Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

HiQ invest kostenstructuur wijziging

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. mmfire 2 januari 2017 12:19
    Beste IEX beleggers,

    Hedgefund HiQ Invest heeft onlangs de kostenstructuur gewijzigd.

    Voor 14 dec:
    1% in en uitstapkosten,
    2% beheerkosten,
    30% performance fee: 30% van alles BOVEN de all-time high.

    Na 14 dec:
    1% in en uitstapkosten,
    3% beheerkosten,
    30% performance fee 1: 30% van alles BOVEN de all-time high,
    10% performance fee 2: Bij een totaal jaarlijks rendement na aftrek van kosten boven 10% komt het surplus ten goede aan de Beheerder (dus een cap van 10%).

    Deze prospectus wijziging is ingevoerd op woensdag 14 december, per e-mail aangekondigd. Op maandag 12 december was de jaarvergadering voor alle participanten, vooraf was het agenda aangekondigd:
    1. Opening.
    2. Bespreken van de resultaten en toelichting op het gevoerde beleid.
    3. Toelichting op het jaarverslag en vaststelling van de jaarrekening over het boekjaar 2015/2016
    4. Wat verder ter tafel komt.
    5. Sluiting.

    De kostenstructuur wijziging stond NIET op het agenda?!? Het enige wat deze heren weten te hedgen is hun eigen winst. Omdat ze al tijden onder hun all-time high zaten kregen ze geen dikke performance fee meer (bovenop hun lopende kosten).

    Dit is geldklopperij. Ik heb op 14 december na de bekendmaking meteen mijn verkooporder opgegeven, ze voeren deze pas 14 januari uit, ik ben benieuwd voor welke koers. Ik vind het ongepast dat de prospectus op dusdanige grove manier is aangepast dat het fonds niet meer het doelt dient als ten tijde van instap. Er is nog wel (zeer) hoog risico, maar er staat geen hoge mogelijke beloning tegenover: ze snoepen alles boven de 10% eraf!(!!). Bovendien hebben ze juli dit jaar de 50% obligatieregel afgeschaft en de bewaarder is omgezet naar een van hun vriendjes (DAF depositories).

    Zijn er nog andere beleggers die stappen overwegen?

    Met vriendelijke groet, en beste wensen voor dit jaar,
    mmfire
  2. sjiepie 3 januari 2017 09:29
    Ik kan op de een of andere manier de link naar het document zelf niet maken. Je kan het terugvinden op www.hiqinvest.nl/servicedesk/document... Onder Market Neutral Fund. De aankondiging staat in het document "Bekendmaking aanpassing prospectus HiQ Invest Market Neutral Fund december 2016" en percentage is ook genoemd in "EBI - HiQ Invest Market Neutral Fund D (van toepassing per jan 2017)"
  3. Chicken_Skin_Music 3 januari 2017 09:48

    Voor zover het rendement van het Fonds na aftrek van kosten, de ‘beheervergoeding’ en de performance fee op basis van de ‘high watermark’ hoger is dan 10% per jaar berekend vanaf de Netto Vermogenswaarde, het meerdere als Performance Fee aan Beheerder zal worden uitbetaald. Daarbij, zal de Beheerder er naar streven dat het Fonds een minimaal rendement zal hebben van 4% per 12 maanden ten opzichte van een aanvangskoers van EUR 17.50 in de D-klasse ( 18.78 A-klasse en 17.80 C-klasse). In beide gevallen vinden de berekening en uitbetaling plaats op maandbasis, na aftrek van kosten en de beheervergoeding en de High Watermark Performance Fee. Daarnaast, zal de Beheerder, in het geval het rendement lager uitvalt dan 4% op jaarbasis, trachten het verschil ongedaan te maken door het terugstorten van performance fee, onder de voorwaarde dat de liquiditeits- en kapitaalspositie van de Beheerder dit redelijkerwijs toestaat.

    .....

    Performance Fee
    Bij een totaal jaarlijks rendement na aftrek van kosten boven 10% komt het surplus ten goede aan de Beheerder.


    Dus als het slecht gaat kun je 100% van je inleg verliezen, maar als het rendement hoger is dan 10% wordt alles daarboven afgeroomd. Dat is wel erg bijzonder.
  4. mmfire 3 januari 2017 13:07
    Ik heb ook reeds besloten uit te stappen, maar terugkijkend vind ik het zeer matig beleid: als het goed gaat 30% performance fee vangen en gaat het vervolgens slecht dan passen ze de prospectus aan en kan het daarna met max 10% stijgen! Dat kan toch niet; zo kan je het ook mooi van tevoren plannen en ze hedgen hiermee alleen hun eigen winst...

    Het AFM raadde aan om via IEX te kijken of meerdere mensen zich gedupeert voelen. Hoor graag jullie reacties!
  5. sjiepie 3 januari 2017 16:34
    quote:

    mmfire schreef op 3 januari 2017 13:07:

    Ik heb ook reeds besloten uit te stappen, maar terugkijkend vind ik het zeer matig beleid: als het goed gaat 30% performance fee vangen en gaat het vervolgens slecht dan passen ze de prospectus aan en kan het daarna met max 10% stijgen! Dat kan toch niet; zo kan je het ook mooi van tevoren plannen en ze hedgen hiermee alleen hun eigen winst...

    Het AFM raadde aan om via IEX te kijken of meerdere mensen zich gedupeert voelen. Hoor graag jullie reacties!
    Tja wat is gedupeerd. Als de koers van het fonds fors daalt omdat de strategieën niet meer werken, kan ik mij ook gedupeerd voelen. Maar dat is het risico wat je neemt als je gaat beleggen. Ik denk dat het aan de orde van de dag is dat fondsen hun beloningsbeleid aanpassen; het komt allemaal niet netjes over en door een winstmaximalisatie in te stellen van 10% en de eventuele weg naar beneden wel op het conto van de belegger te laten komen heb je er weinig meer te zoeken. Ik heb daarom mijn conclusie's getrokken en een verkooporder ingelegd. Ik heb te weinig kennis van zaken of deze aanpassingen zomaar kunnen. Het AFM legt blijkbaar de bal bij de beleggers om aan de bel te trekken. Wellicht kan je ook een e-mail sturen naar de redactie van IEX.nl. In het verleden is er door hen wel eens aandacht gegeven aan het HIQ MNF. Misschien willen zij er een column aan wijden.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 0,00%
EUR/USD 1,0642 -0,02%
FTSE 100 7.877,05 0,00%
Germany40^ 17.686,30 -0,85%
Gold spot 2.382,58 +0,13%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links