Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Eurozone op instorten?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
695 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Kaiser
2
Finland noemt euro ‘historische fout’ en wil mogelijk uit eurozone treden

In minder dan 10 jaar van nr. 1 op de mobieltjesmarkt naar de ondergang in 2013, toen Nokia, ooit de trots van Finland, werd opgekocht door Microsoft. De restanten van Nokia (netwerken en navigatie) fuseren op dit moment met het Franse Alcatel.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini zei enkele dagen geleden in het parlement dat ‘Finland nooit tot de eurozone had moeten toetreden. Dat was een historische fout.’ Zoals we op 7 december berichtten is de Finse economie totaal ingestort. Veel Finnen geven de euro daarvan de schuld. De regering wil volgend jaar daarom een referendum houden over het lidmaatschap van de eurozone.

2016 dreigt het vierde opeenvolgende jaar van een ernstige recessie in Finland te worden, de langste na de Tweede Wereldoorlog. Volgens het IMF zijn de ondergang van Nokia, de verouderende bevolking en de dalende exportinkomsten (als gevolg van de EU-sancties tegen Rusland) de belangrijkste oorzaken, al daalt de Finse export al sinds 2006 continu.

Net als een almaar groter wordend aantal Finnen geven ook veel politici en economen de euro de schuld, waardoor Finland in dezelfde val als de Zuid Europese schuldenstaten is terechtgekomen: het kan zijn munt niet meer afwaarderen om concurrerender te worden. Inmiddels zijn er voldoende handtekeningen verzameld (50.000) om een referendum over het lidmaatschap van de eurozone te kunnen organiseren.

De peilingen wijzen uit dat het aantal tegenstanders snel toeneemt, en inmiddels bijna de helft van de bevolking denkt dat het zonder de euro weer beter zal gaan met het land. Die overtuiging is er niet voor niets: niet-euroland Zweden, dat jaren geleden eveneens in een diepe recessie kwam, behield wèl zijn eigen munt, en kon daardoor zijn financiële soevereiniteit behouden. Hierdoor lukte het Zweden om –in tegenstelling tot Finland- een economische depressie te voorkomen.

Het aantal Finnen dat de euro wil behouden daalde van 75% vóór de crisis tot 54% nu. 31% zegt sowieso voor de uittreding uit de eurozone te gaan stemmen. Ook op de financiële markten wordt voorzichtig rekening gehouden met een eventueel ‘Fixit’, al wordt het ‘Grexit’ (Griekenland uit de eurozone) nog altijd voor veel waarschijnlijker gehouden. www.focus.de/finanzen/news/staatsvers...
Kaiser
0
Kaiser
0
gerrit 69
0
quote:

HerrKaiser schreef op 5 jan 2016 om 15:57:


BREXIT MEETS CRASH2: EU apathy, global market fears, and Gideon Rachman old rope. wp.me/p18jPR-9Wf

Volgens Kontsnor van dit draadje was de Eurozone op 22 april 2010 al aan het instorten.
Dat is inmiddels alweer bijna 6 jaar geleden.
Ook de doemdenkers die herhaaldelijk het einde van de mensheid voorspellen halen steeds bakzeil.
Forumlid HerrKaiser leeft alleen op als er weer eens negatief nieuws valt te vermelden.
Angst en verdoemenis is op het lijf geschreven van HerrKaiser.
Gelukkig zijn er ook nog genoeg positieve mensen op deze wereldbol
Kaiser
0
Terug van nooit weggeweest: De dreigende ondergang van de eurozone

Europese Commissie wil met gelijktrekken sociale zekerheid (= forse verlaging voor Nederlanders) permanente welvaartsoverdracht van Noord naar Zuid Europa bewerkstelligen – Hoofdeconoom DZ-bank: Duitsland moet uit de eurozone treden

De eurozone bestaat alleen nog dankzij het infuus van de ECB, dat echter niet lang meer zal werken. 'Beter een verschrikkelijk einde dan eindeloze verschrikkingen,' stelt hoofdeconoom Stefan Biefmeier daarom.

Door de migrantencrisis, Syrië / ISIS en in mindere mate (maar zeker niet minder gevaarlijk) Oekraïne zijn de gigantische financiële problemen van de eurozone vorig jaar naar de achtergrond gedrukt. Sommige beweren zelfs dat schokkende gebeurtenissen zoals de terreuraanslagen van ‘Parijs 13-11’ de gevestigde orde wel érg goed uitkwamen om de aandacht van de bevolking af te leiden van de dreigende –en volgens veel analisten nog altijd onvermijdelijke- ondergang van de totaal mislukte Europese muntunie, die nu zelfs modelland Finland aan de rand van de afgrond heeft gebracht.

Muntunie verwoest bestaansbasis

Zelfs columnist Wolfgang Münchau van het pro-Europese linkse Duitse Spiegel erkende rond kerstmis dat ‘de euro helemaal geen muntunie is, maar veel meer lijkt op de goudstandaard – en die is uit elkaar gespat. Ik voorspel voor de euro hetzelfde.’ Professor Joachim Starbatty, lid van de ALFA partij in het EP en mede auteur van ‘Het Euro-Avontuur loopt op zijn einde’ waarin hij samen met bekende namen zoals Wilhelm Hankel en Karl Albrecht Schachtschneider beschrijft ‘hoe de muntunie onze bestaansbasis verwoest’, reageerde met een open brief waarin hij stelt dat de euro in de verste verte géén goudstandaard is, maar inderdaad wel degelijk zal instorten.

Münchau constateerde in zijn artikel dat de euro wel moet instorten, omdat de Europese schuldenstaten net als destijds bij de goudstandaard gedwongen worden om een begrotings- en bezuinigingsbeleid te voeren dat stap voor stap hun economieën en sociale systemen ondermijnt en uiteindelijk compleet zal verwoesten.

Volgens Starbatty is dit echter de enige overeenkomst tussen de euro en de oude goudstandaard, die door het verschil in vraag en aanbod en de prestaties van de verschillende landen zorgde voor een stabilisering van het wisselkoersmechanisme. De lidstaten van de eurozone kunnen echter niet langer hun eigen munt af- of juist opwaarderen, noch hun eigen rente bepalen.

Zuiden ging ver boven zijn stand leven, schulden explodeerden

Iedereen weet inmiddels wat er gebeurde na de invoering van de euro. De rente zakte voor alle landen, ook degenen die altijd een zwakke munt hadden die nodig was om hun concurrentiekracht overeind te houden, naar het lage Duitse en Nederlandse niveau. Gevolg was dat deze zuidelijke lidstaten massaal goedkoop geld leenden waarmee ze ver boven hun stand gingen leven. Aanvankelijk zorgde dat voor een sterke economische opleving (er werden immers bakken met ‘nieuw’ en bijna gratis geld uitgegeven, lonen, uitkeringen en pensioenen werden fors verhoogd, et cetera).

Zowel de staats- als publieke schulden in deze landen explodeerden hierdoor. Door de stijgende loonkosten verloren deze traditioneel minder presterende landen hun enige concurrentievoordeel: een zwakke munt, en daaraan gekoppeld lagere lonen en goedkopere producten. Zo werd het historische verschil tussen noord en zuid, dat altijd netjes werd gladgestreken doordat iedere lidstaat zijn eigen munt had, binnen zeer korte tijd een enorme, inmiddels onoverbrugbare kloof.

Europese Commissie wil sociale zekerheid gelijktrekken

Het eurosysteem dwingt de zwakkere zuidelijke landen via belastingverhogingen, verminderen van de staats- en sociale uitgaven en loondalingen tot interne afwaardering. Steeds minder schuldenlanden willen hieraan meewerken omdat hun verwende kiezers de pijnlijke ingrepen niet pikken. De EU-Commissie werkt daarom aan een plan om de sociale zekerheid te vergemeenschappelijken, wat neerkomt op een supranationale financiële gelijktrekking.

Professor Starbatty betwijfelt of deze directe financiële transfers van Noord naar Zuid de concurrentiekracht van het zuiden kunnen versterken en voldoende nieuwe banen kunnen scheppen, nog even los van het feit dat deze transfers ten koste zullen gaan van de sociale zekerheid en welvaart in de sterkere noordelijke landen.

Europees Parlement houdt serieus rekening met exit(s)

In dit verband is het opmerkelijk dat de groep van Verenigde Europese Linkse partijen in het Europese Parlement een motie heeft ingediend waarmee werd gevraagd om ‘landen die uit het eurosysteem treden omdat dit het herstel van hun economie tegenhoudt, tijdens de overgangstijd aanpassingshulp van de EU’ te geven. Kortom: er wordt in Brussel wel degelijk serieus rekening gehouden met een exit uit de eurozone van één of meerdere lidstaten.

Starbatty: ‘Volgens de maatstaven van economisch en uiteindelijk ook politiek verstand zou het einde van het eurosysteem of –positief voorgesteld- zijn nieuwe start binnen afzienbare tijd te zijn verwachten.’

Hervormingen Zuid Europa mislukt

Stefan Biefmeier, hoofdeconoom van de DZ Bank, ziet zelfs niets meer in een herstart, en vindt dat Duitsland gecontroleerd uit de eurozone moet treden voordat er een ongecontroleerde ineenstorting plaatsvindt.

De strijd om de euro en Europa is in zijn ogen geëscaleerd nadat de kiezers in landen zoals Portugal en Spanje regeringen die wilden hervormen hebben weggestemd. Ook Italië en Frankrijk zijn om deze reden afgestapt van bezuinigingen en hervormingen.

Tegelijkertijd is de Europese Centrale Bank weinig anders dan een ‘bailout machine’ voor de failliete zuidelijke staten en banken geworden. De hoop dat deze zuidelijke landen ondertussen de lage rente zouden gebruiken voor de broodnodige structurele hervormingen van hun economieën en sociale systemen, is echter een ijdele gebleken. Het tegendeel gebeurde zelfs, waardoor de verschillen tussen Noord en Zuid alleen maar groter zijn geworden.

‘Beter een verschrikkelijk einde dan oneindige verschrikkingen’

Biefmeier schrijft dat hij heel lang positief over de euro is geweest, maar dat hij niet langer ‘idealistische ideeën’ kan volgen die niet in overeenstemming zijn met de realiteit. De ECB zal niet veel langer door kunnen gaan met het stabiliseren van de eurozone door het onbeperkt opkopen van (staats)obligaties, en de oplossingen die Brussel wil wentelen de enorme financiële risico’s en geëiste offers vrijwel uitsluitend af op de noordelijke landen, met name Duitsland en Nederland, wat eveneens voor grote maatschappelijke en politieke spanningen zal zorgen.

‘Beter een verschrikkelijk einde dan oneindige verschrikkingen,’ stelt de econoom daarom. De sterkere landen in het noorden moeten zich serieus afvragen of het politiek en economisch nog wel verstandig is lid van de eurozone te blijven. Zijn daar voldoende twijfels over, dan ‘zou het consequent zijn als Duitsland samen met een paar andere landen (Nederland, Oostenrijk, Finland) begint de uittreding te managen.’

De kosten zullen zeer hoog zijn en de gevolgen vooral in de eerste jaren negatief, maar desondanks is een gecontroleerde uittreding in zijn ogen onvermijdelijk. Het alternatief is namelijk nog veel pijnlijker: doorgaan op de huidige weg richting de afgrond, waardoor de eurozone en misschien zelfs de hele EU uiteindelijk met een grote knal uiteen zal spatten. Dus gecontroleerd of ongecontroleerd, het resultaat is hetzelfde: de eurodroom is uitgedroomd.


Kaiser
0
The brewing perfect storm, IMF, Osborne's threat-cocktail and the UK-version of Greek Debt Cri… wp.me/p47SpW-3FN
gerrit 69
0
quote:

HerrKaiser schreef op 14 jan 2016 om 03:55:


Europe on the brink of financial MELTDOWN as Germany faces economic ruin shr.gs/y5w8JOf

Wanneer stort jij een keer in....!!!!
voda
0
quote:

gerrit 69 schreef op 14 jan 2016 om 18:22:


[...]
Wanneer stort jij een keer in....!!!!

Kom beste Gerrit, een beetje respect voor deze uitzonderlijke poster.
Tja, een tikkeltje vreemd, maar wel bijzonder.

,
Kaiser
0
Une majorité de Britanniques favorables à la sortie de l’UE, selon un sondage
www.lemonde.fr/europe/article/2016/01... orables-a-la-sortie-de-l-ue-selon-un-sondage_4848652_3214.html
haas
1
ma 18 jan 2016, 15:01
Slagveld banken op beurs Italië
Op de beurs in Milaan zaten vandaag vooral de banken in de hoek waar de klappen vallen vanwege de onrust rond het aandeel van de noodlijdende Banca Monte dei Paschi di Siena waarvan de handel meerdere keren is stilgelegd.
Banca Monte dei Paschi di Siena dat al geruime tijd in zwaar weer zit, kreeg het vanaf het begin van de handel al flink te verduren en kreeg bij de eerste gedwongen rustpauze al een dreun van 8,5% te verwerken en na het hervatten ging het aandeel nog verder onderuit tot meer dan 10%.
Banco poolare Emilia werd mee omlaag getrokken en zag maar liefst 8,8% van de koers verdampen. Banco Poplare Milan ging eveneens in de uitverkoop met een aderlating van 5,3%.
De hoofdgraameter in Italië, de FTSE MIB, ging zwaar gebukt onder de malaise bij de bankensector en werd 2,1% meer minder waard.
695 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Handelshoop helpt AEX vooruit

09:25 De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met een stevige winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen open... 2

  Indices

  AEX 606,78 +1,18%
  EUR/USD 1,1171 -0,11%
  Germany30^ 13.399,80 +1,35%
  Gold spot 1.472,91 +0,25%
  LDN100-24h 7.374,97 +1,18%
  NY-Nasdaq Composite 8.717,32 +0,73%
  US30# 28.239,14 +0,70%

  Stijgers

  Air Fr...
  +4,07%
  Aegon
  +3,35%
  ING
  +3,33%
  ALTICE...
  +3,11%
  ABN AM...
  +2,87%

  Dalers

  Kiadis...
  -0,94%
  Nedap
  -0,81%
  Wolter...
  -0,50%
  Arcadis
  -0,36%
  Lucas ...
  -0,36%

  Nieuws Forum Meer»

  (2)

  Hilkenbrook13 op 13-dec-19 09:41
  (5)

  boem! op 13-dec-19 09:30
  (25)

  Arie40 op 13-dec-19 09:28
  (31)

  PietP op 13-dec-19 09:16
  (10)

  z0n0p op 13-dec-19 09:01

  Column Forum Meer»

  (48)

  smartins op 13-dec-19 09:54
  (14)

  Apae op 13-dec-19 09:49
  (309)

  antiflow op 13-dec-19 09:10
  (8)

  Brievenbus op 13-dec-19 08:49
  (15)

  sok2 op 13-dec-19 03:09