Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Value8 AEX:VALUE.NL, NL0010661864

  • 5,700 17 apr 2024 16:33
  • -0,050 (-0,87%) Dagrange 5,650 - 5,700
  • 4.109 Gem. (3M) 3,5K

FTM artikelen over Value8

186 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. BASF en BAYER kopen 13 juli 2016 10:49
  2. BASF en BAYER kopen 16 mei 2017 08:18
    In opspraak geraakte investeringsmaatschappij Value8 stelt jaarverslag uit

    Het scheelt nog maar weinig of de beleggersvereniging VEB (Vereniging van Effectenbezitters) zal zijn voormalige topman Peter-Paul de Vries aan de hoogste boom willen zien hangen. Zijn investeringsfonds Value8 begint heel veel te lijken op een opeenstapeling van rampspoed.

    Door: Peter de Waard 15 mei 2017, 22:56

    Angel di Maria
    Angel di Maria © Getty Images
    Maandag maakte Value8 bekend dat de publicatie van het jaarverslag verder moet worden uitgesteld. Het jaarverslag zal nu morgen uitkomen, maar zonder goedkeurende accountantsverklaring. Reden is dat een van de deelnemingen van Value8 in opspraak is geraakt.

    Het gaat om het aan de Kingsfordweg in Amsterdam gevestigde trustkantoor BK Group, waarin Value8 een belang heeft van 67,5 procent. BK Group zou de Oekraïeners Andrej en Sergej Kljoejev die op een zwarte lijst staan vanwege verduistering van staatsgelden, hebben geholpen met transacties. Daarnaast zouden diensten zijn verricht voor een Mexicaanse oud-politicus die wordt verdacht van het witwassen van drugsgeld. Ook zou het bedrijf via een van zijn vennootschappen hebben geholpen met het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen. Daarbij wordt de naam genoemd van Angel Di Maria, oud-speler van Real Madrid en Manchester United. Hij voetbalt nu bij de Franse topclub Paris Saint-Germain. Daarnaast worden de namen van Louis Suarez (Barcelona) en Javier Saviola (River Plate) genoemd als voormalige klanten van die vennootschap.

    Value8 zegt dat er geen reden is om te denken dat mensen van BK Group de wet hebben overtreden. Maar de zaak moet wel nader worden onderzocht. BK staat bij Value8 op de balans voor 2,8 miljoen euro. Dat komt neer op 4,7 procent van het totale eigen vermogen. Value8 meldde op 1 mei dat de nettowinst in 2016 is gedaald van 6,2- naar 2,4 miljoen euro.

    Vorig jaar moest Value8 2,2 miljoen euro afboeken op de verkoop van het belang in Prika, een producent van geraspte kaas. Bovendien was Value8 gedwongen een verlies van 1,9 miljoen euro te nemen op het belang in de Roermondse rolstoelenbeheerder Kersten. Vorig jaar kwam Value8 ook al in opspraak, nadat de analist Roel Gooskens het investeringsfonds ervan had beschuldigd zijn deelnemingen te hebben overgewaardeerd. Op 28 juni kan het op de aandeelhoudersvergadering van Value8 weer flink gaan spoken.

    www.ftm.nl/tag/peterpauldevries
  3. BASF en BAYER kopen 20 mei 2017 10:16
    Koers Value8 beweegt niet meer
    Value8
    Value8 van voormalig beleggersvoorman Peter Paul de Vries geeft een slechtnieuwsshow. Waarom daalt de koers nauwelijks?
    Camil Driessen
    19 mei 2017

    Value8-topman Peter Paul de Vries dankt zijn reputatie aan de tijd dat hij als VEB-directeur hamerde op transparantie.

    Veel rode vlaggen op straat gaan doorgaans gepaard met het aanheffen van ‘de internationale’. Veel rode vlaggen op de beurs luiden doorgaans de val van een aandeel in.

    Bij Value8 niet. Na een zwaar jaar presenteerde de investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries woensdagavond het jaarverslag. Voor het eerst in jaren staat daar een verlies onder de streep (779.000 euro).

    „Niet uitgesloten” is bovendien dat de cijfers nog neerwaarts worden bijgesteld. Het jaarverslag is namelijk nog niet goedgekeurd door de accountant. En dat terwijl op 30 april – toen Value8 de wettelijke deadline voor deponering van het jaarverslag overschreed – nog werd beloofd dat het jaarverslag er goedgekeurd en wel binnen twee weken zou liggen.

    „Het is een beschamende gang van zaken”, vindt Joost Schmets van beleggersvereniging VEB, waar De Vries zelf van 1995 tot 2007 de scepter zwaaide. De VEB sprak na het missen van de deadline van 30 april al van „een rode vlag” voor beleggers.

    Volgens Value8 hangt het uitblijven van de accountantsverklaring samen met drie „technisch zeer complexe” transacties vorig jaar. Maandag meldde Value8 echter nog dat de accountant langer nodig had vanwege publiciteit over schimmige deals van deelneming BK Group, een trustkantoor. „Er zijn steeds andere redenen waarom de jaarrekening te laat komt”, zegt Schmets. „Dit verbaast ons enorm. De Vries en de accountant hebben heel veel uit te leggen.”
  4. BASF en BAYER kopen 20 mei 2017 10:18
    Wonderen

    Value8 ligt al een jaar onder vuur. Topman De Vries werd een BN’er in zijn VEB-tijd, toen hij streed voor beleggersbelangen. Bedrijven als Ahold en World Online dwong hij via de rechter tot miljoenencompensaties. Met zijn welbespraakte gehamer op transparantie en kritische vragen over bonussen maakte hij het topmannen lastig.

    Met die nagenoeg onaantastbare reputatie richtte De Vries in 2008 zijn eigen beursbedrijf op. Dat ging lange tijd goed. Sinds de start steeg de koers van circa 0,75 euro naar zo’n 10 euro.

    Tot vorig jaar mei oud-analist Roel Gooskens een kritische analyse maakte van het Value8-jaarverslag op de financiële website Follow the Money. Er volgde een serie artikelen waarin verschillende deelnemingen van Value8 gefileerd werden. Gooskens sprak van opgeblazen winsten, verborgen verliezen en een kaartenhuis. De koers van Value8 daalde met ruim 30 procent naar onder de 7 euro.

    „Stemmingmakerij”, verweerde De Vries zich, „grotere onzin kan niet geschreven worden”. Beleggers wees hij op Value8’s financiële gezondheid en beloofde hij meer transparantie.

    Toch keerde de koers niet terug naar zijn oude niveau, wat een probleem is aangezien de groei al die tijd juist met aandelenemissies bekostigd werd.

    Opvallend genoeg daalde de koers ook nauwelijks. Terwijl daar genoeg aanleiding voor was.

    Value8 meldt desgevraagd „in beginsel” geen uitspraken over de koers te doen. Het meldt ook dat sommige beleggers „op prijs stellen” dat alsnog het jaarverslag gepubliceerd is en dat „veel van de activiteiten” zich vorig jaar „positief hebben ontwikkeld”. „In de media lijken alleen negatieve zaken de aandacht te krijgen”.

    „Waarom de koers niet verder daalt? Een reden is omdat er al heel veel beleggers uit Value8 zijn gestapt en degenen die er nog zitten die hard fans zijn”, zegt Olsny Freitas, de directeur van investeringsonderzoeksbureau Adeptify die eerder een rapport over Value8 schreef. „Particuliere beleggers hebben veel moeite met verkopen als ze verlies lijden. Ze zijn immuun geworden voor het negatieve nieuws en vragen zich af hoe ver het nog kan dalen. Ik heb met aandeelhouders gepraat. Die zeggen: ik koop de man. Die beleggen echt in Peter Paul de Vries.”

    Grootaandeelhouder ‘Ome Koos’

    De belangrijkste verklaring is echter Koos Visser. ‘Ome Koos’ wordt hij op beleggersforum IEX (toevallig een Value8-deelneming) genoemd. J.P. Visser heet hij in de registers van toezichthouder AFM. Value8 kent drie grote aandeelhouders. Naast De Vries zelf (ongeveer 25 procent van de aandelen) en verzekeraar NN (zo’n 10 procent) is dat de ‘mysterieuze’ Visser.

    Visser (74) werkte als ingenieur bij Shell, zat tot 2013 bij de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en is een actieve particuliere belegger. Databank Company.info leert dat hij recent nog investeerde in de speelfilm Het Verlangen met Chantal Janzen. Over zijn beleggingen in Value8 wil hij niets kwijt. „U kunt vragen wat u wilt. Ik ga u daar geen toelichting op geven”, zegt Visser telefonisch. Toen NRC hem in 2010 sprak, was hij iets spraakzamer. „Als De Vries erin stapt, zal het wel goed zijn”, verklaarde hij zijn investering in een vogelvoerbedrijf.

    Sinds afgelopen zomer is Vissers belang in Value8 flink gestegen, zo blijkt uit het AFM-register. In 2012 had Visser een belang van zo’n 10 procent, in november was dat gestegen naar 16 procent en begin mei schoot hij door de grens van 20 procent.

    Een deel van de verklaring ligt erin dat Visser vorig jaar groot inkocht bij een aandelenemissie van Value8. En het lijkt erop dat hij op de beurs de aandelen opkoopt die andere beleggers kwijt willen. „Hoe meer de koers van Value8 daalt, hoe minder zijn grote pluk aandelen waard is. Het is dus in zijn belang dat de koers omhoog gehouden wordt.”

    Omdat er weinig handel in het aandeel is, kan dat met relatief weinig geld. Waarschijnlijk is Visser voor de uitbreiding van zijn belang van 10 naar 20 procent niet meer dan 2 tot 2,5 miljoen euro kwijt geweest. Indien Visser inderdaad de koers ondersteunt, is de vraag hoe lang hij dat zal blijven doen. Die vraag stelt ook een kritische deelnemer van een beleggersforum op IEX.nl. „Ik weet niet hoe diep de zakken van ome Koos zijn…”
  5. BASF en BAYER kopen 30 mei 2017 18:30
    OPINIE6
    ROEL GOOSKENS

    MAAK FAVORIET

    Roel Gooskens verbaast zich over toezichthouder AFM en schrijft een open brief aan voorzitter Merel van Vroonhoven. Directe aanleiding is het vrolijke verhaaltje van Value8-bestuursvoorzitter Peter Paul de Vries dat onlangs verscheen in het Algemeen Dagblad, waarin hij de gang van zaken binnen het bedrijf onder de noemer ‘tegenwind’ samenvat.

    Geachte mevrouw Van Vroonhoven, beste Merel,

    Onlangs bezocht ik uw persconferentie naar aanleiding van het jaarverslag van de AFM. Het was een wat matte bedoeling. Zelf verkeer ik nog in verwondering over uw inkomen van 231 duizend euro, dat beduidend hoger ligt dan de Balkenendenorm. Daar zal ongetwijfeld een reden voor zijn: mogelijk is die reden uw slagkracht en inzet om Nederland beter te maken. Uw AFM, zo schrijft u namelijk op website, maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland. Gek genoeg heb ik daar de nodige zorgen over. Leest u even mee?

    Value8 overtreedt de wet

    Het werk voor een toezichthouder is het houden van toezicht. De AFM moet toezien dat de wetten en regels zoals die gelden voor ondernemingen die opereren in financiële markten worden nageleefd. Tot mijn verbazing blijkt dat deze regels/wetten niet voor iedereen gelden.

    Value8 heeft nog steeds geen door een accountant goedgekeurde jaarrekening gepubliceerd

    Ik zou het graag even over zo’n uitzondering willen hebben; het beursgenoteerde Value8. Afgelopen weekeinde verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel waarin de bestuursvoorzitter van dat bedrijf — de bekende Peter Paul de Vries — vertelt dat hij ‘transparant en integer’ zijn werk doet. Daar heb ik al enige tijd mijn twijfels over. Sinds mei 2016 uit ik stevige inhoudelijke kritiek op de informatieverschaffing van De Vries, dat zal u niet zijn ontgaan.

    Met die informatieverschaffing loopt het nog steeds lekker niet bij Value8. De aanleiding voor het vraaggesprek met De Vries in AD is het feit dat Value8 geen gecontroleerde jaarrekening heeft gepubliceerd en dat is niet zoals het hoort. De Vries wuift het allemaal weg onder de noemer ‘tegenwind’, maar er is hier meer aan de hand. Beursgenoteerde bedrijven moeten binnen 4 maanden na afloop van het boekjaar een jaarrekening publiceren. Deze jaarrekening dient vervolgens binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar worden goedgekeurd op een algemene vergadering van aandeelhouders die uiterlijk 42 dagen van te voren via een publiekelijke oproep is aangekondigd. Dit zal u allemaal bekend in de oren klinken.

    U zou ook moeten weten dat Value8 op dit moment nog steeds geen door een accountant goedgekeurde jaarrekening heeft gepubliceerd. Hiermee is Value8 in overtreding. Omdat de jaarrekening niet beschikbaar is, kan er ook geen rechtsgeldige aandeelhoudersvergadering worden uitgeschreven, zodat Value8 ook hier flink tekort schiet.

    Dat er een vergadering is aangekondigd voor 28 juni is om die reden niets minder dan een farce: deze vergadering kan geen doorgang vinden, omdat er 42 dagen voor deze vergadering geen jaarrekening beschikbaar was. Als de vergadering wel doorgaat is het geen formele algemene vergadering voor aandeelhouders maar een informatieve bijeenkomst, zoals Value8 die een jaar geleden hield na aanleiding van publicaties op FTM.

    Dat er een vergadering is aangekondigd, is niets minder dan een farce

    Ook de bedrijven FNG en Headfirstsource overtreden de wet. Bij deze twee aan Value8 gerelateerde bedrijven is namelijk óók nog geen jaarrekening gepubliceerd. FNG verwacht eventueel in juli een aandeelhoudersvergadering te kunnen houden en is daarmee officieel in overtreding. Wanneer hier precies aandeelhoudersvergaderingen worden gehouden is onbekend en daarmee overschrijdt ook dit bedrijf wettelijke grenzen.

    De vraag: waarom treedt de AFM niet op?

    Het is mij niet duidelijk waarom de AFM niet optreedt bij een dusdanig duidelijke overtreding van de wet. Mogelijk is dit het gevolg van...ik denk hier even hardop:

    Peter Paul de Vries de AFM om uitstel heeft gevraagd. De wet voorziet hier echter niet in. Uit geen een van de publicaties van Value8 cs blijkt dat ze officieel uitstel hebben gekregen;
    De AFM bang is om in te grijpen, omdat blaaskaak De Vries met schadeclaims zou kunnen komen. Een toezichthouder die bang is heeft echter geen bestaansrecht;
    De AFM achter de schermen opereert. De opeenstapeling van overtredingen door Value8 cs maakt dit onwaarschijnlijk;
    De AFM de ernst van situatie niet tot zich heeft genomen. In dat geval is sprake van een toezichthouder die zijn markten niet volgt, en dat is kwalijk;
    De AFM de kennis en/of ervaring niet heeft om hier op te treden. Dit zou betekenen dat we een vleugellamme toezichthouder hebben. Dit zou zorgwekkend zijn.
    Wat moet er gebeuren?

    De AFM heeft de mogelijkheid om Euronext de opdracht te geven de notering van de betreffende ondernemingen op te schorten tot er duidelijkheid is voor de financiële markten hoe Value8 cs er voor staan.

    Een tweede stap zou een uitgebreid onderzoek zijn naar het reilen en zeilen bij deze wetsovertreders. De AFM zou moeten beginnen om Mazars, als controlerende accountant bij alle drie de vennootschappen, op het matje te roepen.

    Als de AFM duidelijk wet-en regelovertredend gedrag niet aanpakt, wordt het vertrouwen in de Nederlandse financiële markt duurzaam ondermijnd. En kijken we afwachtend naar wat vooralsnog een zwart gat blijkt te zijn; de toezichthouder waar u leiding aan geeft.

    U begrijpt dat ik graag een concrete reactie ontvang.

    Wordt vast vervolgd,

    Roel Gooskens
  6. BASF en BAYER kopen 17 oktober 2017 11:13
    17 OCTOBER 2017 uit FTM

    Value8 bestaat nog altijd uit gebakken lucht

    OPINIE9
    ROEL GOOSKENS

    Één minuut voor de laatste deadline publiceerde Value8 zijn halfjaarcijfers voor de eerste helft van 2017. Ondertussen is er nog altijd geen jaarverslag voor 2016. Onafhankelijk analist Roel Gooskens maakt de balans op en concludeert: Peter Paul de Vries verkoopt nog altijd gebakken lucht.

    Wanneer je als analist het beursgenoteerde bedrijf Value8 volgt, wordt je geduld danig op de proef gesteld. Het verschijnen van verplichte publicaties laat regelmatig lang op zich wachten.

    Met de publicatie van het jaarverslag 2016 wordt op dit moment elke denkbare deadline overschreden. Het boekjaar 2016 is al meer dan negen maanden afgelopen, maar er is nog altijd geen door accountants gecontroleerd jaarverslag. Terwijl de regels toch duidelijk voorschrijven dat dit vier maanden na afloop van het boekjaar geregeld moet zijn. Het wachten is dan ook op het moment dat beurswaakhond AFM wakker wordt en zijn tanden aan Value8-bestuursvoorzitter Peter Paul de Vries laat zien.

    Ook met de meest recente halfjaarcijfers, over de eerste helft van 2017, leek Value8 er weer genoegen in te scheppen om de grenzen op te zoeken. De publicatie van de stukken vond letterlijk één minuut voor 12 plaats op de laatst mogelijke datum, zaterdag 30 september.

    In het bewuste verslag tekenen zich opnieuw de bekende patronen af die ik in mijn eerste artikel over dit beursgenoteerde bedrijf ook aan de kaak stelde. Centraal staan de discutabele herwaarderingen, die beleggers en andere lezers van de jaarrekeningen steeds door de uiterst opgewekte De Vries krijgen voorgeschoteld. Door die herwaarderingen lijkt het net alsof Value8 een zeer goed lopende onderneming is.

    Zonder de eenmalige baten zou Value8 uitkomen op een netto verlies van 400.000 euro

    We hebben de afgelopen anderhalf jaar al gezien dat op die herwaarderingen het nodige valt af te dingen. Ik kwam dan ook tot de conclusie dat de bekende voorman van het bedrijf iemand is die fantastische verhalen kan vertellen, maar dat investeerders en ook toezichthouders die verhalen niet zo serieus moeten nemen.

    Vrije kasstroom: nihil

    De halfjaarcijfers dus. Het verslag bevat dit keer een mengsel van niet-gerealiseerde herwaarderingen, gerealiseerde boekwinsten en kleiner dan verwachte boekverliezen: geen resultaten die het gevolg zijn van de normale bedrijfsuitoefening.

    Bij de waardering van een onderneming worden dit soort buitengewone baten veelal buiten beschouwing gelaten: het gaat er immers om in welke mate de bedrijfsactiviteiten structureel renderen. Maar Value8 ziet deze buitengewone baten doodleuk als onderdeel van de nettowinst. Het bedrijf licht nergens goed toe hoe de winst zich nu operationeel ontwikkelt. Als aandeelhouder krijg je dus ook geen zicht op hoe goed het bedrijf nu werkelijk presteert.

    Value8 berekent de winst per aandeel altijd inclusief deze buitengewone baten. De vrije kasstroom is een belangrijke indicator die iets zegt over hoe goed de bedrijfsactiviteiten presteren. Bij Value8 is die – zoals gewoonlijk – ongeveer nihil. In gewone mensentaal betekent dat het bedrijf eigenlijk niets verdient. En wat blijkt: zonder de eenmalige buitengewone baten, zou de gepubliceerde winst van 1,2 miljoen euro uitkomen op eenoperationeel netto verlies van 400.000 euro.

    "Value8 is operationeel verliesgevend en genereert geen cash"
    Zoals dat zo vaak het geval is met jaarverslagen, bestaat ook het officiële halfjaarbericht uit veel gortdroge kost waar alleen liefhebbers als ik van kunnen genieten. Vele pagina’s worden gevuld met cijfertjes en veelal nietszeggende boekhoudkundige toelichtingen. De cijfertjes bevestigen wat we al in eerdere jaren hebben geconstateerd: Valu e8 is operationeel verliesgevend en genereert geen cash. In het aanvullende persbericht van de halfjaarcijfers zitten niettemin een paar nieuwe leuke feitjes, die het waard zijn om eerst te melden.

    Het afgelopen anderhalf jaar is de beurskoers van het bedrijf meer dan gehalveerd. Om het vertrouwen van beleggers terug te winnen, stelt Value8 dat één deelneming — het biotechbedrijf Ceradis — door velen wordt begeerd. Of dit echt zo is, betwijfel ik: die belangstelling blijkt nergens uit. Er wordt bovendien gesproken van een eventuele beursgang van het bedrijf. Heel opwindend; ceo De Vries koopt hiermee wellicht wat tijd om zich ongeduldige aandeelhouders en bankiers van het lijf te houden.

    Het tweede feitje is de aankondiging van een eventuele aanpassing van de zogenoemde accounting principles van Value8. Over de wijze waarop de accountant bij Value8 zijn werk heeft gedaan, heb ik het nodige te zeggen gehad. Deze wijziging zou De Vries kunnen verlossen van dat constante gezeur over operationele winst en cashflow en hem vrij spel geven om zijn gehele koninkrijk te waarderen op wat hij zelf reëel vindt.
186 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links