Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Ageas BRU:AGS.BL, BE0974264930

  • 42,900 16 apr 2024 12:00
  • -0,920 (-2,10%) Dagrange 42,860 - 43,400
  • 77.234 Gem. (3M) 415,8K

uit de Tijd vandaag: stuk van een belg. Prof.

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 december 2008 17:17
    Beste Fortis-aandeelhouders en sympathisanten,

    Mijn naam is Koen Schoors. Ik ben professor economie aan de universiteit Gent, met specialisatie in het bankwezen. Vorige week schreef ik een alternatief plan voor Fortis, waar alle partijen beter van kunnen worden. Dit plan kan ondertussen op heel wat steun rekenen. Het kan rekenen op interesse van de Nationale Bank van België en expliciete steun van de Belgische vereniging der aandeelhouders (de vereniging van de heer Huybrechts). Het kan ook rekenen op politieke steun van een groeiend aantal partijen in België en op de expertensteun van collega's professoren Arnaud Boot en Paul de Grauwe. Veruit de meeste werknemers beoordelen het plan positief. Het plan is in embryonale vorm reeds aangekaart in de Belgische media (radio 1, Kanaal Z, Ter Zake, de Standaard) en komt meer in detail aan bod in de Financieel Economische Tijd van dit weekend. Ik probeer dit plan ook bij de Nederlandse media en politici onder de aandacht te brengen. Alle feed-back, steun en verdere verspreiding is uitermate welkom. Ik hoop dat we dit kunnen realiseren ten bate van iedereen.

    Ik het plan in bijlage aan deze mail toegevoegd.

    Beste groeten

    Koen Schoors
    Professor Economie
    Universiteit Gent

    HET PLAN

    KERNPROBLEEM

    Bij Fortis waren de twee onderliggende problemen ABN-AMRO en de toxische portefeuille voor de ons bekende bedragen. Om deze problemen op te lossen is er onder tijdsdruk een derde probleem gecreëerd, namelijk de splitsing van de Fortis-holding. Daar gaat massaal economische waarde verloren en dit gaat voornamelijk ten koste van de aandeelhouder

    KERN VAN DE OPLOSSING

    Idealiter blijft het binationale Fortis bestaan, maar zonder ABN en zonder de toxische producten. BNP Paribas kan dan intreden in het binationale Fortis, initieel als grootste minderheidsaandeel-houder, maar uiteindelijk als meerderheidaandeelhouder. Zo blijven de synergie-effecten binnen het binationale Fortis bewaard, waardoor er een enorme win-win ontstaat van miljarden euro’s per jaar (zeker de eerste drie jaar). Daardoor kunnen we iedereen meer geven, zonder dat het iemand iets hoeft te kosten.

    STAPPENPLANNEN

    Concrete heronderhandeling tussen de overheden binnen de 60 dagen:

    1) Nederland koop ABN van Fortis voor 10 miljard (de prijs die ze bereid waren te betalen)
    2) Nederland stopt de overige 6.8 miljard in de Fortis holding
    3) Luxemburg stopt haar 2 miljard in de Fortis holding
    4) België stopt haar 9.4 miljard in de Fortis holding
    5) Dit betekent een totale injectie van 28.2 miljard euro (dit zijn de echt betaalde bedragen).
    6) In ruil krijgen de overheden ook aandelen in de holding. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat de overheden samen 50% krijgen a rato van de inbreng (Nederland 18.7%, België 25.8% Luxemburg 5.5% ) en dat de overige aandeelhouders nog 50% overhouden.
    7) De Nederlandse bank stopt een deel van haar 50 miljard liquiditeitsteun (34 miljard KT, 16 miljard LT) in het binationale Fortis in plaats van Fortis Nederland

    Concrete heronderhandeling met BNP Paribas
    1) Nu: BNP Paribas kan onmiddellijk 49.9% van de aandelen van Fortis Bank België kopen. Dit kan volgens het arrest. Dit houdt BNP Paribas aan boord voor de liquiditeitsverschaffing en managementinjectie. Deze stap kan eventueel overgeslagen worden indien BNP Paribas daartoe bereid is
    2) Na 60 dagen: Na de hercreatie van de binationale groep (binnen 60 dagen) kan BNP Paribas die aandelen in Fortis Bank België ruilen voor een minderheidsaandeel in het binationale Fortis van 35%. Dit impliceert de volgende verhouding: BNP Paribas 35%, Nederland 12.14%, België 16.78%, Luxemburg 3.57% en de overige aandeelhouders 32.5%. Zo wordt BNP Paribas de grootste minderheidsaandeelhouder.
    3) Binnen 3 jaar: De overheden geven BNP Paribas nu een optie, waarbij BNP Paribas binnen drie jaar nog 16% kan kopen van de overheden tegen een discount 20% van de dan geldende marktwaarde als vergoeding voor de huidige steun. Uiteindelijke verhouding binnen 3 jaar: BNP Paribas 51%, aandeelhouders 32.5%, Nederland 6.16%, België 8.52%, Luxemburg 1.8%

    Concrete heronderhandeling toxische producten
    1) We stoppen die in een asset management company gefinancierd volgens de aandelenstructuur in na 60 dagen: BNP Paribas 35%, Nederland 12.14%, België 16.78%, Luxemburg 3.57% en de overige aandeelhouders 32.5%.

    VOORDELEN

    Voordelen voor Nederland
    1) De Nederlandse overheid hoeft ABN en Fortis Nederland niet te integreren en als bank uit te bouwen, wat een zeer dure aangelegenheid wordt, met miljardeninvesteringen die de overheid niet kan opbrengen
    2) Geen 7000 ontslagen (reeds aangekondigd) voor de fusie van de bankkantoren van ABN en Fortis Nederland
    3) Meer bankcompetitie op lange termijn, met lagere kapitaalskost voor bedrijven
    4) Einde van het conflict met de aandeelhouders, dat zeer hoog dreigt op te lopen
    5) Kortom: Nederland had al een goede deal en krijgt een nog betere

    Voordelen voor België
    1) Brussel blijft bestaan als belangrijk financieel centrum met de erbij horende competenties en positieve effecten op de Belgische economie.
    2) Minder ontslagen en meer bankcompetitie
    3) Iets meer autonomie ten opzichte van de toekomstige moeder, BNP Paribas
    4) Einde van het conflict met de aandeelhouders, wat de overheid ernstig in de problemen heeft gebracht en nog dreigt te brengen

    Voordelen voor de aandeelhouders
    1) Ze krijgen een verwaterd aandeel in een sterk geherkapitaliseerd,.liquide en binationaal Fortis, in plaats van een meerderheid in de uitgeklede rompholding. De onmiddellijke geschatte marktwaarde na heronderhandeling is minstens 50% van 5 euro (de marktprijs voor de herkapitalisatie en liquiditeitsinjectie), dus 2.5 euro. De echte onderliggende waarde is natuurlijk vele malen hoger.
    2) Ze behouden vooral veel meer opwaarts potentieel indien de bank inderdaad gezond wordt. De kans daartoe is groter indien BNP Paribas instapt, dus deze instap is in het voordeel van de aandeelhouders.
    3) Met dit plan kan men op de aandeelhoudersvergadering van februari laten beslissen over twee alternatieven, namelijk ofwel de operaties van het weekend in oktober, ofwel de hier voorgestelde operaties. Indien de stemming van februari alleen gaat over de operaties van oktober of niets, wordt het allicht niets, met de volledige nationalisatie toe gevolg. Indien de aandeelhouders ook over dit alternatief kunnen stemmen, dan heeft het een redelijke kans op slagen.

    Voordelen voor de werknemers
    1) De vele duizenden werknemers met aandelen, hebben nu weer waardevollere aandelen in de bank waarin ze werken in plaats van deelbewijzen in de uitgeklede holding. Dit zal hun motivatie zeker ten goede komen en dus de dynamiek van de bank enorm versterken, terwijl nu het ongekeerde geldt.
    2) Alle werknemers hebben meer zekerheid omwille van de volgende redenen: geen desintegratie van het oude Fortis, een duidelijke instap van drie overheden gedurende de eerste drie jaar en een sterke industriële partner (BNP Paribas) met perspectief.

    Voordelen voor BNP Paribas
    1) BNP Paribas moet de eerste drie jaar minder investeren dan in het huidige scenario. Dat is gunstig voor de kapitaalvereisten.
    2) Toch houdt BNP Paribas de optie open om op termijn een meerderheidaandeel in een veel gezondere en meer liquide bank te verwerven.
    3) De werknemers van Fortis worden sterk gemotiveerd, terwijl nu het omgekeerde geldt. Het gebrek aan
  2. dulieu 30 december 2008 17:56
    Het plan lijkt te voldoen aan aller wens. Ik ben evenwel benieuwd of M inister Bos en zijn rechterhand Wellink deze kant opwillen. Ik denk ook, dat de druk van Modrikamen en Veb en Dominor nodig is om partijen aan tafel te krijgen. Vraag is ook of Nederland zich nog wel partij voelt.Een herschikking van belangen van partijen zou tot een
    agreement kunnen leiden en op termijn resultaat. Hoe overtuig je echter partijen ? Als de drie landen en de banken zelf overtuigd zijn en de alert geworden aandeelhouders dit gezamenlijke belang een kans willen geven. Een man kan dat en dat is Modrikamen, die het vertrouwen verwierf v an de aandeelhouders en hij mag er niet slechter v an worden, dus dient beloond te worden voor zijn breekijzerbijdrage.We gaan het zien.Mijn zegen heb je.
  3. [verwijderd] 30 december 2008 18:41
    7) De Nederlandse bank stopt een deel van haar 50 miljard liquiditeitsteun (34 miljard KT, 16 miljard LT) in het binationale Fortis in plaats van Fortis Nederland

    o.a. 34 miljard voor de korte termijn....Voor een agreement in deze casus heb je meerdere partijen nodig. Bos en cs gaan hier echt niet in mee. Op papier een aardig plan, maar gedane zaken....idd nemen geen keer. Bovendien is de overname door de Nederlandse overheid niet in het geding,althans uitspraak hof Belgie geldt niet voor Nederlands deel.Bos staat er in het eloctoraat zeer goed voor op dit moment, cijfers liegen ook hierin niet.Plan hoe aardig ook in theorie, politiek onhaalbaar.
  4. forum rang 8 lucas D 30 december 2008 19:22
    Mmm. Aan alle plannen zitten haken en ogen, in dit plan zie ik alleen zaken die voorspoedig verlopen, de praktijk ziet er meestal anders uit.

    Let wel het ziet er op het eerste gezicht niet slecht uit, wel vind ik het vreemd dat Nederland als enige veel garanties moet geven, daar krijgt het te weinig voor terug.

    Dit plan lijkt dan ook een win win situatie, maar de Nederlandse situatie ziet er tov de anderen veel beter uit. Het belang in dit plan voor Nederland zie ik dan ook niet zo.

    Bovendien als BNP Paribas Fortis kan intregeren kan Nederland dat met het Nederlandse deel net zo goed.

    Tot slot, ben ik wel heel benieuwd hoe hier door de diverse landen op gereageerd gaat worden de komende weken, als ze er al op reageren.

    lucas D
  5. [verwijderd] 30 december 2008 23:31
    Ik heb het idee dat het een fictieverhaal is. Leuk bedacht maar waarschijnlijk net zo n professor als in het boek Kuifje naar de Maan..Ok in strips is veel mogelijk zoniet in dit verhaal. Leuke aanname s en groot what if gehalte en opportune bedragen met name richting Nederland. Voor Nederland is boek reeds gesloten en koop gedaan. Die zal dit schouderophalend voorbij laten gaan. Hier trapt Bos niet in.
  6. [verwijderd] 31 december 2008 08:24
    quote:

    oppakker schreef:

    [quote=highdunk]
    Raar blijkbaar is niet het hele stuk erin gekomen! Zit er een maximum aan het aantal karakter wat een forumbericht kan bevatten?

    Ga het nogmaals proberen!
    [/quote]

    Een linkje naar het artikel is ook goed mss ?
    Kon het niet vinden met google .
    vr.groet oppakker
    Bij deze:
    fortisactief.forum2go.nl/belangrijk-a...

  7. [verwijderd] 31 december 2008 11:07
    Het is een geniaal plan van de professor. Of het haalbaar is, is wat anders.
    Het is mosterd na de maaltijd.

    De Belgische overheid zit momenteel klem in het arrest. Om daaruit te komen kan men wel wat hulp gebruiken.
    Of de kaaskoppen bereid zijn om hun draaiboek te wijzigen , zal niet eenvoudig zijn.
    Je hebt te maken met een W.Bos die gekozen is als politicus van het jaar en wiens partij is gestegen in de peilingen door zijn doortastend optreden in de Fortiszaak.
    En dan zit er ook een bankpresident aan de touwtjes te trekken achter de coulissen.
  8. [verwijderd] 2 januari 2009 12:46
    Hier nog een stuk van deze professor van vandaag in de belgische krant de Morgen. Hij vind Nederland maar een schijnheilige redder. Dus of we nu achter hem moeten gaan staan is maar de vraag!

    Van de schijnheilige redder en de inhalige curator.
    Twee weken geleden gingen de Nederlandse activiteiten van Fortis (inclusief ABN Amro) voor 16,8 miljard euro naar de Nederlandse staat. Het grootste deel van de Belgische bank- en verzekeringsactiviteiten ging - met de staat als tussenschakel - naar BNP Paribas. Koen Schoors kijkt terug op die woelige episode, met zowel de Belgische als de Nederlandse staat in weinig flatteuze hoofdrollen.

    Nu het stof begint te zakken in het Fortisverhaal wordt de rol van de Nederlandse en de Belgische overheid langzaam duidelijk. Fraai is het plaatje niet. Eerst een paar feiten op een rij. Fortis Bank Nederland (Fortis N) had een structureel liquiditeitsprobleem en haar moeder, Fortis Bank België (Fortis B) had haar Nederlandse dochter een vaste liquiditeitslijn van 45 miljard toegekend. Toen Fortis als geheel in liquiditeitsproblemen kwam, ging ze aankloppen bij de Nationale Bank, die een levenslijn van 60 miljard liquiditeiten uitwierp. Daarvan vloeide 45 miljard op bijna permanente basis naar Fortis N. Tot zover dus de besmetting waar Wouter Bos het over had.

    Toen de Nationale Bank aangaf dat deze situatie onhoudbaar werd, kwam de deal van de gedeeltelijke nationalisatie uit de bus. De Belgische overheid stortte haar 4,7 miljard, maar de beloofde 4 miljard van de Nederlandse overheid kwam er nooit. Gedurende de cruciale onderhandelingsweek van 28 september en 3 oktober liet de Nederlandse overheid bovendien uitschijnen dat ze Fortis N wel eens onder curatele zou kunnen plaatsen, waardoor de Belgische overheid uiteindelijk wel moest instemmen met de verkoop aan Nederland.

    De Nederlandse overheid heeft dus nooit liquiditeit aangeboden - terwijl dat na de opsplitsing plots wel kon - heeft nooit de beloofde 4 miljard betaald en heeft laten doorschemeren dat ze de opsplitsing ook eenzijdig kon afdwingen. Dat wijst erop dat haar doel nooit de redding van het binationale Fortis is geweest. Het doel van de Nederlandse overheid was ABN Amro en Fortis N tegen de laagst mogelijke prijs terug in Nederlandse handen krijgen en daar is ze in geslaagd. De reddende hand van de Nederlandse overheid reikte niet zozeer naar de drenkeling, dan wel naar diens bezittingen.

    De binationale structuur was op vrijdag 3 oktober wel verleden tijd, maar de Belgische overheid had wel 49 procent van een meer solvente en liquide bank. Fortis Bank ontving immers 4,7 miljard van de eerste Belgische injectie, plus 12,8 miljard van de verkoop aan Nederland. Daarnaast moest Fortis B nu niet meer op zoek naar 10 miljard kapitaal voor ABN Amro en was ook het liquiditeitslek van ongeveer 45 miljard aan Nederlandse kant gedicht.

    Het is dan ook vreemd dat de Belgische overheid verkoos de activa van de Fortis Holding onmiddellijk te liquideren en de restwaarde aan zichzelf uit te keren. De overheid betaalde immers voor meer dan 50 procent van de aandelen in een meer solvent en liquide Fortis Bank opnieuw slechts 4,7 miljard. Dat impliceert een waardetransfer van de Fortis Holding naar de overheid. De latere belofte van de overheid om de toekomstige meerwaarde op haar aandelen in BNP Paribas te delen met sommige aandeelhouders, is een onhandige en juridisch aanvechtbare erkenning van deze waardetransfer.

    Vervolgens schoof de overheid een deel van die waarde door naar BNP Paribas. Bijgevolg rijft BNP Paribas 75 procent van Fortis Bank binnen voor een erg zacht prijsje, terwijl de Belgische overheid 25 procent van het nieuwe Fortis Bank in handen krijgt voor een geschat bedrag van 1,15 miljard: 9,4 miljard (2 schijven van 4,7 miljard om het volledige Fortis te verwerven) minus 8,25 miljard (verkoopprijs aan BNP Paribas).

    De opbrengsten van de liquidatie van de Fortis Holding gaan uiteindelijk dus deels naar de schijnheilige redder, deels naar de inhalige curator en deels naar BNP Paribas, de lachende derde. De werknemers en de aandeelhouders van Fortis zijn het kind van de rekening in deze vechtscheiding.

    Er waren verschillende alternatieven. Ik schets een ruw voorbeeld. Met medewerking van de Nederlandse overheid was volgende constructie mogelijk geweest: de Nederlandse overheid koopt ABN Amro voor 5 miljard van de Fortis Holding. De beide overheden herkapitaliseren het binationale Fortis voor een totaalbedrag van 21,2 miljard (de 9,4 van de Belgische overheid en de overblijvende 11,8 van Nederlandse kant). Dat gebeurt in de vorm van een gedeeltelijke nationalisatie met de overheden samen als meerderheidsaandeelhouder. Daarnaast gooit de Nederlandse overheid een liquiditeitslijn uit naar Fortis N, zoals nu is gebeurd na de afsplitsing.

    Reken uit je winst. De Nederlandse overheid verkrijgt ABN Amro. Het binationale Fortis kan alleen verder, want het krijgt een pak liquiditeit, een pak kapitaal en is verlost van de molensteen van ABN Amro om zijn nek. De werknemers en de aandeelhouders van Fortis worden niet volledig kaalgeplukt. Brussel verdwijnt niet als financieel centrum. Bijkomende kosten: 0 euro. Of waarom in tijden van crisis koelbloedigheid en samenwerking beter zijn dan strijd en de vereffening van persoonlijke rekeningen.

    Zonder de Nederlandse overheid had de Belgische overheid ook voor een onafhankelijke doorstart van Fortis België kunnen kiezen in plaats van alles snel aan BNP Paribas te verpatsen. Maar de vraag is of zij hiervoor wel de vereiste beheerscapaciteit heeft. Een goed gesprek met BNP Paribas over de juiste prijs en het doorschuiven van minstens een deel van de restwaarde naar de aandeelhouder lijken mij anderzijds haalbare kaarten. Uiteindelijk is de deal met BNP Paribas toch nog niet in kannen en kruiken. Houden zo?

    De opbrengsten van de Fortisliquidatie gaan naar de schijnheilige redder (Nederland), de inhalige curator (België) en de lachende derde (BNP Paribas). Aandeelhouders en werknemers zijn het kind van de rekening in deze vechtscheiding.
  9. [verwijderd] 2 januari 2009 13:39
    tsja, waarom bos dit zou doen: wat bos heeft gedaan na 3 oktober, het kopen van een groot deel van fortis zonder toestemming van de aandeelhouders, is ook onwettelijk.

    Dit is nog niet voor de rechter gekomen in nederland, maar de kans is groot dat ook in nederland de rechter zal bevestigen dat dit onwettig was (m.n. er was na 3 oktober geen acute panieksituatie, dus kan NL zich niet op overmacht beroepen). Dus om veel juridische problemen te vermijden is het vanuit Bos gezien niet onverstandig om toch iets te doen voor de aandeelhouders. Dan lijkt dit een goede optie, want de deal blijft dan vrijwel geheel in stand voor nederland en het kost ze waarschijnlijk niets (meestal is het afgeven van een garantie genoeg en zorgt dat voor rust, zonder dat mensen die garantie massaal gaan aanspreken).

    Ik denk dat de bal niet zozeer bij bos ligt als wel bij de belgische overheid. Het is vrijwel hetzelfde kabinet als voorheen dus zullen ze niet proberen om hun zin linksom door te drukken als het niet rechtsom kan?

    Als de belgische regering echt de uitspraak van de rechtbank respecteert en rekening gaat houden met de aandeelhouders dan is dit heel goed nieuws voor de mensen die een aandeel hadden voor 3 oktober. Het is zelfs in dat scenario overigens nog maar de vraag of het na 3 oktober verhandelde aandeel fortis daar echt beter van wordt.
  10. [verwijderd] 2 januari 2009 14:20
    quote:

    henkbres75 schreef:

    tsja, waarom bos dit zou doen: wat bos heeft gedaan na 3 oktober, het kopen van een groot deel van fortis zonder toestemming van de aandeelhouders, is ook onwettelijk.

    Dit is nog niet voor de rechter gekomen in nederland, maar de kans is groot dat ook in nederland de rechter zal bevestigen dat dit onwettig was (m.n. er was na 3 oktober geen acute panieksituatie, dus kan NL zich niet op overmacht beroepen). Dus om veel juridische problemen te vermijden is het vanuit Bos gezien niet onverstandig om toch iets te doen voor de aandeelhouders. Dan lijkt dit een goede optie, want de deal blijft dan vrijwel geheel in stand voor nederland en het kost ze waarschijnlijk niets (meestal is het afgeven van een garantie genoeg en zorgt dat voor rust, zonder dat mensen die garantie massaal gaan aanspreken).

    Ik denk dat de bal niet zozeer bij bos ligt als wel bij de belgische overheid. Het is vrijwel hetzelfde kabinet als voorheen dus zullen ze niet proberen om hun zin linksom door te drukken als het niet rechtsom kan?

    Als de belgische regering echt de uitspraak van de rechtbank respecteert en rekening gaat houden met de aandeelhouders dan is dit heel goed nieuws voor de mensen die een aandeel hadden voor 3 oktober. Het is zelfs in dat scenario overigens nog maar de vraag of het na 3 oktober verhandelde aandeel fortis daar echt beter van wordt.
    Geen acute panieksituatie?

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De centrale bank van Belgie heeft bijna EUR100 miljard in Fortis sa/nv gepompt om zo de bank begin oktober, op het hoogtepunt van de crisis, van de ondergang te redden. Dit schrijft de Belgische krant L'Echo maandag op basis van een rapport van de Europese Commissie.

    Volgens het rapport van de Europese Commissie, ingezien door L'Echo, kon Fortis alleen voortbestaan dankzij de enorme leningen van de Belgische centrale bank.

    Volgens de Europese Commissie is er door Fortis klanten tussen 29 september en 3 oktober EUR35,9 miljard onttrokken.

    Op 29 september was het bedrag dat Fortis van de Belgische centrale bank leende opgelopen tot 29 miljard om de volgende vier dagen op te lopen tot EUR90 miljard.

  11. [verwijderd] 2 januari 2009 14:25
    quote:

    highdunk schreef:

    [quote=oppakker]
    [quote=highdunk]
    Raar blijkbaar is niet het hele stuk erin gekomen! Zit er een maximum aan het aantal karakter wat een forumbericht kan bevatten?

    Ga het nogmaals proberen!
    [/quote]

    Een linkje naar het artikel is ook goed mss ?
    Kon het niet vinden met google .
    vr.groet oppakker
    [/quote]
    Bij deze:
    fortisactief.forum2go.nl/belangrijk-a...

    Ik denk ook dat er zoiets voorgesteld gaat worden op de BAVA van 19 feb. Ben het alleen niet eens met het feit dat BNP-Paribas meerderheidsaandeelhouder wordt op termijn. Ben trouwens ook benieuwd of BNP-Paribas dan niet allang is afgehaakt. Want aan het koersverloop BNP-P te zien, zijn de BNP-Paribas aandeelhouders niet zo gelukkig met Fortis..

    Inderdaad moet je wel weer zo veel mogelijk activiteiten in de Fortis-holding onderbrengen om zo weer een toekomstperspectief te creëren voor Fortis. met mooie groeikansen. Als het imago van Fortis al in ieder geval niet te veel beschadigd is.

    Voor wat betreft Bos: Als Bos niet door de bocht gaat, zij het met een normale schadevergoeding van een paar euro per aandeel. Of zij het door op een andere wijze de getroffen aandeelhouders te compenseren, bijv. door ze te laten meeprofiteren met de IPO, de beursgang van ABN-AMRO over 24 tot 18 maanden. Dan zal Bos zeker 'burned' raken. Keihard, onredelijk hard zijn werkt niet. En ook Bos zal dan de zure vruchten van zijn onwrikbaarheid gaan plukken(zie Leterme) Bos heeft omgerekend ABN-AMRO voor 8 miljard kunnen kopen waar Fortis 10 maanden geleden er nog 24 mld. voor betaalde. Dat is een aardige kapitaalvernieling voor de aandeelhouders die Bos op zijn geweten heeft. En bos zal ABN weer naar een tijdje (schat 18 tot 24 maanden) naar de beurs brengen en er 20 miljard in rustigere financiële markten voor kunnen ophalen. Bos de held van de belastingbetalers/kiezers op kosten van de getroffen Fortis-aandeelhouders. Dit slaat toch nergens op

    Mijn Oma zei altijd: "Als een heer door noodgedwongen omstandigheden iets kan kopen voor ƒ 30. Waar een andere heer kort geleden ƒ 100 voor betaalde, en deze heer accepteert de lage prijs zonder gewetensbezwaar. En het feit deert hem niet dat de andere heer geen keuze meer had. Dan is de man geen heer meer te noemen maar een woekeraar. En met woekeraars moet je geen zaken voeren. Alleen maar rechtzaken.”

    So, see in you in court, Bos!
    Eerlijk duurt het langst.
  12. [verwijderd] 5 januari 2009 21:24
    Beste Fortissers.

    De details van mijn plan staan nu op de volgende website: tinyurl.com/fortisplan. Neem gerust een kijkje. Ik heb nog geen echte inhoudelijke tegenargumenten gehoord, alleen: is dit we lpoitiek haalbaar. Maar hoe kan een plan dat het algemeen belang dient, Nederlandse banen redt en de Nederlandse overheid uitgaven bespaart die het beter kan gebruiken, nu poitiek onhaalbaar zijn? Er liggen duizenden banen en miljarden euro's op de grond. Waar blijft de beleidsmaker met voldoende moed om ze op te rapen?

    Koen Schoors
  13. Adek 2001 5 januari 2009 21:32
    quote:

    ivanmashailja schreef:

    Beste Fortissers.

    De details van mijn plan staan nu op de volgende website: tinyurl.com/fortisplan. Neem gerust een kijkje. Ik heb nog geen echte inhoudelijke tegenargumenten gehoord, alleen: is dit we lpoitiek haalbaar. Maar hoe kan een plan dat het algemeen belang dient, Nederlandse banen redt en de Nederlandse overheid uitgaven bespaart die het beter kan gebruiken, nu poitiek onhaalbaar zijn? Er liggen duizenden banen en miljarden euro's op de grond. Waar blijft de beleidsmaker met voldoende moed om ze op te rapen?

    Koen Schoors
    Vraagje Koen Schoors; Is het niet zo dat als er iets rechtgetrokken wordt, alleen mensen die de aandelen hadden voor 3-10, dus de coupon bezitters, als enige zouden moeten profiteren van een 'reparatie'? Ongeacht aantal aandelen en duur van aandelen bezit.
  14. dulieu 5 januari 2009 21:44
    Waarde professor. U hebt een duidelijke analyse gemaakt en daarbij de vraag niet uitgesplitst in allerlei onderdelen, zodat de samenhang niet meer te zien is. Wel de oorzaken en gevolgen. En... mogelijke oplossingen. De verschillende partijen, die ontstaan zijn en zichtbaar geworden zijn, hebben echter naast gemeenschappelijke belangen ook tegengestelde. Deze brij is moeilijk te verwerken. Wie gaat initiatieven nemen, terwijl rechterlijke uitspraken nog niet uitgekristalliseerd zijn ?Ik constateer actieve passiviteit.De tijd zal leren in welke fasen oplossingen zullen komen als ze komen.
    Blijft overeind, dat uw probleemaanpak veel aangrijpingspunten heeft op het moment, dat verantwoordelijken actief worden.
  15. Adek 2001 5 januari 2009 22:43
    quote:

    dulieu schreef:

    Waarde professor. U hebt een duidelijke analyse gemaakt en daarbij de vraag niet uitgesplitst in allerlei onderdelen, zodat de samenhang niet meer te zien is. Wel de oorzaken en gevolgen. En... mogelijke oplossingen. De verschillende partijen, die ontstaan zijn en zichtbaar geworden zijn, hebben echter naast gemeenschappelijke belangen ook tegengestelde. Deze brij is moeilijk te verwerken. Wie gaat initiatieven nemen, terwijl rechterlijke uitspraken nog niet uitgekristalliseerd zijn ?Ik constateer actieve passiviteit.De tijd zal leren in welke fasen oplossingen zullen komen als ze komen.
    Blijft overeind, dat uw probleemaanpak veel aangrijpingspunten heeft op het moment, dat verantwoordelijken actief worden.
    Waarde Dulieu ;)
    Eerst zegt u dat de waarde professor een duidelijke analyse heeft gemaakt. Daarna zegt u dat de samenhang niet meer te zien is. Kunt u nagaan, zelfs de professor kwam er niet meer uit. Ik hoop dat hij uw tekst kan ontrafelen. lol
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links