Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fugro uit gevarenzone

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 februari 2017 11:15
    De cijfers lijken op alle fronten beter dan verwacht en dan wat bij Q3 aangegeven werd.

    Ik zie wel een boekhoudkundig trucje. Een eenmalige bate bij Seabed van 11 mln wordt niet als exceptional item aangemerkt, waardoor de totale EBITmarge net positief is.

    Als die EBITmarge nu dus al negatief is en de omzet daalt komend jaar met zo'n 10% (wat ongeveer verwacht wordt), dan moet er toch nog veel meer gesneden worden?
    Alles lijkt erop dat Fugro alweer langzaam naar de toekomst en groei kijkt.
    Capex gaat omhoog, Er is een boot gekocht, in de Synergy gaat meer geinvesteerd worden en deel Subsea wordt toch behouden.

    Lijkt mij toch wel een risico

    Groet,
    Bolo

    ps. zijn databoeren CGG, PGS en TGS nog wel concurrenten van Fugro?
  2. [verwijderd] 24 februari 2017 11:18
    Ik ben eigenlijk helemaal niet zo positief over Fugro. Fundamenteel zie ik geen solide verdienmodel, en technisch ziet het er ook beroerd uit.

    In de weekgrafiek is een grote driehoek gevormd. Een driehoek is een voortzettingspatroon, en in het plaatje is duidelijk te zien welke kant dat op gaat.

    Een structureel weekslot boven de € 19,00 zou het beeld verbeteren.

    n.b. geen positie in Fugro
  3. relpinda 25 februari 2017 12:22
    Beste Nico,
    Thnks voor deze bijdrage.

    Beleggen is ook vooruit kijken en een gezonde durf hebben. Afhankelijk van ieders porto is het dus helemaal niet onverstandig om een stukje fugro op te nemen dan wel te bezitten.

    Ik zelf ben optimistisch vwb betreft de toekomst van een hogere koers vh aandeel Fugro.

    Ik ben long al heel wat jaren en heb deze ellende dus allemaal meegemaakt, ik schrijf opties op het aandeel en heb op lage niveau's bijgekocht.

    Fugro is zo n aandeel waar laatst iex een stukje overschreef 'houden van een aandeel'!

    Prachtig die schepen op die woelige baren en stoere mannen die daar werken, de ingenieurs, etc.
    Ja ook een beetje trots op zo een Hollands bedrijf. Is heel goed voor Nederland. Okay een stukje van je porto wat geld gekost heeft. Als andere delen vd porto dat maar weer ruimschoots goed maken asml bv.

    LZA
  4. forum rang 5 The Third Way... 26 februari 2017 17:35
    Euhhhh, niemand gezien dat de bejubelde nieuwe CFO wel erg creatief is in zijn presentatie?

    Allemaal wel technisch geoorloofd maarrrr:

    - debt/ebitda blijft gelijk bij schulddaling met 184 mln. Echter... dankzij sale&leaseback en CGG loan constructie ad 111 mln mln (die gebruikt is om wel meetellende schulden af te lossen). Daarnaast is er het uit de ebitda halen van "exceptional costs" en een KT schuldafbouw ad 84 mln dankzij verslechterde omzet. Ook gezien hoe er in deze context omgegaan is met de converteerbare lening van 190 mln?

    - de net zwarte ebit van 9 mln is dankzij niet meetellen van "exceptional items" ad... 227 mln. Trouwens, die 9 mln is niets vergeleken met de interestlast van 65 mln, wat mede verklaard waarom de totale schuld steeg, jazeker...;

    - de positieve CF van 186 mln is dankzij het meerekenen van dezelfde converteerbare lening (jazeker), 70 mln lagere capex, en nog eens een positieve contributie van een niet nader gedefinieerde investering van 13 mln (desinvestering waarschijnlijk). Verder is er 102 mln CF "gegenereerd" dankzij verminderde operationele activiteit. N.B.: de bijdrage van verbeterd WC beheer is daarin met berekend...18 mln (1% van WC) maar een miniscuul onderdeel. Om bovenaan die slide de titel "strong improvement in WC management" te plaatsen is dan net over het randje, of noemen we dit een alternative fact... Gezien de fors verslechterende positie het kwartaal eerder en de opmerking dat het vooral dankzij goede collectie eindejaar is, geef ik u op een blaadje dat ceteris paribus het vandaag al weer fors is verslechterd ("pressure on payment terms"). Maar de nog steeds fors afzwakkende omzet zal de CFO de kans bieden om dit bij de KW 1 presentatie weer in te pakken.

    In de hele presentatie wordt het netto-verlies ad 309 mln niet genoemd, knap ontweken. In het licht van dat netto-verlies en het creatief presenteren (we blijven beleefd) is het wel een overtreffende trap om (op p. 3) te stellen dat de financiele balans... verbeterd is.
    De presentatie is immers voor investeerders, niet de banken. De zwaar verslechterende buffers zullen Fugro in de weg zitten wanneer er weer gegroeid kan worden.

    Kortom, what you see is not what you get...

    P.S.: niemand opgevallen dat de CFO met al zijn gegoochel ook zichzelf om de tuin heeft geleid? Kijk mee: op slide 35 is de WC delta 89 mln, op de volgende slide 102 mln...

    Ook mooi is hoe op slide 26 het positieve FX effect niet exceptioneel is maar in de EBIT zit, terwijl op slide 33 de FX 'variances' onder de streep zitten...
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links