Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beleggingshypotheek en Dividend-belasting

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
37 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
jeroenvoc
1
Ik heb een Op-Maat-Beleggings-hypotheek van de Rabobank. Onderdeel hiervan is een verzekering / belegging via Interpolis in een aantal Robeco-fondsen. Deze fondsen keren volgens de door mij opgescharrelde info jaarlijks dividend uit. Nu is de grote vraag of dat geschied onder inhouding van dividend-belasting (welke door mij via mijn belastingaangifte jaarlijks terug te verkrijgen is) of niet???

Ik krijg jaarlijks een overzicht van mijn portfolio, maar dit is uiterst mager; geen data van aan- verkopen, geen aan- verkoopkoersen, geen info betreffende dividend-uitkeringen, en zeker geen info over dividend-belasting.
Herhaalde verzoeken om opheldering bij zowel Interpolis alswel de Rabobank hebben mij geen duidelijkheid mogen brengen.

Wie schijnt er licht op de zaak?? Mis ik en met mij vele anderen nu al jaren een teruggave van dividend-belasting?

P.S. heb voor een ander huis een beleggingshypo bij Bouwfonds en ik kan niet anders zeggen dan dat de overzichten daar prima verzorgt zijn incl. ingehouden belastingen.
bodemloze_put
0
Dividend wordt altijd onder inhouding van dividendbelasting uitgekeerd. De vraag is alleen of je dividend ontvangt. Dat zou je goed moeten uitzoeken.

BP
jeroenvoc
0
Mijn vader koopt dezelfde fondsen direct bij Robeco en hij krijgt netjes dividend (onder inhouding van belasting) uitgekeerd. Ook Robeco zelf maakt melding van dividend-uitkeringen voor de betreffende fondsen (Website, Safe e.d.) Het lijkt mij dus bijna niet anders te kunnen dan dat ik ook dividend ontvang, waarschijnlijk onder inhouding van dividend-belasting.

Het vreemde is dus dat ik (en met mij waarschijnlijk duizenden andere hypotheekgevers) waarschijnlijk al jaren wel belasting betaal, maar door gebrek aan specificatie hiervan, nooit deze heb kunnen verrekenen.

Ik heb een tijdje geleden een stuk gelezen over iemand die een bedrijf was begonnen om teveel betaalde premies terug te betalen op basis van no-cure, no pay. Misschien ligt hier ook een goudmijntje =:-)
Jos Koets
0
Ik heb je vraag gekopieerd en voorgelegd aan een fiscalist bij een andere verzekeringsmaatschappij.

Als ik antwoord heb hoor je het van mij.

Groetjes Jos
obligataire
0
Er zijn dividenden waar geen dividendbelasting op ingehouden wordt.

Agio dividend, stock dividend.

Die worden bruto/bruto uitgekeerd en - in jouw geval - meteen weer herbelegd. Misschien is dit de verklaring.

Andere mogelijkheid zie ik ook zo gauw niet.

Dan zou Robeco die centjes verduisteren maar dat kan ik me ook niet zo goed voorstellen ( het is geen Aegon!)

vr gr Leon
jeroenvoc
0
Ik denk zelf niet dat Robeco of Interpolis de centjes verduisterd; zou net iets te veel van het goede zijn.
De dividendbelasting wordt waarschijnlijk netjes afgedragen. Zalm is de gelukkige in dit geval =:-(

Jeroen

P.S.
Van hoeveel jaar terug kan ik die betaalde belasting eigenlijk terugvorderen? x een heleboel Rabo-klantjes = begrotingstekort >3%
bodemloze_put
0
Ik denk dat het aantal mensen dat hun administratie niet op orde heeft lang niet zo hoog is. Verder ben ik erg benieuwd om wat voor bedragen het dan gaat. Bijv porto van €40.000, 2% div rendement, 25% bronbelasting, betekent €200 per jaar. Belangrijk om achteraan te gaan, maar je zult er waarschijnlijk geen boterham minder om eten.

BP
Jos Koets
0
Hier het antwoord van mijn fiscalist:

Jos

Hallo Jos,

Dit is een veel gehoord misverstand inzake dividend(belasting) en
beleggingsverzekeringen. Omdat sprake is van een beleggingsverzekering
waarbij de premie wordt belegd in fondsen wordt er geen dividend uitgekeerd
maar omgerekend naar extra participaties van dat fonds. Er vindt dus geen
heffing van dividendbelasting plaats. Een dergelijke heffing is alleen van
toepassing indien rechtstreeks (bancair) wordt belegd in fondsen.

marique
0
quote:

jkoets schreef:


...wordt er geen dividend uitgekeerd maar omgerekend naar extra participaties van dat fonds.
...


Misschien eens even dóórvragen bij je fiscalist, Jos?
Geldt er voor beleggingsverzekeringen een aparte regeling waarbij op het ontvangen dividend geen div. belasting wordt betaald? Nog nooit van gehoord.
Bedrijven keren het dividend NETTO uit en betalen de div.bel. aan de belastingdienst. Dus het beleggingsfonds rekent dat nettobedrag om in participaties. Correct. Hoe kan er dan voor een beleggingsverzekering een uitzondering bestaan?

Vraag anders even aan Peter FFFF. Die kent alle ellende op het gebied van dividenduitkeringen.

vrgr
marique
jeroenvoc
0
@ bodemloze_put:
Ik snap niet zo goed wat het wel of niet op orde hebben van je administratie hiermee van doen heeft; Probleem is nu juist dat zowel Rabobank alswel Interpolis geen duidelijke specificatie willen of kunnen verschaffen. Dat maakt dat de ingehouden belasting niet te verrekenen is.

Mbt over welke bedragen het gaat: Een porto die start met 40K zal voor een gemiddeld huis toch moeten gaan uitgroeien tot 200K oid. 2% van 200K * 25% belasting is toch ff 1000 Euri. Tel al die honderdtjes over een loop van 30 jaar eens op: Quick calculation: 5% koersrendement, 2% dividentrendement. Startkapitaal 40K. Geen tussentijdse stortingen. Eindresultaat 248K ex kosten. Totaal dividendbelasting over 30 jaar: 17.274 EURI
Zijn heel wat broodjes (voor) Zalm zo bij elkaar. Doe dat eens maal het aantal Rabobank-klanten dat eenzelfde soort hypotheek-constructie heeft....

@Marique
Dank je voor de bijval; het standaard-antwoord van de fiscalisten ken ik natuurlijk ook al, maar daar neem ik dus geen genoegen mee.

@Jos
Ik geniet regelmatig van je bijdragen. Dank daarvoor.
Zo je inderdaad nog eens door willen vragen bij je fiscalist?

Jeroen

[verwijderd]
0
ik heb zelf ook een beleggingshypotheek via ING.,en beleg rechtstreeks bij de bank.
er wordt niets uitgekeerd,maar extra aandelen bijgeschreven bij de beleggingen.
jeroenvoc
0
Sopheonfan,
krijg jij van ING wel jaarlijks een overzicht over de geherinvesteerde / uitgekeerde dividendten en de afgedragen belasting?
Mijn andere hypo bij Bouwfonds voorziet mij nl wel in deze info, waarmee ik dus deze dividendbelasting jaarlijks op mijn aangifte kan verrekenen; Is toch mooi ff ieder jaar een paar boterhammetjes cash (of zo je wilt een stapeltje sopheon-aandeeltjes) terug van Zalm...

Jeroen
[verwijderd]
0
quote:

jeroenvoc schreef:


Sopheonfan,
krijg jij van ING wel jaarlijks een overzicht over de geherinvesteerde / uitgekeerde dividendten en de afgedragen belasting?
Mijn andere hypo bij Bouwfonds voorziet mij nl wel in deze info, waarmee ik dus deze dividendbelasting jaarlijks op mijn aangifte kan verrekenen; Is toch mooi ff ieder jaar een paar boterhammetjes cash (of zo je wilt een stapeltje sopheon-aandeeltjes) terug van Zalm...

Jeroen


jawel,ING heeft ales goed voor elkaar.maar ben zelf in een hele dure tijd ingestapt.`97. daarna nog een paar jaar erg duur gekocht,alle fondsen van ING zelf.
pharmacie,dutch,euro ob.fonds.hoog divident en noem maar op.er zitten wel enkele beroerde fondsen bij ,maar aldoende leert men.
toch zit ik nu alweer bijna op de ideaal lijn.
Jos Koets
0
Antwoord fiscalist:

Nee, omdat sprake is van een levensverzekering, vindt er geen inhouding
dividendbelasting plaats.

Groetjes Jos
marique
0
Jos, met alle respect voor je fiscalist. En misschien heeft hij gelijk. Maar ik vind dit geen verklarend antwoord. Ik wil een duidelijker toelichting.

Ik redeneer zo:
- de dividenduitkerende onderneming houdt 25% div. bel. in en draagt dat af aan de fiscus.
- de dividendontvangende aandeelhouder mag de ingehouden 25% div. bel. terugvragen van (of verrekenen met) de fiscus.

Bij een normaal beleggingsfonds werkt dat precies zo. De fondsbelegger ontvangt 75% van het dividend in nieuwe participaties en mag de 25% ingehouden div. bel. verrekenen met de fiscus.

Ik zie geen enkele reden waarom dat bij een beleggingsfonds, waarin belegd wordt via een levensverzekering, anders zou zijn. Tenzij daarvoor een afzonderlijke wettelijke regeling bestaat. En dan zou ik van jouw fiscalist willen weten welke wettelijke/fiscale regeling dat is.

En het lijkt me ook wenselijk dat financiële adviseurs op de hoogte zijn van dit 'dividendverdwijnputje' en hun klanten daarvan in kennis stellen.


vrgr
marique
jeroenvoc
0
Marique,

dank je wel voor je bijval.
Ik heb al heel wat wetteksten doorgespit, maar ik ben nog niets tegengekomen dat de stelling van de fiscalist van Jos onderschrijft.
Sterker nog, in de meeste zaken die ik tegen kom betreffende levensverzekeringsmaatschappijen wordt gewoon dividendbelasting afgedragen.
En inderdaad worddt het resterende dividend herbelegd in nieuwe fondskes, maar de 25% blijft foetsie c.q. onverklaard. Ook mijn eigen berekeningen betreffende mijn eigen porto wijzen op inhouding van de dividendbelasting.

Misschien dat Jos inderdaad zijn fiscalist nog eens kan vragen naar de betreffende wettekst. Zijn fiscalist geeft tenminste antwoord, dat kan ik van de Rabobank, Interpolis en Robeco niet zeggen. Ze wijzen allemaal naar elkaar.

Jeroen
Jos Koets
0
Hij heeft de vraag van Marique gekregen. Eens kijken of ik ook antwoord krijg.

wordt vervolgt.

Jos
[verwijderd]
0
Hoe komen jullie eigenlijk bij die 25% inhouding dividendbelasting? Hebben jullie recentelijk dividend ontvangen? Ik zit sinds een jaar alleen nog maar in Versatel, (dus geen dividend), maar de laatste keren dat ik dividend ontving (was dus in 2003) werd er helemaal geen 25% dividend ingehouden, maar slechts 10%. En op CMG zelfs 0%.
[verwijderd]
0
25% is voor Nederlandse fondsen, volgens mij inderdaad zoals Marique stelt ook bij beleggingsfondsen (als ik mij goed herinner wat op het afschrift van mijn vrouw stond ;))
[verwijderd]
0
Nog zon voorbeeld. Lombard Odier Mixfonds; Lombard Odier Asset Management keerde in 2004 E 0,54 aan dividend uit aan Reaal Verz. (aanbieder) Zelf een lijfrentepolis en kapitaalsverzekering waarin maandlijkse stortingen. Ikzelf dus geen dividenduitkering en 25 % belastingtruggave en kan daar ook helemaal niks van terugvinden in mn jaaroverzichten. Aan ombudsman verzekeringen Wabeke deze vraag gesteld.(2x) Keihard antwoord terug, Reaal herbelegd het dividend in het fonds (MAAR IK KAN DAT NERGENS TERUGVINDEN) en de dividendbelasting wordt door Reaal teruggevraagd maar waar die blijven mag Joost weten.
Zie ook het forum 'LOTGENOTEN GEZOCHT '
37 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Handelsoptimisme helpt Wall Street omhoog

15 feb De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag flink in het groen gesloten. De vooruitgang in de Chinees-Ameri... 6

  Indices

  AEX 539,62 +1,01%
  EUR/USD 1,1293 0,00%
  Germany30^ 11.401,10 +2,81%
  Gold spot 1.321,41 0,00%
  LDN100-24h 7.263,59 0,00%
  NY-Nasdaq Composite 7.472,41 +0,61%
  US30# 25.902,68 +0,11%

  Stijgers

  Vastned
  +7,57%
  Arcadis
  +4,45%
  Aegon
  +4,17%
  AMG
  +3,45%
  Sif Ho...
  +3,43%

  Dalers

  Brunel
  -3,58%
  Ordina
  -2,26%
  WDP
  -1,94%
  Lucas ...
  -1,59%
  BESI
  -1,31%

  Nieuws Forum Meer»

  (12)

  snuf13 op 16-feb-19 21:48
  (10)

  Donald de Kwakerd op 16-feb-19 21:23
  (4)

  Vgekr op 16-feb-19 19:59
  (3)

  Koekenbakker op 16-feb-19 14:13
  (7)

  plof® op 16-feb-19 14:11

  Column Forum Meer»

  (197)

  morgen1 op 16-feb-19 21:28
  (14)

  Jos Koets op 16-feb-19 20:50
  (14)

  Snugger op 16-feb-19 17:51
  (29)

  josti5 op 16-feb-19 11:15
  (245)

  geen_optie op 16-feb-19 11:01