Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beginnende belegger zoekt hulp

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 januari 2017 21:11
    Ik ben me aan het verdiepen in beleggen om meer uit een deel m’n spaargeld te kunnen halen. Aangezien ik niet altijd door de bomen het bos nog zie, hoop ik dat jullie me hierbij kunnen helpen. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk research zelf te doen.

    Ik draai liever zelf niet aan de knoppen omdat ik geen verstand heb waar in te investeren. Hierdoor kies ik het liefste voor beheerd beleggen. Als partij ben ik uitgekomen bij de ING omdat de meeste beleggers hier zitten (400.000) en de kosten het laagst lijken.

    Ook binnen beleggen met beheer kan je veel verschillende keuzes maken. Zo heb je bijvoorbeeld actief beheer (hogere kosten) en passief (lagere kosten).

    In eerste instantie wilde ik graag actief beleggen totdat ik de volgende info van het AFM las:

    www.afm.nl/nl-nl/consumenten/veelgest...

    Hierin wordt aangegeven: “Wetenschappelijk onderzoek naar de prestaties van beleggingsfondsen laat keer op keer zien dat actief gemanagede fondsen het niet beter doen dan passieve fondsen.”

    Volgens de info van het AFM kan je dus beter kiezen voor passieve fondsen. Passieve fondsen worden ook incl. beheerd beleggen aangeboden bij de ING: reportportal.morningstar.com/PSWEB/xm...

    Een nadeel van deze beleggingen vind ik dat er nog niet echt een track record is opgebouwd (actief beheer gaat terug tot 2009). Deze beleggingsstrategie is pas sinds 2015 beschikbaar bij de ING. De rendementen lijken vergeleken met actief beheer beter: reportportal.morningstar.com/PSWEB/xm...

    Wat zou nu nog een goede reden zijn om voor actief beheer te kiezen?

    Verder geeft de ING in de documenten ook aan waar ze in investeren en hoeveel. Zou je dit eventueel zelf kunnen kopiëren en tegen nog lagere kosten kunnen beleggen?

    Alvast bedankt voor jullie hulp!
  2. Gerard_ecb 15 januari 2017 21:35
    Ik kan je uitsluitend mijn ervaringen geven over het laten beheren van je geld en die zijn allemaal niet best. ING vomd ik niet eens de moeite van het proberen waard. Het passieve beleggen dat ik van de ING ken is dat beleggen in "eigen" beleggingsfondsen en dan betaal je aan hen en aan de desbetreffemde beleggingsfondsen en dat klinkt mijn inziens niet best, dat zijn namelijk dubbele kosten. Veder geloof ik niet dat bij de ING nu de beste mensen zitten om voor particulieren te beleggen. Maar goed ieder het zijne.
    Ik twijfelde ook lang en ben eerst in zee gegaan met Alex, nou dat leverde verlies oo, op zich kan dat maar ik had ook het gevoel dat ik steeds achter de feiten aan liep.
    Tweede poging een belggingsclug die veel deed met obligaties ook dat rendeerde niet en ik werd gezien de lage rentes ook erg bang dat ik met die obligaties veel geld zou verliezen ook gestopt.
    Daarna in de zee met een partij die erg goed zou zijn met index producten. Dat leverde mij ook geen goed resultaat.
    Wat mij ook opviel os dat ik zelf altijd betere resultaten behaalde. Nu doe ik alles zelf. Wel ben ik lid van Pro beleggen en daar volg ik 3 mensen intensief Jim, van hem heb ik veel gelerd over optie en optie strategiem, albert die belegd in de NL midcap en kleine fondsen, daar voel ik mij ook prima bij en Simon, die zoekt naar kleinere btl fondsen die financieel erg gezond zijn steeds meer dividend betalen en een goed begrijpbaar business model.

    Verder ben ik ooit bezog geweest ket dividend beleggen maar ik mis daar het geduld voor, te passief, wel uitstekende rendementen en je zou eens kunnen kijken bij mijngeldwerkt.com een initiatief van Bartho Egberink of andere dividend strategie sites. Dat is een zeer passieve vorm van beleggen in dividend aristocats, google daar maar eens op. Je zou ook in een etf kunnen investeren bijv de MCSI wordld Index, voordeel erg goedkoop gemakkelijk bij te kopen, je hebt spreiding en het is erg courant.

    Dus sorry ik kan je niet adviseren in het ING gebeuren omdat ik er niet in geloof maar wellicht heb je iets aan wat ik geschreven heb.

    Succes
  3. pg weinheber 15 januari 2017 23:12
    Nou, ik haak meteen al af bij een advies voor een beginnend belegger zodra er opties worden genoemd. Dat vind ik niks voor een beginner, en je moet ze ook continu in de gaten houden.
    Je kunt bij Morningstar trouwens zien wat de kosten zijn voor beleggingsfondsen, en die zijn voor die ING-fondsen niet zo hoog volgens mij. Bij ING hebben ze ook prima fondsen.

    Ik heb zelf oa een eenvoudige rekening bij BrandNewDay met 2 indextrackers, eentje wereldwijd aandelen en eentje in obligaties. Het zijn (passieve) fondsen met relatief lage kosten en je betaalt per storting een aankoopfee.
    Is een gebruiksvriendelijke site, met beperkte keuze tussen fondsen, maar dat is wel zo overzichtelijk. Kan je zelf de verdeling bepalen obv hoeveel risico je wilt nemen. De verdeling kan je in het begin aangeven en je kunt evt later de verdeling corrigeren als door koersverloop de verdeling teveel is gewijzigd. En je kunt relatief eenvoudig periodiek inleggen.
    Nadeel is dat je maar 1x per maand kunt in- en uitstappen (kan je ook als een voordeel zien, dan ga je niet teveel klooien zelf). En uiteraard gaan de koersen omhoog en omlaag.

    NB volgens mij haal je actief beleggen door jezelf en actieve beleggingsfondsen door elkaar. Dat zijn verschillende dingen.

    gr
    PG
  4. JosTM 15 januari 2017 23:36
    Zit zelf al vele jaren bij ING en Robeco en Binck Fundcoach.
    De laatste jaren verschuif ik steeds meer vanuit een redelijk aantal actief beheerde beleggingsfondsen (ca. 8) naar één wereldwijd indexfonds: Vanguard Global Stock Index.

    Op dit moment heb ik dit fonds zowel bij Binck Fundcoach als bij ING (ZelfBeleggen).

    Meer over mijn aanpak en analyses op een persoonlijke website: www.vanwent.nl

    (Ik ben geen professional en heb geen andere bindingen met banken en fondshuizen dan als klant.)
  5. [verwijderd] 16 januari 2017 11:49
    quote:

    RacedSkill schreef op 15 januari 2017 21:11:

    Ik draai liever zelf niet aan de knoppen omdat ik geen verstand heb waar in te investeren. Hierdoor kies ik het liefste voor beheerd beleggen. Als partij ben ik uitgekomen bij de ING omdat de meeste beleggers hier zitten (400.000) en de kosten het laagst lijken.
    Volgens mij ontduik jij hier advertentiekosten. Ik geloof helemaal niet dat je een 'beginnend belegger' bent.
    Ik geloof direct dat ING wel veel giro-rekening klanten heeft, maar dat ze dan ook zoveel actieve beleggersrekeningen hebben lijkt me een misvatting.
    Ik ben als zovelen bij 10, 15 jaar geleden naar een onafhankelijke beleggingsbank gaan zoeken, en heb die gevonden bij Binck.
    ING wil verdienen op provisies èn jou sturen in je beleggingen (= hun beleggingen).
    Daarom zijn veel betaalrekeninghouders al lang geen beleggingsrekeninghouders meer.
  6. forum rang 6 marique 16 januari 2017 13:43
    quote:

    JosTM schreef op 15 januari 2017 23:36:

    Meer over mijn aanpak en analyses op een persoonlijke website: www.vanwent.nl

    @JosTM

    HoogLaagmethode, interessant idee.

    Koersen, vooral van wereldwijd fondsen hebben de onstuitbare neiging om te stijgen. Zelfs als je rekening houdt met af en toe een dipjaar.

    Ik neem dus aan dat je boven- en ondergrens 10 jaar geleden op andere niveaus lagen dan nu.
    NU:
    -als de koers onder € 17,00 komt, worden aandelen gekocht
    -als de koers boven € 24,00 komt, worden aandelen verkocht


    Hoe pak je die onvermijdelijke grensverschuiving aan?

  7. [verwijderd] 16 januari 2017 14:23
    quote:

    RacedSkill schreef op 15 januari 2017 21:11:

    Ook binnen beleggen met beheer kan je veel verschillende keuzes maken.
    De eerste keuze die je moet maken is niet nu beginnen.

    Als je even wat grafieken bestudeert kan je zien dat elke index of aandeel in het jaar 1 of 2 maal een verschil tussen top en bodem heeft van minstens 10%. En we zitten nu op de top.
    Stop het geld dus even in een oude sok en wacht je moment af.
    (Maar dan durf je misschien juist niet meer...).
  8. [verwijderd] 16 januari 2017 15:20
    Bedankt voor alle reacties!

    @Bowksi, ik ben het met je eens dat we wellicht op de top zitten. Echter wil ik maandelijks gaan inleggen (250pm), dan heeft een correctie op de korte termijn weinig invloed denk ik? Verder wil ik op de lange termijn gaan beleggen voor minimaal 20 jaar om de risico's van het instapmoment zoveel mogelijk te verkleinen. Ik ben nog relatief jong (27) en zou in een slechte markt ook ervoor kunnen kiezen om de aankomende 30 jaar te beleggen. Evt zelfs nog de aankomende 40 jaar, als ik m'n pensioen überhaupt haal op 67 jarige leeftijd :P.

    Na verder onderzoek ben ik zelf terecht gekomen bij Meesman. Dit is een partij die tegen lage kosten indexbeleggen mogelijk maakt. Van anderen lees ik veel positieve verhalen. Mooi meegenomen is dat de kosten een stuk lager liggen dan bij de ING. Als ik echter de neutrale portefeuille resultaten met elkaar vergelijk van 2015 en 2016 lijkt de ING het net wat beter te doen.

    Is het eventueel via een partij als Binck of deGiro mogelijk tegen nog lagere kosten te beleggen in de indexen waar Meesman in belegt?
  9. forum rang 6 marique 16 januari 2017 19:52
    quote:

    RacedSkill schreef op 16 januari 2017 15:20:

    Bedankt voor alle reacties!

    @Bowksi, ik ben het met je eens dat we wellicht op de top zitten. Echter wil ik maandelijks gaan inleggen (250pm), dan heeft een correctie op de korte termijn weinig invloed denk ik?
    (...)
    Is het eventueel via een partij als Binck of deGiro mogelijk tegen nog lagere kosten te beleggen in de indexen waar Meesman in belegt?
    Beleggen met vast bedrag maandelijkse inleg heeft als voordeel dat je bij lage koers relatief veel aandelen/participaties koopt en bij hoge koers relatief weinig.
    Twee nadelen:
    - maandelijks aandelen kopen is 12x per jaar transactiekosten betalen;
    dat hakt er bij een gering maandelijks bedrag stevig in.
    - goedkoopste fondsen zijn etf's (trackers); helaas zijn er maar weinig beschikbaar voor beleggen met vast maandelijks bedrag.

    Google eens op fondsaanbieder Fitvermogen. Geen aanbeveling mijnerzijds, maar dan krijg je een indruk van de mogelijkheden.

  10. JosTM 16 januari 2017 21:56
    quote:

    marique schreef op 16 januari 2017 13:43:

    [...]
    @JosTM

    HoogLaagmethode, interessant idee.

    Koersen, vooral van wereldwijd fondsen hebben de onstuitbare neiging om te stijgen. Zelfs als je rekening houdt met af en toe een dipjaar.

    Ik neem dus aan dat je boven- en ondergrens 10 jaar geleden op andere niveaus lagen dan nu.
    NU:
    -als de koers onder € 17,00 komt, worden aandelen gekocht
    -als de koers boven € 24,00 komt, worden aandelen verkocht


    Hoe pak je die onvermijdelijke grensverschuiving aan?

    @Marique

    Ja, die onder- en bovengrens stijgen met een percentage op jaarbasis.
    In het model zijn het niet de onder- en bovengrens van de koers, maar van het in aandelen belegd vermogen.
    Dat is recht evenredig met de koers zolang er niet gehandeld wordt.

    Zodra wordt aangekocht of verkocht is de evenredigheid met de koers verdwenen.
    Bij verkoop (omdat de koers boven een grens is gekomen) wordt de nieuwe bovengrens steeds aan de hogere koers "vastgemaakt". Daarom wordt de Fictieve Koers in mijn model nooit groter dan 100, ook als de werkelijke koers steeds blijft stijgen (en er dus steeds meer wordt verkocht).
    Beetje lastig uit te leggen omdat het niet volgens een bekende methode werkt.
  11. [verwijderd] 16 januari 2017 23:03
    quote:

    Bowski schreef op 16 januari 2017 22:18:

    Van de site van JosTM:
    4. Verwacht geen spectaculaire resultaten

    Mee eens. Als je belegt streef er in de eerste plaats naar dat je niet verliest. Behoud van kapitaal is al moeilijk zat.
    Dat is onmogelijk.
    Verliezen horen erbij

    Alleen op lange termijn en met diversificatie, en allrbelangrijkste, structureel bijkopen kun je winsten maken beleggen.

    Koop hoog, koop laag, herinvesteer dividenden, en na 1 volledige business cycle van 7 jaar heb je gegarandeerd winst.

  12. [verwijderd] 17 januari 2017 09:47
    quote:

    MJansen schreef op 16 januari 2017 23:03:

    [...]

    Koop hoog, koop laag, herinvesteer dividenden, en na 1 volledige business cycle van 7 jaar heb je gegarandeerd winst
    Je kan beter geduld hebben, niets doen tot je koopkans op laag. Daarna kies je gemakkelijk je verkoopmoment als alles hoog staat.

    Je bent dan zekerder van meer winst in een veel kortere tijd.
    Maar ja, geduld he... iets niet doen is héél moeilijk.
  13. [verwijderd] 17 januari 2017 10:22
    quote:

    Bowski schreef op 17 januari 2017 09:47:

    [...]Je kan beter geduld hebben, niets doen tot je koopkans op laag. Daarna kies je gemakkelijk je verkoopmoment als alles hoog staat.

    Je bent dan zekerder van meer winst in een veel kortere tijd.
    Maar ja, geduld he... iets niet doen is héél moeilijk.
    Dat is speculeren op een daling.
    Dat is geen beleggen meer.

    Beleggen is een strategie maken, die gefundeerd is op bijkopen, bijkopen, en nog eens bijkopen.

    Je kan nu wel wachten, maar als het 2 jaar lang blijft doorstijgen dan heb je vrij weinig aan een correctie als alles 20% hoger staat.
  14. [verwijderd] 17 januari 2017 21:50
    Nogmaals bedankt voor de reacties!

    Ik heb net een rekening geopend bij degiro (custody account). Nu ben ik opzoek naar de fondsen van Meesman (aandelen wereldwijd) en (aandelen opkomende landen) via degiro.

    Op de website van Meesman zie ik dat er wordt geïnvesteerd in MSCI World en MSCI Emerging Markets. Kan ik door via deGiro te beleggen goedkoper uitkomen dan beleggen bij Meesman?

    Welke indexes kan ik het beste aankopen die dezelfde index volgen als Meesman en lage kosten hebben?

    Verder vroeg ik me af of jullie me kunnen uitleggen hoe je een goede index slecteert om in te beleggen. Nu ben ik via Meesman op MSCI World en MSCI Emerging Markets uitgekomen. Zijn er nog betere indexen om in te investeren?
  15. Chicken_Skin_Music 18 januari 2017 12:30
    quote:

    MJansen schreef op 17 januari 2017 12:17:

    [...]

    Ook dat is speculeren.
    Dat weet je niet.

    Misschien staan we aan de vooravond van een economische versnelling en staat de AEX over 4 jaar op 800.

    Weet jij veel.
    Klopt als een bus.

    Wie zijn aan- en verkoopmomenten probeert te timen, zegt daarmee impliciet dat hij of zij de beurs beter kan inschatten dan "de markt". Dat wil zeggen, je weet het beter dan de gemiddelde inschatting door miljoenen beleggers.

    Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit zo is.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0635 -0,08%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.391,69 +0,52%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links