Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX 10 augustus 2007

635 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 32 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 augustus 2007 23:36
    Voor de afwissleing zal ik de nieuwe draad maar eens openen. Onderstaand het dagcommentaar zoals gepubliceerd op mijn site.

    ---

    Zien is geloven...

    Ik wilde afwachten of de herstelbeweging door zou zetten tot er meer weerstanden werden geraakt. Maar reeds vroeg in de ochtend kwamen de berichten over de fondsen van BNP en verder bleek, dat de ECB en de Federal Reserve geld in de markt hadden "gepompt" om de liquiditeit te vergroten. Ik opende daarom (wat laat helaas) toch wat neerwaartse posities.

    De acties (vooral de ECB had heel veel Euro's uitgegeven) werden begeleid door sussende woorden als zou het een routineklus zijn, maar CT denkt daar duidelijk anders over. De vorige soortgelijke actie van de ECB was na de aanslagen in september 2001. De markten bevinden zich in behoorlijke onzekerheid over kredieten en dat voedt de stress, die onmiskenbaar toeneemt.

    Verder verschenen berichten over grote fondsen, die posities liquideren en die verstorend werken op het evenwicht. Er zijn beleggingsfondsen die op grote schaal arbitreren (dat is het verdienen aan kleine, tijdelijke onevenwichtigheden). Marktverstoring kan daar grote invloed op hebben en tot stevige verliezen leiden als de verstoringen tegengesteld zijn aan de verwachtingen van de arbitrageurs. In 1998 viel het LTCM fonds om, doordat de neergang van Rusland het systeem verstoorde en de arbitrage van LTCM de mist in hielp. De markt reageerde fel.

    Even het geheugen opfrissen: de AEX topte (intraday) 600 op 21 juli 1998 en bodemde 367 op 8 oktober 1998. Overigens herstelde de markt daarna behoorlijk snel, maar ik schat het herstelvermogen nu lager in als er weer zo'n "dipje" komt. 9 jaar geleden was de economie flink in de lift, maar nu liggen de verhoudingen anders.

    Velen zullen mijn schrijfsels wel weer karakteriseren als doemdenkerij, maar ik blijf mijn waarnemingen en mijn systeem volgen. Mijn bevindingen blijf ik opschrijven en ik laat me niet van de wijs brengen.

    Dan naar de prognose:

    Ik verwacht vrijdag een lagere opening en de AEX zou nu wel eens de 512 op kunnen zoeken, die nog steeds "staat". De DAX is (ook in de avondhandel) niet onder de 7400 geweest en de indices in de VS zijn ook nog boven de eerdere lows gesloten, dus gloort er nog steeds wat hoop. Maar meer als dat wil ik het niet karakteriseren.

    We zien een nieuwe make or break situatie, maar nu de andere kant op. Voor de AEX betekent het raken van 512 (let op de koerslijsten) een koopsignaal. Ik sluit in ieder geval de lopende shorts en kijk dan even wat er gebeurt.

    De berekende zones aan de onderkant zijn voor de DAX, Dow en SP500 nogal breed. Uit ervaring weet ik, dat de steun daardoor broos is en dat geeft me niet de overtuiging om meteen voluit long te gaan. Samengevoegd met de inleiding over de credit crunch, zie ik te veel gevaar en blijf ik bij het eerdere statement, dat ik het berenpak had aangetrokken en verkoop op sterke momenten. Hooguit koop ik vrijdag een enkel OTM calletje maart 2008 of zo.

    Tot slot voor de stieren: het "maart" scenario is nog niet kopje onder gegaan en is dus nog een beetje in leven, zij het dat het zaakje nu wel aan de beademing ligt. De patient is ziek en dat moet eerst worden genezen alvorens we weer volle kracht vooruit kunnen.

    Take care.

    CT
  2. [verwijderd] 9 augustus 2007 23:46
    quote:

    countertrend schreef:

    Even het geheugen opfrissen: de AEX topte (intraday) 600 op 21 juli 1998 en bodemde 367 op 8 oktober 1998. Overigens herstelde de markt daarna behoorlijk snel, maar ik schat het herstelvermogen nu lager in als er weer zo'n "dipje" komt. 9 jaar geleden was de economie flink in de lift, maar nu liggen de verhoudingen anders.
    finance.yahoo.com/charts#chart5:symbo...,19990208;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;logscale=off;source=undefined

    logish de beurs ging op 3 a 4 jaar x3, zonder daarvoor een crash te hebben gehad.

    Nu is de aex op dezelfde tijd iets meer dan x2 gegaan, maar we hebben een crash achter de rug.

    maar even goed, met alle respect mooie tekst.

    mvg
  3. [verwijderd] 10 augustus 2007 02:07
    Het is inderdaad behoorlijk mis op de financiële markten en dat gaat ook op de beurs nog wel een verder staartje krijgen.

    Wat betreft de AEX zie ik in 512, waar we morgen in de buurt gaan openen tenzij Azië heel diep valt, geen erg sterke steun. Het is een horizontaal steuntje van de top in februari. Wat steviger zijn de 510 en 505, respektievelijk de onderkant van een uptrendkanaal en een Fibonacci nivo van de stijging sinds juni vorig jaar.
    Vallen we daar doorheen dan komen we pas in de regio 470-480 op stevige steun, en mochten we daar na enig gejojo ook doorheen vallen dan is de beer pas echt los.

    Dik
  4. [verwijderd] 10 augustus 2007 02:16
    TOKYO, Aug 10 (Reuters) - Japan's Nikkei share average sank more than 2 percent on Friday following sharp drops in U.S. and European stocks amid spreading U.S. subprime mortgage woes, and Mizuho Financial Group (8411.T: Quote, Profile, Research) and other financial stocks were hit by sell orders.

    The Nikkei (.N225: Quote, Profile, Research) lost 376.68 points or 2.19 percent to 16,793.92 as of 0007 GMT. The broader TOPIX index (.TOPX: Quote, Profile, Research) was 1.95 percent lower at 1,650.82.
  5. [verwijderd] 10 augustus 2007 07:30
    ECB bezweert crisis markt met noodgreep
    Geldnood banken leidt tot injectie van euro 95 mrd
    VAN ONZE REDACTEUREN

    AMSTERDAM - De centrale banken van Europa en de Verenigde Staten hebben gisteren extra geld in het financiële systeem gepompt om verdere paniek op de markt voor bankleningen te sussen. Aandelenkoersen in Europa en de VS daalden scherp.

    De laatste keer dat een dergelijke ingreep noodzakelijk was, was na de terroristische aanslagen op 11 september 2001.

    De Europese Centrale Bank (ECB) nam gisteren het voortouw bij een unieke financiële operatie. Waar de bank normaal gesproken zuinig omspringt met het lenen van geld aan commerciële banken, werd de geldkraan ditmaal wijd opengezet.

    De commerciële banken konden ongelimiteerd leningen met een zeer korte looptijd opnemen tegen een rentetarief van 4%. De banken maakten hier gretig gebruik van. In totaal werd voor euro 94,8 mrd aan krediet bij de ECB opgenomen. Nooit eerder leende de ECB zo veel geld voor een dag uit.

    Later volgde het Amerikaanse stelsel van centrale banken het voorbeeld van de ECB. De Federal Reserve leende het bankwezen $ 12 mrd. Analisten hadden gerekend op een injectie van $ 50 mrd.

    Volgens marktpartijen was het ingrijpen hard nodig. Op de geldmarkt nemen banken op dagbasis kredieten bij elkaar op om in hun kortlopende financieringsbehoefte te voorzien. Door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt zijn commerciële banken nu terughoudend om elkaar geld te lenen.

    'Het onderlinge vertrouwen van de banken is even weg', zegt een geldmarkthandelaar. 'Niemand weet welke bank als volgende in de problemen komt. Iedereen blijft nu liever op zijn geld zitten.'

    Eerder in de week had dit al een paar keer tot een tekort aan liquiditeiten geleid. Gisteren was de situatie extreem. De krapte op de geldmarkt was zo groot dat de daggeldrente die Europese banken aan elkaar rekenen, opliep tot 4,62%. Normaal is dit iets meer dan 4%.

    Volgens een handelaar bij een Nederlandse bank werd de krapte in eerste instantie veroorzaakt door de hypotheekcrisis in de VS. 'De situatie op de Amerikaanse hypotheekmarkt heeft daar voor onrust en een gebrek aan liquiditeit gezorgd. Omdat banken het geld in de VS niet kunnen krijgen, zoeken ze hun heil in Europa.'

    Deze extra vraag uit de VS zorgde onmiddellijk voor een stevige extra druk op het Europese systeem. Dit werd versterkt door problemen bij BNP Paribas en het Nederlandse NIB Capital. Het nieuws dat de Duitse Bundesbank een crisisbijeenkomst had belegd vergrootte de onrust.

    Om halfnegen 's ochtends probeerde de ECB de markt aanvankelijk met woorden te kalmeren. 'De ECB houdt de situatie nauwkeurig in de gaten en staat klaar om in te grijpen', luidde de boodschap.

    'Dit hielp, maar onvoldoende', stelt een geldmarkthandelaar. De rente lag ook na deze mededeling ver boven het normale niveau. Om halfelf kwam het bericht dat de ECB ongelimiteerd geld zou lenen. Dit bracht weer rust in de markt. Het rentetarief zakte tot 4,07%.

    Op de aandelenmarkten werd het ingrijpen door de ECB gezien als teken dat de bankcrisis nog dieper is dan gedacht. De Nederlandse AEX-index verloor bijna 2,5% van zijn waarde. Andere Europese beurzen kenden gelijke verliezen. De val werd niet gestuit in de VS. De Dow Jones-index verloor 2,8%.

    De enige markt die kon profiteren was de markt voor staatsobligaties. De rente op een Nederlandse tienjaarslening zakte met vier basispunten tot 4,45%.
  6. Ivanrybkin 10 augustus 2007 08:27

    WASHINGTON (Reuters) - Tighter credit, broad deterioration in the housing market and skittish consumer spending will lead to a slower U.S. economy than earlier estimated, according to the most closely watched forecast by U.S. economists.

    The consensus forecast of 50 top economists surveyed between August 1-2 in the Blue Chip Economic Indicators report called for anemic growth in gross domestic product, or GDP, of 2.0 percent this year and 2.8 percent in 2008.

    That was down from their forecast a month earlier of 2.1 percent in 2007 and 2.9 percent in 2008.

    Zie verder
    www.reuters.com/article/marketsNews/i...

    als het zo doorgaat wordt de groei in de VS neerwaarts bijgesteld.

    dit credit gedoe heeft dus inderdaad impact op alle sectoren
  7. [verwijderd] 10 augustus 2007 08:37
    quote:

    Ivanrybkin schreef:

    als het zo doorgaat wordt de groei in de VS neerwaarts bijgesteld.

    dit credit gedoe heeft dus inderdaad impact op alle sectoren
    Mannen NU even stoppen graag..Ik begin een 1/2 uur voor de opening al te hyperventileren....en dat terwijl er nu nog maar 1 1/2% weg knalt alsof het carbid is.

    teiltje staat al klaar....

    Murc
  8. Ivanrybkin 10 augustus 2007 08:38
    Murc, dit verhaal zal je dan denk ik meer aanstaan:

    Insiders Sentiment Continues Bullish Trend Despite Wall Street Gyrations

    NEW YORK (AP) -- While investor worries about the deteriorating credit market roiled Wall Street, insiders have been sending decidedly bullish signals for the past three weeks, according to a report on insider trading released Thursday by InsiderScore.com.
    ADVERTISEMENT


    After weeks of erratic activity
    etc...

    biz.yahoo.com/ap/070809/insider_trans...
  9. [verwijderd] 10 augustus 2007 08:40
    quote:

    Nikken schreef:

    [quote=kck]
    Expect the unexpected(naar GJN).

    (:
    [/quote]

    iets over 503 jaartarget....
    Kan me herinneren dat je dit inderdaad in je TA afscheidsbericht schreef... knap hoor! Maar de TA van vandaag schrijft 503 als een bodem in een opgaande trend. Mee eens?

    Gegroet,
    Hajeje
635 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 32 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,35 -1,07%
EUR/USD 1,0672 +0,01%
FTSE 100 7.847,99 +0,35%
Germany40^ 17.771,70 +0,01%
Gold spot 2.370,06 +0,38%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

B&S Gr...
+8,35%
PostNL
+7,07%
Fugro
+4,29%
Van La...
+1,90%
Sif Ho...
+1,51%

Dalers

TomTom
-14,98%
VIVORY...
-10,98%
Alfen ...
-7,35%
ASML
-6,68%
FASTNED
-5,86%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links