Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trumpgeroffel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. @iPlof 1 februari 2017 11:07
    "En die worden inderdaad in eerste instantie betaald door Mexicaanse exporteurs. Maar die zullen op zijn minst een deel van die heffing weer doorberekenen in de prijs, zodat de Amerikaanse consument zeker een belangrijk deel van de muur gaat financieren."

    De Mexicaanse exporteurs betalen helemaal niets. De prijs is de prijs en de Amerikaanse afnemer betaalt aan de Amerikaanse douane nog eens de importheffing.

    Dus direct en indirect gaan volgens dit plan de Amerikanen hun muur betalen.
  2. [verwijderd] 1 februari 2017 13:00
    We hebben dit soort periodes eerder gekend in de geschiedenis, namelijk in de periodes voor de beide wereldoorlogen. Nu zijn in het verlden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Wat echter opvalt is dat de maatregelen die nu genomen worden weer leiden tot een technologievlucht naar de VS, net als de vorige keren. Het autarkisch zijn heeft grote voordelen ten tijde van conflicten. Wat we nu zien is een toenemende geopoloitieke spanning. Ik ben allerminst gerust op een goede afloop.
  3. mrC2 1 februari 2017 13:10
    Als Amerika het enige land is dat zijn productie naar eigen land haalt en de rest van de wereld niet, zou dus volgens de theorie van dit artikel Amerika duurder uit zijn dan de rest van de wereld. Op de lange termijn zal de dollar steeds goedkoper worden en de grondstoffen die amerika zelf niet bezit in verhouding steeds duurder. Uiteindelijk kan amerika dan dus niets meer importeren en moet het geld verdienen door de toeristen die dan goedkoop in amerika vakantie kunnen vieren.
    We gaan het zien.
    Eerst maar eens kijken of trump 2018 haalt als president.
  4. info_124 1 februari 2017 13:21
    (import)belastingontvangsten in de Verenigde Staten daardoor toenemen.
    En die worden inderdaad in eerste instantie betaald door Mexicaanse exporteurs.
    Sorry, maar haalt u die onzin vandaan? Importheffingen worden NOOIT door de exporteur, doch door de (USA) importeur betaald, waardoor (Mexicaanse) producten in de USA duurder zullen worden. Ik moet nog zien, hoe een land ( USA) erin kan slagen één land een hogere importheffing op te leggen, doch vermoedelijk een hele groep, waardoor importen uit vele landen (in de USA) duurder zullen worden, dus bijv... ALLE T-shirts of rubberen banden of.... Is dus enkel vervelend voor de US consument. Dit soort autarkie-plannen heeft altijd gigantische teruggeslagen gehad.
    Ik had van een internationaal georiënteerde zakenman toch iets beters verwacht. Oh wacht... enkel onroerend goed zakenman... duidelijk !
  5. JanUitAlmere 1 februari 2017 13:30
    Trump haalt zeker 2018 en wordt nog herkozen ook.
    Leuk is anders.

    De reden(en).
    1) - In alle staten waar voorheen de democraten de winst mochten vieren maar waar nu de republikeinen het voor het zeggen hebben worden de kiesdistricten heringedeeld op basis van de bekende gerrymandering.
    2) - De mogelijkheden tot stemmen voor potentieel democratische kiezers wordt verder beperkt door de al ingevoerde eis dat een kiezer zich beter moet kunnen legitimeren/identificeren. Vooral zwarte kiezers worden daardoor geraakt en zijn daardoor niet gerechtigd om te gaan stemmen. Trump heeft dit vorige week ook al geregeld om de stemfraude (zijn woorden) aan te pakken.

    Jan
  6. [verwijderd] 1 februari 2017 13:45
    "Trump wordt, bij succesvolle implementatie van zijn beleid, dus mogelijk de beste klimaatpresident in decennia..."

    Hoewel ik het waardeer als mensen zaken niet alleen maar van één kant belichten, is deze uitspraak natuurlijk kolder in het kwadraat. De binnenlandse productie zal hoogstens een fractie toenemen, binnen het grote land VS moet er nog steeds veel worden vervoerd en zowel de productie als het vervoer zullen plaatsvinden met fossiele brandstoffen - van vergroening is geen sprake meer.
  7. MarcelTak 1 februari 2017 14:18
    @jappio2
    Heeft een verminderde vervoersstroom van China naar VS werkelijk geen significant milieu effect? Heeft een lagere wereldhandel, versterkt door restrictieve maatregelen, ook van andere landen)geen significant milieu effect? En heeft een lagere economische groei geen duidelijk milieu effect? Het zou mij verbazen.

    Vriendelijke Groet,
    Marcel Tak
  8. fritscrach 1 februari 2017 15:41
    Volgens mij speelt er eerder dat Trump de macht van het corporatisme wil verzwakken.
    www.dfbonline.nl/begrip/18940/corpora...
    Hij pakt zijn Amerikaanse mn-bedrijven net zo hard aan als die van andere landen. Hij is heus niet vies van concurrentie. Zaken doen en handel drijven is een kwestie van geven en nemen, het verdelen van lusten en lasten. Alsof Trump dat niet zou snappen. Amerika begon een beetje Gekkie Henkie van de wereld te worden en dat is voorbij. There is a new kid in town en iedereen is geschokt. Tuurlijk roepen de grootste profiteurs van weleer nu ach en wee. Maar is het tegenovergestelde van autarkie soms wat?
  9. Willem29m 1 februari 2017 15:54
    Ik ben het wel eens met de auteur dat protectionisme in de eerste instantie slecht is voor de prijzen en daarmee voor de welvaart van burgers. Want hogere prijzen = lagere vraag = minder consumptie = slecht voor de economie. Aan de kant, terugkerende binnenlandse productie leidt tot meer banen voor de eigen bevolking. Meer banen = minder werkeloosheid = hoger besteedbaar inkomen voor de mensen die nu weer werk hebben = lagere kosten van uitkeringen voor de overheid = lagere belastingen = meer besteedbaar inkomen voor iedereen. Meer besteedbaar inkomen leidt tot meer consumptie, wat weer goed is voor de economie. Ik ben er nog niet uit of het per saldo nou beter of slechter is. Welk effect is groter?
  10. geobeo 2 februari 2017 03:02
    quote:

    jappio2 schreef op 1 februari 2017 13:45:

    "Trump wordt, bij succesvolle implementatie van zijn beleid, dus mogelijk de beste klimaatpresident in decennia..."

    Hoewel ik het waardeer als mensen zaken niet alleen maar van één kant belichten, is deze uitspraak natuurlijk kolder in het kwadraat. De binnenlandse productie zal hoogstens een fractie toenemen, binnen het grote land VS moet er nog steeds veel worden vervoerd en zowel de productie als het vervoer zullen plaatsvinden met fossiele brandstoffen - van vergroening is geen sprake meer.
    En je begrijpt niet dat transport binnen de VS veel korter zal zijn dan transport vanuit China over het grootste stuk Oceaan ter wereld (om vervolgens binnen de VS alsnog getransporteerd te worden)?

    Nog even los van het feit dat elektrische auto's en vrachtauto's in volle ontwikkeling zijn en de V.S. (zeker onder Trump) een kern energie land wil worden. Kern energie waarbij er dus 0 broeikasgas uitstoot is.

    Trump zegt zelf dat hij helemaal niets om klimaatverandering geeft en er zelfs niet in geloofd, maar als je naar zijn beleid kijkt doet hij er (per ongeluk) alles aan om CO2 uitstoot terug te dringen :)

    Dat staat nogal in schril contrast met het "groene" Duitsland, dat pretendeert er alles aan te doen zo groen mogelijk te zijn, maar ondertussen veel meer CO2 en vervuiling uitkotst dan voor hun energie-wende. Energie-wende = die paar zonnepanelen en windmolens waar als backup een kolencentrale naast staat te draaien in standby voor het geval de wind/zon wegvalt. Nog even los van het feit dat ze hun schoonste bron van energie massaal de prullebak in doen (kern energie).
  11. causing 2 februari 2017 09:29
    de beste klimaatpresident in decennia?

    Dit is echt absoluut niet waar. Schalie olie (wat iets compleet anders is dan schalie gas) komt nergens zoveel voor in de wereld als in de VS. Het kost relatief ontzettend veel energie om schalie olie op te wekken. Ik geloof iets van 0.75kwh om 1kwh uit de grond te krijgen, dat is echt desastreus voor het milieu en het leven op aarde. Oprapen in Saoedi Arabie en met de tanker naar de VS is heel veel efficiënter en 'minder slecht' voor het milieu.

    Alsjeblieft journalisten doe je werk!
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links