Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Shell nieuwtjes.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4.414 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Bonden stellen ultimatum aan Shell

Gepubliceerd op 25 mrt 2019 om 13:12 | Views: 312

Royal Dutch Shell A 13:15
27,91 -0,06 (-0,20%)

DEN HAAG (AFN) - Vakbonden CNV en FNV hebben een ultimatum neergelegd bij Shell in de strijd voor een betere cao. Vorige week stemde het personeel van de raffinaderijen van het olie- en gasbedrijf in Pernis en Moerdijk in met acties. Het cao-overleg tussen Shell en de bonden was al eerder vastgelopen.

Het ultimatum verloopt donderdag om 20.00 uur. Vorige week werd al bekend dat de bonden een ultimatum aan het voorbereiden waren. Ze willen een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar en vermindering van werkdruk. Shell bood dit jaar 2,5 procent meer salaris en 2 procent erbij in 2020. In beide jaren wil het olie- en gasbedrijf ook nog gemiddeld 1,5 procent extra loon geven, afhankelijk van de prestaties van de werknemer en in welke schaal die zit.

Als Shell niet ingaat op de eisen dan kunnen er dus acties komen in Pernis en Moerdijk. ,,Uiteraard volgt daarover dan nog technisch overleg, want een chemiebedrijf stilleggen moet uiterst zorgvuldig gebeuren'', aldus CNV-bestuurder Piet Verburg. ,,Het is wel de bedoeling om ze te raken, bijvoorbeeld door het terugdraaien van productie.''

Een woordvoerster van Shell bevestigt het ultimatum te hebben ontvangen. ,,We gaan lezen wat er in staat en kijken wat we kunnen doen voordat het ultimatum afloopt om toch elkaar te kunnen vinden.''
voda
0
Vakbond eist 5 procent van Shell

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell -A-
27,93 -0,03 -0,11 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 23,88501 -0,03 -0,13 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Vakbond CNV eist een loonsverhoging voor medewerkers van Shell van 5 procent in één jaar tijd, nu topman Ben van Beurden ook fors meer loon krijgt. Dat meldde de vakbond maandag.

Volgens CNV biedt Shell tot nu toe slechts een loonsverhoging van 4,5 procent, uitgesmeerd over twee jaar. Dit aanbod vindt de vakbond "ondermaats".

"Dat is sowieso niet in lijn met de economische ontwikkelingen en de Shell-winstratio anno 2019", stelde onderhandelaar Piet Verburg. "Maar al helemaal niet in lijn met de beloning van topman Van Beurden."

De topman incasseerde vorig jaar 20 miljoen euro aan salarissen, bonussen en aandelen, wat meer dan het dubbele was van de 8,9 miljoen euro een jaar eerder.

Als de concernleiding de eis niet voor donderdagavond inwilligt, sluit Verburg acties bij de raffinaderij van Shell in Pernis en de chemische tak in Moerdijk niet uit.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Shell onderzoekt ombouw Amerikaanse LNG-terminal

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell -A-
28,015 0,255 0,92 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 24,03501 0,205 0,86 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell maakt samen met Energy Transfer LP plannen om een LNG-fabriek in het Amerikaanse Louisiana om te bouwen naar een export-terminal. Dit bleek uit een mededeling van Shell op maandag.

Dat zou betekenen dat Shell verwacht dat Amerikaans schaliegas in de toekomst tegen hogere prijzen overzee kan worden verkocht.

De beoogde terminal zou een capaciteit krijgen van 16,5 miljoen ton per jaar en inmiddels is een pitch opgestart om te zien wie dit project zou willen uitvoeren en tegen welke prijs.

"Je kan modelleren en bestuderen, maar de beste manier is toch om te tenderen en een prijs te krijgen van iemand die bereid is het te doen", zei Maarten Wetselaar van Shell in New York.

Toen de terminal in Louisiana werd neergezet, dacht men nog dat de Verenigde Staten te weinig gas zouden hebben en zouden moeten importeren. Nu het Amerikaanse aanbod groot is en daardoor de prijzen relatief laag, is export een stuk aantrekkelijker geworden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Shell betreurt acties Pernis

Gepubliceerd op 29 mrt 2019 om 10:40 | Views: 846

Royal Dutch Shell A 12:10
28,07 +0,26 (+0,94%)

ROTTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Shell betreurt de aanstaande acties bij de raffinaderijen van het olie- en gasbedrijf in Pernis en Moerdijk volgende week. Het bedrijf zegt een ,,eerlijk bod" te hebben neergelegd bij de bonden en stelt ook dat er niet meer in zit dan dit. Het bedrijf wil graag weer met de vakbonden in gesprek.

CNV en FNV meldden eerder dat Shell een ultimatum heeft laten verstrijken zonder op de eisen voor een nieuwe cao in te gaan. De bonden willen een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar en vermindering van werkdruk. Shell bood dit jaar 2,5 procent meer salaris en 2 procent erbij in 2020. In beide jaren wil het olie- en gasbedrijf ook nog gemiddeld 1,5 procent extra loon geven, afhankelijk van de prestaties van de werknemer en in welke schaal die zit.

De werkonderbreking betekent mogelijk dat de productie bij de grootste raffinaderij van Europa wordt gehalveerd. Dit zal volgens de vakbonden effect op de oliemarkt, zowel bij de vraag naar ruwe olie als het aanbod van brandstoffen. De Pernis-raffinaderij heeft een capaciteit van 400.000 vaten per dag.

Volgende week vrijdag leggen werknemers voor enkele uren het werk neer. Shell zegt de werkonderbreking niet te zullen ondermijnen. Verder benadrukte Shell dat de veiligheid op de productielocaties is gegarandeerd. Eerder zeiden de bonden al dat op de veiligheidsmedewerkers na iedereen kan meedoen aan de actie.
voda
0
Staking op handen bij Shell Pernis

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell -A-
28,405 -0,115 -0,40 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 24,23501 -0,105 -0,43 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Vakbonden CNV en FNV houden vrijdag 'poortacties' bij de chemische fabriek van Shell in Moerdijk en de grote raffinaderij in Pernis, om te protesteren tegen het cao-bod van de energiereus.

De acties, vrijdag om 14.00 uur, kunnen ertoe leiden dat het productieproces wordt stilgelegd, of niet opgestart. "Shell neemt een groot risico door niet te reageren op ons ultimatum voor een goed cao", zei Piet Verburg van CNV Vakmensen.

"Met praten komen we niet verder bij Shell, dus is het tijd voor de eerste acties", zei Egbert Schellenberg van FNV Procesindustrie.

De vakbonden willen een cao-voorstel dat in verhouding staat tot de miljardenwinst die Shell heeft geboekt. Topman Ben van Beurden verdiende meer dan 20 miljoen euro.

Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde donderdag 0,4 procent lager op 28,41 euro

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
B.R.
0
H2 Mobility Deutschland and its shareholders Shell and Air Liquide have jointly opened a hydrogen station in Hannover-Laatzen, bringing the total amount of stations in Germany to 64.

www.gasworld.com/germanys-64th-hydrog...

B.R.
0
Shell New Energies Director on Investing in Clean Energy: ‘It’s About Survival’.

Oil major has been on a clean-energy acquisition spree, and “absolutely” intends to become a regional electric utility in the U.S.


www.greentechmedia.com/articles/read/...
voda
0
Shell investeert $300 mln in aanplant van bomen

ShellRDSA €28,94+0,64% gaat de komende drie jaar $300 mln investeren in het planten van bomen. Als onderdeel van het wereldwijde investeringsprogramma stopt Shell ruim €17 mln in het buitenfonds van Staatsbosbeheer. Beide organisaties willen de komende twaalf jaar meer dan vijf miljoen bomen gaan planten. Het gaat om de grootste aanplant in de afgelopen honderd jaar. Dat heeft Shell maandag bekendgemaakt.

Bomenplantmachine aan het werkFoto: Staatsbosbeheer
Het wereldwijde programma moet Shell helpen om zijn doelstellingen te realiseren om CO2 te reduceren.

Samenwerking met bedrijfsleven
'We investeren in Nederland in onder meer wind-op-zee, zonne-energie, elektrische mobiliteit, biobrandstoffen en energie-efficiency, maar ook CO2-compensatie vormt een belangrijk onderdeel om de klimaatdoelstellingen te realiseren', zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland in een verklaring.

Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer, is blij met samenwerking met Shell. 'Vroeger was het toch vooral de overheid die zich hiermee bezighield. Daarom is het zo goed dat ook het bedrijfsleven meedoet.'
'Met deze samenwerking is Staatsbosbeheer in staat om de lege plekken in het bos, die ontstaan door de essentaksterfte, van nieuwe bomen te voorzien', aldus Thijsen. De es wordt in Nederland aangetast door een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen.

Nederland kent momenteel nog geen gecertificeerd systeem van CO2-credits. Staatsbosbeheer en Shell willen daar voor gaan lobbyen, zodat investeren in de Nederlandse natuur voor meer bedrijven interessant wordt.

Spanje en Australië
Shell gaat in Nederland klanten aan de pomp ook de mogelijkheid bieden om hun eigen uitstoot voor het verbruik van brandstoffen te compenseren. Klanten die kiezen voor reguliere brandstoffen, rijden voor één cent extra per liter CO2-neutraal. Ook in andere landen gaat Shell dit programma uitrollen. In Nederland gaat Shell bovendien 200 extra snelladers voor elektrische auto's installeren op zijn stations.

In Spanje heeft Shell een overeenkomst getekend met Land Life voor een bosproject van 300 hectare, waar nog dit jaar ongeveer 300.000 bomen moeten worden geplant. Ook in Australië is Shell een groot aanplantprogramma gestart.

Groene investeringen
De investering van Shell is de jongste in een reeks van klimaatvriendelijke investeringen.

Eerder dit jaar nog nam Shell het Duitse bedrijf Sonnen over, dat een thuisbatterij heeft ontwikkeld. Ook acquireerde het Makani, een Amerikaanse start-up van Google-moederbedrijf Alphabet, dat een vlieger heeft ontwikkeld waarmee elektriciteit kan worden geproduceerd.

Verder kondigde Shell eerder dit jaar aan samen met PGGM energieleverancier Eneco te willen overnemen. Shell investeert daarmee meer en meer in andere, schonere vormen van energie. Vooralsnog gaat het elk jaar om marginale bedragen ten opzichte van de tientallen miljarden die Shell nog steeds investeert in olie- en gasactiviteiten. Maar het bedrijf heeft de ambitie uitgesproken om op termijn de investeringen in nieuwe energievormen te verdubbelen tot $4 mrd per jaar.

Bert van Dijk

fd.nl/ondernemen/1296234/shell-invest...
voda
0
Stakingen raken productie Shell

Gepubliceerd op 8 apr 2019 om 12:59 | Views: 462

Royal Dutch Shell A 13:28
28,94 +0,19 (+0,64%)

PERNIS (AFN) - De werkonderbrekingen bij Shell-locaties in Moerdijk en Pernis hebben duidelijk impact op de productie van het bedrijf. Dat bevestigde een woordvoerder van de olie- en gasreus. Vakbonden reppen over het met twee derde terugbrengen van de productie in Pernis en minimale inzet in Moerdijk. Shell benadrukt dat het geen percentages over de impact naar buiten heeft gebracht.

Vakbonden en Shell kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao. De bonden willen een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar en vermindering van werkdruk. Shell bood dit jaar 2,5 procent meer salaris en 2 procent erbij in 2020. In beide jaren wil het olie- en gasbedrijf ook nog gemiddeld 1,5 procent extra loon geven, afhankelijk van de prestaties van de werknemer en in welke schaal die zit.

Volgens de vakbonden betekent het nu naar minimale bezetting terugschroeven van de productie dat de locaties in Pernis voor 65 procent komt stil te liggen. In Moerdijk wordt de locatie met minimale inzet juist draaiende gehouden. Shell had die locatie volgens de stakers juist stil willen leggen voor groot onderhoud.
voda
0
Shell gaat loon stakers Pernis korten

Gepubliceerd op 9 apr 2019 om 14:14 | Views: 1.455

Royal Dutch Shell A 15:58
28,73 -0,27 (-0,93%)

DEN HAAG (AFN) - Olie- en gasbedrijf Shell gaat de lonen van stakende werknemers van de raffinaderijen in Pernis en Moerdijk korten. Dat doet de onderneming bij al het personeel dat zich vanaf de middagdienst op dinsdag niet nadrukkelijk als werkwillend heeft geregistreerd. Hoe hoog de korting is, wilde een woordvoerster van het bedrijf niet kwijt.

De zegsvrouw betreurt het dat de vakbonden ,,er zo hard in zijn gestapt''. Shell hoopt er nog altijd pratend uit te komen, maar benadrukt dat de bonden het recht hebben om actie te voeren. ,,Net als wij het recht hebben om loonmaatregelen te nemen.''

Vakbond FNV heeft nog niet direct een reactie op de stap van Shell. Hoe ze reageren bespreken de bonden later dinsdag in het actiecomité.
voda
0
Acties bij Shell Pernis mogelijk uitgebreid

Gepubliceerd op 10 apr 2019 om 10:21 | Views: 1.082

Royal Dutch Shell A 13:24
28,91 +0,21 (+0,73%)

ROTTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De acties bij de Shell-raffinaderij in Pernis worden mogelijk vanaf zaterdag uitgebreid. Woensdag vindt technisch overleg plaats tussen de bonden en het olie- en gasconcern over veiligheidsmaatregelen tijdens de acties.

De raffinaderij in Pernis is met een capaciteit van 400.000 vaten per dag de grootste van Europa. Medewerkers legde maandag het werk neer, waardoor de productie volgens de bonden al met meer dan de helft werd verlaagd. Ook bij de raffinaderij in Moerdijk vinden actie plaats. Die verhinderen vooral geplande onderhoudswerkzaamheden.

Shell benadrukt dat het geen percentages over de impact naar buiten heeft gebracht. Wel hebben de werkonderbrekingen bij de locaties in Moerdijk en Pernis duidelijk impact op de productie van het bedrijf.

Nieuwe cao

De vakbonden en Shell kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao. De bonden willen een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar en vermindering van werkdruk. Shell bood dit jaar 2,5 procent meer salaris en 2 procent erbij in 2020. In beide jaren wil het olie- en gasbedrijf ook gemiddeld 1,5 procent extra loon geven, afhankelijk van de prestaties van de werknemer en in welke schaal die zit.

Shell liet eerder al weten stakers te gaan korten op hun loon. De olie- en gasreus benadrukt dat de bonden het recht hebben om actie te voeren. ,,Net als wij het recht hebben om loonmaatregelen te nemen.''
voda
0
'Shell en Gazprom oneens over lng-project'

Gepubliceerd op 10 apr 2019 om 08:55 | Views: 2.532

SINT-PETERSBURG (AFN/BLOOMBERG) - Shell en het Russische staatsgasconcern Gazprom liggen in de clinch over een groot project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) nabij de stad Sint-Petersburg. Ingewijden zeggen tegen de Russische zakenkrant Vedomosti wil Gazprom dat Shell zich terugtrekt uit het project, terwijl Shell juist in het project wil blijven.

Naar verluidt wordt momenteel in Den Haag gepraat door Shell en Gazprom over de zaak. In september 2015 werd bekend dat Gazprom en Shell onderhandelingen voerden over samenwerking bij de bouw van een lng-fabriek in de haven van Oest-Loega, ten westen van Sint-Petersburg en in juni 2016 werd een overeenkomst getekend. De lng-fabriek zou een capaciteit van 13 miljoen ton moeten krijgen en in 2023 in gebruik worden genomen.

In december meldde de Russische krant Kommersant dat Shell wilde dat de exportcapaciteit van de fabriek met 30 procent verhoogd zou worden. Ook werd die maand bekend dat Gazprom een intentieverklaring had getekend met het Japanse Itochu over mogelijke samenwerking bij het project.

Volgens Vedomosti wordt verwacht dat Shell en Gazprom een compromis zullen vinden in het geschil.
voda
0
Shell invests in nature as part of broad drive to tackle CO2 emissions

Shell announced a programme to invest in natural ecosystems as part of its strategy to act on global climate change, including addressing carbon dioxide (CO2) emissions generated by customers when using its products. Shell plans to invest USD 300 million over the next three years. This programme will contribute to Shell’s 3 year target, beginning in 2019, to reduce its Net Carbon Footprint by 2% – 3%.

Mr Ben van Beurden, Chief Executive Officer of Royal Dutch Shell, said that “There is no single solution to tackling climate change. A transformation of the global energy system is needed, from electricity generation to industry and transport. Shell will play its part. Our focus on natural ecosystems is one step we are taking today to support the transition towards a low-carbon future. This comes in addition to our existing efforts, from reducing the carbon intensity of oil and gas operations to investments in renewable sources of energy.”

Mr Mark Tercek, CEO of The Nature Conservancy, said that “Last year’s IPCC report was a wake-up call on climate: reducing emissions starts with fossil fuels. Shell’s announcement signals that one of the world’s biggest energy companies is pursuing a decarbonisation strategy with a broad set of solutions, including by investing in nature. By doing so, it is helping to curb global deforestation, restore vital ecosystems, and help communities develop sustainably. Shell is the first in the industry to set near-term targets for the emissions of both its operations and its products; this is clear progress, but it also illustrates how much work remains to achieve Paris climate targets. We look forward to seeing further investment from Shell in these areas.”

On the road, Shell is making a wider range of transport solutions available to customers. The company is stepping up its investments in lower-carbon options, from battery electric vehicle charging to liquefied natural gas and hydrogen. For example, in Europe, customers can now access 100,000 electric vehicle charge points through New Motion, a Shell company. Today, Shell announces that it is also investing in 200 new rapid electric vehicle charge-points, powered by renewable energy, on its forecourts in the Netherlands, on top of 500 ultra-fast chargers being installed on Shell forecourts across Europe, in partnership with IONITY.

For customers who drive internal combustion engine vehicles, Shell is making it simpler for them to reduce their carbon footprint through low-carbon biofuels and carbon neutral driving.

From April 17th, customers who fill up at a Shell service station in the Netherlands will be able to drive carbon neutral through the use of nature-based carbon credits. This will be done at no extra cost for customers who choose Shell V-Power petrol or diesel, while those who fill up with regular Shell petrol or diesel can participate for an additional 1 cent a litre.

Shell will roll out similar choices to customers in other countries, starting with the UK later this year. This complements Shell’s existing programme to help business customers avoid or reduce emissions, including supplying lower emission fuels and electric vehicle charging. Shell also offers businesses the opportunity to drive carbon neutral by compensating the CO2 emitted from driving their fleet.

CO2 emissions generated by participating motorists – as well as from the extraction, refining and distribution of the fuel – will be offset by carbon credits. As one of the most established traders of carbon credits in the world, Shell buys these credits from a global portfolio of nature-based projects, including Cordillera Azul National Park Project in Peru, Katingan Peatland Restoration and Conservation Project in Indonesia and GreenTrees Reforestation Project in the USA. Each carbon credit is subject to a third-party verification process and represents the avoidance or removal of 1 tonne of CO2.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Irritaties in Kamer over afwezigheid Shell

Gepubliceerd op 10 apr 2019 om 19:00 | Views: 390

Royal Dutch Shell A 17:35
28,95 +0,25 (+0,87%)

DEN HAAG (AFN) - Shell heeft zich de woede van Kamerleden op de hals gehaald door niet in te gaan op een uitnodiging voor een hoorzitting over belastingontwijking. Veel politici willen de olie- en gasreus daarover aan de tand voelen. Shell ging niet in op een eerdere uitnodiging en heeft in de nasleep van alle berichtgeving en reacties van woensdag nog geen nieuwe uitnodiging ontvangen.

Shell-baas Nederland Marjan van Loon reageerde eerder al wel op het geplande rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de belastingheffing van internationaal opererende bedrijven en hun bijdrage aan Nederland. ,,De vragen die aan de orde komen zijn relevant voor alle bedrijven die over de grens zakendoen. Shell volgt dezelfde regels die voor alle bedrijven in Nederland gelden", zo verklaarde ze. ,,Een politiek debat over het belastingstelsel gaat alle ondernemers aan. Daarom voert VNO-NCW namens het gehele bedrijfsleven het woord.”

Kamerleden vinden het niet kunnen dan Shell niet komt opdagen. Kamervoorzitter Khadija Arib zou volgens hen de multinational moeten overhalen toch te verschijnen. Shell wacht de ontwikkelingen af.
cees-10
0
Shell heeft groot gelijk; een paar snotneuzen die interessant gaan lopen te doen voor de buhne en slechts uit zijn op het kielhalen van een topbedrijf. Gewoon wegblijven van die kermisklanten.
voda
0
Shell verkoopt belang in Golf van Mexico

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell -A-
28,94 -0,005 -0,02 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 24,93501 0,03 0,12 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell verkoopt zijn belang van 22,5 procent in het Caesar-Tonga veld, een olieveld in de Golf van Mexico, aan Delek CT Investment voor 965 miljoen dollar in contanten. Dat maakte het Brits-Nederlandse oliebedrijf donderdag voorbeurs bekend.

"De verkoop zal bijdragen aan het doorlopende desinvesteringsprogramma van Shell", zei Andy Brown, directeur Upstream, in een toelichting. Het olieconcern stoot sinds de overname voor 45 miljard euro van BG Group, begin 2016, bezittingen af.

De transactie zal naar verwachting aan het eind van het derde kwartaal van 2019 worden afgerond.

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot woensdag op de beurs in Amsterdam 0,9 procent hoger op 28,94 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Shell-baas Van Loon toch naar Kamer

Gepubliceerd op 11 apr 2019 om 15:18 | Views: 0

Royal Dutch Shell A 15:03
28,90 -0,05 (-0,16%)

DEN HAAG (AFN) - Shell Nederland-baas Marjan van Loon is volgende week toch aanwezig bij een hoorzitting in de Tweede Kamer over belastingontwijking. Eerder gaf ze te kennen dat ze niet zou aanschuiven. Daarmee haalde ze zich de woede van verschillende Kamerleden op de hals.

Shell benadrukt dat het in eerste instantie niet inging op de uitnodiging, omdat het het rondetafelgesprek gaat over de belastingheffing van internationaal opererende bedrijven en hun bijdrage aan Nederland. ,,Shell is niet de vertegenwoordiger van ondernemend Nederland", aldus Shell. ,,Daarvoor bestaan organisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland."

Volgens Shell gaat het de Kamerleden klaarblijkelijk specifiek om de belastingaangifte van Shell. Uitgaande van een bredere vertegenwoordiging van bedrijven neemt Shell daarom deel aan het gesprek op 18 april met de kanttekening dat zij daar niet zullen ingaan op de belastingaangifte van de houdstermaatschappij van Shell.

Verder is het bedrijf bereid om in te gaan op specifieke vragen over de belastingaangifte van Shell in een besloten technische briefing. Dat kan wat Shell betreft in aanwezigheid van de Belastingdienst.
voda
0
Shell stapt uit megaproject met Gazprom

Energieconcern Shell trekt zich terug uit de bouw van een LNG-fabriek aan de Russische Baltische kust. De Russische partner Gazprom kondigde eind maart aan naast de installatie ook een fabriek te willen bouwen die vetgas kan verwerken, afkomstig uit West-Siberië. Daar voelt het Brits-Nederlandse olieconcern niets voor.

Hoofdkantoor van Gazprom in Moskou in 2015.
Hoofdkantoor van Gazprom in Moskou in 2015.Foto: Reuters

‘Na de aankondiging van Gazprom op 29 maart over het definitieve ontwikkelingsconcept van Baltisch LNG, hebben we besloten onze betrokkenheid bij dit project stop te zetten’, zegt voorzitter Cederic Cremers van Shell Rusland in een verklaring.
Hij voegt eraan toe dat andere gezamenlijke projecten met Gazprom, reeds beklonken in 2015, geen gevaar lopen door de beslissing van Shell.

Omdat er nog geen contracten waren getekend voor de LNG-installatie aan de Baltische kust, zijn er voor Shell geen financiële gevolgen.

10
Gazprom moet nu de kosten voor het project, ruim €10 mrd, zelf ophoesten.

Lenen is lastig voor Gazprom
Gazprom zit wel met een probleem. De kosten voor het Baltisch LNG belopen omgerekend ruim €10 mrd en die moet het Russisch staatsgasbedrijf nu zelf ophoesten. Lenen op de internationale kredietmarkt is door de Westerse sancties - ingesteld onder meer wegens de agressie van Rusland in Oekraïne - vrijwel onmogelijk.

Volgens zakenkrant Kommersant is die €10 mrd te optimistisch berekend, omdat de plannen inmiddels in grotere installaties voorzien en Gazprom een aantal kosten, onder meer voor het gastransport, niet heeft meegenomen in zijn berekening.
Bovendien zal het de techniek die Shell in huis heeft node missen. Shell wilde de technologie die het speciaal voor het Sachalin 2-project (op het gelijknamige Russische eiland in het oosten van het land) had ontwikkeld ook voor Baltisch LNG aanwenden. In februari had het daarvoor een joint venture met Gazprom opgezet die Shells LNG-kennis moesten helpen Ruslands eigen technologie te ontwikkelen.

Druk van Washington
De samenwerking moest Rusland ook afschermen van nieuwe sancties door de Verenigde Staten op het gebied van LNG, een sector waarin maar een handvol spelers (naast Shell, Exxon en Total) over de sleuteltechnologie beschikken. Washington zet Europese landen en bedrijven steeds verder onder druk af te zien van olie- en gasdeals met Rusland.

Op die manier wil het Europa minder afhankelijk maken van Rusland dat de olie- en gasexport als politiek drukmiddel kan gebruiken. Moskou beweert het tegenovergestelde: de VS willen van de Russische grondstoffen af om hun eigen voorraden (vooral schaliegas) in Europa af te zetten.

Nieuwe partner komt uit Rusland
Gazprom kondigde na het afhaken van Shell direct aan in zee te gaan met een nieuwe partner voor het project, het Russische Roesgazdobytsja (‘Russische gaswinning’). Dat bedrijf heeft geen enkele ervaring met dit soort grote projecten, maar is opgericht door Arkadi Rotenberg, een oude vriend van president Vladimir Poetin.
Door Rotenbergs nauwe banden met het Kremlin kunnen zijn bedrijven al bijna twee decennia lang rekenen op het uitvoeren van de duurste bouwprojecten in Rusland. De vraag is echter of het Roesgazdobytsja het wegvallen van technische kennis van een in dit soort klussen gepokt en gemazeld bedrijf als Shell kan compenseren.

Immense hoeveelheid gas
En het gaat om nogal een karwei: het Baltische LNG-project en het nieuwe gasverwerkingscomplex in Oest-Loega gaan bij elkaar zo’n 45 miljard kubieke meter gas op jaarbasis opslurpen. Dat is de jaarlijkse hoeveelheid die heel Frankrijk verbruikt.

fd.nl/ondernemen/1296970/shell-stapt-...
4.414 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Royal Dutch Shell A Meer »

Koers 26,085   Verschil +0,17 (+0,66%)
Laag 25,800   Volume 4.784.707
Hoog 26,125   Gem. Volume 5.928.419
21-okt-19 17:38
label premium

Never sell Shell

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium