Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend................De moeite waard?

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juni 2010 11:18
    Eerder gepubliceerd op IEX

    Super Hunter DouglasWillem Burgers - 23 april 2010, 11:45

    Nieuw op IEX.nl, maar al jaren een bekend gezicht in de beleggingswereld: Willem Burgers. Vanaf vandaag geeft de enige echte Mr. Smallcap op deze plek regelmatig zijn visie op (de kleinere) Nederlandse aandelen. Bij deze van harte welkom.

    Zo heel af en toe komt het voor: een onderneming die een superdividend uitkeert. Dit is doorgaans het geval als bijvoorbeeld een niet-kernactiviteit wordt verkocht en de opbrengst niet meteen wordt aangewend voor een passende acquisitie. Beleggers wensen nu eenmaal dat een balans mean and lean is.

    Een overdaad aan cash aanhouden tegen een minimale depositovergoeding levert geen applaus op. Te risicomijdend gedrag wordt niet gewaardeerd. Nu is deze beurswijsheid de afgelopen twee jaar ernstig in de vergetelheid geraakt.


    Tijdens de kredietcrisis was cash king en nagenoeg het enige discussiepunt was de vraag of de convenanten niet werden doorbroken. Ik slaakte daarom een juichkreetje toen Hunter Douglas, wereldmarktleider in zonwering, op 11 maart een superdividend aankondigde.

    Het kan dus weer! HD is van plan naast het reguliere dividend van 1 euro per aandeel een superdividend van 7 euro uit te keren.

    Juiste actie
    Als de aandeelhouders dit voorstel goedkeuren, gaat deze 8 euro op 17 juni van de beurskoers af – de ex-dividenddag – waarna beleggers dit bedrag op 29 juni op hun rekening krijgen bijgeschreven. De argumentatie van HD om een superdividend uit te keren is mijns inziens overtuigend:

    ‘This extra dividend will be financed from existing Term Bank facilities. This financing, combined with last year’s redemption from the Company’s Investment Portfolio and improved profits and cash flow resulting from the reorganization of the European and North American operations, provides an efficient, but conservative capital structure.’

    Hunter Douglas geeft hiermee het perfecte voorbeeld van een juiste actie op het juiste moment. Als wereldwijd marktleider in raambekleding – consumenten kennen Hunter Douglas veelal van de merknaam Luxaflex – heeft HD in een vroeg stadium haar productiecapaciteit aangepast aan de veel lagere vraag na de recessie.

    Voorzichtig herstel
    In de Verenigde Staten is een dergelijk proces eerder geklaard dan in Europa, waar het arbeidsrecht vaak vertragend en kostenverhogend werkt. Medio 2009 was al duidelijk dat veruit de belangrijkste afzetmarkt van HD, de Verenigde Staten, was uitgebodemd en dat een voorzichtig herstel aanstaande was.

    De cijfers over het tweede halfjaar van 2009 bevestigden deze opinie: de marges waren al beter dan in dezelfde periode van 2008 toen de recessie in de VS ernstige vormen aannam. Omdat HD in de voorgaande periode van hoogconjunctuur (2004 – 2007) al ruimhartig had geïnvesteerd, zal voor de komende periode met een investeringsniveau binnen de afschrijvingen kunnen worden volstaan.

    De gerationaliseerde productiefaciliteiten van HD staan er spic-and-span bij en kunnen een aanzienlijk grotere consumentenvraag gemakkelijk aan. Acquisitiekandidaten zijn schaars, HD is met ruime voorsprong wereldmarktleider.

    Prettige consequenties
    En grootaandeelhouder (81%) Ralph Sonnenberg lijkt zijn bekomst te hebben van een grote beleggingsportefeuille. Verkopen hieruit faciliteren deels de uitkering van het superdividend. Voor de aandeelhouder heeft één en ander prettige consequenties.

    Het dividendrendement bedraagt bij de huidige beurskoers van 37,50 euro maar liefst 21,3%. Natuurlijk is dit een eenmalige zaak, maar het geeft niettemin een aangenaam effect in de portemonnee. Op ex-dividendbasis noteert het aandeel 37,50 - 8 = 29,50 euro.

    Als ik uitga van een voortgaand bescheiden economisch herstel in Europa en de VS zal HD naar mijn mening € 3,75 per aandeel kunnen verdienen in 2010. Over deze winst voorzie ik dat de onderneming een ‘normaal’ dividend van 1,40 euro gaat uitkeren.

    Geld op straat
    Tegen de genoemde ex-beurskoers bedraagt de beurswaardering een povere 7,9 maal de getaxeerde winst en komt het dividendrendement voor volgend jaar op 4,7%. Zet de totaalvergoeding (21,3 + 4,7 = 26%!) in de komende veertien maanden eens af tegen het rendement op staatsleningen of op een deposito.

    Als ik door mijn Luxaflex naar buiten gluur, zie ik dat het geld op straat ligt...
  2. [verwijderd] 4 juni 2010 17:48
    Ik heb deze topic geopend op een wel heel stil forum, maar ik ben benieuwd hoe anderen denken over het superdividend

    Dat is dus bij elkaar ongeveer €8 per aandeel. Natuurlijk gaat dat gelijk van de koers af, maar ik verwacht daarna toch wel een redelijk herstel want HD doet het zo slecht nog niet

  3. [verwijderd] 10 juni 2010 19:55
    quote:

    kalevra schreef:

    Ineens een veel hogere omzet dan gemiddeld, een pre run voor het dividend?
    www.optieblog.nl/update-hunter-douglas/


    Gezien en het was mij inderdaad opgevallen

    Ik heb (nog) geen positie omdat ik twijfel hoe het na het superdividend zal gaan

    Komt er een herstel of gaat de koers verder dalen na aftrek van die 8 euro. Dat is de vraag en het antwoord komt uiteraard later

  4. [verwijderd] 11 juni 2010 11:36
    quote:

    kalevra schreef:

    Ik zit er wel in. Ben wel benieuwd waar dit volume ineens vandaan komt. Als je kijkt naar een weekgrafiek of maandgrafiek dan zou ik niet begrijpen waarom het superdividend een omkeer in trend kan veroorzaken.
    Dat behoeft ook niet, ik weet het ook niet zeker maar zekerheden kennen we nooit in beleggen

    De omzet is vanmorgen bedroevend laag maar de bied neemt wel toe met 1350 stukken op € 37,00

    Misschien gaat de aandacht verder toenemen richting de dag van exdividend
  5. [verwijderd] 11 juni 2010 12:49
    quote:

    kalevra schreef:

    Ja de bied begint lekker vol te stromen. Ziet er goed uit.
    Maasr alleen maar op die 37 euro rond. Ik heb gewoon voor de aardigheid 100 stukjes binnengekregen op € 37,20 en zie verder wel of ik nog meer ga kopen

    Ik doe dit gewoon om te zien hoe het uitpakt na een superdividend.
  6. [verwijderd] 14 juni 2010 16:54
    Je zou toch mogen verwachten, dat de koers verder op gaat lopen richting dividend. Het lijkt wel of beleggers wat argwanend zijn om HD te kopen. Het bedrijf doet het goed en het superdividend is mooi meegenomen, als de koers daarna redelijk hersteld tenminste

    De koers is nu € 37,70 en zou op de exdividenddag wel eens 39,00 mogen zijn.
  7. [verwijderd] 16 juni 2010 09:50
    Hunter Douglas-aandeelhouders keuren ava-voorstellen goed
    16-06-2010 07:59:00
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Aandeelhouders van Hunter Douglas nv hebben dinsdag tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (ava) ingestemd met alle agendapunten, maakt het concern woensdag bekend.

    Tijdens de vergadering werd het dividend op de gewone aandelen vastgesteld op EUR1,00.

    Daarnaast werd een extra dividend van EUR7,00 per aandeel en een dividend van EUR0,006 per preferent aandeel vastgesteld.

    Door Patrick Buis, Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; patrick.buis@dowjones.com
  8. [verwijderd] 16 juni 2010 16:59
    quote:

    kalevra schreef:

    Ergens wel spannend he Jan, haha ben benieuwd naar volgende week.
    Ik kom zojuist thuis vanaf het water. Met dit weer ben ik het grootste deel van de dag buiten. Het is inderdaad spannend als het gaat om het eventuele herstel na dividend.

    Ik ben ook benieuwd hoelang HD nog op de beurs blijft en voor welk bedrag het er af gaat.

    Ik heb er niet veel maar wilde dit wel eens gaan zien.

    Verder zit ik nu met meer belang in Boskalis , Imtech, Accel , Arcelor Mittal, TomTom , Pharming (voor de gok) en Qurius

    Ik houd van risicospreiding en naast de "degelijke" fondsen enkele wat meer risico volle

    De koers rond de 38,00 is zo gek nog niet. Ik ben ingestapt op 37,20
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,13%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links