Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tot hoever zakt de olie prijs?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4.587 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 ... 226 227 228 229 230 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Olieproductie OPEC daalt

(ABM FN-Dow Jones) De Organisatie van olie-exporterende landen, OPEC, heeft in november licht minder geproduceerd. Dit bleek woensdag uit het maandrapport van het kartel.

OPEC produceerde in november gemiddeld 32,97 miljoen vaten olie per dag, wat een daling vertegenwoordigt van 11.000 vaten per dag. De productie in Saoedi Arabië, het grootste lid van het kartel, bereikte in november echter een recordniveau. Riyad produceerde in november 377.000 vaten olie per dag meer tot een totaal van 11,01 miljoen vaten ruwe olie per dag.

De stijging in Saoedi Arabië werd gecompenseerd door een daling van de productie in Iran, Venezuela, Nigeria en Irak.

Vorige week besloten OPEC en een aantal niet-OPEC-leden, waaronder Rusland, om de productie per a januari 2019 te verlagen met 1,2 miljoen vaten per dag voor een periode van zes maanden. OPEC zal de productie verflagen met 800.000 vaten per dag, terwijl Rusland en negen geallieerde producten de productie met 400.000 vaten per dag verlagen.

De maatregel volgde nadat de prijs voor een vat ruwe olie recente circa 30 procent daalde, deels aangewakkerd door zorgen over het overaanbod. De overeenkomst, onder leiding van OPEC, veroorzaakte aanvankelijk een stijging van de olieprijs met vijf procent, waarna de prijs opnieuw daalde.

Volgens het maandrapport van OPEC bereikte de Russische olieproductie een nieuw post-Sovjet record van 11,61 miljoen vaten per dag in oktober, terwijl de productie in november daar met 11,57 miljoen vaten per dag licht onder zat. Voor het komend jaar wordt voor Rusland een gemiddelde productie voorzien van 11,44 miljoen vaten per dag. De lichte daling is het gevolg van de Russische bijdrage aan de productievermindering.

De totale wereldwijde olieproductie steeg in november op maandbasis met 500.000 vaten per dag tot 100,64 miljoen vaten per dag.

OPEC handhaafde de prognoses voor de wereldwijde groei van de vraag naar olie in 2018 en 2019. Het kartel voorziet een groei van de vraag in 2018 van 1,5 miljoen vaten per dag. Voor 2019 wordt een groei van de vraag verwacht van 1,29 miljoen vaten per dag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week opnieuw gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Energy Information Administration.

In de week eindigend op 7 december namen de voorraden ruwe olie af met 1,2 miljoen vaten tot 442,0 miljoen vaten. Een week eerder daalden de voorraden voor het eerst in 10 weken.

De benzinevoorraden stegen wel, met 2,1 miljoen tot 228,3 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel namen af, met 1,5 miljoen vaten tot 124,1 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 95,5 procent naar 95,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
Olieprijs sluit lager

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is woensdag lager gesloten in New York, nadat eerdere winst kort voor de 'settlement' werd prijsgegeven.

Een februari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd 1 procent goedkoper op 51,15 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie noteerde vlak op 60,15 dollar.

Eerder woensdag steeg de olieprijs, na een daling van de Amerikaanse olievoorraden, voor de tweede week op rij, na elf weken van stijgingen. De Energy Information Administration meldde een daling van 1,2 miljoen vaten in de afgelopen week. Economen rekenden vooraf op een sterkere daling met 2,8 miljoen vaten.

De American Petroleum Institute had dinsdag zelfs een daling met 10 miljoen vaten voorspeld. "Vergeleken daarmee was het EIA rapport vandaag wat bescheidener", zei Matt Smith van ClipperData. Robuuste export hielp een stijging van de voorraden voorkomen.

Tegelijkertijd met de daling van de olieprijs halveerde de winst op Wall Street. De S&P500 hield nog een winst van 0,8 procent over.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
IEA: kans op overaanbod op oliemarkt

Gepubliceerd op 13 dec 2018 om 10:56 | Views: 1.984

Royal Dutch Shell A 16:15
26,20 +0,06 (+0,23%)

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te zeggen de productiebeperking door oliekartel OPEC en zijn bondgenoten succesvol zal zijn bij het in balans brengen van de oliemarkt. Er kan in 2019 nog steeds sprake zijn van overaanbod op de markt. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandrapport.

De OPEC en partners als Rusland besloten vorige week tot een productiebeperking van 1,2 miljoen vaten per dag om zo de prijzen te stutten. ,,De tijd moet uitwijzen hoe effectief de productieverlaging zal zijn bij het balanceren van de oliemarkt. Voorraden zijn gegroeid met potentie voor aanzienlijk overaanbod volgend jaar'', aldus het IEA. De olievoorraden in ontwikkelden economieën lagen in oktober op 2,87 miljard vaten, het hoogste niveau sinds januari.

Het agentschap handhaafde zijn prognose voor de groei van de wereldwijde olievraag in 2019. Er wordt verwacht dat de vraag met 1,4 miljoen vaten per dag zal groeien tot 100,6 miljoen vaten per dag.
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg donderdag 2,8 procent, ofwel 1,43 dollar, naar 52,58 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde dat de mondiale olievoorraden verder stijgen. Het agentschap zag de voorraden in OECD-landen met 5,7 miljoen vaten stijgen tot 2.827 miljoen vaten in oktober. Voor het eerst sinds maart stegen de voorraden boven het vijfjaarsgemiddelde, een belangrijk meetpunt voor de OPEC. Het oliekartel en andere olieproducerende landen kwamen vorige week nog overeen om de olieproductie met 1,2 miljoen vaten terug te brengen. "De afgesproken productiebeperkingen hebben wel degelijk invloed", aldus analist Tamas Varga van PVM, die evenwel nog niet volledig optimistisch is dat vraag en aanbod snel in balans zijn. De voorraden in OECD-landen kunnen naar schatting stijgen tot 2,9 miljard vaten begin 2019. Woensdag werd nog bekend dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week opnieuw zijn gedaald. In de week eindigend op 7 december namen de voorraden ruwe olie af met 1,2 miljoen vaten tot 442,0 miljoen vaten. Een week eerder daalden de voorraden voor het eerst in 10 weken. "Ik had verwacht dat de olieprijzen hierdoor zouden stijgen, maar het verraste mij dat de winsten vervlogen", aldus strateeg Bill O'Grady van Confluence Investment Management. Analisten vrezen dat de aangekondigde productieverlagingen door de OPEC en aangesloten landen niet voldoende zullen zijn om het overaanbod tegen te gaan. Tegelijk denken de marktvorsers dat OPEC marktaandeel zal verliezen als het besluit tot verdere productieverlagingen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Rosneft geeft brui aan olieprojecten in Iran

Rosneft, het grootste oliebedrijf van Rusland, ziet af van een aantal olieprojecten in Iran ter waarde van $50 mrd (€44 mrd) en ter grootte van 55 mln ton per jaar. Dat meldt de Russsische zakenkrant Vedomosti op basis van drie bronnen dichtbij de top van het staatsbedrijf.

Een jaar geleden meldde Rosneft samen met de Iraanse nationale oliemaatschappij naar olie te gaan boren. Maar volgens een bron van Vedomosti wil Rosneft zich meer op de Russische thuismarkt concentreren. Een andere gesprekspartner van het dagblad meldt evenwel dat de onderhandelingen met Teheran afgelopen zomer al zijn afgebroken, vanwege de toen al dreigende Amerikaanse sancties tegen Iran.

Atoomdeal
De regering van de vorige president Barack Obama sloot in 2015 een deal met Iran: Teheran zette zijn atoomwapenprogramma stop en in ruil daarvoor werden economische sancties afgeschaft. Daardoor kon het ook weer olie uitvoeren.
De huidige president Donald Trump had van meet af aan niets met het akkoord, zei het afgelopen mei zelfs op en stelde de sancties weer in. Kennelijk, aldus Vedomosti, is het voor Rosneft financieel nauwelijks meer interessant om de projecten door te zetten nu Iran de olie niet meer mag uitvoeren.

Een derde bron van Vedomosti zegt dat Rosneft op basis van de lopende gesprekken nog geen enkele verplichting had ten aanzien van Iran, dat er nog geen staatsgeld in het olieproject was gestoken en dat het bedrijf - waarvan Igor Setsjin, naar verluidt na Poetin de machtigste man van Rusland, de baas is – geen verlies lijdt.

Wrange vruchten
Rusland heeft het opzeggen door de VS van de atoomdeal met Iran, waar het zelf ook zijn handtekening onder heeft gezet, altijd betreurd. Het laat zich dan ook niets gelegen liggen aan de sanctie die de regering van Trump nu doorvoert, maar plukt er wel de wrange vruchten van.

Teheran zal het Moskou op zijn beurt niet in dank afnemen dat het nu uit de projecten stapt. De relatie tussen Rusland en Iran bloeide de laatste jaren flink op, mede vanwege de oorlog in Syrië. De landen steunen daarin het regime van de Syrische president Basher al-Assad en zoeken al jaren, samen met Turkije, naar een oplossing, buiten de reguliere VN-kanalen om.

Joost Bosman

fd.nl/ondernemen/1282153/rosneft-geef...
voda
0
Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten, vanwege zwakte op de aandelenmarkten en de sterke dollar.

De daling volgde, na een forse stijging van de olieprijs een dag eerder, terwijl beleggers recente data verwerkten waaruit bleek dat de OPEC-productie op maandbasis licht is gestegen, op een moment waarop het oliekartel op het punt staat de productie juist te verlagen.

Steun was er eerder in de week uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration. Uit de cijfers bleek dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 7 december zijn gedaald met 1,2 miljoen vaten tot 442,0 miljoen vaten.

De benzinevoorraden stegen wel, met 2,1 miljoen tot 228,3 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 1,5 miljoen vaten afnemen tot 124,1 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 95,5 procent naar 95,1 procent.

De olieprijs zag zich donderdag tevens gesteund door plannen van Saoedi Arabië om de zendingen naar de Verenigde Staten terug te brengen om een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden de kop in te drukken.

"De dreiging van een sterke prijsdaling is verdwenen, waarbij de olieprijs de afgelopen weken schommelde tussen een bodem op 49,40 dollar en een weerstand van 54,55 dollar", zei marktanalist Richard Perry van Hantec Markets. "Deze consolidatie heeft nu de down-trend van de afgelopen negen weken doorbroken", voegde hij toe.

In zijn maandelijkse olierapport meldde het Internationale Energie Agentschap donderdag dat de productie van de OPEC in november is gestegen met 100.000 vaten olie per dag tot een totaal van 33,03 miljoen vaten per dag. Saoedi Arabië, het de facto hoofd van het oliekartel, produceerde 11,6 miljoen vaten per dag, een historisch hoogtepunt.

Het rapport staat echter is sterk contrast met het maandelijkse rapport van de OPEC, dat op woensdag verscheen. Het oliekartel sprak van een lichte daling van de output in november.

Beide rapporten verschenen minder dan een week nadat de OPEC en zijn partners, waaronder Rusland besloten de productie per 1 januari 2019 te verlagen met 1,2 miljoen vaten per dag voor een periode van zes maanden.

Een januari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd vrijdag 2,6 procent, ofwel 1,38 dollar, goedkoper op 51,20 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis sloot de prijs voor een vat ruwe olie 2,7 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
OPEC offsets Iran oil loss, sees lower 2019 demand

Reuters quoted OPEC as saying that it had offset a drop in sanctions-hit Iranian oil exports and lowered the 2019 forecast of demand for its crude, underlining the challenge the producer group faces to prevent a glut even after last week's decision to trim output. In a monthly report, the Organization of the Petroleum Exporting Countries said 2019 demand for its crude would fall to 31.44 million barrels per day, 100,000 bpd less than predicted last month and 1.53 million less than it currently produces. Worried by a drop in oil prices and rising supplies, OPEC and its allies including Russia last week agreed to return to supply cuts next year. They pledged to lower output by 1.2 million bpd, of which OPEC's share is 800,000 bpd.

OPEC expects global oil demand to slow next year and sees little support from the economic backdrop.

OPEC said in the report that "Rising trade tensions, monetary tightening and geopolitical challenges are among the issues that skew economic risks even further to the downside in 2019. The upside appears limited."

The supply cut was a policy U-turn after the producer alliance known as OPEC+ had agreed in June to boost supply amid pressure from U.S. President Mr Donald Trump to lower prices and cover an expected shortfall in Iranian exports.

OPEC changed course after prices dropped steeply from a four-year high above USD 86 a barrel in October on concern that demand was weakening amid adequate supply. Crude rose on Wednesday to trade above USD 61 a barrel.

Source : Reuters
voda
0
OPEC sees oil demand falling in 2019

Crude Oil Price Movements: The OPEC Reference Basket (ORB) ended November down by $14.06, or 17.7%, month-on-month (m-o-m), to average $65.33/b, its lowest level since last March. Year-to-date (y-t-d), the ORB value was $19.14, or 37.1%, higher at $70.75/b compared with the same period in 2017. Crude oil futures also dropped in November amid weaker market fundamentals as the market focused on global oil supply, which rose faster than expected. ICE Brent prices witnessed eight consecutive weekly declines to reach their lowest level since October 2017 on a daily basis. ICE Brent was on average $14.68, or 18.2%, m-o-m lower at $65.95/b, and NYMEX WTI fell $14.06, or 19.9%, m-o-m to average $56.69/b. Y-t-d, ICE Brent is $18.92, or 35.1%, higher at $72.87/b, while NYMEX WTI increased by $16.03, or 31.9%, to $66.27/b. The first-month ICE Brent/NYMEX WTI spread narrowed 62¢ to $9.26/b, from $9.87/b in the previous month. Both the ICE Brent and NYMEX WTI forward curves were in contango in November as global oil supply grew faster than oil demand, leading to higher oil stocks. The Dubai backwardation structure eased sharply in November due to higher crude oil supply. Hedge funds and other money managers continued to reduce their combined speculative net length positions linked to both ICE Brent and NYMEX WTI to reach their lowest levels since more than a year.

World Economy
The global economic growth forecast remains unchanged at 3.7% for 2018 and at 3.5% for 2019. In the OECD, growth in the US is unchanged at 2.9% for 2018 and at 2.6% for 2019. Euro-zone growth remains at 1.9% for 2018 and 1.7% for 2019. GDP growth in Japan was revised down slightly to 1.0% for 2018, but is unchanged at 1.1% for 2019. In the non-OECD countries, both India’s and China’s growth forecasts remain at 7.5% and 6.5% for 2018, respectively, and at 7.2% and 6.1%, respectively, for 2019. Growth in Brazil remains unchanged at 1.1% for 2018 and at 1.8% for 2019. Russia’s GDP growth forecast is also unchanged at 1.6% for 2018 and 1.7% for 2019. While the upside to global growth is limited, the risk remains skewed to the downside amid ongoing trade tensions, monetary tightening and geopolitical challenges.

World Oil Demand
In 2018, world oil demand growth is foreseen rising by 1.50 mb/d, unchanged from last month’s report. OECD Americas is expected to lead growth in OECD regions in response to strong gains for light and middle distillates throughout 2018. Other Asia is projected to lead demand growth in non-OECD and globally after strengthened product demand growth in India, Indonesia, Singapore and Thailand. Total oil demand is now pegged at 98.79 mb/d. In 2019, world oil demand is anticipated to rise by 1.29 mb/d, similar to last month’s projections. As a result, total world oil demand is anticipated to reach 100.08 mb/d. Oil demand growth is projected to originate from Other Asia, led by India, followed China, then OECD Americas. OECD countries will rise by 0.25 mb/d, while non-OECD countries will drive oil demand growth by adding an estimated 1.04 mb/d in 2019.

World Oil Supply
Non-OPEC oil supply growth in 2018 is estimated at 2.50 mb/d, an upward revision of 0.19 mb/d from the previous month’s assessment. The US, Canada, Russia and Kazakhstan are expected to be the main growth drivers, while Mexico and Norway are anticipated to show the largest declines. With this, total non-OPEC supply for 2018 is now estimated at 60.03 mb/d. Non-OPEC oil supply growth in 2019 was revised down by 0.08 mb/d to stand at 2.16 mb/d and is now forecast to reach an average of 62.19 mb/d. This is mainly due to a lower oil supply forecast for Canada given Alberta’s announcement of a mandatory production adjustment, as well as downward supply forecast adjustments for the 10 non-OPEC participants in the Declaration of Corporation in the first half of 2019. The US, Brazil, Russia and the UK are the main drivers for next year’s growth, while Mexico and Norway are expected to see sizeable declines. OPEC NGLs in 2018 and 2019 are expected to grow by 0.10 mb/d and 0.11 mb/d to average 6.34 mb/d and 6.45 mb/d, respectively. In November, OPEC crude oil production decreased by 11 tb/d to average 32.97 mb/d, according to secondary sources.

Product Markets and Refining Operations
Product markets in the Atlantic Basin during November showed mixed performances. In the US, product markets weakened slightly despite positive performance at the middle of the barrel due to considerable gasoil and jet/kerosene inventory drawdowns. In Europe, product markets showed a strong recovery from the slump witnessed in the previous month, supported by soaring cracks in the middle and bottom of the barrel. Moreover, European product markets also benefitted from an additional boost all across the barrel driven by the decline in feedstock costs as well as bullish sentiment as refineries in France went on strike. In Asia, product markets continued to weaken, exhibiting slight losses in November as steep declines in cracks at the top of the barrel weighed on margins despite strong positive performances in the bottom of the barrel.

Tanker Market
The tanker market experienced a general strengthening trend in November as freight rates in both the dirty and clean segments of the market increased. On average, dirty tanker spot freight rates rose by 21% from the previous month on the back of increased tonnage requirements, tonnage tightening and transit delays. The enhanced market activities were seen to drive rates higher in several areas, affecting all tanker sectors in the market, moreover a reduction in bunker prices reduced operational costs, thereby enhancing earnings.

Stock Movements
Preliminary data for October showed that total OECD commercial oil stocks rose by 7.6 mb m-o-m for the fourth consecutive month to settle at 2,883 mb, which is 41 mb lower than the same time one year ago but 22.5 mb above the latest five-year average. Within the components, crude stocks indicated a surplus of 4.0 mb, while product stocks were 18.5 mb above the latest five-year average. In terms of days of forward cover, OECD commercial stocks rose by 0.5 days m-o-m to stand at 60.0 days in October, which was 1.0 day below the same period in 2017 and 1.2 days lower than the latest five-year average.

Balance of Supply and Demand
Demand for OPEC crude in 2018 is estimated at 32.4 mb/d, which is 1.1 mb/d lower than the 2017 level. In 2019, demand for OPEC crude is forecast at 31.4 mb/d, around 1.0 mb/d lower than the estimated 2018 level.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
IEA oil market report

OPEC and some non-OPEC oil ministers met in Vienna last week and agreed to curb their output by 1.2 mb/d in order to address growing surpluses in the market. The agreement aims to achieve relative stability and to bring the market towards balance. So far, the Brent crude oil price seems to have found a floor, remaining close to USD 60/bbl much where it was when the ministers met. Recently, prices have been volatile; in early October Brent crude oil prices reached USD 86/bbl on concerns that the market could tighten as Iranian sanctions were implemented. Then, thirty-seven days later, they fell back to $58/bbl as producers more than met the challenge of replacing Iranian and other barrels. Such volatility is not in the interests of producers or consumers.

Last week’s meeting reminded us that the Big Three of oil – Russia, Saudi Arabia and the United States – whose total liquids production now comprises about 40% of the global total, are the dominant players. Cooperation between Russia and Saudi Arabia is now the basis of production management with these two countries having a large capacity to swing output one way or the other. For them, prices falling further would place their budgets under great stress. The third, non-playing member, so to speak, of the Big Three is the United States, which is now the world’s biggest crude oil producer and where production management is a company level, economically driven decision. The United States is also the world’s biggest consumer and lower prices are welcome, although its producers will want to see them stay high enough to encourage further investment.

While the US was not present in Vienna, nobody could ignore its growing influence. On the day OPEC ministers sat down to talk, an important piece of data was published: according to the Energy Information Administration, in the week to 30 November the US was a net exporter of crude and products for the first time since at least 1991. The number, 211 kb/d, is modest and even if it proves to be an isolated data point, the long-term trend is clear. In 2018 to date, US net imports have averaged 3.1 mb/d. Ten years ago, just ahead of the shale revolution, the figure was 11.1 mb/d. As production grows inexorably, so will net imports decline and rising US exports will provide competition in many markets, including to some of the countries meeting in Vienna last week.

New data in this Report shows little change to our 2018 estimates. Demand will grow by 1.3 mb/d although there are signs that the pace is slackening in some countries as the impact of higher prices lingers. As far as non-OPEC supply is concerned, our estimate for growth is revised slightly up to 2.4 mb/d. For 2019, our demand growth outlook remains at 1.4 mb/d even though oil prices have fallen back considerably since the early October peak. Some of the support provided by lower prices will be offset by weaker economic growth globally, and particularly in some emerging economies. For non-OPEC supply, we have revised our growth forecast for 2019 down by 415 kb/d, partly due to expected cuts from Russia agreed last week, and to lower growth in Canada. The serious build-up of stocks arising from logistical bottlenecks in Alberta led the provincial government to act very decisively to curb output. The initial cutback of 325 kb/d for three months to allow blockages to ease is a significant development. Apart from lowering production, it should narrow the differential between West Canadian Select prices and WTI, which reached $51/bbl at one point.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Saudi Arabia plans to slash oil exports to US

Sputnik reported that after flooding the US market with oil in recent months, Saudi Arabia reportedly plans to downgrade exports of crude oil. US-based oil refiners were told to expect a much lower shipment from Saudi Arabia in January than in recent months, following the OPEC agreement to reduce production, sources briefed on the plans of state oil company Saudi Aramco told Bloomberg. The shipments apparently could hit a 30-year low set in late 2017 of 582,000 barrels a day, which is 40% less than the recent three-month average, sources added on condition of anonymity, as the information they are providing has not been made public. They noted, however, that the final figure could still change.

According to sources, Riyadh hopes to show the market it is making good on its promise to cut supplies following the OPEC decision. The shift in crude exports to the US could potentially have a huge impact on the market because data are available on a weekly basis, while in other regions oil traders only receive official figures on a monthly basis, or not at all.

The Saudi energy ministry did not provide any official comment.

The decision to cut supplies would demonstrate that Saudi Arabia is sincere with its promise to bring supply and demand in line, yet it might also lead to a conflict of interests with US President Donald Trump, who repeatedly posted on Twitter his demand that OPEC maintain its current levels of supply.

Total Saudi oil exports are expected to drop by 1 million barrels a day in January, down from about 8 million barrels a day in November-December, sources said. Khalid Al-Falih, the Saudi energy minister, told reporters last week that Saudi production will eventually drop in January to 10.2 million barrels a day, down from 11.1 million barrels a day in November.

The export cuts, if they are to be implemented, will affect big US refiners such as Valero Energy Corp., Phillips 66, Chevron Corp., Exxon Mobil Corp., and Marathon Petroleum Corp., forcing them to find other exporters in Mexico, Canada or Venezuela. Saudi’s supply to the US has been 860,000 barrels of crude a day on average so far this year, according to Bloomberg calculations based on weekly customs data, hitting its highest average of 975,000 barrels a day in July-December.

Source : Sputnik
voda
0
Shale growth may force OPEC into another production cut in April - Citi

Ed Morse, Citi’s global head of commodities research, told CNBC, describing last weekend’s OPEC and non-OPEC agreement led by Saudi Arabia and Russia to cut crude output by 1.2 million barrels per day (bpd) by January, “I think they went far enough for the time being. They’re going to have to re-address this issue sometime next year, but I’m glad they’re meeting for their sake in April, and it may be by April they’re going to have to confront another cut.” When asked about the size of this potential cut, Morse stopped short of making a call, instead pointing to the bigger picture: booming production volumes from the US threatening OPEC’s power to shape the oil market.

Morse said, referring to Russia, Saudi Arabia and the US, the world’s top three oil producers, said “I like to call it the struggle of the bear, the camel and the eagle. Saudi Arabia discovered that OPEC doesn’t have the clout it used to have.”

The 15-member cartel has a current output of roughly 35 million bpd. That’s just over its late 1970s level of around 30 million bpd, when global oil demand was in the 60 million bpd range, according to the Energy Information Administration (EIA). Global demand is now in the 100 million bpd range.

Morse said that “So by definition, they lost market clout.” The recent departure announcement by Qatar, scheduled for January 1, has added further questions as to the future of the group.

Source : CNBC
voda
0
OPEC needs to cut output by 700,000 bpd more for Brent to hit USD 70 – Rystad

Reuters quoted oil and gas consultancy Rystad Energy as saying that oil producer cartel OPEC and its partners will need to keep production lower than their agreed target through 2019 for benchmark Brent crude to come back to USD 70 a barrel. The Organisation of the Petroleum Exporting Countries and its Russia-led allies agreed to slash oil production by a bigger-than-expected 1.2 million barrels per day.

Rystad analyst Bjornar Tonhaugen said that the producer group needs to stay 700,000 bpd below its agreed target of 31.8 million bpd through 2019 in order to bring a recovery in benchmark Brent crude prices to the USD 70 per barrel level. He said “The agreed production cuts will not be enough to ensure sustained and immediate recovery in oil prices.”

However, crude prices have see-sawed of late on worries of a global economic slowdown on one hand, and a boost from production cuts on the other.

Source : Reuters
voda
0
Global oil supply tightening more quickly in 2019 - IEA

The International Energy Agency said that the global oil market could move into deficit sooner than expected thanks to OPEC's output agreement with Russia and to Canada's decision to cut supply. The Paris-based IEA kept its 2019 forecast for global oil demand growth at 1.4 million barrels per day, unchanged from its projection last month, and said it expected growth of 1.3 million bpd this year. Uncertainty over the global economy stemming from U.S.-China trade tensions could undermine oil consumption next year, as growth in supply gathers pace.

The IEA said that "For 2019, our demand growth outlook remains at 1.4 million bpd even though oil prices have fallen back considerably since the early October peak. Some of the support provided by lower prices will be offset by weaker economic growth globally, and particularly in some emerging economies."

The Organization of the Petroleum Exporting Countries agreed last week with Russia, Oman and other producers to cut oil output by 1.2 million bpd from January to stem a build-up in unused inventories of fuel.

It said that the decision by the government of Canada's Alberta province to force oil producers to curtail supply will bring the largest reduction to crude output next year.

Alberta crude and oil sands output will drop by 325,000 bpd from January to force down vast inventories that built up because of pipeline capacity constraints. The oil price has fallen by nearly a third so far this quarter to around USD 61 a barrel, from a four-year peak close to $87 in early October.

In its previous report in November, the IEA said it expected the global oil market to remain in surplus throughout 2019. Now, it expects a deficit to materialise by the second quarter of next year, provided OPEC sticks to its supply deal.

The IEA said that "Time will tell how effective the new production agreement will be in rebalancing the oil market."

Source : Reuters
voda
0
Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, ondanks een zwakkere dollar en een positief rapport van oliedienstverlener Baker Hughes vrijdag.

Uit het wekelijkse rapport van Baker Hughes bleek vrijdag dat het aantal operationele olieplatforms is gedaald. Uit de meest recente data van de oliedienstverlener bleek dat het aantal actieve olieplatforms in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 4 tot 873 actieve installaties, volgend op een daling met 10 in de week ervoor. Het totaal aantal actieve installaties voor olie en aardgas daalde eveneens met 4 tot 11.071.

De markt profiteerde tegen de verwachting in niet van een zwakkere dollar, waardoor olie goedkoper wordt voor buitenlandse kopers. De WSJ Dollar Index, die de dollar meet ten opzichte van een mandje van 16 andere valuta, daalde met 0,3 procent. Toch verwachten sommige analisten dat beleggers een voorkeur zullen blijven houden voor de Amerikaanse munt als 'veilige haven' ten tijde van zorgen over een wereldwijde vertraging van de economische groei.

"De olieprijzen reageerden traag op de aangekondigde vermindering van de olieproductie van de OPEC, maar concentreerden zich op de economische zorgen en handelsspanningen met China", zei analist Patrick DeHaan van GasBuddy. "Tot nu toe lijkt het erop dat er een heel dorp voor nodig is om de olieprijs te helpen herstellen", voegde hij toe.

De OPEC en andere grote producenten, waaronder Rusland, debatteren nog steeds over de vraag of het besluit om de productie te verminderen met 1,2 miljoen vaten per dag voor een periode van zes maanden vanaf 1 januari 2019 voldoende is om het wereldwijde overaanbod te beteugelen in een poging de olieprijs te stimuleren.

Een januari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd maandag 2,6 procent, ofwel 1,32 dollar, goedkoper op 49,88 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijzen blijven flink dalen

Gepubliceerd op 18 dec 2018 om 11:07 | Views: 4.786

Royal Dutch Shell A 16:15
25,35 -0,48 (-1,86%)

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen dinsdag opnieuw flink omlaag door zorgen over de afzwakkende wereldeconomie en overaanbod op de oliemarkt. Maandag was ook al sprake van een duidelijke daling van de olieprijzen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde dinsdagochtend 3 procent tot 48,40 dollar, het laagste niveau sinds het najaar van 2017. Brentolie kostte 2,9 procent minder op 57,86 dollar per vat, eveneens het laagste punt in meer dan een jaar.

De prijzen staan vooral onder druk door de hoge olieproductie in de Verenigde Staten en twijfels of de productiebeperking van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland wel voldoende zal zijn om het overaanbod terug te dringen. Ook worden de olieprijzen mee omlaag getrokken door de wereldwijde verliezen op de aandelenbeurzen.
voda
0
US oil drillers cut rigs for second week in a row - Baker Hughes

General Electric Co's Baker Hughes energy services firm said in its closely followed reported US energy firms cut oil rigs for a second week in a row this week, prolonging a move by drillers over the past month to reduce the number of active rigs after crude prices collapsed in October and November. Drillers cut 4 oil rigs in the week to Dec. 14, bringing the total count down to 873. The US rig count, an early indicator of future output, is higher than a year ago when 747 rigs were active as energy companies have spent more to capture higher prices. U.S. crude futures were trading around USD 51 a barrel on Friday on data showing slower economic growth in China.

US financial services firm Cowen & Co said that the exploration and production (E&P) companies it tracks have provided guidance indicating a 23 percent increase this year in planned capital spending. Cowen said the E&Ps it tracks expect to spend a total of $89.1 billion in 2018. That compares with capital spending budgets for $72.2 billion in 2017. Cowen said early 2019 spending plans were mixed.

Hess Corp said this week it would boost capital spending by 38 percent in 2019 to USD 2.9 billion, noting its oil and natural gas output should see compound annual production growth through 2025 of more than 10 percent due in part to development of its Bakken shale projects.

Analysts at Simmons & Co, energy specialists at U.S. investment bank Piper Jaffray, this week forecast the average combined oil and natural gas rig count would rise from 876 in 2017 to 1,031 in 2018, 1,092 in 2019 and 1,227 in 2020.

Source : Reuters
voda
0
Oman to cut oil output by 2pct for 6 months

According to a letter sent to customers of Omani oil by the country's oil and gas ministry, which was seen by Reuters, Oman will be cutting oil output by 2 percent from January for an initial period of six months. The output reduction is in implementation of a agreement by The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and non-OPEC crude exporters to reduce global supply. Oman is not a member of OPEC.

OPEC and its Russia-led allies agreed last week to slash oil production by more than the market had expected despite pressure from US President Mr Donald Trump to reduce the price of crude.

Source : Reuters
voda
0
US Brent crude dips below USD 50 on oversupply fears


Reuters reported that oil prices fell more than 2% on Monday, with US crude tumbling below $50 a barrel, on signs of oversupply in the United States and as investor concern over global economic growth and fuel demand grows. Brent crude oil LCOc1 fell 67 cents, or 1.11%, to settle at USD 59.61 a barrel after dropping to a session low of USD 58.83 a barrel. US crude CLc1 dropped USD 1.32, or 2.58%, to end the session at USD 49.88 a barrel and tumbled to a low of USD 49.09 a barrel. Benchmark US crude futures settled below USD 50 for the first time since October 2017.

US crude futures fell after inventories at the storage hub of Cushing, Oklahoma, rose by more than 1 million barrels from Dec. 11 to 14, traders said, citing data from market intelligence firm Genscape.

Source : Reuters
voda
0
Olieprijs naar laagste niveau sinds oktober vorig jaar

Op de termijnmarkten in Londen en New York staan de olieprijzen dinsdag stevig onder druk. Angst voor ernstige overproductie bij een afkoelende wereldeconomie maakt oliehandelaren kopschuw.

Jaknikkers buiten Vaudoy-en-Brie, in de buurt van ParijsFoto: Reuters
Voor een vat in februari te leveren Brent-olie wordt $57,11, ruim 4% minder dan maandag. Sinds oktober vorig jaar is de olieprijs niet zo laag geweest. In oktober dit jaar was er nog ruim $86 nodig voor deze oliesoort. De prijs voor een vat West-Texas Intermediate ligt 5% onder het niveau van maandag, op $47,34. De verhandelde volumes liggen overigens een derde hoger dan gemiddeld in de afgelopen honderd handelsdagen.

'Olie heeft een plekje gekregen in de paniek die we overal om ons heen zien', zei Bill O'Grady, strateeg bij Confluence Investment, tegen persbureau Bloomberg. 'Dit is allemaal de angst voor een recessie. Iedereen zit in een risk off-modus.' Ook de aandelenmarkten verkeren al geruime tijd in zwaar weer.

Eerder op dinsdag bleek uit de maandelijkse wereldwijde peiling onder fondsmanagers door Merrill Lynch dat per saldo 53% een verzwakking van de wereldeconomie wordt verwacht in 2019. Dat percentage is sinds 2008 niet meer zo hoog geweest. Minder groei betekent automatisch ook minder vraag naar olie.

Glut
Lees ook de column van Jeroen Groot
Welkom bij circus Opec

Alom zijn er zorgen over groeiende voorraden en overproductie – sommige handelaren gaan uit van een 'glut' in 2019. Zo wordt er ernstig getwijfeld over de geplande productieverlaging door de Opec-landen en Rusland. Dat kartel wil vanaf volgende maand dagelijks 1,2 miljoen vaten minder op de markt brengen. De vraag is alleen of de leden zich er wel aan willen houden.

Aan de andere kant is er een rapport van de Amerikaanse overheid, waaruit blijkt dat schalieboeren een recordhoeveelheid olie weten te 'fracken'. Onlangs werden de Verenigde Staten de grootste olieproducent ter wereld met een productie van 11,7 miljoen vaten olie per dag. Rusland en Saoedi-Arabië zitten daar nauwelijks onder.

Marcel de Boer

fd.nl/beurs/1282615/olieprijs-naar-la...
4.587 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 ... 226 227 228 229 230 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 535,54 -4,36%
EUR/USD 1,1031 +0,26%
Germany30^ 11.846,40 -4,21%
Gold spot 1.636,80 -0,50%
LDN100-24h 6.530,65 -0,59%
NY-Nasdaq Composite 8.566,48 -4,61%
US30# 25.157,63 -2,37%

Stijgers

Flow T...
+4,53%
GrandV...
-0,07%
Volker...
-0,23%
Neways
-1,00%
B&S Gr...
-1,20%

Dalers

ICT Group
-10,73%
VIVORY...
-6,19%
Alfen ...
-6,10%
Ajax
-6,01%
ASMI
-5,89%

Nieuws Forum Meer»

(28)

Jack P op 28 feb 2020 09:57
(3)

barondehuile op 28 feb 2020 09:56
(18)

Fiero1985 op 28 feb 2020 09:55
(29)

TraderT123 op 28 feb 2020 09:44
(1)

Robin2020 op 28 feb 2020 09:41

Column Forum Meer»

(78)

Tjoborn op 28 feb 2020 09:56
(1)

Lepre Chaun op 28 feb 2020 09:22
(8)

crypt op 28 feb 2020 09:11
(574)

'd Aandelen op 28 feb 2020 08:41
(42)

Terechter op 28 feb 2020 07:45