Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corus Nederland zucht onder schulden

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juni 2007 22:35
    Corus Nederland zucht onder schulden

    Tata Steel was in feite te klein om Corus over te nemen. Corus krijgt nu een geweldige schuld op de balans en vreest de gevolgen. Volgens de centrale ondernemingsraad (cor) van Corus Nederland is de 4,7 miljard euro die Tata Steel als schuld op de balans van Corus Nederland gaat zetten een veel te hoog bedrag.
    De ondernemingsraad vreest dat Corus Nederland, door de hoge rentelasten, niet instaat zal blijken om de noodzakelijke investeringen te blijven doen. Corus Nederland is het kroonjuweel van de Corus Groep. Technologisch is het veel verder dan de Britse tak en het is bovendien veel efficiënter. Om dat zo te houden moet voortdurend worden geïnvesteerd. Om de aandeelhouder uit India nog even te doordringen van het feit dat het hier niet om een actie van verwende dwarsliggers gaat, waarschuwt de cor dat als Corus Nederland niet genoeg kan investeren, de winstgevendheid snel onder druk zal komen. Gevolg: de rentelasten kunnen dan echt niet meer worden betaald. Het is een begrijpelijke reactie uit Velzen, maar wel erg naïef. Toen de overname speelde had bijna iedereen bij Corus Nederland nogal overmoedige praatjes. Tata zou nooit iets doen wat het Nederlandse bedrijf zou schaden. Daarvoor was het Nederlandse deel te uniek en te belangrijk voor Tata. Nu blijkt de Indiërs de Nederlanders helemaal geen uitzonderingspositie te willen of te kunnen geven. Dat is logisch, in Nederland zit het meest winstgevende deel en dat betekent dat ze flink wat van de overnameschuld kunnen afbetalen.
    Overigens snijdt de redenering van de cor op zich hout. Een bedrijf dat veel moet investeren in nieuwe technologie en onderzoek heeft een sterke balans nodig. Daarbij komt nog dat staal een cyclische business is. Zodra de sector weer in een dip komt, is de kans op verliezen groot. Om die fase door te komen, moet een bedrijf een stevige balans hebben om de winter door te komen. Alles bij elkaar was die hele overname met geleend een onzalig idee. Staalbedrijven, en zeker staal bedrijven die technologisch voorop willen blijven lopen, zijn daarvoor niet geschikt. Het is nu maar afwachten of Corus Nederland de eerstvolgende recessie doorkomt

  2. [verwijderd] 31 juli 2007 10:45
    Corus Nederland loopt geen gevaren door Tata overname - COR


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Corus Nederland loopt op korte termijn geen grote risico's vanwege de overname door Tata Steel, stelt de ondernemingsraad van het Nederlandse staalbedrijf dinsdag op basis van een onderzoek door adviesbureau Ernst & Young.

    Tata Steel nam Corus Group eerder dit jaar voor bijna EUR7 miljard over en financierde dit grotendeels door middel van leningen die op de balans van Corus komen te staan.

    De ondernemingsraad van Corus was daardoor zeer bezorgd over het investeringsniveau in IJmuiden, maar heeft de verzekering gekregen dat jaarlijks 80% tot 120% van het afschrijvingsniveau wordt ingezet voor investeringen.

    Daarnaast blijkt dat het structuurregime, met een aparte directie en raad van commissarissen voor Corus Nederland en een ondernemingsraad, gehandhaafd blijft.

    Daarnaast kunnen geldverschaffers geen verhaal halen op Corus Nederland, als Corus in het Verenigd Koninkrijk financieel in gebreke blijft.

    Vorig jaar ontbrandde een felle strijd om Corus in te lijven. Tata Steel bood aanvankelijk 455 pence per aandeel en verhoogde dit naar 500 pence, waarna het Braziliaanse Companhia Siderurgica Nacional (CSN) aangaf 515 pence per aandeel over te hebben voor Corus. Uiteindelijk won Tata Steel de biedingsstrijd met een bod van 608 pence per aandeel.

    De combinatie wordt wat betreft omzet de vijfde speler ter wereld. De staalmarkt is de laatste jaren sterk in beweging, onder meer met de overname van Arcelor door Mittal Steel.

    Door de overname krijgt Tata Steel een voet tussen de deur in Europa en heeft het extra capaciteit om aan de verwachte sterke groei van de vraag in India te kunnen voldoen.



    - Door Arien Stuyt; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; arien.stuyt@dowjones.com

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 884,07 0,00%
EUR/USD 1,0604 -0,20%
FTSE 100 7.965,53 0,00%
Germany40^ 17.771,40 -1,42%
Gold spot 2.380,75 -0,10%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links