Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Jos Koets - Boos op de AFM

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
328 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Jos Koets
0
En neem even in je achterhoofd mee waarom Koopsubsidie en de Starterslening is ontstaan. Het bevorderen van het kopen van een eigen woning!!

AFM gaat zo plat als een dubbeltje of er moet meer achter zitten. Zouden dan toch de banken dit willen. Ik heb wat info gevonden van okt. 2008 dat dit zou gaan plaatsvinden namelijk.

Gr. Jos
Kommaarop
0
quote:

BJL schreef:Verzekeren tegen ontslag. Je werkt vast bij de DSB?

En wat is het verschil als je minder leent, precies ... dan kan je ook van je tijdelijke WW uitkering je hypotheek betalen. (In jouw voorbeeld lukt dat ruimschoots niet nl...)

Het gaat er trouwens niet om of jij graag zulke hoge lasten wil hebben, het gaat erom of banken moet worden toegestaan zelf zulke grote risicokredieten te verstrekken. Als ze in de problemen komen kan ik nl. weer bijspringen.

En als je niet begrijpt dat aflossen niet hetzelfde is als beleggen of sparen, tsja... dan is er weinig meer te redden.


Sorry maar deze discussie gaat nergens heen, ga je eerst eens verdiepen in de markt.

Natuurlijk kan je je verzekeren tegen ontslag, ook bij andere banken als de DSB, geen probleem, dan worden de hypotheek lasten deels overgenomen, wanneer je in de WW komt te zitten.

Betreffende het aflossen moet je wel lezen. Het punt is dat het als bezwaar wordt gezien dat een hoop mensen een aflossingsvrije hypotheek nemen.
Daar is niks op tegen, als je maar via andere wegen geld verzameld via andere wegen. Dit is vaak intressanter om zelf in de hand te houden als bij voorbeeld een beleggingshypotheek of spaarhypotheek, omdat dan de banken voor een groot deel de provisie opstrijken.
Als je dit niet snap, neem dan lekker een anuiteiten hypotheek, weet je zeker dat je in ieder geval nooit rijk wordt, maar ook geen schulden over houd.

Tja het is maar wat je wilt, maar aangezien dit een beleggers forum is, ga ik er van uit dat de mensen hier wel iets meer willen...

Stop nu met deze nutteloze discussie, want tegen de onwetendheid van de AFM doe je toch niks.

Is Sesamstraat al begonnen?
Karel 200
0
goed besluit van AFM, had veel eerder moeten gebeuren. Nu zitten mensen met veel te hoge financieringen met een probleem bij dalende huizenprijzen. Het besluit van de AFM kan dit voor nieuwe gevallen voorkomen. Trouwens, eerst even wat sparen, wat is daar eigenlijk is mee? De huizen zijn nu toch goedkoper, dat is het eerste voordeel voor starters. OZB lager, ook fijn. Alleen voor de protesterende hypoyheekbemiddelaars, ja die komen misschien watminder royaal te zitten, jammer. Maar de laatste jaren hebben ze bergen goud verdiend, dus die protesten moet je met een korreltje zout nemen.
voda
0
quote:

2009-mijn jaar! schreef:Is Sesamstraat al begonnen?

Het zal dadelijk hier stil worden. :-)

Boze Sesamstraatfans 'desnoods naar Plasterk'
22 april 2009, 16:35 | ANP
HILVERSUM (ANP) - Liefhebbers van het kinderprogramma Sesamstraat (NPS) hebben woensdag in Hilversum actie gevoerd om het programma een gunstiger uitzendtijdstip te geven. In de hal van Nederlandse Publieke Omroep (NPO) overhandigde het actiecomité 'Sesamstraat naar half zeven' een houten klok aan tv-directeur Gerard Timmer.

Via de website Sesamstraatnaarhalfzeven.nl verzamelde het comité 105.860 virtuele handtekeningen. ,,We gaan desnoods naar minister Plasterk, want dat is zo'n aardige man'', zei actievoerster Hildi Glastra van Loon gekscherend. De onderwijzeres uit Amstelveen had een paar schoolklassen meegenomen om de argumenten kracht bij te zetten. ,,Halfzeven is gewoon de beste tijd voor het programma. Eerst eten, wassen en tandjes poetsen. Dan Sesamstraat en dan naar bed'', aldus Glastra van Loon. De hype rond Sesamstraat heeft haar verbaasd, want de website bestaat al drie jaar.

Jos Koets
0
Beste Karel 2000,

Wat voorkomen!!! Iemand koopt voor 200.000 euro en neemt hiervoor volgens de regels van de AFM een hypotheek van 200.000. Volgende maand is de woning gedaald door omstandigheden naar 180.000 euro. Deze valt nu buiten de normen van de AFM dus hier is sprake van overkreditering!

gr. Jos
[verwijderd]
0
quote:

jkoets schreef:


Morgen een spoeddebat!


Mooi Jos,

Kunnen ze het gelijk eens hebben over de bevoegdheden van de AFM.
Wie heeft het hier in dit land nu eigenlijk voor het zeggen?

Groet.
Jos Koets
0
Hier mijn column van 29 oktober 2008 die ik nooit heb doorgezet naar de iex. Achteraf is het altijd makkelijk kletsen, maar toen was er al iets aan de hand.

Gr. Jos

110% executiewaarde!!
Als columnist is het altijd moeilijk om te beoordelen of geruchten in de markt nu waar zijn of niet. Vooral als het om een gerucht gaat, die zal in slaan als een bom. Grote twijfel en vooral de vraag waarom overheersen al een paar dagen bij mij. Toch vind ik dat u als lezer recht heeft om te weten wat er in de wandelgangen van de hypotheekmarkt wordt gefluisterd. Het klinkt te absurd voor woorden maar de maximale verstrekking voor hypotheken zonder NHG zou worden verlaagd naar 110%. Ja u leest het goed! Van de week kwam wel Fortis met een bericht dat zij geen 130% meer verstrekken maar terug gaan naar 125%. Echter dit nog verder verlagen naar 110%, wat zijn dan wel niet de gevolgen voor de hypotheekmarkt en natuurlijk de huizenprijzen?

Gevolgen
De gevolgen zouden enorm zijn. Vooral voor starters betekent dit nog meer grote problemen. Waar normaal maximaal 125% van de executiewaarde wordt verstrekt, wordt dit nu 15% minder. De kosten koper van gemiddeld 10% kunnen dan niet meer volledig worden meegefinancierd in de hypotheek. Een rekenvoorbeeld ter verduidelijking waarbij ik een koopprijs neemt van 300.000 euro en kosten koper van 10%. De executiewaarde is 270.000 euro wat 90% is van de koopprijs.

Nu Eventueel in de toekomst
Koopprijs woning 300.000 300.000
Kosten koper 30.000 30.000
Benodigde hypotheek 330.000 330.000
Maximale hypotheek 337.500 319.000
Eigen middelen 0 11.000

Duidelijk is te zien dat een starter eigen middelen moet meenemen om de hypotheek rond te kunnen krijgen. De gevolgen zijn dan ook groot want hoeveel starters in Nederland hebben daadwerkelijk iets gespaard om dit op te kunnen brengen. Meestal is er juist sprake van een lening die nog gesaneerd moet worden in de hypotheek. In ieder geval zal ook de huizenmarkt hier flink onder gaan leiden. Deze zit nu al gedeeltelijk op slot, maar gaat dan volkomen dicht. Toekomstige kopers gaan afwachten omdat zij weten dat de huizenprijzen gaan dalen. Echter ook geldgevers krijgen een groot probleem. Waar in het verleden nog 125% van de executiewaarde werd verstrekt aan kopers, hebben deze nu een te hoge hypotheek. Door de lagere verstrekkingsnorm en een eventuele daling van de huizenprijzen lopen eerder verstrekte hypotheken steeds verder uit de pas. Dit kan dan weer leiden tot verder ingrijpen door middel van hertaxaties vanuit de kant van de geldgevers. Een volgende stap waar ik eigenlijk niet aan wil denken, kan dan zijn om extra aflossingen te eisen van klanten. U begrijpt dit scenario is echt niet leuk, want heel Nederland zal op zijn kop staan.

Veilige haven
Betreffende hypotheken met NHG lijkt er op het eerste gezicht niets te veranderen. Deze hebben heel andere normen en worden niet gebaseerd op de executiewaarde. Een veilige haven dus als u nog een hypotheek wilt hebben. Ik kan mij echter niet voorstellen dat dan ook de verstrekking nog hetzelfde zal blijven. Waar nu nog vier keer het inkomen wordt verstrekt, zal dit zeker iets minder worden. Ook hier zal dus voor meer zekerheid worden gekozen. De vraag blijft waarom deze stap, die gelukkig nog niet definitief is, wordt genomen. Is de kredietcrisis hier de oorzaak van of zijn geldgevers van mening dat de huizenprijzen de komende tijd flink gaan dalen? Ik was eigenlijk van mening dat het bij de geldgevers weer iets beter gaat na het ingrijpen van Minister Bos. Ik heb in ieder geval diverse bronnen geraadpleegd. Deze personen die gaan over de hoogte van de hypotheekrente en de hypotheekvormen hebben niet gereageerd op mijn mails. Blijft over de bronnen die wat verder weg staan van de uiteindelijke beslissingen die worden genomen. Tot op heden hebben zij mij nooit in de steek gelaten. Echter nu hoop ik weldegelijk dat zij mij verkeerd hebben ingelicht en dat ik met deze column volledig de plank misslaat!

Apekool
1
quote:

jkoets schreef:


Koopprijs woning 300.000 300.000
Kosten koper 30.000 30.000
Benodigde hypotheek 330.000 330.000
Maximale hypotheek 337.500 319.000
Eigen middelen 0 11.000

Duidelijk is te zien dat een starter eigen middelen moet meenemen om de hypotheek rond te kunnen krijgen.


Hmm, een starter die een woning van 3 ton koopt. Hier een realisticher voorbeeld gebaseerd op de 100% regel die de AFM nu voorstelt:

Als je vanuit je huurwoning/kamer (net na je studie of school) direct begint met geld uit te geven zoals je dat zou kunnen doen als je een huis zou kopen, dan houdt je flink over, of je woont veel te duur.

Ik zou dan rekenen met een hypotheekschuld van 100% woningwaarde + aflossing (zeg spaarhypotheek).

Stel dat je een woning wil kopen van "slechts" EUR 150.000 bij een rente van 5.5% tien jaar vast, je zal dan ca. EUR 20.000 moeten sparen: 10% kosten + EUR 5000 voor inrichting. Ik ga er hier van uit dat het ook normaal is dat je niet direct nieuwe Leolux banken en Pastoe kasten nodig hebt.

Maandkosten voor je eigen huis:
bruto rente = 150000 x 0.055 = 8250 p/j
netto rente = 8250 x 0.58 + 150000 x 0.008 x 0.42 = 5289 p/j
netto aflossing = 1980 p/j
gas/water/licht = 2000 p/j
kosten woning = 3000 p/j (incl. belastingen, blijft een beetje gokken)
Totaal: (5289 + 1980 + 2000 + 3000) / 12 = 1022 per maand

Je mag gerust schieten op de bedragen hierboven, maar ik stel dus dat je ruim 1000 euro per maand aan je koopwoning kwijt zou zijn.

Als je dan voor EUR 450 huurt (incl. huursubsidie!) dan ga je dus gemakkelijk 400 euro p/m overhouden, zo niet dan kun je de woning toch al niet betalen. Na 4 jaar sparen heb je voldoende, als je compleet bij de Emmaus inkoopt of nog zuiniger bent dan ben je na 3 jaar al klaar.

Waar precies zit nu het probleem? Als je in de aanloop naar je eerste huis al niet de tering naar de nering kan zetten, dan is het bijzonder verstandig die hele koop maar te vergeten.

Groeten,
V.Post

PS: ik geef direct toe dat de timing van de AFM ergens tussen onhandig en verdacht zweeft... dit is een maatregel die al in 1997 ingevoerd had moeten worden
paulta
0
"naar voren gehaalde rijkdom en weelde".
In het VK werd er geleend op de toekomstige >10% waardestijging per jaar van het onroerend goed.
Tienduizenden zogenaamde adviseur/tussenpersonen(lees:dealers)hebben geweldige tijden meegemaakt en de boel opgepompt tot in de hemel.
enige opschoning in de komende jaren is natuurlijke marktwerking.
Het blijft natuurlijk best sneu voor die jonge gezinnen die er "vol zijn ingelegd" met hun hele hebbe en houwe ...
het liquideren van dit soort gevallen als "core-business" van de rabo !!!
Jos Koets
0
Beste V post,

Natuurlijk kan een starter gaan huren. Maar wie krijgt een huurhuis van 450 euro en hoeveel van deze prijscategorie zijn er direct beschikbaar. Een starter wil meestal niet een paar jaar wachten.

Gr. Jos
[verwijderd]
0
De woningprijzen zijn de afgelopen 20 jaar door de toen geliberalisserde banken kunstmatig opgepompt door een veel te soepele leningverstrekking. Nu de prijzen 4x zo hoog zijn en de woningmarkten in de eveneens geliberaliseerde angelsaksische landen al een glijvlucht naar beneden hebben gemaakt is het een illusie dat nederland met allerlei kunsgrepen de prijsdaling kan voorkomen. Gevolg: over een paar jaar zitten we met een hele generatie die een woning met een forse onderwaarde hebben (met wel het "voordeel" dat scheiden onvoordelig uitvalt). Terecht dat de AFM jonge mensen tegen zichzelf in bescherming probeert te nemen tegen het naderende onheil.
[verwijderd]
0
Beste kijkbuis mensen,

Gister avond hebben we dhr.Highvorst mogen bekijken.Dat deze man nog niet word opgepakt voor de diverse zedendelicten. na het verkrachten van ons zorgstelsel nu ook nog maar even de huizenmarkt erbij doen. Het probleem van de windowsbeeldbuis kijkers is dat men nu echt volkomende krank aan het worden is.

En ik maar denken dat de overheid volksvertegenwoordigers zijn. Of word dit dan toch uiteindelijk de aanloop voor het controle alt delete van de hypotheek aftrek. zodat het salaris van van al onze volksvertegenwoordiger toch afgedekt kan gaan worden voor de komende jaren.(o.a ABN, ING en FORTIS) laat het klootjes volk maar lekker ploeteren.

lange leven het tunnelvisie bestuur

Apekool
2
quote:

jkoets schreef:


Beste V post,

Natuurlijk kan een starter gaan huren. Maar wie krijgt een huurhuis van 450 euro en hoeveel van deze prijscategorie zijn er direct beschikbaar. Een starter wil meestal niet een paar jaar wachten.

Gr. Jos


Beste Jos,

Is dit niet de kern van de zaak: nu direct en niet als ik er al een inspanning voor heb gedaan?
Juist als het om fenomenaal grote bedragen gaat is het goed om eerst een inspanning te moeten leveren, dat plaatst die gigantische schuld direct in een beter perspectief.
Een starter heeft een toetsingsinkomen van 0 direct na school/universiteit en komt op die grond automatisch in aanmerking voor goedkope woningen & huursubsidie. Wel op tijd inschrijven bij woningstichtingen uiteraard, maar ook particulier kan je nog steeds huren onder de subsidiegrens.

Groeten,
V.Post
[verwijderd]
5
quote:

jkoets schreef:


Een starter wil meestal niet een paar jaar wachten.


Kijk, en daar wringt de schoen.
voda
0
quote:

v.post schreef:


......

Een starter heeft een toetsingsinkomen van 0 direct na school/universiteit en komt op die grond automatisch in aanmerking voor goedkope woningen & huursubsidie. Wel op tijd inschrijven bij woningstichtingen uiteraard, maar ook particulier kan je nog steeds huren onder de subsidiegrens.

Groeten,
V.Post

Niet hier in de Randstad hoor. Of je moet enorm geluk hebben. Ik woon in Den Haag, waar woon jij?
[verwijderd]
3
dan wordt het misschien tijd dat woningbouwcorporaties weer gaan doen waar ze voor opgericht zijn, nl. betaalbare huurwoningen ontwikkelen.

en niet waar ze nu het merendeel van hun tijd mee verdrijven, het ombouwen van sociale huurwoningen naar vrije sector en koopwoningen en het ontwikkelen van nieuwbouw koopwoningen.
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef:


Het zal dadelijk hier stil worden. :-)

Boze Sesamstraatfans 'desnoods naar Plasterk'


Misschien kan ze Plasterk ze wijzen op een nieuwe technologische ontwikkeling genaamd de video recorder.
[verwijderd]
0
quote:

BJL schreef:


dan wordt het misschien tijd dat woningbouwcorporaties weer gaan doen waar ze voor opgericht zijn, nl. betaalbare huurwoningen ontwikkelen.

en niet waar ze nu het merendeel van hun tijd mee verdrijven, het ombouwen van sociale huurwoningen naar vrije sector en koopwoningen en het ontwikkelen van nieuwbouw koopwoningen.

Precies.....net zoals banken zich weer moeten gaan bezighouden met ouderwets bankieren moeten de WBcorporaties zich weer primair bezig gaan houden met ouderwets sociaal verhuren.....ipv investeren in allerlei complexe projecten zoals hotels, boten, vliegtuigen, bedrijventerreinen, evenementen etc.

Het lijkt wel alsof zo een beetje alles de afgelopen decennia uit de pas is gaan lopen en de focus terug naar de kernactiviteiten kan absoluut geen kwaad.
paulta
0
[verwijderd]
0
quote:

paulta schreef:


ING:"5 procent huizenbezitters komt in problemen"
www.vastgoedmarkt.nl
Tel daar die 16% van rabo bij ....


Vraagje: ben jij wel eens blij?

Golfgep
328 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Handelshoop stuwt Europese beurzen

17:45 De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten het weekend in gegaan. Beleggers reageerden op uitspraken van ... 1

  Indices

  AEX 598,96 +0,62%
  EUR/USD 1,1052 +0,26%
  Germany30^ 13.230,00 +0,38%
  Gold spot 1.467,44 -0,25%
  LDN100-24h 7.301,54 -0,17%
  NY-Nasdaq Composite 8.479,02 -0,04%
  US30# 27.942,48 +0,60%

  Stijgers

  Kiadis...
  +13,39%
  Boskalis
  +3,60%
  BESI
  +3,37%
  ASMI
  +2,76%
  TKH
  +2,55%

  Dalers

  OCI
  -4,59%
  Nedap
  -2,64%
  Alfen ...
  -2,41%
  Sif Ho...
  -1,56%
  ForFar...
  -1,38%

  Nieuws Forum Meer»

  (1)

  Kaviaar op 15-nov-19 17:50
  (5)

  De Struikrover op 15-nov-19 17:43
  (1)

  serieus op 15-nov-19 17:27
  (3)

  handkerchief op 15-nov-19 17:17
  (1)

  Erny op 15-nov-19 17:14

  Column Forum Meer»

  (69)

  morgen1 op 15-nov-19 18:34
  (3)

  Erny op 15-nov-19 18:33
  (112)

  Call me Put op 15-nov-19 16:10
  (23)

  dasokwat op 15-nov-19 14:30
  (2)

  mador op 15-nov-19 14:19