Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden eeuw voor gas?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. PingPong 23 februari 2017 14:39
    Aardgas of LNG kan alleen opgestookt worden.
    Het moet dus concurreren met stookolie en steenkool, allebei goedkope brandstoffen.

    Overigens is die grafiek al weer een paar maanden oud. De aardgasprijs in de VS (Henry Hub) is momenteel 2,6 $/MMBTU.

    Aardgas is natuurlijk veel beter voor het milieu/klimaat, maar daar heeft men in het grootste deel van de wereld maling aan, ongeacht wat die landen in klimaatakkoord van Parijs beloofd hebben.

    De prijs van aardgas of LNG kan dus nooit hoog worden, zelfs niet al zou er een soort OPEC voor aardgas zijn.

    Wie dat nog steeds niet door heeft is een dromer. En inderdaad, bij Shell zitten ook heel wat dromers.
  2. barondehuile 23 februari 2017 15:29
    Sommige redenaties (PingPong) zijn niet te volgen. Wat ik hier in Azie zie is dat in de laatste 12 maanden er heel veel truck vervoer is gekomen met aardgas tanks op de trucks. Bovendien zie ik gelijktijdig veel highway tankstations die aardgas verkopen. Allemaal een stuk progressiever dan in het roestige Europa, waar de wereld lijkt stil te staan. Verder zie je naast meer kolen centrales toch ook meer energie zuinige gasturbine centrales. Bovendien is aardgas de beste bron voor waterstof en de toepassing van fuelcells lijkt langzaam maar zeker de batterij te gaan vervangen, ondanks alle pogingen van Tesla om ons anders te doen geloven. Bovendien begint het besef te groeien dat 300-400 ppm vol CO2 in de atmosfeer nauwelijks de warmte kan tegenhouden (UV/IR absorbtie) die de aarde uitstraalt en dat het met name de grotere hoeveelheid zonne-energie is die schuldig is aan het opwarmen van de aarde en het effect van verbranden van fossils hierbij ondergeschikt is (maar ook bijdraagt natuurlijk). Daarnaast ontvangt de zonnepanelen lobby steeds meer weerstand, vanwege het besef dat zonnepanelen meer dan normaal energie als warmte absorberen, en hoewel dit wat elektriciteit levert, levert dit ook aanzienlijk meer warmte aan de aarde. Er is dus wel degelijk een omslag gaande ten gunste van "hydrogen rich fossils gases". Ik wil niet beweren dat op basis van extrapolatie van de afgelopen jaren door Jilles de verkeerde conclusies worden getrokken ten aanzien van de LNG prijs. Integendeel, doch afhankelijk van hoe diep de bovengeschetste omslag zich ontwikkeld, extrapolatie wel een verkeerd beeld kan geven. Zijnde gepensioneerd, doch nog steeds adviserend in de "fossiele energie wereld", ben ik ook nog niet zo zeker dat er geen mooie tijden voor aardgas/LNG aankomen. De tijd zal het leren, maar sommige van mijn analyses wijzen in een vervanging van een groot deel van olie voor gas. Wel zie ik meer raffinaderij conversie naar kero, omdat diesel en gasoline lijken te moeten inboeten en er vooralsnog geen alternatief is om vliegtuigen in de lucht te houden.
  3. [verwijderd] 24 februari 2017 12:40
    quote:

    info_124 schreef op 23 februari 2017 12:48:

    De grootste milieu-misdaad ooit: een eindige delfstof, waarmee een punt-temperatuur van 1700 C gehaald kan worden, opstoken om huizen op 21 C of water op 100C te brengen. Net zoiets als wanneer Mr Holbewoner steentjes in zijn haardvuur had gebruikt, die wij nu ruwe diamant noemen.
    Een AB erbij.
    Van gas kan en moet je eerst stroom maken.
    Met stroom kan je efficient van lauwe warmte lekkere warmte maken voor je CV.

    Trouwens je kan stroom ook rechtstreeks in warmte omzetten: kost niks extra.
    En: alle stroom (voor je koelkast, TV, verlichting,etc.) wordt uiteindelijk in warmte omgezet.

    De HRE-ketel moet er nu snel komen: greenturbine.wordpress.com/tag/hre-ke...
  4. Jilles van den Beukel 24 februari 2017 13:00
    Een algemene reactie van de schrijver van de column:

    Verschillende lezers wijzen er op dat de vraag naar gas wereldwijd toeneemt. En dat is zeker het geval. Schepen gaan vaker op gas varen en hopelijk voor het milieu gaat dat nu echt doorzetten op grote schaal. En er rijden steeds meer autos en vrachtautos op gas (al komt het wereldwijd van een laag beginpunt - vervoer op gas heeft nog een lange weg te gaan).

    En verder hoor ik: maar de majors zijn toch heel goed in het nemen van dit soort investeringsbeslissingen en doen dat toch niet als hier geen brood in zou zitten? En ook dat is zeker zo: de majors doen hun uiterste best om de vraag, en allerlei mogelijke risicos, zo goed mogelijk in te schatten.

    Ik zou er op willen wijzen dat voor de LNG projecten die nu worden opgeleverd de investeringsbeslissing (FID) rond 2010 genomen is (een voorbeeld, Gorgon, FID in 2009, first gas in 2016). Op dat moment was de inschatting van de vraag naar gas in bv 2017 hoger dan wat die nu geworden is. In simpele woorden: er is gebouwd voor een zeer snel stijgende vraag en wat het uiteindelijk geworden is is een redelijk snel stijgende vraag.

    Ook voor de majors, met al hun kennis en processen voor het nemen van dit soort beslissingen, is het moeilijk om 7 jaar vooruit te kijken. En daarnaast: zij nemen veelal, op basis van dezelfde kennis en processen, dezelfde beslissingen. Rond 2010 werden er een aantal LNG projecten opgezet in Australië voor de Aziatische markt, rond 2013 was de arbeidsmarkt daar volstrekt overspannen (een lasser zat daar toen ruim boven de Balkenende norm) en nu worden die projecten opgeleverd.

    Voor wie meer wil lezen over LNG vraag en aanbod (de link is voor het overzicht: de pdf download geeft het hele rapport):
    www.bcgperspectives.com/content/artic...

    Een van de weinige rapporten op dit gebied die openbaar zijn. Er wordt gewerkt met verschillende scenarios voor vraag en aanbod de komende jaren. Alleen de combinatie van een hoge vraag scenario en laag aanbod scenario geeft een vraag en aanbod in 2020 die in evenwicht zijn. Alle andere combinaties geven een overaanbod.

    Op dit moment spelen de majors quitte of maken zij een relatief geringe winst met hun upstream olie en met hun gas/LNG divisies. Daarbij is er in 2016 een opwaardse trend in de resultaten voor upstream olie en een neerwaardse (of minder opwaardse) trend voor gas/LNG. Mijn verwachting is dat dat de komende jaren zal doorzetten.
  5. [verwijderd] 24 februari 2017 17:21
    quote:

    info_124 schreef op 23 februari 2017 12:48:

    De grootste milieu-misdaad ooit: een eindige delfstof, waarmee een punt-temperatuur van 1700 C gehaald kan worden, opstoken om huizen op 21 C of water op 100C te brengen. Net zoiets als wanneer Mr Holbewoner steentjes in zijn haardvuur had gebruikt, die wij nu ruwe diamant noemen.
    Methaan, ethaan, butaan, propaan en 'natuurlijk gas' halen allemaal 1950 graden met lucht.

    Met waterstof haal je echter 2200C of zelfs 3200C (+ pure zuurstof), dus wat is je punt?
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links