Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groenewoud

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 september 2004 10:32
    Kijk even bij www.sicirec.com (sicirec is consumentenbond/belangenbehartiger voor investeerders in teakhoutplantages)Op hun site staat informatie over behoorlijk wat aanbieders in de hardhoutsector. Als Groenewoud er niet op staat, moet je ze even een mailtje sturen en om informatie vragen.
  2. bijna 17 januari 2005 19:16
    Als je dan toch in teak wil beleggen, heren, kies dan voor degelijkheid en ervaring, goed management en een onderneming marktleidend is.
    Ik kom dan terecht bij Goodwood, een der besten en grootsten op het gebied van teakbeleggingen.
    Ik denk dat beleggen in teak lucratief kan zijn mits men bij de goede onderneming zit.
    Er is(was) veel kaf onder het koren maar toch zal ook deze vorm van beleggen volwassen worden.
    Teak is het beste hout wat er ter wereld bestaat en als men het er voor over heeft om twintig jaar rustig te wachten dan denk ik dat de beloning vorstelijk zal zijn.
    Het allerbelangrijkste bij teak belegging is niet de hoogte van de beloften die gedaan worden maar de betrouwbaarheid en kundigheid van het management.
    Bij Goodwood kan je naar de bosbebouwing in Brazilie gaan kijken en zelf ondervinden hoe de bomen er voor staan.
    De Braziliaanse regering ondersteunt het project wat een oppervlakte bestrijkt van heel Nederland.
    Informeer en laat je goed voorlichten!

    groeten stier
  3. [verwijderd] 19 januari 2005 12:37
    Een investering in een hardhoutplantage kan interessant zijn. Stier heeft gelijk als hij zegt dat goed management alles is, want qua houtprijzen en gemiddelde opbrengst per hectare, levert teak, en hout in het algemeen een goed rendement op. (kijk maar eens bij het beursgenoteerde amerikaanse bedrijf rayonier.)

    Wat gegevens:

    Op de tweedehands markt zijn voor belachelijk lage prijzen kavels teak te koop. Ik ben zelf sinds enige maanden de bezitter van een kaveltje Flor Y Fauna teakwood V, 1992. Gekocht via Sicirec voor ongeveer 8500 euro, resterende looptijd ongeveer tien jaar tot de eindkap (eerdere opbrengsten uit tussenkappen niet ondenkbaar (zelfs contractueel verplicht)). Zelfs als de opbrengst - zie hieronder - niet meer dan de helft is van een theoretisch 'goeie' opbrengst (200.000 dollar), is dat een zeer goed rendement.

    Keiharde gegevens over de te verwachten opbrengst van een kavel hardhout zijn nog niet beschikbaar, omdat het formaat te produceren hout op dit moment nog niet commercieel gangbaar is. (grofweg 35-60 centimeter dik (fsc gecertificeerd) plantageteakhout)

    Extrapolatie van de prijs van huidige, smallere stammen, en op basis van een op 'algemeen aanvaarde bosbouwkundige inzichten' gebaseerde schatting van het aantal kubieke meters hout, leidt tot een verwachte opbrengst - onder goede omstandigheden - van ongeveer 200.000 dollar per kavel van een halve hectare. (Factoren die daarop in negatief opzicht van invloed kunnen zijn, naast onvoorspelbare factoren als natuurrampen en plagen, onder meer een sub-optimale locatiekeuze (matige bodemkwaliteit en terreingesteldheid), slecht management en, in het verlengde van het laatste, slecht of achterstallig onderhoud en tekortschietende liquiditeit.

    (Slecht onderhoud is het grote probleem waar plantages mee te kampen hebben gehad. Het te optimistisch inschatten van het kostenniveau, en van de eerste (dunnings)opbrengsten/break evenmoment, leidde ertoe dat in veel gevallen het geld snel op raakte. Investeerders die voor twintig jaar betaald hadden, bleken in sommige gevallen zelfs nog extra in de buidel te moeten tasten, terwijl hen juist was beloofd dat ze na tien jaar de eerste opbrengsten zouden ontvangen. Veel investeerders raakten daardoor flink in de war; sommigen hadden al hun spaarcenten in hardhoutplantages gestopt. Gevoegd bij een aantal schandalen, kreeg investeren in hardhoutplantages zo een vrij slechte naam.)

    Slecht onderhoud kan tot jaren groeiachterstand leiden, wat het uiteindelijke rendement op jaarbasis niet ten goede komt. Het goede nieuws is echter dat teak over het algemeen wel gewoon doorgroeit, dus veel verhalen over investeerders die hun geld kwijt zijn, behoeven nuancering.

    De kwaliteit van de contracten/garanties voor investeerders/aansprakelijkheid management is over het algemeen matig geregeld.

    De ecologische kwaliteit kan per plantage sterk verschillen. De ene plantage is een prachtig, soortenrijk geheel van stukken oerbos geintegreerd, via aangelegde corridors waarlangs flora en fauna kan migreren, met commerciele percelen - de andere plantage is vooral een houtboerderij, waar minder op ecologie wordt gelet.

    De prijs van een (nieuwe) kavel kan sterk verschillen. Kavels van dezelfde plantage kunnen via verschillende kanalen voor verschillende prijzen worden aangeboden.

    Teak is niet iets waar je al je geld in moet steken, maar vooral tweedehands zijn op dit moment voor belachelijk lage prijzen kavels te koop. Kavels die minder dan tien jaar te gaan hebben, koop je voor een prijs die lager is dan wat er tien/vijftien jaar geleden voor werd gevraagd. De reden: voortdurend gerommel rondom het management, eerste uitbetalingen die zijn uitgebleven. Maar inmiddels kan zo'n plantage wel zichzelf bedruipen uit dunningsopbrengsten, en, voor de bezitters van een kaveltje, er staat wel gewoon een hectare met teakbomen. Met de assets is dus weinig mis.

    Wat mij betreft spannend genoeg. Ik zie het als hoog risico, hoog rendement. Een misschien niet eens zo heel erg gewaagd gokje waard.

    Deze gegevens komen at random van Sicirec site. Als je contact opneemt, kunnen ze je over de meeste plantages complete en eerlijke informatie verstrekken.

    Voor de liefhebbers heeft Sicirec ook een Mixfonds in de aanbieding, waarin verschillende plantages, jaargangen, en regio's verwerkt zitten. (Beloofd rendement, waarbij volgens de website is rekening gehouden met de financiele en bosbouwkundige toestand op de plantages, zo'n 15 procent per jaar.) (in dit fonds zit ook een groot deel Goodwood, van Stier, maar dat bedrijf beslaat zeker niet de oppervlakte van heel Nederland, alhoewel ze wel de grootste, en best geleide plantage in de branche zijn.)

    Overigens staat het bedrijf onder toezicht van de AFM.

    Aangezien het een feit is dat het beschikbare oerboshout afneemt, en omdat je zou verwachten dat in de komende jaren/decennia de bescherming van het resterende bos toe zal nemen, lijkt teakhout op zich een interessant produkt. (Als je een paar jaar geduld hebt, en een risicootje durft te nemen.)

    Kopen als niemand anders durft te kopen. Hoka Hey!

    Check ook:
  4. [verwijderd] 19 januari 2005 15:31
    Kees33 schreef:

    Extrapolatie van de prijs van huidige, smallere stammen, en op basis van een op 'algemeen aanvaarde bosbouwkundige inzichten' gebaseerde schatting van het aantal kubieke meters hout, leidt tot een verwachte opbrengst - onder goede omstandigheden - van ongeveer 200.000 dollar per kavel van een halve hectare. (Factoren die daarop in negatief opzicht van invloed kunnen zijn, naast onvoorspelbare factoren als natuurrampen en plagen, onder meer een sub-optimale locatiekeuze (matige bodemkwaliteit en terreingesteldheid), slecht management en, in het verlengde van het laatste, slecht of achterstallig onderhoud en tekortschietende liquiditeit.

    HERSTEL: opbrengst is niet voor een halve, maar voor een hele hectare.
  5. [verwijderd] 19 januari 2005 18:13
    Heren,

    Bedankt voor jullie reacties. Op dit moment ben ik nog de verschillende teak plantages met elkaar aan het vergelijken en probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de diverse organisaties. Ik ben mij bewust dat er risico's kleven aan het investeren in teak plantages. Om deze reden heb ik er ook voor gekozen om maar een deel van mijn geld hierin te steken.

    Aan het einde van deze week heb ik een afspraak met de Groenewoud bv om meer antwoordt te krijgen op mijn vragen die nog open staan mbt investeren in teak-plantages via Groenwoud. Aangezien ik nog beperkt ervaren ben op dit gebied van invensteren, vraag ik mij af of ik nog op speciale dingen moet letten afgezien van eerder genoemde dingen in jullie reacties hierboven.

    Groet,
    Harry
  6. [verwijderd] 19 januari 2005 18:37
    Vraag bijvoorbeeld:
    - waar de plantage ligt, hoe die heet, of je foto's kunt zien, etc.
    - vraag of je het managementplan van de plantage mag inzien
    - planten ze alleen teak, of ook andere soorten
    - investeer je in een kavel, of koop je een garantieprodukt
    - mag je de jaarrekeningen van het bedrijf inzien
    - vergelijk de aanschafprijs met die van andere bedrijven
    - controleer hoe ze jouw geld wegzetten, vaak gaat het in een trust/stichting, vraag dan of je daarvan de statuten mag lezen
    - statuten bedrijf
    - wie zijn/is het management (track record)
    - koop je vrijwel direct van de plantage, of koop je via een verkooporganisatie, die er ook nog wat aan verdiend. (Bel de plantage zelf, ben je vast ook goedkoop uit.)

    Maar, ik zou een tweedehandsje scoren, gierend veel betere rendementsverwachting door lage aanschaf en korte resterende looptijd. Die koop je via sicirec, die meteen de controle en verslaglegging van de plantage verzorgd. Als je maar de garantie hebt dat er behoorlijk onderhouden teak staat, maakt de recente geschiedenis tot op zekere hoogte namelijk niet echt verschil uit. Bel ze in elk geval op als je toch in Groenewoud wilt investeren, zou ik zeggen. Dan kun je vast nog aanvullende informatie over terrein/bodemkwaliteit, geschiedenis management etc. horen.
    &
    Stop er niet al je geld in.

    MvrG
    K.
  7. bijna 19 januari 2005 18:53
    Beste Harry,
    Teakhout is de Rolls Royce onder alle houtsoorten.
    Dit product wordt, door de ongebreidelde houtkap in landen waar tachtigjarige teakbomen gekapt worden en daardoor voor ecologische natuurrampen zorgen, alleen maar schaarser.
    Ontwikkelde landen zullen in de toekomst alleen nog maar gekeurd hout importeren met het bekende keurmerk.
    Dit houdt in dat alleen hout afkomstig van teakplantages nog voor gebruik in aanmerking zal komen.
    Echter, dat hout is nog maar zeer beperkt op de markt omdat deze houtsoort twintig jaar nodig heeft om zich kwalitatief met het teak uit Birma en andere landen waar nog wild gekapt wordt te kunnen meten.
    Zoals het zich laat aanzien zal er de komende tientallen jaren een groot gebrek aan teak zijn en daarom zal het mij niet verbazen dat de prijzen van deze schaarse houtsoort de hoogte in zullen schieten.
    Het is daarom van het grootste belang voor elke belegger die overweegt in dit mooie product te gaan beleggen om toch vooral te letten op kwaliteit van de onderneming.
    Beleggen in zo'n product kan betekenen dat je slapend rijk wordt, maar dan ook echt slapend.
    Dus twintig jaar uitzitten.
    Ik vind dat je dan niet voortdurend wakker moet liggen met de gedachte of het management "wel deugt".
    Vandaar, beste Harry, let meer op kwaliteit dan op kwantiteit.
    Veel succes met je beslissing.

    groeten stier
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0699 +0,44%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.151,60 +1,63%
Gold spot 2.326,00 -0,05%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links