Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

The big short: Wereldhave?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. scar1982 31 januari 2017 11:17
    Wereldhave lijkt in elk geval te zwaar afgestraft. Op technisch vlak ook tekenen dat dit fonds aan een rebound toe is. Vrijdag zal een belangrijke dag worden voor de kortere termijn koers. Indien de cijfers goed onthaald worden kan het aandeel met enkele procenten naar boven. Wanneer dan de partijen hun short-posities moeten sluiten of afbouwen helpt dit weer verder aan het koersherstel. Ik zit er sinds vorige week long in. Succes aan iedereen die ook de mogelijke rebound volgt.
  2. Harm Wijk 31 januari 2017 13:58
    Ik ben bang dat de shorters wel eens goed kunnen zitten, en dat het vrijdag een domper wordt.

    In de eerste plaats is de hele vastgoed sector afgestraft door de stijgende rente. Kijk maar eens naar euro commercial properties. Daar is werkelijk alles perfect in orde, een super sterk bedrijf, en die staan ook gewoon 20% lager. Bij Wereldhave komen er dan nog de finse problemen bij. Dus dan valt de daling tot nu toe nog wel mee.

    En dan ben ik het er niet mee eens dat het in Nederland allemaal weer prima draait. Alle zwakke broeders zijn al failliet, dus nu neemt het percentage faillissementen af. Maar uiteindelijk gaat het om de leegstand. Als je zelf eens gaat rondkijken in een paar van de oude corio winkelcentra dan zie je direct dat er nog steeds een veel te hoge leegstand is. De nieuwe huurders die worden aangetrokken zijn echt niet gek, en bedingen hele mooie voorwaarden. En dan gaan de bestaande huurders daar weer over mopperen. De te hoge leegstand in Nederland is voorlopig ook nog een flink probleem!

    Dus dat wordt nog wel even spannend vrijdag.
  3. twinkletown 31 januari 2017 15:09
    Kooplijst 2017: Corné van Zeijl (citaal eind vorig jaar)

    Wereldhave

    “Dit aandeel heeft het qua winsten aardig gedaan, maar de koers deed het slecht. Er bestaan vooral zorgen over de Nederlandse markt. Aandelen Wereldhave hebben een dividendrendement van 7% en dat lijkt te mooi om te laten lopen. Maar pas op voor de value trap; het is zo hoog, dat het wantrouwen geeft. Veel hedgefondsen zitten er dan ook short in.”

    “Wat mij vertrouwen geeft, is dat de CEO aandelen heeft gekocht. Hij heeft inside information over het bedrijf. Dat hij van zijn eigen geld aandelen koopt, zegt dus wel iets.”

    Tja, wat moet je hier verder nog over zeggen.. De CEO van Ballast Nedam kocht ook aandelen van z'n eigen bedrijf.
  4. k2es 31 januari 2017 15:14
    Vrijwel alle uitsluitend in Nederland genoteerde vastgoedbeleggingsfondsen staan laag, beneden de intrinsieke waarde, merkwaardigerwijs zijn veel in het buitenland genoteerde vastgoedfondsen al weer boven de intrinsieke waarde uit gestegen. (Unibail is ook in het buitenland genoteerd en staat dan ook niet laag).

    Komt het omdat Nederlanders zo bang zijn om in beursgenoteerd vastgoed te investeren? Waarschijnlijk wel. Zelfs Wereldhave belgium is lang niet zoveel gedaald als Wereldhave NL.

    Volgens mij biedt Wereldhave NL een uitstekende kans op koersstijging en daarnaast is het een ideaal fonds voor mensen die graag elke 3 maanden een hoge dividenduitkering willen hebben. Kortom een mooi alternatief voor een spaarrekening die nauwelijks wat opbrengt. En i.t.t.Royal Dutch betaalt Wereldhave het dividend geheel uit de winst, en hoeft dus niet daarvoor te lenen, zaken te verkopen of extra aandelen uit te geven zoals RD.
  5. [verwijderd] 31 januari 2017 17:17
    quote:

    Winstbejag schreef op 31 januari 2017 14:07:

    Denk dat de doodsmak van 60 naar 40 al is gemaakt om bovenstaande redenen.

    Aardig wat negativiteit is ingebouwd.

    Denk dat men niet meer een enorme buil kan vallen vanaf dit punt.

    Denk dat de shortertjes momenteel tegen deze koers meer zweetparels op hun hoofdje hebben dan de Longers.

    Tijd om winst te nemen voor de shorters,........anders moet een squeeze het gaan doen.
  6. [verwijderd] 31 januari 2017 19:34
    quote:

    k2es schreef op 31 januari 2017 15:14:

    Volgens mij biedt Wereldhave NL een uitstekende kans op koersstijging en daarnaast is het een ideaal fonds voor mensen die graag elke 3 maanden een hoge dividenduitkering willen hebben. Kortom een mooi alternatief voor een spaarrekening die nauwelijks wat opbrengt. En i.t.t.Royal Dutch betaalt Wereldhave het dividend geheel uit de winst, en hoeft dus niet daarvoor te lenen, zaken te verkopen of extra aandelen uit te geven zoals RD.
    Vergelijken van het dividendbeleid van Shell met Wereldhave is echt appels met peren vergelijken. Die hoge dividenduitkering zijn ze min of meer verplicht, omdat ze anders hun status van REIT equivalent fonds verliezen en daarmee gelijk uit alle indices en portefeuilles van institutionele beleggers worden geknikkerd. Nu doet Shell het misschien niet goed, maar deed Wereldhave het dan zoveel beter met een aandelenemissie?

    Ik ga mee met Harm Wijk. Naast de stijgende rente zie ik het tij helemaal niet keren voor de fysieke winkels. Ik zie de leegstand nog steeds groeien. Ja, je hebt een paar succesjes als de Action en Primark. Maar gaat het verder echt zo goed? Vorige week Charles Vögele, vandaag Euroland. Blokker gaat een groot deel filialen niet ombouwen. Dus sluiten. Hema idem dito. ANWB winkels. Er gaan flink wat Bart Smits verdwijnen, omdat alles Intertoys wordt. Waar moet die groeipotentie vandaan komen dan? De hele tijd hoor je over innovatieve winkelconcepten die het publiek terug laat keren. Alsof online retailers stil blijven staan.
  7. [verwijderd] 31 januari 2017 20:16
    quote:

    Up2020 schreef op 31 januari 2017 19:50:

    I op de 10 aandelen short. Wat is er met Wereldhave aan de hand. Zit er rottigheid in hun boeken?
    Wat er aan de hand is ????
    2 jaar lang onder een steen geleefd??

    Terecht short want veel winkels dicht.

    Nu is het echter weer tijd voor opbouw.
    Alle rottigheid is al van de koers af.
  8. k2es 31 januari 2017 20:57
    @The Wall street shuffler: vroeger gingen ook veel winkels kapot (hoeveel videotheken, platenzaken, groenteboeren etc. zijn er nog?) of werden overgenomen. Het hangt er echter vanaf waar de winkel ligt en of er iets voor in de plaats komt. Wereldhave is specialist in grotere winkelcentra.
    De bezettingsgraad bij Wereldhave ligt hoog en was de laatste keer weer gestegen ondanks enkele V&D vestigingen die gesloten werden in hun winkelcentra.
  9. @iPlof 31 januari 2017 21:17
    quote:

    k2es schreef op 31 januari 2017 20:57:

    vroeger gingen ook veel winkels kapot (hoeveel videotheken, platenzaken, groenteboeren etc. zijn er nog?)
    Wereldhave is specialist in grotere winkelcentra.
    De bezettingsgraad bij Wereldhave ligt hoog en was de laatste keer weer gestegen ondanks enkele V&D vestigingen die gesloten werden in hun winkelcentra.
    Even wat correctie hoor:
    Groentezaken zijn juist terug, denk aan vers-straten in de centra.
    Wereldhave is specialist in Medium size winkelcentra
    De V&D's gingen in verbouwing en telden dus niet mee in de bezettingsgraad.
  10. k2es 31 januari 2017 21:19
    Een vergelijking met Royal Dutch is wel relevant, want die kan niet eens zijn dividend betalen uit de huidige winst en moet zaken verkopen en/of geld lenen om het dividend uit te betalen en extra aandelen uitgeven (stockdividend) om dat te doen. Wereldhave betaalt het wel uit de winst en zonder extra aandelen uit te geven, waardoor er geen winstverwatering optreedt.
  11. k2es 31 januari 2017 21:24
    @plof: nou veel groentezaken zijn er niet meer i.v.m. 20 of 30 jaar geleden, of die vers-straten het overleven is ook zeer de vraag. Ik denk dat veel van die winkeliers nauwelijks het minimumloon verdienen.

    Volgens mij worden die V&D's alleen verbouwd als er een nieuwe huurder voor is, dus die tellen wel degelijk mee voor de bezettingsgraad.
  12. k2es 31 januari 2017 21:58
    @tinybolus: vastgoed sexy? Dan zit je in de verkeerde branche (hoewel het met sexartikelenzaken vaak niet goed gaat).

    Als je je bedrijf verkoopt is het eerste wat de bank vraagt of je daarna in stenen wilt beleggen omdat dat stabiliteit geeft. Zelf zou ik niet graag winkel- of kantoorpanden privé aanschaffen omdat je dan meer risico loopt vanwege de slechte spreiding en regelmatig problemen daarmee moet oplossen. Daar is een beursgenoteerd fonds met een lange historie, zoals Wereldhave, veel geschikter voor.
    Zij hebben moderne winkelcentra in middelgrote steden met minstens 100.000 inwoners in een straal van 10 km volgens hun site, waar meestal gratis geparkeerd kan worden, een belangrijk voordeel t.o.v. winkelstraten in het centrum van vele steden, waardoor veel winkels daar gemeden worden en failliet gaan. Ik zelf kom b.v. daarom hoogst zelden nog in het centrum van mijn stad omdat er goede winkelcentra in de buitenwijken zijn, waar ik gratis kan parkeren en die dichterbij zijn en deze zijn vrijwel steeds volledig verhuurd, dit i.t.t. winkelstraten in het centrum waar veel leeg staat.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links