Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8.974 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 444 445 446 447 448 449 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ffff
0
Maatwerk in de uitkeringsfase? Direct bij je pensionering een groot bedrag opnemen? Dat is diefstal van langer levenden (denk daar maar eens over na).

Meer keuzevrijheid is een schone theorie, een met veel woorden bepleite VVD-hobby.


Even vooropgesteld, Beperktedijkbeweaking: Ik heb je lange posting zo vroeg in de morgen een paar keer gelezen en constateer zoals zo vaak, dat wij echt fundamenteel totaal anders tegen financiële zaken aankijken.

Neem nu uit jouw posting vanmorgen de bovenstanade zin.


JOUW opvatting dat de pensioenreserve niet opgenomen zou mogen worden is ook maar een opinie, is ook maar een stelling.
Ik begrijp best waarom je die mening bent toegedaan, maar als vrije burgers zijn er ook mensen, zoals ik, die juist wel vinden dat ze die reserves zouden moeten kunnen opnemen en dan verder zelf mee doen wat ze willen.


In de praktijk gebeurt dat ook: Toen ik 65 werd , werd ik overspoeld door allerlei verzekeringsfirma's wat ze mij allemaal voor uitkeringen konden toezeggen als het opgebouwde pensioenbedrag bij hen terecht zou komen. Maar gelukkig kon je het, na fikse afrekening met de fiscus ( drie onderdelen , dus drie maal flink afgeroomd) toch ook op je eigen naam krijgen. Niet alleen was dat toch nog de moeite, maar ik vind ook gewoon principieel, dat het schandalig is, dat je niet aan je opgebouwde pensioen meer zou kunnen komen.

JOUW posting spreekt duidelijke taal, maar mijn reactie is alleen maar bedoeld om aan te geven dat er ook mensen zijn die het daar helemaal niet mee eens zijn, en ECHT blij zijn dat ze hun pensioen niet geregeld zien door een onderdeel van Ageas, van ING, van Aegon etc, maar heel eenvoudig...in eigen hand.

Peter
Beperktedijkbewaking
0
quote:

FinCentre schreef op 1 mrt 2019 om 11:41:


[...]
Haha!! Hilarisch, Han. Leg een lopendebandmedewerker maar eens uit dat een robot zijn werk sneller, goedkoper en beter kan.
FinCentre

Sorry, de vergelijking ontgaat me.

Beperktedijkbewaking
0
quote:

ffff schreef op 1 mrt 2019 om 12:05:


Maatwerk in de uitkeringsfase? Direct bij je pensionering een groot bedrag opnemen? Dat is diefstal van langer levenden (denk daar maar eens over na).

Meer keuzevrijheid is een schone theorie, een met veel woorden bepleite VVD-hobby.


Even vooropgesteld, Beperktedijkbewaking: Ik heb je lange posting zo vroeg in de morgen een paar keer gelezen en constateer zoals zo vaak, dat wij echt fundamenteel totaal anders tegen financiële zaken aankijken.

Neem nu uit jouw posting vanmorgen de bovenstaande zin.

JOUW opvatting dat de pensioenreserve niet opgenomen zou mogen worden is ook maar een opinie, is ook maar een stelling.
Ik begrijp best waarom je die mening bent toegedaan, maar als vrije burgers zijn er ook mensen, zoals ik, die juist wel vinden dat ze die reserves zouden moeten kunnen opnemen en dan verder zelf mee doen wat ze willen.


In de praktijk gebeurt dat ook: Toen ik 65 werd , werd ik overspoeld door allerlei verzekeringsfirma's wat ze mij allemaal voor uitkeringen konden toezeggen als het opgebouwde pensioenbedrag bij hen terecht zou komen. Maar gelukkig kon je het, na fikse afrekening met de fiscus (drie onderdelen, dus drie maal flink afgeroomd) toch ook op je eigen naam krijgen. Niet alleen was dat toch nog de moeite, maar ik vind ook gewoon principieel, dat het schandalig is, dat je niet aan je opgebouwde pensioen meer zou kunnen komen.
...

MIJN opvatting dat de pensioenreserve niet opgenomen zou mogen worden is niet alleen een opinie, maar ook een onderbouwde stelling in het geval van collectieve pfn waarbij het langlevenrisico gedeeld wordt.
Het zou ten koste gaan van langer levenden. Kennelijk heb je daar nog niet (genoeg) over nagedacht.

Als het om levensverzekeringen en pensioenvoorzieningen bij verzekeringsmaatschappijen gaat, spreek ik je niet tegen. Dat zijn echt persoonlijke potjes, dus wat je daarmee doet (bv. een deel ineens opnemen) gaat niet ten koste van andere verzekerden.

Beperktedijkbewaking
0
quote:

josti5 schreef op 1 mrt 2019 om 08:36:


Dat zijn te gevoelige, baantjes kostende, promotie belemmerende vragen, BDB...
Meelopen in de ganzenmars, anders lig je er uit.

Hetzelfde zie je bij openlijk PVV-leden gebeuren.
Martin Bosma geeft er in zij boek 'de schijnélite van de valse munters' diverse voorbeelden van.

Ja, in vele lagen van de maatschappij zijn er informele maar machtige politieke en institutionele kartels.

FinCentre
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 1 mrt 2019 om 13:26:


[...]
Sorry, de vergelijking ontgaat me.

En dat voor een toegepast wiskundige!
voda
0
Pensioenfondsen zien dekkingsgraad stijgen

(ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in februari gestegen van 106 naar 108 procent. Dit bleek vrijdag uit de maandelijkse Pensioenthermometer van Aon.

Na maanden van daling liep de rente in februari 2019 weer iets op en ook de aandelenbeurzen noteerden goede rendementen.

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef in februari stabiel op 108 procent. Dat is hoger dan het wettelijke vereiste minimum van 104,3 procent, maar een aantal fondsen zit hier nog onder.

"Mogelijke kortingen per jaareinde 2019 en 2020 zijn daardoor nog niet van de baan", aldus Aon.

Het vermogen van pensioenfondsen nam in februari volgens Aon verder toe. Het herstel op de financiële markten sinds januari zette in februari door, ondanks de Brexit-perikelen en het dalende consumentenvertrouwen.

“Gevoed door goede berichten over handelsafspraken tussen Amerika en China behaalden de aandelenmarkten 3 procent rendement. In het kielzog van de aandelen daalden de kredietopslagen van obligaties. High yield en emerging markets debt behaalden goede resultaten, ondanks de gestegen rente. De vastrentende waardenportefeuille steeg met 0,7 procent. Per saldo nam de portefeuille met ongeveer 0,7 procent in waarde toe”, aldus Aon.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Foutje', ABP keerde 4 jaar lang te veel pensioen uit en nu moeten 700 gepensioneerden 3 miljoen euro terugbetalen

ANP 1 uur geleden

© Aangeboden door Business Insider Inc

Pensioenfonds ABP haalt, na een fout, circa drie miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerd pensioen terug bij 700 gepensioneerden.

Zij ontvingen de afgelopen vier jaar van ABP een partnertoeslag, terwijl zij daar, volgens ABP, geen recht op hadden. De gepensioneerden wisten dit niet en worden hierdoor flink gedupeerd.

Zij hebben het ontvangen pensioengeld al uitgegeven en moeten nu van een verlaagd pensioen duizenden euro’s terugbetalen. Dit meldt tv-programma Meldpunt (MAX), dat vrijdagavond aandacht aan de zaak besteedt.

De fout werd eind 2014 gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die had niet aan APG, de uitvoeringsorganisatie van ABP, doorgegeven dat de inkomenssituaties van de betrokken pensioendeelnemers was veranderd. Daardoor hadden zij geen recht meer op een toeslag van ABP.

Zo stapelde een maandbedrag van een paar honderd euro zich op tot duizenden euro’s aan onterecht uitgekeerd pensioen per persoon.
ABP, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, heeft excuses aangeboden voor de wijze waarop de gedupeerden zijn overvallen door de terugvorderingsactie. Uiteindelijk moet het te veel ontvangen pensioengeld overigens wel worden terugbetaald, aldus ABP. Ook de SVB verontschuldigt zich.

LEES MEER:
Waarom je pensioen daalt, uitgelegd in 500 woorden

Ruim 10 miljoen Nederlanders kunnen last krijgen van korting op hun pensioen, waarschuwt DNB

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/fo...
voda
0
Nederlands pensioenfonds koopt deel Zaventem: ‘Prijskaartje bijna 1 miljard euro’

De Nederlandse pensioenuitvoerder APG, de Australische investeerder QIC en verzekeraar Swiss Life hebben samen een aanzienlijk aandeel gekocht in Brussels Airport, ook bekend als Zaventem. Het trio kocht het belang van 36 procent in de luchthaven van vertrekkend aandeelhouder Macquarie, een Australische investeringsbank.

Sander van Mersbergen 16-03-19, 14:14 Laatste update: 15:12

APG werkt namens het ABP, dat de pensioenen van ambtenaren beheert. Ook het Canadese pensioenfonds Omers en een consortium waarin het Nederlandse pensioenfonds PGGM deelnam, waren in de race om het belang in Zaventem te kopen. Zij hadden het nakijken. De Belgische krant De Tijd becijfert dat Zaventem in totaal 7 miljard euro waard is, en dat de drie partijen samen ongeveer 2 miljard euro betaalden.

Het kapitaal is na afronding van de deal als volgt verdeeld: APG 16,8 procent, QIC ook 16,8 procent, Swiss Life 2,4 procent, de Belgische overheid 25 procent plus één aandeel en pensioenfonds OTPP 39 procent. Dit zou betekenen dat APG een bedrag rond 1 miljard euro geïnvesteerd heeft. Het pensioenfonds noemt geen bedragen.

Afronding van de transactie vindt naar verwachting in de komende maanden plaats en is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouder, meldt APG op zijn site. Patrick Kanters, Managing Director Global Real Assets bij APG: “Als pensioenbelegger zijn wij voortdurend op zoek naar aantrekkelijke investeringen in infrastructuur wereldwijd, die ons helpen om stabiele en lange termijn rendementen te realiseren voor ABP en andere pensioenfondsklanten waar we voor werken.”

Kans
“Deze investering in Brussels Airport, die we namens ABP doen, sluit naadloos aan op onze strategie, aangezien het een aantrekkelijke kans is om toegang te krijgen tot kwalitatief hoogwaardige, robuuste infrastructuur met een veelbelovend groeipotentieel op lange termijn.”

Brussels Airport is de grootste luchthaven van België met in 2018 25,7 miljoen passagiers.

www.ad.nl/economie/nederlands-pensioe...
voda
0
Jong en oud tegen korten pensioenen

MONSTERVERBOND
Pensioenfondsen die het water aan de lippen staat, moeten twee jaar respijt krijgen voor ze moeten korten. Dat stelt een monsterverbond van GroenLinks en 50PLUS. Vandaag, op de dag van de pensioendemonstraties, dienen ze een initiatiefwet in.

Laurens Kok 18-03-19, 10:42

Als het kabinet het draagvlak voor een nieuw pensioenstelsel echt wil vergroten, moet het de dreigende kortingen van tafel halen, stellen 50PLUS en GroenLinks. Volgens de twee partijen gebruikt D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de huidige spelregels als drukmiddel om de vakbonden ‘het mes op de keel te zetten’.

Volgens die regels moeten pensioenfondsen met een te kleine buffer namelijk na vijf jaar beginnen met korten. Voor pensioenfondsen in de metaalsector dreigt daardoor dat zij op 1 januari 2020 met afstempelen zouden moeten beginnen. En dat terwijl zowel politiek als sociale partners het er eigenlijk al over eens zijn dat er een nieuw, minder zeker stelsel moet komen waarbij die kortingen van tafel zouden zijn. Er is alleen nog geen akkoord. Sterker nog, er wordt op dit moment helemaal niet onderhandeld.

Chantage
Aan de rendemen­ten van de fondsen ligt het niet

Martin van Rooijen (50Plus)
,,Het is domweg niet uit te leggen aan pensioendeelnemers dat ze pensioen moeten inleveren, terwijl dat met het nieuwe stelsel helemaal niet had gehoeven”, zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. Zijn 50PLUS-collega Martin van Rooijen spreekt zelfs van ‘chantage’: ,,Koolmees zet enorme druk op de vakbonden. En dat over de rug van pensioendeelnemers.” Als pensioenfondsen kortingen twee jaar langer mogen uitstellen, redeneren beiden, geeft dat alle onderhandelaars tijd en lucht om er alsnog samen uit te komen.

Vandaag dienen de twee partijen daarom een initiatiefwet in. Opmerkelijk is de combinatie wel. 50PLUS bedient vooral gepensioneerden, GroenLinks heeft juist een relatief jonge achterban. En ook tussen de twee Kamerleden gaapt een behoorlijke generatiekloof. Van Rooijen, met 76 jaar het oudste Kamerlid, werd in 1942 geboren, Smeulders is van 1987. ,,Martin was tien jaar voordat ik werd geboren al staatssecretaris (in het kabinet-Den Uyl, red.)”, grinnikt Smeulders.

Het leeftijdsverschil weerhoudt hen niet om de handen ineen te slaan. ,,Wij willen juist laten zien dat we er zijn voor jong én oud”, zegt Smeulders. ,,Nu wordt vaak gedaan alsof in de pensioendiscussie oud tegenover jong staat. Maar dat is een valse tegenstelling. De tegenstelling tussen lager en hoger opgeleiden is vele malen groter: lager opgeleiden beginnen eerder met werken en betalen dus langer premie, maar worden minder oud en genieten dus minder lang van hun pensioen. Daarnaast is er een groeiende groep mensen, zzp’ers, flexwerkers, die helemaal geen aanvullend pensioen opbouwt.” Volgens Van Rooijen is een denkomslag nodig: ,,Zolang het verkeerde beeld bestaat dat ouderen de pot leeg eten komen we er niet uit.”

Rendementen
Van Rooijen benadrukt dat het voorstel pensioenkortingen moet afwenden, en niet als hoofddoel heeft om indexatie van pensioenen dichterbij te brengen, want over dat laatste denkt GroenLinks wél anders dan zijn partij. ,,Vergeet niet, de metaalsector hééft al een keer een pensioenkorting voor de kiezen gehad van 7 procent. Dat zou volgens de huidige spelregels, die in een heel andere tijd bedacht zijn, nóg een keer moeten. Terwijl iedereen weet dat het kunstmatig laag houden van de rente door de Europese Centrale Bank ervoor heeft gezorgd dat de dekkingsgraden zo laag zijn. Aan de rendementen die de fondsen maken ligt het niet. Toch moeten zij zich arm rekenen.”

Bij GroenLinks is sprake van voortschrijdend inzicht, erkent Smeulders. ,,Het stelsel zoals we dat nu kennen is wel heel erg prudent. Dat zei Jesse Klaver inderdaad een aantal jaar geleden nog niet. Daarin zijn wij opgeschoven.” Het duo hoopt dat naast de oppositie ook de coalitiepartijen hun kant op zullen komen. Smeulders: ,,Op korte termijn verwacht ik niet veel steun, maar hoe dichterbij de kortingen komen, hoe groter de kans dat zij die willen afwenden.”

www.ad.nl/economie/jong-en-oud-tegen-...
hirshi
0
quote:

voda schreef op 18 mrt 2019 om 13:02:


Jong en oud tegen korten pensioenen

MONSTERVERBOND
Pensioenfondsen die het water aan de lippen staat, moeten twee jaar respijt krijgen voor ze moeten korten. Dat stelt een monsterverbond van GroenLinks en 50PLUS. Vandaag, op de dag van de pensioendemonstraties, dienen ze een initiatiefwet in.

Laurens Kok 18-03-19, 10:42

Als het kabinet het draagvlak voor een nieuw pensioenstelsel echt wil vergroten, moet het de dreigende kortingen van tafel halen, stellen 50PLUS en GroenLinks. Volgens de twee partijen gebruikt D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de huidige spelregels als drukmiddel om de vakbonden ‘het mes op de keel te zetten’.

Volgens die regels moeten pensioenfondsen met een te kleine buffer namelijk na vijf jaar beginnen met korten. Voor pensioenfondsen in de metaalsector dreigt daardoor dat zij op 1 januari 2020 met afstempelen zouden moeten beginnen. En dat terwijl zowel politiek als sociale partners het er eigenlijk al over eens zijn dat er een nieuw, minder zeker stelsel moet komen waarbij die kortingen van tafel zouden zijn. Er is alleen nog geen akkoord. Sterker nog, er wordt op dit moment helemaal niet onderhandeld.

Chantage
Aan de rendemen­ten van de fondsen ligt het niet

Martin van Rooijen (50Plus)
,,Het is domweg niet uit te leggen aan pensioendeelnemers dat ze pensioen moeten inleveren, terwijl dat met het nieuwe stelsel helemaal niet had gehoeven”, zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. Zijn 50PLUS-collega Martin van Rooijen spreekt zelfs van ‘chantage’: ,,Koolmees zet enorme druk op de vakbonden. En dat over de rug van pensioendeelnemers.” Als pensioenfondsen kortingen twee jaar langer mogen uitstellen, redeneren beiden, geeft dat alle onderhandelaars tijd en lucht om er alsnog samen uit te komen.

Vandaag dienen de twee partijen daarom een initiatiefwet in. Opmerkelijk is de combinatie wel. 50PLUS bedient vooral gepensioneerden, GroenLinks heeft juist een relatief jonge achterban. En ook tussen de twee Kamerleden gaapt een behoorlijke generatiekloof. Van Rooijen, met 76 jaar het oudste Kamerlid, werd in 1942 geboren, Smeulders is van 1987. ,,Martin was tien jaar voordat ik werd geboren al staatssecretaris (in het kabinet-Den Uyl, red.)”, grinnikt Smeulders.

Het leeftijdsverschil weerhoudt hen niet om de handen ineen te slaan. ,,Wij willen juist laten zien dat we er zijn voor jong én oud”, zegt Smeulders. ,,Nu wordt vaak gedaan alsof in de pensioendiscussie oud tegenover jong staat. Maar dat is een valse tegenstelling. De tegenstelling tussen lager en hoger opgeleiden is vele malen groter: lager opgeleiden beginnen eerder met werken en betalen dus langer premie, maar worden minder oud en genieten dus minder lang van hun pensioen. Daarnaast is er een groeiende groep mensen, zzp’ers, flexwerkers, die helemaal geen aanvullend pensioen opbouwt.” Volgens Van Rooijen is een denkomslag nodig: ,,Zolang het verkeerde beeld bestaat dat ouderen de pot leeg eten komen we er niet uit.”

Rendementen
Van Rooijen benadrukt dat het voorstel pensioenkortingen moet afwenden, en niet als hoofddoel heeft om indexatie van pensioenen dichterbij te brengen, want over dat laatste denkt GroenLinks wél anders dan zijn partij. ,,Vergeet niet, de metaalsector hééft al een keer een pensioenkorting voor de kiezen gehad van 7 procent. Dat zou volgens de huidige spelregels, die in een heel andere tijd bedacht zijn, nóg een keer moeten. Terwijl iedereen weet dat het kunstmatig laag houden van de rente door de Europese Centrale Bank ervoor heeft gezorgd dat de dekkingsgraden zo laag zijn. Aan de rendementen die de fondsen maken ligt het niet. Toch moeten zij zich arm rekenen.”

Bij GroenLinks is sprake van voortschrijdend inzicht, erkent Smeulders. ,,Het stelsel zoals we dat nu kennen is wel heel erg prudent. Dat zei Jesse Klaver inderdaad een aantal jaar geleden nog niet. Daarin zijn wij opgeschoven.” Het duo hoopt dat naast de oppositie ook de coalitiepartijen hun kant op zullen komen. Smeulders: ,,Op korte termijn verwacht ik niet veel steun, maar hoe dichterbij de kortingen komen, hoe groter de kans dat zij die willen afwenden.”

www.ad.nl/economie/jong-en-oud-tegen-...Jesse klaver ziet het licht en heeft geleerd.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

voda schreef op 18 mrt 2019 om 13:02:


MONSTERVERBOND
Pensioenfondsen die het water aan de lippen staat, moeten twee jaar respijt krijgen voor ze moeten korten. Dat stelt een monsterverbond van GroenLinks en 50PLUS. Vandaag, op de dag van de pensioendemonstraties, dienen ze een initiatiefwet in.

Als het kabinet het draagvlak voor een nieuw pensioenstelsel echt wil vergroten, moet het de dreigende kortingen van tafel halen, stellen 50PLUS en GroenLinks. Volgens de twee partijen gebruikt D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de huidige spelregels als drukmiddel om de vakbonden ‘het mes op de keel te zetten’.

Volgens die regels moeten pensioenfondsen met een te kleine buffer namelijk na vijf jaar beginnen met korten. Voor pensioenfondsen in de metaalsector dreigt daardoor dat zij op 1 januari 2020 met afstempelen zouden moeten beginnen. En dat terwijl zowel politiek als sociale partners het er eigenlijk al over eens zijn dat er een nieuw, minder zeker stelsel moet komen waarbij die kortingen van tafel zouden zijn. Er is alleen nog geen akkoord. Sterker nog, er wordt op dit moment helemaal niet onderhandeld.

Martin van Rooijen (50Plus)
,,Het is domweg niet uit te leggen aan pensioendeelnemers dat ze pensioen moeten inleveren, terwijl dat met het nieuwe stelsel helemaal niet had gehoeven”, zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. Zijn 50PLUS-collega Martin van Rooijen spreekt zelfs van ‘chantage’: ,,Koolmees zet enorme druk op de vakbonden. En dat over de rug van pensioendeelnemers.” Als pensioenfondsen kortingen twee jaar langer mogen uitstellen, redeneren beiden, geeft dat alle onderhandelaars tijd en lucht om er alsnog samen uit te komen.
...


Terecht hanteert van Rooijen (50PLUS) het woord chantage.
De werkgevers weten minister Koolmees op hun hand. Samen houden ze de pensioenfondsen en de gepensioneerden aan het lijntje door te weigeren iets aan het FTK en de daarin besloten rekenrente te doen als ze niet hun zin krijgen m.b.t. een nieuw pensioenstelsel. Terwijl deze zaken best los van elkaar behandeld kunnen worden.
Zolang deze chantage voortduurt, houden we in NL die belachelijk lage rekenrente, verreweg de laagste van Europa. Overal indexeert men, behalve hier, terwijl de beleggingsrendementen van onze pfn prima zijn. Bij sommige pfn dreigen door deze achterhaalde en formalistische beKNOTting zelfs volstrekt onnodige kortingen. Ook de opgebouwde aanspraken van nog werkende deelnemers worden dan gekort.

Dit kabinet gaat schandalig om met de centen en de rechten van de huidige en toekomstige gepensioneerden!

voda
0
Pensioenfondsen onder druk door lage rente

(ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in maart gedaald van 108 naar 106 procent. Dit bleek maandag uit de maandelijkse Pensioenthermometer van Aon.

In februari liep de rente nog wat op maar na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve half maart, kwamen de rentes weer onder druk te staan.

"De aandelenbeurzen noteerden weliswaar goede rendementen, maar dit kon het effect van de rente niet teniet doen", aldus Aon. "De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, dempte het effect van de dalende rente enigszins, maar daalde wel naar 2,2 procent. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 5 procent toe."

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, is in maart stabiel gebleven op 108 procent. Dat is hoger dan het wettelijke vereiste minimum van 104,3 procent maar een aantal fondsen zit hieronder.

Het vermogen van pensioenfondsen steeg in maart wel vanwege het optimisme op de financiële markten, ondanks de aanhoudende onzekerheid rond Brexit en een verzwakt Amerikaans consumentenvertrouwen.

Ten opzichte van een jaar geleden staan de pensioenfondsen er echter minder goed voor, waarschuwde Aon maandag.

"De cijfers van maart laten zien dat de financiële positie van de fondsen kwetsbaar blijft. De aandelenmarkten hebben het eerste kwartaal goede resultaten genoteerd, maar de vraag of er op dit moment geen overwaardering plaatsvindt, is legitiem."

Het is volgens Aon onzeker hoe de rentes zich gaan ontwikkelen en daarom zou een aantal pensioenfondsen in 2019 of 2020 mogelijk toch moeten korten op de uitkeringen. "De rente is op een historisch laag punt terecht gekomen en er hoeft maar iets met de aandelen te gebeuren en de fondsen zijn terug in de gevarenzone."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Sterke vermogenswinst PFZW in eerste kwartaal

(ABM FN-Dow Jones) Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft in het eerste kwartaal een sterk beleggingsresultaat behaald van 18 miljard euro, maar zag de beleidsdekkingsgraad toch zakken doordat de rekenrente daalde. Dat maakte het pensioenfonds donderdag bekend.

Omdat de verplichtingen minder snel stegen dan de bezittingen, verbeterde de actuele dekkingsgraad van 97,5 procent naar 99,2 procent. De beleidsdekkingsgraad, die over een langere periode wordt gemiddeld, daalde echter van 101,3 naar 100,9 procent.

PFZW profiteerde in het afgelopen kwartaal van het grotere optimisme over een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China en de centrale banken die het monetaire beleid voorlopig ruim lijken te willen houden. De aandelenportefeuille werd 11,5 procent meer waard. Ook beleggingen in opkomende markten en vastgoed rendeerden goed: een plus van 8,4 procent. Grondstoffen leverden zelfs een rendement van 24 procent op.

Zo steeg het vermogen van het pensioenfonds met bijna 18 miljard euro, of 8,5 procent, tot 216,6 miljard euro.

De verplichtingen stegen met 14 miljard tot 218 miljard euro, doordat de rente tot het laagste niveau ooit voor het fonds, van 1,44 naar 1,18 procent.

De beleidsdekkingsgraad lag eind vorig jaar voor het vierde jaar op rij onder de minimumeis van 104,3 procent. Als dit eind 2020 nog steeds het geval is, dan zal PFZW de pensioenen moeten verlagen. Er zijn 2,8 miljoen mensen aangesloten bij het pensioenfonds.

"De dreiging van het moeten verlagen van de pensioenen is nog nooit zo groot geweest", stelde directeur Peter Borgdorff van PFZW. "De situatie laat opnieuw zien dat de huidige pensioenafspraken en regelgeving niet meer werken. Een pensioenakkoord is nu dringender nodig dan ooit."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
agapim
2
HOE DOM KAN JE ZIJN

Een nieuw MINDER ZEKER (!) stelsel gaat bij een recessie ook voor GROTE KORTINGEN zorgen !!!

Een EUROPESE REKENRENTE in het BESTAANDE stelsel is de enige
oplossing die goed is voor de PENSIOENDEELNEMERS !

8.974 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 444 445 446 447 448 449 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Weinig beweging op afwachtend Wall Street

22 apr De aandelenbeurzen in New York lieten maandag geen grote koersbewegingen zien. Beleggers op Wall Street kee...

  Indices

  AEX 569,61 +0,60%
  EUR/USD 1,1254 -0,05%
  Germany30^ 12.273,40 +0,42%
  Gold spot 1.275,39 -0,03%
  LDN100-24h 7.483,29 +0,04%
  NY-Nasdaq Composite 8.015,27 +0,22%
  US30# 26.508,52 -0,18%

  Stijgers

  Arcadis
  +10,39%
  GrandV...
  +3,24%
  Unilev...
  +2,95%
  ALTICE...
  +2,37%
  Van La...
  +2,36%

  Dalers

  PostNL
  -4,44%
  Alfen ...
  -2,81%
  ADYEN NV
  -2,59%
  Volker...
  -2,56%
  Vopak
  -1,97%

  Nieuws Forum Meer»

  (3)

  arianapham op 23-apr-19 05:35
  (8)

  mok op 22-apr-19 22:49
  (1)

  Eugen III op 22-apr-19 21:33
  (9)

  morgen1 op 22-apr-19 20:25
  (2)

  Cobalt-47 op 22-apr-19 20:08

  Column Forum Meer»

  (235)

  Carpe diem op 22-apr-19 22:46
  (16)

  Snugger op 22-apr-19 19:45
  (3)

  Snugger op 21-apr-19 16:50
  (5)

  crux op 20-apr-19 17:07
  (242)

  Bakker88 op 20-apr-19 16:31