Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Niet panieken om de dalende Euro.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.552 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 73 74 75 76 77 78 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Valuta: euro zet stijgende lijn door

(ABM FN-Dow Jones) De euro zet dinsdag ten opzichte van de Amerikaanse dollar onverminderd de stijging van de afgelopen dagen door.

Het muntpaar euro/dollar koerste vanochtend op 1,1212. De Europese munt laat al enkele dagen een stijgende trend zien en oversteeg inmiddels het vijftigdaags voortschrijdend gemiddelde van 1,1200.

Analisten van Trading Central merkten op dat zolang de koers boven het steunniveau van 1,1195 blijft, de euro verder kan stijgen vanaf de top van 1,1220 van afgelopen maandag richting het nieuwe weerstandsniveau van 1,1235.

De koersdruk op de wereldwijde aandelenmarkten vandaag maar ook gisteren, zorgde ervoor dat de Japanse yen, die als veilige haven wordt gezien, steeg. Ook de goudprijzen trokken verder aan.

De Amerikaanse dollar daalde evenwel tot het laagste niveau in drie weken ten opzichte van de Japanse yen op 108,617, aldus data van FactSet. De koers dook daarmee onder het steunniveau van 108,69, het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde. "Dit laat duidelijk zien dat er wat minder risicobereidheid is in de markt", aldus analist Marshall Gittler van ACLS.

Gittler merkte op dat de valutamarkt nog "verrassend volatiel" is voor de tijd van het jaar. Handelaren zijn volgens hem voorzichtig en bouwen wat posities af in aanloop naar de jaarwisseling en de start van 2020.

Het muntpaar Amerikaanse dollar/Singaporese dollar daalde mede vanwege de beperkte handelsvolumes. Wel kon de Singaporese dollar steun vinden in Chinese macro-economische cijfers, die duiden op een aanhoudende groei van de Chinese industrie in december, terwijl economen hadden gerekend op een break-even niveau.

De markt kijkt vooral uit naar cijfers over de economische groei van Singapore, die voor donderdag op de agenda staan. De economie van het land is erg afhankelijk van de handel. Valuta-experts van Phillip Futures merkte op dat de economische cijfers uit het land recent nog flink tegenvielen, maar dat de bodem in zicht lijkt. Volgens economen geraadpleegd door The Wall Street Journal groeide de economie van Singapore in het vierde kwartaal vermoedelijk met 0,4 procent op kwartaalbasis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: weinig beweging ondanks risk-off stemming

(ABM FN-Dow Jones) De bewegingen op de valutamarkt zijn maandag minimaal, hoewel de andere financiële markten duidelijk in een risk-off-modus zitten door de verhoogde spanningen in het Midden Oosten.

"De bewegingen zijn niet erg groot", zei valutaspecialist Stefan Koopman van Rabobank.

Sinds het nieuws dat een prominente Iraanse militaire leider door de Verenigde Staten is gedood met een luchtaanval in Irak, is de koers van de Japanse yen wel gestegen, zei Koopman. De Japanse munt geldt als veilige haven voor valutabeleggers.

Het is nog wachten op een reactie van Iran op de Amerikaanse agressie. Tot die tijd blijft de valutamarkt redelijk onverschillig. Bij verdere escalatie zou er meer interesse kunnen komen in "veilige" valuta zoals de yen, de Zwitserse frank en de Amerikaanse dollar, denkt Koopman.

Hij weet niet of en wanneer Iran zal terugslaan, of dat het land mogelijk toch terugschrikt voor de daadkracht die de Verenigde Staten hebben getoond en eieren voor zijn geld kiest. "Maar hoe langer het duurt, hoe groter de reactie moet zijn", meende Koopman. Een beperkte reactie na langere tijd zou te zwak lijken.

In de eerste echte beursweek van het jaar staan verder vooral de Amerikaanse economische cijfers centraal, met name de inkoopmanagersindex van ISM voor de Amerikaanse dienstensector op dinsdag en het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid op vrijdag.

De vraag is of de markt opnieuw te positief zal zijn over de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, nadat de index voor de industrie vorige week bitter tegenviel "op alle fronten", zei Koopman. Er werd gehoopt op een kantelpunt in de groeivertraging, maar er is niets dat daarop wijst, volgens de valutaspecialist. Ook voor het dienstencijfer zijn de verwachtingen positief, maar Rabobank verwacht niet dat de groeivertraging als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

Het Amerikaanse banenrapport van vrijdag wordt evenwel het hoogtepunt van de week.

De Europese inkoopmanagersindex voor de eurozone van maandag zal naar verwachting weinig potten breken, evenals een Europees inflatiecijfer. "Er wordt toch niet verwacht dat de ECB de rente zal verhogen", zei Koopman. De verwachtingen van inkoopmanagers uit de diensten voor december kwamen maandag boven verwachting uit, met name voor Frankrijk en Duitsland.

De euro noteerde maandag 1,1181 dollar, terwijl de Japanse yen 0,2 procent minder waard werd tegenover de Amerikaanse dollar, op 108,03. Voor de jaarwisseling stond de munt nog dichtbij 109,50.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: dollar verder omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De dollar is ten opzichte van de euro in een etmaal tijd nog verder in waarde gestegen, terwijl de markt in afwachting is van het Amerikaanse banenrapport en de ondertekening in Washington van de eerste fase van het handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten.

"Daarbij lijken de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten voorlopig van relatief korte duur te zijn", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Dat zien we donderdag ook terug in de goudprijs, die van woensdag op donderdag weer is gedaald. Daarnaast is het opvallend dat valuta van opkomende markten als de rand van Zuid-Afrika relatief goed zijn blijven liggen. Bij stevige geopolitieke spanningen staan dergelijke munten normaal gesproken steviger onder druk, maar dat is nu niet het geval", aldus de handelaar van Ebury.

Voorlopig lijkt het er op dat de dollar nog altijd gezien wordt als een veilige haven. "Met handtekeningen van Beijing en Washington onder een handelsovereenkomst, die naar verwachting aanstaande maandag worden gezet, mag je verwachten dat de dollar weer wat omlaag gaat", aldus Van der Meer.

Voordat het zover is verwacht de handelaar dat er in een vooral door politieke ontwikkelingen gedreven markt, gekeken wordt naar het banenrapport van de Verenigde Staten over december en de oorzaak van het recente vliegtuigongeluk met de Oekraïnse Boeing in Iran. "Voor vandaag gaat naar onze inschatting de aandacht uit naar de toespraken van diverse beleidsmakers en mogelijk de wekelijkse steunaanvragen van de Verenigde Staten, omdat die over de laatste week van december gaan", aldus Van der Meer.

De banencijfers zijn een belangrijke aanwijzing voor het Amerikaanse rentebeleid. Ebury verwacht in het eerste kwartaal geen wijziging in het belangrijkste rentetarief van de Federal Reserve, maar verwacht voor de euro aan het einde van de eerste drie maanden van dit jaar wel een euro op 1,14 dollar. Voor het einde van dit jaar verwacht de valutabroker zelfs 1,18 dollar.

Bank of America verwacht dat de euro het dit jaar beter doet ten opzichte van de dollar met een koersdoel voor het einde van dit jaar van 1,15 op grond van de verwachting dat de Amerikaanse economie met zijn prestaties achterblijft. De bank vindt dat de dollar 10 procent is overgewaardeerd en dat er eigenlijk al twee jaar sprake is van overwaardering van de Amerikaanse munt op basis van belastingverlagingen, die inmiddels hun uitwerking hebben gehad.

Volgens Credit Suisse is de kans nog altijd aanwezig dat de dollar valuta als euro, yen en frank in het eerste kwartaal domineert, ook al wordt het sentiment op de valutamarkten nu voor een deel bepaald door de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.

Donderdagochtend was China er al vroeg bij om de wereld in kennis te stellen van de trend in de consumenten- en producentenprijzen in december. De kerninflatie bleef op jaarbasis 4,5 procent, de producentenprijzen bleven wel onder druk staan, maar minder sterk dan in november.

Duitsland maakte, zoals gebruikelijk, daags na de fabrieksorders, vandaag de industriële productie over november bekend. Daar werd op maandbasis een stijging van 0,7 procent voor voorzien, maar dat werd een plus van 1,1 procent. In oktober daalde de productie met 1,7 procent.

De handelsbalans van Duitsland liet vanochtend een import en export zien die op jaarbasis bleken te zijn afgenomen, maar de verhouding tussen die twee zorgde nog wel voor een overschot van 18,3 miljard euro.

Wat voor woensdag rest zijn twee data, namelijk de werkloosheid in de eurozone over november, waarvoor een percentage van 7,5 procent wordt voorzien, gelijk aan de werkloosheid in oktober, en de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen voor de week die eindigde op 4 januari met een verwachte daling met 2.000 steunaanvragen naar 220.000.

Er treedt donderdag een flinke reeks sprekers aan, met om te beginnen de voorzitter van de Federal Reserve van Chicago Charles Evans die op uitnodiging van de Milwaukee Business Journal een toespraak houdt over de economische verwachtingen.

Zijn collega van de Fed van Richmond Thomas Barkin spreekt bij een gelegenheid die onder andere is georganiseerd door de Virginia Bankers Association.

Voorzitter James Bullard van de Fed van St. Louis komt donderdag aan het woord bij de jaarlijkse lunch van de Wisconsin Bankers Association en ook hierin wordt het thema bepaald door de economische verwachtingen.

Stephen Pols, de belangrijkste man bij de Bank of Canada, houdt een toespraak bij de zogeheten Greater Vancouver Board of Trade.

Bestuurslid van de Europese Centrale Bank Isabel Schnabel houdt een toespraak bij de Rotary Club in Mainz.

De voorzitter van de Duitse Bundesbank Jenns Weidmann spreekt vandaag in Keulen.

De euro noteerde donderdag vlak op 1,1111 dollar. De dollar kostte donderdag 6,9315 Chinese yuan, een daling met 0,2 procent. Maandag noteerde de Amerikaanse munt nog rond 6,98 Chinese yuan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: euro en dollar maken pas op de plaats

(ABM FN-Dow Jones) De euro en de dollar zijn het afgelopen etmaal ten opzichte van elkaar nauwelijks van hun plaats gekomen in ook een verder kalme markt waarin gewacht wordt op de cijfers over de banengroei in de Verenigde Staten in december die vanmiddag worden gepubliceerd

"De arbeidsmarktdata kunnen de dollarkoers voor een groot deel bepalen nu de spanningen in het Midden-Oosten grotendeels bekoeld lijken", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News. "Een banengroei boven de 200.000 is positief voor de dollar, alles onder de 100.000 kan negatief uitpakken", aldus Koopman.

De dollar kan in de loop van het jaar de nodige beweging tegemoet zien als de Federal Reserve, in de verwachting van Rabobank, 6 keer het belangrijkste rentetarief verlaagt, waarmee die uitkomt op 0,25 procent. Dat brengt de euro aan het eind van het jaar op 1,13 dollar.

"De gedachte die wij hebben is de Amerikanen richting een recessie neigen, een staat van de economie die de Fed niet lijkt te willen afwachten en in onze verwachting vanaf april met het tarief van de refirente aan de slag gaat. De Europese Centrale Bank volgt dat beleid en verlaagt in onze prognoses de depositorente in drie stappen naar 0,8 procent negatief", aldus de marktanalist van Rabobank vrijdag.

Het Britse pond zou volgens Rabobank op een termijn van 3 tot 6 maanden onder de 1,30 dollar kunnen dalen, mochten de macro-economische omstandigheden van het Verenigd Koninkrijk aanleiding geven voor monetaire verruiming. De nog zittende voorzitter van de Bank of England Mark Carney suggereerde eerder dat de economische prognoses voor het land mogelijk wat te optimistisch zijn. Rabobank verwacht dat de Bank of England onder leiding van Andrew Bailey de rente dit jaar twee keer verlaagt, waarmee het belangrijkste rentetarief voor de Britten ook op 0,25 procent uitkomt.

De industriële productie van Frankrijk kwam over november met een groei op maandbasis van 0,3 procent hoger uit dan de verwachte plus van 0,1 procent, maar lager dan de gerapporteerde stijging met 0,5 procent over oktober.

De Amerikanen brengen vrijdag hun banenrapport over december naar buiten. De verwachting is dat er 160.000 banen zijn bijgekomen. In november bedroeg de stijging op maandbasis 266.000, toen een beduidend hoger getal dan was voorzien. De werkloosheid blijft naar verwachting op 3,5 procent liggen, terwijl het gemiddeld uurloon op maandbasis naar verwachting met 0,3 procent stijgt.

Afgelopen woensdag bleek uit cijfers van ADP dat de banengroei in de private sector hoger is uitgevallen dan verwacht. Donderdag lieten de steunaanvragen voor de laatste week van december een afname zien.

In de tweede helft van de middag volgen dan nog de groothandelsvoorraden over november met de verwachting dat deze op maandbasis stabiel zijn gebleven.

De euro noteerde vrijdag 1,1102 dollar en 0,8495 Britse pond. Beide koersen bleven daarmee vrijwel stabiel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: ogen gericht op eerste handelsakkoord en ontmoeting tussen de VS en EU

(ABM FN-Dow Jones) Maandag noteerde de euro ten opzichte van de dollar licht hoger, terwijl het Britse pond wat terrein prijs moest geven.

Het is qua macro-economisch nieuws een saaie week, stelde valutaspecialist Teeuwe Mevissen van de Rabobank. "Alleen de industriële productie is echt iets om in de gaten te houden."

Mevissen richt zich meer op het eerste handelsakkoord dat de VS en China deze week gaan tekenen. "Ik ben echt benieuwd wat in het fase één akkoord staat, om te kunnen bepalen wat voor impact de afspraken kunnen hebben."

Naast de ontmoeting tussen China en de VS vindt de valutaspecialist van de Rabobank de driedaagse ontmoeting tussen Europees Commissaris Phil Hogan en de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer van groot belang.

Phil Hogan liet eind vorig jaar weten dat hij de handelsbesprekingen tussen de EU en de VS zal proberen te herstarten over kwesties als de importheffingen voor staal en aluminium en over het dreigement van Amerika met heffingen als reactie op een digitale belasting in Europa.

"Deze ontmoeting is van wezenlijk belang voor de maakindustrie in Europa en dan met name voor Duitsland, de industrie in het land staat onder druk door de importtarieven."

Wonderen verwacht Mevissen niet meteen van de ontmoeting. "Het zou al positief zijn als de situatie niet escaleert, dat zou namelijk een doodsteek voor het sentiment betekenen."

Voor de koers van de euro ten opzichte van de dollar verwacht Rabobank een rustige maand. "Waarschijnlijk blijven we rond een niveau van 1,11 bewegen, de volatiliteit is op dit moment erg laag."

Wel verwacht de bank dat het valutapaar in de loop van het eerste kwartaal onder de 1,10 gaat duiken om vervolgens in het eerste halfjaar van 2020 verder weg te zakken tot onder de 1,08.

Maar mochten de besprekingen tussen Hogan en Lighthizer voor een verslechtering van de betrekkingen zorgen dan verwacht Rabobank dat de druk op het valutapaar eerder zal optreden.

Het Britse pond verloor vandaag wat terrein, maar de valutaspecialist noemde het niet echt een opvallend beweging. "Ik denk dat we het gehele jaar per saldo rond een euro/pond-koers van 0,85 zullen bewegen."

Rabobank gaat ervan uit dat de onderhandelaars van de EU en het VK dit jaar wel een akkoord gaan sluiten. "Indien dit niet het geval zal zijn dan sluiten wij een beweging richting pariteit niet uit", voegde Mevissen tot slot toe.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: belangrijkste valutaparen vooralsnog stabiel

(ABM FN-Dow Jones) De belangrijkste valutaparen noteerden van dinsdag op woensdag stabiel in afwachting van de ondertekening van de eerste fase van het handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten zal moeten worden. Met betrekking tot het Britse pond wordt vandaag uitgekeken naar de inflatiecijfers van het Verenigd Koninkrijk.

"Maar met die handtekeningen is er in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten nog veel dat niet is opgelost", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "De stijging van de Chinese yuan lijkt vooral een gevolg van uitgebleven interventie door de People's Bank of China. Washington ziet de bank niet meer als koersmanipulator, maar schijnt nu de Zwitserse centrale bank daarvan te verdenken, reden waarom de Zwitserse frank zo steeg", aldus Boele.

De euro daalde van dinsdag op woensdag van 1,0810 Zwitserse frank naar 1,0766 frank. "Wij verwachten niet dat de Zwitsers zich iets aan een vingerwijzing vanuit Washington gelegen laat liggen en gewoon intervenieert wanneer deze het nodig acht", aldus Boele.

Zwitserland stuurt al geruime tijd op een lagere koers voor de munt, omdat het als invoerend land bij een relatief hoge koers het punt nadert dat het deflatoire invloeden importeert.

Naast de ondertekeningsceremomie in de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de Britse macrocijfers, waarover ABN AMRO van mening is dat die geen aanleiding vormen en gaan vormen voor een renteverlaging. De eerstvolgende monetaire beleidsvergadering van de Bank of England staat voor 30 januari op de agenda.

ABN AMRO kijkt wat de rentestand betreft iets anders aan tegen de Amerikaanse rente, omdat de Amerikaanse inflatiedata van dinsdag een lichte vertraging lieten zien. "Wij denken dat die renteverlaging er in de Verenigde Staten echt wel aan komt", aldus Boele.

Naast de Britse macro-economische cijfers is Boele woensdag geïnteresseerd in de industriële productie van de eurozone.

De Franse inflatie is in december iets harder gestegen dan aanvankelijk voorzien. De inflatie kwam in december uit op 1,5 procent op jaarbasis, tegenover 1,0 procent in november. In december 2018 bedroeg de inflatie nog 1,6 procent. Een voorlopig cijfer wees voor december op 1,4 procent.

Woensdagochtend verschijnen in het eurogebied nog de economische groeidata van Duitsland over het vierde kwartaal, de consumenten- en producentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk over december, de huizencijfers van de Britten over november en de export en industriële productie van de eurozone over november.

Voor de Duitse economie over het vierde kwartaal zijn geen prognoses beschikbaar.

De consumentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk zijn naar verwachting op maandbasis met 0,2 procent opgelopen, gelijk aan de stijging een maand eerder op maandbasis. Op jaarbasis liepen deze prijzen naar verwachting 1,5 procent op en ook dat is geen wijziging ten opzichte van het verschil op jaarbasis in november. Zonder de effecten van voedsel- en energieprijzen tekent zich naar verwachting op maandbasis een prijsstijging af van 0,4 procent tegen 0,2 procent in november en op jaarbasis van 1,6 procent tegen 1,7 procent een maand eerder.

De producentenprijzen van de Britten lopen in de prognoses op maandbasis met 0,1 procent op tegen een afname met 0,2 procent op maandbasis in november. Op jaarbasis duiden de voorspellingen op een stijging met 0,9 procent tegen 0,5 procent een maand eerder. Voor de kerninflatie is geen verwachting gemeld.

Ook voor de Britse huizenprijzen in november zijn geen prognoses beschikbaar.

De industriële productie van de eurozone komt naar verwachting op maandbasis 0,5 procent hoger uit, terwijl in oktober de productie nog met 0,5 procent onder druk stond. Ten opzichte van november 2018 daalt de productie van de industrie in de muntunie naar verwachting met 1,2 procent tegen een afname op maandbasis met 2,2 procent in oktober.

Voor de handelsbalans van de eurozone is eveneens geen voorspelling voorhanden.

Bij de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 11 januari, het leidraadgevende Beige Book van de Federal Reserve en verder de ondertekening van de eerste fase van wat een totaalhandelsakkoord met China moet worden.

De wekelijkse olievoorraden dalen naar verwachting met 1,1 miljoen vaten tegen een stijging met 1,16 miljoen een week ervoor.

De sprekerslijst is woensdag duidelijk rijker gevuld dan dinsdag het geval was. Om te beginnen is het woord aan Patrick Harker, voorzitter van de Fed van Philadelphia. Hij praat ter gelegenheid van een bijeenkomst van de denktank Official Monetary and Financial Institutions Forum over monetair beleid met als onderwerp de lage rente.

Zijn collega Robert Kaplan van de Fed van Dallas spreekt tijdens een lunch die wordt georganiseerd door de Economic Club van New York.

De euro noteerde woensdag op 1,1123 dollar, een vrijwel ongewijzigde koers. De Europese munt noteerde eveneens vrijwel onveranderd op 0,8546 Britse pond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: sterk huizenmarktcijfer drukt dollar

(ABM FN-Dow Jones) De valutamarkt is maandag rustig, omdat de Amerikaanse beurzen gesloten blijven voor de viering van Martin Luther King Day, waardoor er geen input vanuit de VS is.

Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank blijven beleggers nadenken over het Amerikaanse huizenmarktcijfer van afgelopen vrijdag. "Dat was zo bizar goed dat je twee keer moest kijken om te zien of het wel klopte."

Het aantal in aanbouw genomen woningen was in december 17 procent hoger dan in november en zelfs 41 procent hoger dan een jaar eerder.

Het cijfer zou te maken hebben met uitzonderlijk warm weer in december, waardoor er veel bouwprojecten konden worden gestart. Dit zou ook het verschil verklaren tussen het grote aantal woningen dat in aanbouw werd genomen, en het aantal bouwvergunningen, dat geen significante toename liet zien.

In brede zin ziet Koopman dat de Amerikaanse huizenmarkt aantrekt, mede dankzij de Federal Reserve, die de financieringslasten heeft verlaagd. De dollar daalde daarbij duidelijk onder 1,11 euro en noteerde maandag op 1,1087.

De andere zwakke broeder is maandag het Britse pond, stelde de commentator van Rabobank. "Er wordt steeds duidelijker gezinspeeld op een renteverlaging" door de Bank of England, meent Koopman.

De Britse economie zit al maanden in het slop, maar de centrale bank hield tot nu toe zijn kruit droog, om geen verwijten te krijgen van politieke beïnvloeding rond de verkiezingen van een maand geleden. Sinds januari openden de beleidsmakers echter een offensief, om duidelijk te maken dat de tijd nu rijp is voor een renteverlaging. De Bank of England zal zich daarin gesteund voelen door de detailhandelsverkoopcijfers van afgelopen vrijdag, die dramatisch slecht bleken te zijn.

Het pond staat maandag 0,1 procent lager ten opzichte van de euro op 0,8538 pond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: euro en dollar in evenwicht

(ABM FN-Dow Jones) Terwijl de euro en de dollar dinsdag elkaar in evenwicht hielden, bleek de opvallendste beweging onder de wereldvaluta zichtbaar te zijn in de yen die weer even als een veilige haven werd gezien nu het coronavirus in Azië opspeelt.

"Daarmee ogen de valutamarkten wel weer iets onrustiger dan vorige week het geval was ", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutahandelaar Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Het lijkt erop dat de markt dinsdag in afwachting is van de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump in Davos later deze ochtend. Voorlopig wordt de markt nog altijd gekenmerkt door een vrij sterk noterende dollar", aldus Van der Meer.

Van der Meer kijkt voor dinsdag tegen een relatief lege macro-economische agenda aan, na de publicatie van de Britse werkloosheid en de Duitse ZEW-vertrouwensindex.

De Britse werkloosheid kwam over de drie maanden tot en met november kwam uit op 3,8 procent, stabiel ten opzichte van het percentage van de drie maanden tot en met oktober, maar wel lager dan een jaar eerder.

De Duitse ZEW-index liet over januari een verdere stijging zien, nu naar 26,7. Twee maanden terug noteerde de index nog in negatieve regionen.

"Ik verwacht van beide cijfers geen al te grote bewegingen. Die kunnen later deze week nog komen van het commentaar bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van aanstaande donderdag en de talrijke inkoopmanagersindices die vrijdag worden gepubliceerd", aldus de valutahandelaar van Ebury.

Vanochtend bleken Frankrijk en de Verenigde Staten een tijdelijk staakt-het-vuren te zijn overeengekomen om zo een handelsoorlog te voorkomen. Parijs wil dat grote internetbedrijven zoals Google een digitale belasting betalen die is gebaseerd op de omzet die zij realiseren in Frankrijk, maar de VS zijn hier fel tegen gekant. De nieuwe belasting zou in ieder geval tot het einde van het jaar uitgesteld zijn. In ruil daarvoor zullen de VS heffingen die zij ter vergelding oplegden, laten vallen.

De Bank of Japan heeft zijn ruime monetaire beleid ook ditmaal ongemoeid gelaten, zoals ook verwacht. De centrale bank van het land zei te verwachten dat de fiscale stimuleringen van de overheid de economie vermoedelijk iets sneller laten groeien dan aanvankelijk voorzien. Dit boekjaar, dat afloopt in maart, zal de groei niet 0,6 maar 0,8 procent zijn. Voor het nieuwe boekjaar rekent de centrale bank op een groei van 0,9 procent. De Bank of Japan rekent in het boekjaar 2022 verder op een kerninflatie van 1,4 procent. Dat is iets minder dan de 1,5 procent waarop eerder werd gemikt.

De Amerikaanse macro-economische agenda voor de Verenigde Staten is voor dinsdag wat betreft cijfers en toespraken leeg.

De euro noteerde dinsdag onveranderd op 1,1095 dollar. De dollar kostte 109,97 yen, een daling met 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: valutamarkten maken andermaal rustige dag door

(ABM FN-Dow Jones) De euro bevindt zich ten opzichte van de dollar nog altijd in een relatief ondergeschikte positie, zeker in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van donderdag, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de kans op een verdere verlaging van de depositorente en de vraag hoe de bank omgaat met de inkoop van obligaties.

"Het is woensdag niet erg spannend, maar dat kan met name vrijdag veranderen ", aldus marktanalist Stefan Koopman van Robobank woensdag tegen ABM Financial News. "Wij verwachten van de Europese Centrale Bank geen wijzigingen, ook niet op het gebied van de inflatiedoelstellingen. Vrijdag wordt van de valutabeleggers wel meer aandacht gevraagd met de publicatie van een flinke reeks inkoopmanagersindices", aldus Koopman.

Koopman zag de opmerkelijkste beweging zich in de Chinese yuan aftekenen die na de onrust door het coronavirus en de diverse slachtoffers die het virus inmiddels eiste, onder druk is komen te staan.

Macro-economisch viel er woensdagochtend niets te beleven. Vanmiddag wordt het in de Verenigde Staten wel iets drukker met de activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago over december en de verkopen van bestaande woningen over dezelfde maand. De wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 18 januari zijn verschoven naar donderdag in verband met Martin Luther King Day van afgelopen maandag.

Voor de index van de Chicago Fed is geen raming beschikbaar gesteld. Voor de woningverkopen wel. Daarvoor wordt een stijging op maandbasis voorzien van 1,5 procent tegen een daling op maandbasis in november van 1,7 procent.

Er staan afgezien van de optredens van prominenten in Davos woensdag geen toespraken gepland.

De euro noteerde woensdag op 1,1091 dollar, een stijging met 0,1 procent. De dollar kostte woensdag tegen het einde van de ochtend 6,9030 Chinese yuan. Een week eerder stond er nog 6,84 Chinese yuan op het scherm.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: relatieve rust

(ABM FN-Dow Jones) De valutamarkten zijn na de publicatie van de inkoopmanagersindices in Europa is een kalm vaarwater terechtgekomen en kunnen vrijdag alleen nog reageren op de inkoopmanagersindex van de Verenigde Staten.

"Daarmee verschuift de aandacht naar de rentebesluiten van de Federal Reserve van woensdag en de Bank of England op donderdag aanstaande" , aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "In aanloop naar de Fed-vergadering heb je kans dat de markt zich stil houdt. Er is nog geen renteverlaging ingeprijsd, die wij voor het eerste kwartaal of anders het eerste halfjaar wel verwachten. De goede inkoopcijfers voor het Verenigd Koninkrijk verminderen de kans op een renteverlaging door de Bank of England. Mocht donderdag de rente ongemoeid worden gelaten dan kan dat het Britse pond nog wat duurder maken", aldus Boele.

Boele wees er vrijdag verder op dat de dollar, de yen en de Zwitserse frank met de onzekerheden na de uitbraak van het coronavirus in China, voorlopig gezien worden als een veilige manier om posities te beschermen.

In Japan kwam vanochtend vroeg de kerninflatie over december naar buiten. De prijzen liepen op jaarbasis met 0,7 procent conform verwachting op.

Kort daarop volgde de eerste indicatie voor de Japanse ecomomie in 2020, met de inkoopmanagers voor januari. De index voor de industrie steeg van 48,4 in december naar 49,3 deze maand. Voor de dienstensector gold weer groei met een indexstijging van 49,4 in december naar 52,1 in januari. Met deze stijgingen kwam de samengestelde index ook weer in de plus met 51,1 tegen 48,6 in december.

De Franse economie zat in januari volgens voorlopige metingen nog wel in een groeidynamiek, maar zag het tempo met een samengestelde inkoopmanagersindex van 51,5 wel dalen ten opzichte van de 52,0 in december.

De Duitse economie liet volgens Markit in een voorlopige meting in januari iets meer groei zien dan in december, maar de industrie zit nog altijd in een krimpfase, ofschoon in mindere mate dan een maand eerder. De Duitse dienstensector liet een groeiversnelling zien. De deelindices waren in het geval van Duitsland beter dan voorzien.

In het speelveld van de eurozone als geheel kwam de groei van de economie onveranderd uit, maar de industrie kromp minder hard, terwijl de dienstensector in groeitempo terrein moest prijsgeven.

Het Verenigd Koninkrijk liet met de samengestelde index weer groei zien, terwijl de industrie de krimp kon verminderen en op een haar na een groei kon laten optekenen. De dienstensector van de Britten liet wel een duidelijke groei zien met een index van 52,9, de hoogste notering in vijf kwartalen.

De euro noteerde vrijdag op 1,1034 dollar, een daling met 0,2 procent. De Europese munt noteerde onveranderd ten opzichte van de Britse valuta op 0,8423 Britse pond. De dollar kostte vrijdag 6,9366 Chinese yuan, een onveranderde koersnotering.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: beperkte beweging ondanks zwak Duits cijfer

(ABM FN-Dow Jones) De bewegingen op de valutamarkt zijn maandag beperkt, nadat de euro/dollar afgelopen week ruim een halve procent daalde en het euro/pond ruim een procent. Dat zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank maandag tegen ABM Financial News.

De markt bleef rustig, ondanks een zwak Ifo-cijfer over het sentiment bij Duitse ondernemers. "Vooral de verwachtingen vielen ongelooflijk tegen", zei de analist. De reactie van de euro/dollar hierop was niettemin beperkt.

Inmiddels zit de euro/dollar overigens alweer dicht bij de 1,10, en komt zo behoorlijk dichtbij het niveau dat Rabobank heeft voorspeld, zei Mevissen.

Afgelopen week liet het Britse pond een forse reactie zien op inkoopmanagerscijfers die beter dan verwacht waren. Dit verstoorde de verwachting bij beleggers van een lagere rente. Eerder werd nog de kans op een rentedaling door de Bank of England vrij groot geacht door marktvolgers.

Rond het coronavirus gaat het erom hoe China dit weet te beheersen, en hoeveel gevallen er in de VS, Europa, en Oost-Azië bij zullen komen, zei Mevissen. Als dit tegenvalt kan het risicomijdende sentiment zeker toenemen.

De consensus is vrij groot,, dat er geen rentebesluit van de Federal Reserve komt bij de aankomende vergadering, volgens Mevissen. De Fed is woensdagavond aan zet. Belangrijke Amerikaanse macrocijfers zijn deze week verder de raming voor de economische groei in het vierde kwartaal en een inflatiecijfer.

Het euro/pond noteerde 0,2 procent lager op 0,8418. De euro/dollar was grofweg stabiel op 1,1022.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Valuta: Fed in focus

(ABM FN-Dow Jones) Op de valutamarkten wordt woensdag vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve, waarmee de aandacht even een verschuift van het zich uitbreidende coronavirus.

"De valutamarkten ogen woensdag wat rustiger dan de afgelopen dagen", aldus marktspecialist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Toch ogen ze nog altijd wat fragiel. Met de Fed woensdag en de Bank of England donderdag met hun rentebesluiten op de agenda, is het coronavirus op de achtergrond toch nog wel een factor om rekening mee te houden", aldus Mevissen.

Mevissen verwacht dat de Fed woensdag geen wijziging bekend maakt. "Voor de Bank of England is dat iets minder zeker, nu nog altijd ruim 40 procent uitgaat van een renteverlaging met 25 basispunten naar 0,50 procent. Dat percentage staat licht onder druk en als de bank het renteniveau handhaaft, kan dat een stijging voor de Britse munt tot gevolg hebben", aldus Mevissen.

Mevissen schatte woensdag de impact van de Amerikaanse macro-economische data als bescheiden in.

In Japan kwam vanochtend vroeg het consumentenvertrouwen over januari uit. Deze bleek niet van zijn plaats te zijn gekomen, nadat in november de index nog een heel aardige sprong voorwaarts had gemaakt.

In Duitsland werd woensdag ook het consumentenvertrouwen gepubliceerd, maar dan over februari. Deze steeg onverwacht naar 109 van 107 in januari, waar aanvankelijk 106 voor was gerapporteerd. De verwachting lag vooraf eveneens op 106.

Het consumentenvertrouwen in Frankrijk steeg in januari naar 104 van 102 in december. Er werd door economen een onveranderde stand van 102 verwacht.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht woensdag uit de aanstaande woningverkopen over december, de groothandelsvoorraden over december, de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 25 januari en dan het rentebesluit en het commentaar daarbij van de Fed.

De verwachting voor aanstaande verkopen is een stijging met 1,0 procent op maandbasis tegen een plus van 1,2 procent op maandbasis in november.

Voor de olievoorraden ligt de prognose op een stijging met 0,7 miljoen vaten olie tegen een afname met 0,4 miljoen vaten een week eerder.

Buiten de reguliere macro-economische agenda om is er nog een vergadering binnen de Deutsche Bundesbank voor het jaarrapport over 2020, voorgezeten door voorzitter Jens Weidmann.

De euro/dollar schoot woensdag even onder de 1,10 naar 1,0995. Inmiddels noteert het muntpaar weer op 1,1003. Vooralsnog lijkt de 1,10 een stevige steun, aldus Mevissen. De Europese munt noteerde woensdag op 0,8453 Britse pond, een afname met 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
1.552 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 73 74 75 76 77 78 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Europese beurzen in het groen, KPN fors lager

17:42 De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag opnieuw hoger gesloten. Op het Damrak ging veel aandacht uit naar... 3

  Indices

  AEX 605,22 +0,37%
  EUR/USD 1,1004 -0,17%
  Germany30^ 13.346,70 +0,17%
  Gold spot 1.570,62 +0,22%
  LDN100-24h 7.485,63 -0,10%
  NY-Nasdaq Composite 9.269,68 +1,43%
  US30# 28.829,41 +0,34%

  Stijgers

  Wereld...
  +3,50%
  Corbion
  +3,01%
  NSI
  +3,00%
  ASML
  +2,73%
  Sif Ho...
  +2,72%

  Dalers

  KPN
  -5,60%
  PostNL
  -1,58%
  SBM Of...
  -1,52%
  Fugro
  -1,33%
  Flow T...
  -1,32%

  Nieuws Forum Meer»

  (8)

  jarijn60 op 29 jan 2020 19:10
  (2)

  luuk4 op 29 jan 2020 19:03
  (1)

  Kaviaar op 29 jan 2020 18:57
  (3)

  Kaviaar op 29 jan 2020 18:40
  (15)

  langetermijner op 29 jan 2020 18:17

  Column Forum Meer»

  (361)

  Call me Put op 29 jan 2020 18:55
  (2)

  gva380 op 29 jan 2020 18:42
  (47)

  Knight V op 29 jan 2020 18:21
  (589)

  silverwheaton op 29 jan 2020 15:10
  (5)

  linke loetje ? op 29 jan 2020 14:02