Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ouderwets gek

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Atilla Vigh 6 maart 2017 13:32
    Klopt helemaal. Het voorbeeld met de ijscoboer en Snapchat is een traditioneel voorbeeld van het verschil tussen het verkopen van fysieke goederen en diensten. De traditionele waardeketen van een fysieke goed is niet zo ingewikkeld. Je gooit wat productiemiddelen (geld, energie, machines, gebouwen, arbeid en kennis en misschien tegenwoordig data) in een grote pot, roert wat en tada een product. Truc de kosten van al die productiemiddelen tezamen moet lager zijn dan de totale verkoop van producten. Dat kun je redelijk goed uitrekenen. De onbekende variable is, hoeveel ijsjes moet ik verkopen (en gaat me dat lukken) om er een beetje een goed betaalde boterham van over te houden. Kortom: een duidelijk business model.

    Bij diensten is dat lastiger. De eigenschap van een dienst is dat het geleverde geen tastbaar product oplevert. Dat maakt het lastig te beoordelen wat de kosten zijn. En dan heb ik niet over gereguleerde diensten, zoals taxivervoer, veel zorgkosten, etc....
    Bij een dienst is het dan toch vaak, "wat een gek er voor geeft", hoewel kwaliteitsaspecten, naam, marktprijzen ook vak de doorslag geven.

    Het business model van Snapchat is niet de uitwisseldienst van grappige foto's, maar de wens om via advertising geld te verdienen. Daar zit dan ook direct het verschil met de productenmaker. Het product is de aanleiding voor consumenten om te kopen. Prijs van product is direct gekoppeld aan producteigenschappen en alles wat er om heen zit.
    Bij Snapchat is de dienst ondergeschikt aan de advertentie inkomsten. Het heeft ook niets met elkaar te maken. Als de dienst niet meer interessant genoeg is, te complex wordt, de advertising te veel gaat afleiden, haken ze snel af.

    Een laatste vaak onderbelicht aspect van een business model, is dat de inkomsten zouden kunnen kannibaliseren op de inkomsten van concurrenten. Ook de advertisingmarkt heeft een beperkt budget: dat is niet ongelimiteerd, omdat de advertisers ook wel weten dat de consumenten hun euro maar een keer kunnen uitgeven. Het effect van advertising zal verloren gaan, als er het terugverdieneffect (churn) onder een bepaald niveau komt. Hoeveel social media bedrijven moeten er komen, wil die situatie zich aandienen. Nu al verdienen Google, Facebook bakken met geld aan advertising. Er komt een moment dat het volgende social media niet meer interessant is.

    Er zijn eigenlijk maar een manier om in deze markt te overleven: gebruikers van anders social media bedrijven afsnoepen. Dan blijven de totale kosten van advertising gelijk en verschuift alleen de internet aanwezigheid ervan. We zullen zien of Snapchat voldoende gebruikers van Facebook (hum voornaamste concurrent) gaat afsnoepen. Anders houd ik mijn hart vast.
  2. [verwijderd] 6 maart 2017 13:41
    Mooi omschreven weer, zo zie je maar dat de gekte ieder jaar alleen maar erger wordt met dit soort idiote bedrijven. Beetje vergelijkbaar met Vloggers voor de kleuters en tieners in onze samenleving: die verdienen bakken met geld (om de snelheidsboetes waar Cees zich in het verleden altijd zo druk om maakte, wordt keihard om gelachen). Maar waar het geld vandaan komt, zeg het maar. Bedrijven die investeren in reclame voor een doelgroep die net uit de luiers komt... Leg het me maar uit. Afijn, er zijn weer veel handelaren die er rijk mee worden. Maar ook (met name) particulieren die veel geld gaan verliezen. Ik brand mijn vingers er niet aan.
  3. Maan Arkenbosch 6 maart 2017 22:26
    Het is niet de eerste keer dat na de laatste stuiptrekking van de euforie, dit het sein was om snel de beurs arena te verlaten. De oplopende inflatie zal zorgen voor minder koopkracht en marge verlies. Tot op heden heeft Trump wilskracht getoond. Dus protectionisme en export verlies is te verwachten. Het grootste gevaar zal uit Italië komen. Daar kan Brussel met de hete adem van het Oostblok niets aan veranderen.
  4. forum rang 6 ttroo 8 maart 2017 10:15
    Zo. FF een korte update. VIX ging als een baksteen omlaag op donderdag en vrijdag. Onder de zone 11.75/11.80 naar zelfs een hoge 10. Inmiddels wat herstelt naar iets onder de 11.50. Ik heb de zone verlaagt naar 11.70. Kijk ik naar de SUPER American indices, dan verwacht ik een verdere daling in de Nasdaq 100 en de S&P500 en uiteraard verwacht ik een verdere daling in de olieprijs.
  5. forum rang 6 ttroo 9 maart 2017 11:28
    En daar ging de olieprijs. De WTI stond gisteren nog op een hoge $52 en staat nu met pijn en moeite op de $49.50. Het was te verwachten. De VIX ging ook weer wat hoger en zelfs boven de 11.70 grens. Dit is al de derde keer dat ze echt uitbreken, maar ze moesten 2x eerder gewoon terug. Is drie keer scheepsrecht? De Amerikaanse indices konden gisteren niet overtuigen. Ik zie een verdere down. Voor alle duidelijkheid, ik zie niet een crash eerder een correctie. De Crash kan later wel of niet komen. Moeilijk te zeggen. In ieder geval een correctie van 2 a 4%. Dan weer verder kijken. Holland wordt gekocht. Vandaag Akzo. En voorlopig willen de Hollanders niet trouwen. Eerst Unilever. Bod afgewezen. Nu Akzo. Bod afgewezen. Trouwen is niet meer zo populair bij mensen en dat lijkt nu de bedrijven te 'besmetten' Niettemin een mooie stijging in Akzo. De VIX moet wel doorstijgen naar de 12.50. Zo lang die daar onder blijft, ben ik gereserveerd happy. Mits de koers boven de 11.70 blijft. Goud en Zilver trekken zich helemaal terug. Gewoon de meerder jarige dalingslijn volgen. Op dat gebied kan goud veel lager. U heeft ze al gelezen. Rabo noemde zelfs een laag target voor Goud. Voorlopig volgen ze keurig de meerjarige dalingslijn, dus die koersdoel van Rabo zie ik zeker als een mogelijkheid. Zeker Bitcoins de gouden vlucht lijkt te hebben overgenomen. Zilver gaat mee met de daling van Goud. Leuke dag vandaag. Geniet er van!
  6. forum rang 6 ttroo 12 maart 2017 18:48
    De grondstoffen storten langzaam ter aarde neer. Ze volgen niets minder dan de meerjarige trend welke neerwaarts gericht is. De indices houden het best goed, zeker in Europa. Italie en Spanje zie ik zelfs als outperformers de laatste 2 weken. Een paar weken geleden startte ik een posting met de shorters kunnen in de nacht een poging gaan wagen om de macht over te nemen. Het was duidelijk dat die nacht wel gepoogd werd, maar het was een mislukte poging. Inmiddels zijn we dus die paar weken verder. En de shorters krijgen het dit keer wat makkelijker. Als Azie kleine minnen laat zien, dan kunnen de shorters wel eens poging wagen om de macht te nemen en dat werd eens tijd. Het lijkt er op dat er geen shorters meer ter wereld bestaan. Geruchten om paniek aan te zwengelen zijn er zat. Lage Olieprijs. Hogere Yen. Lagere Zilver Prijs. Lagere Goud Prijs. Lagere Zink Prijs. Arabie is al aardig om. Dus ze kunnen na aangerichte Azie-schade bijkomen. Turkije ligt er sterk bij. Dat komt omdat de Lira er waarschijnlijk een stuk minder goed bij ligt. Dus daar geen aandacht aan schenken als shorter. En dan moet Europa een keer mee omlaag. Lukt het om een min te laten zien morgen voor de Ibex, CAC, Euro Stoxx 50, DAX? Dat zou voor de shorters een must-scenario moeten zijn. En geen mini-min, want dat schiet niet op! Amerika is al redelijk om. Ze liggen niet meer heel sterk. Brazilie ligt aan de spreekwoordelijke galg. Net als de VIX. Die weigert tot nu op vrijdag. Doordeweeks willen ze nog wel er boven hangen. Maar op vrijdag storten ze ter aarde neer. Een nieuwe beursweek komt er aan. De 11.70 grens blijft gehandhaafd. Net als de 12.50 grens. Daar moet de VIX overheen! Mogelijk komt er een rebound in de grondstoffen. Moeilijk te zeggen wanneer, maar op dit moment zijn ze wel erg gezakt. Een tegenreactie ligt op de loer. Maar eerst een bevestiging en dat is op dit moment niet het geval bij grondstoffen. Dus er kunnen buikschuivers naar beneden komen. Ik zie de rebound wel als een riskante optie, aangezien de trend down is. Dan moet er ook op tijd uitgestapt gaan/kunnen worden!
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links