Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8.956 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 443 444 445 446 447 448 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
1
Pensioenfondsen lopen miljarden mis door strenge regels

Pensioenfondsen lopen jaarlijks zeker 7 miljard euro mis, doordat ze gedwongen zijn te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsleningen. Daardoor raakt verhoging van de pensioenen steeds verder buiten beeld.

Peet Vogels 09-02-19, 12:00
8
Door de lage rente leveren Nederlandse en Duitse staatsleningen nauwelijks rendement op. De rente op een tienjarige Duitse staatslening staat op dit moment op 0,1 procent. ,,Zelfs de dertigjarige rente ligt onder het inflatieniveau'', zegt Eloy Lindeijer, beleggingsspecialist bij pensioenuitvoerder PGGM in een blog. PGGM belegt honderden miljarden namens pensioenfondsen, waaronder pensioenfonds PFZW. Kortlopende leningen hebben zelfs een negatieve rente.

Risicoloos
De Nederlandse pensioenfondsen beheren een gezamenlijk vermogen van zo'n 1400 miljard euro. Daarvan is gemiddeld een kwart belegd in risicoloze obligaties, Nederlandse en Duitse staatsleningen en renteswaps, instrumenten die beschermen tegen een lagere of juist hogere rente. ,,Op die beleggingen wordt soms maar 0,25 procent rendement gemaakt'', zegt een woordvoerder van PGGM.

Dat is bij lange na niet voldoende om de pensioenen te kunnen laten meestijgen met de inflatie. En hoe langer de rente laag blijft, hoe groter het probleem wordt. Oudere nog wel renderende staatsleningen worden steeds meer vervangen door nieuwe, waarover nauwelijks of geen rente wordt betaald.

De beleggingen in de vrijwel waardeloze leningen zijn geen vrije keuze van de pensioenfondsen. Zij moeten daarin beleggen op basis van afspraken in het Financieel Toetsings Kader (FTK), de rekenregels voor de pensioenfondsen. In het huidige stelsel zijn de pensioenaanspraken nog min of meer gegarandeerd. Om die garantie waar te maken, moet een deel van het pensioengeld risicovrij worden belegd. ,,Deze aanpak leidt ertoe dat het FTK alleen swaps en staatsleningen uit landen als Duitsland en Nederland beschouwt als 'risicoloze' belegging'', schrijft Lindeijer.

En dat kost de pensioenfondsen goud geld. Een ruwe berekening van PGGM laat zien dat pensioenfondsen jaarlijks 7 miljard euro mislopen. De Europese Centrale Bank heeft al laten weten dat de rente nog lang laag blijft, dus voorlopig zit er geen verbetering in voor de pensioenfondsen.

Sterker, de kans dat de pensioenen alleen maar meer koopkracht inleveren, wordt op deze manier steeds groter. ,,Pensioenfondsen missen zo niet alleen rendement op de korte termijn, ze hebben ook minder ruimte om op de lange termijn hun indexatieambitie te realiseren'', merkt Lindeijer op.

De beleggingsspecialist stelt dat er goede alternatieven zijn voor de pensioenfondsen; alternatieven die weinig risico en goede rendementen opleveren. Hij denkt aan investeringen in tolwegen en huurhuizen. ,,De energietransitie biedt ook nieuwe kansen, bijvoorbeeld bij de opslag van CO2'', voegt de woordvoerder toe.

Dergelijke investeringen leveren een veel beter rendement dan staatsleningen. Bovendien zijn het langjarige opbrengsten, en dat past goed bij pensioenfondsen. Die moeten over vele jaren pensioenen uitkeren. Dan is het prettig te weten hoe hoog de rendementen zijn. ,,En aan huurhuizen en tolwegen zitten nauwelijks risico's'', meent Lindeijer.

PGGM pleit niet voor een tussentijdse aanpassing van de regels. Het huidige FTK ziet erop toe dat pensioenfondsen niet te risicovol beleggen en dat is een goede zaak, zegt Lindeijer. Bovendien is het niet opportuun steeds de regels aan te passen.

Nieuw pensioenstelsel
De aanpassingen moeten komen als er een akkoord is over een nieuw pensioenstelsel. De bedoeling is dat in een nieuw stelsel de pensioenen minder gegarandeerd worden. Als het goed gaat met de rendementen, kunnen de pensioenen sneller omhoog. Als het tegenzit, wordt erop ook sneller gekort. In zo'n situatie kan een pensioenfonds ook minder risicoloos beleggen.

Daarmee gooit PGGM een nieuw argument in de strijd om de aanpassing van het pensioenstelsel: vasthouden aan het huidige stelsel zal onherroepelijk tot meer kortingen op de pensioenen leiden.

MN Services, dat zo'n 130 miljard euro belegt voor de metaalfondsen, kent het probleem. ,,De situatie wordt eerder erger dan beter'', zegt Hans Copini, hoofd obligatiebeleggingen. MN heeft zo'n 20 miljard in slecht renderende Duitse en Nederlandse staatsleningen zitten. ,,Als de regels veranderen, passen wij de beleggingen aan'', zegt Copini.

www.ad.nl/economie/pensioenfondsen-lo...
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 9 feb 2019 om 16:24:


Oudere nog wel renderende staatsleningen worden steeds meer vervangen door nieuwe, waarover nauwelijks of geen rente wordt betaald.


Heerlijk zo'n artikel geschreven door iemand met nul verstand ervan.
[verwijderd]
0
"Aan huurhuizen en tolwegen zitten nauwelijks risico's".

Het zal je vermogensbeheerder maar wezen.
[verwijderd]
0
"Dit hangt samen met het ECB-beleid van Quantitative Easing (QE). Door QE liggen de swaprentes nu mogelijk wel een vol procentpunt onder hun evenwichtsniveau; ook onderzoek van ECB geeft aan dat rentes kunstmatig laag zijn. De ECB breidt QE niet verder uit, maar er is de komende jaren nog geen volledige beëindiging te verwachten."

Dit ook.
josti5
1
'Pensioenfondsen lopen jaarlijks zeker 7 miljard euro mis, doordat ze gedwongen zijn te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsleningen.'

'Doordat ze gedwongen zijn te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsleningem.'

Het staat er écht: 'gedwongen', 'beleggen in staatsleningen'.

Een dubbele gotspe, dus.
Niet alleen dwang, maar óók geld stoppen in staatsleningen.
Hoezo: 'beleggen'???
Het levert geen duit op.
Het is de hoogste tijd voor een andere definitie van 'beleggen'.
En die vreselijke overheidsdwang, altijd maar weer, 'in ons eigen belang'...
ffff
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 9 feb 2019 om 16:49:


"Aan huurhuizen en tolwegen zitten nauwelijks risico's".

Het zal je vermogensbeheerder maar wezen.Precies Ben !!!! Hier beweer je nu net precies hetgeen ik nu al dagen beweer over het risico dat pensioenfondsen KUNNEN lopen als ze zich in de hypotheekmarkt begeven. Hetgeen dus uit het verleden bleek: Huurders betaalden hun huur niet, de hypotheken werden niet afgelost, de huizen moesten verkocht worden en brachten minder op dan de verstrekte hypotheek.
ffff
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 9 feb 2019 om 18:24:


Peter, dat zijn twee totaal verschillende dingen.


Geloof je het zelf, Ben?

Ben je nu echt serieus? Of een pensioenfonds nu zijn premies gebruikt om zelf onroerend goed aan te kopen en dat onroerend goed te gaan verhuren , dan wel aan gegadigden de kans geeft onroerend goed te gaan aankopen en daarna dus netjes hypotheekrente betalen en eventueel aflossingen te doen, dan wel een hypotheekbank die geld uit de markt opneemt , middels pandbrieven en dat opgehaalde geld in onroerend goed investeert ( precies dus zoals een pensioenfonds nu wil gaan doen).


Dat is toch uiteindelijk precies dezelfde markt, met precies dezelfde risico's. Namelijk dat de huurder, dan wel de hypotheeknemer niet zijn maandelijkse aflossingen betaalt, dan wel niet zijn maandelijkse huur betaalt.

En in beide gevallen zit zowel het pensioenfonds met zijn fonkel nieuwe business, als de ouderwetse hypotheekbanken met hun ouderwetse business met hetzelfde probleem: Geen inkomsten en ondertussen is het onroerend goed minder waard geworden….

Het risico is voor de hypotheekbanken dat ze er failliet aan gingen zoals 45 jaar geleden volop gebeurde en voor de huidige pensioenfondsen dat ze een heel slechte investering deden.

Daar begon de discussie mee en dat blijft overeind!

Peter
[verwijderd]
0
Wow.

Als je niet snapt dat beleggen in hypotheken en totaal ander risicoprofiel heeft dan beleggen in huurwoningen.

Denk je dan ook dat gedekt krediet verstrekken aan een bedrijf net zoveel risico heeft als aandelen in dat bedrijf kopen?

PS:
Er ging maar 1 hypotheekbank failliet. En dat was door fraude.
En pandbriefhouders van die bank kregen 95% uitgekeerd.
ffff
0
We raken het nooit eens!
Die pandbriefhouders kregen zeker geen 95 procent. Overigens: Als die pandbriefhouders 95 procent uitbetaald zouden hebben gekregen, dan had die hele hypotheekbank niet failliet hoeven te gaan, want dan was er heus wel een andere bank of verzekeringsmaatschappij opgedoken geweest die zo'n bestaand bedrijf dat 95 procent kon terugbetalen, over te nemen.

Uiteindelijk gebeurde dat ook bij de Westland Utrecht dat inderdaad ook niet failliet ging, maar wel door Nationale Nederlanden net op tijd werd overgenomen.

En als ik ooit 95 procent van mijn tegoed zou hebben gekregen….. zou ik mij nooit de grote verliezen uit die tijd nu nog herinneren.

Peter

[verwijderd]
0
De grootste pandbrieven markt is de Duitse. Daar is in 200 jaar nog nooit een default geweest.
2008drama
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 9 feb 2019 om 16:48:


[...]

Heerlijk zo'n artikel geschreven door iemand met nul verstand ervan.
Zo raar is dit niet. Obligaties met een hoge coupon sterven uit en noteren bij afloop weer 100. Vrijkomende bedragen moeten weer worden herbelegd voor een veel lagere coupon of voor een hogere instap.Kortom rente opbrengsten op obligaties zullen bij een zelfde mandje veel minder opbrengen en of anders koersverlies die je dure coupon aantast.

Je kan van een journalist niet verwachten dat hij als een autist de obligatiemarkt duidt. Had het ABP maar eens de afgelopen jaren zijn obligaties gehedged tegen lagere rentes, was er geen vuiltje aan de lucht geweest.

[verwijderd]
0
Da's achteraf analyse. Als ze dat gedaan hadden en inflatie was opgelopen en ook de rente hadden ze dubbel verkeerd gezeten.

Het is een afweging tussen enerzijds herbeleggingsrisico rente en anderzijds inflatierisico.

Renterisico van pensioenfondsen is deels kunstmatig gecreeerd door FTK.

Die opmerking van journalist raakt kant noch wal.
2008drama
0

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse staat heeft een kleine 5,9 miljard euro opgehaald met een nieuwe tienjaarslening. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekendgemaakt.
Voor de lening met een looptijd tot 15 juli 2029 was veel interesse. Er kwamen voor ruim 27 miljard euro aan inschrijvingen.

Coupon van een kwartje..... daar gaat het ABP rijk van worden de komend tien jaar....
8.956 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 443 444 445 446 447 448 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street op winst

19:39 De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag tijdens de middaghandel in New York op winst. Optimisme over...

  Indices

  AEX 541,37 +0,15%
  EUR/USD 1,1335 -0,01%
  Germany30^ 11.450,80 +0,24%
  Gold spot 1.328,10 +0,33%
  LDN100-24h 7.166,66 +0,01%
  NY-Nasdaq Composite 7.459,71 0,00%
  US30# 25.966,32 +0,48%

  Stijgers

  ASMI
  +11,95%
  Heijmans
  +3,44%
  AMG
  +2,62%
  OCI
  +2,33%
  Volker...
  +1,80%

  Dalers

  Alfen ...
  -6,34%
  Brunel
  -2,36%
  Intert...
  -1,82%
  PostNL
  -1,77%
  Pharming
  -1,69%

  Nieuws Forum Meer»

  (9)

  Kaviaar op 22-feb-19 21:17
  (3)

  Bowski op 22-feb-19 19:39
  (4)

  betweeter op 22-feb-19 19:18
  (5)

  het zwaard op 22-feb-19 18:41
  (15)

  Makita op 22-feb-19 17:31

  Column Forum Meer»

  (190)

  Formule1-Fan op 22-feb-19 21:09
  (24)

  Beperktedijkbewaking op 22-feb-19 18:58
  (4)

  ronaldus op 22-feb-19 16:33
  (5)

  Snugger op 22-feb-19 14:12
  (56)

  Pomper op 22-feb-19 13:50