Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.128 Posts
Pagina: «« 1 ... 64 65 66 67 68 ... 257 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 12 januari 2017 20:08
    Europese aandelenmarkten sluiten lager

    Teleurstelling op Wall Street.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager gesloten, na een negatieve start vanmiddag op Wall Street, waar teleurstelling overheerste over de toespraak van aankomend president Donald Trump van afgelopen woensdag. Farmaceuten werd geraakt door sterke kritiek van Trump op de sector.

    De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,6 procent lager op 362,51 punten, de Duitse DAX verloor 1,1 procent tot 11.521 punten en de Franse CAC 40 daalde 0,5 procent op 4.864 punten. De Britse FTSE 100 eindigde nagenoeg vlak op 7.292 punten.

    Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets drukten veel handelaren woensdag al op de verkoopknop van hun biotechaandelen na de toespraak. "Trump gaat meer concurrentie creëren tussen medicijnproducenten en dat is geweldig nieuws voor consumenten, maar niet zo goed als je aandeelhouder bent."

    Verder zijn de plannen voor importheffingen voor Chinese goederen het grootste gevaar in de plannen van Trump, volgens Aslam. "Je wil geen represailles van de tweede economie van de wereld."

    Donderdag bleek ook dat beleidsmakers van de Europese Centrale Bank in december verdeeld waren over het besluit om de monetaire verruimingsmaatregelen te verlengen, volgens de notulen van die vergadering.

    Vorige maand verlengde de ECB de looptijd van zijn maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties tot en met december 2017. Daarbij wordt het bedrag aan maandelijkse opkopen vanaf april dit jaar verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro. Uit de verslaglegging bleek dat een deel van het beleidscomité van de ECB het maandelijkse opkoopprogramma eigenlijk voor een langere periode wilde verlengen. Er waren echter ook enkele bestuursleden tegen een verlenging van QE vanwege de algemene scepsis over het programma. De president van de Bundesbank Jens Weidmann behoorde tot de dissidenten.

    Op macro-economisch vlak werd donderdag ook bekend dat de Duitse economie vorig jaar met 1,9 procent is gegroeid. Dit markeerde het sterkste groeitempo sinds 2011. Verder bleek dat de industriële productie in de eurozone in november met 1,5 procent is toegenomen ten opzichte van een maand eerder, terwijl de inflatie in Frankrijk in december op 0,6 procent uitkwam op jaarbasis.

    Olie werd donderdag duurder na uitspraken van de Saoedische minister van Olie, die de markt vertrouwen gaven dat de afgesproken productiebeperkingen binnen het oliekartel OPEC ook echt worden nageleefd. De februari-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 52,92 dollar en de maart-future op een vat Brent won 1,5 procent tot 55,96 dollar.

    De euro noteerde rond het slot van de Europese beurzen op 1,0660 dollar. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,0648 en woensdagavond bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,0498.

    Stijgers en dalers

    De biofarmaceutische sector stond onder druk na de uitspraken van Trump. Bayer verloor 1,0 procent, Sanofi leverde 1,0 procent in en Roche Holding daalde 2 procent. GlaxoSmithKline moest 0,8 procent laten gaan.

    In het spoor van deze sectorgenoten stond het Deense Novo Nordisk extra onder druk vanwege het nieuws dat in Amerika een rechtszaak is aangespannen tegen het bedrijf vanwege onrechtmatige prijsafspraken. Novo Nordisk verloor 4,0 procent.

    UniCredit daalde in Milaan 1,7 procent. De Italiaanse bank maakte bekend zeker 8 miljard euro aan extra voorzieningen te nemen op slechte leningen in het vierde kwartaal. Daarnaast gingen de aandeelhouders van de noodlijdende bank akkoord met een claimemissie van 13 miljard euro. Sectorgenoot Intesa Sanpaolo verloor 1,4 procent.

    De Britse retailers Tesco en Marks & Spencer kwamen donderdag met kwartaalcijfers. Tesco zag de omzet in het derde kwartaal toenemen, en dit gold ook voor Marks & Spencer. Beide concerns boekten in zowel thuismarkt het Verenigd Koninkrijk als internationaal groei. Marks en Spencer steeg 1,0 procent, maar van Tesco waren beleggers minder onder de indruk en het aandeel daalde 2,3 procent.

    Ook Associated British Foods kon beleggers niet bekoren, hoewel de resultaten bij het moederbedrijf van Primark wel stgen in het afgelopen kwartaal. Het aandeel leverde 4,2 procent in.

    Compagnie Financière Richemont wist 8,6 procent te stijgen na het vrijgeven van positieve omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. Het Zwitserse bedrijf, dat luxe artikelen als horloges en sieraden verkoopt, zag de omzet met 6 procent toenemen tot ruim 3 miljard euro.

    Verder zaten uitzenders in de lift na een positief sectorrapport van Deutsche Bank, met onder meer een adviesverhogingen voor Randstad, dat 0,7 procent won in Amsterdam en voor het Zwitserse Adecco, dat 0,6 procent meer waard werd in Zürich. Het Britse Hays, waarvoor het advies ook verhoogd werd door de Duitse bank, daalde echter 0,7 procent.

    ThyssenKrupp maakte bekend dat het een resterend belang van 49 procent in Atlas Elektronik overneemt van Airbus. Het staalconcern had al een belang van 51 procent. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel ThyssenKrupp daalde 0,7 procent en Airbus verloor 1,2 procent.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones index 0,7 procent lager, daalde de S&P 500 met 0,5 procent en verloor de Nasdaq 0,7 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  2. forum rang 10 voda 13 januari 2017 18:18
    Damrak sluit in het groen

    Financials in trek.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag in het groen geëindigd. De AEX sloot 1,0 procent hoger op 488,09 punten en de AMX en AScX wonnen achtereenvolgens 0,9 en 1,3 procent.

    Op weekbasis kwam de AEX echter nauwelijks van zijn plaats en leek er een voorlopig eind te komen aan de rally die werd ingezet na de uitverkiezing van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

    Beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx wees op de ongekend kleine range waarin de Amsterdamse hoofdgraadmeter momenteel zit, "zeker voor de eerste twee weken van het jaar die normaliter bekend staan om hoge volumes en volatiliteit. Wat mij betreft wordt het tijd dat er weer wat actie op de markten terugkomt", aldus Van Santen.

    Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management wees op het herstel van Wall Street op donderdag, waar ook de AEX vrijdag van kon profiteren.

    De dag stond vooral in het teken van een aantal grote Amerikaanse financials dat de boeken opende over het vierde kwartaal, waaronder JPMorgan Chase en Bank of America. Zij konden in de laatste maanden van 2016 profiteren van de rally op de aandelenmarkten en van de aantrekkende Amerikaanse economie, zo leek de voornaamste conclusie die te trekken was uit de winstcijfers. Volgende week zullen ook Morgan Stanley, Goldman Sachs en Citigroup hun resultaten vrijgeven.

    Op macro-economisch vlak was de Europese agenda vrijwel leeg. Uit Spaanse inflatiecijfers bleek dat de consumentenprijzen in december op zowel maand- als jaarbasis flink zijn aangetrokken ten opzichte van november. Chinese handelscijfers over december lieten een stijging van de export met 0,6 procent zien wanneer uitgedrukt in de eigen valuta, terwijl de import met 10,8 procent toenam.

    Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen over december, voor de markt een belangrijke graadmeter voor de economie. De detailhandelsomzet steeg in december met 0,6 procent op maandbasis, en dit was licht onder verwachting maar wel een verbetering ten opzichte van november. Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets wees erop dat wanneer gekeken wordt naar de onderliggende cijfers, er toch wat aarzeling is onder Amerikaanse consumenten om de portemonnee te trekken.

    Verder bleef het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet redelijk stabiel, met een niveau van 98,1 halverwege januari.

    Olie werd vrijdag goedkoper. Bij het slot in Europa noteerde de februari-future op een vat West Texas Intermediate 1,2 procent lager op 52,40 dollar en werd een maart-future Brent 1,0 procent goedkoper op 55,48 dollar.

    De euro/dollar noteerde rond de slotbel op 1,0618. Vrijdagochtend voor de opening van de Europese beurzen verhandelde het muntpaar op 1,0612 en bij het sluiten van Wall Street stond er een koers van 1,0622 op de borden.

    "Doordat er nog details ontbreken over het groeibeleid [van Trump] zijn beleggers ongeduldig geworden. Dit heeft een negatief effect gehad op de Amerikaanse dollar", volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

    Stijgers en dalers

    Van de 25 fondsen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten er 24 hoger. Unibail-Rodamco was de enige dissident met een verlies van 0,4 procent. Na een dip op donderdag wist Galapagos weer op te krabbelen. Het biofarmaceutische fonds steeg 2,3 procent.

    Financiële waarden bewogen in het groen, met winsten van achtereenvolgens 2,6 procent, 3,2 procent en 2,0 procent voor Aegon, ABN AMRO en ING Groep.

    Société Générale schrapte vrijdag het koopadvies op ING, omdat de Nederlandse bank in het verbeterde economisch klimaat naar verwachting minder sterk zal uitblinken. Het advies werd Houden en het koersdoel ging omlaag van 16,00 naar 14,50 euro. Bij Bank Degroof Petercam ging het advies voor ING ook van Kopen naar Houden maar werd het koersdoel met 0,50 euro verhoogd tot 14,00 euro. De analisten van Petercam wezen vooral op de risico's van de nieuwe Basel IV-kapitaalregels, waardoor het kapitaaloverschot van ING grotendeels zou kunnen verdampen.

    In tegenstelling tot het advies op ING, handhaafde Société Générale zijn koopaanbeveling op ABN AMRO met een koersdoel dat omhoog ging van 23,00 naar 27,00 euro. De analisten van de Franse bank schreven dat de bank zou moeten kunnen profiteren van een betere kredietwaardigheid, ofschoon het binnen de Benelux onder de nieuwe regelgeving van Basel IV de meeste risico's loopt.

    Randstad kreeg van ABN AMRO een adviesverhoging van Houden naar Kopen terwijl het koersdoel omhoog ging van 46,00 naar 64,00 euro. Analist Konrad Zomer wees onder andere op een bedrag van zo'n 300 miljoen euro aan extra kasstroom die Randstad tegemoet kan zien door belastinginkomsten uit Frankrijk in de periode 2013 tot en met 2016. Het aandeel steeg 1,4 procent.

    Goldman Sachs verhoogde het advies voor het aandeel RELX van Neutraal naar Kopen en het koersdoel van 17,70 naar 19,00 euro, terwijl Wolters Kluwer bij de Amerikaanse bank op de verkooplijst bleef, maar wel met een koersdoel dat verhoogd werd van 35,40 naar 37,20 euro.

    De analisten wezen in het geval van RELX op het achterblijven van de koers van het aandeel van 8 procent op de Stoxx 600 index. Daarnaast is de koers/winst-verhouding voor RELX gedaald naar 14,9 op basis van de taxaties voor 2018. Over Wolters Kluwer schreef Goldman Sachs dat men denkt dat de vraag naar diensten van het bedrijf toeneemt. Wolters Kluwer steeg vrijdag 0,6 procent en RELX 0,5 procent.

    In de AMX was ASR Nederland lijstaanvoerder met een winst van 6,7 procent. De verzekeraar maakte bekend 3 miljoen eigen aandelen te hebben ingekocht tegen een prijs van 22,15 euro per stuk. De transactie zal de solvabiliteitsratio beperkt beïnvloeden. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde verder het koersdoel op het aandeel van 21,00 naar 25,00 euro, met handhaving van het Aanbevolen-advies. Analist Joost van Beek noemde de aandeleninkoop een ideale mogelijkheid om de stevige financiële positie en kasstroom rendabel aan te wenden.

    Wereldhave was de grootste verliezer onder de middelgrote fondsen na de aankondiging dat het vastgoedbedrijf flink gaat reorganiseren. Verdere details worden bij de jaarcijfers bekendgemaakt. Volgens analist Jaap Kuin van ING gaf het gebrek aan details over de reorganisatie vrijdag reden tot speculatie onder beleggers en dit was negatief voor het aandeel, dat 2,3 procent daalde.

    Onder de kleinere fondsen was Takeaway.com opnieuw in trek, nadat het aandeel donderdag al 13 procent steeg. Vrijdag kreeg de maaltijdbezorger koersdoelverhogingen van ABN AMRO en Goldman Sachs bij handhaving van de koopadviezen op basis van de sterke trading update op donderdag. ABN AMRO verhoogde zijn koersdoel van 28,00 naar 33,00 euro en Goldman Sachs van 30,00 naar 31,00 euro. Het aandeel won 5,1 procent.

    Euronext won onder de lokale fondsen 5,2 procent. De Zwitserse zakenbank UBS verhoogde het advies van Neutraal naar Kopen en stelde ook het koersdoel opwaarts bij van 36,00 naar 51,00 euro, op basis van hogere verwachte volumes in de komende twee jaar.

    Uitschieter was Nedsense, dat 11,1 procent steeg.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen waren de koersborden in New York vrijdag groen gekleurd. De S&P 500 steeg 0,3 procent, de Dow Jones index noteerde 0,1 procent hoger en de Nasdaq won 0,6 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  3. forum rang 10 voda 13 januari 2017 19:29
    Europese beurzen sluiten hoger

    Opnieuw record voor Britse FTSE.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag in de plus geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,0 procent op 365,94 punten, de Duitse DAX sloot 0,9 procent hoger op 11.629,18 punten en voor de Franse CAC 40 restte een winst van 1,2 procent met een slotstand van 4.922,49 punten.

    De Britse 100 FTSE wist voor de twaalfde handelsdag op rij een nieuw recordniveau te bereiken, met een slotstand van 7,337,81 punten. Dat was een stijging van 0,6 procent ten opzichte van donderdag.

    Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees erop dat de Londense beursindex bovendien al 14 handelsdagen op rij in de plus is gesloten, onder meer dankzij het zwakkere Britse pond maar ook dankzij een aantal sterke macro-economische publicaties uit het Verenigd Koninkrijk.

    Over de Europese aandelenmarkten zei Hewson dat die de afgelopen dagen in een behoorlijk krappe bandbreedte bewogen, "maar vandaag was het sentiment positiever." De marktanalist wees wel op de toch wat teleurstellende Chinese exportcijfers, die erop zouden kunnen duiden dat de vraag naar Chinese goederen afneemt. De export vanuit China nam in december op jaarbasis met 6,1 procent af, uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

    De dag stond verder vooral in het teken van een aantal grote Amerikaanse financials dat de boeken opende over het vierde kwartaal, waaronder JPMorgan Chase en Bank of America.

    "Wat we uit deze resultaten kunnen afleiden is dat, in tegenstelling tot Europese banken, Amerikaanse banken niet alleen profiteren van de aantrekkende economie, maar ook van de steilere Amerikaanse rentecurve", aldus Hewson.

    Olie werd vrijdag goedkoper. Bij het slot in Europa noteerde de februari-future op een vat West Texas Intermediate 1,2 procent lager op 52,40 dollar en werd een maart-future Brent 1,0 procent goedkoper op 55,48 dollar.

    De euro/dollar noteerde rond de slotbel op 1,0618. Vrijdagochtend voor de opening van de Europese beurzen verhandelde het muntpaar op 1,0612 en bij het sluiten van Wall Street stond er een koers van 1,0622 op de borden.

    "De dollar staat onder nieuwe verkoopdruk", volgens analist Lukman Otunuga van FXTM. "De zorgen dat het door Trump voorgestelde beleid mogelijk niet voldoet aan de verwachtingen zijn na zijn persconferentie toegenomen", zei Otunuga.

    Stijgers en dalers

    Fiat Chrysler steeg in Milaan 4,6 procent en liep daarmee ongeveer een kwart van het verlies in dat de autoproducent donderdag leed toen bekend werd dat de Amerikaanse Environmental Protection Agency het concern van fraude met emissiesoftware beschuldigt. De Europese Commissie verklaarde vrijdag dat men zal samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten om de zaak te onderzoeken.

    Renault bevestigde vrijdag dat het concern ook lijdend voorwerp is in een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke manipulatie van emissietesten. De Franse automaker benadrukte daarbij dat zijn auto's voldoen aan alle Franse en Europese wet- en regelgeving en van toepassing zijnde milieustandaarden. Het aandeel Renault daalde evenwel met 2,9 procent.

    Sectorgenoten van Fiat Chrysler en Renault reageerden verdeeld. BMW verloor 0,6 procent, Daimler won 0,2 procent en Peugeot steeg 1,5 procent. Volkswagen, dat ook daadwerkelijk bekend heeft te hebben gesjoemeld met emissietesten en daarvoor in Amerika al enkele miljardenschikkingen trof, won 0,7 procent.

    Farmaceuten wisten te herstellen na de forse verliezen eerder in de week, die werden veroorzaakt door de forse kritiek die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump had op de sector. Shire steeg 2,3 procent en Hikma Pharmaceuticals won 2,0 procent terwijl AstraZeneca 1,2 procent aan beurswaarde aan het aandeel kon toevoegen. Novo Nordisk won 2,2 procent en Sanofi 2,0 procent.

    Mijnbouwers stonden onder druk vanwege lagere edelmetaalprijzen. De februari-future op goud daalde vrijdag een half procent. Fresnillo daalde 0,6 procent en Randgold Resources verloor 1,3 procent.

    Financiële waarden zaten wel in de lift in Europa, onder meer door de positieve kwartaalcijfers van Amerikaanse sectorgenoten. Deutsche Bank won 2,5 procent, Commerzbank steeg 1,9 procent en BNP Paribas sloot 2,7 procent in de plus. Barclays steeg 1,3 procent en ING Groep 2,0 procent.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen waren de koersborden in New York vrijdag groen gekleurd. De S&P 500 steeg 0,3 procent, de Dow Jones index steeg 0,1 procent en de Nasdaq won 0,6 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  4. forum rang 10 voda 13 januari 2017 20:53
    AEX neemt gas terug

    Trump-rally zwakt af.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kwam in de tweede handelsweek nauwelijks van zijn plaats, en met een slotstand van 488,09 punten op vrijdag, steeg hoofdgraadmeter AEX op weekbasis slechts 0,2 procent.

    Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november werd een rally ingezet op de mondiale aandelenmarkten. Met de lage volumes rond de feestdagen bleef het sentiment positief, hoewel het de Dow Jones index niet lukte tweemaal een psychologische grens te doorbreken. Na de onverwachte uitverkiezing van Donald Trump ging de index wel door de 19.000 punten, maar de 20.000 punten bleek vooralsnog een brug te ver, zij het dat de Dow daar wel zeer dicht in de buurt kwam.

    Afgelopen week was het in principe nog rustig en daardoor was er vooral aandacht voor de man die de rally had aangewakkerd, Donald Trump. Deze week hield hij na ruim zes maanden weer eens een persconferentie en de markt hoopte dat 'The Donald' meer duidelijkheid zou verschaffen over zijn plannen op het gebied van economisch beleid vanwege de opvatting dat de nieuwe eerste man flink zal gaan investeren en de belastingen zal verlagen.

    In zijn persconferentie sprak de aanstaande president van Amerika echter vooral over de berichtgeving dat Rusland compromitterende informatie over hem zou hebben, gaf hij verder felle kritiek op een aantal journalisten en liet hij zich redelijk positief uit over de toekomstige relatie met Moskou. Details over overheidsbeleid kwamen er nauwelijks. "Hooggespannen verwachtingen komen zelden uit op de beurs en eindigen vaak in teleurstelling. Dat geldt ook voor de gehouden speech", concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING dan ook.

    Olie bleef deze week in trek, terwijl de euro opkrabbelde en weer boven de grens van 1,06 dollar uitkwam. Volgens marktkenners is de dollar wat afgezwakt vanwege de onduidelijkheid over het beleid van Trump.

    Op de valutamarkten waren er verder opvallende koersbewegingen voor het Britse pond, de Mexicaanse peso en de Turkse lira. Afgelopen weekend leek de Britse premier Theresa May te benadrukken voor een harde Brexit te gaan, wat het pond onder druk zette ten opzichte van de dollar. De Turkse munt zakte tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de greenback, wat leidde tot herhaaldelijk ingrijpen van de Turkse centrale bank. De Mexicaanse peso daalde tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat Trump benadrukte dat hij nog steeds van plan is een muur te bouwen tussen Amerika en Mexico.

    Cijferseizoen van start

    In Amerika ging het cijferseizoen deze week van start en het was voor het eerst niet Alcoa dat traditiegetrouw de officieuze aftrap deed. Onder de toonaangevende fondsen waren het de Amerikaanse financials JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo die als eerste de boeken openden. In het algemeen konden zij in het vierde kwartaal profiteren van de aandelenmarktrally als gevolg van de uitverkiezing van Trump.

    Volgende week komt ook het cijferseizoen in Nederland op gang, met woensdag de kwartaalresultaten van ASML en Ahold Delhaize dat donderdag een trading update publiceert.

    Qua buitenlandse fondsen volgen meer Amerikaanse financials met hun kwartaalrapportages, zoals Goldman Sachs, Citigroup en Morgan Stanley, maar bijvoorbeeld ook Netflix en IBM zullen de cijfers over het vierde kwartaal vrijgeven.

    Op macro-economisch vlak volgt volgende week een reeks aan inflatiecijfers uit Europa en zal de Europese Centrale Bank donderdag zijn rentebesluit bekendmaken. Vrijdag volgt de inauguratie van Trump als 45e president van de Verenigde Staten.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen ging ArcelorMittal aan kop met een winst op weekbasis van 4,8 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel van 5,50 naar 7,50 euro met een ongewijzigd Houden advies, vanwege de sterker dan verwachte economische groei in China in 2016. "Aangezien ArcelorMittal de grootste staalproducent ter wereld is, met een dominant marktaandeel in alle belangrijke markten waarin het bedrijf actief is, zijn wij van mening dat het bedrijf het best is gepositioneerd om te profiteren van de huidige staalprijsrally", aldus de analisten van de bank.

    De weekverliezen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter beperkten zich minder dan 3 procent, waarbij de spreekwoordelijke rode lantaarn voor Vopak was, met een daling van het aandeel met 2,8 op weekbasis procent, gevolgd door Unibail-Rodamco dat 2,1 procent aan beurswaarde zag verdwijnen ten opzichte van vorige week.

    ASR Nederland was de blikvanger in de AMX en steeg op weekbasis 10,4 procent. De verzekeraar maakte bekend 3 miljoen eigen aandelen te hebben ingekocht tegen een prijs van 22,15 euro per stuk. De transactie zal de solvabiliteitsratio beperkt beïnvloeden. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde verder het koersdoel op het aandeel van 21,00 naar 25,00 euro, met handhaving van het Aanbevolen-advies. Analist Joost van Beek noemde de aandeleninkoop een ideale mogelijkheid om de stevige financiële positie en kasstroom rendabel aan te wenden.

    Air France-KLM was de grootste daler en zag 5,5 procent aan beurswaarde verdampen. Barclays verlaagde deze week het advies op het aandeel van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern van Gelijkgewogen naar Onderwogen en het koersdoel van 5,00 naar 4,50 euro. In het rapport over de Europese luchtvaartsector stelden de analisten te rekenen op margedalingen bij een aantal luchtvaartmaatschappijen, omdat brandstofvoordelen tot een einde komen. Wat betreft Air France-KLM verwacht Barclays dat de herstructureringen uitdagend zullen blijken, wat het risico van een stevige winstdaling met zich meebrengt.

    Onder de kleinere fondsen was het Takeaway.com dat een klapper maakte. Het aandeel won 23,3 procent na een positieve trading update, waarbij de markt te spreken was over de sterke orderintake. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers blijft de positie in Duitsland evenwel een potentieel risico. In reactie op de trading update verhoogden Goldman Sachs en ABN AMRO hun koersdoelen op het aandeel.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  5. forum rang 10 voda 16 januari 2017 17:48
    Damrak sluit lager

    Weinig richtinggevend nieuws.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag op verlies gesloten. De AEX sloot 0,8 procent lager op 484,13 punten, terwijl de AMX 0,2 procent verloor en de AScX een pas op de plaats maakte.

    Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer was er maandag weinig richtinggevend nieuws en waren daarnaast de volumes "niet indrukwekkend". Bovendien bleven de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day, waardoor "een grote inspiratiebron" voor beleggers afwezig was. "Beleggers reageerden mogelijk nog wat op de slotstanden van vrijdag", aldus Nijkamp.

    De vermogensbeheerder denkt dat er nu vooral een gebrek aan kopers is. Zij houden volgens Nijkamp het kruit droog in aanloop naar de rest van de bedrijfscijfers die nog moeten komen. "De verwachtingen zijn echter hoog en daarmee ook de kans op tegenvallers."

    Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het aantal faillissementen van Nederlandse bedrijven in december op maandbasis flink zijn gedaald. Het aantal faillissementen kwam in december uit op 328, na een opleving tot 416 in november.Verder stegen de consumentenprijzen in Italië in december met 0,4 procent op maandbasis.

    Ook kregen beleggers maandag inzicht in het overschot op de goederenbalans van de eurozone. In november 2016 kwam het overschot van de eurozone uit op 25,9 miljard euro, tegenover een surplus van 22,9 miljard euro in dezelfde maand een jaar geleden.

    Olie noteerde maandag lager. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent lager op 52,25 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent verloor op 55,39 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0593 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0639 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de AEX sloten slechts 3 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Boskalis dat 0,9 procent steeg, nadat het bedrijf een intentieverklaring tekende voor de gunning van een contract voor de ontwikkeling van de haven van Duqm in Oman. Dit contract kent een waarde van circa 480 miljoen euro. Het betreft een zogenoemd EPC contract, dat wil zeggen engineering, procurement en construct, voor de aanleg van een bulk liquid berth terminal. NIBC merkte op dat de volumes in de baggermarkt inderdaad aan het stabiliseren zijn zoals het bedrijf al eerder zei. Toch blijft de markt erg moeilijk, aldus analist Edwin de Jong. De marktvorser verwacht daarom dat de marges op het project in Oman aan de onderkant van de bandbreedte van 10 tot 12 procent zullen uitkomen, of iets lager doordat er een grote bouwcomponent in de opdracht zit.

    Onder de hoofdfondsen werden verder ArcelorMittal en Heineken respectievelijk 0,8 en 0,2 procent meer waard.

    Randstad moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,8 procent, na een adviesverlaging. RBC verlaagde het advies voor de uitzender van Outperform naar Sector Perform, maar het koersdoel werd wel verhoogd van 47,50 naar 56,00 euro. Ook ING Groep en Aegon konden met een min tot twee procent niet in het groen komen. De bank werd door Goldman Sachs van de kooplijst gehaald. Analisten van de Amerikaanse zakenbank wezen erop dat het aandeel sinds mei vorig jaar al met 30 procent is gestegen en dat de opwaartse ruimte voor het aandeel niet veel hoger meer is dan het gemiddelde voor Europese banken. Als gevolg kreeg ING een Neutraal advies met een koersdoel van 16,00 euro. ABN AMRO verhoogde voor ING het koersdoel van 14,00 naar 15,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

    In de Midkap was het ASR Nederland dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 2,1 procent, gevolgd door Philips Lighting dat 1,5 procent meer waard werd. Bovendien won GrandVision 0,9 procent. Vandaag werd bekend dat de Italiaanse brillenfabrikant Luxottica en zijn Franse sectorgenoot Essilor gaan fuseren. Dit creëert volgens KBC Securities een grote marktspeler waar GrandVision de concurrentie mee aan moet gaan. Theodoor Gilissen Bankiers stelde evenwel dat de fusie juist weinig impact zal hebben op de marktpositie van het bedrijf.

    Arcadis bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 2,3 procent, terwijl het volatiele OCI met 1,7 procent eveneens aanzienlijk wat beurswaarde prijsgaf. TomTom verloor eveneens 1,7 procent.

    Onder de kleinere fondsen steeg Sif Holding met 6,4 procent, gevolgd door Takeaway.com dat 2,9 procent bijschreef. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de stijging van Takeaway.com "terecht" omdat de groeicijfers van het aantal orders, zoals afgelopen donderdag gerappoteerd, "echt heel sterk" waren. "Met name het tot 50 procent gegroeide marktaandeel in Duitsland geeft veel vertrouwen", aldus de analist. Ordina verloor 2,1 procent.

    Het lokaal genoteerde Pharming Group steeg met 6,4 procent, nadat het bedrijf van de Europese Commissie een uitbreiding van zijn marketingvergunning kreeg voor zijn middel Ruconest in de Europese Unie.

    Wall Street gesloten

    De Amerikaanse beurzen houden maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day. Op dinsdag zijn de Amerikaanse beurzen weer open.

    De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent naar 2.274,64 punten, de Dow Jones index sloot fractioneel lager op 19.885,73 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger op 5.574,12 punten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  6. forum rang 10 voda 16 januari 2017 19:17
    Europese beurzen beginnen week met verlies

    Wall Street houdt deuren gesloten.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, waarbij beleggers het moesten doen zonder impulsen uit Amerika in verband met de viering van Martin Luther King Day.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent op 363,06 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 11.554,71 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,8 procent op 4.882,18 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.327,13 punten.

    Beleggers beleefden een rustige dag met weinig macro-economisch nieuws, waarbij marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zelfs sprak van aanhoudende zwakte op de aandelenmarkten. De Amerikaanse beurzen gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

    Het overschot op de goederenbalans van de eurozone steeg in november op jaarbasis. In november kwam het overschot van de eurozone uit op 25,9 miljard euro, tegenover een surplus van 22,9 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder.

    Verder bleek dat de Italiaanse consumentenprijzen in december conform verwachting stegen. In december dikten de consumentenprijzen in een definitieve lezing met 0,4 procent op maandbasis aan. Op jaarbasis was er in december sprake van een stijging van het consumentenprijspeil met 0,5 procent.

    Duitsland zou de vennootschapsbelasting mogelijk willen verlagen om zo de concurrentie van het land te verbeteren. Dit zei minister Wolfgang Schäuble maandag in The Wall Street Journal. "Wij hebben de ruimte voor een verlaging van de tarieven, die voor Duitsland een voordeel kunnen betekenen", aldus Schäuble.

    Olie noteerde maandag nipt in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent op 52,41 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 55,61 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0605. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0593 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0639 op de borden.

    Op de valutamarkten daalde het Britse pond verder sterk, omdat er speculatie is ontstaan over een harde Brexit. De Britse premier Theresa May zou dinsdag een toespraak houden waarin zij hier meer over zou gaan zeggen. Het muntpaar euro/pond steeg naar 0,8800, van 0,8730 rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag.

    Dinsdag kijken beleggers uit naar cijfers over de inflatie en producentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Verder komt de Duitse ZEW index vrij en passeert in de Verenigde Staten de Empire State index. Donderdag komt de Europese Centrale Bank met het rentebesluit, naar verwachting het belangrijkste agendapunt van de handelsweek.

    Bedrijfsnieuws

    De Italiaanse brillenfabrikant Luxottica en zijn Franse sectorgenoot Essilor kondigden aan te fuseren. De nieuwe entiteit EssilorLuxottica zal met meer dan 140.000 werknemers in ruim 150 landen een omzet genereren van ruim 15 miljard dollar. Het Milanese Luxottica is wereldleider op het gebied van luxe zonnebrillen, onder meer met het merk Ray-Ban, terwijl het in Parijs gesitueerde Essilor onder meer corrigerende brillenglazen produceert en instrumenten voor oogartsen en opticiens. Het aandeel Essilor steeg 11,9 procent en Luxottica dikte 8,3 procent aan.

    De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz rapporteerde een stijging van de omzet over december. De omzet in lokale valuta nam in de afgelopen maand met 6 procent toe en steeg vertaald in Zweedse kronen zelfs met 10 procent. Het aandeel H&M sloot maandag 2,8 procent lager.

    Novartis daalde 1,2 procent, nadat Berenberg het advies voor de Zwitserse farmaceut verlaagde van Kopen naar Houden met een ongewijzigd koersdoel van 80,00 Zwitserse frank. UBS verlaagde het advies voor verzekeraar Swiss Re van Neutraal naar Verkopen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 88,00 naar 85,00 Zwitserse frank. Het aandeel daalde 2,4 procent.

    Wall Street gesloten

    De Amerikaanse beurzen houden maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

    De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent naar 2.274,64 punten, de Dow Jones index sloot fractioneel lager op 19.885,73 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger op 5.574,12 punten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  7. forum rang 10 voda 17 januari 2017 17:44
    Damrak op verlies na heldere woorden Theresa May

    Britse premier zet in op volledige Brexit.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag lager gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent op 481,77 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

    Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO ligt de ondertoon er nog altijd "redelijk netjes" bij op de aandelenbeurzen en gaf de speech van premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk "wat kleur" aan de verder saaie handelsdag.

    Het Verenigd Koninkrijk mikt op een volledige en heldere Brexit. May zette in haar rede een flink aantal doelstellingen uiteen, waaronder een sterker Verenigd Koninkrijk en een brede samenwerking met derden, ook met de Europese Unie. "We kunnen geen lid zijn van de interne markt. We gaan helemaal uit de EU, maar verlaten Europa niet", aldus May tegenover diplomaten en officials.

    May benadrukte de eenheid binnen het Verenigd Koninkrijk in combinatie met een grote mate aan onafhankelijkheid en controle over de eigen zaken.

    "Het pond zag je duidelijk aantrekken en dit gaf een boost voor de Europese continentale markten", vervolgde Bonsee, toevoegend dat de Britse beurzen als gevolg van de valutabewegingen juist wegzakten.

    De macro-economische kalender bevatte de Duitse ZEW index. De index voor het economisch sentiment steeg in januari, maar in een minder hoog tempo dan verwacht. De ZEW-verwachtingsindex liep op van 13,8 in december naar 16,6 in januari. Er was door geraadpleegde economen evenwel gerekend op een toename tot 18,8.

    Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen verder cijfers over de inflatie en producentenprijzen. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de Britse consumentenprijzen met 1,6 procent, waar een toename van 1,4 procent was voorzien. Het producentenprijspeil nam in december op jaarbasis met 2,7 procent toe. Economen rekenden op een stijging met 3,0 procent.

    Olie noteerde dinsdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 52,73 dollar, terwijl een maart-future Brent fractioneel hoger bewoog op 55,87 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0704. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0663 en bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 0,9 procent.

    ASML verloor 0,1 procent nadat Credit Suisse besloot om het volgen van het Veldhovense bedrijf weer te hervatten, met een Neutraal advies en een koersdoel van 113,00 euro. Volgens de analisten boekte ASML afgelopen jaar "significante vooruitgang" met de nieuwe technologie EUV. Woensdag voorbeurs opent ASML de boeken over het afgelopen boekjaar.

    Galapagos kon niet in het groen komen en verloor 1,4 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Goldman Sachs van 75,00 naar 81,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het biotechbedrijf behoort in de Europese sector tot de favorieten van de Amerikaanse zakenbank.

    Philips is door de Consumentenbond en de Stichting Consumentenclaim voor de rechter gedaagd. Dit schreef Het Financieele Dagblad. In 2012 kwam aan het licht dat verschillende grote beeldbuisproducenten als Samsung, Philips en Toshiba betrokken waren bij een wereldwijd kartel, waardoor consumenten in de periode tussen 1996 en 2006 te veel betaalden voor nieuwe televisies en computers. De bedrijven kregen al een boete opgelegd door de Europese Commissie. Gesprekken over een eventuele schikking tussen de Consumentenbond en Stichting Consumentenclaim enerzijds en Philips anderzijds zijn op niets uitgelopen, waardoor de partijen nu naar de rechter stappen. Het aandeel Philips daalde 0,8 procent.

  8. forum rang 10 voda 17 januari 2017 17:44
    Deel 2:

    Citigroup herbeoordeelde het advies voor NN Group en Aegon. Voor NN ging het koersdoel omlaag van 33,00 naar 28,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies, vanwege de onzekerheid rond het overnamebod op Delta Lloyd. Voor Aegon maakte het koopadvies plaats voor een Neutraal advies met een neerwaarts bijgesteld koersdoel van 6,00 naar 5,50 euro. Aegon en NN Group noteerden op het Damrak respectievelijk 0,9 procent lager en fractioneel hoger.

    Onderaan bivakkeerden Heineken en ArcelorMittal met verliezen van respectievelijk 1,2 en 2,1 procent. Credit Suisse verlaagde het advies voor Heineken van Neutraal naar Underperform en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 81,00 naar 68,00 euro. Volgens de analisten staan de omzet en marges van de bierbrouwer onder druk.

    In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval kon rekenen, met een winst van 0,6 procent. Mogelijk profiteerde de luchtvaartmaatschappij van geruchten rondom de Duitse sectorgenoot Lufthansa, waar Etihad mogelijk een belang van 30 tot 40 procent in zou willen nemen als onderdeel van plannen om het kapitaal te vergroten. Fugro was koploper met 1,1 procent.

    ASR Nederland daalde 0,4 procent na een verhoging van het koersdoel door Citi Research van 22,50 naar 28,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten blijven positief over de stevige kapitaalbuffer en het bedrijfsmodel dat veel contanten genereert, terwijl er op de langere termijn potentieel is voor groei door overnames.

    De Amerikaanse zakenbank verlaagde tevens het koersdoel voor Delta Lloyd, van 5,50 naar 5,40 euro. Het advies bleef Neutraal. De analisten zien weinig opwaarts potentieel ten opzichte van het overnamebod van NN van 5,40 euro, gezien de magere hoeveelheid kapitaal die Delta Lloyd zelfstandig genereert. Dat verlaagt de kans op dividend, terwijl er nog wel neerwaarts risico is als de overname zou afketsen. Delta Lloyd daalde 0,1 procent.

    Refresco Group moest na de recent sterke koersprestatie het Outperform advies van Credit Suisse vaarwel zeggen en genoegen nemen met een Neutraal advies. Het koersdoel bleef ongewijzigd op 15,50 euro. Hoewel de marktvorsers verwachten dat de bottelaar ook in de toekomst waarde kan creëren door een verdere sectorconsolidatie, denkt Credit Suisse dat Refresco een pas op de plaats zal maken van zeker 6 tot 9 maanden alvorens een nieuwe overname te doen. Het aandeel steeg 0,4 procent.

    In de AMX was Aperam hekkensluiter met een verlies van 1,7 procent. Ook OCI en Intertrust konden niet in het groen komen en verloren 1,4 procent.

    Onder de kleinere fondsen ging Telegraaf Media Groep aan kop met 9,6 procent nadat J.H.H. de Mol een eerste kapitaalbelang meldde van 18,41 procent. Dasym Investment Strategies meldde zijn belang in Telegraaf Media Groep evenwel volledig af. Op 8 januari 2009 meldde Dasym nog een kapitaalbelang van 20,06 procent. Delta Lloyd meldde een belang van 11,24 procent in TMG tegen een eerder gemelde 7,12 procent.

    Basic-Fit daalde 0,2 procent, nadat Berenberg het koersdoel verlaagde van 21,50 naar 20,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten verlaagden de taxaties voor de winst per aandeel in 2017 en 2018 in verband met hogere verwachte investeringen, na de sneller dan verwachte uitrol van fitnessclubs.

    Goldman Sachs verlaagde het advies voor Takeaway.com na de sterke koersprestatie van Kopen naar Neutraal, maar verhoogde het koersdoel wel van 31,00 naar 32,00 euro. Als marktleider in de belangrijkste regio's kent Takeaway.com volgens de Amerikaanse zakenbank een "goede positionering" om te profiteren van een aantrekkende online markt. Het aandeel steeg 0,5 procent.

    Heijmans gaat samen met Nuon bijna 2.480 publieke laadpunten realiseren in verschillende gemeenten in Noord-Brabant en Limburg. Er werden geen financiële details over de opdracht vermeld. Heijmans sloot 0,4 procent lager.

    Van Lanschot droeg onder de kleinere fondsen de rode lantaarn met een verlies van 3,0 procent. ook Fagron beleefde een moeizame dag en gaf 1,6 procent prijs.

    Onder de lokale fondsen kreeg Coca-Cola European Partners een koersdoelverlaging van Credit Suisse te verwerken. Het koersdoel ging omlaag van 33,50 naar 33,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Hoewel de kans bestaat op consolidatie in de sector, zorgt extra regelgeving in Europa voor meer risico op het aandeel. Het fonds gaf 0,9 procent prijs.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.269,11 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  9. forum rang 10 voda 17 januari 2017 18:25
    Europese beurzen sluiten lager

    Pond staat flink hoger na Brexit-toespraak van premier May.

    (ABM FN-Dow Jones) De meeste aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag op de dag van de Brexit-toespraak van premier Theresa May in de min geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent naar 362,54 punten, de FTSE 100 in Londen stond 1,3 procent af tot 7.229,14 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 11.555,60 punten en voor de Franse CAC 40 restte een verlies van 0,5 procent met een slotstand van 4.859,69 punten.

    "De Europese markten bleken vandaag ongeïnteresseerde omstanders bij de brede martkbewegingen in het Verenigd Koninkrijk en op de valutamarkten", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Het opveren van het pond en het wegglijden van de dollar lijken de aanjagers voor flinke winstnemingen in de FTSE 100, die zijn grootste eendaagse daling boekte sinds 11 november", aldus de marktvorser.

    De lang verwachte rede van de Britse premier Theresay May over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie bood volgens analist Lukman Otunuga van FXTM "duidelijkheid". Het Verenigd Koninkrijk zet in op een volledige Brexit, dus een volledig vertrek uit de Europese Unie. May zette in haar rede verschillende doelstellingen uiteen, waaronder een sterker Verenigd Koninkrijk en een brede samenwerking met derden, ook met de EU. "We kunnen geen lid zijn van de interne markt. We gaan helemaal uit de EU, maar verlaten Europa niet", aldus May tegenover diplomaten en officials. De toespraak resulteerde in een flinke stijging van het Britse pond tegenover de Amerikaanse dollar en de euro.

    "De opmerking van May dat de Brexit in beide Britse huizen in stemming wordt gebracht, kan leiden tot een situatie waarin er eventueel nieuwe verkiezingen nodig zijn. Zover is het nog niet, maar in dit geval ligt er wel weer veel open", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank.

    De Europese macro-economische kalender bevatte onder meer de Duitse ZEW index. De index voor het economisch sentiment steeg in januari, maar in een minder hoog tempo dan verwacht. De ZEW-verwachtingsindex liep op van 13,8 in december naar 16,6 in januari, waar door geraadpleegde economen was gerekend op een toename tot 18,8.

    Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen cijfers over de inflatie en producentenprijzen. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de Britse consumentenprijzen met 1,6 procent, waar een toename van 1,4 procent was voorzien. Het producentenprijspeil nam in december op jaarbasis met 2,7 procent toe. Economen rekenden op een stijging met 3,0 procent.

    Italië had in november een handelsoverschot, nadat de export iets harder steeg dan de import, zo meldde het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat. De export van Italië steeg in november op jaarbasis met 5,7 procent en de import liep met 5,6 procent op. Per saldo resulteerde dit een handelsoverschot van 4,2 miljard euro voor november.

    Registraties van nieuwe personenauto's in de Europese Unie zijn in december weer gestegen, meldde de Europese brancheorganisatie ACEA. De registraties van nieuwe personenauto's in de EU stegen vorige maand op jaarbasis met 3,0 procent naar 1.143.653 stuks. In de meeste grote automarkten, behalve het Verenigd Koninkrijk, was in december sprake van groei. In Nederland halveerde het aantal registraties bijna met een daling van 48 procent tot 35.723 registraties. De cijfers zijn beïnvloed door wijzigende regels voor de fiscale bijtelling.

    Olie noteerde dinsdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 52,67 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent hoger bewoog naar 55,92 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0697. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0663 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0639 op de borden. Maandag lag de handel in de VS stil, vanwege de viering van Martin Luther King Day.

    "De markt twijfelt aan de positieve effecten van de optredens in diverse media van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Voorlopig zie ik voor de euro en de dollar geen pariteit in het verschiet", aldus valutahandelaar Jongbloed van Saxo Bank.

    Bedrijfsnieuws

    De Duitse kledingverkoper Zalando boekte in het vierde kwartaal een omzet van 1,09 miljard euro, een kwart meer dan een jaar eerder en dat zorgde voor een omzet over het hele jaar van ruim 3,6 miljard euro. "Voor het eerst hebben we de barrière van een miljard euro omzet in een kwartaal doorbroken, wat een duidelijk resultaat is van onze focus op de klant", zei co-CEO Rubin Ritter. Volgens analisten van UBS stelde de omzet in het vierde kwartaal teleur, maar was de EBIT-marge een positieve verrassing. Het aandeel sloot 6,2 procent lager.

  10. forum rang 10 voda 17 januari 2017 18:25
    Deel 2:

    Groupe Renault verkocht vorig jaar 3,18 miljoen auto's, wat 13 procent meer was dan een jaar eerder. Het wereldwijde marktaandeel van de Franse autofabrikant steeg naar 3,5 procent, van 3,2 procent in 2015. Renault verwacht dat het aantal verkochte auto's en de marktaandelen in Europa en daar buiten dit jaar opnieuw zullen groeien. Het aandeel Renault sloot in Parijs 1,4 procent in de plus.

    Alstom zag de omzet in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar stijgen. De omzet van de Franse toeleverancier voor railvervoer steeg op jaarbasis met 3 procent van 1,6 miljard naar 1,7 miljard euro. Autonoom steeg de omzet met 2 procent. De orderinstroom daalde echter over het derde kwartaal van 2,36 miljard euro naar 1,02 miljard euro. Het aandeel sloot 0,9 procent lager.

    Het aandeel Lufthansa sloot 4,1 procent hoger op mediaberichten dat staatsluchtvaartmaatschappij Etihad uit Abu Dhabi een belang van 30 tot 40 procent in de Duitse luchtvaartmaatschappij zou willen nemen, als onderdeel van plannen om kapitaal op te halen.

    Het Britse technologiebedrijf Rolls-Royce schikte voor ruim 800 miljoen dollar in een fraudezaak die door onder andere Amerikaanse en Britse autoriteiten was aangespannen. Het grootste deel van de betaling gaat naar de Britse regering. Het aandeel sloot 4,7 procent hoger.

    British American Tobacco betaalt 49,4 miljard dollar voor het resterende deel in Reynolds American dat de tabaksfabrikant nog niet in bezit heeft. Dit maakte de Britse sigarettenfabrikant dinsdag bekend. De aankoop waardeert de Amerikaanse sectorgenoot op 85 miljard dollar en creëert het grootste beursgenoteerde tabaksbedrijf ter wereld. Het tabaksconcern, met merken als Dunhill, Lucky Strike en Pall Mall, verwacht tenminste 400 miljoen dollar aan kostenbesparingen te kunnen realiseren door de overname. De aankoop zou al in het eerste jaar de winst moeten stuwen en resulteren in een hoger dividend. Het aandeel sloot 3,7 procent lager

    Rio Tinto produceerde in het vierde kwartaal van 2016 meer ijzererts en voldeed in 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen, bleek maandagavond uit een trading update van de Brits-Australische mijnbouwgroep. In totaal produceerde Rio Tinto afgelopen kwartaal 4 procent meer ijzererts op jaarbasis. De verschepingen van ijzererts stegen met 1 procent. De productie van aluminium steeg met 7 procent en die van bauxiet nam met 8 procent toe. Het aandeel sloot dinsdag procent 2,0 procent lager.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen waren de koersborden in New York dinsdag op de eerste handelsdag van deze week roodgekleurd. De S&P 500 index daalde 0,19 procent, de Dow Jones index verloor 0,17 procent en de Nasdaq stond 0,21 procent in de min.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  11. forum rang 10 voda 18 januari 2017 18:03
    Damrak sluit overwegend hoger

    AEX vooral hoger dankzij ASML

    De Amsterdamse beurzen zijn woensdag wisselend gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 484,75 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet zien op 688,74 punten en voor de AScX een verlies van 0,3 procent resteerde tot 851,56 punten.

    Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam heeft de AEX de winst vooral te danken aan de goede prestatie van ASML. "Dat fonds weegt zo zwaar mee op die index dat het samen met enkele andere grote fondsen in staat is om de hele index mee naar boven of beneden te trekken", zei de marktvorser. "Verder viel op dat RELX behoorlijk verloor na de winstwaarschuwing van sectorgenoot Pearson", voegde hij toe.

    Op macro-economisch vlak bleek woensdag uit cijfers van statistiekbureau Eurostat dat de consumentenprijzen in de eurozone in december op jaarbasis zijn gestegen. De inflatie kwam conform verwachting uit op 1,1 procent op jaarbasis, tegenover een stijging van het consumentenprijspeil in november van 0,6 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in december met 0,5 procent, hetgeen ook was voorzien.

    De Duitse consumentenprijzen stegen harder dan die in de eurozone. Het Duitse statistiekbureau meldde dat de inflatie in december conform verwachting uitkwam op 1,7 procent op jaarbasis. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,7 procent.

    De bouwproductie in de eurozone is in november gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, bleek woensdag verder. Rekening houdend met kalendereffecten steeg de productie in november met 0,4 procent op maandbasis. In oktober was ook sprake van een toename met 0,4 procent. Op jaarbasis was de bouwproductie in de eurozone in november stabiel, na een plus van 1,8 procent in oktober.In Nederland steeg de bouwproductie volgens Eurostat met 7,0 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

    De Britse werkloosheid bleef in de periode van september tot en met november conform verwachting stabiel op 4,8 procent, zo bleek woensdag uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de Britse werkloosheid nog 5,1 procent.

    De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in december op maandbasis gestegen, zo meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid woensdag. De consumentenprijzen stegen conform verwachting met 0,3 procent, na een stijging met 0,2 procent een maand eerder. Op jaarbasis bedroeg de inflatie in december 2,1 procent.

    De Amerikaanse industrie heeft in december meer geproduceerd dan een maand eerder, meldde de Federal Reserve woensdagmiddag. De industriële productie steeg met 0,8 procent ten opzichte van november. Er was door geraadpleegde economen een toename van 0,7 procent voorzien. De capaciteitsbenutting steeg in december van 74,9 naar 75,5 procent.

    Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in januari gedaald, bleek verder uit data van de National Association of Home Builders. De NAHB-huizenindex daalde van 69 in december naar 67 deze maand. Voor december werd eerder nog een vertrouwensniveau van 70 gemeld, op dat moment het hoogste niveau sinds juli 2005.

    Woensdagavond volgt nog het Beige Book van de Amerikaanse Federal Reserve.

    "Wat in de macro-cijfers opviel, is dat de verschillende inflatiecijfers zich in de goede richting bewogen, maar daarbij moet worden aangetekend dat die beweging vooral te danken is geweest aan gestegen prijzen van brandstof en huizen. Bij de food retail is nog steeds sprake van deflatie", merkte Van Zeijl op.

    Olie noteerde woensdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent naar 51,76 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,2 procent neerwaarts bewoog tot 54,83 dollar.

    De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0685. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0684 en bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0696 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de AEX sloten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ASML dat 6,7 procent bijschreef na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal.

    De Veldhovense chipmachinefabrikant voldeed in de laatste drie maanden van 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen. Het bedrijf zei verder te rekenen op een iets lagere omzet in het lopende kwartaal. Volgens topman Peter Wennink van ASML zetten de positieve trends door. Zowel Morgan Stanley als Theodoor Gilissen Bankiers spraken van sterke cijfers. Bryan Garnier haalde het aandeel van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Neutraal vanwege het aantrekkende momentum.

    ArcelorMittal schreef 3,0 procent aan beurswaarde bij. Commerzbank verhoogde het advies van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 6,50 naar 9,50 euro. De analisten van de Duitse bank schroefden bovendien hun winstverwachtingen voor dit jaar op, vanwege de recente stijging van de staal- en grondstofprijzen.

    Aegon leverde met 2,2 procent het meeste in.

    In de Midkap was het ASM International dat op bijval van beleggers kon rekenen. In het kielzog van ASML steeg het aandeel van de toeleverancier aan de chipindustrie 2,7 procent.

    TomTom sloot de handelsdag met een winst van 0,8 procent. De navigatiespecialist maakte bekend dat het de Duitse start-up Autonomos heeft overgenomen, dat zich richt op autonoom autorijden. NIBC sprak van een acquisitie van hoge kwaliteit. Volgens analist Martijn den Drijver is TomTom beter gepositioneerd om contracten gerelateerd aan ADAS en (semi) autonoom autorijden binnen te halen.

    Barclays heeft woensdag het koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 23,30 naar 26,20 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Britse bank pasten de modellen voor het vierde kwartaal van 2016 aan, nadat ASR recent aankondigde eigen aandelen in te willen kopen. Barclays gaat uit van een toekomstige stijging van de winst per aandeel van circa 2 procent, gezien er door de terugkoop van eigen aandelen door ASR minder verhandelbare aandelen op de markt zijn. Het aandeel sloot woensdag 0,8 procent lager.

    Onder de kleinere fondsen won Heijmans 0,6 procent, nadat de bouwer liet weten de verkoop van Franki afgerond te hebben. Heijmans ontving netto 15 miljoen euro.

    Theodoor Gilissen Bankiers heeft woensdag het advies voor BinckBank verlaagd van Aanbevolen naar Niet Aanbevolen zonder koersdoel. Analist Jos Versteeg verwacht sterke cijfers voor BinckBank in het vierde kwartaal, dankzij de opleving van de aandelenmarkten. "Toch blijft het bedrijf nog altijd veel te afhankelijk van transacties", aldus de analist. Het aandeel BinckBank sloot woensdag 0,7 procent lager.

  12. forum rang 10 voda 18 januari 2017 18:04
    Deel 2:

    Onder de lokaal genoteerde fondsen viel MDxHealth op met een winst van 2,7 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de Amerikaanse zorgverzekeraar Horizon Blue Cross Blue de prostaatkankertest van het Belgische biotechbedrijf in zijn dekkingspakket heeft opgenomen. Horizon BCBS is de grootste zorgverzekeraar in de Amerikaanse staat New Jersey met ruim 3,8 miljoen leden.

    SnowWorld daalde 1,3 procent. Het bedrijf boekte iets meer omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Bovendien werd het dividend verhoogd naar 0,30 euro per aandeel, 0,12 euro meer dan een boekjaar eerder. SnowWorld verwacht in het lopende jaar een hoger nettoresultaat te zullen behalen dan in het boekjaar 2015/16. Financieel directeur Wim Moerman stelde woensdag tegenover ABM Financial News dat het bedrijf onderhandelt over een samenwerking bij de ontwikkeling van een skipisteproject in Noord-Italië.

    Euronext werd net geen 0,1 procent minder waard, nadat ING het koersdoel op het beursbedrijf had verhoogd van 41,00 naar 50,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Aanleiding was de geplande overname van LCH.Clearnet SA, die de clearingactiviteiten veiligstelt en voor meer diversiteit in de omzet zorgt. De overname kan volgens analist Albert Ploegh een 'game-changer' zijn voor Euronext. De marktvorser ziet verder opwaarts potentieel in de groei van het clearingbedrijf en aanvullende overnames die waarde creëren.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerden de beurzen op Wall Street wisselend. De toonaangevende S&P 500 index stond 0,1 procent hoger op 2.269,04 punten. De Dow Jones index daalde juist 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,1 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  13. forum rang 10 voda 20 januari 2017 17:52
    Damrak sluit in het groen

    Beleggers wachten op inauguratie Donald Trump.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger gesloten. De AEX won 0,3 procent op 485,98 punten, terwijl de AMX juist 0,1 procent prijsgaf en de AScX een pas op de plaats maakte. Op weekbasis verloor de hoofdgraadmeter evenwel 0,4 procent.

    Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een rustige dag, waarbij de omzetten evenwel "aardig" te noemen waren vanwege de optie-expiratie. Volgens Schutte keek de markt vooral uit naar de inauguratie van president-elect Donald Trump en dan met name naar de speech die hij op dit moment geeft. Schutte is benieuwd hoe de financiële markten in Amerika hierop zullen reageren.

    Toch verwacht de beleggingsadviseur geen grote koersval na het verhaal van Trump. "Beleggers hebben in de afgelopen weken hier en daar wat posities afgebouwd en zitten weer met wat geld. Ik sluit niet uit dat deze partijen in de komende weken weer in de markt zullen stappen, waardoor er wat ruimte is voor een verdere stijging van de beurzen", aldus Schutte.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk in december zijn gestegen, maar wel minder dan verwacht. Verder stegen de Duitse producentenprijzen in de laatste maand van 2016.

    Verder kwam een aantal cijfers uit China naar buiten. Afgelopen kwartaal steeg het Chinese bruto binnenlands product met 6,8 procent op jaarbasis, 0,1 procentpunt meer dan de groei in de eerste drie kwartalen van 2016. Er was voor het laatste kwartaal gerekend op een groei met 6,7 procent. Verder bleek dat de Chinese detailhandelsverkopen in december met 10,9 procent stegen op jaarbasis, na een plus van 10,8 procent in november. De industriële productie groeide in december met 6,0 procent op jaarbasis, iets minder dan de 6,2 procent groei in november.

    Olie noteerde vrijdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 2,6 procent hoger op 52,63 dollar, terwijl een maart-future Brent 2,5 procent won op 55,46 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0673. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0679 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0660 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de AEX sloten 17 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van SBM Offshore dat in het licht van gestegen olieprijzen 4,7 procent aan beurswaarde bijschreef. Bovendien werd de oliedienstverlener apart door NIBC genoemd naar aanleiding van diverse berichten in het vakblad Upstream. De koers van het aandeel steeg vrijdag volgens analist Martijn den Drijver na de openlijke aandrang door Petrobras op deelname van SBM Offshore aan het tenderproces van de Libra. Zolang de toegang voor externe partijen beperkt blijft is dit verder voor de Schiedamse oliedienstverlener als lokale speler met een eigen werf in Brazilië gunstig.

    Verder stegen Altice en Wolters Kluwer met respectievelijk 3,0 en 2,2 procent. AkzoNobel steeg 1,7 procent nadat HSBC het advies verhoogde van Reduceren naar Kopen.

    Enkele financials kregen verder een zetje in de rug door een rapport van zakenbank Kempen & Co, zei handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten. ABN AMRO kreeg een koopaanbeveling van de bank met een koersdoel van 27,00 euro. ING Groep werd op Houden gezet met een koersdoel van 14,50 euro. Sowieso vond Van der Pol de sector er vandaag goed bijliggen.

    Ahold Delhaize gaf juist 2,3 procent prijs en ook Philips kon met een verlies van 1,3 procent niet in het groen komen. Philips kreeg volgens Van der Pol van Mijn-Effecten van Liberum een adviesverlaging van Kopen naar Houden met een koersdoel van 30,00 euro. Het bedrijf komt dinsdag voorbeurs met de cijfers over het afgelopen jaar en het vierde kwartaal. Een door het bedrijf samengestelde analistenconsensus gaat uit van een hoger aangepast bedrijfsresultaat en een vrijwel vlakke omzet voor Philips in het vierde kwartaal. ASML gaf 0,3 procent.

    In de Midkap was het OCI dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,6 procent, gevolgd door Fugro dat 1,6 procent won nadat de bodemonderzoeker een opdracht kreeg voor bodemonderzoek in West-Afrika. Het project heeft een looptijd van zes weken en momenteel is Fugro-onderdeel Seabed Geosolutions reeds begonnen met de werkzaamheden. Financiële details werden niet genoemd. Intertrust werd 0,9 procent meer waard.

    Eurocommercial Properties moest in de AMX de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,7 procent. BE Semiconductor Industries verloor 1,5 procent.

    Onder de kleinere fondsen steeg Stern Groep 3,0 procent, terwijl BinckBank 1,3 procent daalde. BinckBank trof met de Vereniging van Eeffectenbezitters en Vermogensmonitor een schikking van 8 miljoen euro over de afhandeling van klachten over Alex Vermogensbeheer. In 2015 trof de online broker hier al een voorziening voor van 5,25 miljoen euro.

    Bij de AScX-fondsen publiceerde Beter Bed omzetcijfers. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal een beter dan verwacht, maar per saldo lager bedrijfsresultaat op een omzetgroei over de laatste drie maanden van 2016. De omzetstijging was te danken aan recente acquisities, een groter aantal winkels en sterk gestegen online verkopen. Het resultaat werd gedrukt door een lagere omzet in Duitsland, hogere kosten in Nederland en de resultaten van het recent verworven Zweedse Sängjätten. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 8,6 procent naar 111,8 miljoen euro. De identieke orderintake steeg met 4,6 procent. Beter Bed zal op 17 maart de definitieve cijfers over 2016 rapporteren. De stijging van de kwartaalomzet was volgens analist Wim Hoste van KBC Securities licht boven verwachting. Beleggers reageerden aanvankelijk positief op de omzetcijfers, maar veranderden gedurende de dag evenwel van mening. Het aandeel gaf uiteindelijk 0,8 procent prijs.

    Van de lokale fondsen kwam Docdata met de cijfers over 2016, waaruit een verlies naar voren kwam. Docdata maakte een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) bekend van 1 miljoen euro. Daarvan komt driekwart voor rekening van doorlopende operationele holdingkosten en 250.000 euro voor kosten in verband met uitgebrachte openbare biedingen. Het banktegoed van de vennootschap bedroeg op 31 december 2016 nog 0,6 miljoen euro, ofwel ruim 0,085 euro per aandeel. Docdata sloot 0,9 procent in het rood.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het sluiten van de Amsterdamse beurzen noteerde Wall Street hoger, waarbij de S&P 500 index 0,4 procent steeg, de Dow Jones index 0,5 procent won en de Nasdaq 0,4 procent hoger noteerde.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  14. forum rang 10 voda 20 januari 2017 19:28
    Europese beurzen blijven dicht bij huis

    Veel aandacht voor inauguratie Trump.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. De Stoxx Europe 600 index sloot met een slotstand van 362,58 punten 0,1 procent lager. De Duitse DAX steeg 0,3 procent tot 11.630,13 punten, de Franse CAC 40 won 0,2 procent op 4.850,67 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent in de min op 7.198,44 punten.

    De Europese aandelenmarkten beleefden een handelsweek waarin de eerste bedrijfscijfers verschenen en de Europese Centrale Bank niet verraste met zijn rentebesluit. Er kwam een einde aan de rally die werd ingezet na de onverwachte uitverkiezing van Donald Trump als president van Amerika, in afwachting van zijn beëdiging vrijdag.

    Rond het slot van de markten in Europa was de inauguratie gaande en in afwachting van wat Trump nu daadwerkelijk voor economisch beleid gaat voeren, hielden de markten zich vrijdag redelijk op de vlakte.

    "De geschiedenis leert ons dat eerdere presidenten altijd veel beloftes deden op de dag van hun inauguratie, maar dat ze er lang niet altijd in slaagden die beloftes ook in te lossen", aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "De twee dingen die momenteel overheersen onder beleggers zijn angst en verwachtingen", volgens de marktvorser.

    Op macro-economisch vlak was er aandacht voor een reeks aan Chinese cijfers, waarvan groeidata over het vierde kwartaal de belangrijkste waren. In de laatste drie maanden van 2016 groeide de tweede economie van de wereld met 6,8 procent en dat was iets beter dan verwacht en boven de gemiddelde groei van 6,7 procent waar Beijing naar streeft en die in de rest van het jaar werd gemeten. Verder stegen de detailhandelsverkopen in China in december en vertraagde de industriële productie licht in hetzelfde kwartaal.

    Qua Europese cijfers verschenen de Duitse producentenprijzen en de Britse detailhandelsverkopen. De producentenprijzen in Duitsland stegen in december met 1,0 procent ten opzichte van een jaar eerder en op maandbasis met 0,4 procent. Over heel 2016 was evenwel sprake van een daling van het producentenprijspeil met 1,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

    De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk stegen in december met 4,3 procent op jaarbasis. Op maandbasis daalden de verkoopvolumes in december met 1,9 procent.

    Rond het Europese slot noteerde de maart-future op een vat West Texas Intermediate 0,5 procent hoger op 51,32 dollar en werd de maart-future op een vat Brent 2,4 procent duurder op 55,45 dollar.

    De euro noteerde bij het slot in Europa op 1,0681 dollar. Vrijdagochtend stond er voor het muntpaar een koers van 1,0675 op de borden en donderdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen noteerde de euro op 1,0660 dollar.

    Bedrijfsnieuws

    Financiële waarden eindigden in het groen. Société Générale won 0,2 procent in Parijs en BNP Paribas steeg 0,3 procent. Commerzbank steeg 3,7 procent in Frankfurt en Deutsche Bank won 1,8 procent. In Amsterdam eindigde ING Groep 0,6 procent in de plus.

    Mijnbouwers eindigden lager. BHP Billiton verloor 0,5 procent, Anglo American leverde 1,2 procent in en Rio Tinto daalde 0,3 procent.

    Qua individueel bedrijfsnieuws was er aandacht voor de voorgenomen fusie van Deutsche Börse en London Stock Exchange. Volgens Bloomberg zou het toekomstige fusiebedrijf concurrenten uit de markt prijzen, zo meldde het persbureau op basis van bronnen die de bezwaren van de Europese Commissie hebben ingezien. De verkoop van clearingbedrijf LCH.Clearnet Group aan Euronext zou de bezwaren van de toezichthouder niet volledig wegnemen. Het aandeel Deutsche Börse verloor in Frankfurt 0,6 procent, terwijl London Stock Exchange Group in Londen 1,3 procent steeg. Euronext eindigde in Amsterdam 1,4 procent lager.

    Heineken is in gesprek met de Japanse bierbrouwer Kirin over een mogelijke overname van de activiteiten van Kirin in Brazilië. "De gesprekken gaan voort en er kan geen zekerheid zijn dat een overeenkomst zal worden bereikt", zei de bierbrouwer uit Amsterdam in een korte persverklaring. Heineken en Kirin hebben al diverse licentie- en distributie-overeenkomsten. Het aandeel Heineken sloot vrijdag 0,8 procent hoger.

    Tussenstanden Wall Street

    Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street hoger, waarbij de S&P 500 index 0,2 procent steeg, net als de Dow Jones index. De Nasdaq won 0,1 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  15. forum rang 10 voda 20 januari 2017 20:41
    Damrak in wachtstand door Trump

    Klein verlies voor AEX op weekbasis.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs schoot deze week in de wachtstand met de beëdiging van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president in het vooruitzicht, en een conform verwachting weinig verrassend rentebesluit van de Europese Centrale Bank geen. De hoofdindex verloor op weekbasis 0,4 procent op een slotstand van 485,98 punten op vrijdag.

    Trump mag zich vanaf nu de 45e president van de Verenigde Staten noemen. Sinds zijn onverwachte uitverkiezing was op de aandelenmarkten sprake van een rally, omdat de bekende zakenman van plan zou zijn flink te investeren in de Amerikaanse economie, en tegelijkertijd de belastingen te verlagen. In een persmoment vorige week, zijn eerste sinds de zomer, ging Trump echter niet in op mogelijke beleidsplannen en sindsdien verloor de aandelenrally aan kracht. Volgens marktkenners is het nu wachten op het daadwerkelijke beleid dat Trump gaat voeren.

    "De geschiedenis leert ons dat eerdere presidenten altijd veel beloftes deden op de dag van hun inauguratie, maar dat ze er lang niet altijd in slaagden die beloftes ook in te lossen", aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "De twee dingen die momenteel overheersen onder beleggers zijn angst en verwachtingen", volgens de marktvorser.

    De onzekerheid over het beleid dat de nieuwe Amerikaanse president gaat voeren, werkt ook door in het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Donderdag liet de ECB zijn belangrijkste rentestanden ongewijzigd en werd ook het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma, dat vanaf april wordt verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro, ongemoeid gelaten. In de toelichting lag de nadruk van voorzitter Mario Draghi op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone en het benadrukken van de noodzaak van een verruimend monetair beleid.

    Volgens beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen durfde Draghi het woord taperen daarbij ook niet concreet in de mond te nemen, maar zal het niet lang duren voor de markt zich begint af te vragen hoe het QE-programma er in 2018 uit zal zien.

    Het Britse pond liep deze week ten opzichte van de dollar wat op, nadat premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk in een toespraak aangaf dat, hoewel zij een volledige Brexit nastreeft, ze wel van plan is om met de Europese Unie samen te blijven werken. Het pond liep op tot 1,2370 en noteerde vrijdagmiddag rond de 1,23 dollar.

    De euro bewoog ten opzichte van de dollar volatiel. Aan het begin van de week liep de Europese munt wat op tegenover de greenback, om vervolgens weer te verzwakken tot 1,0590 tijdens de toelichting op het rentebesluit van de ECB op donderdag. Vrijdagmiddag noteerde de munt rond de 1,0660.

    De olieprijs was volatiel, maar wel binnen een relatief kleine bandbreedte van tussen de 52,00 en 54,00 dollar per vat. Zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap publiceerden deze week hun maandrapporten voor de oliemarkt en waarschuwden daarin voor de toenemende output vanuit landen die niet zijn aangesloten bij oliekartel OPEC, zoals bijvoorbeeld Amerika. Omdat deze landen meer gaan produceren vanwege de hogere olieprijzen, kan het effect van de afgesproken inperking van de productie negatief worden beïnvloed.

    Stijgers en dalers

    ASML was de grootste stijger in de AEX en won op weekbasis 5,1 procent. De Veldhovense chipmachinefabrikant kwam deze week met cijfers over het vierde kwartaal, die door de markt goed werden ontvangen. ASML voldeed in de laatste drie maanden van 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen. Het bedrijf zei verder te rekenen op een iets lagere omzet in het lopende kwartaal, maar volgens topman Peter Wennink zetten de positieve trends door. Zowel Morgan Stanley als Theodoor Gilissen Bankiers sprak van sterke cijfers. Bryan Garnier haalde het aandeel van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Neutraal vanwege het aantrekkende momentum. Verder kreeg het aandeel deze week koersdoelverhogingen bij JPMorgan Cazenove en Barclays. S&P haalde, net als Bryan Garnier, ASML van de verkooplijst.

    Ahold Delhaize beleefde ook een goede week met een stijging van het aandeel met 2,7 procent ten opzichte van vorige week vrijdag. De Belgisch-Nederlandse supermarktketen presenteerde de nodige cijfers over het vierde kwartaal, en die waren beter dan verwacht. In de verslagperiode kwam de pro forma omzet weliswaar lager uit, maar dit kwam vooral door een kortere verkoopperiode. KBC Securities beoordeelde de omzet als beter dan verwacht. Analisten van Jefferies waren te spreken over de volumegroei in Amerika en een sterk gestegen vergelijkbare omzet in Nederland.

    Onder de grootste dalers op weekbasis bevonden zich financiële waarden als Aegon en ING Groep, die respectievelijk 3,9 en 3,0 procent moesten laten gaan. De rode lantaarn was voor Galapagos, dat 4,5 procent daalde op weekbasis, terwijl Gemalto 4,2 procent aan beurswaarde verloor ten opzichte van afgelopen week. Donderdag kwam het aandeel van de digitale beveiliger onder druk te staan nadat Goldman Sachs het advies verlaagde van Neutraal naar Verkopen en het koersdoel van 53,00 naar 52,00 euro. De analisten van de Amerikaanse grootbank stelden een omzetkrimp van 5 procent te voorzien bij de verkoop van SIM-kaarten voor dit jaar, terwijl er ook nog het risico bestaat dat in de opkomende markten meer vertraging optreedt bij het registreren van SIM-kaarten.

    In de Midkap waren de winsten op weekbasis bescheiden. ASR Nederland ging aan kop met een stijging van 2,0 procent, gevolgd door Fugro dat 1,7 procent aan beurswaarde won. Onder meer analisten van ABN AMRO en Barclays waren te spreken over ASR en verhoogden het koersdoel voor de Nederlandse verzekeraar.

    Vastgoedfondsen waren de grootste verliezers, met dalingen op weekbasis van achtereenvolgens 4,8 en 3,5 procent voor Eurocommercial Properties en Vastned. GrandVision verloor 3,6 procent.

    Telegraaf Media Groep viel op onder de kleinere fondsen. Het aandeel won op weekbasis 15,9 procent. Eerder deze week werd bekend dat John de Mol een belang heeft genomen in het mediaconcern. Dit belang heeft hij vervolgens uitgebreid tot ruim 20 procent. De grootste daler was Fagron. Het aandeel verloor op weekbasis 4,5 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  16. forum rang 10 voda 23 januari 2017 17:56
    AEX sluit in het rood

    Philips Lighting onderuit na publicatie jaarcijfers.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag overwegend lager gesloten. De AEX index daalde 0,7 procent tot 482,71 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een verlies resteerde van 0,3 procent.

    De uitspraken van Donald Trump bij zijn inhuldiging vorige week vrijdag en ook maandag bij het Witte Huis wijzen erop dat de kersverse president serieuze protectionistische maatregelen wil doorvoeren om de Amerikaanse industrie er weer bovenop te helpen.

    "Dat leek eerst grootspraak tijdens de verkiezingsstrijd", zei beleggingsanalist Roy van Santen van Lynx. "Maar het lijkt er nu op dat hij echt protectionistische maatregelen gaat doorvoeren en dat is natuurlijk superslecht voor de wereldhandel."

    Trump beloofde maandag naast "enorme" belastingverlagingen voor bedrijven en voor de middenklasse ook importheffingen te zullen invoeren voor Amerikaanse bedrijven die hun productie naar het buitenland verplaatsen omdat dat goedkoper is. Na de sterke stijgingen sinds verkiezingen beginnen de beleggers zich nu zorgen te maken over de vraag, waar Trump het geld voor de belastingverlagingen vandaan zal halen, zei Van Santen.

    De macro-economische agenda bleef relatief leeg met alleen het voorlopige consumentenvertrouwen van de eurozone over januari. Het vertrouwenscijfer steeg iets, van 5,1 negatief in december tot 4,9 negatief in januari.

    Olie noteerde maandag in het rood, maar de verliezen liepen iets terug ten opzichte van het dieptepunt op de dag. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 52,84 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent daalde tot 55,30 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0736 dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0743 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0694 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het rood, met ABN AMRO als hekkensluiter met een verlies van 3,5 procent en KPN dat 1,9 procent verloor.

    ABN AMRO probeert via de rechtbank verdwenen eigendommen van een failliete klant in de Verenigde Staten ter waarde van 313 miljoen dollar in handen te krijgen. Dit meldde Bloomberg afgelopen vrijdag op basis van stukken die door het persbureau zijn ingezien. Het gaat om een syndicaatslening aan cacaofabrikant Transmar Group ter waarde van 400 miljoen dollar, waar de bank in deelneemt. Ook sectorgenoot ING Groep verloor terrein, maar minder sterk met een verlies van 1,2 procent.

    KPN stond onder druk na een adviesverlaging van KBC Securities. Analist Ruben Devos voorziet de nodige tegenwind voor het telecombedrijf, met meer concurrentie in mobiel, de zakelijke markt en in content. Dit betekent meer reorganiseren en minder contanten in kas. Nieuwe wetgeving over roaming is ook ongunstig voor KPN, denkt de analist, terwijl het belang in Telefónica Deutschland moeilijk te verkopen zal zijn. Raymond James verlaagde het advies voor KPN bovendien van Market Perform naar Underperform.

    Heineken verloor 0,2 procent nadat Barclays het koersdoel verlaagde van 90,00 naar 82,00 euro. Het advies bleef Overwogen. Barclays voorziet een geringe volumedaling voor de brouwer in Europa.

    Royal Dutch Shell leverde 0,7 procent in. Het olieconcern verkocht zijn 50-procentbelang in de joint venture SADAF aan zijn partner SABIC voor 820 miljoen dollar. De opbrengst gaat naar investeringen in de mondiale chemische activiteiten van de onderneming. "Het aandeel profiteert nog niet van de aantrekkende olieprijs", zei Van Santen van Lynx.

    De winnende fondsen waren bij de AEX duidelijk in de minderheid. Bovendien waren de plussen bescheiden in omvang. Aalberts Industries was met een winst van 1,7 procent de sterkste stijger.

    Van de Midkapfondsen bracht Philips Lighting een omzetdaling in het vierde kwartaal naar buiten, maar een hoger operationeel resultaat. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een verdere groei van de aangepaste operationele marge en terugkeer naar vergelijkbare omzetgroei. Aandeelhouders kunnen 1,10 euro per aandeel aan dividend ontvangen in contanten en in 2017 en 2018 volgt nog eens 300 miljoen euro aan teruggaves aan aandeelhouders door eigen aandelen in te kopen van voormalige moedermaatschappij Philips. Het aandeel verloor 2,7 procent.

    Sligro Food Group kondigde de overname aan van de Belgische groothandelaar ISPC zonder financiële details te vermelden. ISPC realiseerde in 2016 een omzet van 86 miljoen euro en heeft 250 medewerkers. Sligro won 0,9 procent.

    Ooik Air France-KLM was in trek met een winst van 1,9 procent. Flow Traders steeg 1,6 procent.

    Bij de AScX-fondsen stond Telegraaf Media Groep in de schijnwerpers dankzij een ongevraagd bod van Talpa, dat 5,90 euro per aandeel in contanten bood. Eerder deed het Vlaamse Mediahuis met de familie Van Puijenbroek een bod van 5,25 per aandeel TMG. Mediahuis zal de ontstane situatie bestuderen. NIBC verhoogde het koersdoel voor TMG van 4,25 naar 6,25 euro, omdat de biedingsstrijd een nog iets hogere prijs kan opleveren. TMG won 2,1 procent.

    AMG was een opvallende stijger met een winst van 3,0 procent.

    Verlies was er voor Beter Bed, dat vrijdag nog met omzetcijfers kwam, en vandaag 2,1 procent zakte.

    Van de lokale fondsen kreeg Pharming er 16,5 procent bij.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.260,68 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  17. forum rang 10 voda 24 januari 2017 17:44
    Weinig beweging op Damrak

    Philips onderuit na publicatie jaarcijfers.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een kleine winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent op 483,05 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

    Volgens beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital was er "heel weinig spannends te beleven" en leek het de gehele dag "een beetje van hetzelfde".

    "De cijfers van Philips hielden de druk op de index", wees Mureau op het negatieve onthaal van de jaarcijfers van het technologiebedrijf.

    Beleggers moesten het doen met een matig gevulde macro-economische agenda. Uit voorlopige cijfers van Markit Economics bleek dat de samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone in januari daalde tot 54,3, van 54,4 in december. Bij de dienstensector was sprake van een iets tragere groei, terwijl de bedrijvigheid in de industrie juist sterker steeg.

    In Duitsland steeg de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector eveneens in een lager tempo, terwijl in Frankrijk de bedrijvigheid juist verder steeg. De samengestelde inkoopmanagersindex van de Franse industrie en dienstensector nam toe van 53,1 in december naar 53,8 in januari, het hoogste punt in 67 maanden.

    Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 53,35 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 55,66 dollar.

    De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0749. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar ook al op 1,0749 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0746 op de borden.

    Woensdag krijgen beleggers de Duitse Ifo-index te verwerken, evenals de Spaanse producentenprijzen en de Italiaanse industriële productie. Uit de Verenigde Staten volgen de wekelijkse olievoorraden.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 2,4 procent. Ook Aalberts Industries lag er goed bij en sloot 2,0 procent in het groen.

    Philips stond met een min van 1,8 procent flink lager, nadat de groei van het aangepaste bedrijfsresultaat niet aan de verwachtingen van analisten kon voldoen. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) steeg van 842 miljoen naar 1.001 miljoen euro, terwijl analisten mikten op 1.039 miljoen euro. De omzet steeg van 7.095 miljoen naar 7.240 miljoen euro. Volgens analisten van ING zorgen de gesprekken tussen Philips en de Amerikaanse autoriteiten over onvolkomenheden bij de productie van defibrillatoren voor veel onzekerheid. Volgens Philips kan dit een "betekenisvolle impact" hebben op de operationele activiteiten bij de betreffende divisie.

    Ondanks het verlies van Philips, rapporteerden KPN en Galapagos een groter verlies op dagbasis met minnen van 2,0 procent.

    In de Midkap ging GrandVision fier aan kop met een winst van 5,2 procent. De uitbater van optiekketens boekte in het vierde kwartaal een vergelijkbare omzetgroei van 3,8 procent, na een plus van 2,2 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee werden zowel analisten van Deutsche Bank als Theodoor Gilissen Bankiers positief verrast. Over heel 2016 steeg de vergelijkbare omzet met 2,2 procent, na een groei van 4,1 procent over 2015.

    Aperam steeg 1,9 procent en Philips Lighting schreef 1,6 procent bij. ASR Nederland noteerde 0,6 procent in het groen, ondanks dat Berenberg het advies voor de verzekeraar verlaagde van Kopen naar Houden na de recent sterke koersprestatie. Het koersdoel ging wel omhoog van 21,20 naar 25,90 euro.

    Wereldhave was hekkensluiter met een min van 2,2 procent, maar dit was te wijten aan de ex-dividend notering van het aandeel. Ook Arcadis had te lijden onder koersdruk en gaf 1,5 procent prijs.

    Basic-Fit leverde onder de kleinere aandelen een goede prestatie met een koerswinst van 1,6 procent. Analisten van ING constateerden dat de uitbater van fitnessketens vorig jaar 81 nieuwe clubs opende, waar de consensus op 76 lag. De marktvorsers merkten tevens op dat de pijplijn met nieuwe clubs voor 2017 ook weer voor een positieve verrassing kan zorgen.

    Heijmans en Takeaway.com hadden een moeizame dag en verloren respectievelijk 1,4 en 0,8 procent.

    Onder de lokaal genoteerde aandelen profiteerde Coca Cola European Partners van een adviesverhoging door S&P Equity Research. Het advies ging van Kopen naar Sterk Kopen met een ongewijzigd koersdoel van 38,00 euro, nadat de koers van het aandeel in de afgelopen drie maanden bijna 10 procent inleverde. Het aandeel sloot dinsdag 1,3 procent hoger.

    Het investeringsvehikel HAL Trust opent dinsdag nabeurs de boeken met een trading update over het vierde kwartaal. Het aandeel eindigde 0,3 procent hoger.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.270,89 punten. De Dow Jones index steeg eveneens 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  18. forum rang 10 voda 24 januari 2017 19:05
    Europese beurzen sluiten in het groen

    Brexit nieuws domineert op weinig inspirerende handelsdag.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index sloot met een slotstand van 361,93 punten 0,3 procent hoger. De Duitse DAX steeg 0,4 procent tot 11.594,94 punten, de Franse CAC 40 won 0,2 procent op 4.830,03 punten en de Britse FTSE 100 eindigde vlak op 7.150,34 punten.

    "Het was een redelijk inspiratieloze dag voor de Europese markten", concludeerde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

    Veel aandacht ging uit naar de beslissing van het Britse Hooggerechtshof, waaruit bleek dat de regering in Londen parlementaire toestemming nodig heeft om Artikel 50 in werking te stellen. Een lagere rechtbank kwam eerder al hetzelfde oordeel. Pas wanneer het parlement akkoord is met Artikel 50 kan de Britse regering de Brexit in gang zetten.

    "De beslissing was verwacht", stelden marktanalisten Naeem Aslam van Think Markets UK en David Buik van Panmure Gordon & Co. Aslam wees erop dat timing nu het belangrijkste punt wordt voor de Britse premier Theresa May, die van plan is in maart te starten met de procedure, waarna de daadwerkelijke Brexit uiterlijk twee jaar in beslag neemt. "De beslissing van het Hooggerechtshof heeft dat bemoeilijkt", aldus de marktanalist, doelend op de mogelijkheid dat de Britse regering met periodieke rapportages moet komen over de voortgang van de uittredingsgesprekken, wat voor vertraging kan zorgen.

    Marktcommentator Buik hield een slag om de arm en sluit niet uit dat er helemaal geen vertraging op zal treden. "De regering kan nieuwe wetgeving introduceren als het dat wil", aldus de marktvorser, die verder verwacht dat het parlement, afgezien van een aantal dissidenten, wel degelijk met de Brexit zal instemmen.

    Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor een aantal inkoopmanagersindexen. Zo bleek dat de bedrijvigheid binnen de Duitse industrie en dienstensector in januari in een minder hard tempo is gegroeid, waarmee de samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 55,2 in december naar 54,7 deze maand. In Frankrijk was daarentegen sprake van een hoger groeitempo, met een samengestelde inkoopmanagersindex die opliep van 53,1 in december naar 53,8 in januari. Dit betekende bovendien het hoogste niveau in ruim vijf jaar.

    Het groeitempo van de bedrijvigheid binnen de industrie en dienstensector in de eurozone kwam per saldo iets lager uit in januari ten opzichte van de maand ervoor, met een samengestelde inkoopmanagersindex die afnam van 54,4 in december naar 54,3 deze maand.

    Olie werd duurder. Rond het Europese slot noteerde de maart-future op een vat West Texas Intermediate 1,2 procent hoger op 53,36 dollar en werd de maart-future op een vat Brent 0,7 procent duurder op 55,64 dollar.

    De euro noteerde bij het slot in Europa op 1,0751 dollar. Dinsdagochtend stond er voor het muntpaar een koers van 1,0749 op de borden en maandagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen noteerde de euro op 1,0746 dollar.

    Bedrijfsnieuws

    Aandelen van de Italiaanse verzekeraar Assicurazioni Generali waren in trek, nadat bekend werd dat het bedrijf een stemrecht van 3 procent heeft genomen in Intesa Sanpaolo om te voorkomen dat de bank, samen met het Duitse Allianz, een overnamebod kan doen op Generali. Volgens analisten van DZ Bank is de kans echter klein dat Intesa Sanpaolo een bod zal uitbrengen op de verzekeraar ondanks de defensieve actie van Generali, omdat de bank in het verleden geen goede ervaringen heeft gehad met het samenbrengen van bank- en verzekeringsactiviteiten. In Milaan steeg het aandeel Generali 8,2 procent, terwijl Mediobanca, grootaandeelhouder van de verzekeraar, de beurswaarde met 5,6 procent zag toenemen. Het aandeel Intesa Sanpaolo verloor 4,4 procent. De Milanese beursindex steeg 0,9 procent en deed het daarmee beter dan de Europese aandelenmarkten.

    Luchtvaartmaatschappij EasyJet vervoerde in het afgelopen kwartaal meer passagiers, waardoor de omzet hoger uitkwam. Het was een solide eerste kwartaal, aldus de budgetmaatschappij. Het passagiersvervoer steeg met 8,2 procent en de omzet kwam 7,2 procent hoger uit. Het aandeel EasyJet moest evenwel 8,8 procent inleveren, vanwege de verwachte impact van het zwakke Britse pond op de winst voor belastingen. Analist Gerald Khoo van Liberum wees op de "verslechterde guidance" voor de verwachte omzet per stoel en de hogere brandstofkosten. De omzet per stoel, een belangrijke graadmeter voor de sector, daalde in het eerste kwartaal met 1,2 procent.

    Sectorgenoten van EasyJet stonden dinsdag ook licht onder druk, met verliezen van achtereenvolgens 0,3 procent voor Air France-KLM en 0,4 procent voor Ryanair, terwijl Deutsche Lufthansa nagenoeg vlak sloot

    Een andere blikvanger in negatieve zin was BT Group, dat bijna 21 procent moest laten gaan. Dinsdag werd bekend dat het Britse telecombedrijf een afschrijving van 530 miljoen Britse pond moet doen vanwege fouten in de boekhouding van zijn Italiaanse tak, meer dan het drievoudige van het bedrag waar BT Group rekening mee hield. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets noemde het teleurstellend dat de afschrijving hoger uitkomt dan verwacht, maar vond de koersval overdreven. Echter, mogelijk reageerden beleggers volgens Hewson niet zozeer op de hogere afschrijving, maar het feit dat BT Group een vertraging ziet binnen thuismarkt het Verenigd Koninkrijk, iets dat onder beleggers mogelijk zorgen heeft aangewakkerd voor de bredere activiteiten.

    SAP boekte in vierde kwartaal een hogere winst en wist bovendien te voldoen aan de outlook die was afgegeven voor heel het boekjaar. Het Duitse softwareconcern zei verder te verwachten dat de positieve trend in 2017 aanhoudt. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een omzet tegen constante valuta voor Cloud en Software die respectievelijk 6 procent tot 8 procent hoger uitkomt dan over 2016. Het aandeel steeg dinsdag 0,7 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street hoger, waarbij de S&P 500 index 0,3 procent steeg, net als de Dow Jones index. De Nasdaq won eveneens 0,3 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  19. forum rang 10 voda 25 januari 2017 18:01
    Trump-rally zorgt voor groen gekleurd Damrak

    Financials in trek.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag fors hoger gesloten, geïnspireerd door een Dow Jones index die eindelijk door de 20.000 punten heen ging. De AEX eindigde 1,0 procent hoger op 488,03 punten, terwijl de AMX 0,8 procent won en de AScX 1,2 procent in de plus sloot.

    "De index beweegt in 2017 nog altijd in een range van grofweg 10 punten, tussen de 480 en 490 punten. De eerste weken van januari, die normaliter voor spanning en sensatie op de beurs zorgen, verlopen tot nog toe uiterst kalm", meende beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

    Het positieve sentiment op Wall Street op dinsdag, waarbij de S&P 500 en de Nasdaq op nieuwe records sloten, waaide woensdag over naar Europa. Nu de Amerikaanse president Donald Trump in het zadel zit, wordt steeds meer duidelijk over het beleid dat hij gaat voeren en de maatregelen die hij tot nu toe aankondigde worden door de aandelenmarkten omarmt, waardoor de 'Trump'-rally die na zijn onverwachte uitverkiezing werd ingezet, nieuw leven wordt ingeblazen.

    "Het is tegenwoordig een dagelijks terugkomend iets", aldus Van Santen, doelend op het effect dat Trump op de markten heeft. Woensdag wist de Amerikaanse Dow Jones index, die al een tijdje aanhikte tegen de grens van 20,000 punten, daar dan ook eindelijk doorheen te gaan. Naast het optimisme over het beleid van Trump, kreeg de blue chip-index ook steun van sterke kwartaalcijfers van zwaargewicht Boeing.

    Op macro-economisch vlak was het verder redelijk rustig. Japanse handelscijfers werden positief ontvangen, terwijl een zwakke Duitse Ifo index werd genegeerd. Die gaf een verslechtering van het ondernemersklimaat weer in januari, met een daling van de index naar 109,8, van 111,0 in december.

    Olie werd woensdag aanvankelijk goedkoper, maar wist rond het slot in Europa te herstellen, ondanks een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De maart-future op een vat West Texas Intermediate noteerde vlak op 53,20 dollar en de maart-future op een vat Brent noteerde ook nagenoeg onveranderd rond 55,42 dollar.

    De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa op 1,0749 Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0733, wat nagenoeg gelijk was aan de wisselkoers van het muntpaar bij het slot van Wall Street op dinsdagavond.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 fondsen in het groen, waarbij financiële waarden koploper waren. ING Groep steeg 3,1 procent, ABN AMRO won 2,5 procent en Aegon koerste zelfs 3,9 procent hoger. NN Group steeg 2,7 procent

    Philips sloot 1,3 procent in de plus. Het aandeel kreeg na de publicatie van de kwartaalcijfers dinsdag, woensdag een reeks aan koersdoelaanpassingen. Zo verlaagde Société Générale het koersdoel van 34,00 naar 33,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analisten van de Franse bank vonden de marges tegenvallen en de problemen rond de productie van defibrillatoren in de Verenigde Staten "teleurstellend", maar dit doet volgens de marktvorsers niets af aan het totale plaatje. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel op Philips van 29,00 naar 27,50 euro maar met behoud van het Gelijkgewogen advies. Credit Suisse, dat een koopaanbeveling heeft, verhoogde juist het koersdoel, zij het licht, van 30,00 naar 31,00 euro.

    Unilever, die donderdagochtend kwartaalcijfers publiceert, sloot de dag met een winst van 0,8 procent.

    Onder de fondsen die in het rood sloten in de AEX, was de spreekwoordelijke rode lantaarn voor ArcelorMittal, dat 2,2 procent moest inleveren, gevolgd door KPN, dat 1,1 procent verloor.

    De AMX werd aangevoerd door ASR Nederland en Philips Lighting, die respectievelijk 4,0 en 3,4 procent stegen.

    GrandVision stond onder druk en verloor 1,2 procent, nadat ING het koersdoel verlaagde van 29,00 naar 25,50 euro, maar met behoud van het koopadvies. ING-analist Tijs Hollestelle heeft naar aanleiding van de toelichting op de kwartaalupdate van het management van GrandVision de groeitaxaties en margeverwachtingen voor 2016 tot en met 2018 enigszins neerwaarts bijgesteld. Het koopadvies bleef intact, omdat de analist van mening is dat de negatieve koersreactie na de teleurstellende cijfers over het derde kwartaal overdreven is geweest.

    Goldman Sachs kwam met een negatief analistenrapport over Europees winkelvastgoed, waarbij Wereldhave en Eurocommercial Properties een verkoopadvies kregen van de Amerikaanse zakenbank. Volgens de analisten wordt het gat tussen de huurgroei bij hoogstaand vastgoed en vastgoed op mindere locaties steeds groter. De marktvorsers mikken voor de meeste markten op vlakke tot dalende huurinkomsten tussen 2017 en 2020 voor winkelvastgoed van gemiddelde kwaliteit. Het aandeel Wereldhave verloor 0,5 procent en Eurocommercial Properties daalde 0,7 procent.

    Koplopers onder de kleinere fondsen waren brunel en ForFarmers, die de beurswaarde met 3,4 procent zagen toenemen. KBC Securities kwam woensdag met een initieel koopadvies op het aandeel ForFarmers en een koersdoel van 8,30 euro. Analist Guy Sips voorziet voor de periode tot en met 2020 een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 1,05 procent tot krap 2,3 miljard euro en een 30 procent hogere winst per aandeel van 0,66 euro in 2020. Hij ziet als kritische factoren voor de analyse van het bedrijf de gevolgen van Brexit, het vervolg van het acquisitieproces met een beschikbare oorlogskas van naar schatting 200 miljoen euro en de resultaten van de lopende programma's Horizon 2020 en One ForFarmers.

    Grootste daler onder de AScX-fondsen van Sif Holding, dat 1,0 procent moest laten gaan.

    HAL Trust steeg woensdag 1,0 procent. Dinsdag nabeurs kwam het investeringsvehikel met jaarcijfers, waarbij bekend werd gemaakt dat het dividend over 2016 is verhoogd van 6,50 naar 7,10 euro per aandeel. Dit ondanks dat de nettovermogenswaarde van het fonds in het afgelopen jaar daalde met 350 miljoen euro naar 12,7 miljard euro, met name als gevolg van de lagere beurswaarde van GrandVision.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street hoger. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en handhaafde zich boven de grens van 20.000 punten, terwijl de S&P 500 0,6 procent won en de Nasdaq 0,7 procent in de plus noteerde. Voor die indexen waren dat ook nieuwe tussentijdse records.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  20. forum rang 10 voda 25 januari 2017 18:57
    Groene koersborden in Europa

    Bankaandelen in trek.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index won 1,3 procent op 366,59 punten, de Duitse DAX steeg 1,8 procent op een slotstand van 11.806,05 punten en de Franse CAC 40 won 1,0 procent op 4.877,67 punten. De Britse FTSE eindigde 0,2 procent in de plus op 7.164,43 punten.

    "Het was opnieuw een positieve dag voor de Europese markten, met de Duitse DAX die het hoogste niveau bereikte sinds de zomer van 2015", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

    Het positieve sentiment, dat overwaaide na een hoger slot op Wall Street op dinsdag, kreeg woensdag extra glans doordat de Dow Jones index voor het eerst door de grens van 20.000 punten ging. "Geen moment te vroeg", vond Hewson. "We zijn nu eindelijk uit ons lijden verlost zodat we ons weer kunnen richten op iets anders belangrijks", aldus de marktvorser.

    Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Duitse Ifo index. Die gaf een verslechtering van het ondernemersklimaat weer in januari, met een daling van de index naar 109,8, van 111,0 in december. Beleggers legden de publicatie evenwel naast zich neer.

    In Frankrijk bleef het ondernemersvertrouwen deze maand stabiel op 106 en verder werd bekend dat de producentenprijzen in Spanje in december met 2,8 procent zijn gestegen op jaarbasis terwijl op maandbasis sprake was van een stijging van 1,5 procent. De orders binnen de Italiaanse industrie stegen in november met 1,5 procent op jaarbasis en de omzet nam in dezelfde maand toe met 2,4 procent.

    Olie werd woensdag aanvankelijk goedkoper, maar wist rond het slot in Europa te herstellen, ondanks een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,3 procent naar 53,35 dollar en de maart-future op een vat Brent noteerde 0,2 procent hoger op 55,55 dollar.

    De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa op 1,0738. Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0733, wat nagenoeg gelijk was aan de wisselkoers van het muntpaar bij het slot van Wall Street op dinsdagavond.

    Bedrijfsnieuws

    Financiële waarden waren in trek. In Madrid zaten bankaandelen in de lift, met Banco Santander dat 4,0 procent steeg na de bekendmaking van sterke vierde kwartaalcijfers. In de periode werden meer leningen verstrekt en namen de deposito's toe. Het rendement op eigen vermogen (RoE), een belangrijke graadmeter voor analisten, kwam wel iets lager uit op 7,26 procent, tegenover 7,66 procent in het derde kwartaal.

    Sectorgenoten BBVA en Banco Popular Espanol stegen achtereenvolgens 3,2 en 3,3 procent.

    Elders in Europa deden financials het ook goed. ING Groep steeg 3,1 procent in Amsterdam, BNP Paribas won 4,2 procent in Parijs en Deutsche Bank eindigde 4,9 procent hoger in Frankfurt.

    "Europese bankaandelen zijn in de afgelopen drie maanden met zo'n 17 procent gestegen na een flinke daling afgelopen zomer. Dat herstel is terecht maar de vraag is hoeveel rek er nog in zit", aldus marktstrateeg Edward Smith van Rathbones.

    Extra aandacht was er woensdag ook weer voor de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo, die dinsdagavond bevestigde dat het een overnamebod op verzekeraar Assicurazioni Generali overweegt. Analisten zijn sceptisch over de kans op een eventuele fusie en ook Generali zelf zou in een samengaan geen heil zien, getuige het feit dat de verzekeraar onlangs juist een belang nam in Intesa Sanpaolo, waardoor een overname door de bank wordt bemoeilijkt. Intesa Sanpaolo steeg 0,4 procent en Generali won 1,0 procent.

    Grondstoffondsen konden geen potten breken na een aantal tegenvallende cijferrapportages en verwachtingen. Fresnillo daalde 4,2 procent en BHP Billiton verloor 1,6 procent.

    Fresnillo produceerde in het vierde kwartaal weliswaar meer goud en zilver, maar verwacht in 2017 minder goud te delven. De zilverproductie komt naar verwachting wel wat hoger uit. Ondertussen nam de productie af bij de meeste onderdelen van BHP Billiton in het halfjaar dat eindigde op 31 december. Wel werden de productiedoelstellingen voor olie, ijzererts en kolen voor heel het jaar gehandhaafd. De outlook voor de koperproductie werd echter verlaagd.

    Farmaceut Novartis behaalde in het vierde kwartaal een lagere omzet en winst, terwijl de vrije kasstroom licht steeg. Het dividend van 2,75 Zwitserse frank over 2016 bleek een stijging van 2 procent op jaarbasis. Voor 2017 wordt gerekend op een omzet die vrijwel stabiel is ten opzichte van afgelopen jaar. Het aandeel steeg 2,4 procent. Sectorgenoten als Roche Holding en AstraZeneca profiteerden van het positieve sentiment en stegen respectievelijk 1,5 en 1,1 procent.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street hoger. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en handhaafde zich boven de grens van 20.000 punten, terwijl de S&P 500 0,6 procent won en de Nasdaq 0,7 procent in de plus noteerde. Voor die indexen waren dat ook nieuwe tussentijdse records.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
5.128 Posts
Pagina: «« 1 ... 64 65 66 67 68 ... 257 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links