Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

9.965 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 499 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 10 voda 6 maart 2009 17:40
  Nederlandse pensioenfondsen tevreden met extra tijd


  AMSTERDAM (Dow Jones)--Nederlandse pensioenfondsen zijn "tevreden" dat de overheid hun meer tijd gunt om de dekkingsgraden te herstellen. Ook hebben de pensioenfondsen geen bezwaar tegen een onderzoek van de overheid naar hun investeringsbeleid. Dat zegt de Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen (VB) vrijdag.

  Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner zei donderdag tegen de Tweede Kamer dat de pensioenfondsen vijf jaar krijgen, in plaats van de gangbare drie, om de dekkingsgraden weer op het peil van 105% te krijgen. Dit vanwege de uitzonderlijke omstandigheden op de financiele markten. Een onderzoek van de regering moet leiden tot helderheid omtrent het investeringsbeleid van de pensioenfondsen.

  Sommige pensioenfondsen hebben dekkingsgraden die boven het wettelijk vastgelegde percentage van 105% liggen. Maar door de crisis op de financiele markten zit een aantal fondsen met hun dekkingsgraad tussen de 85% en de 105% en deze zullen mogelijk nog lager komen te liggen, zei de VB.

  De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen - ABP voor ambtenaren en leraren en PFZW voor gezondheidszorg en welzijnswerkers - bereikten aan het eind van 2008 dekkingsgraden van respectievelijk 90% en 92%.

  De VB zegt dat het geen bezwaar heeft tegen een overheidsonderzoek naar het beheer en investeringsbeleid van de pensioenfondsen. "We hebben niets te verbergen en zijn een voorstander van transparantie", zei VB woordvoerder Gert Kloosterboer tegen Dow Jones.  Door Bart Koster en Simon de Wilde; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201, simon.dewilde@dowjones.com 2. forum rang 10 voda 10 maart 2009 18:04
  Optimisme bij sociale partners
  10 maart 2009, 18:00 | BNR.nl
  Werkgevers en vakbonden denken dat het wel zal lukken om een sociaal akkoord te sluiten met het kabinet. Ze waren vanmiddag positief gestemd na besprekingen met minister Donner van Sociale Zaken en premier Balkenende.

  Mogelijk wordt bij het sociaal akkoord verhoging van de pensioenleeftijd op de lange baan geschoven in ruil voor loonmatiging, schreef het Financieele Dagblad dinsdag.

  De FNV sprak na afloop van een constructief gesprek. Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW tekenen de contouren van een akkoord zich af. Volgens Donner is er sprake van goed overleg, maar is het ,,erg voorbarig'' om nu te spreken over de contouren van een akkoord.

  Crisisberaad
  De FNV en VNO-NCW geven aan zelf al een heel eind op streek te zijn. Voor Donner is een aantal wensen van de sociale partners vanzelfsprekend, zoals het voorkomen van massawerkloosheid en investeren in scholing. Maar een deel van de wensen raakt ook rechtstreeks het crisisberaad tussen regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie om de economie draaiende te houden en het begrotingstekort terug te dringen.

  Zo vragen de sociale partners om investeringen in de economie en vreest met name de vakbeweging ingrepen in de sociale zekerheid, zoals een verhoging van de AOW-leeftijd. Donner vindt het zeker van belang dat er een sociaal akkoord komt, maar dan moet volgens hem eerst het kabinet knopen doorhakken over bezuinigingen en investeringen. Het coalitie hoopt vrijdag 13 maart eruit te zijn.

  Loonmatiging
  Verder dringt Donner al geruime tijd aan op afspraken over loonmatiging in een sociaal akkoord. De CDA-bewindsman heeft zelfs om bevriezing van de lonen gevraagd, maar daar verzet de vakbeweging zich tot nu toe tegen. Wel zou gesproken worden over matiging van de looneisen tot ongeveer 0,5 procent. Dat is onder het niveau van de inflatie van 1 procent. Door loonmatiging blijft de inflatie laag en wordt de internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven beter.

  Daarbij heeft Donner steeds de werkgevers gevraagd te investeren in stage- en werkplekken voor jongeren in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Ook moeten bedrijven blijven investeren in hun werknemers en ze zoveel mogelijk proberen vast te houden, omdat als de crisis voorbij is weer een tekort aan vakkrachten wordt verwacht door de vergrijzing.

 3. forum rang 10 voda 12 maart 2009 16:38
  Portefeuilles pensioenfondsen bijna een vijfde kleiner


  AMSTERDAM (Dow Jones)--Het beleggingsportefeuilles van Nederlandse pensioenfondsen zijn eind 2008 bijna een vijfde gekrompen ten opzichte van een jaar eerder, omdat de fondsen naast de omvangrijke verliezen op hun beleggingen in het laatste kwartaal een aanzienlijk deel van hun effecten de deur uit hebben gedaan. Dit blijkt donderdag uit een bericht van de Nederlandsche Bank (DNB).

  Uit de verkoop van effecten spreekt een koerswijziging in de beleggingsstrategie van de pensioenfondsen, want tot voor kort kochten de fondsen juist meer aandelen en schuldpapier aan. In het vierde kwartaal spreekt DNB van een "omslag" en verkochten de pensioenfondsen in totaal EUR26 miljard effecten, waarvan EUR9 miljard aan aandelen en EUR17 miljard aan schuldpapier, zoals obligaties.

  Door deze verkopen, samen met forse koersverliezen op het aandelenbezit, liep de omvang van de aandelen- en schuldpapierportefeuilles van de pensioenfondsen in het vierde kwartaal met EUR86 miljard terug tot EUR529 miljard per eind 2008. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007 betekent dat een daling van 19%.  Door Ykje Vriesinga; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; ykje.vriesinga@dowjones.com 4. forum rang 10 voda 12 maart 2009 16:48
  Aandelen uit de gratie bij pensioenfondsen
  12 maart 2009, 16:43 | ANP
  AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse pensioenfondsen hebben in het vierde kwartaal van 2008 voor 26 miljard euro aandelen en obligaties van de hand gedaan. Daarmee is er sprake van een omslag. In de drie kwartalen ervoor werden er per saldo juist voor vele miljarden aandelen en obligaties ingeslagen.

  Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. Volgens de centrale bank hangen de verkopen samen met de onrust op de financiële markten. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar sloegen pensioenfondsen per saldo nog voor 37 miljard euro aandelen en obligaties in.

 5. forum rang 10 voda 12 maart 2009 16:54
  Portefeuilles pensioenfondsen bijna een vijfde kleiner
  12 maart 2009, 16:47 | FD.nl/DJ
  AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--Het beleggingsportefeuilles van Nederlandse pensioenfondsen zijn eind 2008 bijna een vijfde gekrompen ten opzichte van een jaar eerder, omdat de fondsen naast de omvangrijke verliezen op hun beleggingen in het laatste kwartaal een aanzienlijk deel van hun effecten de deur uit hebben gedaan. Dit blijkt donderdag uit een bericht van de Nederlandsche Bank (DNB).

  Uit de verkoop van effecten spreekt een koerswijziging in de beleggingsstrategie van de pensioenfondsen, want tot voor kort kochten de fondsen juist meer aandelen en schuldpapier aan. In het vierde kwartaal spreekt DNB van een "omslag" en verkochten de pensioenfondsen in totaal euro 26 mrd effecten, waarvan euro 9 mrd aan aandelen en euro 17 mrd aan schuldpapier, zoals obligaties.

  Door deze verkopen, samen met forse koersverliezen op het aandelenbezit, liep de omvang van de aandelen- en schuldpapierportefeuilles van de pensioenfondsen in het vierde kwartaal met euro 86 mrd terug tot euro 529 mrd per eind 2008. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007 betekent dat een daling van 19%.

  Door Ykje Vriesinga; FD.nl/DJ; +31-20-5928456; ykje.vriesinga@dowjones.com
 6. [verwijderd] 12 maart 2009 17:02
  quote:

  xblue schreef:

  Ja,je verkoopt je aandelen op een diepte punt.Lijkt me lekker handig.of zie ik dat verkeerd?
  Op het moemtn dat je verkoopt weet je nooit of je op het diepste punt hebt verkocht!

  Als je contanten nodig hebt of elders betere rendementen ziet dan heb je weinig keus.

  Uitsluitend (sommige) particulieren denken dat ze geen verlies hebben zolang ze hun aandelen maar vasthouden en niet verkopen. Dat zijn dan ook de mensen die TT op 60 hebben gekocht en gewoon vasthouden. Ongetwijfeld zijn ze ook nog zo dom om hun aandelen tegen aankoopsprijs te waarderen in Box 3.

 7. forum rang 8 lucas D 12 maart 2009 17:03
  quote:

  xblue schreef:

  Ja,je verkoopt je aandelen op een diepte punt.Lijkt me lekker handig.of zie ik dat verkeerd?
  Mmm. het 4e kwartaal was niet het dieptepunt, dat was begin deze week! vanaf dinsdag worden er miljoenen aandelen meer gekocht als het gemiddelde, althans bij ING en Aegon.

  Er blijft weinig te raden over wie daar de cash voor heeft bovenstaande lezende.

  lucas D
 8. forum rang 10 voda 13 maart 2009 16:38
  Opnieuw forse tik voor pensioenreuzen
  13 maart 2009, 16:30 | ANP
  AMSTERDAM (AFN) - De financiële positie van de pensioenfondsen Zorg & Welzijn en ABP is verder verslechterd. De dekkingsgraden, ofwel de mate waarin ze in staat zijn aan toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen, zijn de afgelopen twee maanden flink gedaald. Dat meldden de pensioenfondsen vrijdag op hun website.

  De dekkingsgraad van ambtenaren- en lerarenpensioenfonds ABP daalde tot 83 procent. Eind 2008 was de dekking van het grootste Nederlandse pensioenfonds nog 90 procent. Die van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn, het op één na grootste fonds waarbij twee miljoen mensen zijn aangesloten, daalde tot 85 procent. Eind vorig jaar was de dekking nog 92 procent.

 9. jrxs4all 13 maart 2009 16:55
  quote:

  BJL schreef:

  [quote=voda]
  Dat meldden de pensioenfondsen vrijdag op hun website.
  [/quote]

  Heb ik zeker internet van een dag oud ;)

  Zie het niet staan.

  Alleen stukjes van ABP dat ze wel een stoot kunnen hebben en niet failliet kunnen gaan omdat ze zoveel reserves hebben...
  Mijn internet is blijkbaar beter ;-)

  Elke maand publicatie dekkingsgraad

  ABP vindt het erg belangrijk gepensioneerden en deelnemers op de hoogte te houden van de financiële positie van ABP. Daarom publiceren we, zolang sprake is van een dekkingstekort, elke maand de actuele dekkingsgraad. Per 28-2-2009 is de dekkingsgraad: 83%. Op vrijdag 10 april publiceren we op deze pagina de dekkingsgraad per 31 maart.
 10. forum rang 10 voda 13 maart 2009 16:56
  quote:

  BJL schreef:

  [quote=voda]
  Dat meldden de pensioenfondsen vrijdag op hun website.
  [/quote]

  Heb ik zeker internet van een dag oud ;)

  Zie het niet staan.

  Alleen stukjes van ABP dat ze wel een stoot kunnen hebben en niet failliet kunnen gaan omdat ze zoveel reserves hebben...
  Gooi die oude AT 286 machine nu eens weg... :-)
 11. [verwijderd] 13 maart 2009 19:57
  oh, wat handig verstopt, niet onder nieuws/persberichten, maar bij mijn pensioen en dan nieuwsbrieven...

  Zie ook nog een dooie mus voorbijvliegen:

  Alle pensioenbetalingen van de maand februari 2009 heeft ABP op maandag 23 februari volgens plan overgemaakt.

  Woensdag 25 februari heeft een deel van de gepensioneerden door een fout van de bank ten onrechte een extra betaling op hun rekening gekregen.
  Het betreft een reeds gedane betaling over april 2008. Alleen de betaling van maandag 23 februari is correct. De tweede betaling van 25 februari is niet correct.
 12. forum rang 10 voda 13 maart 2009 22:22
  quote:

  nadorst schreef:

  Hoe is dat vermogen van die pensioenfondesen eigenlijk opgebouwd?

  Zijn dat aandelen, vastgoed en obligaties?

  Dan kunnen we nog wel een paar jaar er aan plakken voordat de dekking weer OK is.
  Nadorst, met alle respect, maar wordt het niet eens de hoogste tijd zelf de handen uit te mouwen te steken en en zelf wat op te zoeken?
  Goed bedoelt overigens.....
 13. forum rang 10 voda 19 maart 2009 15:46
  Pensioenfonds informeert over herstelplan
  19 maart 2009, 15:00 uur | FD.nl
  Pensioenfondsen die door de kredietcrisis in de problemen zijn gekomen, moeten dit jaar in een brief aan werkenden en gepensioneerden uitleg geven over hun herstelplannen. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

  Sinds dit jaar zijn pensioenfondsen verplicht om via een zogeheten indexatielabel informatie te geven over de gevolgen van inflatie op pensioenen.

  Werknemers en gepensioneerden kunnen zo voor de eerstvolgende 15 jaar zien of hun pensioen zijn koopkracht behoudt en wordt gecorrigeerd voor gestegen prijzen.

  www.fd.nl/artikel/11258007/pensioenfo...
 14. forum rang 7 haas 19 maart 2009 16:47
  Voda schreef:
  Nederlandse pensioenfondsen tevreden met extra tijd

  AMSTERDAM (Dow Jones)--Nederlandse pensioenfondsen zijn "tevreden" dat de overheid hun meer tijd gunt om de dekkingsgraden te herstellen. Ook hebben de pensioenfondsen geen bezwaar tegen een onderzoek van de overheid naar hun investeringsbeleid. Dat zegt de Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen (VB) vrijdag.
  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  Dat zeggen al die "particuliere vermogensbeheerders "ook tegen hun klienten :)
  maar wss staan die verzekerden er slechter voor.
  Pensioenfondsen is nog niet zo'n gek idee !
 15. forum rang 10 voda 19 maart 2009 18:06
  'Volledige indexatie pensioenen gaat jaren duren'
  19 maart 2009, 17:59 | ANP
  DEN HAAG (AFN) - Pensioenfondsen verwachten dat zij pas over drie jaar weer volledig de pensioenen kunnen indexeren. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête van adviesbureau Montae onder tweehonderd bestuurders van pensioenfondsen en andere specialisten in de sector.

  Volgens een vijfde van de ondervraagden kan het zelfs vijf jaar duren voordat de pensioenen volledig aan de inflatie worden aangepast. Een meerderheid vindt een lagere indexatie of helemaal geen indexatie de oplossing om de huidige problemen op te lossen. Een kwart wil de premies verhogen. Slechts 10 procent denkt aan het korten van de pensioenuitkering.

  De pensioenfondsen hebben hun buffers sterk zien verzwakken door aanhoudende koersdalingen op de effectenbeurzen. Ook de lagere rentestanden hebben een gat geslagen in de mate waarin de fondsen aan hun toekomstige pensioenverplichtingen kunnen voldoen.

 16. [verwijderd] 19 maart 2009 18:40
  quote:

  voda schreef:

  DEN HAAG (AFN) - Pensioenfondsen verwachten dat zij pas over drie jaar weer volledig de pensioenen kunnen indexeren. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête van adviesbureau Montae onder tweehonderd bestuurders van pensioenfondsen en andere specialisten in de sector.
  Stelletje optimisten.
9.965 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 499 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 743,59 +0,24%
EUR/USD 1,0828 -0,29%
FTSE 100 7.499,60 -0,89%
Germany40^ 15.145,50 -0,43%
Gold spot 1.991,73 -0,01%
NY-Nasdaq Composite 11.787,40 +1,01%

Stijgers

PROSUS
+6,35%
Kendrion
+4,36%
EBUSCO...
+4,24%
VIVORY...
+3,45%
ASMI
+3,43%

Dalers

OCI
-2,96%
ING
-2,81%
Vastned
-1,90%
Avantium
-1,88%
Aegon
-1,84%

Nieuws Forum Meer»

(35)

Demir op 19 mrt 2023 07:08
(29)

Demir op 19 mrt 2023 07:03
(26)

twinkletown op 22 feb 2023 10:46
(9)

spartapiet op 16 feb 2023 23:17
(78)

DeZwarteRidder op 8 dec 2022 12:10

Column Forum Meer»

(119)

an12 op 24 mrt 2023 01:21
(6)

Kaviaar op 24 mrt 2023 00:13
(26)

boll op 23 mrt 2023 23:41
(5)

Zwaluwe/Dongen op 23 mrt 2023 22:49
(4)

suske wiet op 23 mrt 2023 21:26

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links