Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het falen van de Overheid

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 september 2006 11:41
    Het falen van de overheid!
    Het volgende bericht trof ik aan in de diverse media: laaggeletterdheid kost 537 miljoen. Als laaggeletterdheid structureel wordt aangepakt, levert dat de samenleving een besparing van 537 miljoen euro per jaar op. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in hun onderzoek Stil vermogen.

    Het onderzoek werd gisteren door Margreet de Vries, directeur van de Stichting Lezen en Schrijven, overhandigd aan de minister van economische zaken Joop Wijn (CDA).
    De onderzoekers denken dat op uitkeringen, gezondheidszorg en politie en justitie kan worden bespaard als laaggeletterdheid wordt aangepakt. Uit het onderzoek blijkt dat laaggeletterden vaker een uitkering hebben, minder verdienen, ongezonder zijn en vaker een misdrijf begaan.
    Bijna 11 procent van de Nederlanders is laaggeletterd. Deze mensen kunnen niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij, omdat zij onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen. Om het aantal laaggeletterden terug te dringen, moet volgens de onderzoekers veel meer worden geïnvesteerd in het onderwijs.
    Het onderzoek werd gepresenteerd in het kader van de week van de alfabetisering. Deze week vraagt de stichting Lezen en Schrijven de aandacht voor de 1,5 miljoen laaggeletterden in Nederland.

    Diverse politieke partijen hebben hierop gereageerd door aan te kondigen dat zij tussen de 3 en 5 miljard extra willen investeren in het onderwijs.
    Dit is bij voorbaat weggegooid geld. Er wordt meer dan genoeg geld besteden aan het onderwijs.
    Het is het gebrek aan inzicht, efficiëntie en de steeds veranderende vormgeving die laaggeletterdheid veroorzaken.
    We kennen hier de zogenaamde leerplicht. Dit betekent dat kinderen vanaf hun vierde jaar verplicht naar school moeten. Met andere woorden vanaf hun vierde jaar onder Rijk's toezicht zijn geplaatst.
    Als Nederland 1. 5 miljoen laaggeletterden telt, dan heeft de overheid gefaald.

    De geschiedenis herhaalt zich.
    Toen mijn kinderen drie jaar oud waren gaf ik ze reken- en taalles. Daar waren de leerkrachten toentertijd niet blij mee. Door omstandigheden trek ik het laatste jaar nogal veel met mijn kleindochter op. In die periode ben ik met haar begonnen om de basis te leggen voor het reken- en taalonderwijs.
    Dit betekent dat zij nu in groep twee een voorsprong heeft op haar klasgenootjes.
    Op de ouderavond werd mijn zoon door de schooljuffrouw te kennen gegeven, dat het niet geapprecieerd werd dat ouders zich mengden in het school programma. Tenslotte was het geven van onderwijs hun vak en bepaalde begrippen zijn nu anders dan in de tijd dat hij op school zat.
    Waarop mijn zoon natuurlijk zei; het is mijn kind en ik vind het belangrijk dat zij zo snel en zo vroeg mogelijk met rekenen en lezen beginnen. Maar de kennis die ze nu heeft opgedaan heeft ze voornamelijk van opa.
    Toen ik mijn kleindochter van school ging halen ben ik naar de schooljuffrouw gaan, om uitleg te vragen over de verschillende begrippen.
    Wat blijkt: het + teken is vervangen door het woordje erbij, het - teken is vervangen door het woordje eraf. Dus het wordt: 1 erbij 1 = 2. Dat is progressief denken.
    Ik had mijn kleindochter dus geleerd dat : 1 + 1 = 2. (de + uit te spreken als plus.)
    Volgens haar werd dit al jaren niet meer gedaan.
    Ik vroeg haar of als ze met me mee wilde lopen naar de computer. Verbaasd keek ze me aan.
    Daar aangekomen wees ik naar het toetsenbord. Ik vroeg haar waar de toets "erbij" te vinden was.
    Met duidelijke tegenzin wees zij op het + teken. Dus ik zei; zo ontstaat dus een hoop verwarring bij de kinderen, eerst leren ze dat + erbij is, om later te leren dat er bij + is.
    Zij kon dit natuurlijk niet veranderen omdat zij volgens de door de overheid gegeven richtlijnen moest werken.
    Wereldwijd is + plus, behalve in progressief Nederland.
    Het is niet verwonderlijk dat er in Nederland 1. 5 laaggeletterden zijn
    Met zo een achterlijk onderwijssysteem, dat er ook nog vanuit gaat dat kinderen van drie jaar nog niet instaat zijn om te leren lezen en schrijven, maar hun tijd spelend door dienen te brengen, verbaast het mij eerlijk gezegd dat er maar 1. 5 miljoen laaggeletterden zijn.
    Misschien door het ingrijpen van de ouders, oma's en opa's?

    [Modbreak Eric (forum@iex.nl): Deze thread is geblokkeerd, omdat het enkel een politieke discussie op gang helpt. Gelieve hier enkel te discussiëren over beleggingsgerelateerde onderwerpen. Hartelijk dank hiervoor.]
1 Post
|Omhoog ↑

Direct naar Forum

Indices

AEX 866,93 -0,81%
EUR/USD 1,0699 +0,02%
FTSE 100 8.057,67 +0,22%
Germany40^ 17.839,90 -1,38%
Gold spot 2.322,12 +0,26%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,76%
Flow T...
+3,13%
RENEWI
+2,87%
Fugro
+2,01%
B&S Gr...
+2,00%

Dalers

ADYEN NV
-14,03%
VIVORY...
-7,26%
Alfen ...
-5,38%
WDP
-5,16%
TomTom
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links