Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

alleen positief nieuws!

3.256 Posts
Pagina: «« 1 ... 91 92 93 94 95 ... 163 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 13 december 2016 16:41
    Balanstotaal beleggingsfondsen naar record

    Gepubliceerd op 13 dec 2016 om 11:30 | Views: 1.177

    AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse beleggingsfondsen hadden niet eerder zo veel bezittingen als in het derde kwartaal. Hun gezamenlijke balanstotaal nam met 2,2 procent toe tot 823 miljard euro, vooral dankzij een waardestijging van aandelen. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

    Aandelen- en obligatiefondsen zijn binnen de sector nog steeds de grootste beleggingscategorieën. Zij beheren respectievelijk 285 miljard en 280 miljard euro aan vermogen. Toch is het huidige vermogen van beide typen fondsen lager dan in het eerste kwartaal van 2015, toen het vorige record werd bereikt.

    Dat het totale vermogen van beleggingsinstellingen toch hoger ligt, is te danken aan de snelle opkomst van hypotheekfondsen. Zij vormen de sterkst groeiende categorie, met een toename van het belegd vermogen tot 22 miljard euro in het derde kwartaal van dit jaar, tegen 7,5 miljard euro in het eerste kwartaal van 2015.

    Afgelopen kwartaal leverden aandelen evenwel de grootste bijdrage aan de groei. Dat komt zowel door een netto-inleg door beleggers als door hogere koersen. Het rendement op aandelen bedroeg 5,3 procent, tegen 2,6 procent voor alle beleggingscategorieën samen.
  2. forum rang 10 voda 15 december 2016 17:12
    Nederlandse financieringsbehoefte valt flink lager uit

    Staat moet bijna 60 miljard ophalen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse Staat hoeft in 2017 fors minder geld op te halen dan aanvankelijk gedacht. Dit bleek uit de nieuwste cijfers van het Agentschap van de Generale Thesaurie.

    In 2017 komt de financieringsbehoefte uit op 59,4 miljard euro, tegen een eerdere raming uit september van 80,7 miljard euro. De voornaamste reden van de neerwaartse bijstelling noemde het Agentschap "technisch" van aard.

    "De financieringsbehoefte voor 2017 is omgeven met relatief veel onzekerheid. Deze onzekerheden gelden met name voor het kassaldo. Niet alleen kunnen belastinginkomsten en uitgaven het kassaldo beïnvloeden, ook eventuele verdere verkopen van tranches ABN AMRO en ASR Nederland zouden het kassaldo positief beïnvloeden en de financieringsbehoefte verlagen", aldus het Agentschap.

    In 2017 moet de Nederlandse Staat naar verwachting voor 42,5 miljard euro aan aflossingen doen, iets minder dan de aanvankelijk geraamde 43,0 miljard euro.

    Het Agentschap wil de financiering op de kapitaalmarkt invullen met onder meer de uitgifte van twee nieuwe langlopende leningen, met een looptijd van respectievelijk zeven en tien jaar. De tienjarige lening krijgt een uitstaand volume van minimaal 15 miljard euro en voor de zevenjarige lening mikt het Agentschap op 5,0 miljard tot 7,5 miljard euro. Ook zullen enkele lopende leningen worden heropend.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  3. forum rang 10 voda 27 december 2016 11:35
    ECB moet geldkraan snel dichtdraaien - media

    Klaas Knot pleit voor taperen in interview met NRC.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank (ECB) moet zo snel mogelijk zijn omvangrijke maandelijkse opkoopprogramma van obligaties afbouwen. Dit zei de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot maandag in een interview met NRC.

    Daarmee is hij het eerste lid van het bestuur van de ECB die openlijk pleit voor 'taperen', ofwel het terugschroeven van de opkopen. De centrale bank koop momenteel voor 80 miljard euro per maand aan staatsobligaties op. Vanaf april wordt dit bedrag verlaagd tot 60 miljard euro.

    "Het is duidelijk dat we die taperingfase niet lang meer kunnen uitstellen", volgens de centraal bankier.

    Wat betreft de economische omstandigheden in Italië en de problemen binnen de bankensector, zei Knot dat landen in de eurozone verder uit elkaar groeien. "Het wordt zo steeds moeilijker om één monetair beleid te voeren," volgens de DNB-president. Hij erkende daarbij wel dat de ECB hier mede schuldig aan is, met hun verruimingsbeleid.

    In het interview zei Knot verder dat Kamerleden moeten stoppen met het leveren van kritiek op de ECB. "Het is beter dat politici geen publiek debat voeren over monetair beleid. Dat is juist gebaat bij onafhankelijkheid van de centrale bank."

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  4. forum rang 10 voda 27 december 2016 14:20
    Beursblik: aantal faillissementen in 2016 weer gedaald

    In 2017 weer op niveau van voor de crisis verwacht ING.

    (ABM FN-Dow Jones) Het aantal faillissementen komt dit jaar naar verwachting uit rond de 5.100 en dat is een afname op jaarbasis van 15 procent. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het ING Economisch Bureau.

    In alle sectoren, behalve de zorg, was sprake van een daling van het aantal faillissementen in 2016, waarbij de grootste afname waarneembaar was in de bouw. In deze sector lag het aantal faillissementen dit jaar bijna een derde lager dan in 2015. De daling is volgens ING Economisch Bureau te danken aan de grote dynamiek op de woningmarkt vanwege de aantrekkende economie en de lage rente, als ook een stijging van de koopkracht.

    Dat het aantal faillissementen in 2016 steeg in de zorg heeft te maken met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen. Wel was dit jaar sprake van een voorzichtig herstel, volgens het ING Economisch Bureau.

    In 2016 gingen verder minder eenmanszaken failliet. Hoewel het aantal eenmanszaken in 2016 56 procent hoger lag dan in 2008, daalde het aantal faillissementen over die periode met 18 procent. Bijna 90 procent van de faillissementen dit jaar komt voor rekening van bedrijven & instellingen. Ten opzichte van 2008 steeg het aantal bedrijven en instellingen dat failliet ging met 16 procent.

    Faillissementen in 2017 weer op niveau van voor de crisis

    Dankzij de verbeterde economische omstandigheden en een versterking van de financiële positie van bedrijven, voorziet ING Economisch Bureau dat het aantal faillissementen in 2017 voor het vierde jaar op rij afneemt. De verwachte daling van 10 procent zou bovendien betekenen dat het aantal faillissementen volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis uitkomt. Wel is de daling volgend jaar naar verwachting minder sterk omdat het herstel na de economische crisis is uitgewerkt en meer risico's zijn voor bedrijven vanwege de digitalisering.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  5. forum rang 10 voda 29 december 2016 12:40
    Bouwbedrijven nemen weer mensen aan - media

    Sector voorziet toenemende tekorten.

    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse bouwsector neemt weer nieuwe mensen aan en voorziet toenemende tekorten aan geschoold personeel. Dit meldde Het Financieel Dagblad donderdag na een rondgang langs bouwbedrijven.

    "Wie nu niemand aanneemt, vist over een paar jaar achter het net", meldde de krant.

    Van Oord nam als enige van de grootste vijf bouwbedrijven zowel in 2014 als 2015 meer mensen aan, zo bleek uit het jongste jaarverslag van het Rotterdamse bouwbedrijf. Branchegenoot VolkerWessels, die het afgelopen boekjaar al meer mensen aannam, zal de komende jaren actiever worden op de arbeidsmarkt. In het jaarverslag rept de Amersfoortse onderneming over "dreigende tekorten aan gekwalificeerde werknemers".

    Er is nu al sprake van schaarste, zo lieten Heijmans en Oranjewoud-dochter Strukton desgevraagd weten. Heijmans verwacht dat de toenemende krapte op de arbeidsmarkt het bedrijf in de portemonnee zal treffen. "Wij kopen onze arbeid voor 70 procent in bij onderaannemers. Die hebben alweer voor maanden werk", zei een woordvoerder van Heijmans tegen het FD.

    VolkerWessels beschouwt een krappe arbeidsmarkt als één van de grootste risico's die de groei van het bedrijf kunnen belemmeren. Het personeelsbestand vergrijst, waardoor de vraag naar jonge medewerkers groot is, meldde het bedrijf.

    Tekort aan nieuw personeel

    In 2017 alleen al moeten werkgevers 9.600 banen extra invullen om de uitstroom in de sector een halt toe te roepen, waarschuwde Bouwend Nederland volgens het FD. Vooral timmerlieden en metselaars zijn schaars.

    Mbo- en hbo-opleidingen leveren onvoldoende studenten om aan deze vraag te kunnen voldoen. In 2016 schreven 4.638 leerlingen zich in voor een bouwopleiding aan het mbo. Om de toenemende vraag naar personeel in te kunnen vullen, zijn in 2017 bijna 7.000 leerlingen nodig, aldus het FD.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  6. forum rang 10 voda 29 december 2016 12:41
    Beursblik: bouwsector groeit door herstel en verbouw

    Nieuwbouw woningen blijft achter.

    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse bouwsector heeft afgelopen jaar vooral geprofiteerd van verbouwwerkzaamheden in de woningbouw, het herstel binnen de utiliteitsbouw en de infrasector bleef beperkt. Dit schreven economen van ING donderdag in een sectorrapport.

    ING merkte op dat de bouwproductie in 2016 groeide met circa 6,5 procent, waarbij niet langer de nieuwbouw van woningen zorgde voor het groeicijfer, maar vooral verbouwwerkzaamheden in de woningbouw.

    "Het recordaantal transacties op de woningmarkt zorgt bij kleine bouwbedrijven die actief zijn in de herstel- en verbouwsector voor een enorme stimulans", aldus econoom Maurice van Sante van ING. "Nieuwe woningbezitters willen hun aangekochte huis graag aan hun woonwensen aanpassen." Vooral de kleine aannemers behalen hierdoor flink hogere omzetten en waren hierdoor grotendeels verantwoordelijk voor de groei van de bouwproductie, aldus ING.

    ING merkte op dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen sinds halverwege 2015 stabiliseerde met circa 2.600 verkopen per maand, nadat in de twee jaar daarvoor de verkopen meer dan verdubbelden. De huidige lage groei van de nieuwbouwverkopen lijkt volgens ING vooral te komen door het beperkte aanbod als gevolg van een laag aantal nieuw verstrekte bouwvergunningen.

    "Als het aantal afgegeven vergunningen niet structureel stijgt, kan het aantal te realiseren nieuwbouwwoningen niet verder toenemen", concludeerde ING. De economen van de bank mikken voor 2017 op een groei van de bouwproductie van drie procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  7. forum rang 10 voda 29 december 2016 12:41
    UWV ziet herstel werkgelegenheid in detailhandel

    Afgelopen jaar was problematisch voor warenhuizen en winkelketens.

    (ABM FN-Dow Jones) Het aantal banen in de detailhandel zal in de periode 2016 tot en met 2018 licht maar gestaag groeien. Dit meldde uitkeringsinstantie UWV donderdag in een sectorrapport.

    Het vertrouwen in de economie groeit en sinds 2014 stijgt ook de koopkracht weer. Tussen 2011 en 2013 daalde het aantal banen van werknemers in de detailhandel nog.

    De detailhandel bood in 2015 werk aan bijna 870.000 personen en behoort daarmee tot de grotere sectoren op het gebied van werkgelegenheid. Tegen het einde van 2015 en in 2016 gingen een aantal grote winkelketens failliet, waaronder V&D en de winkelformules van Macintosh. In 2016 verloren ruim 21.000 mensen hun baan als gevolg faillissementen in de sector. In 2015 ging het nog om bijna 8.000 faillissementsuitkeringen in de detailhandel.

    Voor de periode tot en met 2018 voorziet het UWV een groei van 20.000 werknemersbanen, ofwel 0,9 procent per jaar. Voor zelfstandigen voorziet de uitkeringsinstantie een toename van ruim 3.000 banen of 0,8 procent per jaar.

    Vacatures

    De detailhandel telt volgens het UWV momenteel ongeveer 138.000 vacatures, circa 17 procent van de totale vacaturemarkt en daarmee koploper onder de verschillende sectoren. Voor 2016, 2017 en 2018 voorspelt het UWV een lichte groei van het aantal vacatures met 0,7 procent per jaar, vergelijkbaar met de verwachte groei in de werkgelegenheid.

    "De vraag naar personeel in de sector is hoog, omdat het verloop eveneens hoog is", aldus het UWV. Er werken veel jongeren in de detailhandel, want 3 op de 10 arbeidskrachten is scholier of student. Het aandeel flexibele krachten ligt veel hoger dan gemiddeld over alle sectoren samen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  8. forum rang 10 voda 29 december 2016 14:47
    Space miners are the Universe Future Tycoons
    Published on Thu, 29 Dec 2016

    In 2009, a collection of astronauts, academics, and aerospace industrialists convened to review NASA's present and future plans for manned space flight. Informally dubbed the "Augustine Commission," the more-stuffily named Review of United States Human Space Flight Plans Committee determined that our ultimate goal ought to be nothing less than "to chart a path for human expansion into the solar system."

    Considering that Earth's resources are finite and that the well of human desire knows no bottom, a continued future for our species will likely require robust manned spaceflight to leave the planet. But it remains incredibly expensive and logistically complex to see humans break the planet's escape velocity, let alone with any regularity. The ostensibly modern spacecraft of today carry all their fuel with them from the start a lot of that fuel is required simply to transport other fuel. It's comically inconvenient.

    Contemporary spaceflight is impractical by virtue of being unsustainable; it's a pursuit for governmental agencies and rich visionaries. Now an industry with its roots in prehistory is changing that tune, summoning up a modern set of incentives for people to get more intimate with outer space. "Space mining" presents itself as a killer technology for interstellar travel and exploration the miners are due to inherit the stars as we set their sights beyond our planet to harvest geological resources from the universe itself.

    The minerals we pull out of the the ground whether they're worth money or are useful for some process have the same composition as the minerals that comprise planets and asteroids. So what good are those minerals doing us out there? A website called Asterank charts the economic feasibility of mining some 600,000 different asteroids for their resources one 90-foot-wide platinum asteroid is worth a respectable $50 billion on Earth. The incentive is undeniable.

    More than turning asteroids into money, however, today's space mining entrepreneurs are intent on turning asteroids into figurative gas stations. The ubiquitous space rocks are commonly home to water ice or hydrogen and oxygen, the building blocks of rocket fuel.

    Deltion Innovations is a Canadian company developing hardcore robotic drills and excavation systems to sell to others for use in outer space. Once a mining operation has successfully harvested ice, CEO Dale Boucher said that "We can break that water ice into its hydrogen and oxygen components by putting a DC voltage into it. This breaks the bonds of water apart, with the hydrogen going to one electrode and the oxygen going to another. This is called electrolysis, and we can use it in space to make fuel."

    In its perfect, refined form to come, space mining stands to radically normalize the notion of interstellar travel. With an easily refilled gas tank, future spacecraft will be free of the usual time and planning restrictions. Suddenly the whole galaxy is the scenic route.

    Nations are of course paying attention at the political level. The Outer Space Treaty of 1967 asserts that no country can claim ownership over an asteroid, planet or other heavenly body. But President Barack Obama signed the US Commercial Space Launch Competitiveness Act in November 2015 specifically to make it legal for American space mining companies to pursue their goals (the Act protects these companies and others from regulatory oversight until October 1, 2023 the tone is perhaps, "Do what you have to do to make this work, then we'll worry about making it safe").

    Space mining is the new Wild West the resources hidden in asteroids are there for whoever can get there to gather them first, and one of the least-likely countries is leading the way.

    Luxembourg is a European country smaller than Rhode Island, but don't let its size suggest a shortage of vision. Its government launched a USD 227 million fund earlier this year to invest in space mining companies that set up operations within the country's borders, sending a strong message that the country intends to play a meaningful role in the changing nature of space travel. The incentive has already attracted American space mining companies Planetary Resources and Deep Space Industries.

    Planetary Resources president and CEO Chris Lewicki, who previously worked on Mars rovers for NASA said that "If we want to keep building communities and raising families, at some point we outgrow the earth. We've left the planet before it's something we know how to do, something the government has spent money on. The challenge for companies operating in this space is how to do it more cost-effectively, and how to do it for commerce instead of science."

    Source : CNBC
  9. forum rang 10 voda 30 december 2016 10:59
    Nederlands producentenvertrouwen stijgt

    Index blijft ruim boven langjarig gemiddelde.

    (ABM FN-Dow Jones) Het producentenvertrouwen in Nederland is in november verbeterd. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    Het producentenvertrouwen steeg van 3,4 in november naar 4,7 in december, zo maakte het CBS bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief.

    Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van 0,6 van de afgelopen twintig jaar.

    Producenten in de industrie waren in december positiever over hun orderportefeuille en de productie in de komende drie maanden dan in november. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde.

    Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in december positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen, dan ondernemers die een afname van de productie voorzien.

    Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.

    Het aantal ondernemers dat hun voorraad eindproduct als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

    Duits vertrouwen

    Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in december positiever dan in november. Het aantal Duitse ondernemers dat hun productie in de komende maanden denkt op te schroeven, is toegenomen. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober 1,3 procent hoger dan in oktober 2015.

    Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  10. forum rang 10 voda 5 januari 2017 16:38
    Lonen stijgen in hoogste tempo sinds 2009

    Gepubliceerd op 5 jan 2017 om 07:07 | Views: 1.578

    DEN HAAG (AFN) - De cao-lonen in Nederland zijn vorig jaar gestegen in het hoogste tempo sinds 2009. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
    De cao-lonen namen in 2016 in doorsnee met 1,9 procent toe. In de zes voorgaande jaren bleef de stijging beperkt tot tussen 0,9 en 1,4 procent.

    De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent. Bij particuliere bedrijven en in de gesubsidieerde sector was dat respectievelijk 1,7 en 1,4 procent.
  11. [verwijderd] 8 januari 2017 19:06
    quote:

    voda schreef op 5 januari 2017 16:38:

    Lonen stijgen in hoogste tempo sinds 2009

    Gepubliceerd op 5 jan 2017 om 07:07 | Views: 1.578

    DEN HAAG (AFN) - De cao-lonen in Nederland zijn vorig jaar gestegen in het hoogste tempo sinds 2009. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
    De cao-lonen namen in 2016 in doorsnee met 1,9 procent toe. In de zes voorgaande jaren bleef de stijging beperkt tot tussen 0,9 en 1,4 procent.

    De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent. Bij particuliere bedrijven en in de gesubsidieerde sector was dat respectievelijk 1,7 en 1,4 procent.
    Of dat goed nieuws is? Voor de ambtenaren wel ja.
    Maar die worden betaald uit belastingen. Die zullen dus wel omhoog gaan.
    De meeste mensen (9 miljoen) in NL hebben géén baan en moeten dus betalen voor mensen die er wel een hebben. Ben je werkloos èn duurder uit. Eigenlijk zijn alle consumenten de dupe. Ambtenaren zijn ook consument en dus ook slachtoffer van hun eigen succes. Eigenlijk zouden ze die hogere lonen niet moeten willen.
  12. forum rang 10 voda 11 januari 2017 11:35
    Ifo voorziet geleidelijk herstel economie eurozone

    Groei voorzien van 0,4 procent in de eerste twee kwartalen van 2017.

    (ABM FN-Dow Jones) De economie in de eurozone zal dit jaar geleidelijk herstellen, aangejaagd door zowel publieke als private bestedingen. Dit stelde het Duitse Ifo instituut woensdag.

    In de eerste twee kwartalen van 2017 wordt door het Ifo een groei van 0,4 procent voorzien, gelijk aan de groei in het laatste kwartaal van 2016. Ondanks een stijging van de inflatie, zullen huishoudens volgens het instituut profiteren van hogere lonen en verbeterde condities op de arbeidsmarkt. Investeringen zullen naar verwachting van Ifo eveneens licht herstellen in de eerste helft van dit jaar.

    Het Ifo verwacht dat de consumentenprijzen in de eurozone in de eerste twee kwartalen van dit jaar stijgen tot 1,5 procent vergeleken met 0,7 procent in het vierde kwartaal van 2016, er vanuit gaande dat de prijs voor een vat Brent-olie rond de 56 dollar zal zijn bij een euro/dollar koers van 1,05.

    Politieke onzekerheden als een nieuwe Amerikaanse president, de Brexit-onderhandelingen, de gevolgen van het Italiaanse referendum en de aankomende verkiezingen in onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland blijven een rol spelen, aldus Ifo. Bovendien blijven de ontwikkelingen bij diverse Italiaanse banken onverminderd voor risico's zorgen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  13. forum rang 10 voda 11 januari 2017 12:55
    Groeimomentum binnen grote economieen komt op stoom

    Leidende indicatoren OESO stabiel op 99,8 in november.

    (ABM FN-Dow Jones) Het groeimomentum komt binnen diverse grote economieën op stoom. Dit bleek woensdag uit de maandelijkse leidende indicatoren van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

    De leidende indicatoren, die bedoeld zijn om keerpunten binnen de economische activiteit waar te nemen op basis van de trend, wijzen op een sterkere groei in Duitsland, Amerika, Canada, Japan en Frankrijk, aldus de OESO.

    In het Verenigd Koninkrijk zijn er ook voorzichtige tekenen dat de economische groei op stoom komt, maar de leidende indicatoren blijven nog wel onder de groeitrend "en de onzekerheid over welk akkoord het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk sluit met de Europese Unie houdt aan", zei de Parijse denktank.

    De OESO voorziet verder een stabiele ontwikkeling van de economische groei in het OESO-gebied als geheel, evenals in de eurozone.

    Binnen de grote opkomende economieën signaleerde de OESO in China, Brazilië en Rusland een toenemende groei, terwijl in India sprake was van een iets minder sterke economische ontwikkeling.

    De index voor leidende indicatoren kwam in november net als een maand eerder uit op 99,8.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  14. forum rang 10 voda 13 januari 2017 16:53
    Nederlanders geven nog meer uit

    Nederlanders geven 4,5 procent meer uit in november.

    (ABM FN-Dow Jones) Nederlandse consumenten hebben in november meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit bleek vrijdagochtend uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    Consumenten gaven in november 4,5 procent meer uit dan in november vorig jaar. In oktober stegen de bestedingen nog met 5,4 procent.

    De omzet van de winkels in non-food groeide met 4,1 procent. De verkopen waren 3,3 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS. Net als in oktober is vooral de omzet van kleding- en, doe-het-zelfwinkels en winkels in keukens en vloeren fors gegroeid. Ook de omzet van drogisterijen en parfumerieën, winkels in meubels en huishoudartikelen en winkels in recreatie-artikelen was opnieuw hoger dan een jaar eerder.

    De winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden in november een omzetstijging van 2,1 procent. De verkopen waren 0,8 procent hoger. De omzet van de supermarkten groeide met 2,7 procent, terwijl de omzet van de speciaalzaken met 1,2 procent kromp, aldus het statistiekbureau.

    De omzet van de fysieke winkels in consumentenelektronica krimpt daarentegen al 16 maanden achter elkaar. Ook de winkels in schoenen en lederwaren kampten in november met omzetverlies.

    Online

    De online omzet groeide in november met 24,5 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten 22,9 procent meer om. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is groeide met 26,6 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  15. forum rang 10 voda 16 januari 2017 18:24
    IMF verhoogt groeiverwachtingen Verenigde Staten

    Groeiverwachtingen voor Mexico juist neerwaarts bijgesteld.

    (ABM FN-Dow Jones) Het Internationaal Monetair Fonds heeft de economische verwachtingen voor de Verenigde Staten opwaarts bijgesteld, vanwege de plannen van president-elect Donald Trump om de belastingen te verlagen en de investeringen in infrastructuur te verhogen. Dit bleek maandag uit een rapport van de denktank uit Washington.

    Volgens het IMF kan het groeitempo van de Amerikaanse economie door de plannen van Trump dit jaar en volgend jaar met een half procentpunt sneller groeien dan aanvankelijk gedacht. Het IMF mikt nu op een economische groei van 2,3 procent in 2017 en een groei van 2,5 procent volgend jaar.

    Tegelijk stelde het IMF de verwachtingen voor Mexico juist 0,6 procentpunt neerwaarts bij naar 1,7 procent, nadat beleggers massaal uit de Mexicaanse peso stapten vanwege de verwachting dat Trump de export met het land aan banden legt. De aankomende president is van plan om de handelsvoorwaarden met het land te herzien.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    (END) Dow Jones Newswires
  16. forum rang 10 voda 19 januari 2017 16:25
    Nederlandse werkloosheid blijft dalen

    Werkloosheidspercentage 5,4 procent in december.

    (ABM FN-Dow Jones) Het aantal werklozen is in Nederland in december verder gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    In december waren er 482.000 mensen werkloos, in totaal 5,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. In oktober lag het aantal werklozen op 499.000 en in oktober was dit nog 502.000.

    Bij jongeren tot 25 jaar zijn vrouwen relatief minder vaak werkloos dan mannen. Daarentegen zijn vrouwen bij de 25- tot 45-jarigen en de 45-plussers naar verhouding vaker werkloos. Hun werkloosheidspercentage lag in het afgelopen jaar elke maand hoger dan dat van mannen.

    UWV

    Het aantal lopende WW-uitkeringen bij UWV kwam eind 2016 uit op 412.000. Dit is 34.000, of 7,6 procent, minder vergeleken met eind 2015. Naar leeftijd bekeken was de daling het afgelopen jaar het sterkst onder jongeren tot 25 jaar, met 15,3 procent. Onder 55-plussers nam het aantal uitkeringen slechts licht af, met 2,6 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  17. forum rang 10 voda 19 januari 2017 16:27
    Nederlandse consument wint aan vertrouwen

    Consumentenvertrouwen stijgt in januari naar 13.

    (ABM FN-Dow Jones) Het consumentenvertrouwen in Nederland is in januari iets positiever geworden vergeleken met de voorgaande maand. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

    De graadmeter van het statistiekbureau kwam in januari uit op 13 punten, een punt meer dan een maand eerder toen de teller bleef steken op 12. Dit betekende de hoogste stand in 9,5 jaar.

    Het recente cijfer ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat momenteel op 8 negatief staat.

    Consumenten oordeelden in januari positiever over de economie dan in december. De deelindicator Economisch Klimaat kwam uit op 28, tegen 23 in december. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verbeterde.

    De koopbereidheid nam iets af in januari. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen kwam uit op 3, tegen 5 in december. Consumenten vinden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen en zijn negatiever over hun financiële situatie in de afgelopen 12 maanden. Het oordeel over de financiële situatie in de komende 12 maanden verbeterde daarentegen iets.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  18. forum rang 10 voda 19 januari 2017 16:27
    Bestedingen Nederlandse consument in de lift

    Nederlanders geven 2,8 procent meer uit in november.

    (ABM FN-Dow Jones) Nederlandse consumenten hebben in november meer besteed dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    Consumenten gaven in november 2,8 procent meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder, de grootste stijging in zes jaar tijd. Met name de bestedingen aan kleding, huishoudelijke apparaten en gas namen toe.

    Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met de bus of trein en verzekeringen, werd 1,7 procent meer gespendeerd. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, volgens het CBS.

    Omstandigheden

    De omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in januari zijn gunstiger dan in november, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat consumenten positiever waren over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid en doordat de ontwikkeling van de koerswaarde van de Nederlandse aandelen verbeterde. Daarentegen was het oordeel van ondernemers in de industrie over de toekomstige werkgelegenheid iets negatiever, zo schreef het CBS donderdag.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  19. forum rang 10 voda 25 januari 2017 14:16
    Wereldhandel neemt toe

    Gepubliceerd op 25 jan 2017 om 11:26 | Views: 725

    DEN HAAG (AFN) - De wereldhandel is in november met 2,8 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) woensdag op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor.

    De toename volgde op een daling met 0,9 procent in oktober. De sterkste groei werd in november gemeten in Latijns-Amerika en Azië. De handel van de eurozone en de VS nam in beperktere mate toe.

    De wereldwijde industriële productie steeg in november met 0,8 procent, na een plus van 0,3 procent een maand eerder.
  20. forum rang 10 voda 30 januari 2017 16:08
    Nederlandse economie draait als een zonnetje - DNB

    Krappere arbeidsmarkt voorspelt hogere lonen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie staat er nog beter voor dan tot voor kort gedacht, mede dankzij een snel verbeterende arbeidsmarkt, die hoop biedt op meer loonstijgingen. Dit meldde De Nederlandsche Bank maandag in zijn nieuwste economische ramingen.

    "De vijf jaar malaise na de financiële crisis van 2008 is de Nederlandse economie in 2016 "overtuigend voorbij", zei chef-econoom Job Swank van DNB in een toelichting op de ramingen. De consumptie doet sinds 2015 weer "volop" mee, terwijl ook de bedrijfsinvesteringen en met name de investeringen in woningen, sterk in de lift zitten.

    De werkgelegenheid blijft toenemen, terwijl de werkloosheid naar verwachting zal dalen van 6,9 procent in 2015 tot 5,3 procent in 2018. Vorig jaar kwam het werkloosheidspercentage uit op 6,0 procent.

    Inflatie

    Op basis van het stijgend aantal uitzenduren en het dalende aantal ontslagaanvragen zou de arbeidsmarkt zich zelfs nog positiever kunnen ontwikkelen dan het rekenmodel van DNB voorspelt, zei Swank. In dat geval zou de krappere arbeidsmarkt leiden tot sneller stijgende lonen. Dat is weer noodzakelijk om de inflatie dichterbij de ECB-doelstelling van 2 procent te brengen.

    Swank merkte op dat het zelfs bij de huidige stand van de Nederlandse economie, die hij zeer goed noemt, "erg lang" zal duren voordat het economische model uitkomt bij een inflatie van 2 procent.

    Vooralsnog voorziet DNB een inflatie van 1,4 procent in 2017 en 1,3 procent in 2018. Dat is al wel een stuk hoger is dan de afgelopen jaren, toen de inflatie niet boven 0,2 procent uitkwam. Maar het blijft ruim onder de ECB-doelstelling.

    Het streven naar een duurzame inflatie van 2 procent, om de hoge schulden in de eurozone te laten verdampen, is de voornaamste reden van de Europese Centrale Bank om de financiële markten te blijven stimuleren door massaal obligaties op te kopen.

    DNB-econoom Swank denkt dat het bereiken van dat inflatiedoel niet per se nodig is voor de Nederlandse economie. "Ik zou er niet wakker van liggen als de inflatie rond 1,5 procent blijft hangen", zei hij. Het belangrijkste is volgens Swank dat het ruime monetaire beleid van de ECB het gevaar van deflatie heeft afgewend. Een hogere inflatie, die ook richting 3 procent kan gaan, zou weer duidelijk negatieve effecten hebben voor de economie, zoals voor de koopkracht van consumenten.

    De winstmarges van bedrijven (exclusief de financiële sector) liggen met gemiddeld 26 procent bijna weer op het niveau van 30 procent voor de crisis.

    Daarbij moet worden bedacht dat de bedrijfswinsten voor de crisis werden opgestuwd door de overmatig sterke kredietverlening. Swank herhaalde de opinie van de centrale bank, dat voor een deel van de bedrijven de winsten hoog genoeg zijn om hogere lonen te kunnen betalen, zoals DNB-president Klaas Knot de afgelopen jaren vaker heeft gezegd.

    Woningmarkt

    Een belangrijke factor in het herstel van de economie is het herstel van de woningmarkt. In sommige delen van het land, met name de grote steden en Amsterdam, "gaat het erg de hoogte in" met de huizenprijzen, zei Swank.

    De DNB-econoom twijfelt nog, of die exorbitante prijsstijging in Amsterdam wordt aangedreven doordat mensen zich dieper in de schuld steken, zoals voor de crisis van 2008 het geval was. De zorg bestaat dat er opnieuw een kredietbubbel ontstaat, geholpen door de uitzonderlijk lage stand van de rente.

    Hierover zal DNB in februari een rapport publiceren, zei Swank. De globale cijfers wijzen erop dat er meer met eigen geld wordt gekocht en dat de stijging van de hypotheekschuld achterblijft bij de prijsstijging van woningen, maar de gelijktijdige toename van aflossing van bestaande hypotheekschuld kan dit beeld vertekenen, zei de econoom. "Ik ben er nog niet gerust op."

    De Nederlandse economie kenmerkt zich door "hollen of stilstaan", wat volgens Swank onder andere komt door de impliciete subsidie op het lenen van geld in het Nederlandse belastingsysteem, waardoor er tegelijk veel wordt gespaard en veel wordt geleend.

    Die subsidie op lenen zou volgens de econoom deels kunnen worden aangepakt door de hypotheekrente-aftrek te verhuizen naar Box 3 van het belastingformulier, waar een lager belastingtarief geldt van 30 procent. Hierdoor zou het fiscaal gezien even voordelig worden om geld te lenen als om te sparen. "Die neutraliteit zit er nu nog niet in", aldus de DNB-econoom.

    Volgens de DNB-ramingen kan het volgende kabinet in 2018 rekenen op een klein begrotingsoverschot, terwijl de staatsschuld tot ruim onder de grens van 60 procent van het bruto binnenlands product daalt. Swank liet zich niet uit over de mogelijke gevolgen van de aankomende verkiezingen in Nederland voor de economische vooruitzichten.

    Een mogelijke toename van wereldwijde importtarieven door protectionistisch beleid, ingezet door de Amerikaanse president Trump, zou wel flinke schade kunnen berokkenen aan de wereldeconomie, en dat zou Nederland dan zeker ook voelen, zei hij. Omdat het nog onzeker is in hoeverre Trump zijn plannen zal weten uit te voeren, houdt DNB er nog geen rekening mee in de ramingen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
3.256 Posts
Pagina: «« 1 ... 91 92 93 94 95 ... 163 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,09 -1,36%
EUR/USD 1,0628 +0,03%
FTSE 100 7.843,39 -1,53%
Germany40^ 17.777,00 -1,38%
Gold spot 2.370,02 -0,55%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+2,67%
B&S Gr...
+1,33%
VIVORY...
+1,25%
Fagron
+0,57%
Air Fr...
+0,39%

Dalers

Arcelo...
-6,03%
Aperam
-5,71%
SBM Of...
-4,98%
ASMI
-3,22%
Nedap ...
-2,80%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links