Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optietrading: vega, volatiliteit en tijd

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pierino Ursone

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Meer over Pierino Ursone

Recente artikelen van Pierino Ursone

  1. apr '18 Optieweek: De strangle
  2. apr '18 Optieweek Gevorderden: Time spreads
  3. apr '18 Optieweek Gevorderden: Ratiospreads 2

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Edwards01 14 maart 2017 22:13
    quote:

    crux schreef op 14 maart 2017 13:07:

    Als ik het goed begrepen heb kun je, als je speculeert op een stijging van de volatiliteit, het beste optieseries kopen met een zolang mogelijke looptijd.
    Dit zijn dan opties die aflopen in december 2021.
    Klopt,je koopt dan best een straddle (at the money) met een zo lang mogelijke looptijd waarmee je op dat ogenblik dan delta neutraal ,gamma positief,theta negatief en vega positief bent.
  2. [verwijderd] 15 maart 2017 13:22
    @Crux
    Je hebt gelijk, langlopende opties hebben de meeste vega. Het enige probleem is dat langlopende opties minder snel veranderen in implied volatility. Als de langlopende volatility zou verdubbelen is de verwachting dat deze verhoogde volatility er zou moeten staan gedurende de gehele looptijd en dat is niet geheel zeker. Iets korter lopende opties reageren veel meer op events in de markt. Als je dus zou verwachten dat de volatility zou toenemen dan kan je beter een positie in 3 tot 6 maands opties opbouwen omdat die het heftigst reageren op bepaalde events.
  3. [verwijderd] 16 maart 2017 14:27
    quote:

    Pierino schreef op 15 maart 2017 13:22:

    @Crux
    Je hebt gelijk, langlopende opties hebben de meeste vega. Het enige probleem is dat langlopende opties minder snel veranderen in implied volatility. Als de langlopende volatility zou verdubbelen is de verwachting dat deze verhoogde volatility er zou moeten staan gedurende de gehele looptijd en dat is niet geheel zeker. Iets korter lopende opties reageren veel meer op events in de markt. Als je dus zou verwachten dat de volatility zou toenemen dan kan je beter een positie in 3 tot 6 maands opties opbouwen omdat die het heftigst reageren op bepaalde events.
    Pierino,
    De vega geeft aan hoeveel een bepaalde optie in waarde verandert bij 1% verandering in volatiliteit.
    Als ik dan de volgende zin van je lees: "Het enige probleem is dat langlopende opties minder snel veranderen in implied volatility", moet er ook nog iets zijn dat de snelheid van de verandering bepaald.
    Een optie die in 2021 afloopt heeft de hoogste vega, maar de laagste snelheid? Moet ik dat dan zo zien? En hoe laag is die snelheid dan wel?

    Je schreef verder:
    "Als je dus zou verwachten dat de volatility zou toenemen dan kan je beter een positie in 3 tot 6 maands opties opbouwen omdat die het heftigst reageren op bepaalde events."
    Een straddle kopen die 6 maanden loopt vind ik persoonlijk veel te kort.
    Grote kans dat deze "bepaalde events" zich in deze korte tijd niet voordoen. Bovendien tikt de klok maar door in je nadeel.
    Ik geef toch de voorkeur aan straddles en strangles die minstens 4 jaar lopen. Deze opties zijn ook relatief gezien het goedkoopst, want de prijs is veel minder dan 4x de prijs van een 1-jarige optie.

    Ik hoor graag je mening hierover.

    Met vriendelijke groet, crux.

  4. [verwijderd] 17 maart 2017 09:31
    Hi Crux,
    Die snelheid is niet te bepalen, maar de volatility zal veel minder fluctueren.
    Wat jij doet is een mooie strategie om geld te verdienen met een event (of meerdere). Je zet dan alleen niet echt in op vega met de straddle want als het aandeel "wegloopt" van de strike wordt de vega ook minder. Met de strangle daarentegen bouw je wel een echte vega positie op.
    Je hebt helemaal gelijk met je stelling dat de opties met 4 jaar looptijd veel minder kosten dan 4 keer een één jaars opties. In de optietheorie wordt tijd uitgedrukt in een wortel. Dit betekent dat een 4 jaarsoptie at the money optie twee keer zo duur is als een eenjaars optie (wortel 4, rente op 0% en geen dividend).

    Groeten
    Pierino
  5. [verwijderd] 18 maart 2017 17:00
    Bedankt voor je snelle reactie op mijn vragen, Pierino.
    Bij mijn strategie maak ik vooral gebruik van strangles met een enkele straddle er tussen.
    Zonder het te beseffen heb ik dus de goede keuze gemaakt, want met strangles bouw je dus een vega positie op. Met dit gegeven heb je mij waardevolle kennis geschonken voor mijn strategie.
    Ik begrijp ook dat bij een at-the-money straddle de vega verminderd bij een beweging van het onderliggend aandeel of index.

    Met deze strategie ben ik begin 2010 begonnen.
    Ik moest zelf wat experimenteren met deze strategie en de uitvoering daarvan,omdat ik in geen enkel boek over opties dat ik in mijn bezit heb deze ben tegengekomen.
    Eind 2012 kwam ik erachter dat ik de delta goed kon gebruiken.
    Daarna kon ik de versie maken die ik tot op heden nog gebruik.
    Je start dan met een deltaneutrale strangle.
    Ik zet niet alleen in op volatiliteitsverschillen maar ook op delta veranderingen. Bij flink opgebouwde plus of min delta neem ik winst en wel zodanig dat ik weer deltaneutraal ben.
    Sinds 2013 is deze strategie succesvol gebleken, zonder dat er nu echt grote events zijn geweest.
    Samen met een vriend die ook fanatiek in opties handelt noem ik deze strategie de Zwarte Zwaan strategie, vanwege het feit dat als zo'n event zich voordoet dit de best denkbare gebeurtenis voor deze strategie is.

    Groeten,crux (=Dick).

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links