Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bedank uw bank!

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juni 2008 13:49
    Het lijkt verdomme anno begin juni 2008 of de godvergeten ruiters van de apocalypse baantjes aan het trekken zijn over planeet aarde. Kredietcrisis, voedselcrisis, oliecrisis, frisse oorlogen. Is dit dan echt het einde? Zijn we echt aan het einde van onze ongekende welvaartsgroei gekomen? De gemiddelde automobilist die maandagmorgen zijn tank volgooit zou haast denken van wel. Maar wacht even. Voordat we achter al het geroepetoeter van crisis op crisis gaan aanlopen, laten we nog even naar de feiten kijken. Want iets klopt er niet aan het plaatje. Iets klopt absoluut niet. Als dit jaar recordoorgsten worden gehaald, meer olie dan ooit aan het aardoppervlakte wordt gebracht en de prognoses voor de economische groei in Europa goed zijn…..waarom betalen we opeens zoveel en creperen de minderbedeelden, letterlijk, op deze wereld? Simpel: er worden mensen afgemaakt, en u betaalt, voor de wereldwijde financiële maffia die een beetje in de problemen zit.

    Het is allemaal de schuld van China (en in mindere mate India). Chinezen eten meer, en hebben meer benzine nodig en omdat die Chinezen met nogal veel zijn, is er minder voor ons. Gevolg: duurder voedsel en dure olie.

    Dat is de Mickey Mouse versie van de huidige voedsel- en oliecrisis. Het klinkt allemaal logisch maar stinkt erger dan een dooie rat achter de koelkast van je lokale Chinees.

    Wie tot drie kan tellen zal ten eerste verbaast zijn over de wel erg plotselinge aard van de problemen. Opeens was het daar: dure rijst, oplopende graanprijzen en de sluipende gang van olie richting de 130$ per barrel (117 liter). Om dergelijke prijssprongen te maken moet er wel erg veel landbouwgrond binnen een jaar zijn omgezet in biobrandstofbouw, veel misoogsten en een gigantisch sprong in vraag hebben plaatsgevonden.

    En dat is nu juist niet het geval.

    Ten aanzien van de olieprijs wordt opeens het fenomeen „peak-oil“ uit de kast getrokken. De olieproductie kan de vraag naar olie niet meer aan en daarom zal de olie voortaan duur worden betaald. Hoewel het positief is dat de MSM opeens ook wakker is geworden voor dit bijzonder grote probleem, komt de huidige prijssprong juist niet overeen met de „peakoiltheorie“ van Hubbert. Volgens M. King Hubbert, oud Shell medewerker en grondlegger van de peak-theorie, zal namelijk zodra de „peak“ is bereikt vraag en productie op een zogenaamd „plateau“ terecht komen. De afname van olieproductie ten opzichte van de vraag is een geleidelijk proces tot het punt dat de wereldwijde oliebronnen echt uitgeput beginnen te raken. Dan is het keihard het ravijn in.

    Herhaling: de huidige prijsexplosie komt dus niet overeen met „peak-oil“.

    De tweede abnormaliteit als gevolg van de sprong in de olieprijs: de financiële markten blijken compleet ongevoelig. Hoewel begin dit jaar de markten een flinke correctie te verwerken kregen door de kredietcrisis lijkt nu de weg naar boven wederom te zijn gevonden. Vreemd, aangezien de prijs van olie altijd gekoppeld wordt aan economische groei en een hoge olieprijs wijst op een afname van economische activiteit. Dat niet alleen, de hoge olieprijs, naast de kredietcrisis, zou de economische motor op deze planeet, de Verenigde Staten, in erg diepe problemen kunnen brengen. De VS zijn voor een substantieel deel afhankelijk van energieimporten en souperen zo een flink deel van hun handelsbalans op.

    Waar komt dit vertrouwen dan vandaan? Is de „kredietcrisis“ dan bezworen? Ja en nee. Voor het antwoord op deze vraag moeten we kijken naar de Centrale Banken.

    De ECB en de Amerikaanse Fed besloten begin mei samen met de Zwitsere Centrale bank een kleine 82 miljard $ extra in het banksysteem te pompen. Daarnaast verlaagde de Fed een aantal malen de marktrente voor de dollar. Wat de Fed deed was niets minder dan haar eigen munt „vermoorden“, of beter gezegd, de intrinsieke waarde voor de houders van haar munt. Inflatie dus. Dollarinflatie. En commodities (graan, aardappelen, olie, goud), alles wordt genomineerd (oke, aardappelen niet) in dollars. Deze waardeval van de dollar is weer teruggekoppeld naar de prijs van deze goederen. Wat we dus zien is niet een prijsexplosie ten gevolge van schaarste, wat we zien is een prijsexplosie ten gevolge van inflatie. Het is dus niet verwonderlijk dat OPEC niet meer olie wil pompen; de waarde van diezelfde olie neemt in dollars namelijk schikbarend af.

    En dan die 82$ miljard. Wat zullen banken die verschrikkelijk veel verlies hebben geleden in de hypotheekmarkt en alles derivaten daaromheen met hun vers geleende geld doen? Hoe worden de gaten op de balans weer gevuld?

    Financieel onderzoeksjournalist [url=http://www.informationclearinghouse.info/article20011.htmMike Whitney[/url] denkt het antwoord te hebben: speculatie in de commodities. Terwijl de ECB en de Fed miljarden aan verse tegoeden de markt in rammen, slaan de “leners” toe in olie- en voedselmarkten en pompen die prijs (en winst) omhoog. Er stroomt verdomd veel geld naar oliefutures toe op dit moment. Het enge: dit lijkt ook te worden onderschreven. Er wordt dus keihard geld verdiend aan het kapot maken van wereldwijde koopkracht. De truc is compleet, nu mag u linksom gaan betalen voor de „kredietcrisis“.

    Als Bush,de Wereldbank, IMF (en opeens gm-crops het antwoord op alle problemen worden) en de VN opeens zich altruïstisch gaan gedragen, komt altijd dat vleugje dooie rat weer achter de koelkast vandaan. Maar goed, morgen staan we allemaal gewoon weer bij de pomp en tikken we die 1.60 of wat het zal zijn gretig af. Het gelach vanuit Wallstreet is via de City op het Damrak te horen.
  2. forum rang 7 ffff 1 juni 2008 15:40
    Inderdaad, mooi stuk Paulus.

    Alleen begrijp ik de titel van je posting niet zo.
    Of "de wereldbank" zou je bank moeten zijn, maar ik denk niet dat dat voor 99,99 procent van de lezers geldt...

    Soms tref je ook andere cijfertjes: Bij iedere dollar prijsverhoging voor de olie gaat er op jaarbasis 11 MILJARD ( 11.000.000.000 dollar) naar de Golfstaten.....

    Zien dat we het DAAR terugkrijgen. Dat is "mijn" remedie op al die prijsverhogingen van hen...

    Peter
  3. Pietpaaltjes77 1 juni 2008 16:43
    Paulus,

    Dat zou dus ook betekenen dat als de prijs gaat zakken al deze banken hun posities veiling willen stellen en dit moet allemaal door een hele dunne hals (de beurs). Dit betekend vroeg of laat een enorme prijsdruk en veel lagere prijzen.

    Echter geloof ik niet zo dat banken veel long posities hebben in (soft) commodities. De markten zijn hier te klein voor en ik heb laatst geloof ik ook gelezen dat van alle speculatieve positities er netto slechts een long positie overblijft van slechts 5%.

    Verder goed stuk hoor!
  4. [verwijderd] 1 juni 2008 18:02
    Beste Paulus,

    Of de cijfers wel dan niet (helemaal) kloppen, het verhaal is "food for thought".

    Je kunt hier ook op inspelen door de grote lijnen in de gaten te houden met het bankwezen. Deze worden altijd uit de brand geholpen, koop op (flinke) dips...

    +++
    De opmars van de groene energie als biodiesel is niet alleen maar positief.

    Het drijft de prijs van voedsel enorm op en in een land als Mexico zie ik heel duidelijk een snel groeiend probleem daar veel arme mensen 50% of meer van hun inkomen besteden aan voeding.

    Meer aandacht zou geschonken moeten worden aan zonne energie; warmwaterboilers, dit leidt tot een aanzienlijke reductie in het gasverbruik en uitstoot van CO2.

    De reden dat dit niet gepromoot wordt is accijns-inkomsten op gas dat misgelopen gaat worden.

    Groeten,

    Ozzy
  5. [verwijderd] 1 juni 2008 19:30
    bedank uv bank zeker maar voor alle goede tips,verzekeringsprodukten of beleggingshypotheken.
    natuurlijk gaat het geweldig met een AEX van 700 naar nu 480 in de laatste 10 jaar.
    praten we maar niet over het goede gevoel in de dieptepunten.

    neem nog een prozac en blijf erin geloven !!!!

    praat over je winsten en vergeet het verlies.

  6. [verwijderd] 1 juni 2008 19:41
    wat een goed verhaal paulus...hier maak je geen vrienden mee. natuurlijk zijn bankiers "grijpgrage graaiers" waar niets te dol voor is. het is gewoon windhandel zonder enige meerwaarde. als de buschauffeurs 4 dagen staken hebben we een probleem, als bankiers 4 maanden staken merken we niets en eten er niet minder om. na de crisis worden de rechtzaken opgestart en gaan de banken terecht "aan de ketting"..het feest is helemaal over...
  7. forum rang 6 mercurius-adept 1 juni 2008 21:00
    quote:

    ffff schreef:

    Inderdaad, mooi stuk Paulus.

    Alleen begrijp ik de titel van je posting niet zo.
    Of "de wereldbank" zou je bank moeten zijn, maar ik denk niet dat dat voor 99,99 procent van de lezers geldt...

    Soms tref je ook andere cijfertjes: Bij iedere dollar prijsverhoging voor de olie gaat er op jaarbasis 11 MILJARD ( 11.000.000.000 dollar) naar de Golfstaten.....

    Zien dat we het DAAR terugkrijgen. Dat is "mijn" remedie op al die prijsverhogingen van hen...

    Peter
    je mist volgens mij nu juist het cruciale punt uit Paulus betoog: er gaat namelijk helemaal niet zoveel meer geld naar de golfstaten, wegens de daling van de dollar!
  8. forum rang 6 mercurius-adept 1 juni 2008 21:02
    quote:

    $$$$ schreef:

    Paulus,

    Dat zou dus ook betekenen dat als de prijs gaat zakken al deze banken hun posities veiling willen stellen en dit moet allemaal door een hele dunne hals (de beurs). Dit betekend vroeg of laat een enorme prijsdruk en veel lagere prijzen.

    Echter geloof ik niet zo dat banken veel long posities hebben in (soft) commodities. De markten zijn hier te klein voor en ik heb laatst geloof ik ook gelezen dat van alle speculatieve positities er netto slechts een long positie overblijft van slechts 5%.

    Verder goed stuk hoor!
    feit is dat er verschrikkelijk veel 'nieuw' geld naar soft commodities is gestroomd het laatste jaar.
    Handelaren uit Chicago schatten tegenwoordig zelfs dat 10% of meer van alle contracten alleen maar voor speculanten is, dwz dat er helemaal geen commodity levering gewenst is.

    Je kan je voorstellen wat voor een prijsopdrijvend vermogen dat geeft....

    Ps: natuurlijk ook een ab'tje voor 't betoog van Paulus29...
  9. [verwijderd] 1 juni 2008 23:02
    Even voor de duidelijkheid. Onze inflatie, en ook die in de VS, is de laatste jaren laag gehouden door de goedkope importen uit China en India. Ook outsourcing heeft de kosten laag gehouden. Nu die landen ook een wat betere levensstandaard krijgen loopt de inflatie hier natuurlijk op. Dat neemt niet weg dat de VS flink hun best hebben gedaan om hun problemen te exporteren
    Pacito
  10. [verwijderd] 1 juni 2008 23:17
    Sluit me volledig aan bij dit artikel. Kon het niet beter verwoorden.

    We worden al heel erg lang genaaid door het gajes wat we aan de macht helpen, waar ook ter wereld.

    Het enige verschil met vroeger is dat we veel sneller informatie uitwisselen en zaken niet altijd uit het daglicht kunnen verdwijnen.

    Als we altijd braaf blijven knikken en de beurs trekken dan komen we er nooit vanaf.

  11. forum rang 7 ffff 1 juni 2008 23:26
    quote:

    baasje-j schreef:

    [quote=ffff]
    Inderdaad, mooi stuk Paulus.

    Alleen begrijp ik de titel van je posting niet zo.
    Of "de wereldbank" zou je bank moeten zijn, maar ik denk niet dat dat voor 99,99 procent van de lezers geldt...

    Soms tref je ook andere cijfertjes: Bij iedere dollar prijsverhoging voor de olie gaat er op jaarbasis 11 MILJARD ( 11.000.000.000 dollar) naar de Golfstaten.....

    Zien dat we het DAAR terugkrijgen. Dat is "mijn" remedie op al die prijsverhogingen van hen...

    Peter
    [/quote]

    je mist volgens mij nu juist het cruciale punt uit Paulus betoog: er gaat namelijk helemaal niet zoveel meer geld naar de golfstaten, wegens de daling van de dollar!
    Baasje,

    De dollar mag dan gezakt zijn, ook in Euro's komt er bij iedere stijging van slechts één dollar van de olieprijs 7 miljard Euro's extra binnen voor de Golfstaten. De vissers en transporteurs klagen niet voor niets en morgen is er een extra Europees beraad om er een antwoord op te vinden.
    Er wordt wel degelijk in harde Euro's méér betaald.

    Peter
  12. joebeatt 1 juni 2008 23:29
    quote:

    shutterspeed schreef:

    www.teslamotors.com/

    bye bye oil

    En waarmee moet de extra electriciteit opgewekt worden om die Tesla in 4 seconden van 0 tot 100 te laten versnellen? Juist ja, olie en gas. Alle groene energie die nu geproduceerd wordt, wordt namelijk al voor 100% gebruikt. Zolang er geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd, wordt iedere extra belasting van het net opgevangen met het verstoken van meer olie en gas. Dat wil niet zeggen dat electrische auto's geen mooie ontwikkeling zijn. Weinig geluid en geen locale vervuiling. Vergelijk dat met die vreselijke, roetwolken uitbrakende, ratelende diesels.
  13. [verwijderd] 1 juni 2008 23:36
    en toch, en toch, is dit samenzwerings geneuzel. Zoeken naar zondebokken is makkelijk en leuk, maar je moet niet dingen zo verdraaien dat A opeens B is. Of je wil marktwerking, of je wil socialisme; er is geen feitelijke middenweg. En uiteraard is de opeens schrikbarend toegenomen welvaart van de Chinezen en Indiers (hetgeen een absolute flagrante leugen is trouwens) niet de reden dat prijzen opeens oplopen.

    Wat de voedselprijzen betreft, zag ik van de week allerlei boeren melk uitrijden terwijl er wereldwijd een schandelijk gebrek is aan melkpoeder. Dit zal niet zijn gebeurd omdat de melkprijs te hoog is. Dit komt door wijsneusjes in de europolitiek die nog steeds socialistisch of op z'n minst dirigistisch zijn opgevoed.

    Waar zit de reden van de toename van de soft comm prijzen (en hard comm prijzen ook) dan wel?

    In de toegneomen informatievoorziening en alle beleggers die investeren in allerlei exotische ETF's. Daar zit 't 'm in.

    De open in interest in de olie futures is grotendeels eigendom van 8 ETF's. Idem voor Goud, Idem voor graan, idem voor rijst, idem voor zowat iedere commodity want iedereen probeert te diversificeren.

    Dit zijn niet eens speculanten, maar papieren tijgers die met geld van 100.000'en beleggers, grote posities aannemen in goederen, waar voorheen zo goed als alleen physieke partijen een grote rol speelden.

    Als je een commodity ETF in je portefeuille hebt, doe jij niets in de futures markt, maar zij wel. En als ze veel instroom hebben (en dat is sinds juli vorig jaar natuurlijk zo geweest, want iedereen weet inmiddels dat je dollars moet hedgen met commodities, evenals inflatie) MOETEN ze an de koopzijde opereren.

    Dus, tel eens op, als je de info kunt krijgen, hoeveel trackers, ETF's, Turbo's en wat dies meer zij long zijn in de diverse goederen. Aangezien er altijd een "lever" (lees short) future tegenover een long moet staan, ontstaat papieren schaarste. Die wordt pas opgelost als de ETF's hun positie gaan draaien

    Het zijn dus niet de banken die speculeren in de comms markt, maar alle beleggers die een comms georienteerd ETF in portefeuille hebben. En dat zijn er echt heeeel veel.

    Verder goed stuk Paulus, daar niet van, maar ik moet je inhoudelijk tegenspreken. 't Is leuk om banken af te zeiken, maar in dit geval denk ik dat het anders ligt!

  14. [verwijderd] 1 juni 2008 23:46
    zapruder.nl/portal/artikel/dure_benzi...


    Dure benzine, duur voedsel? Bedank je bank
    Door Donkerdoorn

    Het lijkt verdomme anno begin juni 2008 of de godvergeten ruiters van de apocalypse baantjes aan het trekken zijn over planeet aarde. Kredietcrisis, voedselcrisis, oliecrisis, frisse oorlogen. Is dit dan echt het einde? Zijn we echt aan het einde van onze ongekende welvaartsgroei gekomen? De gemiddelde automobilist die maandagmorgen zijn tank volgooit zou haast denken van wel. Maar wacht even. Voordat we achter al het geroepetoeter van crisis op crisis gaan aanlopen, laten we nog even naar de feiten kijken. Want iets klopt er niet aan het plaatje. Iets klopt absoluut niet. Als dit jaar recordoorgsten worden gehaald, meer olie dan ooit aan het aardoppervlakte wordt gebracht en de prognoses voor de economische groei in Europa goed zijn…..waarom betalen we opeens zoveel en creperen de minderbedeelden, letterlijk, op deze wereld? Simpel: er worden mensen afgemaakt, en u betaalt, voor de wereldwijde financiële maffia die een beetje in de problemen zit.

    Het is allemaal de schuld van China (en in mindere mate India). Chinezen eten meer, en hebben meer benzine nodig en omdat die Chinezen met nogal veel zijn, is er minder voor ons. Gevolg: duurder voedsel en dure olie.

    Dat is de Mickey Mouse versie van de huidige voedsel- en oliecrisis. Het klinkt allemaal logisch maar stinkt erger dan een dooie rat achter de koelkast van je lokale Chinees.

    Wie tot drie kan tellen zal ten eerste verbaast zijn over de wel erg plotselinge aard van de problemen. Opeens was het daar: dure rijst, oplopende graanprijzen en de sluipende gang van olie richting de 130$ per barrel (159 liter). Om dergelijke prijssprongen te maken moet er wel erg veel landbouwgrond binnen een jaar zijn omgezet in biobrandstofbouw, veel misoogsten en een gigantisch sprong in vraag hebben plaatsgevonden.

    En dat is nu juist niet het geval.

    Ten aanzien van de olieprijs wordt opeens het fenomeen „peak-oil“ uit de kast getrokken. De olieproductie kan de vraag naar olie niet meer aan en daarom zal de olie voortaan duur worden betaald. Hoewel het positief is dat de MSM opeens ook wakker is geworden voor dit bijzonder grote probleem, komt de huidige prijssprong juist niet overeen met de „peakoiltheorie“ van Hubbert. Volgens M. King Hubbert, oud Shell medewerker en grondlegger van de peak-theorie, zal namelijk zodra de „peak“ is bereikt vraag en productie op een zogenaamd „plateau“ terecht komen. De afname van olieproductie ten opzichte van de vraag is een geleidelijk proces tot het punt dat de wereldwijde oliebronnen echt uitgeput beginnen te raken. Dan is het keihard het ravijn in.

    Herhaling: de huidige prijsexplosie komt dus niet overeen met „peak-oil“.

    De tweede abnormaliteit als gevolg van de sprong in de olieprijs: de financiële markten blijken compleet ongevoelig. Hoewel begin dit jaar de markten een flinke correctie te verwerken kregen door de kredietcrisis lijkt nu de weg naar boven wederom te zijn gevonden. Vreemd, aangezien de prijs van olie altijd gekoppeld wordt aan economische groei en een hoge olieprijs wijst op een afname van economische activiteit. Dat niet alleen, de hoge olieprijs, naast de kredietcrisis, zou de economische motor op deze planeet, de Verenigde Staten, in erg diepe problemen kunnen brengen. De VS zijn voor een substantieel deel afhankelijk van energieimporten en souperen zo een flink deel van hun handelsbalans op.

    Waar komt dit vertrouwen dan vandaan? Is de „kredietcrisis“ dan bezworen? Ja en nee. Voor het antwoord op deze vraag moeten we kijken naar de Centrale Banken.

    De ECB en de Amerikaanse Fed besloten begin mei samen met de Zwitsere Centrale bank een kleine 82 miljard $ extra in het banksysteem te pompen. Daarnaast verlaagde de Fed een aantal malen de marktrente voor de dollar. Wat de Fed deed was niets minder dan haar eigen munt „vermoorden“, of beter gezegd, de intrinsieke waarde voor de houders van haar munt. Inflatie dus. Dollarinflatie. En commodities (graan, aardappelen, olie, goud), alles wordt genomineerd (oke, aardappelen niet) in dollars. Deze waardeval van de dollar is weer teruggekoppeld naar de prijs van deze goederen. Wat we dus zien is niet een prijsexplosie ten gevolge van schaarste, wat we zien is een prijsexplosie ten gevolge van inflatie. Het is dus niet verwonderlijk dat OPEC niet meer olie wil pompen; de waarde van diezelfde olie neemt in dollars namelijk schikbarend af.

    En dan die 82$ miljard. Wat zullen banken die verschrikkelijk veel verlies hebben geleden in de hypotheekmarkt en alles derivaten daaromheen met hun vers geleende geld doen? Hoe worden de gaten op de balans weer gevuld?

    Financieel onderzoeksjournalist Mike Whitney denkt het antwoord te hebben: speculatie in de commodities. Terwijl de ECB en de Fed miljarden aan verse tegoeden de markt in rammen, slaan de “leners” toe in olie- en voedselmarkten en pompen die prijs (en winst) omhoog. Er stroomt verdomd veel geld naar oliefutures toe op dit moment. Het enge: dit lijkt ook te worden onderschreven. Er wordt dus keihard geld verdiend aan het kapot maken van wereldwijde koopkracht. De truc is compleet, nu mag u linksom gaan betalen voor de „kredietcrisis“.

    Als Bush, de Wereldbank, IMF (en opeens gm-crops het antwoord op alle problemen worden) en de VN opeens zich altruïstisch gaan gedragen, komt altijd dat vleugje dooie rat weer achter de koelkast vandaan. Maar goed, morgen staan we allemaal gewoon weer bij de pomp en tikken we die 1.60 of wat het zal zijn gretig af. Het gelach vanuit Wallstreet is via de City op het Damrak te horen.

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0654 +0,10%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.387,99 +0,36%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links