. forum rang 6 benbelegger 27 oktober 2010 00:06
    Daan,helemaal gelijk. Beleggen als kleine belegger in deze computer-tijd is net als vissen in een klein bootje achter een grote trawler aan. Hier en daar is nog een visje te vangen, maar het meeste zit al voor je in die grote boot. Moet je er van leven, dan kun je beter in die grote boot zitten, maar hoef je er niet van te leven: inderdaad, het kleine bootje. En vissen moet je ook leren : geduld en opletten, welke soort vis wil je vangen, een voederplaats aanleggen en maar weer wachten. De een vangt nooit wat en de ander heeft altijd beet. Maar spannend blijft het en daarom verbaasd het mij een beetje als iemand er zo maar mee ophoudt (met beleggen dan).Ik denk dat als ik minder interesse zou hebben in beleggen, dat ik dan toch nog een of ander fonds aanhield waar je niet zo op hoeft te letten (Nutreco bijv.)met een stopless er ver onder zodat je in ieder geval nooit teveel zult verliezen. Maar helemááál er mee stoppen...?? Lijkt me moeilijk. Ik hoor het graag nog eens in de koffiekamer.

    Vr.gr. Ben
  10. forum rang 6 d' Aandelen ' 27 oktober 2010 00:41
    quote:

    voda schreef:

    In al die vele jaren van beleggen ben ik er ook geen stuiver beter van geworden, sterker nog, het heeft mij een vermogen gekost.
    Toch blijf ik tegen beter weten in positief. Eens moet er herstel optreden?

    Hans,

    Je schrijft " Toch blijf ik tegen beter weten in positief.Eens moet er herstel optreden? "

    Ik ben bang dat Kees100 helemaal gelijk heeft en dat geldt ook voor mij, als het in al die jaren ook met herstel niet gelukt is om het verloren vermogen terug te verdienen dan doen wij het waarschijnlijk op de een of andere manier niet goed. Naarmate we ouder worden hebben we steeds minder tijd om dat vermogen terug te verdienen en nemen dan misschien wel onbewust te veel risico's om toch te proberen minstens quite te spelen.
    Daarom stop ik er mee omdat ik niet tegen beter weten in denk dat het nu wel gaat lukken. In ieder geval verlies ik dan zeker geen geld meer op de beurs en kan ik wat meer ontspannen genieten van mijn vroegpensioen.

    Groet Daan

    OBR, kom er vaak genoeg langs, het Panbos, wanneer we naar het Meijendel gaan.
  11. HJ deTuinman 27 oktober 2010 00:57
    Ik ben al zo'n pakweg 20 jaar bezig met beleggen, maar ik begrijp de boodschap van d'Aandelen heel erg goed.
    Ik heb ook in de beginjaren leergeld betaald en mijn belangrijkste les is (achteraf) toch, dat je niet al te hoge doelen na moet streven.
    Ik heb door mijn eigen ervaringen geleerd, dat optiehandel een dusdanig "snelle wereld" van de grote jongens is en dat je als particulier daarin altijd eigenlijk "te laat" handelt en te laat over de juiste informatie beschikt en aan diezelfde grote jongens steeds weer de rekening betaalt. En dan heb ik het nog niet eens over geautomatiseerde systemen, die in enkele seconden tijdsbestek, met een marge van een halve cent verschil, 300 transacties binnen een kwartier doen (ietwat overdreven misschien, maar dat is mijn perceptie). Tegen dit soort systemen ben je een Don Quichotte, die tegen windmolens vecht en dat moet je niet eens (willen) proberen. Tenzij je het leuk vind om af en toe een gokje te wagen, maar dat kan in het casino ook..

    Ik heb dus al vrij snel besloten om "het snelle geld verdienen" achter me te laten en alleen nog te beleggen in solide aandelen met een relatief laag risico, zonder VBR en genoeg contanten achter de hand!
    Vanuit dat perspectief kan beleggen evengoed (ook als hobby) een enorm leuke bezigheid zijn, zeker wanneer je interesse hebt in de beurs, maar ook alles wat met de economie te maken heeft. Maar evengoed wel genoegen nemend met een redelijk rendement!
    Als je jezelf beperkt tot aandelen, die een redelijk dividend bieden en een hoge (niet absolute) mate van zekerheid, dan kan beleggen best leuk zijn en tegelijkertijd meer rendement opleveren, dan je op een spaarrekening ooit zou kunnen krijgen.
    Ik heb vandaag alleen al eens gekeken wat ik van KPN binnen een jaar aan dividend ontvangen heb en daarnaast staat de aandelenkoers nu aanzienlijk hoger dan de prijs waar ik ze destijds voor kocht.

    Kortom, ik zou het meer zoeken in de solide en betrouwbare aandelen zelf, maar verder ook beseffen dat "snel geld verdienen" (opties, turbo's, sprinters e.d.) soms lucratief kan zijn, maar vaker helaas verliesgevend. De korte termijn is, gezien alle belangen van grote marktpartijen, domweg niet meer te voorspellen en wordt allang niet meer simpelweg bepaald door vraag en aanbod. Er is daarentegen wel "vraag en aanbod", maar die wordt steeds vaker misbruikt om de markt een bepaalde richting te geven en naar eigen voordeel bij te sturen! Daar krijg je als particulier nauwelijks vat op!
    Kortom, ik blijf zelf lekker in mijn aandeeltjes en tegen alle adviezen in, een zeer beperkt en overzichtelijk aantal.
    Zo behaal ik best een leuk rendement en zelden verlies. En daarnaast heb ik er evengoed al jarenlang heel veel plezier in!

    Groet HJ.
  12. forum rang 6 izdp 27 oktober 2010 01:08
    Beter zelf verliezen dan bestolen worden, want zeer veel kleine beleggers hebben hun vermogen verloren omdat ze het in handen gaven van de professionals van banken, verzekeringmij's en allerlei ander volk met en zonder goedkeuring van de afm.
    Kennis van produkten hebben is natuurlijk een eerste vereiste om het zelf te doen. Kennis van mij en economie feitelijk net zo onontbeerlijk.
    Wat dat betreft zijn de opleidingen enorm achteruit gegaan.
    Van basis tot middelbaar en hoger onderwijs.

    Dit gezegd hebbende betekent niet dat ik je persoonlijke keuze om te stoppen geen wijze keuze vind.
    Het onder ogen zien en je kunnen genieten niet op spel te zetten is wijs te noemen. Tevreden zijn is van zeer hoge waarde en ik gun het je van harte.
  13. forum rang 6 izdp 27 oktober 2010 01:34
    Wel noem je lijst van problemen.
    Kunnen we kijken of we hier antwoorden weten en zo niet of het waard is om die op te pakken.
    Qua beurs ken ik er 1.
    Nl het belachelijke dat de prijzen niet voor iedereen realtime beschikbaar worden gesteld tenzij er wordt voor betaald.
    Die manier van financiering vind ik belachelijk voor een marktplaats.

    Kijk dat zou ik nu iets vinden om aan te kaarten bij de eu.
354 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 884,07 0,00%
EUR/USD 1,0612 -0,12%
FTSE 100 7.965,53 -0,38%
Germany40^ 17.893,90 -0,74%
Gold spot 2.386,83 +0,15%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

ASMI
+3,18%
ADYEN NV
+1,97%
SIGNIF...
+1,76%
INPOST
+1,48%
Aegon
+1,47%

Dalers

Alfen ...
-11,99%
ForFar...
-7,53%
Nedap ...
-5,29%
Kendrion
-5,10%
EBUSCO...
-3,41%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links