Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel: Verf weg, chemie houden?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Wilster1973 23 maart 2017 16:01
    quote:

    katzenkop schreef op 23 maart 2017 15:09:

    Moet je nu toch al die geldwolven horen huilen: I want it, and I want it now!
    AKZ is een mooi Nederlands bedrijf, en dat mag van mij ook zo blijven. En ja, ik heb een hele stoot AKZ's: die wil ik ook graag houden.
    En nee, ik ben niet zo gecharmeerd van de globalisering en die globale mastodonten.
    Maar ik behoor dan ook niet tot die kwijlers die nu dollartekens in hun ogen hebben.
    Nederlands bedrijf? Omdat het bestuur van de onderneming hier zit zeker? Of omdat het eens in NL gestart is? 10% van de werknemers zit in NL, de rest over de andere 80 landen waar AKZO actief is. De inkomsten komen ook hoofdzakelijk uit het buitenland. Ik begrijp het nationalistische gevoel wel hoor en zou het ook zonde vinden als het in buitenlandse handen over gaat maar een globale mastodont, dat is wat AKZO inmiddels zelf is.
  2. Romano 23 maart 2017 18:27
    Beste forumleden,

    Reageren doe ik niet zo vaak op artikelen maar in de kwestie Akzo moet ik toch het een en ander kwijt. Ik vind ons poldermodel in eerste instantie een geweldig model en beter dan Angelsaksisch model. Maar het poldermodel (rijnlands model) moet niet over gaan in een bureaucratisch model waar eigen belang vooraan komt te staan.

    Dat het bestuur het eerste bod direct heeft afgewezen is hun goed recht en wellicht ook het tweede bod, maar na de persoonlijke toenadering vanuit PPG kun je er niet meer omheen. Het liberale in mij en het geloof in marktwerking neemt dan de overhand.

    Dat daarnaast de overheid als haviken er bovenop zitten en samen met het bestuur loopt te schreeuwen dat het niet in ons belang is etc.... i.v.m. werkgelegenheid is natuurlijk schreeuwen van de hoogste toren zonder dat je de feiten weet. Wellicht (zoals iemand anders heeft geopperd) zijn de plannen van PPG juist om in Nederland de hub van Europa te maken!!!! Of kunnen ze inderdaad de garanties afgeven voor werkgelegenheid.

    Tot slot! Als wilt dat je nog enige zekerheden wilt hebben ten aanzien van duurzaamheid, personeel etc.... Dan moet je de toenadering serieus overwegen want als het tot een vijandelijk bod komt ben je dat recht naar mijn mening kwijt!!! Zoals altijd willen wij Nederlands voor een dubbie op de eerste rang! Knock-out bod plus behoudt van personeel etc....

    Heel simpel; als het bestuur niet wilt praten bij een bod van 88-90 omdat het blijkbaar ondergewaardeerd is (dan had je moeten zorgen dat de koers daar al stond). Daar komt bij dat PPG niet voor niets nog geen knock-out bod heeft gedaan. Indien PPG wel een knoch-out bod doet moet het meer gaan bezuinigen om de extra overname waarde te rechtvaardigen. Dus zeg het maar bestuur? Een knoch-out bod zodat jullie wellicht een nog hogere bonus krijgen en er dan niet omheen kunnen. Of het huidige bod van 88-90 met behoud van duurzaamheid en personeel!!!
  3. forum rang 7 wiegveld 23 maart 2017 20:05
    AKZO moet gewoon gaan praten, PPG zit al in ons land en maakt hier al verf. Dus dat argument valt weg.
    Buchner cs hebben nog nooit wat gepresteerd en dankzij PPG is de koers 40% gestegen. Inderdaad leuk kado en ja ik heb er wel €€-tekens van in mijn ogen gekregen, nadat ik al enkele jaren in een 8 baan zonder toppen heb gezeten, Buchner heeft de kans gehad, laat een ander nu maar het karwei afmaken.
  4. ovanspaend 23 maart 2017 20:39
    PPG heeft 1000 mensen werken in NL! en diverse R&D in NL.
    Als bod mislukt zou ik als ik PPG was dit gewoon verplaatsen :)
    Ahold nam Delhaize over, je hoort niemand. Akzo nam ICI over (grootste in de UK) je hoorde niemand.
    PPG geeft niet op, AKZO heeft slecht verhaal. Echt als politiek ingrijpt dan is dit slecht voor alle NL aandelen ivm verdwijnen overnamepremies.
  5. Need a friend get a dog 26 maart 2017 09:31
    Nico en mede volgers van dit mooie saga, jullie missen allemaal 1 belangrijk punt. Wat is de track record van Buchner?

    Hij kwam in 2012 binnen, akzo was net na aantal slimme deals nr 1. Coatings bedrijf ter wereld geworden, heel knap weinig nl bedrijven zijn global nr 1. Ik weet er geen 1 eigenlijk. Door de aankoop van ici werd akzo ook in de VS, grootste consumentenverfbusiness in de wereld, een top 3 speler in verf, met coatings en chemie waren ze daar al top 3. Buchner moest die plek verdedigen en uitbouwen, en het bedrjif operationeel beter later draaien.

    Na 4 maanden kreeg Buchner een burn out en lag tie er maanden uit. Niemand van julilie noemt dit, stond in de wereldpers. Should he stay or should he go. Kan tie het wel aan.

    Hij komt na maanden terug, en neemt een desastreus Besluit. Hij besluit om de net in 2008 verworven top 3 consumentenbusiness in de VS te verkopen. Niet aan private equity, niet aan de Chinezen. Nee aan PPG je aller aller grootste concurrent. Op hun thuismarkt. Het was staartje crisis, business liep niet, maar een jaar later was de crisis in de VS al voorbij en had PPG voor koopje een super business binnen. Een strategische blunder.

    De jaren erna: comex, valspar, coatings tak van dupont, het kwam allemaal op de markt en akzo barstte van het geld en kon zich makkelijk wat verder in de schulden steken. Let op, ze kochten ici met cash geld van organon, dus dat was Hollandse slimheid.

    Dus ik vind het jammer dat jullie de defense strategie beoordelen en het gevechtje met de aandeelhouders, wat akzo ongetwijfeld gaat verliezen. Maar iets verder terugkijken, alles is in de persberichten te vinden, en je krijgt tranen in je ogen van zoveel domheid.
27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links