Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK DD 10/08 "Een theekransje van belang"

517 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. mvdh 9 augustus 2010 22:21


    Geen nieuws is goed nieuws dat bleek gisteren wel. Door een mooi herstel vrijdagavond in de VS konden wij in Europa een mooie inhaalslag maken op de dramatische handelsdag van vrijdag. Maandag maakte de AEX het verlies van afgelopen vrijdag grotendeels goed met een slot op 335,89, een plus van 1,42%. Niet slecht om de week zo te beginnen. Echter vorige week maandag was de euforie ook al vroeg begonnen en bleek later op de week dat men al het kruit in 1 keer had verschoten. Laat het deze keer, maar eens anders zijn, want het is tenslotte week 32!

    Morgen zal blijken of wij beleggers weer eens hardlopers zijn of ditmaal nordicwalkers. De Fed zal later op de dag gaan vergaderen. Wat ik zoal lees is het positief als men tijdens het "theekransje" besluit om meer geld te pompen in de economie. Volgens mij gaf Bernanke dit teken al 2 weken geleden aan. Het doorzetten van deze maatregelen is noodzakelijk om de groei te behouden, trouwens niet meer dan logisch. Stimuleert men de economie nu al niet meer dan zijn de acties in het verleden waarin miljarden zijn gepompt voor niks geweest.

    Waar gaan we heen met de AEX? Dit is nog steeds koffiedik kijken, maar ga het toch proberen. Vorige week ging ik al uit van een slot boven de 340, maar dit feestje heb ik nog niet mogen vieren. Mijn boerenverstand zegt nu dat de AEX donderdagochtend (heb dus nog even wat speling) een opening van +340 op de borden zal laten zien. Of dit nu terecht is of niet, de kwartaalresultaten logen er niet om. We zitten in een tijd dat de rijke, rijker worden en de arme armer. De multionationals houden veelal met gemak hun kop bovenwater in tijden dat het economisch slechter gaat. Zij kunnen sneller inspringen op een verandering van de vraag en hebben daarnaast een brede afzetmarkt. Daarnaast hebben de grote beursgenoteerde bedrijven een mooie cashpositie en kunnen zij met gemak een kleinere sectorgenoot overnemen waardoor schaalvergroting optreed en betere winstcijfers ontstaan. De vraag is waar kijkt de beurs naar, de macro's die een verdeelt beeld laten zien over de economische situatie en de conjunctuur waarin wij ons bevinden of de bedrijfswinsten die toch niet slecht zijn? In de VS was de stemming vanavond goed en het groen bleef op de borden staan. Een mooie uitgangspositie voor de Aziatische indices die maandag veelal in het rood sloten. Wat herstel aan de andere kant van de wereld en VS futures rond het nulpunt moeten de AEX morgenochtend toch in het groen zetten. Al met al zal het sentiment later op de dag worden bepaald als de Fed zal gaan vergaderen over "ditjes en datjes".

    Een voor mij opvallend artikel vond ik gisteren op de website van het FD, "Vraag koophuis stagneert opnieuw". www.fd.nl/artikel/19426075/vraag-koop...

    "De onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek is de belangrijkste oorzaak van de terughoudendheid bij potentiële kopers, suggereert ING. Helderheid over de kabinetsplannen zal een herstel van de woningmarkt bevorderen. Ongewijzigd overheidsbeleid zou ertoe leiden dat de huizenprijzen in de eerste helft van 2011 weer voorzichtig stijgen. Voor die tijd is een verdere afname van de verkoopaantallen en -prijzen echter goed mogelijk volgens ING."

    Mijn partner en ik zijn zelf al enige tijd opzoek naar een leuk koophuis. Wij zijn kritisch dat is waar, maar door het aanbod vandaag de dag is dat niet meer dan normaal. Vergeet niet een leuk appartement in de binnenstad van Rotterdam of Den Haag vind ik al helemaal goed, maar de vrouw wilt liever een tuin waar ze in kan zonnen, ook belangrijk natuurlijk, al laat het weer in Nederland zich niet altijd van de goede kant zien.

    In de regio waar ik woon hebben de huizen een redelijk prijskaartje. Persoonlijk vind ik de huizenprijzen in de regio waar ik woon gewoonweg "duur". Een gemiddeld koophuis ligt hier toch echt rond de 210k-234k. Ik vraag mij weleens af, wat is de kans dat de huizenprijzen nogmaals over de kop gaan? Neem mijn ouders, al eens vertelt dacht ik, een dood normaal rijtjeshuis. Gekocht voor 105k (Guldens) en nu 215-230k (Euro's), tijdsbestek +22 jaar. Natuurlijk heeft de inflatie en de overgang van de Gulden vs Euro hieraan geholpen, maar goed. Hoever kan een gemiddeld huis nog in waarde stijgen, een gezin wat bestaat uit tweeverdieners is normaal en is niet meer weg te denken.

    Ik zie de huizenprijzen alleen nog verder stijgen als het inflatiespook om de hoek komt kijken, we teruggaan naar de Gulden en het "boerengezin" waarbij grootmoeders en kleinkinderen weer in een huis wonen weer in is.

    Met regelmaat vraag ik brochures van bestaande- en nieuwbouwprojecten aan en verbaas mij over de soorten hypotheken/regelingen, ooit houdt het toch eens op zal je zeggen. Voorbeeld een nieuwbouwhuis kan je nu bij ons in de buurt kopen voor -17% van de koopwaarde. Echter de 17% waarde van het huis is voor de bouwer. Bij verkoop moet men eerst het huis aan hem of haar aanbieden en daarna kan het pas op de vrijemarkt komen. Natuurlijk deelt de bouwer bij het laatste mee in de winst die "kan" ontstaan uit de verkoop van het huis. Tegenwoordig kan men de grond ook pachten van nieuwbouwprojecten en zie ik hypotheken met de namen passeren zoals "de groen is gras hypotheek".

    Kortom de huizenprijzen zijn duur en daarbij schieten veel huizen hun reële waarde voorbij. Als starter heb ik het gevoel, en denk meerdere, dat het niet gekker meer kan worden en de "top" bereikt is. Wilt men zich niet volop in de schulden steken als starter dan is het erg lastig om een leuk koophuis te vinden. Zelf heb ik nog geen eens nagedacht over de oorzaak van ING in het artikel van het FD, persoonlijk vind ik het niet meer logisch dat de HRA wordt afgeschaft. Een maatregel zoals velen die de woningmarkt heeft laten scheef groeien.

    Succes vandaag!

    De slotstanden
    AEX : 335,89 (+1,42%)
    AMX : 541,83 (+1,15%)
    Nasdaq : 2.305,69 (+0,75%)
    Dow Jones : 10.698,75 (+0,42%)
    S&P 500 : 1.127,79 (+0,55%)

    De agenda:
    www.fd.nl/beleggen/agenda/?minicaldat...

    Een aantal leuke agendapunten:
    10-08   09:00   Spanje   huizenverkopen juni
    10-08   10:00   ABU   omzetontwikkeling en uitzenduren 25 t/m 28
    10-08   13:30   Verenigde Staten   NFIB-vertrouwensindex mkb juli
    10-08   14:30   Verenigde Staten   arbeidsproductiviteit, loonkosten p.e.p. 2e kwartaal (1e schatting)
    10-08   16:00   Verenigde Staten   groothandelsvoorraden juni
    10-08   16:00   Verenigde Staten   IBD/TIPP vertrouwensindex augustus
    10-08   20:15   Verenigde Staten   monetaire vergadering, rentebesluit
    10-08       Japan   monetaire vergadering (slotdag), rentebesluit
  2. forum rang 10 voda 9 augustus 2010 22:29
    Mvdh, een uitmuntende post! Mijn complimenten en uiteraard een vette AB!
    Ga vooral zo door met deze, in mijn ogen, meer dan goede openingen!

    PS:

    Beste Moderators, wordt het niet eens de hoogste tijd om de Editor's Choice eens te verversen? (de laatste 3 zijn van juni!!)

    Hier is er al 1.
  3. [verwijderd] 9 augustus 2010 22:33
    Nog even over de structurele werkeloosheid die alleen maar verder toe zal nemen. Vond dit eigenlijk wel een veelzeggend stukje over de situatie in de VS. Uiteraard gaat dit ook op voor de EU.

    "Een andere factor is dat het afgelopen decennium de concurrentiepositie van de Amerikaanse industrie structureel is verslechterd en dat erg veel banen zijn ‘geëxporteerd’ naar lagelonenlanden, met name naar emerging markets. In het vorige decennium werden per saldo al veel minder nieuwe banen gecreëerd dan in de voorgaande 6 decennia."
  4. [verwijderd] 9 augustus 2010 23:04
    quote:

    Stokertje schreef:

    Zo duur is een gemiddeld huis toch niet?

    "Een gemiddeld koophuis ligt hier toch echt rond de 210k-234k"

    Neem een hypotheek van 250.000.

    5% rente per jaar = 12.500

    De belasting betaalt 40%

    12.500 * 0.6 = 7.500

    7.500/12= 625 per maand.
    Dat klopt maar als de hypotheekrente aftrek er af gaat zit je op ruim 1000 per maand.
    En daar zijn ze bang voor en kopen geen huis maar gaan huren.
  5. forum rang 6 Fred 62 9 augustus 2010 23:14
    toen ik 28 jaar geleden mijn eerste huis kocht van 48,500 -gulden was dat ook een aanslag op het loonzakje. het huisje was een voor tussen achter met een piep klein tuintje . het probleem van de starter van tegenwoordig is dat zij gelijk voor de 4 kamerwoning
    met dubbel toilet en grote tuin aan het water willen ,er zijn in rotterdam al leuke huisjes te koop voor 140000 euro .
    misschien niet wat de starter in gedachte had maar het is een begin.
    mijn punt is .als starter moet je wel starten anders blijf je heel je leven
    achter de feiten aan lopen .
    mvg

    fred

  6. forum rang 10 voda 9 augustus 2010 23:20
    Fred, wat een realistisch beeld zeg!
    Zo is het maar net. De beginnende koper(s) heeft alleen maar een droomhuis voor ogen, zonder er voor gewerkt te hebben.
    Hup, een hypotheek, en klaar is Kees, totdat de maandelijkse betalingen beginnen + alle bijkomende kosten , die vaak uit het oog verloren raken. (belastingen, verzekeringen, onderhoud etc.)
    AB, voor je post!
  7. nobahamas 9 augustus 2010 23:25
    quote:

    fred48 schreef:

    toen ik 28 jaar geleden mijn eerste huis kocht van 48,500 -gulden was dat ook een aanslag op het loonzakje. het huisje was een voor tussen achter met een piep klein tuintje . het probleem van de starter van tegenwoordig is dat zij gelijk voor de 4 kamerwoning
    met dubbel toilet en grote tuin aan het water willen ,er zijn in rotterdam al leuke huisjes te koop voor 140000 euro .
    misschien niet wat de starter in gedachte had maar het is een begin.
    mijn punt is .als starter moet je wel starten anders blijf je heel je leven
    achter de feiten aan lopen .
    mvg

    fred

    Zo is het Fred, en een huisje van 140.000 zal geen 10% in waarde dalen.

    p.s. geweldige opening
  8. pro-visio 10 augustus 2010 00:07
    Voor morgen...de markt wedt op de FED en de ijlheid maakt me beetje ongerust. Die argumenten zijn zelfs voor een stier als ik te mager. De FED moet relanceren wat echter een teken van zwakte is maar wat even vrolijk kan stuwen.

    Dikke AB mvdh!

    De detailhandelsverkopen (US) is het enige wat me echt boeit deze week. De rest is marginaal. Veel maatregelen zullen politiek geladen worden opdat Obama de meerderheid in de 2 kamers niet zal verliezen. Dat gaat hem niet meer lukken.
  9. pro-visio 10 augustus 2010 00:25
    Ik zit trouwens nog met een 347 (ts)op mijn maag. Lang geleden dat ik nog eens zo'n koek tegen mijn bakkes gekregen heb.
    Enfin, heb verlies nog niet genomen maar pipo hier vond het nodig overweekend te gaan.
    Hoera dat ik longs gas sloot vrijdag. Met NG op de slow stocha's handelen is de boodschap. Het beste in een relatief horizontale situatie die een tijdje duurt.
    Voor de rest blijf ik afwachtend en zonder visie.
  10. forum rang 6 izdp 10 augustus 2010 00:58
    quote:

    Paulus29 schreef:

    Nog even over de structurele werkeloosheid die alleen maar verder toe zal nemen. Vond dit eigenlijk wel een veelzeggend stukje over de situatie in de VS. Uiteraard gaat dit ook op voor de EU.

    "Een andere factor is dat het afgelopen decennium de concurrentiepositie van de Amerikaanse industrie structureel is verslechterd en dat erg veel banen zijn ‘geëxporteerd’ naar lagelonenlanden, met name naar emerging markets. In het vorige decennium werden per saldo al veel minder nieuwe banen gecreëerd dan in de voorgaande 6 decennia."
    Veelzeggend?

    Meer van nieuwe wijn in oude zakken. Dit roepen de senatoren van de us al decennia lang in koor als het land wat misere ondervind. HET buitenland etc.

    Ze zitten heel doodgewoon op hun eigen en door hun
    veroorzaakte blaren. En wij met hun door onze verwevenheid.

    En Paulus heb ik je dit al eerder gezegd?

    Het draait niet om de consumenten en de crisis.
    De crisis van het geldwezen werd veroorzaakt door de banken. De economische crisis werd veroorzaakt door de pavlov-reactie van de bedrijven.
    Pas veel later werden de consumenten beducht, murw gekneed door alle onzekerheden die werden gepredikt als zekerheden die ze te wachten stonden.
    En tja dan ga je appeltjes tellen, bewaren en verzamelen.
    Dat verzamelen lukt generaal aardig gezien de cijfers van sparen.
    De verdeling tot en met de voedselbanken doet daar niets aan af.
    De immense bezuinigingen van de overheid waar jij ook veel over koert wat ons de consument het laatse oortje zal kosten is een volgende gotspe van je.
    Bezuinigingen van de overheid ken ik tot dusverre alleen maar in de vorm van bezuinigingen op de stijging van de overheidsuitgaven.
    Laten we wel wezen. Wat stelt in dat licht die 18 miljard voor en nog eens uitgesmeerd over een aantal jaren? Ik heb tenminste nog niet gelezen dat de overheid geld gaat innemen om de staatsschuld te verlichten.
    De bedrijven merken al dat het niet zo somber is als werd gevreesd. Leaner en meaner geworden en over het algemeen met grasgroene cijfers getooid.
    Voor nl is van belang dat de prijs van wonen duidelijk wordt. Die onzekerheid weerhoudt de consument meer van consumeren dan de vermindering van de koopkracht. Ik denk zelfs eerder dat die vermindering er 1 is van minder dan verwachtte stijging.

    Kortom Paulus, ik ben het volledig oneens met je onderbouwing van je onheilsscenario.

  11. [verwijderd] 10 augustus 2010 07:29
    @ izdp;

    Ik ben slechts een andere mening toegedaan. Ik ben en blijf er van uitgaan dat de consument economisch de kar zal moeten gaan trekken en gezien de voorziene ontwikkeling van hun koopkracht gaat dat gewoon een heel lastig verhaal worden. Zeker gezien het feit dat er steeds minder baantjes beschikbaar komen omdat deze voortdurend richting de Aziatische slavernijgebieden worden geëxporteerd. Uitkeringen en uitkeringsduur worden afgebouwd en lekker doorwerken tot je 67ste terwijl er geen banen zijn.

    Geef mijn portie maar aan fikkie.
  12. [verwijderd] 10 augustus 2010 07:51
    Even een grappig berichtje om de dag mee te beginnen..:-)

    ma 09 aug 2010, 23:32

    Miljardair krijgt alimentatie van ex
    MOSKOU - De op 46 na rijkste man van Rusland krijgt een derde van het inkomen van zijn ex-vrouw als alimentatie. Dat heeft een Russische rechter beslist, berichtten Russische media maandag.

    De 48-jarige miljardair Roestam Tariko was verwikkeld in een langdurige rechtszaak waarin beiden de voogdij over hun tweeling en een derde van het inkomen van de ander eisten. Tariko won. Het is niet bekend wat zijn ex-vrouw Tatiana Ospirova verdient.

    Tariko is onder meer eigenaar van een wodka- en bankimperium met een geschat vermogen van meer dan 1 miljard euro. Hij groeide op in een arm eenoudergezin in Centraal-Rusland in Tartarije. Op zijn zeventiende kwam hij naar Moskou waar hij economie studeerde en bijverdiende als straatveger en langzaamaan een zeer succesvol ondernemer werd.
517 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,35 -1,07%
EUR/USD 1,0670 -0,01%
FTSE 100 7.847,99 +0,35%
Germany40^ 17.771,70 +0,01%
Gold spot 2.369,17 +0,35%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

B&S Gr...
+8,35%
PostNL
+7,07%
Fugro
+4,29%
Van La...
+1,90%
Sif Ho...
+1,51%

Dalers

TomTom
-14,98%
VIVORY...
-10,98%
Alfen ...
-7,35%
ASML
-6,68%
FASTNED
-5,86%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links