Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wordt België een tweede Griekenland?

1.448 Posts
Pagina: «« 1 ... 61 62 63 64 65 ... 73 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kaiser 7 februari 2017 14:06
    Blokker wil 69 winkels in België dicht: 302 banen op de tocht

    7/02/17 - 10u43 Bron: Belga

    Economie De directie van huishoudketen Blokker heeft vandaag de intentie bekendgemaakt om 69 van de 190 winkels in België te sluiten. Daardoor staan 302 van de ruim 900 banen op het spel. Dat meldt Blokker in een persberich

    Volgens de directie is de omzet de voorbije vijf jaar met 20 procent gedaald. In 2015 was er een operationeel verlies van 15 miljoen euro, dat in 2016 nog zou zijn opgelopen. Om de rendabiliteit te herstellen, wordt een reeks maatregelen genomen, zoals een "optimalisatie van het beheer van de verkooppunten".

    "Ik ben er mij heel goed van bewust dat deze aankondiging voor ons allen erg moeilijk is. Er worden nieuwe kansen gecreëerd maar ook nieuwe beperkingen opgelegd. Wij willen Blokker nv de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zodanig de toekomst van ons bedrijf in België veilig te stellen", stelt Bernd Bosch, CEO van Blokker België.

    Blokker is sinds 1977 aanwezig in België. Het maakt deel uit van de Nederlandse Blokker Holding B.V.
    Waar en hoeveel?

    In Vlaanderen gaan meer concreet 37 Blokker-winkels dicht, zo is vernomen uit vakbondsbron. Het gaat onder meer om vestigingen in Aarschot, Deinze, Diksmuide, Eeklo, Gent en Hasselt (2). Dat zijn de winkels die volgens de directie de slechtste resultaten kunnen voorleggen.

    In Brussel en de rand worden 7 Blokker-winkels gesloten. In Wallonië 25.
    "Sociaal bloedbad"

    Pascal Strube van de socialistische vakbond heeft het over "een echt sociaal bloedbad". "Een derde van het personeel ontslaan, waar gaat het naartoe met de handel in België?", klinkt het wanhopig. "Sommige personeelsleden werkten al 25 of 30 jaar bij Blokker." Zijn collega van de christelijke vakbond, Marc Jacobs, bevestigt dat er heel wat personeelsleden van Blokker vele jaren anciënniteit hebben. "De keten hanteerde immers al enkele jaren een aanwervingsstop."
    Procedure-Renault, geloofwaardig toekomstplan

    De vakbonden gaan proberen om via de procedure-Renault zoveel mogelijk banen te redden, aldus Strube. Op 14 februari is een eerste informatievergadering gepland met de directie. "We willen er onder meer een lijst krijgen van het personeelsbestand. Op basis daarvan kan dan gekeken worden of er opportuniteiten zijn inzake SWT (brugpensioen, red.)", verklaarde Jacobs. "De directie heeft ons alvast verzekerd dat ze haar medewerking gaat verlenen om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken." Een deadline kregen de bonden niet opgelegd.

    Daarnaast willen de bonden een geloofwaardig toekomstplan voor de keten. De vakbondsman wijst erop dat de directie al langer wist dat het niet goed ging met Blokker. "Waarom heeft men niet geïnvesteerd?" In de 121 Blokker-winkels die open blijven wordt het masterplan verder uitgerold. Volgens Jacobs betekent dat een ruimere en luchtigere inrichting en een duidelijker assortiment. "In het verleden had Blokker de reputatie dat men er zowat alles kon vinden. Men wil nu opnieuw aansluiten bij de traditie en zich profileren als dé huishoudspecialist."
    Werk neerleggen?

    Het personeel van de getroffen winkels wordt nu ingelicht door de directie. De bonden lanceerden geen oproep om het werk neer te leggen, maar houden wel de vinger aan de pols. "Als het personeel door de schok van de aankondiging niet kan werken, dan heeft het onze steun", aldus Strube.
  2. morgen1 10 februari 2017 11:40
    Het grootste probleem zijn leningen die ­hoger oplopen dan 80 procent van de aankoopprijs. Maar ook de verhouding met het inkomen moet redelijk blijven. Onlangs nog liet een bank weten dat 43 procent van de jongeren volgens haar een lening heeft hoger dan een derde van zijn inkomen.
  3. Kaiser 24 februari 2017 15:19
    Tekort sociale zekerheid drie keer groter dan gedacht

    24/02/17 Bron: Belga

    UPDATE Het tekort in de sociale zekerheid groeit dit jaar tot 794 miljoen, blijkt uit een nieuw rapport waarover De Tijd vandaag bericht. Eind vorig jaar werd nog verwacht dat het tekort in de sociale zekerheid dit jaar 261 miljoen euro zou bedragen.


    De oorzaak moet vooral gezocht worden bij tegenvallende inkomsten uit btw en de roerende voorheffing. De roerende voorheffing zal volgens nieuwe ramingen 281 miljoen euro minder opbrengen en de inkomsten uit btw zullen zo'n 40 miljoen euro lager zijn. Daardoor krijgt de sociale zekerheid dit jaar 321 miljoen euro minder binnen.

    Maar ook de uitgaven van de sociale zekerheid worden hoger ingeschat. Door de hogere inflatie zal de spilindex dit jaar drie maanden eerder worden overschreden. Daardoor zullen de lonen van de ambtenaren en de uitkeringen vroeger dan verwacht stijgen.

    De tegenvallende cijfers van de sociale zekerheid zijn op het eerste gezicht slecht nieuws voor de regering-Michel, die in de tweede helft van volgende maand een begrotingscontrole plant. Maar er zijn nog andere elementen die een rol spelen bij het bepalen van de budgettaire inspanning.

    Sp.a reageert streng

    Niettemin reageert oppositiepartij sp.a streng. De oorzaak van de tegenvallende ontvangsten ligt volgens Kamerlid Monica De Coninck "bij een regering die systematisch en doelbewust de sociale zekerheid wil droogleggen". Ze verwijst daarbij ook naar het wetsontwerp rond de hervorming van de financiering van de sociale zekerheid, waar de socialisten gisteren al op inhakten. Volgens hen ondermijnt dat wetsontwerp het systeem van de sociale zekerheid, door de evenwichtsdotatie die de tekorten bijpast aan een reeks voorwaarden te koppelen.

    De Coninck vreest "dat het de strategie van N-VA is die zich doorzet in de regering en in het parlement". "Meer zelfs, dit betonneren in een wet is de expliciete instructie van de N-VA-partijvoorzitter. Al twee jaar op een rij roept Bart De Wever in zijn nieuwjaarsboodschap op om verder te besparen in de sociale zekerheid. 'Omdat er geen andere keuze is.' Tegelijk herhaalt hij stelselmatig de daling van het overheidsbeslag als één van de successen van deze regering", brengt ze in herinnering. "Met andere woorden: de ontvangsten mogen niet sterker toenemen."
  4. Kaiser 21 april 2017 15:33
    195 jobs bedreigd bij Vinçotte

    21/04/17 - 11u14 Bron: Belga

    UPDATE Bij het inspectie- en certificatiebedrijf Vinçotte zijn 195 banen bedreigd door een herstructureringsplan. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad.

    Het bedrijf zegt marktaandeel in ons land te verliezen en te worden geconfronteerd met veranderende klantenbehoeften. Daarom werd een transformatieplan opgesteld. Vinçotte wil digitaliseren en moderniseren. "Dit plan heeft mogelijk een sociale impact waarbij 195 medewerkers van Vinçotte België hun job zouden kunnen verliezen", klinkt het.

    Volgens CEO Marco Croon heeft het bedrijf te lang stilgestaan en is de koerswijziging naar een meer moderne en efficiënte onderneming dringend nodig om de "toekomst van ons bedrijf te kunnen verzekeren en onze rol als leider te kunnen blijven opnemen". Zo wil het bedrijf zich focussen op marktsectoren waar het leidend kan zijn in de Benelux. Activiteiten die daar niet in passen worden in de etalage gezet en desnoods stopgezet als geen koper wordt gevonden.

    Het 140-jaar oude bedrijf, met hoofdkantoor in Vilvoorde, telt meer dan 2.500 medewerkers verspreid over 17 internationale filialen, zo blijkt uit de bedrijfssite.

    Vakbonden eisen intrekking ontslagen en kondigen acties aan

    Bij de vakbonden van Vinçotte wordt woedend gereageerd op de aankondiging van de herstructurering waarbij er 195 van de circa 1.600 jobs sneuvelen. Als de directie niet ingaat op de eis tot intrekking van deze ontslagronde volgen er zeker acties. "Het is niet uitgesloten dat een aantal werknemers al snel spontaan het werk zal neerleggen. Met het ACV is al afgesproken vanaf begin mei grote acties te voeren", aldus vakbondssecretaris Jan Meeuwen (BBTK).

    De directie verwijst als argument naar het dalend marktaandeel, maar daar hebben zij volgens Meeuwen zelf schuld aan. Hij verwijst hierbij naar de vorig jaar doorgevoerde reorganisatie 'Vinçotte 3.0'. "Hierbij werd de regionale structuur van het bedrijf omgevormd tot business units. Het gevolg is dat een aantal inspecteurs sindsdien overstelpt wordt met inspectieopdrachten, terwijl anderen met hun vingers zitten te draaien en er in totaliteit met hetzelfde personeel veel minder opdrachten kunnen uitgevoerd worden", aldus Meeuwen. Tegen deze hervorming werd op 17 februari al een dag tevergeefs gestaakt in het bedrijf en betoogd aan de hoofdzetel in Vilvoorde.

    Dat het al een tijd sociaal onrustig is in het bedrijf heeft ook te maken met de beslissing van de directie vorig jaar om het aantal mandaten in de syndicale delegatie eenzijdig te verminderen van 18 naar 8. Omdat de vakbonden zich hiertegen verzetten is er bij Vinçotte nog steeds geen syndicale delegatie aangesteld. Overleg hierover haalde de afgelopen maanden niets uit. "Het behoorde duidelijk tot hun plan om eerst de vakbonden te kortwieken en het sociaal overleg op te blazen om vervolgens deze slachtpartij te kunnen aanrichten. Reeds na de sluiting van het labo vorig jaar hadden we het vermoeden dat ze verder zouden herstructureren, maar iets van deze omvang hadden we niet verwacht", aldus Meeuwen.
  5. Kaiser 10 mei 2017 16:11
    'Renteswaps kosten schatkist 2,3 miljard'

    De Belgische schatkist dreigt 2,3 miljard euro te verliezen op swapcontracten waarmee ze zich wilde indekken tegen een rentestijging.

    Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

    In 2014 besliste het Agentschap van de Schuld om via swaps (financiële contracten) de rente vast te klikken voor een deel van de staatsschuld die het in 2015 en 2016 moest financieren. Zo wilde ze zich indekken tegen een rentestijging die de uitgifte van nieuwe schulden duurder zou maken. In dat geval zou de tegenpartij van het swapcontract de schatkist compenseren voor de extra rente die ze zou moeten betalen.
    1,02 miljard verlies in 2015

    Omdat de rente sindsdien verder is gedaald moet de schatkist het extra rentevoordeel van de lagere rente echter doorstorten aan de tegenpartij. Het verlies voor 2015 is definitief en bedraagt 1,02 miljard euro, bevestigt Jean Deboutte, de directeur van het Agentschap van de Schuld. Voor 2016 wordt een bijkomend verlies van 1,3 miljard euro verwacht, maar dat kan nog mee evolueren met de marktrente.

    Deboutte benadrukt wel dat de schatkist nog altijd heeft geprofiteerd van de rentedaling, omdat slechts een derde van de 65 miljard euro die ze dit en vorig jaar op lange termijn moest ontlenen, was ingedekt door de swaps.

    (Belga/RR)
  6. [verwijderd] 23 juni 2017 16:00
    Belgisch ondernemersvertrouwen daalt opnieuw

    23 juni 2017 15:56


    Het Belgisch ondernemersvertrouwen is voor de tweede maand op rij gedaald. Zowel de industrie als dienstensector gaat achteruit, enkel de bouwsector gaat tegen de stroom in. Wall Street duikt in navolging van de Europese beurzen in het rood.
    www.tijd.be/markten-live/live-blog/Be...
  7. Kaiser 3 juli 2017 17:37
    Faillissementsgolf overspoelt Brussel

    03 juli 2017 17:04

    België kende in de eerste helft van 2017 meer faillissementen dan vorig jaar. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan een piek in het Brussels Gewest, blijkt uit cijfers van studiebureau Graydon.

    www.tijd.be/ondernemen/algemeen/Faill...

    Het aantal faillissementen in België is in de eerste helft van dit jaar met bijna 9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Brussel werden zelfs 40 procent meer faillissementen uitgesproken, zo meldt het handelsinformatiekantoor Graydon. Het jobverlies ten gevolge van faillissementen is wel gedaald.

    Van januari tot en met juni werden in totaal 5.731 faillissementen uitgesproken, 470 meer (+8,9 procent) dan in de eerste helft van 2016. Vooral de forse toename in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest springt in het oog. Er gingen het voorbije halfjaar 1.326 ondernemingen failliet, het op een na hoogste cijfer ooit en 39,7 procent meer dan in de eerste helft van 2016.

    De stijging in Brussel is volgens Graydon "niet zozeer een gevolg van een verslechterende economische situatie of tijdelijke problemen, maar van een veranderd beleid op rechtbankniveau". Maar de persrechter van de Nederlandstalige Brusselse rechtbank van koophandel ontkende eerder al dat er sprake zou zijn van een ander beleid.

    Het aantal faillissementen steeg ook in Vlaanderen en Wallonië, maar in beperktere mate. In Vlaanderen werden 2.882 bedrijven failliet verklaard (+0,7 procent), in Wallonië 1.486 (+4,9 procent).

    Horeca slaat alle records
    Op sectoraal niveau slaat de horeca alle records, met 1.160 faillissementen in het eerste semester (+10 procent). Zowel in Brussel als Wallonië lag het aantal horecafaillissementen meer dan een vijfde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aandeel "eetgelegenheden met beperkte bediening" stijgt sterk in de cijfers.

    Ook in sectoren als bouw, kleinhandel, zakelijke dienstverlening, transport en garagehouders werden meer faillissementen uitgesproken.

    Het aantal jobs dat door de faillissementen op de tocht kwam te staan, daalde wel. In het eerste semester ging het om 10.976 banen, 2,5 procent minder dan een jaar eerder.

    De grootste faillisementen van het voorbije halfjaar werden uitgesproken in juni. De maand begon met het faillissement van IdemPapers uit Virginal (Itter, Waals-Brabant), waar 396 mensen werkten. Halverwege de maand volgde de faling van MLTS uit Charleroi (190 banen).
  8. forum rang 10 voda 19 juli 2017 16:36
    'België overweegt taks op effectenrekening'

    Gepubliceerd op 19 jul 2017 om 08:29 | Views: 1.871

    BRUSSEL (AFN) - De Belgische regering overweegt een jaarlijkse belasting op de effectenrekening als alternatief voor een meerwaardebelasting. Dat melden de kranten De Standaard en het Laatste Nieuws.

    Volgens de kranten ligt een plan op tafel om een taks te heffen op de effectenrekening, de rekening die beleggers gebruiken om beleggingen te beheren. Daar zou elk jaar een kleine belasting op komen. Zo'n jaarlijkse taks bestaat nu al in België op spaarboekjes en beleggingsfondsen.
  9. Kaiser 19 juli 2017 16:45
    Werklozen verdwijnen uit de stats, de goednieuwsshow van de regering is één en al bedrog.... komen allemaal in de bijstand terecht

    Nog nooit zoveel mensen met leefloon als vandaag
    Bron: Belga

    Het aantal mensen dat een beroep doet op een leefloon van het OCMW, is tijdens de eerste twee maanden van dit jaar met negen procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de POD Maatschappelijke Integratie.

    Het gemiddelde aantal leefloners in de eerste twee maanden van 2017 lag op exact 139.412. Vorig jaar werden in diezelfde periode 128.006 leefloners geteld.

    Uit de cijfers van de POD Integratie blijkt dat de stijging van aantal het vluchtelingen dat in aanmerking komt voor een leefloon, goed is voor zowat de helft van die toename. In totaal waren er in januari en februari gemiddeld 22.325 vluchtelingen die een beroep doen op het leefloon. De vluchtelingen maken daarmee 16 procent uit van het aantal leefloners, zo klinkt het.

    De POD benadrukt dat er daarnaast nog een structurele toename van het aantal leefloners plaatsvindt. Het gaat dan om een stijging die zich vooral voordoet bij ouderen, laaggeschoolden en alleenstaande ouders. Ook andere factoren - bijvoorbeeld de hervorming van de werkloosheidsreglementering en het stijgend aantal studenten met een leefloon - dragen nog bij tot de totale toename van het aantal leefloners.

    "We merken dat de gevolgen van de financieel-economische crisis nog lang blijven nazinderen. Daarbovenop hebben de OCMW's eerst de impact van de hervorming van de werkloosheidsreglementering en daarna ook de asielcrisis verwerkt", zegt Julien Van Geertsom van de POD.
  10. forum rang 7 ffff 26 juli 2017 12:56
    Kaiser,

    Je gaat overstuur raken!

    Wat een ontwikkelingen in België met het nieuwe regeringsakkoord.

    Vennootschapsbelasting naar beneden, maar wel een begin van een vermogensblasting. En wat gruwelijk ingewikkeld allemaal weer.
    Lees de bijna 200 reacties vanaf 10.30 hr in De Tijd.

    Genieten, genieten, vanuit een veilig Luxemburg....

    Het Belgische Journaal om 13.00 hr. zal volgens mijn inschatting minimaal driekwartier duren....

    Peter
  11. forum rang 7 ffff 26 juli 2017 18:29
    Kaiser is vast op vakantie.....
    Hij heeft anders wel heel wat gemist vandaag.

    Wat een discussies, wat een bespiegelingen....
    Bel 20 PLUS 1,31 procent , dus die verlaging van de vennootschapsbelasting wordt erg positief onthaald.

    Voor geïnteresseerde zie de stroom van Belgische publicaties. Die journalisten daar maken overuren...
  12. forum rang 7 ffff 26 juli 2017 19:12
    In Frankrijk ook getuige de 1,29 procent stijging......

    Wel leuk Ben, dat NIEMAND jou corrigeert.... Ook een menselijke vergissing zoals ik bij die Google-afkorting? Of wilde je mijn posting weer eens belachelijk maken?

    D'r lopen toch heel wat domme schapen achter jou aan. Al of niet getrouwd, als of niet weduwnaar of weduwe......

    Peter
1.448 Posts
Pagina: «« 1 ... 61 62 63 64 65 ... 73 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0629 -0,13%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.394,19 +0,62%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links