Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tot hoever zakt de olie prijs?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4.587 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 225 226 227 228 229 230 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Ook grondstoffenmarkt op hol door coronavirus

Niet alleen op de aandelenbeurzen, ook op de grondstoffenmarkten zetten beleggers zich schrap voor de economische gevolgen van het coronavirus. De prijzen van olie en basismetalen daalden maandag, terwijl goud flink pluste.

Nu het coronavirus zich toch sneller uitbreidt dan verwacht, zijn beleggers angstig voor de gevolgen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde afgelopen weekend de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei al iets naar beneden bij.

Daarmee is de perceptie in de markt dat er minder vraag naar olie komt en dat drukt vanzelfsprekend de prijs. Beleggers betaalden maandagmiddag ruim $55 voor een termijncontract op een vat Brent-olie, richtsnoer voor de markten. Dat was pakweg 5% minder dan een etmaal geleden. Vanwege dezelfde redenen gingen maandag ook de koperprijzen met anderhalve procent omlaag. De aluminiumprijzen bleven vrijwel vlak.

Dalende olieprijs probleem voor Opec
Met de dalende olieprijs zitten de landen van het kartel van olie-exporterende landen (Opec) flink in de knel. Nu de vraag naar olie afneemt en de prijs laag blijft, zullen zij mogelijk moeten nadenken over extra productiebeperkingen. Met de olieprijs is het overigens hard omlaag gegaan, begin dit jaar betaalden beleggers nog bijna $70 voor een vat Brent.

'Hoewel de statistieken in sommige delen van China verbetering tonen, zullen financiële markten op hun hoede blijven totdat we verbetering zien in Iran, Italië, Zuid-Korea en Japan', zegt analist Edward Moya van OANDA tegen de Amerikaanse omroep CNBC.

Tot die tijd trekken beleggers naar categorieën die zij minder risicovol achten. Goud profiteert als zogeheten 'veilige haven'. De goudprijs van $1686 per troy ounce (31,1 gram) die maandag op de borden stond is niet meer gezien sinds 2013. Toen daalde de prijs in de nasleep van de financiële crisis.


De vraag in deze sector is wat de grote gouddelvers gaan doen. Nu de prijs zo hoog staat zullen aandeelhouders van bedrijven als Barrick, Newmont en Goldcorp toch zitten te springen om een hoger dividend.

'Mijnbouwbedrijven zijn vaak blootgesteld aan factoren waar ze geen greep op hebben', zegt portfoliomanager Simon Jaeger van Flossbach, een grote aandeelhouder van Newmont en Barrick. 'Dat is de reden waarom ze niet al te veel dividend betalen. Je wilt een goede buffer hebben op je balans om financieel flexibel te zijn als de prijzen dalen.'

Maar de vraag is of aandeelhouders de roep om een hoger dividend kunnen weerstaan met deze prijzen. Ze staan al niet bekend als de grootste dividendbetalers. Het deel van de winst dat Newmont uitbetaalde (pay out ratio) was volgens Bloomberg 36% van de winst, bij Barrick is dat slechts 8%.

fd.nl/beurs/1335766/ook-grondstoffenm...
voda
0
Olieprijs flink lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag flink lager gesloten, in navolging van de mondiale aandelenmarkten. De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,95 dollar lager, of 3,7 procent, op 51,43 dollar. Dit markeerde het grootste dagverlies sinds 8 januari dit jaar.

"Oliebeleggers maken zich zorgen dat het coronavirus de olievraag flink zal aantasten en dat de oliemarkt als gevolg te kampen krijgt met een fors overaanbod", aldus analist Phil Flynn van The Price Futures Group.

Aandelenmarkten wereldwijd stonden maandag onder druk, na een forse stijging van het aantal nieuwe besmettingen buiten China met het coronavirus. Eind vorig jaar brak het virus uit in China en sindsdien maken beleggers zich zorgen over de wereldwijde economische groei.

"Hoewel Chinese autoriteiten meldden dat steeds meer fabrieken hun deuren weer openen, ligt de focus nu steeds vaker op de verspreiding van het virus in de rest van de wereld", aldus analisten van JBC Energy. De virusuitbraak zal volgens de analisten wel degelijk een impact hebben op de olievraag.

Andere analisten vinden de reactie op de ontwikkelingen rond de virusuitbraak overdreven. "De oliemarkt prijst het risico van een mondiale groeivertraging in als het virus zich verder verspreidt. "Het verleden heeft aangetoond dat dit soort momenten een interessant koopmoment vormen. Maar maak dat beleggers maar eens wijs", aldus Flynn.

Volgens CEO Jay Park van olie- en gasbedrijf ReconAfrica stellen sommige deskundigen dat de olievraag kan teruglopen met 1 miljoen tot 3 miljoen vaten per dag. "Dat is slechts één procent van de totale olieproductie. Dat zou zich niet moeten vertalen in een daling van 13 dollar in de olieprijs", aldus Park. "De impact van het coronavirus rechtvaardigt niet een daling van 20 procent. Angst overheerst op de oliemarkt", aldus Park.

Op 5 en 6 maart komen oliekartel OPEC en aangesloten olielanden bij elkaar in Wenen. Er wordt gespeculeerd dat Saoedi-Arabië een verdere productieverlaging binnen de OPEC zou overwegen, zonder de steun van bondgenoot Rusland. Later deed de Saoedische energieminister Abdulaziz bin Salman de berichten af als "absurd en onzin".

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs daalt 3 procent

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs in New York is dinsdag fors gedaald, nadat in Italië het tiende dodelijke slachtoffer van het nieuwe coronavirus COVID019 werd bekendgemaakt.

De future op een vat West Texas Intermediate-olie sloot 3 procent lager op 49,90 dollar op de New York Mercantile Exchange.

De verdere verspreiding van het COVID-19 virus naar diverse landen buiten China verhoogt het risico dat de mondiale vraag naar olie door de epidemie zal afnamen.

De slotkoers was de laagste sinds 10 februari en de derde daling op rij.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden stijgen

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 21 februari stegen de voorraden ruwe olie met circa 0,5 miljoen vaten tot 443,3 miljoen vaten.

De benzinevoorraden namen af met 2,7 miljoen vaten tot 256,4 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,1 miljoen vaten tot 138,5 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 89,4 naar 87,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energie Information Administration bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week zijn gestegen.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenige Staten in de week eindigend op 21 februari zijn gestegen met circa 0,5 miljoen vaten tot 443,3 miljoen vaten.

De benzinevoorraden namen af met 2,7 miljoen vaten tot 256,4 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 2,1 miljoen vaten tot 138,5 miljoen vaten zijn gedaald. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 89,4 naar 87,9 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie daalde woensdag naar zijn laagste niveau in meer dan een jaar vanwege zorgen over de verspreiding van het coronavirus buiten China en het daaruit voortvloeiende effect op de wereldwijde vraag naar olie.

Sommige westerse bedrijven vragen personeel inmiddels om vanuit huis te werken. Medewerkers van het kantoor Canary Warf van Chevron werkten woensdag vanuit huis, terwijl het bedrijf in afwachting is van de coronavirus-tests bij werknemers. Een medewerker van de Amerikaanse oliegigant had eerder deze week verdachte symptomen, waarna het overige personeel werd verzocht vanuit huis te werken.

"De vraag naar olie wordt links, rechts en in het midden getroffen en de handelsvolumes zijn ook lager", zei handelaar Robert Montefusco van Sucden Financial.

Terwijl de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten dinsdag meldden dat ze een grotere verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten verwachten en zich voorbereiden op een mogelijke pandemie, wachtten oliemarkten op de verdere impact.

"Het [virus] verspreidt zich in Europa en zal zich verspreiden in de VS met een bredere negatieve schok aan de vraagzijde tot gevolg", zei Bjarne Schieldrop van SEB Markets.

De april-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,17 dollar lager, ofwel 2,3 procent, op 48,73 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olie nadert met rasse schreden $50 per vat

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus trekt een fikse wissel op het sentiment in de oliemarkt. Sinds handelaren zich eind vorige week zorgen begonnen te maken dat er wel eens een heuse pandemie kan uitbreken is de prijs voor een vat Brent-olie al bijna 12% gedaald. Sinds vrijdag is olie iedere dag goedkoper geworden.

Inmiddels wordt een vat verhandeld voor $52,47, de laagste prijs sinds december 2018. En ten opzichte van de piek op bijna $69 in de eerste week van dit jaar is de olieprijs bijna een kwart omlaag gekomen.


Lees ook:

Laatste nieuws coronavirus: beurzen opnieuw lager

Oliehandelaren zijn bang dat 'Covid-19' het wereldwijde groeitempo danig kan verlagen en dat heeft consequenties voor de mondiale behoefte aan olie.

'Pandemieën zijn een schok voor zowel de wereldwijde vraag als het aanbod', stelt analist Kallum Pickering van Berenberg Bank over de impact op de economie. 'De door het virus getroffen regio's krijgen te maken met lagere uitgaven en productiestoringen. Elders komen de gevolgen vooral tot uiting in verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens en in vertrouwen.'

Beleidsmakers hebben weinig mogelijkheden om de pijn te verzachten. Centrale banken kunnen gasgeven wat ze willen, maar daar gaan de fabrieken niet door open. En belastingverlagingen helpt angstige burgers niet hun bestedingen op te voeren.

Koper als indicator

Een teken aan de wand is wat er in de aanpalende kopermarkt gebeurt. Omdat koper voor zo veel verschillende doeleinden wordt gebruikt, geldt het als een van de belangrijkste indicatoren voor de mondiale economie. Uit cijfers van de metaalbeurs in Londen blijkt dat de wereldwijde kopervoorraden in de afgelopen maand met 50% zijn gestegen. De prijs van het metaal is tot nu toe dit jaar met ruim 8% gedaald.

Ondertussen is de goudprijs juist met bijna 9% opgelopen tot $1650,70 per ounce. De onzekerheid over de groei en het vooruitlopen op een mogelijke verruiming van het monetaire beleid doet veel beleggers bescherming zoeken in de 'veilige haven' van het goud. Hoewel de prijs in zeven jaar niet zo hoog is geweest, houdt analist Michael Sprogis van Goldman Sachs nu rekening met een verdere prijsstijging richting $1800.

Opec-ingrijpen

Met de scherpe terugval van de olieprijs is de kans groot geworden dat oliekartel Opec begint na te denken over productiebeperkingen. 'Dit is een duidelijk signaal vooruitlopend naar de bijeenkomst volgende week in Wenen', stelt Warren Patterson van ING. Rusland, dat geen lid is van het kartel, maar doorgaans wel betrokken wordt in de besluitvorming, vindt het volgens de analist nog te vroeg om maatregelen te nemen. Gezien de onzekerheid over de vraag moet een besluit op een later moment vallen, klinkt het in Russische oliekringen.

Woensdag kreeg de markt nog steun van het bericht van de Amerikaanse Energie Information Administration dat de Amerikaanse olievoorraden weliswaar gestegen zijn, maar veel minder dan verwacht. Toch daalde ook de prijs van een vat West Texas Intermediate verder. Inmiddels wordt voor die Amerikaanse benchmark nog maar $47,62 neergelegd. Afgelopen dinsdag daalde de prijs voor het eerst sinds lange tijd weer onder de $50.

fd.nl/beurs/1336228/olie-nadert-met-r...
voda
0
Olieprijs daalt verder

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag verder gedaald. Op een settlement van 47,09 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 3,4 procent minder waard.

Voor de vijfde handelssessie op rij stond de olieprijs onder druk. De settlement van donderdag is de laagste stand in ruim een jaar. Ook op de oliemarkt blijven beleggers bezorgd over de verspreiding van het coronavirus en de impact op de mondiale economische groei.

"Het COVID-19 virus heeft de oliemarkt nog steeds in de houdgreep", volgens analist Carsten Fritsch van Commerzbank.

Omdat het coronavirus delen van de samenleving en de productie tot stilstand brengt, resulteert dit in een aanzienlijk lagere vraag naar benzine en kerosine, aldus Fritsch.

"Bovendien is de winter ongewoon mild, waardoor er minder vraag is naar stookolie. Raffinaderijen zullen hun output vermoedelijk flink verlagen in reactie op deze ontwikkelingen", denkt de analist.

Ondertussen is Saoedi-Arabië van plan om de olieleveringen aan China vanaf maart met zeker 500.000 vaten per dag te verlagen nu Chinese raffinaderijen de productie terugschroeven in reactie op de zwakke vraag naar olie door het coronavirus.

Dit zou een paar maanden kunnen aanhouden, meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Saoedi-Arabië levert zo'n 1,7 miljoen vaten olie per dag aan China.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
4.587 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 225 226 227 228 229 230 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 533,94 -4,65%
EUR/USD 1,1043 +0,37%
Germany30^ 11.774,20 -4,80%
Gold spot 1.632,87 -0,74%
LDN100-24h 6.509,01 -0,92%
NY-Nasdaq Composite 8.566,48 -4,61%
US30# 25.098,53 -2,60%

Stijgers

Flow T...
+5,28%
GrandV...
-0,07%
Volker...
-0,23%
Neways
-1,00%
B&S Gr...
-1,81%

Dalers

ICT Group
-10,91%
VIVORY...
-7,49%
ASMI
-6,76%
Wereld...
-6,66%
Fugro
-6,60%

Nieuws Forum Meer»

(14)

Jopie1962 op 28 feb 2020 10:19
(39)

Jopie1962 op 28 feb 2020 10:17
(1)

het zwaard op 28 feb 2020 10:15
(6)

Sir Cryptalot op 28 feb 2020 09:59
(18)

Fiero1985 op 28 feb 2020 09:55

Column Forum Meer»

(91)

The Short Caller op 28 feb 2020 10:20
(2)

ton1947 op 28 feb 2020 10:17
(2)

De grote recessie komt eraan op 28 feb 2020 10:17
(8)

crypt op 28 feb 2020 09:11
(574)

'd Aandelen op 28 feb 2020 08:41