Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Verdrietig"?

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 februari 2007 17:06
    Versatel kan fusie met Tele2 doorzetten

    Uitgegeven: 12 februari 2007 15:47

    AMSTERDAM - De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag een einde gemaakt aan de juridische strijd tussen Versatel en zijn minderheidsaandeelhouders. Het telecom- en kabelbedrijf kan daardoor een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan: zijn activiteiten fuseren met die van Tele2 in Nederland en België.

    Al in de zomer van 2005 legde Tele2 een bod van 1,34 miljard euro neer voor Versatel. Dit leidde gelijk tot verzet van een groep minderheidsaandeelhouders, die een hoger bod eiste. De groep besloot zijn aandelen niet over te dragen aan Tele2 en in plaats daarvan een langdurig juridisch gevecht met Versatel en Tele2 aan te gaan. Soms met succes.

    Zo stak de Ondernemingskamer vorig jaar een stokje voor een procedure die ertoe had geleid dat de minderheidsaandeelhouders zouden worden uitgerookt. Maar een verzoek tot een onderzoek naar wanbeleid bij Versatel werd eind vorig jaar bijvoorbeeld afgewezen.

    Strijd

    Door de langslepende strijd hebben Versatel en Tele2 tot dusver niet kunnen profiteren van de voordelen die een samenvoeging biedt.

    Begin dit jaar werd alsnog de aanzet gegeven tot een volledige fusie van de activiteiten. Beide partijen gaven vorm aan een omgekeerde overname, waarbij Versatel de activiteiten van Tele2 in Nederland en België koopt voor 200 miljoen euro.

    Bezwaren

    De Ondernemingskamer verwierp maandag bezwaren van vier beleggingsfondsen dat het nieuwe fusieplan niet voorzag in een faire mogelijkheid om uit Versatel te stappen. Die mogelijkheid is nooit beloofd, oordeelde de rechter. Daarnaast behoudt Versatel zijn beursnotering in Amsterdam, waardoor de minderheidsaandeelhouders erop moeten kunnen rekenen dat hun belangen gewaarborgd blijven.

    De beleggingsfondsen, onder aanvoering van het bekende hedgefund Centaurus, hadden vrijdag bij de Ondernemingskamer aangevoerd dat de beursnotering van Versatel "een wassen neus" is. Het belang van ongeveer 14 procent dat zij bezitten, zou onverkoopbaar zijn omdat er nauwelijks meer handel in de aandelen Versatel is. Zij eisten daarom een andere mogelijkheid om hun aandelen van de hand te doen.

    Volgens het gerechtshof kan Versatel weinig doen aan zijn armetierige bestaan op de beurs. Het beursfonds heeft in ieder geval niet de verplichting om de handel levendig te houden. En de beleggingsfondsen hadden kunnen weten dat er na hun weigering om aandelen over te dragen aan Tele2 sprake zou kunnen zijn van "het doorschuiven van een probleem". Ook is het volgens de rechter "niet onaannemelijk" dat het juridische dispuut tussen Versatel en zijn minderheidsaandeelhouders niet bevorderlijk is geweest voor het totstandkomen van een levendige beurshandel.

    'Verdrietig'

    Advocaat Pieter van der Korst van de opstandige beleggingsfondsen noemde in een reactie de uitspraak van de Ondernemingskamer "erg verdrietig". "Dit biedt geen waarborg voor aandeelhouders als een partij al 50 procent plus een aandeel in handen heeft."

    Van der Korst spoedde zich daarna naar de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Versatel in het Hilton Hotel in Amsterdam, waar maandagmiddag het nieuwe fusieplan met Tele2 op de agenda stond. Een formaliteit, want Tele2 heeft ruim 80 procent van de aandelen Versatel in handen.

    Het Zweedse telecombedrijf staat borg voor de opbrengst van de claimemissie van 250 miljoen euro die zijn fusiepartner beoogt voor de overname van Tele2 in Nederland en België. Voor de minderheidsaandeelhouders is het zuur dat daardoor hun belang ook nog verwatert.

  2. [verwijderd] 15 februari 2007 09:51
    quote:

    josti5 schreef:

    OK, ff doorgelezen, tnx.
    Verdrietig?
    Nee: schandalig.
    Deze uitspraak verplicht minderheidsaandeelhouders simpelweg om te dansen naar de pijpen van de grootaandeelhouders: hun macht om te doen en laten wat ze willen, is bevestigd.
    misschien is dat ook wel de reden waarom peter paul de vries is afgetreden bij de VEB.

    het is vechten tegen de bierkaai.
  3. [verwijderd] 15 februari 2007 13:33
    quote:

    josti5 schreef:

    OK, ff doorgelezen, tnx.
    Verdrietig?
    Nee: schandalig.
    Deze uitspraak verplicht minderheidsaandeelhouders simpelweg om te dansen naar de pijpen van de grootaandeelhouders: hun macht om te doen en laten wat ze willen, is bevestigd.
    Misschien moet je als minderheidsaandeelhouder nemen wat geboden wordt. En geen oorlog gaan voeren tegen een bedrijf wat dusdanig groot en machtig is die je daar later de nek voor omdraait. Ze zijn helemaal niet gelukkig na de mislukte overname door een stelletje schreeuwlelijkers(hedge) met genoeg poen die er op uit zijn om jullie centjes te pakken. Denk dat tele2 graag deze hedgeboys een financieele klap wil geven. Dit zal helaas ook ten koste gaan van de particuliere beleggers.
  4. [verwijderd] 25 februari 2007 15:33
    quote:

    josti5 schreef:

    OK, ff doorgelezen, tnx.
    Verdrietig?
    Nee: schandalig.
    Deze uitspraak verplicht minderheidsaandeelhouders simpelweg om te dansen naar de pijpen van de grootaandeelhouders: hun macht om te doen en laten wat ze willen, is bevestigd.
    Nee, dat is flauwekul.

    De minderheidsaandeelhouders worden beschermd, dat is nu ook weer gebleken. De uitrookprocedure mocht immers niet uitgevoerd worden. De minderheidsaandelhouders profiteren dus volledig mee van de in de toekomst te genereren winsten.

    Of zat je alleen in Vesratel vanwege koerswinsten?

    Maar Tele2 heeft wel 80% van Versatel in handen en met zo'n meerderheid bestuur je het bedrijf.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 -0,09%
EUR/USD 1,0705 +0,07%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.086,70 -0,01%
Gold spot 2.309,52 -0,28%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

VIVORY...
+24,31%
ASMI
+10,99%
BESI
+4,08%
NX FIL...
+3,85%
TomTom
+3,80%

Dalers

ALLFUN...
-11,00%
ING
-5,96%
Flow T...
-2,94%
WDP
-2,89%
RELX
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links