Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Sectornieuws

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
493 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Overnamehonger AB InBev nog niet gestild

Gepubliceerd op 21 dec 2015 om 15:23 | Views: 923

LONDEN (AFN) - De overnamehonger van Anheuser-Busch InBev (AB InBev) is met de voorgenomen megafusie met Grolsch-moeder SABMiller nog niet gestild. 's Werelds grootste bierconcern slokt in Groot-Brittannië de kleine Londense brouwerij Camden Town op.

Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Maar als SABMiller met een overnamesom van omgerekend 100 miljard euro het hoofdgerecht was voor AB InBev, zal Camden Town niet meer zijn dan een klein snackje. Er werken 95 mensen bij het bedrijf, dat afgelopen jaar 12 miljoen 'pints' aan de man bracht.

De deal met AB InBev stelt Camden Town in staat verder te groeien, zei directeur en oprichter Jasper Cuppaidge maandag. Het bedrijf wil een tweede brouwerij openen die werk biedt aan nog eens dertig mensen. Ook wil het zijn bieren gaan exporteren. ,,Wij kunnen dat niet alleen'', aldus de topman.
voda
0
AB InBev koopt Engelse ambachtelijke brouwerij

AMSTERDAM (Dow Jones)--Anheuser-Busch InBev nv (ABI.BT) heeft de Engelse ambachtelijke bierbrouwer Camden Town Brewery gekocht. Met deze acquisitie sluit 's werelds grootste bierbrouwer aan op de trend van internationale bierbrouwers, om in krimpende markten voor traditioneel pilsbier in Europa en Noord-Amerika toch groei te realiseren met ambachtelijke en speciaalbieren.

Daarmee volgt AB InBev het voorbeeld van brouwers als Heineken nv (HEIA.AE), dat met speciaalbieren als Affligem en Desperados groei realiseert in verschillende volgroeide markten.

AB InBev, in Nederland eigenaar van Hertog Jan en Dommelsch, zit nog midden in het fusieproces met de nummer 2 op de wereldmarkt, SABMiller Plc (SAB.LN), dat het Nederlandse Grolsch in portefeuille heeft. De overname van de nu nog private Britse brouwerij, met een productievolume van iets meer dan 6,8 miljoen liter en 95 mensen in dienst, is daarbij vergeleken een kleine acquisitie.

Maar Camden Town Brewery groeit snel met zijn ambachtelijke bieren en gaat binnenkort een tweede brouwerij in Londen bouwen.

Camden Town Beer verwacht dat de overname door AB InBev op 7 januari 2016 kan worden afgerond, waarna het een 100% dochter van het Belgisch/Braziliaanse bierconcern zal zijn.


Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com
voda
0
Aziatische brouwers kijken naar bod op Grolsch, Peroni - Update

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Aziatische brouwers kijken naar bod op Grolsch, Peroni', om informatie toe te voegen)


AMSTERDAM (Dow Jones)--Verschillende Aziatische bierbrouwers, van Japan tot in Thailand, overwegen biedingen tot meer dan $3 miljard te doen om de Nederlandse en Italiaanse biermerken Grolsch en Peroni over te nemen, zeggen bronnen die bekend zijn met de situatie tegen de Wall Street Journal.

Deze merken van SABMiller Plc (SAB.LN) staan te koop om mededingingsautoriteiten gunstig te stemmen voor de voorgenomen fusie tussen 's werelds nummers 1 en 2 brouwconcerns Anheuser-Busch InBev nv (ABI.BT) en SABMiller.

Volgens de bronnen heeft het Japanse concern Asahi Group Holdings Ltd (2502.TO) al een financiering van ruim $3 miljard opgelijnd om de twee Europese biermerken te kopen. Thai Beverage Pcl (Y92.SG) en San Miguel Corp (SMC.PH) uit de Filippijnen zouden volgens deze bronnen andere geinteresseerde partijen zijn voor de twee biermerken.

Met de koop van deze Europese biermerken zouden de Aziatische brouwers hun marktterrein kunnen vergroten.

De ingevoerde bronnen verwachten dat later deze week de biedingen naar buiten komen, waarbij naar verwachting ook private equity partijen hun interesse kenbaar zouden maken.

Asahi zei dinsdag in een officiele verklaring dat het verschillende acquisitiemogelijkheden bekijkt, maar dat nog niets beslist is. Thai Bev en San Miguel gaven geen commentaar.

Volgens analisten van de Japanse zakenbank Nomura is er voor AB InBev en SABMiller echter veel aan gelegen om Grolsch en Peroni aan een private equity-partij te verkopen in plaats van aan een andere bierbrouwer.

De verkoop aan een investeringsmaatschappij biedt volgens deze analisten verschillende voordelen. Zo zou een snelle overgang naar private equity minder mededingingstechnische complicaties opleveren.

Verder zou het met zo'n partij gemakkelijker zijn om het hele blok in e e n keer te verkopen. Het zou de concurrentie niet sterker maken en de transactiekosten relatief laag kunnen houden. Verkoop aan private equity biedt bovendien de mogelijkheid om de merken in een later stadium alsnog terug te kopen, aldus Nomura.


Door P.R. Venkat, Saabira Chaudhuri en Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

voda
0
AB InBev wil private equity partijen voor Grolsch, Peroni - Market Talk
.


AMSTERDAM (Dow Jones)--Voor AB InBev (ABI.BT) is er veel aan gelegen om Grolsch en Peroni aan private equity-partijen te verkopen in plaats van aan een andere bierbrouwer, zeggen analisten van Nomura. De verkoop aan een investeringsmaatschappij biedt volgens deze analisten verschillende voordelen. Zo zou een snelle overgang naar private equity minder mededingingstechnische complicaties opleveren. Verder zou het met zo'n partij gemakkelijker zijn om het hele blok in e e n keer te verkopen. Het zou de concurrentie niet sterker maken en de transactiekosten relatief laag kunnen houden. Verkoop aan private equity biedt bovendien de mogelijkheid om de merken in een later stadium alsnog terug te kopen, aldus Nomura. (saabira.chaudhuriwsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
AB InBev plant schuldenemissie $30 mrd

AMSTERDAM (Dow Jones)--Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev (ABI.BT) wil woensdag zo'n $30 miljard ophalen met de uitgifte van de obligaties, de op e e n na grootste schuldemissie ooit.

Sommige beleggers en analisten zeggen dat het bedrijf, dat concurrent SABMiller plc overneemt voor meer dan $100 miljard, uiteindelijk ongeveer $55 miljard aan obligaties zal uitgeven om de acquisitie te bekostigen. Wellicht wordt dat bedrag woensdag al opgehaald, maar volgens kenners is het waarschijnlijker dat de brouwer vandaag $30 miljard in de VS probeert te plaatsen en dat de rest later volgt in andere valuta's.

Beleggers verwachten veel belangstelling voor de investment-grade schulden. Andere grote bedrijven als Walt Disney Co. en Ford Motor Co. plaatsten eerder deze maand al leningen, wat aangeeft dat investeerders momenteel wel te porren zijn voor bedrijfsleningen, ondanks de recente turbulentie op de aandelenbeurzen en markten voor junk bonds.

"In volatiele tijden wil de markt iets simpels en herkenbaars om in te investeren", zegt Matt Brill, portfoliomanager vastrentende waarden bij Invesco Ltd. "Bierobligaties zijn dat precies."

Met $30 miljard is het de op een na grootste uitgifte ooit, na die van Verizon Communications van $49 miljard in september 2013.


Door Mike Cherney; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
SABMiller heeft last van valuta-schommelingen

AMSTERDAM (Dow Jones)--De omzet van SABMiller plc (SAB.LN) stond het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar onder druk vanwege de sterke valutaschommelingen wereldwijd, meldde de brouwer donderdag. Bij constante wisselkoersen was wel sprake van een omzetstijging.

's Werelds tweede brouwer na Anheuser-Busch InBev boekte in de drie maanden tot en met 31 december een omzetdaling van 8% vanwege de sterke dollar, terwijl bij constante wisselkoersen sprake was van een stijging van de omzet met 7%. Dat was een verbetering ten opzichte van de omzetstijging van 4% een jaar geleden.

In vrijwel alle regio's steeg de omzet in het kwartaal, behalve in de Verenigde Staten, waar de omzet 1% daalde.

SABMiller zit momenteel midden in het proces overgenomen te worden door AB InBev. Naar verwachting wordt de deal in de tweede helft van dit jaar afgerond.

Om goedkeuring te krijgen van de diverse toezichthouders, moeten onderdelen van SABMiller worden verkocht. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met het belang van 49% van SABMiller in een joint venture in China, die het merk Snow, op basis van volume het meest gebrouwen bier ter wereld, produceert.


Door Saabira Chaudhuri; vertaald en bewerk door Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200

voda
0
Zwitsers hebben interesse in Grolsch en Peroni - media

AMSTERDAM (Dow Jones)--De investeringsmaatschappij van de Zwitserse familie Jacobs heeft interesse in de biermerken Grolsch en Peroni, schrijft de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

AB InBev nv (ABI.BT) wil de twee biermerken verkopen om te vermijden dat de overname van SABMiller plc (SAB.JO) vertraging oploopt, doordat concurrentiewaakhonden zich roeren.

Het verkoopproces werd enkele weken geleden gelanceerd.

Jacobs Holding is een van de kandidaten, ofschoon niet de enige. De investeringsmaatschappij krijgt zowel industriele als financiele concurrenten tegenover zich, zo schrijft De Tijd vrijdag.

Volgens het persagentschap Reuters zou het gaan om de Aziatische groepen Asahi (Japan) en Thai Beverage, maar ook om de investeringsfondsen EQT, Bain Capital en PAI.

Alle partijen moeten binnen enkele weken, na het onderzoek van de boeken van Peroni en Grolsch, een bindend bod op tafel leggen.

Hoe groot het prijskaartje uiteindelijk zal zijn, is onduidelijk. Er circuleren volgens De Tijd cijfers van EUR2 miljard tot 3 miljard voor de twee merken, die volgens De Tijd 'allicht samen verkocht zullen worden'.

SABMiller kocht Peroni in 2003, en sindsdien is het merk in waarde verdubbeld. Grolsch - het Nederlandse merk bekend van de beugelfles - is een minder succesvol verhaal. De Nederlandse brouwer werd bij de overname door SABMiller in 2008 op EUR878 miljoen gewaardeerd, maar zou nu slechts een derde daarvan waard zijn.

Jacobs Holding, geleid door de Belg Patrick De Maeseneire, oud-topman van het Zwitserse uitzendbedrijf Adecco sa (ADEN.VX) is het investeringsvehikel van de Zwitserse familie Jacobs. Sinds de holding in 2013 haar belang van 18% in Adecco verkocht, zit ze op een berg cash van naar schatting $2,8 miljard en zoekt ze doelwitten om dat geld te herinvesteren.

Voorlopig bestaat de portefeuille enkel uit cash en een belang van 50,1% in Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld.

Grolsch en Peroni zijn niet de enige merken die AB InBev verkoopt in het kader van de overname van SABMiller. Samen met die twee merken staat ook Meantime Brewing Company te koop, een kleine maar ook heel rendabele brouwerij. SABMiller kocht de Londense 'craft brewer' pas vorig jaar. Meantime produceert 120.000 hectoliter bier per jaar.

Om de Amerikaanse mededingingsautoriteiten tevreden te stellen verkocht de Leuvense bierreus in de Verenigde Staten ook al zijn belang in MillerCoors, het nummer twee op de Amerikaanse biermarkt. Dat bracht $12 miljard in het laatje. Hetzelfde scenario dreigt in China voor het SABMiller-belang in de marktleider Snow Breweries, al is dat volgens sommige analisten een minder groot probleem dan het lijkt.

AB Inbev en SAB Miller zullen samen een internationaal marktaandeel hebben van 30,5%. De eerste achtervolger is Heineken, met een marktaandeel van nog geen 10%.

De nieuwe groep heeft nog geen naam, al lijkt volgens de Belgische krant 'SAB InBev' een grote kanshebber. De te vormen groep zal voor 24% in handen komen van de Belgische families achter AB InBev. Hun Braziliaanse partners zullen iets meer dan 19% van de aandelen bezitten. Altria en Bevco, de Amerikaanse en Colombiaanse grootaandeelhouders van SABMiller, zouden respectievelijk uitkomen op 10,7% en 5,6%.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@wsj.com; +31-20-571 5201

voda
0
Fraser & Neave heeft interesse in Peroni en Grolsch

AMSTERDAM (Dow Jones)--Fraser & Neave, dochterbedrijf van Thai Beverage (Y92.SG), heeft in een verklaring op zijn website bevestigd in principe interesse te hebben voor de overname van de biermerken Grolsch en Peroni van SABMiller (SAB.LN).

Het Brits-Zuid-Afrikaanse bierconcern moet de Nederlandse en Italiaanse merken afstoten om bij verschillende autoriteiten, waaronder de Europese Commissie, goedkeuring te krijgen voor de beoogde fusie met 's werelds grootste bierbrouwer Anheuser-Busch InBev nv (ABI.BT).

"Het bedrijf evalueert continu en zorgvuldig strategische mogelijkheden om de activiteiten uit te breiden en in dat kader kijken we met interesse naar Grolsch en Peroni", zegt Fraser & Neave in de verklaring. Maar het bedrijf voegt daaraan toe "dat het niet zeker is dat het tot de voltooiing van een transactie komt".

Pikant detail is dat Thai Bev en Fraser & Neave in 2012 een transactie met Heineken (HEIA.AE) sloten, waarbij het Nederlandse bierconcern volledig eigenaar werd van bierbrouwer Asia Pacific Breweries (APB) in Singapore.

De laatste weken circuleren geruchten over diverse partijen die geinteresseerd zouden zijn in de overname van Grolsch en Peroni.

Met name Aziatische partijen zouden in zo'n transactie de mogelijkheid zien om hun positie op de Europese biermarkt te versterken, en met de twee Europese biermerken ook wereldwijd de concurrentie aan te gaan met concurrenten als Heineken. Er wordt door marktkenners gesproken over biedingen van meer dan $3 miljard.

Ook het Japanse conglomeraat Asahi Group Holdings Ltd (2502.TO) heeft zijn interesse voor de twee biermerken bevestigd, maar erbij vermeld dat nog geen definitief besluit is genomen over een bod.

Verder worden namen genoemd van San Miguel Brewery van het Filippijnse San Miguel Corp (SMC.PH) en van verschillende private equity partijen.


Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

voda
0
Thai Beverage bevestigt interesse in Grolsch

Gepubliceerd op 26 jan 2016 om 10:00 | Views: 2.678

SINGAPORE (AFN) - De lijst potentiële kopers van Grolsch is officieel een naam rijker. Het Thaise Thai Beverage dingt via zijn Singaporese dochteronderneming Fraser and Neave mee naar de overname van het Nederlandse biermerk, zo bevestigde de onderneming.

Als onderdeel van de fusie tussen Grolsch-moeder SABMiller en AB InBev staan onder meer biermerken Grolsch en het Italiaanse Peroni in de etalage. Fraser and Neave zou naar verluidt 3 miljard euro overhebben voor de twee.

Ook de Japanse brouwer Asahi Group zou volgens bronnen de financiering voor een overnamebod op Grolsch en Peroni rond hebben. Ook investeringsfondsen Bain Capital, Pai en EQT hebben de twee naar verluidt op de radar staan, net als de investeringsmaatschappij van de Zwitserse familie Jacobs.
voda
0
Verzamelaar heeft al 15.000 voorwerpen van Heineken


Natascha Frensch
19-1-16 - 15:44
Patrick in zijn museum © Marnix Schmidt.

Patrick Bennis spaart al vanaf zijn twaalfde alles van Heineken. Zijn hobby is uitgegroeid tot een privémuseum in Benschop met rond de 15.000 artikelen. Het liefste zou Bennis er een echt museum van maken in de buurt van Zoetermeer.
© Marnix Schmidt.

Talloze bierglazen, verschillende bierviltjes, USB-sticks, speciale outfits, sjaals, lampen, spiegels, uithangborden en een voetbaltafel van Heineken. Het is slechts een greep uit de vele voorwerpen die uitgestald staan in Patricks Heinekenmuseum in de voormalige munitiepost in Benschop.

Voorheen stonden de voorwerpen in een kamer in het huis van de Zoetermeerder. Die werd echter al snel te klein voor de verzamelwoede van Patrick Bennis. ,,Ik raakte toen ik twaalf jaar oud was gefascineerd door Heineken, door de reclames, en uiteindelijk is mijn verzameling zo begonnen. Ik ga beurzen af, speur overal rond en krijg vaak spullen aangeboden van mensen die van mijn hobby weten," vertelt hij.

Guinness Book
Zijn passie werd al snel opgemerkt. In zijn tienerjaren kwam hij terecht in het Guinness Book of Records met de grootste Heinekenverzameling van Nederland. In 2010 kwam voormalig Heineken-directeur Philip de Ridder een kijkje nemen en in 2011 werd zijn verzameling gefilmd voor de documentaire The Magic of Heineken.

De verzameling is de rode draad in zijn leven. ,,Ik heb altijd gedacht: als ik een vriendin krijg, moet ze mij en mijn Heinekenverzameling accepteren. En dat doet ze. Mijn gezin steunt me. Het is namelijk een leefwijze geworden. Mijn enige rem is dat het financieel niet uit de hand moet lopen," aldus Bennis.

Ik hoorde dat ik rond de 10.000 verschillende items zou moeten hebben. Die heb ik wel.
Patrick Bennis

Museum
Toen het in huis te vol werd, week hij een paar jaar geleden uit naar Benschop om zijn collectie uit te kunnen stallen en een privémuseum op te zetten. Dat was nog een aardige klus. ,,Het heeft me een half jaar gekost om alles op te bouwen. Het zijn nu rond de 15.000 items."

En met dat grote aantal wil hij dit jaar proberen om in het Guinness World Records boek te komen. ,,Eerder besloeg mijn record alleen Nederland. Het zou voor mij erkenning en een stukje bevestiging zijn als dit lukt. Ik hoorde dat ik rond de 10.000 verschillende items zou moeten hebben. Die heb ik wel."

Ook het verzoek om het record in behandeling te nemen kost veel tijd. ,,Ik moet nog contact opnemen over hoe we dit aan gaan pakken, want ze willen dat je alles telt, maar ook alles apart op de foto zet, zoals bijvoorbeeld 'bierflesje 337'. Dat is bijna een onmogelijke klus."

Droom
Daarnaast is het een droom van Bennis om het museum toegankelijk te maken voor een breed publiek. ,,Het liefst zou ik een museum beginnen in de buurt van Zoetermeer, maar dat kost gewoon heel veel geld. Je moet het pand ook aankleden."

Zijn verzameling blijft hij in elk geval uitbreiden en hij hoopt dat zijn kinderen te zijner tijd het stokje van hem overnemen. ,,Iemand vroeg me of ik mijn collectie zou willen verkopen, maar dan zou het voelen alsof ik een van mijn kinderen verkoop. Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt tijdens het verzamelen. Ik hoop oprecht dat deze verzameling voortleeft."

www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article...
voda
0
AB InBev verkoopt wellicht meer Europese SAB-operaties - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--AB InBev (ABI.BT) zal bij de fusie met SABMiller wellicht veel meer Europese operaties van SAB verkopen, dan waarover nu sprake is, zegt Richard Withagen van Kepler Cheuvreux. Zoals bekend wil AB InBev de merken Grolsch, Peroni en Meantime verkopen, maar de analist veronderstelt dat AB InBev het liefst zijn eigen operaties beschermt en wijst daarbij op de sterke concurrentie en beperkte groei in Oost-Europa, met relatief gering opwaarts potentieel, gezien de relatieve hoge marges. Withagen taxeert de waarde van alle Europese operaties van SAB op $11 miljard, die AB InBev goed zou kunnen gebruiken om na de fusie de schuldpositie te verlagen. (bart.koster@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Carlsberg resultaat onder druk van herstructureringskosten

AMSTERDAM (Dow Jones)--Carlsberg A/S (CARL-A.KO) heeft in het vierde kwartaal van 2015 ondanks een licht hogere omzet, de winst als gevolg van herstructureringskosten zien teruglopen, meldt het Deense bierconcern woensdag voorbeurs.

De Nederlandse topman Cees 't Hart sprak voor heel 2015 van een "wisselend" jaar voor Carlsberg, waarin de brouwer profiteerde van een sterke Aziatische markt, terwijl de West- en Oost-Europese activiteiten een uitdagend jaar beleefden.

De biervolumes vielen in het afgelopen kwartaal autonoom terug met 4%, wat volgens Carlsberg vooral te wijten was aan mindere prestaties in Oost-Europa. De kwartaalomzet steeg in dezelfde periode op jaarbasis evenwel naar DKK14,7 miljard (EUR1,97 miljard) van DKK14,3 miljard. De operationele winst daalde naar DKK1,4 miljard van DKK1,8 miljard.

Over heel 2015 steeg de omzet op jaarbasis met 1% naar DKK65,4 miljard, terwijl de operationele winst 8% terugliep naar DKK8,5 miljard.

Het netto kwartaalverlies bedroeg krap DKK3,0 miljard tegen een winst van DKK4,4 miljard een jaar geleden. Vooral afschrijvingen in verband met het verbeterprogramma 'Funding the Journey' drukten op het resultaat.

Aandeelhouders kunnen over 2015 net als een jaar eerder een dividend van DKK9,0 per aandeel tegemoet zien.

Voor 2016 mikt Carlsberg op een autonome groei van de operationele winst van maximaal 5%.


Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

voda
0
Asahi biedt meer dan JPY400 mln voor Peroni, Grolsch

AMSTERDAM (Dow Jones)--Asahi Group Holdings Ltd. (2502.TO) heeft interesse geuit in een overname van het Nederlandse Grolsch en het Italiaanse Peroni, de twee biermerken die SABMiller PLC (SAB.LN) en Anheuser-Busch InBev NV (BUD) trachten te verkopen om mededingingsbezwaren weg te nemen in hun voorgenomen fusie, meldt een persoon bekend met de situatie.

Het bod kan meer dan JPY400 miljard bedragen, zegt de bron.

Zowel Grolsch als Peroni zijn eigendom van SABMiller.

Anheuser-Busch InBev's voorgenomen $108 miljard bedragende acquisitie van SABMiller zal een concern vormen dat zo'n 30% van 's werelds biermarkt in handen heeft.

De deal werd aangekondigd in november en heeft de aandacht getrokken van mededingingsautoriteiten in Europa, de Verenigde Staten en andere markten.

Met het inlijven van de Europese merken zou Asahi een grotere aanwezigheid krijgen buiten Japan, waar een krimpende, ouder vergrijzende populatie en harde concurrentie de groeimogelijkheden voor de bierbrouwers beperken.

Verscheidene Aziatische bierbrouwers hebben een bod op Grolsch en Peroni overwogen, zeggen de personen op de hoogte van de situatie.


Door Atsuko Fukase in Tokio. Vertaald en bewerkt door Ellen Proper in Amsterdam; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@wsj.com


voda
0
Japanse Asahi Group biedt op Grolsch en Peroni

AMSTERDAM (Dow Jones)--De Japanse Asahi Group Holdings Ltd (2502.TO) heeft een bindend bod gedaan op de Nederlandse en Italiaanse biermerken Grolsch en Peroni van SABMiller Plc (SAB.LN) ter waarde van circa $2,9 miljard in contanten, meldde Anheuser-Busch InBev nv (ABI.BT) woensdag.

Met de verkoop van de twee biermerken wil AB InBev de voorgenomen fusie met SABMiller vergemakkelijken door mededingingstechnische complicaties te ontlopen en bovendien de zware schuldenlast na de overname ter hoogte van $108 miljard van SABMiller enigszins te verminderen.

De overname van Grolsch en Peroni zou voor Asahi betekenen dat het zijn wereldwijde volumemarktaandeel in de biermarkt zou vergroten naar 1,9% van 1,5% nu, waarmee het na onder meer de nummers 1 tot en met 4, respectievelijk AB InBev, SABMiller, Heineken en Carlsberg, de negende positie op de wereldranglijst van bierbrouwers zou gaan innemen, berekent onderzoeksbureau Plato Logic.

Behalve Grolsch en Peroni zou Asahi ook het Engelse ambachtelijke biermerk Meantime aan zijn eigen bierportefeuille met onder meer Asahi Super Dry toevoegen.


door Tripp Mickle en Atsuko Fukase en Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

voda
0
AB InBev boekt licht hogere winst op lagere kwartaalomzet

AMSTERDAM (Dow Jones)--Anheuser-Busch InBev nv ( ABI.BT) heeft in het vierde kwartaal van 2015 iets minder biervolume afgezet, maar boekte wel een iets hogere winst. Dit maakte de brouwer van onder meer Budweiser, Stella Artois en Corona donderdag voorbeurs bekend.

De grootste bierbrouwer ter wereld, die wil fuseren met de nummer 2 SABMiller, rapporteerde afgelopen kwartaal een krimp van de autonome volumes van 0,7% op jaarbasis, waarbij vooral de volumes in afgezette dranken buiten bier onder druk stonden. Over het afgelopen jaar was er op autonome basis sprake van een volumekrimp van 0,6%.

De omzet van AB InBev daalde in het vierde kwartaal vooral als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten naar $10,723 miljard van $12,018 miljard, maar de autonome groei kwam uit op 7,0%. Het bedrijfsresultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) daalde naar $4,313 miljard van $5,066 miljard.

De nettowinst steeg evenwel licht naar $2,561 miljard van $2,520 miljard.

Aandeelhouders kunnen over 2015 een dividend van EUR3,60 per aandeel tegemoet zien, een stijging van 20% vergeleken met 2014.


Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

voda
0
AB InBev verkoopt Chinese bieractiviteiten SABMiller

BEIJING (Dow Jones)--Anheuser-Busch InBev (ABI.BT) verkoopt de Chinese bieractiviteiten van overnameprooi SABMiller (SAB.LN) aan China Resources Beer Holdings Co, in een poging goedkeuring te krijgen van de Chinese toezichthouders voor de overname van zijn grootste concurrent.

De door de overheid gecontroleerde brouwer neemt het belang van 49% van SABMiller in de joint venture CR Snow over voor $1,6 miljard, waarmee het volledig eigenaar wordt van Snow, het meest verkochte bier ter wereld gemeten naar volume. China Resources en SABMiller waren partners in de joint venture sinds 1994.

De deal moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en zal ook alleen doorgaan als de overname van SABMiller door AB InBev slaagt. De Belgische brouwer verwacht die deal, met een waarde van $108 miljard, in het tweede halfjaar te voltooien.

Er werd al verwacht dat AB InBev het belang van SABMiller in Snow van de hand zou doen toen de overname werd aangekondigd, maar bronnen zeiden in januari dat het bedrijf wilde proberen het belang te behouden. Er is uiteindelijk toch besloten tot een verkoop omdat het goedkeuringsproces dan sneller kan gaan, zegt een persoon bekend met de situatie.

China Resources had de eerste optie om het belang in CR Snow over te kopen.

Met de overname is China Resources de grootste brouwer van China met een marktaandeel van 30%. AB InBev heeft een geschat marktaandeel van 18%, Tsingtao Brewery heeft 22%, Beijing Yanjing Brewery Co. 13% en Carlsberg 6%.

Met de verkoop van het belang kopieert AB InBev de strategie die ook in de VS is gevolgd. In Amerika werd het belang van SABMiller in MillerCoors verkocht aan partner Molson Coors Brewing Co.


Door Tripp Mickle; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Bavaria moedigt ouderen aan tot halve werkweek

•Johan Leupen

Bierbrouwer Bavaria probeert met nieuwe manieren oudere werknemers tot hun pensioen gezond aan het werk te houden. Zo moedigt het bedrijf zestigplussers aan permanent halve werkweken te gaan draaien. Daarbij is de pensioenopbouw lager, maar blijft hun netto inkomen grotendeels op peil. Zo ontstaat ruimte voor jongere, goedkopere krachten, zegt HR-directeur Marcel Voets in gesprek met het FD.

Een vergrijzend werknemersbestand en de hoge kosten die dit oplevert, spelen het familiebedrijf parten. Circa 40% van het personeel is vijftigplusser en Voets zoekt creatieve manieren om de verhoogde pensioenleeftijd van 67 haalbaar te houden.

Tol

Vooral in productiebanen, waar mensen dag en nacht in ploegendiensten werken, eist langer doorwerken zijn tol. ‘Je ziet bij mensen vanaf 55 jaar dat het aantal gezondheidsklachten en verzuimdagen snel toeneemt, bij hoog- én laaggeschoolden.’

Uit recent onderzoek van van het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) blijkt dat onder zestigplussers veel onvrede bestaat over de stapsgewijze verhoging van hun pensioenleeftijd naar 67 jaar. Ruim 40% wordt daarbij belemmerd door gezondheidsklachten, waar werkgevers te weinig oog voor zouden hebben.

Toch stoppen of minderen werknemers relatief weinig: de financiële offers daarvoor zijn te groot.

Sceptische vakbond

Vakbond FNV reageert enigszins sceptisch op het voorstel van Bavaria. Zestigplussers komen daarbij in dienst van uitzender Start People en worden voor de helft van de tijd gedetacheerd bij Bavaria.

Volgens de bond slaat deze constructie niet echt aan, omdat die een te grote hap uit het pensioen neemt: de pensioenbaten worden uitgesmeerd over een langere periode en de opbouw is lager. Bavaria verwacht dat zo'n 20 werknemers voor de regeling zullen kiezen.

Bron: FD.nl
voda
0
Carlsberg presenteert strategisch plan

AMSTERDAM (Dow Jones)--Carlsberg A/S (CARL-A.KO) heeft woensdag een strategisch plan gepresenteerd waarmee de Deense brouwer de groei wil stimuleren na een reeks aan tegenvallende resultaten. Carlsberg heeft last van de zwakke Oost-Europese markten en de zwakke roebel.

E e n van de initiatieven die de brouwer woensdag presenteerde is een vernieuwing van de activiteiten in Rusland, waarbij de focus in de grote steden komt te liggen op de premium-merken.

In een poging efficienter te worden, gaat Carlsberg alle initiatieven om de winstgevendheid te verbeteren in e e n programma onderbrengen. Al deze initiatieven tezamen moeten 1,5 tot 2 miljard Deense kronen, omgerekend $223 miljoen tot $297 miljoen, opleveren in 2018. Dit bedrag wordt vervolgens voor de helft geherinvesteerd terwijl de rest wordt gebruikt om de winstgevendheid te verbeteren.

De koers van Carlsberg daalt 1,8%.


Door Dominic Chopping; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com

voda
0
'AB InBev lanceert nieuwe miljardenobligatie'


Met de uitgifte van minstens 6 miljard euro wil de biergigant inpikken op de stormloop op bedrijfsobligaties - en navenant lage rentes - in het vooruitzicht van de nieuwe ECB-stimulus.]

Met de uitgifte van 6 tot 9 miljard euro willen ophalen via een obligatie-uitgifte in schijven van 1 tot 1,5 miljard euro met verschillende looptijden. AB InBev zelf heeft de informatie nog niet bevestigd.

Die uitgifte komt er nadat AB InBev in januari een grotere operatie ter waarde van 46 miljard dollar uitvoerde. Toen al was duidelijk dat de appetijt in de markt bijzonder groot was. Die operatie lokte naar verluidt interesse ter waarde van maar liefst 110 miljard dollar.

Nu kan AB InBev bovendien profiteren van de historisch lage rentes op bedrijfsobligaties. Topman Carlos Brito mag daarvoor een bedankbriefje schrijven naar ECB-voorzitter Mario Draghi. Die kondigde vorige week aan in het kader van verdere stimulus ook bedrijfsobligaties te gaan opkopen. Dat leidt tot een ware stormloop van zowel beleggers als ondernemingen naar die obligatiemarkt. En dan is een hyperrendabele biergigant als AB InBev grof wild.

Het resultaat is dat het gemiddelde rendement op 'investment grade' bedrijfsobligaties is gezakt tot minder dan 1 procent.

www.tijd.be/ondernemen/voeding_drank/...
voda
0
AB InBev veilt euro-gedomineerde obligatie voor overname

AMSTERDAM (Dow Jones)--Anheuser-Busch InBev nv (ABI.BT) beoogt een omvangrijke obligatieveiling in Europa woensdag om een deel van zijn $108 miljard bedragende overname van SABMiller plc (SAB.JO) mee te financieren.

's Werelds grootste bierbrouwer is voornemens een in euro's gedomineerde obligatie in zes tranches met looptijden van vier tot twintig jaar aan te bieden.

In januari verkocht AB InBev voor $46 miljard aan obligaties, wat de op e e n na grootste veiling van bedrijfsobligaties was, terwijl op voor meer dan $100 miljard werd ingeschreven door beleggers. Die opbrengsten werden eveneens gebruikt om een deel van de overname te financieren.

De obligatieveiling is e e n van de velen onder Europese ondernemingen nadat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde later dit jaar obligaties van ondernemingen op te kopen.

"Bedrijven hebben snel gereageerd om voordeel te nemen van de betere omstandigheden na de aankondiging van de ECB", zei Jeff Tannenbaum, een managing director bij Bank of America Corp.

De te veilen obligaties zijn nu populair onder beleggers, voordat de enorm grote koper de markt opkomt.

Dinsdag gingen onder meer Royal Bank of Scotland, Banco Santander, en het Duitse conglomeraat ThyssenKrupp al de obligatiemarkt op.

Deutsche Telekom bereidde zich direct na ECB's aankondiging op donderdag voor op een eerste obligatieveiling sinds 2013, om voordeel te nemen van de scherp gedaalde financieringskosten die het ECB plan zou aanwakkeren. Tegen het einde van de dag afgelopen maandag, had Deutsche Telekom EUR4,5 miljard aan obligaties verkocht, na voor EUR18 miljard aan inschrijven van beleggers te hebben ontvangen.


Door Dow Jones; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

493 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Heineken Meer »

Koers 99,460   Verschil -0,89 (-0,89%)
Laag 99,320   Volume 71.527
Hoog 100,750   Gem. Volume 564.568
25 feb 2020 10:32
label premium

Heineken: Leven in de brouwerij

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Gerelateerde Video's

Arend Jan Kamp over Heineken 7 december 2016 16:28
Arend Jan Kamp over Heineken 20 april 2016 16:14
5:17
Heineken 'mixed bag'? 24 april 2013 10:52