Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hogere rente, lagere lasten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 17 maart 2017 12:11
    Bij vergelijken gaat het om de juiste zaken te vergelijken. En dat kan alleen als je een totaal overzicht maakt!
    Hypotheek boertjes laten bij vergelijking alleen zien wat bruto bedrag per maand is, want die zijn gefocust op dat ze wat verdienen bij afsluiten. Jouw belang is hun minder verdienen dus niet teveel echt helpen.
  2. knax63 17 maart 2017 12:33
    Regelmatig werd bij oversluiten de looptijd verlengd zodat maand bedrag lager werd en veel mensen sloten dan over en beseften niet dat ze meer gingen betalen in totaal en keken alleen naar het lagere maand bedrag maar niet hoe Het opgebouwd was. De wet moet een totaal overzicht verplichten en anti benadeeld clausule erbij zetten. Er is altijd meer kennis bij de hypotheek verstrekker als bij de klant. Die het maar een keertje meemaakt.
  3. forum rang 6 andre68 17 maart 2017 13:47
    quote:

    knax63 schreef op 17 maart 2017 12:11:

    Bij vergelijken gaat het om de juiste zaken te vergelijken. En dat kan alleen als je een totaal overzicht maakt!
    Hypotheek boertjes laten bij vergelijking alleen zien wat bruto bedrag per maand is, want die zijn gefocust op dat ze wat verdienen bij afsluiten. Jouw belang is hun minder verdienen dus niet teveel echt helpen.
    Inderdaad. Het is een jungle en gegoochel met cijfers. Maar 1 ding staat vast: als jij per saldo minder kwijt....verdienen de hypotheekboeren minder. Echt onafhankelijk narekenen dus.
  4. Achteraf gezien... 17 maart 2017 14:05
    Beste Jos,

    Wat eigenlijk nog meegerekend moet worden is dat bij een inkomen vanaf € 19.982 - € 67.068 de algemene heffingskorting met 4,787% over het hogere inkomen wordt afgebouwd en dat vanaf een inkomen van € 32.444 - € 121.972 de arbeidskorting met 3,6% over het hogere inkomen wordt afgebouwd. Voor inkomens tussen € 32.444 en € 67.068 is daardoor het marginale belastingtarief 49,187% en dus aftrek van hypotheekrente extra voordelig.

    Voor mij persoonlijk geldt bovendien dat ik jonge kinderen heb die naar de kinderopvang gaan, waarvoor ik kinderopvangtoeslag ontvang. De hypotheekrente aftrek verlaagt mijn toetsinkomen, waardoor ik meer toeslag ontvang. Aflossen/oversluiten is daardoor nog minder interessant. In mijn situatie zou het me zelfs geld kosten.
  5. Bonost 17 maart 2017 14:12
    Om zomaar een spaar of beleggingsverzekering af te kopen lijkt mij niet zo'n best advies. Het is per geval verschillend, omdat er nl. ook spaar/beleggingsverzekeringen zijn die wel degelijk een vorm van garantie hebben. En natuurlijk moet je ook een vergelijk maken wat de verzekeringen in de verschillende situaties daadwerkelijk opleveren. Na slechte jaren met de beleggingen kunnen wel eens de goede jaren tevoorschijn komen. Sowieso zijn de kosten in deze verzekeringen de afgelopen aardig aangepast.
  6. eltollo 19 maart 2017 17:40
    Het domweg kiezen voor de laagste rente maakt je robuuster tegen fiscale veranderingen. Dat je tegen het einde van de looptijd meer gaat betalen is ivm inflatie minder erg -- en het hangt van persoonlijke omstandigheden af wanneer je het geld het meest nodig hebt (studerende kinderen, kinderen het huis uit, tegen de pensioendatum aan, etc.)
  7. forum rang 6 NewKidInTown 31 maart 2017 05:33
    quote:

    A3aantje schreef op 31 maart 2017 00:05:

    Weten jullie niet dat je gewoon een hypotheek kan afsluiten voor 30 jaar vast . Kost iets meer, maar dan heb je in de toekomst ook geen probleem als rente weer naar 6 of 7% gaat.
    Waarschijnlijk bedoel je dat je de rente voor 30 jaar vast kunt zetten.
    Stel nu dat de marktrente gaat stijgen in de toekomst, dan zullen waarschijnlijk de woningprijzen gaan dalen volgens de deskundigen. Stel nu eens dat de marktrente van nu 2% naar 6% gaat. Dan zal de loan-to-value ofwel de lening t.o.v. de waarde van het onderpand ook fors gaan stijgen ofwel de woning onder water komen.
    Hoe zit het dan met de leningvoorwaarden, is de bank dan gerechtigd om de voor 30 jaar vastgezette rente toch te verhogen ? Want in de regel wordt een rentepercentage vastgesteld op basis van de mate waarmee het onderpand wordt gefinancierd.

    Kijk bijvoorbeeld eens naar de Rabobank (en ik denk dat andere aanbieders ook zo werken):

    www.rabobank.nl/particulieren/hypothe...

    dan kun je zien dat onderscheid wordt gemaakt naar

    - tot en met 67,5% van de marktwaarde*
    - Meer dan 67,5% tot en met 90% van de marktwaarde*
    - Meer dan 90% van de marktwaarde*

    en worden daarvoor voor 30 jaar "vast" respectievelijk de volgende rentepercentages gerekend:

    30 jaar 3,6% 4,0% 4,3%

    Dan is mijn vraag, stel bij het afsluiten zit men in de eerste categorie en gaat 3,6% betalen en naar verloop van tijd, de rente gaat omhoog en de waardes gaan dalen en je komt boven de 90% uit, blijft je rentepercentage dan vast op die 3,6% of ga je dan "automatisch" naar de 4,3% of nog erger, er wordt dan opnieuw een rentepercentage vastgesteld op basis van die > 90% en de dan geldende tarieven die dan dus 6% zullen zijn op basis van de stelling hierboven gequote. Dan zou je dus, terwijl je je veilig waant, van 3,6% naar 4,3 gaan of naar 6% gaan.
    En wat als de rentepercentages naar 12% gaan ?

    Ik hoor het antwoord graag.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links