Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.322 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
haas
1
quote:

marique schreef op 6 december 2019 21:54:


[...]
call 300 doet 9,20
Wat zegt dit verschil?


dat de TIJD mijn voornaamste bron van winst is bij schrijven van opties.

PS: ik heb 10 callopties geschreven met dooréénpremie 30 euro
Dat wil zeggen dat ik bereidt ben om 1000 aandelen ASML op te termijn van 12 mnd te verkopen tegen de koers van 240. Premie daarvoor 30 (=12 % van de actuele koers)

en voor de vragenstellers wat daarna: dan heb ik nog 9000 aandelen ASML
'Belegger'
3
Op de vorige pagina weer een episode gezien van een langslepende persoonlijke vete. Af en toe off-topic moet ook kunnen als het maar niet te vaak gebeurd of te lang duurt. Het is weekend dus ik dacht laat ik ook eens iets persoonlijks plaatsen. Deze keer gaat het niet over beleggen. Om toch enigszins bij de titel van dit draadje te blijven gaat het over de waarde van het leven en persoonlijke groei.

Vanochtend zag ik een filmpje waarin iemand vertelt over zijn hobby. De eerste indruk was wat een patser. Maar gaandeweg werd het gesprek persoonlijker van aard. De beste man werkt hard aan zijn bedrijf. Ondertussen voert hij een strijd tegen Parkinson. Het voelde recht uit het hart maar kwam ook dichtbij. Niet dat wij zo vermogend zijn, maar wel het stukje gezondheid. Mijn vrouw en ik kregen elk een andere maar beiden een acute en agressieve vorm van kanker. Zij was 37 toen de diagnose werd gesteld en ik was met 41 jaar aan de beurt. Dat is respectievelijk vijf en ruim twee jaar geleden. Bij ons beiden waren wij de ene dag nog naar ons werk, de volgende dag naar de huisarts en gelijk met spoed het hele traject in. In mijn geval spraken de artsen van een overlevingskans van 25%. Als het een beleggingsproduct was zouden we dat als risicovol bestempelen. De kanker is nu buiten de deur, als gevolg van de behandelingen zijn de risico's zeker minder maar niet verdwenen. Het medische traject laat ik er verder even buiten. Ik heb geprobeerd om weer te werken, maar momenteel gaat dat niet meer. Op de momenten dat ik een klein beetje energie heb, kan ik mijn ei kwijt in het beleggen. Het is voor mij ook een afleiding om een beetje het gevoel te hebben dat ik mijn normale leven weer iets op kan pakken. Het klinkt heel cliché dat je dan anders gaat denken, maar voor mij voelen veel dingen vooral anders. Neem nu zoiets als een beleggingshorizon.

Met beleggen probeer ik artikelen over biotech nog te vermijden. Ik ben realist genoeg dat ik begrijp dat er een zakelijke kant zit aan gezondheidszorg, daar heb ik geen moeite mee. Maar als ik dan over een Kiadis lees, dan komt het mij te dichtbij.

Nog even terug naar het filmpje van vanochtend. Toen moest ik ook even denken aan Petertje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij de eerste postings die ik van hem las dacht wat een blaaskaak. Daar heb ik ook een keer een reactie op gegeven. Maar gaandeweg merkte ik dat ik de postings anders ging lezen. Hoe zoiets wordt opgebouwd met nuchterheid en discipline en zo blijkt maar weer eens dat je daar geen financiële achtergrond voor nodig hebt. Achteraf praat het makkelijk, maar ik denk dan ook aan de onzekerheden op de weg ernaartoe. Daarbij lezen zijn verhalen vaak als een spannend boek met dat persoonlijke tintje erin. Normaal gesproken ben ik zelf terughoudender op dat vlak vanuit privacy. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar gewoon omdat het een openbaar forum is. Zo heb ik ook nooit een facebook account gehad. Op de een of andere manier dacht ik vandaag, laat ik ook eens een persoonlijk stuk plaatsen.

De omgangsvormen op fora zijn heel wisselend. Op de inhoud is het goed om elkaar scherp te houden. Op het persoonlijke vlak hoeft het van mij niet zo vijandig. Gelukkig valt dat in dit draadje over het algemeen wel mee.

Hartelijke groet, Bob
Leefloon
0
quote:

haas schreef op 7 december 2019 02:09:

dat de TIJD mijn voornaamste bron van winst is bij schrijven van opties.

Dat blijkt nochtans niet helemaal optimaal uit de lange looptijd en het (dus) relatief lage rendement van de genoemde opties, FWIW...
marique
0
quote:

haas schreef op 7 december 2019 02:09:


[...]
dat de TIJD mijn voornaamste bron van winst is bij schrijven van opties.
(...)

U ontwijkt mijn vraag.

Dan zelf maar.
Mr @haas acht de kans klein dat de koers op enig moment vóór december '20 hoger zal zijn dan € 280.
Mr Market veronderstelt dat de koers binnen die periode op enig moment wél hoger dan € 280 zal staan.

Wat mij opvalt is dat op een uitoefenprijs van € 300 de risicopremie (€ 9,20) veel lager is dan op € 250 (€ 30 risicopremie).
Kennelijk schat Mr Market een koersstijging van € 250 naar > € 300 (= +20%) niet hoog in.

ffff
1
Marique,

Binnenpret! Ik heb zojuist bij Arend Jan een uitvoerige reactie gegeven op een discussie die ging over de shortpositie bij Galapagos en dan de opmerking die daar gemaakt werd dat hedgefund die short zaten en zitten, toch zogenaamd geen verlies lijden bij de steeds stijgende koersen van Galapagos. Daar komt nu iemand " uitleg" over geven hoe zoiets mogelijk is, maar ik ben absoluut niet overtuigd. Het is de draad van Arend Jan van afgelopen vrijdag.

Bob,
Openhartigheid wordt hier in de KK door heel wat bezoekers echt gewaardeerd, maar zoals ik al heel vaak gepost heb: Het kan je gruwelijk slecht bekomen en ik raad iedereen aan om niet te veel te vertellen, tenzij ze dikke laag eelt op hun ziel hebben.
Ik heb speciaal aan jou ooit eens verteld waarom ik over mijn vermogen vertel. Gewoonweg omdat ik er deze weken heel simpel trots op ben door de 9 cijfers gegaan te zijn.

Het valt mij altijd op Bob, dat mensen ( terecht) VIEREN dat ze 18 jaar worden, dat ze 40 jaar getrouwd zijn, dat ze 40 jaar bij de zaak werken, dat ze op pensioen gaan, maar...… als op een beleggersforum... tientallen beleggers in mijn geval al 20 lange jaren samenkomen, met uiteraard toch als doel om middels beleggen een vermogen op te bouwen of in stand te houden....dan , heel vreemd, mogen ze daar niet trots en fier op zijn dat ze iets fantastisch bereikt hebben, ondanks al die enorme beleggingstegenslagen de afgelopen 40 jaar. Dan wordt er verwacht dat je daarover zwijgt.
Maar waarom Bob? Omdat men niet wil dat ik over fiscale zaken begin, over een totaal andere levensvisie en totaal ander maatschappijvisie die zij hebben. Die mogen ze van mij best hebben, als ze maar van mijn vermogen af blijven. DAT is de kern van de zaak waarom ik open en bloot over de cijfers praat en zo'n uitvoerige ASML posting uit één van mijn 800 ordners haal. Achthonderd , Peter? Ja, 800! Dat hoeft niemand na te doen of te volgen, maar ik pik het niet meer dat er gezogen, beledigd, denigrerend, geklierd, geëtterd wordt , eigenlijk omdat men je enorme beleggerssucces misgunt.
Frappant dat ieder mens gefeliciteerd wordt als hij 18 wordt, als hij 40 jaar getrouwd is, als hij met pensioen gaat op zijn 67-ste levensjaar, maar als hij na twintig jaar aanwezigheid in de KK, dan toch die MAGISCHE grens van 9 cijfers overschrijdt..... dan is er slechts jaloers geklier, dat overigens al ruim tien jaar geleden begon.

En voor de rest: Waar doe je het voor? Ik vertelde al vaak: Natuurlijk allang niet meer voor mijzelf! Maar ook niet voor die nivelleerders, die dankzij democratie je wel weten te vinden.

We zullen wel zien wat 2020 gaat brengen, want een jaar als 2019 zullen we niet vaak meer, zeg maar NOOIT meer beleven. Nog een fijne afsluitenr, Bob: Ik zat bij mijn zoon die een fantastische villa heeft gekocht van de schenking van mij en mijn vrouw. Afbetaald. Spreekt hij toch nog een keer zijn dankjewel uit> Zeg ik tegen hem: Ach, ^^^^, ik heb dit jaar al 10 maal de kosten van die villa terugverdiend....Je had zijn gezicht moeten zien! Of hij water zag branden. En is zijn vader dan een blaaskaak, waar jullie mij nu graag voor uitmaken. Neen, zijn vader, werkt nog altijd keihard en is ontzettend trots en fier dat hij dat in 2019 nog kon presteren. Ondanks al die jaloezie in de KK van IEX.

Peter
marique
0
quote:

ffff schreef op 8 december 2019 14:23:


Marique,

Binnenpret! Ik heb zojuist bij Arend Jan een uitvoerige reactie gegeven op een discussie die ging over de shortpositie bij Galapagos en dan de opmerking die daar gemaakt werd dat hedgefund die short zaten en zitten, toch zogenaamd geen verlies lijden bij de steeds stijgende koersen van Galapagos. Daar komt nu iemand " uitleg" over geven hoe zoiets mogelijk is, maar ik ben absoluut niet overtuigd. Het is de draad van Arend Jan van afgelopen vrijdag.
(...)


Peter

Een belegger/handelaar die aandelen koopt verwacht koersstijging. Een belegger/handelaar die verkoopt verwacht koersdaling. Zo simpel is het.

Daarom snap ik de agressie van veel forumledem tegen shorters niet zo. Er zijn nauwelijks aandelen te vinden waar de totale shortpositie groter is dan de totale positie van grote beleggers (substantiële deelnemingen).

Een grote shortpositie kán een teken zijn dat de koers van een aandeel wat aan de hoge kant is. Een belegger kan zo'n signaal in zijn voordeel gebruiken.

'Belegger'
0
Peter,

Zoals ik aangaf heb ik mijn eerste indruk van blaaskaak bijgesteld door ook naar je verhaal erachter te luisteren. Dat geeft mij de ruimte om te kunnen genieten van jouw postings.

Die wrevel tegen doorgeslagen nivellering snap ik goed. Met een flat tax op inkomen / resultaat zonder allerlei toeslagen / subsidies / aftrekposten betaalt men ook naar draagkracht. Toch ben ik blij dat ik in Europa woon. Alleen al van onze zorgkosten koop je een prima huis. Als wij geen verzekering hadden dan sliepen mijn vrouw en ik nu óf onder een brug óf onder de grond. Aan de andere kant, dan had de medische en farmaceutische wereld er ook niet op deze manier van kunnen leven.

Als mensen misbruik willen maken van mijn openhartigheid dan is dat aan hun.

Bob
A3aan
0
quote:

ffff schreef op 8 december 2019 14:23:


Marique,

Binnenpret! Ik heb zojuist bij Arend Jan een uitvoerige reactie gegeven op een discussie die ging over de shortpositie bij Galapagos en dan de opmerking die daar gemaakt werd dat hedgefund die short zaten en zitten, toch zogenaamd geen verlies lijden bij de steeds stijgende koersen van Galapagos. Daar komt nu iemand " uitleg" over geven hoe zoiets mogelijk is, maar ik ben absoluut niet overtuigd. Het is de draad van Arend Jan van afgelopen vrijdag.

Bob,
Openhartigheid wordt hier in de KK door heel wat bezoekers echt gewaardeerd, maar zoals ik al heel vaak gepost heb: Het kan je gruwelijk slecht bekomen en ik raad iedereen aan om niet te veel te vertellen, tenzij ze dikke laag eelt op hun ziel hebben.
Ik heb speciaal aan jou ooit eens verteld waarom ik over mijn vermogen vertel. Gewoonweg omdat ik er deze weken heel simpel trots op ben door de 9 cijfers gegaan te zijn.

Het valt mij altijd op Bob, dat mensen ( terecht) VIEREN dat ze 18 jaar worden, dat ze 40 jaar getrouwd zijn, dat ze 40 jaar bij de zaak werken, dat ze op pensioen gaan, maar...… als op een beleggersforum... tientallen beleggers in mijn geval al 20 lange jaren samenkomen, met uiteraard toch als doel om middels beleggen een vermogen op te bouwen of in stand te houden....dan , heel vreemd, mogen ze daar niet trots en fier op zijn dat ze iets fantastisch bereikt hebben, ondanks al die enorme beleggingstegenslagen de afgelopen 40 jaar. Dan wordt er verwacht dat je daarover zwijgt.
Maar waarom Bob? Omdat men niet wil dat ik over fiscale zaken begin, over een totaal andere levensvisie en totaal ander maatschappijvisie die zij hebben. Die mogen ze van mij best hebben, als ze maar van mijn vermogen af blijven. DAT is de kern van de zaak waarom ik open en bloot over de cijfers praat en zo'n uitvoerige ASML posting uit één van mijn 800 ordners haal. Achthonderd , Peter? Ja, 800! Dat hoeft niemand na te doen of te volgen, maar ik pik het niet meer dat er gezogen, beledigd, denigrerend, geklierd, geëtterd wordt , eigenlijk omdat men je enorme beleggerssucces misgunt.
Frappant dat ieder mens gefeliciteerd wordt als hij 18 wordt, als hij 40 jaar getrouwd is, als hij met pensioen gaat op zijn 67-ste levensjaar, maar als hij na twintig jaar aanwezigheid in de KK, dan toch die MAGISCHE grens van 9 cijfers overschrijdt..... dan is er slechts jaloers geklier, dat overigens al ruim tien jaar geleden begon.

En voor de rest: Waar doe je het voor? Ik vertelde al vaak: Natuurlijk allang niet meer voor mijzelf! Maar ook niet voor die nivelleerders, die dankzij democratie je wel weten te vinden.

We zullen wel zien wat 2020 gaat brengen, want een jaar als 2019 zullen we niet vaak meer, zeg maar NOOIT meer beleven. Nog een fijne afsluitenr, Bob: Ik zat bij mijn zoon die een fantastische villa heeft gekocht van de schenking van mij en mijn vrouw. Afbetaald. Spreekt hij toch nog een keer zijn dankjewel uit> Zeg ik tegen hem: Ach, ^^^^, ik heb dit jaar al 10 maal de kosten van die villa terugverdiend....Je had zijn gezicht moeten zien! Of hij water zag branden. En is zijn vader dan een blaaskaak, waar jullie mij nu graag voor uitmaken. Neen, zijn vader, werkt nog altijd keihard en is ontzettend trots en fier dat hij dat in 2019 nog kon presteren. Ondanks al die jaloezie in de KK van IEX.

Peter


Ik ken dat gevoel. Je hebt succes en wil het graag delen omdat je trots bent. Ik ben ook wel eens te open geweest en daar ben ik flink op aangevallen. Weliswaar zie ik geen 9 cijfers maar met mijn aantal cijfers ben ik dik tevreden en ook mijn kinderen zijn daar niet slechter van geworden.
'Belegger'
0
En daar mogen jullie trots op zijn. Dat is het resultaat van de risico's die jullie hebben genomen met jullie eigen centen, net als bij een ondernemer.
haas
0
quote:

marique schreef op 8 december 2019 13:27:


[...]
U ontwijkt mijn vraag.

Dan zelf maar.
Mr @haas acht de kans klein dat de koers op enig moment vóór december '20 hoger zal zijn dan € 280.
Mr Market veronderstelt dat de koers binnen die periode op enig moment wél hoger dan € 280 zal staan.

Wat mij opvalt is dat op een uitoefenprijs van € 300 de risicopremie (€ 9,20) veel lager is dan op € 250 (€ 30 risicopremie).
Kennelijk schat Mr Market een koersstijging van € 250 naar > € 300 (= +20%) niet hoog in.


@ marique, excuses dat mijn antwoord niet voldoet aan uw verwachtigen.

aanvullend op uw analyse:
Wat Mr. market denkt/taxeert weet ik niet
Wel denk ik dat Mr.Market de koersontwikkeling van ASML ook niet kent
(laat wss zijn rekenprogramma erop los met allerlei what if's etc en komt daarmee tot premiestelling??)

Wel weet ik wat Mr.@haas Dacht: gewoon klassieker: winst nemen:
in het onderhavige gevalletje: aankoopkoers 150(12 mnd geleden) biedt ter verkoop aan voor 240 en ontvangt daarvoor 30 euro: nettoinvestering 120 euro , wss opbrengst 240 euro/uiterlijk december 2020: winst 100% in 24 mnd

Mocht Mr. market mij eerder verzoeken te leveren bijv juli 2020: dan 100% in 18 mnd. Mocht Mr. Market de aangeboden aandelen NIET willen hebben dan zie ik dan wel weer : héél 2020 staat nog voor mij.
Ter aanvulling: de kans dat ik aandelen ASML extra,directe verkoop uit port deze maand is groot(actuele koers 254): de cash aanvullen voor nwe kandidaten?:)
marique
0
quote:

haas schreef op 9 december 2019 10:02:


[...]
Wat Mr. market denkt/taxeert weet ik niet
Wel denk ik dat Mr.Market de koersontwikkeling van ASML ook niet kent
(laat wss zijn rekenprogramma erop los met allerlei what if's etc en komt daarmee tot premiestelling??)
(...)


Jaren geleden alweer had ik een boeiende discussie met een TA-/optie-expert over de vraag of optiepremies worden bepaald/beïnvloed door de vigerende aandelenkoers (trend, volatiliteit, winstverwachting, enz.) of dat de aandelenkoers wordt bepaald/beïnvloed door de optiepremies. Een kip of ei discussie dus.
Ik geef u gelijk dat Mr Market de optiepremie vaststelt op basis van al of niet discutabele computermodellen.

Het ging mij trouwens niet om de vraag wat Mr @haas moet hebben gedacht. Maar wél wat Mr Market 'denkt'. Dat is, zo op het oog, dat een koersstijging naar niveau € 280 zeer wel mogelijk is, maar naar niveau € 320 veel minder waarschijnlijk.

Succes met uw te nemen beslissingen.
ONN
1
quote:

ffff schreef op 6 december 2019 18:21:


Neen sufferds, dat waren speciale uitkeringen! Maar ja, als je schaterlacht om ordners heb je ook geen administratie. Wel twee heel domme trollen die altijd bereid zijn de vervanger van de leider van de LEP-lammeren aan te bevelen. Wat zit die haat toch diep: Toch mooi twee ab'tjes gekregen.

Zo te lezen is er maar één iemand met diepe haat en dat ben je toch echt zelf :P

Inhoudelijk dan maar weer: Die zogenaamde 'hoge dividend uitbetalingen van 2.04 per aandeel' uit je posting van 14:29 uur was ook niets anders dan een kapitaaluitkering i.c.m. een omgekeerde aandelensplitsing. Lood om oud ijzer. ASML heeft dat zowel in 2007 als in 2012 gedaan. Het echte dividendrendement ligt doorgaans slechts rond de 1 procent dus...

Zoals gewoonlijk: details, details... Peter heeft de klok horen luiden maar wist niet precies waar de klepel hing. Ondanks al z'n ordners, lol. Ik blijf schaterlachen...

En zo hebben we bijvoorbeeld ook kunnen lezen dat je in het ene draadje op 4 augustus 2017 'Fugro al minstens 7 jaar niet meer hebt' om vervolgens in een ander draadje op 15 september 2017 tegen te komen dat je 'ze verkocht hebt in 2013'.

Over suf gesproken wederom. Ordners, administratie en fictie.

Maar wel een schitterende IEX carrière :)
ONN
0
quote:

haas schreef op 7 december 2019 02:09:


en voor de vragenstellers wat daarna: dan heb ik nog 9000 aandelen ASML

Zo zo, even voor ruim 2,5 miljoen handel. Had u ook niet 10.000 Apple aandelen in bezit ? Van de FANG aandelen elk 10.000 en u bent aardig op weg om Peter van de troon te stoten hier :)))
ONN
0
quote:

'Belegger' schreef op 7 december 2019 17:59:


Daarbij lezen zijn verhalen vaak als een spannend boek

Zeker. Daarom is Peter ook mijn favoriete poster :)
ONN
0
quote:

A3aan schreef op 8 december 2019 19:10:


Ik ken dat gevoel. Je hebt succes en wil het graag delen omdat je trots bent. Ik ben ook wel eens te open geweest en daar ben ik flink op aangevallen. Weliswaar zie ik geen 9 cijfers maar met mijn aantal cijfers ben ik dik tevreden en ook mijn kinderen zijn daar niet slechter van geworden.

Mooi, gefeliciteerd!

Uw naam herken ik ook. Fortis-gedupeerden draadje: 9 september 16:49 uur. Misschien zou u alsnog kunnen reageren ? Bij voorbaat dank.
Leefloon
0
quote:

marique schreef op 8 december 2019 18:25:

Mr Market veronderstelt dat de koers binnen die periode op enig moment wél hoger dan € 280 zal staan.

Daarom snap ik de agressie van veel forumledem tegen shorters niet zo. Er zijn nauwelijks aandelen te vinden waar de totale shortpositie groter is dan de totale positie van grote beleggers.

Wanneer €280 een uitoefenprijs is, is een bekende ruwe benadering van die telkens, per nieuwe koers, geactualiseerde kans uiteraard: (koers call) / (koers call + koers put). FWIW.

Sterker nog, er zijn nauwelijks echte shorters te vinden. Laat staan correcte berichten over shorten en shorters. Nogmaals: een politiek ingegeven register (doorlopen, niets aan de hand; die koers van ING van €0,0002 komt door onbegrepen, gemene shorters) vertelt de helft van de helft van een onbekend verhaal, tegen beter kunnen weten in. Algemene onwetendheid, en de generieke complottheorieën-voorkeur met mystificatie wanneer men iets niet begrijpt en ook geen moeite doet om iets te begrijpen.
izdp
0
Och het is toch wat: ffff pikt zijn eigen gekozen slachtofferrol niet meer en gaat vervolgens er natuurlijk weer vrolijk mee door.

Je vraagt me telkens weer en al mijn antwoorden vergeet je dus net zo makkelijk.

Gaan we weer:

Brede consensus hier dat minder spreiding, hogere rendementen dan de indexen mogelijk maakt.
Maar hoger risico roept dan iedereen en ffff gaat voor het behoud van zijn vermogen, dus veel spreiden om lager risico en dus lager rendement en dus is dan een simpele tracker, etf veel wijzer.
Want al die 800 ordners voorkomen geen deconfitures, al die jubelverhalen van diverse baronnen van Munchhausen geen extra rendement, al dat werk voor jan doedel gedaan.

Het voordeel van een zeer beperkte spreiding is dat de desbetreffende toko's zeer goed doorgrond kunnen worden.
Zo niet -en dat zijn er velen- laat je ze links liggen.
De andere keuzecriteria heb ik je al ettelijke keren verteld, dus zoek maar op ffff.
Voorkomt dat bleeders? Nee, en zeker niet als je per jaar beschouwt.
Het voorkomt wel blijven bleeden, tenminste als je ONN goed verstaat en niet verliefd blijft met een roze bril op.
Mooi voorbeeld IM: pracht bedrijf noemde je dat en ik ken het juist als een waardeloze toko die hun samenraapsel van bedrijven stuk voor stuk naar de knoppen hielp. Ik noem dat vaak: besmet met kanker.
De voortzetting Imtech nam dat over en langzaam maar zeker woekerde het in een noodtempo voort.
De fraude was niet debet, maar een logisch gevolg.
Kortom met mijn genoemde vijf te volgen bedrijven kan je zulke mesthopen echt voorkomen met een simpel verstand.
Mijn 5 toko's zijn geen heilige graal -zelf heb ik er trouwens maar twee; de andere porto's wel vijf en eerlijk is eerlijk, die verschillen en zo volg ik wat meer dan vijf bedrijven op de voet- en kunnen best wisselen bij gelegenheden en beslismomenten.

Dan nu je 9 cijfers: je mag er trots op zijn, maar het zegt me geen ene mallemoer.
Niet naar vermogen, niet naar de kunst van beleggen, niet hoe je als mens bent.
Simpelweg omdat je weigert de feiten te noemen van je inleg.
Medisch specialisten konden zeker vroeger vermogens per jaar overhouden om te beleggen en laat de tijd dan maar z'n werk doen.
Was je een suffe belegger geweest die het volksaandeel DSM in '89 voor een paar miljoen had opgenomen, dan had je jaarlijks een suffe 9% koerswinst plus een paar procent dividend mogen bijschrijven.
Nu precies 30 jaar lang en reken dan eens uit en bedenk dat je nog langer belegt.
Ik betwijfel dus nog steeds om het niet kennen van je feiten of je daadwerkelijk de indexen weet te verslaan.
Voor mij staat als een paal boven water dat het kan, als je de foute toko's weet te vermijden.
Nu zie je staatjes van de laatste 10 jaar en dat zegt alleen wat van instappers 10 jaar geleden, die lef hadden en bleven zitten tot nu toe.
Dit veruit mijn beste jaar?
Nee zeker niet en al helemaal niet als ik vorig jaar in gedachten hou.
Rijk rekenen is o zo makkelijk.
Voor de gein gedaan voor mijn kleine belegger ver onder de VRH-toets met ruim 1/3 vastrentend en vijf aandelen keurig verdeeld qua dividend, blue chips en iets meer speculatief.
Na 35 jaar zou die 43 miljoen scoren met gelijk rendement, ingestapt op een stand van 532 voor de AEX.
Ex VRH natuurlijk ;-)
Grappig genoeg was vermogensbehoud voor die porto ook het uitgangspunt en is nog steeds.
En ja, met bleeders die weinig kosten maar niets opbrengen.
En wat zegt het?
Heel weinig voor over 35 jaar.
Lage inkomens zijn niet zo bestand tegen wat het leven brengt, laat staan dat de markt dan welgezind is.

Kortom ffff, je wieg stond goed en vrijwel gratis kon je beginnen met het grote geld binnenharken en de tijd is dan je vriend.
Mag jij zeggen dat ik zwam en dat jij de marktindex van bv de AEX-R over je lange periode van beleggen heb weten te verslaan.
Dan verdien je mijn respect qua beleggen en niet met een aantal cijfers voor de komma.
Als mens, tja ik als sociaal-kapitalist en qua levensbeschouwing, zal je het nooit meer van me krijgen vrees ik.
Hoewel dat laatste zeg ik wat te ongenuanceerd.
Qua zorg immers een paar keer hartgrondig met je eens geweest en je ook gezegd.
Die waardeerde ik bijzonder.

Dus ffff, of je het wilt of niet, je hebt het maar van mij te pikken ;-)
izdp
0
quote:

'Belegger' schreef op 7 december 2019 17:59:


Op de vorige pagina weer een episode gezien van een langslepende persoonlijke vete. Af en toe off-topic moet ook kunnen als het maar niet te vaak gebeurd of te lang duurt. Het is weekend dus ik dacht laat ik ook eens iets persoonlijks plaatsen. Deze keer gaat het niet over beleggen. Om toch enigszins bij de titel van dit draadje te blijven gaat het over de waarde van het leven en persoonlijke groei.

Vanochtend zag ik een filmpje waarin iemand vertelt over zijn hobby. De eerste indruk was wat een patser. Maar gaandeweg werd het gesprek persoonlijker van aard. De beste man werkt hard aan zijn bedrijf. Ondertussen voert hij een strijd tegen Parkinson. Het voelde recht uit het hart maar kwam ook dichtbij. Niet dat wij zo vermogend zijn, maar wel het stukje gezondheid. Mijn vrouw en ik kregen elk een andere maar beiden een acute en agressieve vorm van kanker. Zij was 37 toen de diagnose werd gesteld en ik was met 41 jaar aan de beurt. Dat is respectievelijk vijf en ruim twee jaar geleden. Bij ons beiden waren wij de ene dag nog naar ons werk, de volgende dag naar de huisarts en gelijk met spoed het hele traject in. In mijn geval spraken de artsen van een overlevingskans van 25%. Als het een beleggingsproduct was zouden we dat als risicovol bestempelen. De kanker is nu buiten de deur, als gevolg van de behandelingen zijn de risico's zeker minder maar niet verdwenen. Het medische traject laat ik er verder even buiten. Ik heb geprobeerd om weer te werken, maar momenteel gaat dat niet meer. Op de momenten dat ik een klein beetje energie heb, kan ik mijn ei kwijt in het beleggen. Het is voor mij ook een afleiding om een beetje het gevoel te hebben dat ik mijn normale leven weer iets op kan pakken. Het klinkt heel cliché dat je dan anders gaat denken, maar voor mij voelen veel dingen vooral anders. Neem nu zoiets als een beleggingshorizon.

Met beleggen probeer ik artikelen over biotech nog te vermijden. Ik ben realist genoeg dat ik begrijp dat er een zakelijke kant zit aan gezondheidszorg, daar heb ik geen moeite mee. Maar als ik dan over een Kiadis lees, dan komt het mij te dichtbij.

Nog even terug naar het filmpje van vanochtend. Toen moest ik ook even denken aan Petertje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij de eerste postings die ik van hem las dacht wat een blaaskaak. Daar heb ik ook een keer een reactie op gegeven. Maar gaandeweg merkte ik dat ik de postings anders ging lezen. Hoe zoiets wordt opgebouwd met nuchterheid en discipline en zo blijkt maar weer eens dat je daar geen financiële achtergrond voor nodig hebt. Achteraf praat het makkelijk, maar ik denk dan ook aan de onzekerheden op de weg ernaartoe. Daarbij lezen zijn verhalen vaak als een spannend boek met dat persoonlijke tintje erin. Normaal gesproken ben ik zelf terughoudender op dat vlak vanuit privacy. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar gewoon omdat het een openbaar forum is. Zo heb ik ook nooit een facebook account gehad. Op de een of andere manier dacht ik vandaag, laat ik ook eens een persoonlijk stuk plaatsen.

De omgangsvormen op fora zijn heel wisselend. Op de inhoud is het goed om elkaar scherp te houden. Op het persoonlijke vlak hoeft het van mij niet zo vijandig. Gelukkig valt dat in dit draadje over het algemeen wel mee.

Hartelijke groet, Bob


Niks mis met je persoonlijk verhalen en het lijkt me niet waarschijnlijk dat je daar slachtoffer van kan worden.
Ik moest gelijk denken aan : alles van waarde is weerloos.
Brederode als ik me goed herinner.
Ik deel met je biotech en Kiadis een opmerking van volgens mij ene Bart- op een samenkomst van Galapagos.
Die streek tegen mijn haren in en bezorgde mij kippenvel.
Die ging voorbij het belang van patiënten om marktaandeel.
Moet ik nog altijd wat mee doen.
Omdat ik door kanker van mijn beoogde opvolger iemand nog veel jonger dan jij verloor.
Intense tijd en andere afleiding.
Omdat ik nog jonger en nog dichterbij en elke dag is in feite een cadeau.
Al is het zeker waar dat ik wat slordig ben geworden om dat zo elke dag te weten.

Maar zeker weten: geld is een leuk spelletje en je kan er goede dingen mee doen.izdp
0
Oh, ik vergat in mijn lange stuk richting ffff het bijkopen.
ONN haalde dat ergens aan volgens mij.
Doe ik nooit om te middelen.
Doe ik wel als ik daar de beste mogelijkheid in zie en de markt niet.
De kudde is machtig maar wel erg dom.
B&H kan daar heel best gebruik van maken.
Alleen, en ONN zei dat perfect: ik heb geen geldboom en vrijwel altijd vol in de markt en dus .....!
Maar ik ken genoeg sufkutten die toen niet naar me wilden luisteren en met bakken geld bleven sparen en nog steeds sappelen.

Oh en waarom eigenlijk ffff kies je voor vermogensbehoud?
Midaseffect of heb je een doel wat dat vereist?
Ik heb ook een doel, maar dat doet mij juist andersom in gang zetten.
Alles of niets buiten mijn veilige zone ;-)
ffff
0
Izdp,

Je lange nachtelijke postings zelfs TWEE maal gelezen. Heel veel herhalingen waarover wij het toch nooit eens worden: diversifiëring, voorzien en voorspellen van foute bedrijven. En als variant nu weer " De inleg" in al die halve eeuw in vennootschappen, stichtingen, persoonlijke pensioenfonds, maatschappen en uiteraard ook nog privé. Kortom izdp: Met jou valt niet zinnig te discussiëren. Je denkt toch niet dat 150 van de 800 ordners ga doorploeteren om JOU daarop een degelijk antwoord te geven..
Wat dan wel opvalt is dat jij ondanks je lange epistels met herhalingen niet gewoon die VIJF aandelen noemt, die jij uitgekozen hebt dankzij de H. Geest en waarvan jij zowel in het verleden als vorige week beweerde: Zulke vijf aandelen doen het heel wat beter dan dat decennialange gediversifieer en geknoei van jou. NOEM ze dan eens, izdp. Steek je nek eens uit zoals ik de afgelopen 20 jaar hier mijn nek zo ontzettend vaak uitstak tot groot jolijt van het jaloerse volkje. Denk aan Fortis, Volkswagen, Imtech, de zonnepanelen, maar ook aan DSM, AB Inbv, EADS= Airbus , ASML helemaal hier bloot gelegd, etc. etc
. Allemaal , achteraf gezien , zowel blunders als fantastische keuzes, maar steek je nek eens uit en NOEM die vijf van jou dan eens.

En ondanks je lange epistel: Tegen Willem ( Okkerse) schreef ik altijd: Willem, houd nou eens op met al je getheoretiseer. Noem mij dat onderste lijntje wat jouw 45 jaar beleggen heeft opgeleverd. En op een gegeven moment drong het tot Willem door, dat hij ondanks zijn zeer hoge theoretische kennis van accountancy, toch bij lange na niet kon tippen, aan wat ik in toentertijd 45 jaar had opgebouwd. Hetzelfde gold voor Ben, met al die dierentuinportefeuilles van hem, met werkelijk alle mogelijke goed doordachte strategieën, om dan op een onbewaakt ogenblik in de KK te schrijven: Ik betaal geen VRH....Tja, dan kun je een fijne leraar zijn en ontzettend aardig mens, maar financieel, dus ook je portefeuilles, stellen geen reet voor. Klinkt hard, maar is toch zo.

Cijfers vertellen onomstotelijk de waarheid, zo simpel ligt het ondanks je lange nachtelijke relaas. Ennuh, nu gewoon die VIJF van jou noemen, anders lees ik al lang niet meer je kritiek en commentaar !

Peter
3.322 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 579,53 -0,55%
EUR/USD 1,0873 -0,07%
Germany30^ 12.751,90 -0,30%
Gold spot 1.641,53 +0,40%
LDN100-24h 6.984,77 +1,28%
NY-Nasdaq Composite 8.965,61 -2,77%
US30# 27.217,66 +0,46%

Stijgers

Kiadis...
+21,70%
ASMI
+6,27%
Wolter...
+2,85%
BESI
+2,63%
Alfen ...
+2,12%

Dalers

ICT Group
-6,22%
Galapagos
-4,52%
ALTICE...
-4,23%
Accell
-3,70%
B&S Gr...
-3,63%

Nieuws Forum Meer»

(29)

Jetje1 op 26 feb 2020 14:30
(42)

Alex W op 26 feb 2020 14:27
(1)

Kaviaar op 26 feb 2020 13:50
(2)

Watermannetje2012 op 26 feb 2020 13:34
(9)

Jan de gokker op 26 feb 2020 12:12

Column Forum Meer»

(265)

MD2018 op 26 feb 2020 14:28
(1)

Lepre Chaun op 26 feb 2020 14:01
(2)

Lepre Chaun op 26 feb 2020 12:49
(7)

P2020 op 26 feb 2020 12:05
(2)

Realist2018 op 26 feb 2020 11:24