Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vermogensrendementheffing: factcheck

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

90 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 maart 2017 00:02
    Wanneer vecht iemand eens het begrip vermogensrendementsheffing aan bij de rechter? In Nederlands heffing over het vermogensrendement. Dus niet over het gehele vermogen. Anders moet men het Vermogensheffing noemen. Wanneer wordt deze belasting over belasting eens afgeschaft. Sparen wordt in NL bestraft en schulden beloond. De omgekeerde wereld. Overigens is Nederland een van de 3 landen of zo in heel Europa die vermogen nog belast. En bedankt...
  2. Willem29m 2 maart 2017 10:22
    Die hele VRH gaat nergens over. Levert per jaar slechts zo'n 700 miljoen op, op een staatsbegroting van 264 miljard (0,26%). Het is gewoon niets meer dan een domme, socialistische jaloezie belasting. Schrap dat hele ding gewoon en ga ergens bezuinigen op wat zinloze uitgaven voor 700 miljoen.
  3. __AQR__ 2 maart 2017 14:20
    Ben,

    Je hebt gelijk dat andere landen een systeem van capital gains tax hanteren, wat duurder lijkt uit te pakken van 1.2% VRH (straks 1.55%).

    Maar je vergeet dan wel 2 zaken:

    - verliezen zijn aftrekbaar / verrekenbaar. wel eens van tax-loss harvesting gehoord?
    - alleen gerealiseerde winsten zijn belast, waardoor buy-and-hold strategien het betalen van belasting heel lang kunnen uitstellen (tot overlijden zelfs)

    Dit heeft als voordeel voor belegger dat er tijdens de rit meer (bruto) vermogen overblijft om mee te beleggen, in vergelijking met ieder jaar 1.2%-1.55% afrekenen. Rente-op-rente effect dus zeg maar.

    Dit geldt in zekere zin ook voor pensioenfondsen die met bruto geld beleggen, waarbij pas belasting wordt geheven bij uitkering.

    Ik vind dit een belangrijk voordeel.
  4. [verwijderd] 2 maart 2017 14:29
    Ja, maar vergeet niet de belastingen op dividenden en rentes.

    En, je laat de beleggingsbeslissingen afhangen van belastingeffecten. Niet optimaal.

    Bovendien ... in de latere fase moet je alsnog fors afrekenen (aangezien je koerswinst door rente/rente effect ook groot is). Uiteindelijk beleg je toch om geld uit te geven (in pensioenfase).

    Als je uitgaat van belastingtarief 25% en 3.5% dividend en 3.5% koerswinst zie je dat na 20 jaar bijvoorbeeld het eindkapitaal onder het NL (1.2% heffing) hoger is dan onder een dividend/capital gains tarief van 25%.
  5. Karel 200 2 maart 2017 14:33
    Een gewone spaarder/belegger wordt geacht een rendement te maken tot 5,3%, waarover 1,2% belasting moet worden betaald. Maar pensioenfondsen, die miljarden beleggen met professionals, net de ECB rente zodat gepensioneerden geen indexatie krijgen of zelfs worden gekort. nederlandse Schandalige rechtsongelijkheid de0oor de onbetrouwbare abjecte graaioverheid.
  6. __AQR__ 2 maart 2017 14:57
    Mee eens Ben.

    Als je de aannames voor dividend en koerswinst inschat op 2.25% dividend en 2.25 koerswinst (4.5% in mijn ogen realistischer dan 7%) dan kom je na 20 jaar ongeveer gelijk uit bij 1.2% VRH en 25% cap gains.

    Maar bij VRH van 1.55% is het capital gains stelsel beter EN heb ik als belegger de optie op tax-loss-harvesting strategie.
    Tenslotte geeft mij dit als belegger de mogelijkheid de portefeuille meer naar fixed income te verschuiven naarmate ik ouder word, iets wat met VRH van 1.55% zeer pijnlijk is. (en ja beleggingsbeslissingen worden nu door VRH van 1.55% OOK beinvloed!)

  7. forum rang 9 objectief 2 maart 2017 15:02
    quote:

    Karel 200 schreef op 2 maart 2017 14:33:

    Een gewone spaarder/belegger wordt geacht een rendement te maken tot 5,3%, waarover 1,2% belasting moet worden betaald. Maar pensioenfondsen, die miljarden beleggen met professionals, net de ECB rente zodat gepensioneerden geen indexatie krijgen of zelfs worden gekort. nederlandse Schandalige rechtsongelijkheid de0oor de onbetrouwbare abjecte graaioverheid.
    De AEX index is in de eerste 2 maanden al 3,5% gestegen...je zit zo aan die 5,3%..wat een prietpraat over graaioverheid.

    Deze belasting is voor een beetje belegger geen probleem en ga niet zitten zwarte pieten.

    en onbetrouwbaar....ze zijn door ons gekozen en dezelfde partijen worden straks weer gekozen...wen er maar aan...afspiegeling van wat Nederlanders willen.
  8. __AQR__ 2 maart 2017 15:19
    Volgens mij waren beleggers juist niet altijd rationeel en welkdenkend, althans niet volgens prospect theory.

    Maar hoe dan ook, als je niet buy-and-hold belegd, maar wat actiever handelt zoals jij doet dan kan ik me ook wel weer voorstellen dat je geen grote fan bent van een capital gains model.

    Als eenvoudige lange termijn belegger index ETFs geef ik toch de voorkeur aan de cap gains model bij VRH >1.4%
90 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links