Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurocrisis: alweer?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. gyronando 15 februari 2017 19:26
    @ Sjaak 100

    Zalmpie en kokkie hebben ons zon nu 17 jaar terug de euro in de maag gesplitst.Die 2 grapjassen zonder moraal wisten echt maar dan ook echt waar niet waar we aan begonnen.Omdat we een doorvoerland zijn redden we het altijd zonder de euro.Met al onze baantjes zoekers in brussel is de euro over 10 jaar nog steeds crisis gevoelig,ik erger me dood aan alle nederlanders die alles wat ons voorgekookt wordt maar normaal vinden.
  2. taurus86 16 februari 2017 08:13
    De baas van Randstad verklaarde deze week, dat NL nog 90.000 goed opgeleide werknemers uit het buitenland (de zuidelijke landen) zou moeten aantrekken. 'Wij weten waar ze zitten' als reclame voor eigen toko. Maar het geeft tevens aan, dat het met een correcte arbeidsverdeling in Europa(kerngedachte EU), volledig mis is.
    Koppel dit aan het feit dat dé "blaasbalg" van de economie, in elk EU land simpelweg bestaat bij de inflatie van de waarde van het woningbestand - met de daaraan gekoppeld hoge schulden - en het plaatje is compleet.
    'Its the housingbubbles, stupid'.
  3. [verwijderd] 16 februari 2017 09:52
    quote:

    theo1 schreef op 15 februari 2017 16:38:

    @dom dom:
    Zo goed ben ik niet thuis in Spanje. Je merkt daar wel dat politieke partijen net als in Griekenland een soort van familiebedrijven zijn waar steeds weer dezelfde namen boven komen. En ook de regering van Felipe Gonzalez is aan corruptieschandalen ten onder gegaan. Wat dat betreft kunnen PSOE en PP elkaar niks verwijten. En er lijkt in Spanje ook nog altijd veel oud zeer uit de dictatuur te spelen.
    Exact! En het ergste is in Spanje dat ze niet erg oplossingsgezind zijn, maar blijven bekvechten zonder eens aan het land-volk te denken.
  4. [verwijderd] 16 februari 2017 09:59
    quote:

    Dom-dom schreef op 16 februari 2017 09:52:

    [...]

    Exact! En het ergste is in Spanje dat ze niet erg oplossingsgezind zijn, maar blijven bekvechten zonder eens aan het land-volk te denken.

    Spanje was en blijft een zeer verdeeld land. De rijken zijn rijk, de armen zijn arm. De basken houden zich koest maar willen onafhankelijkheid, de Catalanen geven er momenteel wat meer publiek de brui aan om als een land verder te gaan. De centrale overheid zit in het slop, zo wordt bij de drogist op de hoek in een dorp geen diabetes medicijn meer verstrekt omdat de apotheker de vergoeding van de overheid er niet voor krijgt. Samen met een verloren generatie door de nog steeds hoge werkeloosheid en met weinig uitzicht op structurele verbetering... Gaat vanzelf een keer mis...
  5. Maan Arkenbosch 16 februari 2017 20:52
    Het zou niet meer dan eerlijk zijn, dat de banken mede aangesproken worden voor de Griekse schuld. Immers de honderden miljarden € aan hulpgelden voor Griekenland kwamen linia-recta bij de Duitse en Frans banken terecht. Dus deze banken werden via een truc/omweg met belastinggeld gecompenseerd. Tenslotte is bekend dat de V.S. tientallen miljarden $ aan boetes heeft opgelegd aan E.U. industrieën. Echter het corrupte regime in Griekenland, werd door Goldman-Sachs via een financiële truc in de € munt-unie geloodst.
    Waarom wordt door de E.U. Goldman-Sachs niet aangepakt voor de honderden miljarden verliezen van de belasting betalers??? Of speelt het corrupte E.U. beleid samen met de banken en het groot-kapitaal??
  6. a woman's interest... 22 februari 2017 08:01
    apart. Ik zou juist andersom denken.Tot de verkiezingen minimaal short op euro en long aex. Onzekerheid over euro tegenover pos.impulsen dollar maakt vlucht in dollar en equities..

    Voor t overige altijd pos.over je blogs Marcel, lekker helder, simpel, to the point.

    En eens met vehuppeldepup en anderen. Veel te snel dingen opdringen werkt averechts. Politiek met een dubbele agenda, namelijk wel naar een federaal europa willen, werkt sowieso averechts.
  7. a woman's interest... 22 februari 2017 08:24
    Verder begrijp ik niet goed waarom het altijd of-of moet zijn. Bij teruggaan naar eigen munt kan je toch altijd kiezen voor een eenheidsmunt daarnaast danwel alleen giraal? kunnen bedrijven hun handel toch nog eenvoudiger vervolgen en afspraken over invoerrechten voor d ekomende 10-15jaar zijn vast ook wel te maken voorafgaande aan opsplitsing
    en benelux-model was ook prima.

    Overigens moeten Juncker en heren politici niet zo moeilijk doen, mede doordat ze hun eigen gezichsbehoud belangrijker vinden dan de mensen waar ze voor staan en dus niet willen toegeven dat bep. dingen niet goed zijn en daarmee ook niet willen corrigeren, zal dat, hun eigen handelen dus, juist de neergang van europa inluiden. Zolang je Griekenland niet een deel kwijtscheldt maar deze mensen maar lang genoeg blijft onderdrukken, rest geen andere keuze dan opstand, revolutie en vertrek. En waarom wordt dat niet kwijtgescholden? omdat merkel en Dijsselbloem en alle andere hotemetoten niet terug kunnen komen op beloftes en uitspraken waarvan men wist danwel had moeten weten dat deze niet haalbaar waren

    Persoonlijk kan ik meer respect opbrengen voor politici die toegeven dat een inschatting een foute is geweest en op tijd nog gaan bijsturen. Maar toegeven zit er op het pluche nog steeds niet bij
    Waar ik over twijfel is het volgende. Wie weet kan iemand daar zijn licht op schijnen en mij mee helpen. Ik ben in 1999 erg ziek geworden. Ja, geen slimme zet.. mijn invaliditeitspensioen en verzekeringen zijn dus gebaseerd op de gulden. Kortom, werd meer dan gehalveerd bij euro en vervolgens geen 12 jaar geen indexatie en wel 3x5%korting door de pensioencrisis. tel uit je winst.. daar waar inkomens mee gingen met euro, zit ik met iets wat ooit een goed inkomen was om mijn hulp en ziektekosten van te voldoen en eigen woning en aanpassingen te kunnen regelen, naar bijna voedselbankniveau nu van wat er overblijft met verlaging hyprente aftrek, schrikbarende verhoging eigen bijdragen zorg en de kortingen.
    Ik vrees het ergste als we van eur naar gulden gaan, zal het dan 1op1 worden? of weer gehalveerd? of juist vooruit als de eur nog maar halve gulden waard zou zijn?
    En wat als de verzekerinsginstanties failliet gaan, omvallen? want een 2e bankencrisis komt eraan ofwel is in ieder gevak niet uit te sluiten en dan is er geen ruimte meer voor overheden to bail out
    Raak ik dan mijn hele inkomen kwijt?
    En hoe zit dat bij met hypotheekschulden, in euro's? worden die opeens ook veel lager in verhouding?
    En wat verwacht men met real estate? up or down? Voor zeker zou ik zeggen bij val vd euro vlucht in aandelen goederen grondstoffen alleen voor onroerend goed weet ik t zo zeker nog niet. iemand ideeen?
    Want als mijn invalidieitspensioen/ziekte uitkering kan verdwijnen, moet ik iets vinden wat 'vanuit bed'te den is, dus beleggen of real estate hoop ik nog ietsje zekerheid voor mezelf te kunnen creeren vantevoren maar de klok tikt...

    Enerzijds kan het mede een 'vlucht'in onroerend goed betekenen, maar kan ook zijn duikvlucht nbeneden weer omdat wederom banken gaan vallen en men geen kredieten meer verstrekt danwel rentes enorm hoog?

    Dank alvast voor het meedenken als er mensen zijn! wan helaas mis ik in al die stukken over euro/nieuwe bankencrisis nog altijd artikel over gevolgen verzekeringen, onroerendgoed, zeer welkom ipv immer alleen de economische groei en bedrijven.. er zijn nu eenmaal mensen die vaszitten aan iets en daar niet meer weg kunnen.. wel belangrijk te weten hoe die ervoor komen te staan..

    Thx!!!
  8. forum rang 4 s.lin 8 april 2020 19:01
    Corona duwt Europa terug naar eurocrisis

    07 april 2020 23:06
    Ruzie tussen de Europese instellingen en onenigheid tussen noord en zuid: de coronacrisis en de recessie die daarop zal volgen leiden in een mum van tijd tot een politieke crisis in Europa.

    'Een marathonvergadering die tot de ochtend kan duren.' Zo vatte de Maltese minister van Financiën Edward Scicluna dinsdagavond de impasse samen op het overleg over de aanpak van de coronacrisis. De tegenstelling tussen de noordelijke eurolanden, die vinden dat iedereen voor eigen deur moet vegen, en de zuidelijke lidstaten, die pleiten voor financiële solidariteit, is helemaal terug, de moeizame nachtelijke vergaderingen van de Europese ministers van Financiën incluis.

    De coronapandemie dreigt zo, net als in 2012, een existentiële crisis te worden in Europa. Niet alleen tussen de lidstaten, ook tussen de Europese instellingen. Gezondheid en veiligheid is een nationale bevoegdheid en dus namen de lidstaten het heft in handen bij de uitbraak van de coronacrisis, in verspreide slagorde en vaak zelfs tegen elkaar op.

    De Europese Commissie slaagde er met veel trekken en sleuren in een gezamenlijke stock van medisch materiaal op te bouwen en onderzoek naar een vaccin te stimuleren, de bevoorrading door Europa te garanderen en gezamenlijke vluchten te organiseren voor de repatriëring van Europeanen uit alle werelddelen. Toch blijft het beeld hangen dat Europa grotendeels onzichtbaar bleef in de crisis.

    Greep kwijt
    Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, is de greep op de gebeurtenissen kwijt, en ook dat is een dramatische evolutie. De controle door de lidstaten op wat ze kan en mag doen is groot. Zo wilde de Commissie woensdag richtsnoeren uitvaardigen voor een gecoördineerde exit uit de crisis. Maar dinsdagavond werd de agenda aangepast tot een eerste discussie op de Commissie, geen beslissing. Enkele getroffen landen, waaronder Frankrijk en Italië, floten het opzet van von der Leyen terug.

    En met verdeelde lidstaten kan ook Europees Raadsvoorzitter Charles Michel geen kant uit. Normaal zou Michel over enkele dagen een nieuwe Europese top bijeenroepen om richting te geven aan het lijstje crisismaatregelen die de ministers van Financiën gisteren probeerden op te stellen. Michel pleitte maandag, na overleg met von der Leyen, eurogroepvoorzitter Mario Centeno en Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank voor een 'zo snel en sterk mogelijk economisch herstel'.

    Maar net over een gezamenlijk economisch herstelplan zijn de lidstaten grondig verdeeld. De Italiaanse premier Giuseppe Conte eist dat Europa gezamenlijk schuldpapier uitgeeft, bijvoorbeeld euro-obligaties of via een speciaal herstelfonds. De noordelijke landen wezen gisteravond nog elke verwijzing naar gezamenlijke schuld af.

    www.tijd.be/content/tijd/nl/mme-artic...
30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links