Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Talpa koopt weer bij

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 1 maart 2017 10:15
    En dan doet Mediahuis gewoon het bod gestand voor de aandelen die wel zijn aangemeld. Blijft John zitten met 20%, met 80% bij Mediahuis. Daar heeft hij dus niks aan.

    Uitroken kan misschien niet, maar er zijn andere trucs. TMG kan zijn activiteiten verkopen aan Mediahuis, dan blijft John zitten met 20% in een bedrijf dat alleen nog een zak geld is. Dat kunstje heeft Invensys indertijd uitgehaald met Baan, toen ze ook niet genoeg aanmeldingen kregen voor een uitrookprocedure.
  2. Orca 1 maart 2017 10:24
    Het is heel simpel. Er dient een afweging gemaakt te worden tussen de belangen van aandeelhouders en overige stakeholders. Als John aannemelijk kan maken dat hij TMG beter kan leiden dan van Puijenbroek, en dat kan hij ongetwijfeld gezien de kmp wijze waarop de laatste dat decennia heeft gedaan, dan wint hij, wat Mediahuis en de rvc van TMG ook willen.
    Mochten er vuile spelletjes gespeeld gaan worden, dan stapt hij naar de Ondernemingskamer en stelt daarnaast de bestuurders persoonlijk aansprakelijk voor wanbeleid.
    Daarnaast zouden de grootaandeelhouders, die niet participeren in die beoogde nieuwe combinatie en dus alleen belang hebben in een zo hoog mogelijk bod, alsnog kunnen draaien.
    Dit is nog lang niet gespeeld
  3. Orca 1 maart 2017 10:37
    De enige partijen die belang hebben bij een overname door Mediahuis zijn Mediahuis zelf en van Puijenbroek. Alle andere aandeelhouders, op Talpa na, willen alleen zo veel mogelijk geld nu, omdat er geen eventueel opwaarts potentieël van de nieuwe combinatie meer inzit.
    De grote vraag is of John eigenlijk alleen de radio- en online content wil, of echt de hele toko. Zoals het er nu naar uitziet wil hij de hele tent.

    Wat meespeelt is dat, mocht hij alleen radio en online willen, dat inmiddels wel zou zijn uitonderhandeld achter de schermen. Dit hogere bod bewijst dat dat niet zo is. Dus is De Mol pissed, en al helemaal na dat gebbetje met PostNL.
    De Mol heeft de centen, hij heeft de motivatie, en hij heeft het bewezen track record. De tegenpartij heeft de schijn tegen met de eerste twee idioot lage biedingen, van Puijenbroek heeft bewezen niet over de skills te beschikken een mediahut anno 21ste eeuw te kunnen besturen, en Mediahuis kan dit spelletje alleen volhouden omdat de Belgische Staat ze voor honderden miljoenen steunt middels vage (en illegale) subsidies.
    Dan heb je nog het "wij houden van Oranje" sentiment ten faveure van John. Dat is niet te kwantificeren maar wel degelijk relevant.
    Als je erop zou kunnen wedden bij een bookie zette ik m'n centen op De Mol.
  4. forum rang 5 theo1 1 maart 2017 11:16
    Weet je orca, mij persoonlijk interesseert het geen biet hoe dit gaat aflopen. Ik lees die krant niet. Ik heb er geen aandelen in. Al gaat de hele tent failliet, ik zou er geen traan om laten. Maar ik weet intussen wel een beetje hoe het werkt op de beurs.

    Ik ga ervan uit dat Nico zijn cijfers kloppen. Dan heeft Mediahuis nu 18% en Puijenbroek 41%. Dat is samen 59%. Daar komen misschien nog wat toezeggingen bij. Als zij niet willen verkopen aan John, en dat willen ze niet, dan krijgt John nooit de meerderheid. Zo simpel is dat. En die meerderheid heb je nodig voor de zeggenschap. Zonder zeggenschap kan John niks, want de RvC en de RvB zijn marionetten van Puijenbroek. John kan het ze lastig maken, maar ik zie echt niet hoe John dit kan winnen.

    Ik heb verder geen mening over de capaciteiten van Puijenbroek. Het management van TMG heeft de laatste jaren niet bepaald indruk gemaakt. Maar wil John winnen zoals jij aangeeft via de Ondernemingskamer, dan betekent dat dat die Ondernemingskamer effectief de RvC én de RvB moet ontslaan én de meerderheidsaandeelhouders buitenspel moet zetten. Daar is in dit land nogal wat voor nodig, want in dit land moet het zittende belang het wel heel erg bont maken willen ze het niet winnen. Hebben de zittende bestuurders de tent leeggeroofd? Nee. Hebben ze de tent willens en wetens kapot gemaakt? Nee. Zijn het briljante managers geweest? Ook niet. Maar slecht management is niet strafbaar en minder dan het optimale management zijn al helemaal niet.

    Zou John die toko kunnen redden? Misschien wel. Maar die Belgen misschien ook wel. Het is niet aan te tonen dat de Belgen dat niet kunnen. Ze runnen de NRC immers ook heel behoorlijk. En de Belgen gaan de tent runnen als het allemaal doorgaat. Zo lang niet te bewijzen is dat de Belgen er een zooi van gaan maken (of alleen uit zijn op een potje asset strippen, wat ze duidelijk niet zijn), en niet te bewijzen is dat het huidige bestuur op het misdadige af incompetent is, zie ik John geen kans maken bij de Ondernemingskamer. Dat John het misschien beter zou kunnen doet verder niet ter zake. Alleen al omdat dat niet te bewijzen is.

    Dus John kan het ze lastig maken. Hij kan blijven dwarsliggen en nog wat kleine aandeelhouders uitkopen. Hij kan de zaak traineren via de Ondernemingskamer. Maar ik geef hem geen serieuze kans om te winnen. Uiteindelijk hebben de Belgen met de Puijenbroeks de meerderheid én de commissarissen in hun zak. Als ze allemaal volwassenen zijn, komen ze uiteindelijk tot een compromis waarbij de Belgen John uitkopen en John misschien wat activiteiten kan meenemen. De radiozenders bijvoorbeeld. De Belgen zijn krantenmensen, geen radio-experts. Kan ook John claimen dat hij zijn doel heeft bereikt.

    Als het kleuters zijn, dan gebruiken de Belgen een truc om John met een lege huls te laten zitten. Voor zover ik het kan zien, kan John alleen hopen op een goede deal om hier uit te komen.
  5. Orca 1 maart 2017 12:12
    Theo, klopt allemaal, alleen blijkt uit dat verhoogde bod dat Mediahuis / VP die radio en internet componenten niet aan John willen verkopen. Als dat wel zo was was er mi geen hoger bod gekomen.
    En nog iets. Mediahuis wil TMG volledig uit de schijnwerpers hebben, wat niet lukt als John & Friends 20-30-40% van de aandelen houden. De beursnotering blijft dan bestaan, met alle openheid die daarmee samenhangt. Mediahuis kan de resultaten dan wel consolideren, maar al hun financiële gegoochel blijft zichtbaar. Ik ben er 100% van overtuigd dat ze dat niet willen. Leer mij Belgen kennen, ik woon nb in dat land.

    John gaat dit outright winnen op het hogere bod óf hij krijgt volledig zijn zin in de onderhandelingen. Hoe dan ook wint hij.
  6. forum rang 5 theo1 1 maart 2017 13:37
    We gaan het zien.

    Nogmaals: als de Belgen en John verstandig zijn, dan verzinnen ze een compromis. Het verstandigst zou m.i. zijn om de radio aan John te verkopen, want daarin heeft John al een minderheidsbelang. Als John de radio krijgt, blijft hij niet met twee nutteloze minderheden zitten. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat al dit gedoe puur onderhandelingstactiek is om de beste deal te krijgen wat betreft de uiteindelijke afrekening.

    Als ze niet verstandig zijn, hebben m.i. de Belgen de troeven in handen. TMG blijft misschien beursgenoteerd, maar aangezien Puijenbroek de RvC controleert, kunnen ze de Baan-truc gebruiken. Het beursgenoteerde TMG verkoopt zijn activiteiten aan de Belgen en John blijft zitten met een minderheid in een zak geld zonder activiteiten. De activiteiten verdwijnen uit beeld, precies zoals de Belgen dat graag zien. Het beursgenoteerde TMG rapporteert braaf ieder jaar dat er niks is gebeurd en dat ze wat kosten hebben gemaakt om de beursnotering in stand te houden. Het is een gore truc die beschaafde mensen liever zullen vermijden, maar als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Ik woon niet in België, maar volgens mij zijn Belgen niet speciaal vies van gore trucs.

    Dus als je met "John wint" bedoelt: John loopt weg met de radio en evt nog wat websites en contanten in ruil voor zijn belang in TMG, dan ben ik het daar mee eens. Als je met "John wint" bedoelt dat John de hele TMG overneemt, dan geloof ik dat niet, om de eerder genoemde redenen.
  7. [verwijderd] 1 maart 2017 14:36
    Klinkt mij in de oren als een heleboel speculatie... De achter de schermen spelletjes zijn altijd vele malen groter dan dat ze ogenschijnlijk zijn, dus is het puur een kwestie van afwachten.

    Het vieze spel begon overigens al toen er een overnamebod kwam van een minderheidsaandeelhouder... Waar het eindigt is niets meer dan koffiedik kijken.

    De hoed die ook ineens nog uit het konijn getoverd kan worden is een blokkade van de staat... persvrijheid lijkt me minimaal iets waar de politiek zich mee dient te bemoeien, zeker als de overgrotre meerderheid van het ons voorgeschotelde "nieuws" straks door de Belgen bepaald wordt :)
  8. [verwijderd] 5 maart 2017 20:19
    quote:

    rekeozsejtleraped schreef op 1 maart 2017 16:59:

    Beneden de rivieren is men net zoals voorbij Deventer;..... Men geeft de voorkeur aan het eigen soort. John kan het mijns inziens wel vergeten dat hij (volledig) eigenaar wordt van TMG.


    Als het hem echt wat waard is, zal er knock-out bod van 9 euro of meer moeten komen. Anders gaan pijenbroekjes met hun eigen soort verder.....
  9. [verwijderd] 6 maart 2017 06:04
    quote:

    Bowski schreef op 6 maart 2017 00:15:

    FD:
    De Mol verhoogt bod op TMG tot €6,50 per aandeel

    Voldoet hiermee aan de eis van een 'concurrerend' bod; juridische stappen tegen raad van commissarissen worden niet uitgesloten.



    Jammer dat ik GEEN positie in TMG hebt, maar dit gaat verdomd interessant worden. Het is de Mol kennelijk veel aangelegen om TMG-groep binnen de Nederlandse grenzen te houden.
  10. Bonost 6 maart 2017 09:46
    Ik denk niet zozeer dat John de Mol het binnen de Nederlandse grenzen wil houden, maar wel dat hij het gehele pakket als entertainment business wil hebben. Dat past in het plaatje van Talpa, die m.i. nog steeds een mediagigant wil worden en zijn inkomsten uit reclame wil genereren. Vergeet niet dat we in een dip zitten in reclameland, maar dat dit gaat aantrekken zodra de economie gaat aantrekken.
  11. Brulboei 6 maart 2017 11:10
    De Mol heeft in de juriidische strijd nog een argument in handen: ongeoorloofde stattssteun aan Mediahuis door de Belgische regering. Als hij dit hard kan maken moet Mediahuis kleur bekennen en kan er tot aan het Europese Hof doorgeprocedeerd worden. Of de vechtende partijen hiermee gediend zijn is natuurlijk punt 2. Ik ben benieuwd hoe de AvA TMG van 19 April gaat verlopen => we hebben ook nog niets over de opstelling van het AK (Telegraaf is Gecertificeerd) gehoord.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links